Lidls ägare är världens 57:e rikaste man med en förmögenhet värd ca 260 miljarder svenska kronor istället för till din lokala svenske handlare som skattar i Sverige och som sponsrar din lokala idrottsklubb. Så klaga för all del på din lokala småföretagande handlare, men var medveten om att dina pengar går ner i en av Europas rikaste mäns fickor. Tidigare artikel om för lite i Lidls egna produkter baserade sig på ett mätfel då mätaren hade ställt vågen på ett mjukt underlag.
![](https://cornucopia.se/wp-content/uploads/2021/05/pengar_euro_sedlar.jpg)
Ulrika Good mätte alltså fel då vågen inte stod på en hård platt yta, och har nu pudlat om att Lidls egna märke Belbake innehöll 28 – 38% mindre än angivet på förpackningen.
Övrigt kvarstår.
Lidls ägare är inte någon altruist. Han listas av Bloomberg som värdens 57:e rikaste man med en förmögenhet på ca 260 miljarder svenska kronor (ca 25 miljarder dollar). Det handlar inte om din lokala på egen risk småföretagande ICA-handlare, som skattar i Sverige, verkar i lokalsamhället och sponsrar det lokala idrottslaget, utan en av Europas rikaste män.
Själv handlar jag oftast hos min lokala Tempohandlare, som tidigare gjorde en vinst på 1% men senaste året rent av gick i förlust med några tusenlappar, gissningsvis pga elpriserna. Det är inte billigt, men det är nära och jag slipper åka 2+2 mil för att handla, vilket enbart på milkostnaden gör att det är bättre att handla hos byns mataffär, samt skapar åtta lokala arbetstillfällen. Lägger jag till hur jag värderar min tid (och vad jag faktiskt drar in per timme arbete) klår lokala Tempo alla andra affärer i Sverige prismässigt. För oss som jobbar hemma gäller detta generellt – handla där det är närmast, medan den som jobbpendlar förstås kan handla någonstans på vägen hem. Prismässigt är den fortfarande billigare än grannbyns ICA och ligger någonstans runt övre två tredjedelen i PRO:s mätning av fullsortimentsbutiker.
Men försvara ni gärna Lidl och världens 57:e rikaste man. Att någon i Tyskland är värd 280 miljarder är ju bättre än att grannen är värd några miljoner i Jantesverige. Att svenska folket uppskattar miljardärer och skatteplanering är förstås intressant.
131 kommentarer
Är vi emot skatteplanering och internationell kapitalism nu? Svårt att hänga med i svängarna får man säga. Att vinsten stannar kvar i olika verksamheter i närområdet är ju nästan samma sak som att man skulle fördela ut den bland arbetarna – syftet torde ju åtminstone vara detsamma, om man använder “sponsrar lokala föreningar” och liknande som argument.
Men kom ihåg, det är inte kommunism om man inte reglerar priserna!
Väldigt många som säger att de handlar på Lidl uppger att det är för att de inte vill att ICA-handlaren ska tjäna pengar. Därav understryker jag att pengarna istället hamnar i fickorna på en av världens rikaste män. Uppenbarligen är alltså folk för skatteplanering och internationell kapitalism, men mot småföretagande.
Lidls ägare är i alla fall en ”Self made man”. https://www-n–tv-de.translate.goog/wirtschaft/Dieter-Schwarz-fotografiert-man-nicht-article21283376.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp
Min lokala ICA har nyss gått i arv till sönerna, som tog ut 76 miljoner i vinst i fjol, på 12% rörelsemarginal.
Verkar som hans far grundande Lidl & Schwarz och att Dieter Schwarz köpte rättigheterna till namnet Lidl av en tredje part för att komma runt en rättslig tvist med delägaren Lidl. Vet inte om det räknas som self-made att ta övver pappans bolag, men okej.
Så är det ju med de flesta av Sveriges rikaste personer: de startade med två tomma händer och ett arv på hundratals miljoner. Även Donald Trump ska ju ha en liknande ödmjuk bakgrund sägs det. Eller Twittermannens apartheidgruvor.
Betydligt mer selfmade än lokala grosshandlarsönerna på ICA-butiken, som lyfte 76 miljoner i vinst första året dem drev verksamheten och vars bärande affärsidé är ett starkt lokalt geografiskt monopol. Men dem kanske expanderar till en grosshandlarkedja med 11.000 butiker och börjar konkurrera med låga priser på en global marknad, vem vet. Antingen det, eller sitta still och inkassera 76 mille även nästa år.
Det är väl inget fel på att lämna över något i arv, som arvtagarna kan bygga vidare på?
Exakt noll fel är det. Det som i sammanhanget blir konstigt är att odla en mytologi att alla har samma utgångsläge ekonomiskt och därmed har samma möjligheter att entreprenöra fram nästa enhörningsbolag. Men gör du ju inte så det är lugnt.
Dieter Schwartz gör mycket gott för samhället. Min lokala ICA-handlare säger inte ett knyst om vad fjolårets 76 miljoner i vinst använts till..
https://www.dieter-schwarz-stiftung.de/funding-portfolio.html
Ahh. Då förstår jag dina artiklar 😉
Jag har inget emot handlaren eller Tyskmiljardärer så länge jag har en fungerarnde konkurrenssituation som gynnar mig.
Jag bashandlar det som är billigt på lidl och så “stöttar” jag den lokala ica-handlaren genom att handla det Lidl inte har där. Men bara genom att agera så så har jag sänkt matkontot med 40% mot ifjol…
Ja, det spelar ingen roll för mig vem som “får” mina pengar så länge jag får bra varor till ett rimligt pris. Konkurrensen på marknaden ser till att det blir så.
Med undantag att jag mycket ogärna ser att kinesiska bolag tjänar pengar på vad jag köper. Det beror på att jag är rasist, förstås.
Nej, ingen är nog emot småföretagare, är en sådan själv, men man ser väl till sina egna kostnader och om ICA-handlaren höger priserna på i princip allt med 20% och Lidl erbjuder samma varor mycket billigare så är i vart fall valet enkelt för mig. Min lokala ICA gjorde i alla fall bättre vinst 2021 än 2020 och ännu bättre 2022 jämfört med 2021.
Nu skor sig inte alla när de kan, men det är precis vad vår lokala ICA-handlare gjort. Jag har Hemköp (som alltid var dyrare än ICA fram tills de ICA bytte ägare för tre år sedan generationsskifte), Lidl och och ICA inom 1 000 meterfrån bostaden så nu har jag ju inte samma situation som många andra, jag kan välja ett alternativ.
Jag har inte en obegränsad inkomst och bryr mig verkligen inte om hur stor vinst de jag handlar om, men det gynnar inte mig om jag handlar hos lokala ICA-handlaren. Prisskillnaden är betydande, även på Hemköp men ännu mer på Lidl. Kan inte ICA-handlaren köpa precis samma varor som de andra två till samma pris och hålla samma nivå så förtjänar de inte mina pengar, så enkelt är det.
Ang reskostnad för reklamation så har man rätt till ersättning för reskostnaden. Sen kanske det blir svårt att få butiken att faktiskt gå med på det, men det är en annan sak.
Saker Som Aldrig Hänt (TM)
Saker som hänt varenda gång man försökt (TM)
Fått ersättning för resan? Wow.
Absolut, de gånger jag bemödat mig att be om det.
Tro det eller ej, men svenska företagare känner till Konsumentköplagen och de allra flesta tillämpar den korrekt.
Fick resersättning på 2×25 km när jag reklamerade en termometer på Biltema . Däremot avslutade killen i kassan med ett snorkigt uttalande om “Då får du inte gå in i butiken när du fått ersättning”
Jag har fått reseersättning vid reklamation, på IKEA. Det var ingen stor grej jag reklamerade heller utan något för typ en hundralapp.
Det är inte något butiken kan förhandla bort. Men, det kan som sagt vara så att butikens personal och ledning inte känner till bestämmelserna.
Nu var det ju i den här fallet bara bullshit att varorna hade felaktig vikt så det kan ju kvitta.
Jag handlar aldrig på Lidl och det här lär inte få mig att ändra mig.
Tankvärt även detta. Vad ger det för synergier om vi inte handlar “rätt”🤔
Handlar en hel del hos lokala ICA och Coop. Lidl? Nope, och har aldrig gjort.
Att det var ett PR-trick från Lidls håll borde vara självklart.
Och är inte så låga vikter på dylika varor att betrakta som konsumentbedrägeri? Borde anmälas. Undrar för övrigt om våra eminenta medier kommer att granska Lidlvarornas vikt?
Har landat i samma slutsats som bloggaren och handlar på en liten livsmedelshandel en mil från hemmet. Jobbar hemma så landade i att det är bäst om man ser till bränslekostnaden och även tiden det tar att köra längre.
Dessutom tillfredsställande att se en lokal handlare överleva och utveckla verksamheten
En lokal handlare som fortfarande antagligen ingår i monopolet.
“Stöd din lokala H&M”, liksom.
Till skillnad mot HM så ägs ICA-butikerna av egna företagare.
Jo fast man får väl ändå säga att det är mer franchise, fast någon äldre svensk variant då med förenings demokrati och grejer.
Egna företagare som är så självständiga att de handlar från samma grossist och ofta håller exakt samma priser på varor.
Som man ser i ICA-butikerna (liksom Tempo, Handlar’n mfl) så varierar priserna mellan olika butiker så handlarna sätter priserna själva.
Jag skrev “ofta”. Ica har prisrekommendationer, som man oftast följer. Men visst kan en enskild butik ta ett annat pris ibland.
Kan bara notera att samma sak var på tapeten för andra butiker för år sedan på Reddit.
Någon började väga saker (jag tror det var COOP) och upptäckte regelbundna stora fel, både uppåt och nedåt, både för varor de butiken paketerat själva och för andra saker.
Handlade just krympflaterat kaffe på Willys och får väl hoppas att pulvret väger in på 450g per paket.
Seriöst borde Konsumentombudsmannen inleda en undersökning och försöka få åklagare att åtala. Detta är ju systematiskt bedrägeri. Kan man inte få säljstopp för Lidls produkter eftersom de så avsevärt avviker från det utannonserade? Lite som när en elprodukt anses farlig och säljstoppas som med den där norska elbilsladdaren.
Köp kaffekvarn. Köp bönor i 2kg påse på lidl.
Skratta hela vägen till banken
Och få nymalet kaffe. När man väl provat det så känns allt annat kaffe som smaklöst.
Har kaffekvarn men har aldrig sett att bönor på Lidl är särskilt billiga. Får väl titta noggrannare vid nästa besök. Köper mycket grönsaker på Lidl för de har oftast bra priser. Just nu har de citroner i nät 500 gram för 12.90.
Eg har jag svårt att tro att det är billigare att mala själv, men jag är beredd att prova… Dock, Jag har dålig erfaren av kaffekvarnar då ingen av dem hade särskilt lång livstid.
Några tips? Handkraft duger fint…
Bra för preppingen också vem vill bli utan kaffe bara för att strömmen är borta..
Tips: Titta på jämförelsepriset och dela med två så får du halvkilopriset på kaffe (så slipper du höja ditt blodtryck varje gång du köper kaffe).
Det var 29.90 paketet för Willys pluskund så även krympflaterat ett bra pris. Som jag skrev igår – handla endast där det är billig!
Precis…. Nu är det många glada amatörer som ska mäta Lidl för att de är arga över att nån ifrågasätter deras ICA.
“prisjämförelser” utan en lista med priser före och efter.
Vågar som inte används rätt.
Konkurrens är bra.
Jag är glad att nått bolag ens vill konkurrera i vår lilla byhålemarknad.
Exakt. Jag handlar inte ens särskilt ofta på Lidl, men är glad att de finns och sätter åtminstone lite press på oligopolet.
Allting är inte så svart-vitt. Man kan exempelvis handla i flera olika butiker, beroende på vad som passar för stunden. Är ganska säker på att även Lidl-butiken betalar moms. Samt ger anställning och lön åt sin personal. Vad spelar det för roll att ägaren är tysk? Det stör inte mig i alla fall.
Ica handlar kanske tjänar pengar men de stannar åtminstone i Sverige, de tar oftast in lokala varor och kan för vissa bygder vara det enda servicestället som finns. De sponsrar vid olika eventuellt för barn och dylikt.
Jag är hemskt prismedveten som ensamstående mamma (därav trolleri för att få vardagen och ekonomin att gå ihop) Men inte missunnar jag en butiksägare att tjäna pengar även om denne ärvt detta.
Handlar inte på Lidl utan de är dyrare på Gulasch tex än mitt kvantum. Så jämför kg och l priser innan det skriks att Lidl är billigare.
Det finns ett litet problem här som inflationskrisen sätter fingret på, nämligen bristande konkurrens. Det är ju fint att ICAhandlaren sponsrar den lokala idrottsföreningen, men varför gör han det? Antagligen därför att potatisen som odlaren får 4 spänn för kostar 20 i hans butik.
Då kam handlaren sälja närodlade potatis istället för import.
Det gynnar handlaren men också odlaren och miljön då vi slipper långa transporter. Det är också svenskodlad potatis som höjer Sveriges beredskap och självförsörjande. Det skapade också ett arbetstillfälle på min lokala ort vilket genererade skatteintäkter till min bygd istället för utomlands. Potatisodlaren, lokala slaktaren, biodlare eller ostförädlaren kan förmodligen inte sälja sina varor i samma utsträckning själva utan en butik. Så för min del är det självklart att handla hos denne istället för stora utländska grossister. Om då handlaren tjänar på detta så kan denne fortsätta sälja de små lokala odlare som finns och mark kan brukas och slaktdjur slippa åka långt för slakt om det finns lokala. För mig är valet rätt enkelt. I slutändan kostar det inte mer för min familjs del. Jag kan då också välja svenska produkter.
Jag fortsätter handla på Lidl trots denna anekdotiska uppgift då jag upplever pris prestanda är bäst och jag har nära dit. I mitt sommarhus så handlar jag hos den lokala ICA-handlaren. Jag fortsätter också köpa möbler från den numera avlidne möbelhandlarens imperium, trots att han var miljardär och bl a konkurrerade ut min morfars möbeltillverknin
Dock vill jag fortfarande inte köpa bil eller göra reklam för världens fd rikaste man som går Putins ärenden.
+1
Lars, du drar alltså igång ytterligare en mat/matkassetråd trots att topplocket går fullständigt hos vissa här? 😂
Jag handlar det mesta i min lokala Coop, bra service och fantastisk delikatess. Ofta bra erbjudanden också.
Om nu de som handlar på Lidl och Willys tror sig ha hittat ett scoop som gör dem till vinnare, varför denna ilska?
Jag reagerar mest på företagarfientligheten och Jante-tanken att ingen svensk ska få tjäna pengar på sitt företagande. Vilket många skrivit om ICA.
Jag har inget emot lokala handlare. Däremot grossistoligopolet. Omöjligt att starta en liten affär, ingen säljer varor till dig. Ska man sälja mat till en grossist gäller; vi betalar 32 öre för spagettipaketet och ditt paket placeras längst ned på hyllan. Egna märken frontas optimalt ex garant. Men säger spagettitillverkaren, min produktionskostnad är 31 öre.
Sälj till nån annan då.
Apropå rikaste män så kan det kanske glädja en del att Torbjörn Törnkvist, oljehandlare ( numera Cypernbaserad, gjort ett riktigt bra år på att berika Putinregimen genom sitt företag Gunvor Group.
Törnqvist blev honorärkonsul i Schweiz med Carl Bildts benägna hjälp, där han också umgicks och gjorde affärer med Lundinbolagen där Bildt suttit i styrelsen.
Bildt har sedermera försvarat Törnqvist i pressen åtskilliga ggr eller undvikit att svara på frågor.
På samma sätt kunde f ö Putinapologeten Sven Hirdman jobba som diplomat och sitta i styrelsen för Rusforest samtidigt. Inga problem, tyckte Calle.
Bra inlägg. Men ingen handlare är oskyldig idag, mat har blivit en guldgruva för alla utom bönder och producenter, och det är snudd på omöjligt att längre ta moralisk ställning till vilka man ska/inte ska handla av. Personligen har jag löst det genom att handla så lite jag bara kan, men då fördjupar jag också krisen för ex detaljhandeln som inte längre får en bit av min lön varje månad. Så hur jag än vänder mig sitter rumpan bak och det kommer alltid finnas någon som tycker jag gör fel, om jag inte själv är tillräckligt kritisk till hur jag konsumerar. Synd att man inte kan sluta äta, använda skor, borsta gaddarna eller sluka nyheter.
Ja tänka sig, det är nästan som om det fanns systembrister som inte kan åtgärdas genom enskilt konsumentagerande typ “handla eko” eller flygskam. Undrar hur vi ska lösa dem, tro?
Tycker det fungerar bra att använda prisjämförelse appar som matpriskollen. Väldigt användbart när flera butiker ligger bredvid varandra, som i centrum eller någon handelsplats utanför stan.
Förstår dock att detta inte hjälper så mycket för de på landet med bara någon enstaka butik tillgänglig.
Du betalar för att läsa nyheter? Eller menar du att du betalar SVT via skatten?
Idag? Om man utgår från skyldig resonemang (att ta vinst på matvaror mm) så har väl ingen handlar någonsin varit oskyldig eller?
Tänka sig att någon utanför kartellen verkar kunna tjäna pengar genom att vara billigare o mer slimmad än trötta oligopolet.
Min närmaste maxiägare äger dessutom 3 maxi med ca 600 milj i omsättning per st. Han fifflar förstås med siffror men gör vinster innan skatteplanering på mellan 50-75 milj per maxi. Jag unnar företagaren detta men kom inte o lipa om små marginaler.
Lidl är en nagel i ögat för stora koncernerna. Det kommer garanterat fler aktörer med tiden och för oss konsumenter innebär det att valfriheten blir större samt priserna bättre.
Antalet aktörar har väl snarast minskat? Bergendahls köptes upp och Netto stack, bland annat.
Ja jag hade nog förväntat mig mer konkurens av de stora EU bolagen. Men hitills bara Lidl som lanserat i sverige av top 10 vet inte riktigt var Netto hamnar de kanske ingår som varumärke i någon koncern?
Netto ingår i Salling Group.
Monopol är svåra att bryta, men det roliga är att folk simpar för enskilda butikschefer istället för att ifrågasätta om det är en fungerande marknad.
Att handla där det är billigast eller närmast är ett sett för konsumenten att påverka marknaden. Marknaden påverkar konsumenten med reklam (se Clarityn som exempel).
Att ägaren är miljadär signalerar att han har prisvärda produkter konsumenterna vill ha. Precis som IKEA: Billigt och tillräckligt bra – rik ägare (salig i åminnelse). Att ICA-handlarna tjänar under miljarden är ett dåligt tecken, så det blir till att handla mer på Lidl. Samt såklart fler Apple-prylar. En Tesla hade suttit fint också.
Lite off topic, men närliggande.
Jag kom att tänka på en gång när jag skulle handla upp en rätt stor entreprenad på tiotals miljoner kronor.
En av de jag träffade på plats kom i en ganska vräkig bil och hade dyra kläder. Första tanken var att den offerten kommer nog inte att bli konkurrenskraftig.
Det visade sig att ägaren var mycket trevlig, väldigt kunnig och flexibel och han hade absolut de bästa lösningarna på många tekniska problem. Dessutom var offerten klart mest fördelaktig.
Han tjänade mycket pengar på att vara bra helt enkelt.
Visst är det tänkvärt.
Vad spelar det för roll om ägaren är tysk eller svensk?
Vi spelar i samma lag, väl?
Ska vi vara nationalistiska så kan vi väl åtminstone vara EU-nationalistiska? 😉
Min anekdotiska uppfattning av resor i Europa är att Lidl måste vara den största kedjan på kontinenten. Så rimligtvis borde ägare vara rikare än ägaren till en mindre kedja.
Ja Schwartz group som är Lidl och Kaufland är störst i europa, i både antal butiker och omsättning. Som tvåa sen carefour i antal butiker och ALDI i omsättning
Det mest fascinerande är ju att han hyllas av Vänsterpartiets partiledare för att han står upp mot den lilla Ica-handlaren. 😁
Ja, det är fascinerande, men begåvning och Vänsterpartiet brukar ju inte rimma, utbildningsnivån till trots.
Klart man hellre gynnar svenska ICA eller Hemköp framför Lidl. För övrigt en myt att Lidl skulle vara billigare än sin svenska motsvarigheter.
Ja de verkar anpassat sina marginaler.. Men jag tycker nog att Lidl har konkurenskraftiga priser, En sak som jag regerade över när de etablerade sig var att deras ord pris på heinz vita bönor i tomatsås var typ halvapriset med konkurenterna. Nu har de nog mer än dubblat priset sen dess men de är fortfarande billigast tror jag.. var ett tag sedan jag kollade priserna.
Kanske!?
Vår PRO-kasse kommer huvudsakligen från Lidl och kostar 750:- kronor.
Vad kostar den på ICA Maxi?
Det varierar en del. Billigas och dyrast här.
ICA Supermarket Alunda, 1079,04, dvs. 44 % dyrare än Lidl.
ICA Supermarket Örkelljunga, 1131,27, dvs. 51 % dyrare än Lidl.
OBS!
750:- kronor är min uppskattning av vad en PRO-kasse kostar oss.
Jag återkommer med exaktare uppgifter, kanske.
Med risk för att sparka in en öppen dörr, men man behöver ju inte köpa allt i livsmedelsbutiken. På t ex Dollarstore kan man spara många sköna slantar på hushållspapper, toapapper, duschtvål etc. En av få butiker jag faktiskt anser är värd att ta bilen till när det behöver fyllas på.
Det var inte så länge sen man blev bemött med ett nedlåtande snett leende när man nämnde Dollarstore, vid mitt senaste besök var där smockfullt med folk…
Just dessa produkter är för övrigt Lidl sämst på, både sett till kvalitet och pris. ÖoB finns ju också, ofta närmare än Dollarstore.
Ja och även Rusta om man har vägarna förbi.
Dollarstore duger fint till det mesta, inte minst har de billigt kontorsmaterial och jakt- och fiskesaker. Samt tio gratulationskort för en tia 🙂
Föredrar Dollarstore framför ÖoB nuförtiden; det sistnämnda har lite för många livsmedel med halalmärkning för att jag skall vilja stödja det. Att halalmärka produkter krävs att man betalar en religiös extremist för certifieringen i fråga, så det är pengar som går från icke-religiösa konsumenter direkt till extremisterna.
Tja, värderar man inte sin tid och gratis transporter så …
Vad man värderar är ju väldigt personligt och även beroende av vilka ekonomiska förutsättningar man har.
Har man inte pengar nog så får handlandet helt enkelt ta lite mera tid.
Åker man elbil till butiken är transportkostnaden nära noll.
Tycker man att det är roligt att handla gör det inget om det tar längre tid.
Om tid faktiskt är riktiga pengar, dvs. man kan tjäna pengar på en verksamhet genom att inte lägga tid på att handla, så blir valet säkert ett annat än om man är anställd.
Gillar man inte att springa i butiker kan man köpa sig fri genom att handla allt på samma ställe oavsett pris.
Gillar man inte ICA så får man ta omvägen till COOP och tvärt om.
Jag tror helt enkelt att det är väldigt lätt att stirra sig blind på just hur man själv tycker och tänker.
Väl talat Surtrutn.
Helt otroligt att bloggare och kommentatorer i tid och otid bara måste berätta att deras val är det korrekta.
Framförallt är det humor att de som gnäller mest minsann också vet bäst. Den nyfrälste gymbesökaren som minsann vet hur man ska träna, jojo-bantaren som minsann vet hur man ska äta, den stressade som minsann vet hur man ska planera.
Transportkostnaden nära noll om man är ekonomisk analfabet och tror att energikostnaden är den enda. En bil kostar 40-60:- SEK milen medräknat allt inklusive värdeminskning.
Min gamla Tesla kostade mindre än 40kr/mil. Då ägde jag den mindre än ett år. Min senaste tjänade jag 500kr/mil. Nuvarande kostar dock runt 25kr/mil då den är på leasing eftersom elbilsbubblan struckit
Lars, det är en sällanköpsaffär för mig, men förr eller senare kör man förbi en när det behövs fyllas på. Synergieffekter. 🙂
Nu generaliserar du. I världsmetropolen Kungsbacka, som jag har förstått att du besöker ibland, ligger Dollar Store granne med Jula och på 5 minuters gångavstånd från Willys och Ö&B. Och ungefär lika långt från Lidl och ICA Maxi. Alla dessa ligger klistrat i Hede köpstad som dessutom ligger max 10 minuters promenad från Hede station som har tåg till Göteborg och Kungsbacka. Sedan finns det en utmärkt cykelbana in till centrala Kungsbacka för de som bor centralt och saknar bil.
Jag vill dessutom tipsa om Orienthuset på Backaplan i Göteborg för deras utmärkta utbud av ris, kryddor och mat från alla jordens hörn. Inte billigare i absoluta tal men billigt för den som söker exotisk mat. Indiska butiken på Herkulesgatan nära Hjalmar Brantingsplatsen är en höjdare på kryddor till lågt pris om du har vägarna förbi.
Och så har vi giganten på hygienartiklar, Ö&B på Backaplan. Tvättmedel 850 gram för 15 kronor och alla rengöringsmedel du kan tänka dig till absoluta bottenpriser.
För personlig hygien rekommenderar jag dock Rusta i Hede köpstad som alltid har sitt eget märke NoFo, t ex duschtvål 9.90 kronor, dels ofta har sanslösa reor på märkesprodukter som till exempel schampoo. De har även golvmattor, gardiner och annat till bottenpriser.
Sådär, nu har ni fått lite alternativ till Tesla schampoo 300 kr flaskan och Tesla svartpeppar 95 kr burken. Bara att gå ut och rädda ekonomin. En del ställen kanske ligger lite långt bort men mycket som hygienartiklar kan man ju handla ett halvår i taget när man råkar ha vägarna förbi så man slipper betala för att köra i onödan.
Vad duktig du är som handlar hos Sveriges största ärkesvin. Dollarstore säljer inte en endaste kinesisk onödig plast-mojäng till mig – det är ett som är säkert
Jaså, enligt dig och övriga var det precis ICA som var största ärkesvinet?
För övrigt var det inte ‘plastprylar’ jag köpte där.
Vem är det som varit så kritisk mot ICA egentligen? Är det inte lite av en halmgubbe alltihop? Det är väl bara att konstatera att dom gör bra vinst på en monopolmarknad som alla måste handla på, ungefär som elen?
Ja du Ben, hyckleriet flödar iaf i massor 🙂
Men jag utgår från att Bitvargen inte skriver från en iFån då skulle Kina argumentet skulle te sig rätt komiskt.
Det viktigaste är väl att gnälla.
Tror inte de flesta egentligen bryr sig så mycket om var pengarna hamnar, det som gör att man är upprörd på ICA handlare är nog mest att man framställer det som att man har så små marginaler så man knappt går runt och måste höja priset, när det visar sig att man kan ta ut miljoner från den lokala butiken och att ICA centralt gör en stabil vinst numera har man avnoterat aktien så blir väl sämre insyn på hur det går. Jag har inte heller koll på hur ägarstrukturen ser ut nu när avnoterat men tidigare så ägdes ICA till stor del av handlarna. Själv skiter jag helt i om mina pengar hamnar hos Leif som jag tror var största ägare i ICA förr.. Någon som också ägde några ICA i stockholmstrakten och ICA aktier för 500milj för några år sedan.. Eller någon Tysk, nu kanske han också beklagar sig över dåliga marginaler och vill ge intrycket att han mest är i branschen som filantrop men det är i så fall inget som lyfts fram särskilt i sverige.
Grejen är väl att Lidl faktisk både har låga priser och riktigt bra grejer. Bättre än man kan tro. En släkting till mig är en god bit upp i hierarkin där och har berättat om hur det funkar och är uttänkt med uppköp och distribution. I princip så samarbetar man över hela Europa, vilket gör att leverantörer i, säg, Italien, inte bara säljer till Italienska Lidl utan hela Europa. Man kan få in bra saker i stora volymer till lågt pris.
Det låter som en väl uttänkt och lyckad modell, även om även jag begråter effekten av sådant på lokal handel.
Jag tänker mig att politiken borde bli mer market- snarare än business friendly i allmänhet. Socialdemokraterna har ju en långhistoria av det, men de borgerliga partierna är inte så bra på det heller. Onödigt mycket gynnar sådana stora spelare idag.
Min största invändning mot affären som sådan är att sortimentet inte är så komplett, fast det har blivit bättre.
Lidl har i all fall börjat sälja fläsksvålar igen, efter att de varit borta från sortimentet i nästan ett år. Trodde att man kanske börjat rensa bland icke politiskt korrekta livsmedel, men blev glad när de dök upp igen.
Äntligen! 🙂
OBS, ej ironi!
Köpte för ett par dar sedan hederligt stekfläsk på Coop för 30 kr kilot, givetvis nedsatt pga kort datum. En sådan där sak som bara dryper av fett och som man inte får särskilt ofta i den sustainable veganrestaurangen längre.
Senaste julbordet på jobbet var veganskt, så det gäller att ta varje tillfälle att vara politiskt inkorrekt.
Skit i fläsksvålen. Inferno-chips!
Fantastiskt. Folk här i tråden “tror”, “antar” osv, och verkar tycka att deras antaganden ska tas som fakta. Att marknaden ser ut som den gör, med exempelvis potatis som säljs i flera led innan den når konsumenterna, är knappast den lokale handlarens fel. Någon nämner argt att en ICA-handlare gjort en boksslutsvinst på 79 miljoner kr. Att det med stor sannolikhet inte var butikens vinst utan företagets, verkar ingen tänka på. Även ICA-handlare gör ofta rejäla vinster på de aktier de har. Tycker mig rätt ofta se folk här på Cornucopia som gärna nämner att de tjänat pengar på aktier. Visst, inget fel i det, men irritera er då inte på att även ICA-handlare tjänar pengar på aktier. Har svårt att förstå oginheten mot de entreprenörer som driver butiker. Advokat, finfint, tjäna pengar bara! Egenföretagare i dagligvaruhandeln? Skäms förfan! Märkligt sätt att se på dagligvaruföretagares företagande.
+1
Rärt men jag ska ärligt säga att jag nog bara sett sånt gnäll på den här bloggen. Inte hört i verkligheten eller i övrig media.
Men jag lever kanske i en lite speciell bubbla?
Same.
Nej, visst. Som jag sa igår, vilket triggade en hel del, är det ju mest intressant hur det kan vara kommunism att försöka införa nåt slags pristak när det gäller en livsnödvändig vara, men ansvarsfull borgerlig politik att införa pristak på en annan livsnödvändig vara.
Nu när vi ändå är inne på matpriser så vill jag att vänstern kunde vara med tydliga med vad de vill med jordbruksstöden.
De vill väl ändå det allra bästa för de som jobbar hårdast för lägst lön?
Jag har haft med ett antal företagare att göra genom tiderna…
1. De som byggt upp sina verksamheter från i princip noll och som fått ett bra liv.
Har man någon gång ringt en sådan person en solig fin och varm helg svarar hen att hen är på jobbet:
“Arbetar Du nu på helgen?”
“Jag ensam här. Det kallas “Arbetsro” och jag håller på med fakturering och bokslutsförberedelser.”
2. De som köpt in sig i företag och sedan hanterat sina anställda som “armar och ben”.
3. De som ärvt sina företag.
Kategori 1 ÄR sina företag. Noll avundsjuka där.
Men det gäller för dom att inse att situationen inte är densamma
för de anställda. Annars blir det lätt dålig stämning om de anställda inte
har samma 24/7-attityd.
Kategorin 2 däremot handlar om personer jag djupt föraktar. Som tur är har jag aldrig
behövt involvera mig i deras imperiebyggande men har konstaterat att deras anställda
helt klart lider av “Norrmalmstorgsyndrom”.
Kategorin 3 är litet intressant då man ofta talar om “Förvärvaren-Förvaltaren-Fördärvaren”
där jag sett hur ordstävet har blivit verklighet på väldigt nära håll. Där sonen
till förvaltaren beter sig som de värsta karikatyrer i TV-serier. Utan att
ha ansträngt sig berikar sig denne med företagets tillgångar på ett, skall vi säga
“inte särskilt diskret” sätt.
Och sedan en sidebar: Extremt rika som i massmedia typ Sommarpratare i P1 som där
späker sig med sin framgång och sedan öppet deklarerar att de skänker miljoner hit
eller dit, några promille av sin förmögenhet för att uppvisa en fasad av frikostighet.
Ofta kommer samtidigt uttalanden om att vederbörande inte egentligen är intresserad
av att tjäna pengar utan att på något sätt “bidra till samhällsutvecklingen”
eller något annat floskelsnack.
Är detta ICA-reklam? Oklart. Jag handlar ibland på Lidl, men oftast ICA då jag bor nära en sådan. Jag stör mig dock inte på att denna ICA handlares barn bor i de finaste BR i stan, eller för den delen att det vanligaste yrket på Ferrari ägare är ICA handlare. Anekdotisk intressant är dock att Lidls personal tjänar bättre än ICA o Willys, och att ICA/Willys personal trots personalrabatt ändå handlar på Lidl. Jaja det får väl avskrivas som många anekdoter. Fakta är dock att Lidls butiksbakta bröd kostar halva priset mot ICAs
Roligt att ICA handlare har bra bilsmak. Själv lyssnar jag också gärna på Per Gessle trots att han tjänat galet med pengar och har Ferrari i parti och minut.
Jag tittar bara på lokal sport på juniornivå för inte vill man sponsra en massa stora rika idrottsstjärnor. 😉
sen är de inte så sköra heller.. Gäller väl iofs ofta damsport också, manliga fotbollsspelare verkar få ont bara någon tittar på dom..
Ja absolut kul, grannen som har Sveriges största samling Ferrari brukar åka till ringen med honom. Väldigt snål tydligen. Men kul det går bra för folk, själv så handlar jag bröd och grönt på Lidl med ett pris runt -25 till -60% rabatt mot ICA. Men jag kör inte Ferrari
Hela tråden känns märklig. Vem tjänar inte pengar på att sälja saker? Syftet med detta är väl att få in stålar och lyckas man bra får man mera. Är ju så i de flesta branscher. Så om man ska börja välja vilket ställa man ska handla på utifrån denna grund blir man nog rätt mager med tiden. (Skulle dock välja bort handlare som har starka kopplingar till Erdogan och eller Ungern)
Själv går jag till den affären som har för mig bästa grejorna (inom min budget) Nu råkar det vara ICA men jag bangar inte för att gå till andra ställen också tex Lidel som har väldigt bra skinka.
Det finns ju några olika saker att ta ställning till tycker jag och framför allt finns det två ytterligheter.
Vi som har valt att bo nära massor av affärer valde detta boendet en gång i tiden och är nöjda med vårt val. Vi kan påverka vår ekonomi genom att handla där det är billigast och detta påverkar givetvis också priserna i närliggande butiker under förutsättning att flera agerar på liknande vis.
Vår “PRO-kasse” kostar runt 750:- kronor och då köper vi väldigt mycket på Lidl, men inte allt. Vi har många butiker av varierande typ på gångavstånd och ännu flera 10 minuter bort med bil.
Om man tycker det är ett problem att man inte får Pågen, Finn crisp, Brago, Arvid Nordqvist, Lipton, Uncle Bens, Idealmakaroner, AXA, Kungsörnen, Dansukker, Sun Maid, Fazer, Knorr, Santa Maria, Heinz, Slots, Zeta, Abba, Kalles, Scan, Kavli, Bregott, Arla, God morgon jos, Kronfågel, Findus, Sia eller Estrella kan man välja att betala 1 000:- kronor istället för 750:- kronor.
Om man valt att bo lite mera avsides fanns det säkert en bra anledning att man valde detta boende. I det fallet är det troligen mycket viktigare att den enda lokala handlaren finns kvar på byn än att man än att maten är billig. För de flesta kommer nog inte det som en överraskning.
Så länge mina pengar vid inköp stannar huvudsakligen inom EU är jag rätt nöjd, näst bäst är att de stannar inom Europa med undantag för framför allt Rys-land.
Jag kan förstå att man inte uppskattar att ens handlare skor sig orättmätigt, men innan man blir arg och upprörd tycker jag man ska gå ett par steg ut ur twitterstormen och ta reda på fakta eller så så surar man och byter helt enkelt affär till en man uppskattar bättre.
Finns det ingen affär i närheten att byta till får man helt enkelt förändra sitt inköpsmönster för att hålla nere kostnaderna för att köra till affären. Då bör man vara väl medveten om att man kanske inte har någon butik nära där man bor om ett par år.
det jag saknar som jag skulle tänka mig att ta hänsyn till är hur man behandlar sin personal, men som jag uppfattar det så är det ingen större skillnad. och vi handlar hos alla de stora kedjorna i varierande omfattning. Och då alla inköp brukar ske med promenad så behöver man ändå handla flera gånger i veckan så inget större problem att utnyttja erbjudanden hos olika kedjor.
Personalpolitiken är ofta svår att få grepp om, men om någon missköter sig radikalt brukar det ju komma fram till slut.
I det läget hoppas jag att den butiken ligger risigt till.
Surtrutn,kan du inte väga varorna i din PRO-kasse nästa gång och se hur mycket du blir lurad.
Tyvärr hade jag i mitt sommarhus bara 2 obrutna förpackningar, dels grissini av Lidls eget märke 250 g stod det på förpackningen, den vägde 318 g, men då är det en pappkartong och plastpåse, men jag misstänker att jag lurat Lidl på tiotals gram. Sedan en förpackning Falu rågrut, 470 g stod det, den vägde 515 g inklusive omslag
Vi har vägt ibland om man tex. ska dela lika på något, men det har väldigt sällan misstämt mer än på några enstaka procent både upp och ned.
Just nu är det lite utplockat hemma efter påskhelgen, men kanske har vi några obrutna förpackningar av något.
Nu har jag vägt på två vågar, båda visar samma.
Alesto mandlar, 2 % mera innehåll, men då ingår ju en förpackning.
Alesto cashewnötter, 2 % mera innehåll och då ingår förpackning.
Enebacken bakon, 10 % mera innehåll och förpackning ingår.
Kvarnvingen vetemjöl 2 kg, vägde 1,920 kg. 4 % för lite och med förpackning.
Kania svartpeppar, 10 % mer vikt, men då är förpackningen (återförslutningsbar grov påse) säkert rätt tung.
Svea lantkött skinka, 2,28 kg vägde 2,305 inkl. förpackning. Innehåller spad vilket enl. förpackningen är 15 % av vikten.
Nautica skagensallad 400 g, vägde 419 g inkl. plastförpackning. Verkar innehålla 44 % “fiskprodukter” så ganska mycket annat, men det vet man ju när man köper den. Smaken är bra, så vi har köpt samma produkt flera gånger.
Jag känner mig inte lurad av Lidl.
Näe, misstänkte det är nog en lite anekdotisk tråd det här
Såg nu att dom första uppgifterna om vikt var felaktiga, i övrigt om man tolkar tråden så ska man bojkotta företag med rika ägare verkar det som, så inget Ikea, inga Tesla och framförallt inga franska lyxmärken.
Jag bryr mig inte så mycket om vad någon tjänar på mina inköp, jag bryr mig mest om vad jag sparar på att välja något som säljs till ett bra/lågt pris.
Sedan finns det ju vissa butiker/varor jag väljer bort för att jag tex. inte gillar att de har verksamhet i Rys-land.
Konsumentägda butiker som sätter rättvisa priser och som ger återbäring tillbaka till medlemmarna som är ägarna.
Det kanske vore något?
Så vill ni ha lägre priser så gå med i Konsum/COOP, men sitt inte på sofflocket utan engagera er i föreningen. Tyvärr så verkar ju majoriteten av konsumföreningarna leka ICA nu för tiden och har glömt vilka de är tillför.
Men alla kan ju fortsätta och vara oengagerad och gnälla.
Det är det som är det stora förfallet i det svenska samhället de senaste 50 åren, oengagemanget. Någon annan ska fixa allt, men då får vi betala priset med dyrmat, höga hyror och politiker broilers.
Lycka till på sofflocket.
COOP är ju generellt sett dyrare än ICA enligt PRO och dessutom har de sämre resultat när det gäller att vara pensionärsanpassade, så något fel har COOP/Konsum ju uppenbarligen gjort.
Dessvärre är det nog väldigt svårt att starta en konsumentägd butik i Sverige. Det vetkar inte vara så populärt i oligopolet att leverera till enskilda initiativ.
Lite mer anekdotiskt så är jag lite bekant med en ägare till en ICA Supermarket och han har större lägenhet, dyrare bil, snyggare fru och dessutom mer tid att spela golf. Nu är just det anekdotiskt, en annan anekdot är att ägaren till Lidl lever i en vanlig villa från 70-talet till skillnad från Kamprad som hade en “herrgård” där han lät bygga varsitt 1,5 plans kataloghus till sina barn
Alla företag har väl som uppgift att maximera vinsten till sina ägare, både på kort och lång sikt.
Det trodde jag vi var överens om.
Det är politikerna som i så fall misskött sig som inte sett till att konkurrensen är tillräcklig, vilket är en av deras viktigaste uppgifter anser jag.
Ja, jag håller med, men kanske inte alla politiker. Företagsstyrelser är väl nästa karriärsteg, då är det bra att där finns pengar till bra arvoden?
Jag har alla stora matvarubutiker om hörnet. Köper mat på olika ställen och sprider gracerna. Olika butiker har olika fördelar. Om någon tar några procent till vinst e det inte hela värden. Det mesta påslaget e ju allt annat I livsmedels kedjan. En undrar dock om man kan optimer det här på något sätt för att få ner priserna. Om man t.ex. utgår ifrån att man lägger upp en meny 2 veckor i föreväg, hur kan man optimera priset då? Blir det bara några procent eller talar vi om stora sänkningar. Smarta standardiserade förpackningar kanske, gör jämförelse med hur container trafiken lyckats sänka priset för transporter. Kortare tid i kylen sparar el. Bättre isolerade kylrum sparar el. Man kan ju få hur många vilda ideer som helst under det där antagandet.
Om man går och handlar ofta måste ju bästa alternativet vara att fynda bland varorna där bäst-före…
Jag tycker inte man tjänar värst mycket på storpack?
I praktiken ökar ju risken att man behöver slänga om det blivit för gammalt. Men jag har säkert fel?
Kylkostnaden är nog ganska liten i sammanhanget… Tillagningen är nog värre isåfall?
Överkurs här för den extra huslige… Man kan laga mat och konservera. Storpack, extra pris, sista dagen osv osv…
Om man då gör mycket, t ex så mycket att man har många månader framöver . Ett preppingknep, men om vi utgör från att matpriser alltid stiger så blir det ju billigare i längden om man så att säga äter sånt man köpt förr i tiden.
Jag vet inte om det är energikrävande att konservera? Men går garanterat att effektivisera.
Ponera att man har ett system med standardiserade containrar och att matfabriker och bönder använder dessa för att transportera enskilda produkter och där varje container får en address. Standardiseringen medför att hanteringen blir billigare om man ska ta lärdom av t.ex. container trafiken på fartyg där automatiseringen är väldigt hög. Vissserligen leder detta till att mer luft transporteras, men om man bygger hämt stationer nära järnväg och använder kranar för på och avlastning av de stora containrarna för att sedan likt ryska dockor plockas isär och kombineras till beställarens box. En nackdel är att man int kan packa allt perfekt och det kommer att bli en del luft. Men det kommer garanterat att kompenseras av all ökande effektivitet. Automatiska descificering och tvättning kan göras för hygien. Lägg till en matbörs där man köper av bonden dirrekt, som packiterar din potatis i kontainrar, programerar in addressen och skickar iväg kanske en ggr i veckan. De ökade fraktkostnaderna p.g.a. mer fluff i systemet lär inte vara signifikanta om man studerar t.ex. vad det kostar transportera en kontainer till Kina. Vinsten av all automation är sjukt stor om man ska ta sjö container trafiken som ett exempel. Det är bara att göra det, …
Du har inte fel när det gäller att det kan bli dyrare att storhandla. Det finns forskning som stödjer din tes.
Nån slags koordinering måste väl ändå göras? Får inte uppfattningen att det är fri etableringsrätt på Ica-butiker, Ica centralt måste hålla på rättigheterna. Och det verkar som att man fördelar rättigheterna geografiskt för att inte olika Ica-handlare ska kannibalisera på varandra. Om Ica-handlare dök upp som små sorkar i vårsol och började äta på varandra för att tjäna mänskligheten och pressa priset på gurka så skulle jag böja mig för fakta. På en skala mellan strävsamma oberoende småhandlare i allmänhetens tjänst, och ”we are the Borg” tycker jag att vi alla borde se om gamla Star Trek-filmer och kanske prova nåt annat än Ica emellanåt..
Jag handlar på Lidl varje vecka. Butiken ligger på fem minuters promenad från huset. Enda gången jag tar fram elbilen är om ICA har någon kampanj. Senast igår blev det en biltur till ICA “Handla för 300 kr få tillbaka 50 kr”.
Inte specifikt om ICA men de vinstsiffror man hittar på sidor som alla sidor m.m. är ganska inkompletta. Tex syns inte extra utdelningar där vilket får det framstå som att handlarna plockar ut ganska modesta vinster, när sanningen är att man tar ut en stor del av aktieutdelningen i extra utdelning. Går att genomskåda men kräver en del extra arbete. Samma sak med att flytta en del siffror till en fotnot (inte fel men pajjar automatiken för sajter som allabolag m.m) vilket återigen gör det svårare att granska flera 100 bolag.
Om man generellt vill handla billigt kan man kolla medelpriser per butikstyp.
Tyvärr tvingas man då välja bort COOP och göda ICA-handlare.
Snittpriser per butikstyp (STORA butiker)
City Gross, 1135:- kr
Stora Coop, 1126:_ kr
ICA Kvantum, 1080:- kr
ICA Maxi 1041:- kr
Willys 1028:- kr
Snittpriser per butikstyp (små butiker)
Tempo, 1178:- kr
COOP, 1164:- kr
ICA Nära, 1152:- kr
Hemköp 1141:- kr
ICA Supermarket, 1129:- kr
Det var inte menat som ett svar, men funkar som det också.
The most favorable online store in India RD Trend is giving the best quality bedsheet. Rd Trend is the biggest manufacturer of home decor items and sells all products directly to customers. Our prices for all products are less than other online stores. We only provide genuine and branded products to our customers. We have different colors and designs available in single, double, fitted, cotton bedsheets. For more info: https://rdtrend.in/pc/bedsheet/