Dags för lite fredagsmys. Det blev inte så mycket till elhandelsräkning i januari. Elnätavgiften låg på mer än det dubbla än elhandeln. Orsaken stavas solkraft och timdebitering.
Hushållets elförbrukning i januari landade på 2 271 kWh ner ca 7% från 2 449 kWh samma period året innan. Inte riktigt det uttalade statliga målet om 10% sänkning, men vi eldade med vet även förra januari när priset var otrevligt, så det blev inte så stor skillnad.
Elpriset på inköpt el i elhandeln landade via timdebeteringen på 85 öre exklusive moms och vi sålde hela 3 kWh el till priset 123 öre per kWh. Här ser man tydligt timdebiteringens skillnad mellan att sälja el dagtid till högpris kontra att styra om stora förbrukare som varmvatten och elbil till natten eller lågpristider, samt till viss del uppvärmningen.
Som jämförelse landade Vattenfalls rörliga elpris på 106 öre ex moms i januari, så besparingen via timdebitering blev ganska exakt 20% via lägre elpris. Till ett totalpris på exakt 2 400:- SEK inklusive moms så var besparingen alltså 2400/0.8-2400=600:- SEK på en månad via dimdebiteringen.
Men den stora besparingen var 1 505:- SEK som var sparat sedan i somras via såld solel via Södra Medlemsels Solsäker (som för vanliga människor även finns via Jämtkraft). Med ynkliga 3 kWh sålda även i januari landade därmed elhandelsräkningen på 912:- SEK i januari. Det kan jämföras med elnäträkningens 2 299:- SEK.
Vi hade fonderat 5 500:- SEK per månad, inklusive förra årets elstöd, för att ta ut under fyra månader i vinter, vilket därmed inte behövdes i januari. Denna fondering inkluderade elprisstödet som nu ska utbetalas.
Därmed kan man välja att plocka ut 5 500:- SEK och köpa hattar för pengarna (obskyr popkulturell referens), men jag tror jag låter de stå kvar som fondering inför nästa vinter. Trots allt har inget skett för att åtgärda Sveriges dysfunktionella elsystem i närtid och extrema elpriser återkommer.
I övrigt har solkraften tuggat på fint nu under förmiddagen och undantaget matlagning och snabbkaffe (haters gonna hate) så har gården varit självförsörjande på el nu i några timmar då snön kanade av solpanelerna igår.
Ellevio beräknar att vår inköpta elförbrukning blir 20 245 kWh i år (vilket inkluderar ca 8 000 kWh elbil, ca 3 000 kWh för maskinhallen och ca 3 000 kWh för spabad, samt ca 500 kWh för hönshuset, så säg 6 000 kWh i inköp utan detta). År 2022 var förbrukningen 20 538 kWh trots ukrainska flyktingar i hushållet och 2021 var den 24 759 kWh. Reduktionen i inköpt el var alltså ca 17% under 2022 och kan väl därmed sägas uppnått av politiken önskade 10%.
Med det önskar jag alla ett riktigt trevligt fredagsmys. Förhoppningsvis ska solkraften byggas ut med 60% för att fylla upp huvudsäkringens 25A någon gång i vår nu när ladans tak är bytt. Det kommer nog dubbla mängden såld el att få tillbaka vintertid, eller säg 3 000:- SEK per vintermånad, plus reducera inköpt el lite till. Beroende på när installation kan ske är det dock inte säkert att det hinner slå fullt ut till kommande vinter.
64 kommentarer
Fin läsning! Finns mycket att göra för att minska energianvändningen. Vi får alla ta ansvar för det dysfunktionella elsystemet i EUropa.
Ha en trevlig helg! Vi ska på restaurang och bio ikväll.
(Hade gärna sett en uppdatering av dina vårlökar snart. Annars att de börjar sticka upp nu när det blir både varmt och soligt.)
Antar att de börjat sticka upp ska det vara….
Satte vitlök, röd lök, gul lök och diverse blomlökar i höstas, hade decimeterhöga blad redan i december pga. den milda vintern. Så oklart om dom klarat sig alls, får se i vår, också intresserad av om Lars här lyckades bättre…
Jo, men LWs låga elräkning beror inte främst på minskad elanvändning utan flyttad elanvändning… Jag tycker det är en viktig skillnad.
De har börjat sticka upp, men jag väntar tills det går i blom.
Mitt fredagsmys kommer bestå av att träffa vänner ute på stan för att spendera onödigt mycket pengar på dryck och mat samtidigt som jag är övertygad om att mycket av samtalen kommer kretsa kring ränta, elpriser, inflation och hur orimligt det är att betala så mycket…
Tur att du har vänner där du kan prata om intressanta och viktiga saker. Bättre än att diskutera TV och skvaller om Kungshuset.
De vänner jag ska träffa köpte en stor lägenhet i Göteborg två veckor innan priserna började falla så antar att de inte kommer vilja prata om bostadspriserna, räntan eller inflationen.
SVAMPMOLN
Goda vänner och några glas bär ofta långt, men allt har inte blivit dyrare.
“Det kommer aldrig att bli billigare att skaffa en mobiltelefon än just nu”
11800 exl moms. Comvik i April 1986
11800kr 1986 motsvarar 29398kr idag. En ny IPhone 14 PRO Max kan man få för endast 394kr i månaden i 3 år från comviq om man binder sig till deras 10gb abonnemang. Då sparar man 2311kr på mobilen jämfört med att köpa kontant (enligt Comviq).
Så 394*36 är 14184kr inklusive moms. Exl moms är det 10638kr klart lägre än priset 1986.
Deflationen är här! Någon måste ringa Erik snarast!
Fast 1986 behövde man inte bekymra sig om att lägga pengar på mobil, streaming abonnemang, bredbandsabonnemang, musiktjänster, appar osv. Undra vad man gjorde med pengarna istället, spriten?
Man la stålarna på telefonkiosker, lp- och cd-skivor, samt moviebox med hyrfilmer samt drack kopiösa mängder Pilsner Urquell.
Finns ett krympflationsskämt här nånstans också, om man pratar om mobiltelefoner nu jämfört med 1986.
=D
SCB kanske räknar jämförelsepris? Kronor per kg telefon?
Då är det klart dyrare idag.
storebror 2023-02-10 15:11 – 15:11
Jo, fick en med klyka o vev o gudarna vet om inte 2 bärhandtag.
8-kanaler = 8-st kunde prata i var sin kanal samtidigt, fanns inge behov för mer prata.
Man vevade och en telefonissa svarade och man begärde, precis som på den gamla goda tiden då man skulle ringa riks .
Säg 10-tusen per kilo typ 50-tusen eller sånt, BPA slanta.
Skrev det nog i i förra tråden men skriver i här igen.
Mitt fredagsmystips är att inte skruva ner en Nibe frånluftsvärmepump under 17 grader, då får den spel och doppvärmaren går in stenhårt. Så kör på 18, 19 grader om du är rädd om ditt blodtryck.
Annars blir det skitdyrt
Jag har hört detta, vi har kört våran Nibe på 16 grader på landet och det har funkat okej. Huset står i södra Bohuslän så kanske beror på värmekurvan vi har? Havet gör att temperaturen är ganska stabil. Är även en nyare modell. Tror dock besparingarna är absolut minimala med att ha den ställd på 16 vs 19 grader. Svårt att mäta ens. Men är ett nytt väldigt välisolerat hus.
Vi sparar rätt mycket på att stänga av varmvattnet när vi är borta dock. Kostar 3kwh extra per dag att bara hålla vattnet varmt och ca 20kw att värma upp vattnet efter att det varit avstängt, så är vi borta från landet mer än 7 dagar så tjänar vi på att stänga av varmvatten (semesterläge).
Nya hus med frånluftsvärmepump är dock extremt energisnåla, har jag märkt.
Ja det blev billigare att ha 19 grader än 16 och dessutom fryser jag inte längre. Värmekurvan som du nämner har jag pillat på men nu fått förbud att överhuvudtaget mixtra med värmepumpen överhudtaget. Pilla inte på dem de blir bara onödigt dyrt.
Hade alltid en viss oro över att vår Nibe 1115 skulle koppla in elpatronen. Efter 19 år gav den externa varmvattenberedaren upp och fick bytas ut. Då visade det sig att elpatronen aldrig varit inkopplad. Faktum är att den inte ens var monterad trots att det skulle ingått i installationen.
Värmepumpen hade alltså klarat att värma huset till 100% och inte 75 som var kalkylerat. Huset hann även växa 150 kvadrat under åren, men Niben klarade detta också. Den värmer alltså 250 kvadrat på 5 kW, vilket måste ses som ganska bra jobbat. Nu är den snart 20 år gammal och tyvärr behöver den väl bytas ut snart.
Lär bli en Nibe igen och utan elpatron i beställningen denna gången.
På svk.se ser det ut som att Norrland har dyrast el i Norden nu.
Någon som vet varför?
På svk.se just nu:
“Fel på data i kartan
För närvarande visas inte de korrekta spotpriserna i SE1 och SE2 och vissa elflöden i kartan stämmer inte. Detta har rapporterats och felsökning pågår.
Vi hänvisar till Nordpool för aktuella spotpriser”
Dagens spotpris på el _ 10 februari 2023
https://www.elbruk.se/
Någon som har erfarenhet av solceller med ett sånt där lite mindre batteri?
Finns ju en del som säljer solceller med ett batteri på 10 kwh. Det är ju inte så stort om man jämför med Teslas batteri så kan kan nog inte räkna med att leva helt offgrid men dagar som denna med lite lägre solenergi så kanske det funkar bra?
Tänker mig att solcellerna ger el konstant när solen skiner och det är inte säkert att man kan förbruka den just för tillfället men med ett batteri kan man dessa stunder lagra det temporärt.
Har man inte elvärme så klarar man ju sig ganska långt på 10kwh – särskilt sommarhalvåret. Några timmas tv-tittande, belysning, kaffekokare, wifi-router, ladda mobiler osv borde ju batteriet klara av och då kan det gå flera dagar/veckor innan man behöver “köpa” el på sommarhalvåret?
Ingen erfarenhet men kommer man ner i “lägenhets” förbrukning så borde det väl i princip räcka för offgrid om man har tillräckligt med sol då. 10kwh skulle jag klara mig i snitt på per dygn, sen är väl haken då att man förbrukar mer under vinter halvåret även utan el för uppvärmning och då med mindre sol.
Bättre att sälja elen när priset är högt och ladda batteriet när priset är lågt jämfört med att försöka förbruka det själv i något offgrid tänk.
Stabiliserar även elnätet något. Bättre för alla.
Ja, hur ser en sådan kalkyl ut, ladda sin batteripark när elpriserna är nästan noll och sälj dyrt när det är vindstilla? Antar att det inte lönar sig för annars skulle det finnas bolag som har detta som affär.
Jag har ett paket med solceller ca 8500w samt batteri 9,6kwh batteri från solcellen.nu
Skilde ca 20 000:- med och utan batteri. Jag laddar det nattetid när prisskillnaden är märkbar mellan dag/natt. Vilket ju är typ jämt förutom vissa helger och vid kraftig vind.
Eldar helt med ved för värme/varmvatten men familj på 2 vuxna 3 barn. Kör på batteri mellan 06:00-22:00 räcker oftast till ca 21:30 utan sol på dagen.
Laddar även elbil nattetid men kan inte flytta några andra står förbrukare
59 öre /kWh ex moms i elkostnad i januari…
Tänkt köpa till fler batterimoduler. I alla fall en till så man kommer upp i ca 13kwh batteri.
Ligger på 16 amp säkring och klarar mig på det även vid svetsning, stor kompressor m.m. (Mindre gård) att gå upp till 20 amp kostar här via eon ca 5500:-/år så batteriet är snart betalt.
Har 13 kWh batteri och bara 3kW solceller. Lite kul för den nördige att kunna styra när man laddar (från nätet men köpt ström eller från cellerna) resp laddar ur. Batteriet är ju “skattefinansierat” till största delen så beslutet var inte svårt. Kan inte köra off-grid men vid strömavbrott kan man ta ut 230 v AC för lokalt bruk mha skarvsladdar då.
Har 15kW batteri till mina solceller, men jag är ju offgrid, kör dock hela huset på 230V. Det som är lite klurigt är att man får liksom dimensionera saker lite efter att det kan vara en vecka med konstant regn etc. Det enskilt som förbrukar mest hos mig är den (fullstora, något högre än mig) kyl / frysen med ungefär 0.4 kWh per dygn (jodå, det stämmer faktiskt, det finns hyggligt strömsnåla vitvaror numera och jag har verifierat förbrukningen).
Men med säg 3kW välplacerade solceller (man vill alltid ha mer!) och 10kWh batteribank klarar du både belysning, dammsugning, kyl/frys, 4G-router och allt annat större delen av året. (Dock inte december och januari, då kör iaf jag elverk ett par gånger som stöd).
här nere på kontinenten (tjeckien, men liknande runt omkring=, med tidigare betydligt högre priser än i sverige är det väldigt vanligt och man får iallafall här även tillbaka cca 50% i bidrag, samma som på solcellerna. Alla grannar som har paneler har även batterier vad jag vet men jag är inte helt såld på det.
Det är väl gränsfall att det är värt det här och vi har inte tim debitering.
största plusset är att du kan klara dig utan extern el sommarhalvåret, om nu ryssen kommer, det blir avbrott eller något annat. i småbyar som jag bor i tycker elbolagen om att stänga av nätet ett par min när åskan går. skitkul när all elektronik ballar ur, så det är UPS på en del för att slippa det problemet. Mest av den anledningen skulle jag gärna ha en batteribuffer, men bor man i väl fungerande del av sverige så finns det ingen ekonomisk vinst som jag ser det. iallafall inte med nuvarande priser på batterier. en elbil med det nya systemet för att skicka tillbaka till huset, vad det nu heter, om några år som kan funka som batteri för huset är nog bättre att spara pengarna till.
Tips. Sopa av snön.
Inte värt tiden och risken.
Bästa kompisen jobbar på Sahlgrenska akuten. Medelålders man som fallit från tak när han skulle ”greja” är en inte alltför ovanlig kategori av slöseri på skattemedel. Kostar oss skattebetalare miljoner varje år. Då har jag inte ens räknat in kostnaden av den enskildes arbetsbortfall (göteborgsk humor) samt fallande mans lidande och sårade ego.
Gjorde det vintern 2017-2018 några gånger för min första solkraftanläggning, för jag ville se vad den gav. Tiden var inte värt det hela kunde jag konstatera.
Tja, tackar min lyckliga stjärna att det blev Tibber och inte fastpris med någon elhandlare under vinter. Har klarat mig på drygt 1000 kWh under januari och februari ser ut att bli ungefär, samma. Förvisso har det gått åt en del ved.
Elbolaget vat trevligt att få besked om nyligen även om det var korkat att vi fick all el och skatt på el för 2022 betald.
Gratis el tycker jag inte är nödvändigt.
Nätavgifter tillkommer ju, så gratis blev det inte totalt sett.
Elbidraget ska det stå och inget annat.
Vacker skorsten, med krön. Idag murar man sällan med krön eftersom det går åt mer material, men det estetiska värdet tänker man inte på. Snyggt LW.
Jag var tvungen att skapa ett konto för att varna för Jämtpriset om man är solelsproducent. Haft det sedan i maj och sa upp det nu.
Hela sommaren fick vi lägre betalt än vad grannen fick för sitt timpris för såld el (vi förbrukade knappt någonting, så att det var billigare var meningslöst).
Lagom till Oktober så svängde det rejält, från då har vi betalat nästan kronan mer (december undantaget, då kostade det lika mycket) per kWh. Nu i Januari fick vi betala 220 öre jämfört med ca 100 om vi haft månadsrörligt. Katastrof.
Jag mailade Jämtkraft och frågade om tanken var att det skulle vara lägre pris på sommaren när man är exportör och högre pris på vintern när man är importört och de bekräftade det (!).
Det är rätt många tusenlappar det här skitavtalet har kostat mig på rekordtid. Fundera ordentligt innan ni hoppar på något sådant.
Man ska nog också tacka vädret, då det ju har varit mildare än vanligt (än så länge) vilket har varit med till att hjälpa till att hålla förbrukningen nere.
Jag förbrukar ungefär samma som ditt spabad per år. Liten stuga med L/L värmepump, ingen vedeldning.😄
LW, inte för att vara sån men måste hönsen verkligen ha ett spabad;)
Fågelbad.
Jag kommer flytta in i en fastighet med ca 13kW solpaneler, och kikar på ett liknande upplägg som artikelförfattaren dvs att spara undan sommarsol till vintern.
Förklara dock gärna för en okunnig för jag får det inte att gå ihop: artikelförfattaren pratar ofta om att sälja solel när den är dyr dvs dagtid. Men åtminstone hos Jämtkraft står valet mellan att ”spara ditt överskott till årets mörkaste månader” och ”sälj ditt överskott till oss”.
Som jag tolkar artikelförfattaren lyckas han göra både och? Dvs både sälja el dyrt dagtid OCH spara till vintern. Hur går det ihop?
Härligt att “blow it all on hats” fastnat även i andra huvuden.
https://m.youtube.com/watch?v=5F91emCX3pI
Aha, det finns en CO2 sensor till HA, det hade jag missat, åtgärdat nu!
Ja, jag hade också funderat på att maxa huvudsäkringen med mera paneler i år men det blev en låneavbetalning istället 😉
För mig är fredagsmys musik och ett (?) glas vin.
Länkar till den här coola låten, Monody, av Fat Rat, den har vibbar av allt från filmmusik till, tja, Jethro kanske? Borde få alla med lite musikaliskt sinne att reagera positivt. Skål tammefan! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=B7xai5u_tnk
Här blev det ca: 2400 Sek plus, trots högre förbrukning dec-22 än dec-21. Ffa. beroende på sjukdom, då jag inte orkade släpa in lika mycket ved som jag brukar. Dessutom var dec kall här, med många dagar med mer än -10 grader här i Blekinge. Nu ser jag fram mot återbetalning av överdebiteringen på elen. Kan bli ett par tusenlappar där också, om jag har tur.
Trevlig helg alla.
Kollade på timdebitering efter att vi hade skaffat elbil, men det blev till slut fast elpris istället. Fick inte riktigt ihop det där med timdebitering när elpriset är så volatilt som det är nu, är inte grejen att förr (dvs för typ 2+ år sedan) så var elpriset alltid relativt lågt förutom typ vissa nätter då det snarare närmade sig gratis. Dvs hade man nån större elförbrukare i hushållet som man kan styra när förbrukningen ska ske för (dvs tex en elbil) så kunde den förbrukningen ske när elen var gratis istället för billig.
Nu är det ju mer sällsynt att elen är “gratis” (även om det fortfarande händer) men skilnaden är att när elen kostar så kostar den mycket. Och elbilen är trots allt en blygsam förbrukare i det större perspektivet, vårt hus snittar ca 1100 kWh varav bilen snittar ca 250 kWh per månad.
Så känns enklare och mer safe med fast elpris för min del (disclaimer: oklart om jag hade kunnat teckna fast pris idag dock)
Timpriset för januari här landade precis på medel för regionen och då kör VVB bara på natten och ingen elbil än men småbarn gör att tvätten går ofta. Lär bli bättre nästa månad med ny LLVP och solceller.
Tibber har ett erbjudande med elbilsladdning som kanske är intressant.
“När du smartladdar din bil med el från Tibber genom Easee, garanterar vi dig ett 50 % lägre elpris jämfört med vad du betalar per kilowattimme för din övriga el.”
Vi har Tibber och Easy. Laddar bilen på natten och får 50% rabatt. Det Verkar inte spela någon roll om vi ”smartladdar” eller helt enkelt bara laddar bilen på natten, Får rabatten ändå.
Inget hat mot snabbkaffe men… stackars dig… lägg ett par minuter till på kaffet. Livskvalitet. Ditt val, förstås.
Lars, ärligt talat snabbkaffe? Chai latte hade varit mer ok 😆 Utöver denna plump tackar jag för en fantastisk blogg med mycket matnyttigt information. Trevlig kväll.
Någon som har erfarenhet av att installera ”Airmove 2.0” ? Funkar det för att skapa under/övertryck i huset och få luften att cirkulera mellan våningar? Vi bor i ”ett och halv-plans” hus från -74 med elvärme (luftvärmepump som sitter i trappan) och vill förbättra så vi får en ”jämnare” värme mellan ovanvåning och undervåning. Borde bli mer ekonomiskt också om vår luftvärmepump värmer ovanvåningen istället för oljeradiatorerna som går in när det blir kallt. Såklart hade den enkla lösningen varit att installera en luftvärmepump på ovanvåningen också, men jag har undersökt möjligheten att bygga min egen ”Airmove” och landar strax över tusenlappen för material (kvarstår dock att lösa anslutningen mellan rör och fläkt som inte är standard ”komponent”). Skillnaden mellan att köpa en ny luftvärmepump för 15-20 000 och bygga eller köpa ”Airmove” är för stor för att inte undersöka tänker jag. Tacksam för tankar, funderingar och frågor =).
Jag har inte någon erfarenhet av Airmove, men jag har god praktisk och teoretisk erfarenhet av strömmande gaser.
Ja, det funkar att flytta luft mellan våningsplanen och därmed flyttas ju även värmen och kylan. Planlösningen och möjligheten att installera påverkar givetvis resultatet. Bäst är naturligtvis om trappan är i ena änden av huset och det är möjligt att suga luften i andra änden.
En nackdel misstänker jag ofta kan bli att även matos flyttas runt i hela huset.
Om jag skulle göra en egen konstruktion skulle jag börja med att undersöka hur stort luftflödet behöver vara. gissningsvis bör man ha en luftomsättning i timmen eller så. På ett “standardhus” på 150 m2 i två plan blir det cirka 150 m3/h eller 2,5 m3/minut.
En datorfläkt ger ungefär hälften av det flödet, så två datorfläktar, en i varsitt rum.
Fördelen med datorfläkten är att man får en väldigt långlivad fläkt som är tyst (ca. 20 dB, ungefär ljudet när du stryker din hud med fingrarna) till låg kostnad (ett par hundralappar).
Ett alternativ är att köpa en till luft/luft-värmepump, finns bra fabrikat för 10 000:- kronor som man kan montera själv.
Lycka till!
Suris
Din kommentar inväntar godkännande.
Vad skrev jag nu för hemskt.
Gör ett nytt försök.
Jag har inte någon erfarenhet av Airmove, men jag har god praktisk och teoretisk erfarenhet av strömmande gaser.
Ja, det funkar att flytta luft mellan våningsplanen och därmed flyttas ju även värmen och kylan. Planlösningen och möjligheten att installera påverkar givetvis resultatet. Bäst är naturligtvis om trappan är i ena änden av huset och det är möjligt att suga luften i andra änden.
En nackdel misstänker jag ofta kan bli att även matos flyttas runt i hela huset.
Om jag skulle göra en egen konstruktion skulle jag börja med att undersöka hur stort luftflödet behöver vara. gissningsvis bör man ha en luftomsättning i timmen eller så. På ett “standardhus” på 150 m2 i två plan blir det cirka 150 m3/h eller 2,5 m3/minut.
En datorfläkt ger ungefär hälften av det flödet, så två datorfläktar, en i varsitt rum.
Fördelen med datorfläkten är att man får en väldigt långlivad fläkt som är tyst (ca. 20 dB, ungefär som när du stryker din hud med fingrarna) till låg kostnad (ett par hundralappar).
Ett alternativ är att köpa en till luft/luft-värmepump, finns bra fabrikat för 10 000:- kronor som man kan montera själv.
Lycka till!
Suris
PS
Tror jag fick med en religiös folkgrupp inuti något ord.
Använder själv en datorfläkt för att flytta luft i huset, funkar förvånansvärt bra! Billig fläkt, mycket tyst då jag kör den på ca 8V från et gammalt nätagg från en gammal telefon. Det behövs förvånansvärt lite luftflöde för att värmen skall utjämnas mellan rummen.
Förra året januari 1608 kWh. I år 944 kWh. Teslan på service delar av december och hela januari – “Werksta i Danderyd” vill att jag betygsätter dem. Finns inget -3000.
Eluppvärmd Stockholmsvilla, luftvatten, 3 duschtokiga tonåringar. LW låter som en sjuk slösare av el när han bor så långt söderut och dessutom eldar ved.
Men visst 13 kWh var från solcellerna i januari.
Jag är så imponerad över alla er som ids bry er och som driver teknikutveckling. Heders!
Ja, skönt med omväxling för jag är så trött att höra på de som klagar och gnäller hela tiden utan att göra något aktivt.
Ingen direkt krigsvinter för LW då. ☺️
40% av vår elräkning 2022 är oberoende av elpriset har vi sett, mot tidigare år då det utgjort 2/3…
Dvs, abonnemang, skatt, nätavgift.
Elpris och moms på detta är en annan sak.
För övrigt får Europas gröna skatta sig lyckliga för den milda vintern. En kall ryssvinter med högtryck hade nog fått en annan utgång.
1800 kWh förbrukat, pris 50 öre KWh.
Tack Lars för dina blogginlägg som fick mig att binda elpriset.
Ja, visst är det gött.
Solkraft är fredagsmys förkroppsligar.
Dessutom ett finger till petro-diktaturen Ryssland.
Just nu levererar elproduktionsanläggningen på taket 4,2kW varav 3,1kW säljs. Mys.
Under 2022 producerade anläggningen på 10kWp 10 456kWh. Bra betalt var det också!