Artikeln innehåller betallänkar för Adlibris, Bokus, Storytel, Bookbeat och Nextory.
Den säkerhetspolitiska experten och Rysslandskännaren Oscar Jonssons bok Hotet från Ryssland (Adlibris 229:- , Bokus 189:-, Storytel, Bookbeat eller Nextory) är en faktaspäckad bok med mycket hög bandbredd på informationen, där i princip varje stycke innehåller nya fakta och sakprosan flödar behagligt. Är man dock redan påläst i ämnet tillför den inte så mycket och missar några aspekter på hotet från Ryssland, men är en bra och läsvärd summering.
Oscar Jonsson är faktiskt en expert på sitt ämnet, trots att han är stående gäst i media, och alltså en ovanlig kombination av någon som både är villig att ställa upp i media, gör det bra och därtill faktiskt kan ämnet. Alltså en expert på riktigt, till skillnad från någon som media titulerar som expert. Trots sin ungdomlighet så är han också anlitad som sakkunnig i de högsta av internationella säkerhets- och försvarspolitiska kretsar i Väst, vilket när det då och då nämns i förbifarten är en av bokens många behållningar.
Bokens språk flyter lättläst och Jonssons akademiska bakgrund märks inte av annat än på att detta är mycket hög brandbredd och fullt med fakta, vilket jag personligen gillar. Sakprosan avsaknar det ordbajseri och onödiga utvikningar som många andra mindre kunniga lätt faller ner i när man behöver fylla ut innehållet för att nå skamgränsen för det antal sidor som kan kallas en bok. Detta gör också att man med fördel läser bokens 200 sidor (oräknat appendix) på en dag i pauserna medan man jobbar.
Så här efteråt hade jag önskat att boken innehöll ett index till olika nyckelord som krysha, sistema och bardak så man lätt kan gå tillbaka till det kapitlet, men förlaget Mondial nöjer sig med ett persongalleri och en mycket bra läslista för den som vill gräva ner sig på djupet. Å andra sidan – väljer man e-boken till skillnad från pappersboken som jag läste, så kan man alltid fritextsöka.
Boken är en översikt och aktuellt läge som inte går på djupet, och där de sista orden måste satts på plats precis innan den gick i tryck. Det senare gör att den kanske tyvärr kommer åldras i takt med att kriget i Ukraina fortsätter.
Själv upplevde jag inte att boken tillförde något nytt, men jag är å andra sidan hyfsat påläst, om än inte i närheten av Jonssons nivå. Det jag framför allt saknade var att den aldrig berörde den ryska folksjälen och vad folket i Ryssland tänker, känner och tycker. Som Oscar Jonasson påtalar är inte de ryska systemet korrumperat, systemet är korruption, men är det möjligt att det ryska folket kan göra upp med detta och välja en annan väg? Gräsrotsperspektivet saknas, även om svaret på frågan där tyvärr generellt bör vara nej. Samtidigt är inte Ryssland ett homogent land, utan multikulturellt med hundratalet språk och hundratals etniska minoriteter, så det kanske är svårt att säga vad folket i Federationen Ryssland egentligen tycker, för det finns inte ett folk, utan hundratals.
Enda invändningen jag har är kring cyberhotet, där Jonsson målar upp sådana som mig som farliga som avfärdar cyberhotet. Jag drog lite på munnen där, för sedan slår Jonsson knut på sig själv för att hitta några enstaka allvarliga cyberincidenter de senaste nio åren, som ingen av dem blev systemhotande, även om det var trist för de drabbade företagen eller organisationerna, som t ex Maersk. Jag står fast vid att nätverkstekniker, driftspersonal och säkerhetsexperter generellt har kompetensen, volymen, kraften och förmågan för att dagligen möta cyberangrepp i smått och stort. Ibland lyckas man inte, men skadeverkningen handlar normalt om timmar och ännu har inte samhället rasat samman på grund av cyberattacker. Inte ens Rysslands cyberattacker mot Ukraina runt den fullskaliga invasionens start kunde stoppa ukrainskt försvar eller försvarsvilja.
Oavsett är Hotet från Ryssland rekommenderad läsning eller lyssning för den som vill komma ikapp eller repetera vad som gäller. Du hittar den på Adlibris för 229:- , Bokus för 189:-, Storytel, Bookbeat eller Nextory.
23 kommentarer
Privata företag och myndigheter som är vana vid spionage lär väl ha folk som kan hantera cyberhot, men kommuner och landsting, förlåt regioner, saknar den kunskapen. Ett sjukhus där journalerna inte är åtkomliga eller personnummer kopplar till fel individ, kommuner där fjärrvärmenätet släcks ner lär kunna ställa till med en hel del bekymmer.
Det blev ju en del problem i Kalix kommun (tror jag det var) häromåret. Men inte systemhotande på en övergripande nivå. Och även COOP fick stora problem för två tre år sedan – och kanske tappade någon liten marknadsandel i längden – men inte systemhotande. Dock säg att alla affärer och alla kommuner drabbas samtidigt. Det skulle inte vara kul.
Bara det lilla jag själv drabbats, vilket är mycket lite, så tycker jag ändå att det är rätt störande.
Absolut problem för drabbade företag eller organisationer, men inte systemhotande.
Johnsson, Kragh och Passikivi är de tre musketörerna. Sedan har vi D’artagnan , dvs Gudrun Persson. Men det finns fler, och alla som verkar syns inte av förklarliga skäl. Forskare behöver anslag, underättelseops behöver det inte men i stället lugn och ro att arbeta i fred.
Vi har tur som har så kunniga sakkunniga som får mediatid i Sverige och kan förklara läget.
Förstår dock att Kragh inte har fokus på detta, och fan ta Linderborg och hela satans kulturredaktionen om de ler i mjugg nu.
Tack, ja där har vi experterna listade.
Jag brukar lyssna extra på TVn när de är i rutan. Forumets experter i all välmening, men dessa har det som jobb.
Jag har märkt att folk har en förenklad bild av Ryssland, och vi har verkligen inte koll på läget. Min bild är formad av ett par commisioning åren strax före finanskrisen, det var ett annat Ryssland kan jag tänka mig. Det var ingen då som ens funderade i de banorna som funderar nu. Det är helt sinnesjukt egentligen.
Ja alla de tre är ju guld!
Fyra.
Ja, fyra! fort och fel! Trøtt. Men återgår till jobbet nu.
Vi och dom av Jangfeldt kan också varmt rekommenderas. Lättläst och ganska tunn. En bok för oss utan större kunskaper.
Katarina Engberg lyssnar jag gärna på utöver de uppräknade och LW.
Alla fyra har varit fenomenala.
Linderborgs et al “drev” mot Kragh fick ju pyspunka, så det är nog ansträngda leenden från den sidan nu. Numera borde Lierborgs anklagelse mot Kragh att vara agent för MI6 vara en hedersbetygelse.
Rekommenderar också verkligen denna bok. Jag lyssnade via BookBeat när jag röjde och gallrade i skogen. Jobbet gick lätt och boken intressant. Summa summarum lämnade boken en känsla av att Ryssland har en lång väg att vandra innan landet börjar fungera på riktigt. Mycket korruption och toppstyrning som är kännetecken för en maffiastat.
Lång väg och lång tid. Det tog Ryssland 700 år att komma till vad det är idag. det kanske inte tar lika lång tid att bli ett modernt land, men några hundra år lär det nog ta. (Om jag lever om några hundra år får jag nog finna mig i att bli kallad optimist).
Tack før recension!
eftersom jag inte ræknar mig som så kunnig som herr Bloggaren, så køper jag boken och læser som næsta bok helt enkelt.
Apropå det som efterfrågas i bloggposten ang “folket”, jag vet inte men jag tror det ær något en helt egen bok skulle kunna handla om.
Det man ønskar ær ju en samtida Kapucinski som reste runt i federationen och observerade och pratade med folk. Dock kan ju eventuellt hævdas att typ detta arbete gørs litegrann på Youtube med massa vloggers (Niki Pr…, med flera).
Men skulle ønska att någon førfattare motsvarande Kapucinski eller Svetlana Aleksijevitjs kaliber kunde producera något sådant, både om Ryssland men också om Ukraina.
Tipsa gærna om ni vet någon sådan.
Och før er som inte læst Imperiet. Bara gør det. Finns så sjukt många bra citat om Sovjet och livet under den regimen i den.
Kanske Kalle Kniiviläs böcker? https://www.adlibris.com/se/sok?q=kalle+kniivilä
Han har blivit utvisad ur Ryssland, persona non grata. En merit.
Tack! den ligger nu med i samma beställning!
God Afton!
Jag och Oscar gick på samma gymnasium i Sandviken
Det jag funderat på kring detta ämne skulle vara att läsa boken “Hur många Ryssland efter Sovjet?”
av Stefan Hedlund, (Bok) 1993 pånytt. Främst för att se hur nära Stefan Hedlund var i tankegångarna, vilka områden han prickade in och vilka som förbisågs. Detta nu då vi sitter med facit 30 år senare.
Boken har också ingått som kurslitteratur i den statvetenskapliga utbildningen och jag drar mig till minnes att boken vara intressant.
Han var även gäst i Rekyl-podden, bra och tydligt.
https://spotify.link/5B4M25EFjyb
Tack! Nu har jag en ny podd att lyssna på 🙂
För oss som använder rymdcowboyens läsplatta vill jag peka på bokon.se som så vitt jag vet är den enda svenska bokhandeln som har kindle som e-boksformat. Oscars bok finns där liksom bloggarens samtliga verk.