Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget
Efter ett intialt fall vände börserna uppåt igår och drog även upp räntorna. Tisdagen inleds uppåt i de asiatiska tidszonerna, men guldpriset signalerar att marknaden inte lugnat ner sig riktigt än
Stockholmsbörsen var intialt ner som mest ca 2% under gårdagen men vi fick en samling runt flaggan (eng rally) och en vändning så OMXSPI stängde till slut på +1.47% och OMXSPI +1.03%. En del menar att detta är en turnaround och att vi nu fick en botten, men vi ska nog inte ropa hej riktigt än, även om man kan se det hela som en vändning vid ett möjligt stödområde.
Kronan har stärkts till 10:41 för USD, 11:14 för EUR och 11:17 för CHF och guldpriset har därmed backat något till 660:- SEK per gram i skrivande stund. Inte längre en rekordnivå, även om det hade varit rekordpris för en vecka sedan.
I USA stängde S&P-500 på +0.89% och Nasdaq 100 mer beskedligt på +0.34% vilket kanske kan lägga en sordi över stämningen idag. De amerikanska marknadsräntorna steg, men har hackat sig nedåt så det går inte att säga något för en enskild dag.
När marknaden lugnat ner sig bör rimligtvis räntorna stiga igen och guldpriset falla. Dessa indikatorer kan fungera väl för att mäta kris- och paniknivån, medan skräckindexet VIX inte utmärker sig särskilt. CNNs Fear & Greed Index är upp från extrem rädsla till bara rädsla, vilket är ett gott tecken, men det är ännu inte ett trendbrott.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna (=de index jag följer) undantaget Nikkei 225 som går -1.42%. ASX 200 +0.82%, Hang Seng +0.90%, KOSPI +0.42% och Straits Times +1.00%.
Själv stoppade jag in mer pengar i min huvudsakliga spar- och investeringsform Lysa igår, där 60% åkte in i aktier och 40% i obligationer. Vi får väl se om det var rätt eller fel tids nog. Jag kommer dock inte vikta upp till 80% aktier i det här läget, utan då får först marknaden lugna ner sig lite till.
Fördel med att köpa på börsen är att man vid vald tidpunkt om X antal år alltid kan hävda att man gjorde rätt. Gäller dock inte om man handlar enskilda aktier för de kan alltid gå åt helvete, vilket t ex aktieägarna i Credit Suisse fått uppleva. UBS, som köpte CS, stängde dock på plus med +1.26% efter att ha rasat över 10% initialt. Förmodligen var det blankningsförsök, men det är bara en ponduspostulering, och de försöken gick i så fall åt det så kallade helvete.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
113 kommentarer
Reducerad elnätsavgift för solcellsägare (småskalig) ska ev slopas – påverkar det mycket?
De pratar om hundralappar upp till tusenlappar per år i ökade kostnader.
Elpriserna vet man ju inte om i framtiden men man brukar prata om x antal års återbetalning på solceller – om det nu helt plötsligt blir t ex 3000 kronor högre kostnader per år så ökar ju denna tid.
Är själv väldigt sugen på att köpa solceller med ett sånt där litet batteri på 10 kwh. Då vi har låg förbrukning (fjärrvärme) så skulle detta betyda att stora delar på året skulle vi inte behöva köpa någon el så batteriet klarar av att försörja oss med el de timmar det är mörkt.
Vi har bara 4000-4500 kwh i förbrukning om året så jag vet att det inte är bästa förutsättningen då vi missar en del skatteavdrag men pengarna finns och jag har ett perfekt tak och läge för 8000-10000W anläggning.
https://ei.se/bransch/reglering-av-natverksamhet/reglering—elnatsverksamhet/fragor-och-svar-om-slopad-reduktion-av-natavgifter-for-smaskaliga-produktionsanlaggningar
Det som eventuellt ska bort är nätnytan som är ca 4-6öre/kWh på det du säljer ut på nätet. Bygger du en anläggning som gör 4600kWh (rimlig storlek med tanke på din förbrukning) Så kommer du troligen sälja ca 2300kWh/år × 5öre= 115kr!
Så väldigt små summor som försvinner isf. Dom som tjänar pengar på detta är de som säljer klick på internet med överdrivna rubriker.
Varför skulle nätnyttan bort? Den är ju en del som faktiskt är vettig.
Håller med om att nätnyttan faktiskt har en bra funktion iaf på mindre installationer tex på villor vilket borde minska belastningen på de större näten. Sen kanske man ska vara glad som solcellsägare att det inte är tex skattereduktionen som ryker då det säkert är flera hungriga politiker som kollar på de pengarna.
Exakt, men det ligger i tiden. Det som är vettigt skall bytas ut mot sånt som låter bra.
Tror för övrigt inte att slopade stöd påverkar då de som installerar solceller gör detta för klimatets skull och inte av ekonomiska skäl. Annars vore de ju lika ruttna som de som eldar kol och olja för att detta är billigare än gröna alternativ.
Jag installerar solpaneler på taket av privatekonomiska skäl (och lite av preppingskäl). För klimatets skulle vore det bättre med en massiv satsning på kärnkraft så att vi slipper en massa småskaliga elproduktion.
Tillägg: småskalig elproduktion som producerar mest när den inte behövs.
Varför skulle jag vilja bygga en anläggning som producerar 4600 kWh per år när jag enkelt får plats med en anläggning som är på det dubbla?
Blir det så mycket dyrare att sätta upp dubbelt så många paneler när de ändå är igång?
Om priset upprepar sig kommande år så kommer ju priset vara högt även tider man producerar mycket och då kan man tjäna mer pengar. Augusti förra året var en sådan period.
Har som sagt perfekt tak för det. Nästan exakt i söder – lite svagt åt öster. Inte något rör eller ventilation på hela sidan mot söder – skorstenen sitter på norrsidan. Kommer bara se konstigt ut om man sätter halva taket bara.
Håller helt med, när jag beställde i höstas ville jag också maxa. 😀
Beräkningen solcellsföretagen gör är ju att du får skatteavdrag om 60 öre(?) per kWh upp till din förbrukning, så de kWh du producerar utöver din förbrukning får en längre återbetalningstid.
Men igen, håller helt med, man vill ju maxa och att ha halva taket ser ju bara konstigt ut.
Fram tills för något år sedan då vi såg en ökning på elpriset så var skattereduktionen a 60öre/kWh en betydande del av återbetalnings tiden. Denna får man bara på motsvarande del som man själv förbrukar så i ditt fall tills du når 4600kWh större anläggning än så kan du fortfarande tjäna pengar på såklart men du får bara spottpriset på elen utöver din förbrukning. Nu tror ju alla att elpriset kommer vara högt framöver samtidigt var det många som räknade på 60/kWh för bara ett par år sedan och då var dagens priser helt otänkbara.
Sen kan det vara andra fördelar/nackdelar med storleken på anläggning men där rekommenderar jag att du får ut gärna två olika företag som kollar på dina förutsättningar på plats.
Men vad i helvete!
Hur kan det kosta mer för enlnätsföretaget beroende på åt vilket håll elen går?
Inmatning sker ju på en vanlig villainstallation på samma elnätsanslutning som förbrukningen.
Det du får betalt för är att nätbolaget inte behöver skicka ut el till dig och transmissionsförlusterna blir då mindre för dom, teoretiskt. På många håll produceras nu så mycket solel att det går åt andra hållet så att säga. du får betalt för vad du matar in hemma medans nätbolaget som ju får ut lite mindre i sin ände får stå för förlusten i ledningen.
För femtio år sedan kostade 1 schweizerfranc 1 krona. Nu får man betala 11 kr.
Mer precist kostade 1 CHF = 1,21 SEK 1970. Sedan blev Palme statsminister.
https://www.google.com/search?q=Vad+kostade+en+CHF+1970
Sveriges Television började sända i färg detta år också.
Och vi fick en andra TV-kanal, inte att förglömma.
https://www.google.com/search?q=när+började+tv2+sända
Säga vad man vill om Palme som person. Men hans regeringar körde landet i botten.
Sossarna var så maktfullkomliga att politruker som Ebbe Carlson hade nyckel till polishuset och körde runt i polisens fordon.
Det är fantastiskt att folk fortfarande lägger tid och ork på att hata Palme snart 40 år efter att han mördats på öppen gata.
Man kanske ska se det som att efterföljande sosseledare faktiskt skött sig relativt bra då, eftersom det hatas så mycket mer på Palme än hans efterträdare efter all denna tid? 😁
Jag ser inget hat i texten ovan, och att Palme brutalt mördades (och hans fru utsattes för mordförsök) kan knappast utgöras hinder för att sakligt kritisera hans politiska gärning. Nu går visserligen inte Sebulon Starfighter går in på detaljerna, men det är inte samma sak som hat.
Får erkänna att jag var tvungen att wikipedia påståendet om Ebbe Carlsson. Där står
“Via Stockholms länspolismästare hade Carlsson möjlighet att rekvirera civila polisbilar, en möjlighet han utnyttjade både för att skjutsa statsministern hem till Vällingby eller för helt privat bruk.”
På vilket sätt är det ett hat?
Hans kompetens som politiker har inget att göra med om jag gillar eller ogillar honom som person.
Han var säkert en hyvens person. Riktig väluppfostrad östermalmsöverklass 🙂
Om jag minns rätt körde Ebbe aldrig polisbil – däremot åkte han polisbil vid vissa tveksamma tillfällen. Läs gärna boken “Ebbe – mannen som blev en affär”.
När det gäller Palme har han fått ett symbolvärde han kanske inte förtjänar. Att påstå att Palme “körde landet i botten” när man bor i ett av världens lyckligaste och rikaste länder känns antingen väldigt fantasifullt eller otacksamt.
BEN DOVER: Min erfarenhet och upplevelse vid mer än 70 års ålder är den att hatet mot Olof Palme i vissa kretsar är bottenlöst och kommer aldrig att avta så länge personerna i dessa kretsar fortfarande lever.
Det finns flera uppgifter om att han just åkte runt i civilpolisbil som han hade checkat ut.
Och att många poliser ifrågasatte detta.
Min upplevelse som uppväxt i sossesverige är att många ser den tiden med ett rosa skimmer. Och inte kan ta nån kritik som nått annat än personangrepp.
Oavsett hur mycket fattigare vi blev som land och vilka systemfel som man skapade.
Det gick väl rätt bra för Sverige under Palme, blev vi verkligen “fattigare”? På vilket sätt?
Och systemfel en har vi haft 40 år på oss att rätta till. Finns de kvar beror de antagligen på nåt annat än sossarna.
Allt är väl Palmes fel? Speciellt oljekrisen 1973 samt 1979.
Ja, vi hade oljeeldning på 70-talet när jag växte upp och det var fan i mig inte nådigt när den räkningen skulle betalas från 1974 och framåt.
Borgarnas eviga story om sossarna och Palme håller ungefär samma klass som flat earth.
Palmes personlighet och sätt att debattera retade en hel del på högersidan. Antingen beundrade man Palme (som en äldre släkting till mig), eller så hatade man honom. Obehaglig stämning.
https://www.svd.se/a/oWk7LK/palmehatet-exploderade-pa-1980-talet
@BEN DOVER
Sen Fälldin III avgick 1982 har Sverige letts av socialistiska regeringar under 29 år och under 11.5 år av borgerliga regeringar.
Så om vi fördelar eländet jämnt så beror det till 73 % på sossarna och till 27 % på borgarna.
@RUN DMC
Några år senare hade vi el i överflöd och kunde spara pengar genom att gå över till elvärme.
Ändå verkar medianinkomsten per hushåll vara högre i Sverige (justerat för köpkraft).
https://www.globaldata.com/data-insights/macroeconomic/median-household-income-in-sweden/
https://www.globaldata.com/data-insights/macroeconomic/median-household-income-in-switzerland-2091333/
Går man istället på vanlig medianinkomst per person så ligger Schweiz lite högre:
https://en.wikipedia.org/wiki/Median_income
Switzerland – 37946 dollar/år.
Sweden – 32772 dollar/år.
Hur har den höga kursen för schweizerfranc påverkat “normalt” folk i Schweiz?
Vet att när man börjar kolla på medel så sticker säkert Schweiz iväg av förklarliga skäl.
Framgår det vad som räknas som inkomst?
Har släkt i Schweiz. Upplever det som att de har ungefär samma standard som svenskar.
Ja, de tjänar väsentligt mer än oss svenskar vilket äts upp av mer än dubbelt så höga fastighetspriser.
Bra läge för geoarbitrage nu när man kan jobba på distans.
Givetvis måste en urstark valuta matchas med låga löneförhöjningar. Hur skulle det annars gå för landets exportindustrier? Men den stora skillnaden mot Sverige gäller hur sparare och låntagare behandlats. Med sparande avser jag icke spekulativt sparande som bankkonto. Medan en schweizare fått behålla värdet på sina besparingar, så har en svensk fått sina besparingar i stort sett konfiskerade av staten i form av inflation och skyhöga kapitalinkomstskatter.
Och än idag fortsätter det med 2% bankränta efter skatt och 12% inflation, trots av Palme inte längre finns bland oss.
Vi har förlorat 58% mot USD sedan 2014.
Försäkringskassan skriver i ett uttalande till Ekot att man gjort kontroller för att undvika att stöd betalats ut till näringsidkare och att det arbetet fortsätter. Det kan också bli aktuellt med återbetalning, skriver myndigheten.
https://www.expressen.se/nyheter/lantbrukare-fick-elstod-avsett-for-hushall/
Det Schweiz gjorde när man lät obligationsägarna ta smällen före aktieägarna kommer få stor effekt.
Som sagt innan. Den “tyska” affärsmässigheten är på dekis. Rejält.
Man verkar inte längre kunna komma framåt utan tar mest chanser och fuskar. Och misslyckas
Nu visar man dessutom att man inte är att lita på i sina finansiella åtaganden.
Tydligen satte Saudi press då de låg inne med pengar i akiter istället för obligationer. Och Schweiz lever på diktatorpengar på samma sätt som Cypern.
Fast aktieägarna tog ju en smäll på 60%?
Exakt så, 59% för att vara exakt.
Men det handlar ju om att vid en konkurs ska obligationsägarna kompenseras FÖRST. inte aktieägarna
Här fick obligationsägarna ta en smäll på 170 miljarder och fick se sitt värde nedskrivet till NOLL. Samtidigt som de skulle ha omvandlats till aktier och fått samma ersättning som de andra aktieägarna (dvs aktieägandet skulle ha blivit rejält utspätt och haircutten skulle ha blivit mycket större)
Vad är det du inte förstår?
Se min kommentar nedan. AT1 bedömer jag som högre risk än aktier. Sen förstår jag att de flesta inte håller med om det.
Ska villigt erkänna att jag inte förstår allt vad gäller AT1-obligationer.
Tanken var väl att dessa omvandlas till aktier vid kris, men i fallet USB likviderade dom helt.
Hade CS AT1-or omvandlats till aktier hade inte UBS köpt CS.
I princip hade CS inget val om de ville ha en affär med UBS.
RUN DMC: ja så tolkar jag det också. Därmed är AT1:er i praktiken mer eller mindre värdelösa om skiten träffar fläkten. Tillbaka på ruta ett..
Vad som hände i Schweiz var att man hade ett avtal om olika tillgångsslag rättigheter till kompensation.
Sen sket man fullständigt i det.
Som om man var en bananrepublik.
Det finns anlednignar att andra centralbanker direkt gick ut och sa “det där kommer vi aldrig att göra”
Man tog väl en snabb konfa med Infantino och gänget och konstaterade att utan Saudi inga roliga lyxprylar åt gubbagänget längre så vi kör på bananrepubliksspåret så dom är nöjda och inte stryper kranen!
Money is a powerful thing, especially when it is my money…
AT1 bedömer jag som högre risk än aktier.
Nu ja…. Du står gärna bredvid ett nedbrunnet hus och säger “brandsläckare hade varit bra här ser jag minsann. Det har jag hemma”?
Du får väl börja som trader du med som vet hur det ska gå till och hur man bedömer risk.
Herr elajttrajdern har talat <3
För en oinvigd, hur bedömer du AT1:or som mer risky än aktier?
Finns alltid två sidor av myntet, vissa tycker tvärtom och nu är de arga:
https://www.ft.com/content/47168c08-f09e-4ddb-905f-3c368c4f2b05
Läste på ordentligt om AT1:or, du har helt rätt – vidrig jävla produkt. Jag har alltid tänkt att det är vanliga bonds, men tydligen icke. Varför skulle någon någonsin köpa at1:or? Det är fan beyond me.
Tyskarna använde ju inte bara gas till värme utan som insatsvara i sin petrokemiska industri som till stor del håller igång tysk industri (bilindustri). Som av en slump så meddelade t.ex. BASF att de utökar sin produktionssite i Louisiana med 1 mdr USD i nyinvesteringar då gasen fortfarande når dit! Vad man ska hitta på i Tyskland återstår att se men “fusket” lär nog inte avtal, tyskarna knorrar ju rejält i förhandlingarna om EU stopp för förbränningsmotorer t.ex.
Tyskland ska bli intressant att följa, tror på dekismodellen för det landet framöver och då kan det bli riktigt spännande givet deras rika tradition kring hur landet historiskt hanterat ekonomiska nedgångar politiskt.
Va fan, Tyskland har ju varit på dekis sen muren föll (vilket delvis är charmen med landet).
Vad gäller naturgas är den väsentligt billigare i US än i Europa.
Ja eller nja, lite halvdekis kanske men dom har ju lyckats under relativt lång tid och med benägen hjälp av Putte-Fnasks gas hålla lågan tänd får man väl ändå ge dom.
Vi får hålla koll på om de startar en nationell idrotts- och friluftsrörelse med långa marscher på temat. Då kan det vara läge att öka försvarsbudgeten.
Ah, Wandervogel…
Sämre bokningsläget för Skistar och BHG (heminredning med EQT som storägare) vinstvarnar. Tänka sig, en heminredningsfirma som vinstvarnar just nu, nästan som att det skulle vara ett tecken på något???
Vd säger till DI.se – ”Mars är inte slut ännu men som vi nämnde i rapporten för fjärde kvartalet 2022 förväntade vi oss att 2023 skulle bli utmanande, speciellt under första halvåret. Sedan dess har marknaden varit svagare än förväntat, med svag efterfrågan och stora lager som sätter press på priser och lönsamhet. Vi har fortsatt fullt fokus på att minska såväl kostnader som lager. Vår likviditet är fortsatt stark” – det är nästan som att man skulle kunna spekulera i att det hänt något på den s.k. marknaden som gör att gemene man inte längre har råd att renovera som förr!
Gick inte de ut och sa att det var fullbokat överallt och att man måste köpa liftkort med stugan för att annars fick inte de som ville åka skidor plats då det var så många som ville åka…
Nej just ja. Resebranschen ljuger ständigt om bokningsläget för att försöka få alla att tro att ett resmål är “hett”.
Det kanske dom gjorde, det har jag missat i så fall, men idag 7.19 när dom släppte rapporten så har dom ändrat sig. VD säger nu “fler bokar senare än normalt och närmare inpå vistelsen. Dessutom ser vi att intresset att hyra ut sin stuga ökar bland privatpersoner jämfört med tidigare år, dock med ett nytt beteende genom att det sker på egen hand.”
Så både senare bokningar (=högre kundrabatter) och att privatpersoner hyr ut själva istället, törs man gissa svart?
Du vet de ljög för ett gott syfte. Många ungdomar som får jobb inom servicenäringen.
Ah, självklart var det därför – tänkte inte på den!!!
Är det nån bransch som borde lägga ner av miljöskäl är det väl skidnäringen söder om östersund.
Enorma energislukare för att skapa konstnö. Där kan vi snacka om flygskam gånger 1000.
Skidor är medelklassens statussymbol så glöm det. Det som läggs ner är sådant som arbetarklassen nyttjar.
Som vadå?
Thailandsresor och bilpendling. Arbetarklassen bor ocentralt.
Även medelklassen bor ocentralt då centrala villor är extremt få. Iaf i den stad jag bor.
Läggs thailandsresorna ner? Hurdå?
Dessutom är skidor i typ sälen på sportlovet för en familj betydligt billigare än en thailandsresa någonsin varit.
Jag fattar ärligt talat inte vad du menar.
Eller så kan vi producera fossilfri el i större mängd. Typ med kärnkraft och låta bli att lägga ner vattenkraft.
Förutom el så går det bara åt lokalt vatten till konstsnön.
Ja du, det är en konstig värld. Att tyskarna lierade sig med Ryssland var naturligtvis hål i huvudet.
Man får allt säga att kineserna i samarbete med svenskar har varit mer subtila i sin marknadsföring av kinesiska solceller till det svenska folket.
Sorry, hamnade helt fel. Var svar till Brasklapp om Puttefnask.
Jepp, håller med dig. Kineserna pillar väl en del med “svensk” vindkraft också om jag inte är helt ute och cyklar?
Korrekt, CGN är den enskilt största ägaren av svensk vindkraft.
Vad gäller kärnkraft och SMR är det Kina som styr.
Härligt, tänk om någon svensk hade grundat några svenska bolag som pysslat med atomkraft eller läkemedel eller liknande……..vänta lite nu…..!
“Nu väntas många av Credit Suisses 17.000 investmentbankirer få gå eftersom UBS planerar att dra ner den verksamheten”
Skänk gärna en tanke till alla dessa utsatta och radiohjälpen kommer sätta upp en insamling “Rädda en bankir”, tveka inte att ge en slant!
#ävenbankirerärmänniskor #helpmaintainabankerslifestyle #investmentbankingneedsyourmoney
Apropå BRASKLAPPS inlägg ovan – pratade i morse med en kollega som funderar på att lämna tillbaka lessingbilen och köpa en skitbil, eventuellt börja tågpendla. Han har varit inne på elbil men börjar tveka pga räntorna.
Han var också inne på att “något ligger i luften”. Igår berättade frugan att en av hennes bekanta erkände att hon tagit ett städjobb på deltid för att få ekonomin att gå ihop.
Vad, säger ni andra, står vi inför ett totalt sammanbrott eller lugnar det här ner sig?
Träffade en handlare i helgen som presenterade lite intressanta siffror.
I korta drag är det så att konsumtionen av mat minskar och ersätts av godis.
Godis och skådespel till folket..?
Det är faktiskt för jävligt.
Nu drabbar det så klart inte eliten som hänger här som vet och kan allt men många har det sjukt tufft just nu.
Jag håller med dig, jag var typiskt mig ironisk sorry! Som vanligt och som jag skrev nedan är det dom som redan ligger ner som vi sparkar på lite till enligt devisen “låt den med nyast Ferrari utdela första sparken”…
Folk handlar mat på Lidl och godis på ica.
Så det var väl rätt kommentar.
På lidl är det urplockat bland maten och man ser väldigt få som står vid Tjockogladen
Mmm lokala Lidl såg lootat ut vid 17-.snåret igår. Lycka till att hitta mat där, men på ICA har de rätt sorts ostbågar.
“erkände” att hon tagit ett städjobb? Var det ett förhör, väntar åtal?
Yes Ben, sånt där gör man inte ostraffat! Håller på och håller på med dubbla jobb där minst ett är ett städjobb utan att erkänna det på åtminstone ett s.k. socialt medie. Förhör direkt, Lisa dos Santos tar ledigt från gängkriget för att åtala!
På en mer allvarlig note, det är faktiskt för jävligt att människor ska behöva ha 2 jobb för att få ihop till en vanlig vardag som jag utgår ifrån att det handlade om här!
Huruvida vi står inför ett totalt sammanbrott eller ej kan man bara spekulera i men att det är ett skifte (temporärt eller ej) därom tvekar i vart fall inte jag om och jag tror (killgissar, ponduspostulerar nej fan jag har dålig pondus) att det inte är över fort och det kommer göra ont! Som vanligt mest ont på dom som inte satt oss i skiten och som redan har det sämst!
Den eviga propagandaloopen:
1. Lönerna ska ner och villkoren ska försämras, för att få in fler på arbetsmarknaden.
2. Hitta på en godtycklig siffra (idag 15500 SEK) och hävda att dessa personerna inte “försörjer sig själva” och därför på nåt sätt står utanför arbetsmarknaden.
3. Go to 1.
Fått jobb hos Benjamin… 😉
Ja, nämn inte hans morfar bara.
Skulle höjda kostnader för att anställa ge fler jobb? Vill man ha högre lön finns goda möjligheter att utveckla sin kompetens och söka sig till bristyrken med bättre lön. Att kunna leva på sin lön är en sak, men du blir heller aldrig nettobetalare till staten om du inte har en hyfsad lön. Det räddar inte välfärden att fylla landet med folk om de inte betalar skatt. Låga löner är därför ingen lösning, annat än som instegsjobb.
Det kostar att ligga på topp! Pratade med en kompis häromdagen och vi konstaterade att våra matkostnader stått stilla och nästan tom sjunkit en del eftersom vi numera skippar oxfilen och annat som gått från ganska dyrt till svindyrt. Skulle nog säga att familjens matkostnad minskat med 20-25% det senaste året.
För medelklass kan det vara ett trauma att tvingas erkänna ekonomiska problem, inte bra för fasaden. Tvingas du sen byta från Tesla till Renault Zoe slutar folk i villaområdet prata med dig.
Nästa steg blir inneboende byggjobbare som skräpar ner.
Låter som en märklig hederskultur de sysslar med, de kanske borde gå den där Sverigekursen som de borgerliga pratar om ska lösa allt?
Du menar den klassiska Svenska janten?
Hujedamig, minns när vi på 80-talet som första familj i skolklassen köpte videospelare, morsan förmanade strängt, säg INGET till någon annan! 🤣
Jantelagen är ett norskt påhitt.
Men att skaffa ett städjobb och att köpa (vad som då ansågs vara) en lyxpryl är väl knappast samma sak, heller?
Haha nä det är inte samma sak, men det svenska i att inte sticka ut överhuvudtaget var det som slog mig först när jag läste om att inte erkänna extrajobbet. 😀
Lite som att jag halvt på allvar säger till kollegorna att det som husägare är så nice med dusch på jobbet så man kan spara några kronor och de då skruvar oroligt på sig. 😂
Är inget sammanbrott att folk gör som i lyxfällan och ser över intäkter, utgifter och tillgångar. Ett gott tecken.
Det beror väl på utgångspunkten.
De flesta som skriver här kanske kan spara genom att bli bättre på matlåda, köpa busskort/cykla och skippa semesterresan.
Men det finns rätt många hushåll som redan var i det läget när inflationsresan började (där busskortet var en lyx som nu ryker) . Då finns det inte så mycket att se över. De kan möjligtvis försöka öka inkomsten med sommarjobb på semestern och extrajobb på helgen.
Så, visst tusan kan det vara ett sammanbrott. Inflationen slår hårdast mot de som redan levde på gränsen.
VVV, även om det naturligtvis är en del som får det tufft så kommer den stora massan att kunna fortsätta ungefär som förut.
Varför?
Jo för de flesta som har köpt bostad (brf, villa) gjorde det för ett bra tag sedan. Belåningsgraden är därför relativt låg och även om det är tråkigt med höjda räntor så drar man ner på sparande först. De har dessutom fasta, stabila, jobb.
En stor del har dessutom hela eller delar av sina bostadslån bundna på några år till.
Jobben verkar det än så länge inte vara någon fara med.
Som jag skrev häromdagen, om man tittar på arbetande (övre) medelklass i stockholm så bör ett par dra in 80-90 k i månaden efter skatt. Mer om en eller båda är läkare, jurist eller inom finans. Förutsatt 10+ år i jobbet då.
Så även om räntorna börjar kosta 30-40k så kan man fortsätta lägga 20k i månaden på mat och ha gott över till annat.
Utanför stockholm något lägre men då är kostnaderna lägre också.
Stora massan? När blev 50% av befolkningen den stora massan?
Sen synar jag även myten om “En stor del har dessutom hela eller delar av sina bostadslån bundna på några år till”.
Ja, jag vet att det cirkulerar diverse felaktiga uppgifter i media gällande bostadslån.
Wow, jag tror jag måste flytta till Stockholm. Det du rabblar upp existerar ju inte i min bubbla i alla fall.
Det är ganska höga löner du pratar om.
Sköna polers han har MBL.
Gjorde en snabb överslagsberäkning, antog att det hypotetiska paret ovan sen länge bytt medlemskap i kyrkan mot en långweekend i Berlin eller liknande, och utgick ifrån att man skulle ha ca 45000:- kvar efter skatt per skalle. Då ger det att man bör tjäna ca 63000:- pre skatt i Stockholms kommun (stämde rätt bra på några 100:- när även i Täby, Danderyd och Lidingö).
Så kollade jag lite halvhjärtat efter lite statistik och kom bara upp med att ca 3% i Sverige har mer än 50000:- per månad i lön (en lökgoogling). Låt oss anta att lite flera än Sverigesnittet i Stockholm tjänar bra och sätter 5% har mer än 63000:- i månaden så får jag det till att det finns ungefär 50000 personer i Stockholm som kvalar in i den kategorin.
Gjorde också en lökgoogling, knappt 510k förvärvsarbetade i Stockholm juni 2022. Så ännu färre än 50k som har den lönen.
O well, inte min bubbla i alla fall hehe 😂
Men så man är ju också en pärskans ingenjör på västkusten iof sig. 🤔
Du har ju rätt naturligtvis, jag var så jävla lat att jag bara googlade boende. Rimligen har vi en rätt stor andel som inte jobbar.
Ja vi har cirka 50 procent som arbetar så teoretiskt har jag svårt att se att den stora massan tjänar 85 k efter skatt.
Väldigt mycket Truman Show bland kommentarerna idag.
Jaha, färskt från pressarna. Alecta tar sammanlagt 19,6 mdr i förlust på sitt bankäventyr over there i First Republic, SVD och Signature. Jojo, då är det väl dags att börja summera ihop bonusen till investmentteamet och ledningen efter en sån här remarkabel prestation?!?
Skönt att bonusar inte är inflationsdrivande så att man kan dela ut dem med gott samvete, till skillnad från löneförhöjningar!
Jag kan tycka att en bonus är berättigat om man verkligen har presterat något utöver det tjänstens normala krav föreskriver och här måste vi väl ändå vara överens om att Alectas ledning lyckats prestera något som ingen i förväg kunde förvänta sig om man tittar på jobb beskrivningen? [sic!].
Att bonusar sen inte är inflationsdrivande är ju bara en bonus, badam- jag är här hela veckan!!!
Skönt att det enda alecta hanterar i pensionsväg för mig är förmånsbestämt och inte premiebestämt.
Som om det inte vore nog är First Republic upp 42 procent i skrivande stund.
Roligt att se att det här med att tajma marknaden gäller både småsparare och större institutioner.