Dags för lite fredagsmys. Vi tog en heldag med hundspann på Svalbard förra helgen med GreenDog, vilket var en fantastiskt upplevelse. Draghuskys lever för att dra och deras arbetsglädje är underbar att se, och jag har aldrig träffat vänligare hundar.
Greendog har egen avel på en blandras av Alaskan husky och Greenland husky och de här djuren lever för att dra. Glädjen och förväntningarna när de ser att det är dags att spännas upp framför slädarna är enorm och de här djuren vill inget annat än att dra, och det fort.
Det är lätt att göra misstaget att applicera mänskliga värderingar på djur, men arbetsdjur har helt andra prioriteringar än att ligga och ha det varmt och gött. Dessa huskies vill inget annat än springa så fort de kan på snön i iskylan med tungt lass bakom sig.
Vi valde en heldagsutflykt, inklusive nedstigning i glaciärgrottor och man får själva spänna på och köra släden, det senare omväxlingsvis mellan de två på släden.
Att köra bestod främst i att bromsa, eftersom djuren bara vill dra så fort de bara kan. För att få verkligt stopp måste man slänga i ett ankare, och djuren står bara och drar spänt i sina selar, så minst släpp på bromsen så sticker de iväg. Innan man lärt sig finns risk för whiplash, något överdrivet för det är rivstart som gäller.
Vi hade tur med vädret och det var både soligt och med ca -14 inledningsvis även rätt varmt, även om det blev svettigt i solen framåt eftermiddagen efter glaciärgrottan så till den grad att man behövde ta av sig för att inte börja svettas. Det gick dock snabbt över med fartvinden och typ 40 km/h i nedförsbackarna hemåt.
Jag har aldrig stött på så vänliga hundar. Även om de har sina interna menignsskiljaktigheter, så var de alla enormt vänliga och tillgivna till människor, fastän man varnades innan för att en del personer kan uppleva det som påfrestande och påfluget.
Sedan blir det hög ljudvolym när de fattar att de ska få dra snart.
När hundarna blir lite äldre och inte orkar dra i samma tempo och kraft längre så adopteras de bort. Många går till boende i Longyearbyen, men andra till det norska fastlandet, eller Sverige och Finland, och får agera sällskapshundar sina sista år. Hur man kan ge dessa dragmonster stimulans nog är dock frågan, och det är nog inga hundar för den som inte dagligen rör sig stora sträckor i naturen …
Hundspannen är till skillnad mot snöskoter tysta och ett mindre intrång i Svalbards vildmarker, som lämnar minimalt med körskador i snön och på glaciärerna.
Det är förstås en konstform och ledarskap i hur spannen sätts ihop. Längst fram ska lugna djur finnas, som inte vill dra åt sidan eller börja bråka när man står stilla utan hålla hela spannet spänt. Bråkstakar och busungar placeras i mitten, så de inte kan komma någonstans och längst bak är hjulen – de starkaste individerna, även om samtliga hundar är rena muskelberg födda för att dra.
En stark rekommendation på hundspann och GreenDog på Svalbard. Både kul och en fantastisk natur- och djurupplevelse. Och rätt prisvärt, även om det inte är gratis. Vilket inget är på Svalbard. Man vet med sig att ta betalt för den nordligaste utposten i världen med reguljärt flyg, särskilt så här i högsäsong med den ljusa vintern där solen aldrig går ner.
Så var det det där med glaciärgrottan, där vi steg ner 40 m genom glaciären till botten. Ingången får väl duga som teaser för nästa artikel i ämnet.
Med det önskar jag damerna och herrarna ett underbart fredagsmys.
46 kommentarer
Nej, nu vill jag ha vår 🙂
Ja absolut. Det går knappt att cykla i Stockholm utan vantar och mössa.
Underbart att se!
Ja det är skillnad på arbetshundaro och sällskapsdjur. Även om de förra kan vara nog så snälla och mysiga ändå.
En arbetshund kräver en helt annan typ av ägare och då är det inte några 15 minuter tre gånger om dagen som gäller för motion och aktivering.
Morfar var fodervärd åt en kronhund och då gällde det MINST 4 timmar fysisk aktivitet per dag. För att hon inte skulle hitta på bus (som att gräva efter minor på hela tomten) för hon var understimulerad.
Det är en fruktansvärd kraft i dessa draghundar. När jag tränade uppe i Qaanaaq-området, nordvästGrönland, inför en expedition åkte jag hundspann mellan Qaanaaq och Siorapaluk, ca 60 km,bägge på ungefär samma breddgrad som Longyearbyn. Hundarna kopplades i solfjäderform i dessa trakter. Släden var förankrad och när föraren lossade ankaret for vi iväg i en fruktansvärd fart. En hund snubblade och föll och släpades med. Ingen chans att stoppa, ingen chans för hunden att ta sig upp. Till slut högg föraren av linan och räddade den stackars hunden. Den gick väl hem antar jag, den var nog inte skadad, det var ju snö den gled på och tjock päls och massiva muskler skyddade nog bra.
Dessa hundar var inte människovänliga. Och inte adopterade de bort när de inte orkade längre. De ströps.
Gissar att det inte var turisthundar. De senare behöver ju vara vänliga, för det är jobbigt om turisterna skadas eller skräms bort av hundarna.
Nej definitivt inte. Det var se men inte röra. De användes även för isbjörnsjakt.
Ett tips är att kolla på SAS Eurobonus-biljetter för att flyga till Svalbard. Eftersom det är Norge så är det lika billigt i poäng att åka CPH-LYR som CPH-ARN. Däremot kan tillgängligheten på bonusbiljetter vara låg, men med lite framförhållning går det. Det var så vi gjorde när vi åkte dit för några år sedan. På samma sätt kunde vi använda poäng för Radisson-hotellet, vilket gjorde poängvärdet rätt högt.
O.T. Frostiga nyheter om andra tunga bjässar som drar tung last: Rysk domstol ålägger finska VR att återuppta tågtrafiken till Ryssland (anm. Valtion Rautatiet / Statens Järnvägar). Enligt VR har domstolen i Moskva ingen jurisdiktion över avtalet mellan ryska RZD och Karelian Trains. Tågen har stått sedan mars 2022 som en följd av sanktionerna mot Ryssland.
VR fattade ett enhälligt beslut när passagerar- och godstrafiken till Ryssland upphörde. Men domstolen slog fast att detta var ett felaktigt agerande, för vilket VR nu döms att betala 112 000 euro, i skadestånd till det ryska järnvägsbolaget RZD. Utöver det åläggs VR och Karelian Trains att betala 14 000 euro dagligen tills trafiken återupptas. Utpressning!
Det finska svaret var att de inte hade några som helst planer på att köra tåg i Ryssland och att de mer eller mindre skiter i ryska domstolar.
Exakt. Finland hann dessutom bli Nato-medlem i tid. Men att de ens försöker bestämma över Finland, det är fullständigt galet och arrogant.
I förrgår knep Ryssland både Fortums och Unipers tillgångar i landet och igår kom ordern om den fortsatta tågtrafiken mellan S:t Petersburg och Helsingfors under hot om böter. Ryssland har också börjat stärka sin militära närvaro nära gränserna mellan Finland och Estland.
Inte mycket utpressning där inte, svaret från finnarna var skit på er.
https://svenska.yle.fi/a/7-10033400
Jag tar vissa hot från Ryssland på allvar (saxat ur olika media):
Ryssland/Putin varnar/hotar Europa med en ny energikris den kommande vintern:
Hotet är det senaste försöket från landets president, Vladimir Putin, att använda energi som ett vapen, när det under den gångna vintern misslyckades. Putin kan föra åtminstone ett partiellt energikrig mot Europa under den kommande vintern, och särskilt mot de nordiska länderna.
D-källor: Ryssland kartlägger för närvarande vindkraftverk, gasledningar, el- och internetkablar i Finlands, Danmarks, Norges och Sveriges vatten. Rysslands “spökskepp” kartlägger kritiska mål i Östersjön – påverkan kan lamslå Norden. Underrättelsetjänster och experter säger till DR att Rysslands mål är att planera sabotage mot de nordiska länderna. I praktiken kan detta innebära att man stänger av de el- och datakablar som går över Atlanten och till resten av Europa.
Det ryska fartyget som används för spaningsarbete har cirkulerat runt Östersjön, Nordsjön, Kattegatt och Stora Bält i en månad och dröjt kvar i flera dagar utanför havsbaserade vindkraftverk. Rysslands hemliga program syftar till att slå till mot havsbaserade vindkraftverk och undervattenskablar om den nuvarande situationen eskalerar till en “fullskalig konfrontation” med väst.
Mycket av det har redan stått i media och alla får tro vad de vill, men jag tänker skaffa mer material inför nästa vinter. Vedlagret är redan påfyllt men det ska bli fler solpaneler i söderläge på väggen, dock inte på taket. Kommunalt VA kan påverkas och jag funderar på olika val: 1) områdets gamla handpumpar som backup, 2) låta rörmokaren koppla in min gamla 3-fas-pump på nytt, pumpen är kvar i den 60 m djupa brunnen, det är bara att ansluta på nytt de gamla slangarna i torpargrunden i tryckkärlet och skruva i de tre 10 A-säkringarna på nytt i elskåpet; det är extremt järnhaltigt vatten men är kopplat via ett filter, 3) eller låta rörmokaren sätta in en 1-fas pump i brunnshålet och utnyttja tryckkärlet och filtret i torpargrundet till det, helst under sommarhalvåret i bra väder. Jag vet inte vilken effekt sänkpumpen bör ha och i så fall vilken storlek på invertern som jag bör välja. Någon röris bland Cornus läsare?
Enda tipset – var inte rädd för ryssen. Var förberedd, men aldrig rädd. Det är, när allt kommerikring, ryssen som är rädd.
Jaså inte rädd – i min släkt har vi en lång erfarenhet av rysk terror under flera krig (inbördeskrig, vinterkrig, fortsättningskrig och lapplandskrig) och halva släkten tvingades överge sitt hem och sin fasta boplats de haft under flera hundra år. Mormor som bodde långt ifrån kriget skrek på nätterna under resten av sitt liv, pga rädslan att ryssen skulle komma och skjuta ihjäl henne. Nej, jag bara planerar och preppar. Nu ska det visst bli ett energi- och infrastruktur-krig. Fast jag tycker synd om de som drabbas av höga kostnader.
Nu letar jag efter någon lämplig leverantör av solpaneler etc. pryttlar. Det ska bli ö-drift-förstås.
Det kan ta tid att få hem grejerna, pga en stor efterfrågan. Jag har ett par solpaneler och mindre växelriktare hemma sedan förut. Jag lät ifjol en byggfirma gjuta en jämn betongplatta i den djupare delen av torpargrunden för förvaring av några ackumulatorer och vattendunkar. Jag hade bara 15 C underhållsvärme inne i huset under merparten av vintern och våren för att spara pengar, men kroppen vänjer sig. Nu var det lyckligtvis en mild vinter. Braskaminen kan så småningom få körförbud pga en spricka i locket och den utvidgas långsamt.
Fina hundar, funkar fint även i mer bebodda omgivningar! Rejäl motion krävs men inte 4 timmar om dagen 😄
Hunden, människans bästa vän. Det är verkligen ingen floskel, de är verkligen det. Just nu ligger en Golden retriever här hos mig och sover. Golden retriever är en av de absolut intelligentaste hundraser som finns, och används ofta som ledarhundar, sökhundar, lavinhundar etc etc. De är oerhört artiga, både mot människor och andra hundar. Hälsar gärna och vänligt och med ett tydligt kroppsspråk som är svårt att missförstå för både människor och andra hundar. De har egentligen bara en akilleshäl. De är fullständiga matvrak, kan äta hur mycket som helst och blir därför lätt överviktiga om inte ägaren har diciplin nog att hålla hundens mat i lagom stora portioner. Här en typisk Golden under tävling….. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=5iTTNRE-njM
Vilka hundar är inte matvrak? Själv har jag jakthundar. Fick rådet att ge dem fri tilldelning av mat, för att inte göra föda till en högprioriterad resurs de fick från mig. Allt i syfte att få dem att jaga bättre.
Som tur är hade jag veterinärbesök lite senare med en av dem. Han hade ökat sin vikt med 33%. På två veckor!
Det är fullt möjligt att motivationen att jaga hade ökat. Men förmågan att hålla jämna steg med rävar och harar…?
(Har två stycken sovandes runt fötterna just nu. Medan katterna lever rövare på övervåningen)
Vår portis är en kräsen finsmakare av rang, daglig kamp att få honom att äta. Lättast är det när hans kompis labben är i närheten och erbjuder konkurrens. Den suger upp maten som en dammsugare.
Vår stora dalmatiner var ett matvrak och kompisen gav honom allt han ville ha, trots mina protester. Han fick höftleds-artros och han blev en viktväktar-hund. Han fick äta bantnings-käk “Satiety” som var dyrt. Dessutom fick han gå och väga sig hos veterinären på en jättestor våg, utan kostnad och utan tidsbeställning. Men han gick ner i vikt som han skulle. Men på nätterna plundrade han soptunnan i köket och slickade i sig resterna från förpackningarna.
Golden är väl en “Nylander” 🙂 men ändå en trevlig o smart familjehund, men det finns några smartare för den: Border collie, Pudel och Schäfer. Synd att den sista är så sönderavlad bara.
https://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens/har-ar-de-smartaste-hundarna-och-de-dummaste
Man kan alltid bli fodervärd åt Försvarsmaktens valpar. Världens största schäferkennel, helt fokuserad på arbetshundar. Sållningen brukar hamna runt 40% ej lämpliga, som då fodervården får första tjing på. Och även om de inte platsar som militära tjänstehundar, så… Sönderavlade är de inte!
Sen, tja, smarta? Lättlärda och tjänstvilliga arbetsnarkomaner är en bättre beteckning. En bordercollie som inte får jobba timmar per dag blir ett nervvrak. En golden fixar det lätt.
Hundraser som tax, terrier, stövare, gråhund, laika och griffon nivervais är kanske inte lika lätta att få att göra tricks och lydnadsmoment. Det betyder inte att de är korkade. Bara att de är avlade för att fatta självständiga beslut. Ibland innebär det att de inte ser vitsen med att sitta på kommando. (Eller som min stövare, som ansåg att “sitt” var bra nog. Så alla andra kommandon besvaras med ett intensivt sittande. Men han följer en hare genom avhopp och snirklar som jag skulle vilja se en pudel reda ut. Allt handlar inte om att vifta med tassen när någon säger “tack”)
Jag såg en gång filmsnutt från en skog där en hare drevs av en hund. Minns inte rasen. Den hunden hade inte lärt sig. Haren gjorde ett avhopp. Hunden kom dit och fattade ingenting.
En sak som var intressant var också hur ostressad haren verkade. Man hörde hunden skälla i bakgrunden. Haren såg ut att ta det hur lugnt som helst. Typ: Hunden springer jag ifrån hur lätt som helst.
Och så är det väl också, att i skogen finns ingen hund som springer ifatt en hare.
En riktigt snabb hund på ett öppet fält?
@ WINNIETHEPHO
Ja, armén ser till att avla på bra material och en allsidig hund, är ju rätt självklart, men tyvärr finns det för många schäfrar som är avlade på att de skall vara låga bak, en estetisk och helt idiotiskt idé, då de får problem med höfterna.
De 4 jag nämnde är ju väldigt all-round, förutom jakt. Och som du nämner, border collie är ett litet nervrak som måste jobba oerhört mycket för att inte bli galen, driva får eller annat, ha en uppgift, gäller i och för sig alla hundar, fast kanske inte i lika hög grad.
Jakthundar är ju extremt skickliga på just sin specialitet och löser normalt de uppgifterna väldigt bra, men går ju inte att ha till så mycket annat, ibland som sällskap, vilket i sig är en idiotisk idé, de behöver alla ha en uppgift i livet.
Slovenský kopov t.ex. fanns ju inte alls i Sverige innan vildsvinen spred sig. Den är väldigt anpassad och skarp på just det. när vi har den för att driva på rådjur, då är den ganska loj, men hänger på sin kamrat, en Basset Griffon som är excelent på det.
Nä, inte alls korkade, men enkelspåriga.
Så vill man ha en hund för jakt, ska man tänka till noga. Vill man ha en allsidig hund, men inte för jakt, då är de 4 att föredra. Men även om border collie behöver jobba extra mycket, behöver alla hundar göra det, för att må bra.
Fast i ditt resonemang låter du mer som en kattmänniska, fast har fastnat för hundar av praktiska själ, då katten enbart jagar för sitt eget nöjes skull och skiter fullständigt i vad du tycker eller vill. Även om det där också finns lite fogligare sorter 😉
Portugisisk vattenhund är tydligen så smart att den inte kommer med på listan. 😎 När en schäfer kan träna samma sak 30-40 gånger tittar portiken på en efter 3 och säger kan det här nu husse, kom med nåt nytt. Går vi med lång lina och jag kallar in honom kommer han bara om han förstår varför, typ möte, är det bara för att jag vill så funkar det mer sällan.
Portisen skulle det stått…
Kollade inte din länk förrän nu! Kan inte sluta skratta! Tack!
Eller hur? 😀
Tipsar….
https://tv.nrk.no/serie/monsen-og-hundene/sesong/1
Härliga bilder och berättelse. Det här missade jag på Svalbard men åker jag tillbaka så är det ju givet
Om man möter en isbjörn och inte har vapen, kan 12 hundar jaga iväg/fälla den?
Är den hungrig, nej. Gissar lite men skulle inte chansa.
Måste bero även på hundrasen? 12 björnhundar kanske men när björnen sopat bort 2 med ramarna och slitit dem i stycken kanske det är game over? Vill minnas att isbjörnens hud är rätt stryktålig oxå så det lär krävas rejält käktryck för att komma igenom…
Inuiter i nordöst släpper hundarna när de får korn på en isbjörn. Hundarna ställer isbjörnen och är för snabba för den. Även om de får en smäll av en ram är de stryktåliga nog att klara sig. Sedan blir isbjörnen skjuten när jägaren hinner fram, till fots.
Det är trist att nästan ingen kommenterar när det blir ett intressant naturäventyr. Det är artiklar som den här som gör att jag följer bloggen.
Ja, hundarna gillar att dra, men det kräver högoktanigt bränsle = 100% kött.
🍖
Skulle tro de äter mycket fisk också.
Dom här hundarna, från Svalbard kan gräva ner sig i en snödriva över natten om det behövs. Minus 17 är nästan för varmt för dom när dom springer. Underbara djur.
Jag växte upp med en siberian husky. I en norrländsk by nära fjällen. Den trivdes utmärkt med att ligga i en snödriva när det var neråt -40 grader. Lite varmare somrar grävde den gropar och la sig i för att kyla ner sig.
Ibland är köldtåligheten lite oväntad. Jag hade en gång en Australian Kelpie. Ingen vinterhund skulle man kunna tro, men hon följde glatt med på långa skogspromenader i neråt minus tjugo utan att klaga. Andra hundar i familjen fick fryskramp i tassarna i det vädret och fick oftast stanna hemma när det var för kallt.
Jag och kelpien provade dock inte att bivacka i sträng köld. Pälsen var nog lite underdimensionerad för det.
Hon blev 16 år och en vecka gammal.
Mycket vackert!👍👍👍👍👍
Svalbard är en upplevelse utöver det vanliga även om sommaren. Frugan o jag var på gruppresa till Longyearbyen i juli för några år sedan. Dagsljus dygnet runt.
Frugan tog ett snabbt midnattsdopp i hamnen. Jag som är mera badkruka höll mig på land för att dokumentera.
Utflykter på havet till Barentsburg och Pyramiden, glaciärer och fågelberg.
Vi fick också göra en spännande tur med draghundarna på Greendog, inte i slädar utan på kärror längs landsvägen. Hundarna var lika entusiastiska då, en del stod och hoppade jämfota i selarna innan vi var redo att åka. Vi såg bara uppstoppade isbjörnar, men det var vanligt att folk gick med bössa på ryggen även inne i byn. Enda stället man inte fick ta med vapen var in på banken.
Var tänkt som en fristående kommentar.
Jag hade en i någon mån analog upplevelse för länge sedan. På en tvåveckors maj-tur i nordligaste Lappland hade vi två pulkor som drogs av var sitt schäferpar. På mornarna ställde de sig under skaklarna i entusiastisk förväntan på att få dra.
Men efter att ha dragit ett par km (på skare) var det världens tröttaste små hundar man fick prata med och uppmuntra med hundgodis resten av dagen …
Svalbard är fantastiskt! ❤
Vi åker till Svalbard för andra gången i mitten av maj. Första gången var jag dör för att springa vad jag fortfarande tror är världens nordligaste marathon. Det var tungt…
Det är en upplevelse utöver det vanliga även om vi i maj inte får uppleva så mycket snö, men väl dagsljus dygnet runt. Vi bor på Husky Yard nån natt, så hundarna får vi träffa.
Utflykter på havet till Pyramiden, vandring till frövalvet osv. Börjar dock misstänka att det är lite fel tid på året men Eurobonusplåtarna är inte tillg. året runt. Eftersom det är momsfritt är det ändå lite bättre än säg Trysil prismässigt.
Bra resmål!
Den bästa stimulansen för en hund är mental och det kan i stort sett vem som helst ge en pensionerad draghund efter att ha läst på lite. Motion är förstås bra också, men som en hundträningskompis till en mig närstående person sa: det gäller att hålla hundarna lagom otränade fysiskt så de inte är för pigga efter den mentala träningen. Annars får man aldrig vila själv. 🙂
Vi har vallhundar. De går inte att trötta ut fysiskt. De måste få mentala utmaningar.