Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna nu på fredagsmorgonen och guldprist tog ett kliv upp till högsta nivån sedan i mars. Hur gick ditt börsår? Bloggarens facit nedan.
Stockholmsbörsen steg med +1.10% för OMXS30 och +1.43% för OMXSPI under torsdagen. Kronan försvagas något till 10:48 USDSEK och 11:16 EURSEK. Med anmärkningsvärt är att guldpriset klev upp till 614:- SEK per gram och högsta nivån sedan efter den ryska invasionen inleddes och prisspiken i mars.
I USA drog S&P-500 med +1.75% och Nasdaq 100 med hela 2.54%. De amerikanska längsta räntorna bckade men kortare löptider ökade.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt nu på börsårets sista dag.
ASX 200 går +0.26%, Hang Seng +0.35% och Strait Times +0.22%. KOSPI backar med -1.93% och Nikkei 225 är oförändrad på +0.00%.
Med sista handelsdagen kvar kan man alltid titta på hur ens börsår gått.
OMXSGI, dvs Stockholmsbörsen med återinvesterade utdelningar har gått -21.62% i år. Guldpriset har gått +17.19%.
För egen del har mina Lysaportföljer gått -9.28%. Avanzaportföljen har gått -2.66%. Pensionsportföljen i PPM har gått -5.2%. Tjänstepensionsportföljerna går det dock inte att få fram hur de har presterat under året pga Swedbanks Internetbankssystem, men det bör vara i linje med Avanzaportföljen då samma förvaltningsprinciper och motsvarande fondval har gjorts där.
Dock har det ju skett löpande insättningar i Lysaportföljen, vilket påverkat utfallet där. Även PPM har ju fått sin årliga insättning.
Jämfört med index får jag nog ändå vara nöjd. Jag har enligt konjunkturmodellen varit mestadels ute ur börsen under året – legat 20% investerad mot aktier – men gick tillbaka in nu i början av december till 60% aktier, 40% ränta. I vår går jag antagligen upp till 80-20.
Stigande räntor har dock sänkt även obligationsfonder, eftersom fallande marknadsvärden på obligationer är just vad högre räntor innebär. Den stora vinsten under året har varit att ligga investerad utomlands, då svenska kronan försvagats, vilket den brukar göra vid dåliga tider när utländskt kapital säljer svenska börsen och plockar hem pengarna. Om man bara köpt en amerikansk likviditetsfond som SEB Korträntefond C USD så hade man fått +13.73% på ett år. Inte riktigt guldets +17.19%, men gott nog.
En möjlig defensiv strategi inför konjunktursvacka kan därför vara att investera utomlands, där valutakursen helt eller delvis kan kompensera för börsfallet. I övrigt kan det vara intressant att inför en räntevändning köpa långa obligationsfonder igen, då dessa kommer gå grymt bra när räntorna faller.
Men hur har ditt börsår gått? Läge för självskryt om hur du sålde allt på toppen och köpte tillbaka allt perfekt på botten erbjuds i kommentarsfältet.
97 kommentarer
Totalt har alla mina Avanza-konton gått back med 3,92%, medan ISK:n som jag handlar aktivt i – och som utgör ungefär hälften av hela portföljen – har gått upp med 8,43%. Detta pga att jag huvudsakligen har investerat i råvaror sedan ca 2 år tillbaka.
Det är riktigt bra jobbat. Snyggt.
När jag går in och tittar på guldpris hittar jag 609 och 611kr beroende på sida. Vart hittar du 614kr?
Iofs har de flesta svenska storföretag det mesta av sin försäljning utomlands medan en större del av kostnadsmassan finns i Sverige, vilket innebär att de ökar sina vinster när kronan försvagas. De finns ju oftast också noterade på utländska börser så att investera i svenska storbolag när det blir oroligt i världen kan ändå vara en bra idé. För, precis som du skriver, så överger investerarna andra-rangens valutor när det blir oroligt i världen. Det innebär ju också att de svenska räntorna stiger snabbare än räntorna för första rangens valutor.
Om börsen behagar stiga 25% i dag så ligger jag nog breakeven på året 😉
Håller tummarna.
So you say there is a chance…
Med -16,65% på mina Avanzaportföljer har jag återigen visat att jag inte är någon fantastisk investerare.
Därför skänker jag idag en slant till elverk till Ukraina istället för att slarva bort den på börsen. Det blir dagens bästa investering.
Åja, det är avsevärt bättre än OMXSGI.
Lysa bred 95/5 fördelning -8,3% senaste året. Det får jag vara nöjd med. Gott nytt år!
Det ska du vara. Gott nytt.
Tack vara tre av mina största innehav, Norsk Hydro, Holmen Skog och SAAB slutar jag några procentenheter över nollan för året. Min spaning är att resultatet är en konsekvens av 30 procent kvalificerade gissningar och 70 procent flyt.
Min 2 åriga dotters sparande (i mitt namn), som består av 8 breda, huvudsakligen indexfonder, slutar däremot på minus 8,2 procent. Resultatet räddas delvis av en orimligt dyr högriskfond på området ädelmetaller/grön energi som köptes som årets chansning i januari, som gått väldigt bra.
LARS: Den inbäddade länken till Liberty silver, hur många klick får den? Har du någon uppfattning kring hur stor handel de får ta del av genom din reklam? Handel med fysiska ädelmetaller är ju av förklarliga skäl omgärdat av mycket hyshpysh, men vore på statistisk nivå intressant att ta del av.
Ingen aning angående din fråga.Snyggt i övrigt, även dotterns portfölj.
Jag har för mig att LS har publicerat en del statistik över hur deras kunder handlar. Vad gäller hur mycket handel klicken genererar är dock nog något som LS håller för sig själv såsom affärshemlighet.
Man kan notera att jag killgissar att klicken från cornu inte leder till omedelbar handel. Guld är väl inte något man impulsköper sådär, det är nog en längre process från att man fått upp ögonen för det till att man verkligen köper. Kanske kan de sätta någon tracker-cookie på kunderna för att kunna bedöma hur många klick här som slutligen leder till handel (och om det ursprungligen är härifrån de kom till LS, men kan tänka mig att sån information kan vara behäftad med en del osäkerhet (det räcker ju med att kunden rensar sina cookies eller handlar från annan enhet än den man kom in på LS från början).
-11,67 % på mitt ISK, men märkligt nog och -5,8 % på tjänstepensionen hos staten. Har lite volatilare grejor på mitt ISK så det kan, och kommer, svänga både upp och ner. Men i det stora hela får man nog vara nöjd med det. Över tid så går det rätt så bra.
Likväl bra jobbat jmf med OMXSGI.
Min premiepension har gått +21,9 procent i år. Efter tidigare dumheter i livet så är det det enda jag kan spela med just nu.
Men ändå. Wow. Vad har du för fonder där?
Just nu är det en läkemedelsfond. Kommer faktiskt inte ihåg vilken. Men jag jobbar rätt aktivt med att hitta det som går mest plus för tillfället. Så det kan vara rätt riskabla fonder ibland. Men just denna är rätt stabil faktiskt.
Investerade i en kamin istället för börsen. Hittills 74% minus, men då på elräkningen.
Allt minus är inte av ondo.
Jag gjorde inga större förändringar och har säkert tappat som snittet. Helt OK eftersom jag inte behöver pengarna f.n.
2023 blir säkert inte bättre så jag ligger lågt.
Viktigast är att kriget slutar och ryssen får bita i gräset så jag kommer fortsätta att bidra efter förmåga med att skicka månadernas överskott till UA via div hjälporganisationer.
Investerade i solpaneler och det har visat sig som en riktigt god affär, har minskat elförbrukningen från 11.000kWh till ca 7000kWh, -36%, trots elbil!
Jag var ny på börsen 2021 efter mycket tjat från min omgivning. Det gick ju inte så bra,så när el och bränsle började skena och putin hotade med krig klev jag av. Det sägs ju att man bara ska satsa det man kan undvara,och i dessa tider känns det som om jag behöver ha allt tillgängligt. Hoppas på jävligt hög ränta på bankkonton istället.
Bra timing du klev av med iaf.
Man önskar ju att man kunnat glänsa enligt ditt sista stycke, men så ser ju inte verkligheten ut tyvärr. Har ändå klarat mig hyfsat i år, mest tack vare en enskild affär som har hållit mig under axlarna under året. Jag lyckades köpa Fortnox på botten i februari och den affären har räddat min portfölj till anständiga siffror.
Mina lysa har gått ned med 8.54 i år, i övrigt följde jag buffets tips om att köpa aktier man tror på, vilket blev saab, ssab och Astra Zeneca. Saab är upp 50%, Astra 40%, ssab A är upp 2.64% och B ned -6.62.
Har lite eth också, den har backat löjligt mycket i år, är dock fortsatt dubblad mot i köpsvörde. Tyvärr kan jag inte skryta med särskilt mycket sparat, men förhoppningsvis med tiden och fortsatt månadsspar så byggs det på. Jag har stannat inne på börsen, och fortsatt månadssparning enligt devisen det bästa sparandet är det som faktiskt sker. Har automatisk överföring och sen pillar jag inte på det.
Den gamla sanningen att man skall överlåta åt proffsen verkar gälla. Tack Lysa där det gått hyggligt utan ansträngning från min sida medans Lukas Lundins död blev dyr för mig..
Totalt minus ca 14%. Min ISK har backat 25%, medan min KF ligger runt nollan.
+1.49% fördelat på Europa/US fonder men då ligger jag bara inne med 7-8% och resten ligger på bankkonto och äts upp av inflationen.
Även OMXSGI med -22% äts upp av inflationen. Bankkonto är bättre.
Haha ja helt klart sant 🙂
Ligger några procent minus för året.
Men det är väl nu man ska ha is i magen och lugnt köpa varje månad även om det fortsätter gå ned.
Som alltid är det omöjligt att “buy the dip” och får tänka långsiktigt istället.
Ligger runt -25% på aktier, men “bara” runt -10% på fonder (har ca 80% fonder och 20% aktier, skulle följt min instinkt och dumpat över till räntebärare istället, men hindsight 20/20 och allt det där…).
Men både jag och sambon har tillräckligt kapital utanför börsen för att stå oss, så de investeringarna får helt enkelt ligga kvar där de är. Så mycket självkontroll hade jag iaf, och det är jag glad för nu. ^^
På avanza är det -12,2%, hade ett bra år till ca oktober då ett par av mina aktier föll pladask.
PPM har gått förvånansvärt bra med +25%, lyckades pricka rätt med lite energi-fonder, dock va jag lite feg och vågade inte satsa fullt ut på dom.
Inte så superdefensiv (jag håller t.ex inte med bloggaren om att uteblivna vinster inte är förluster och andra saker) av mig: Avanza -4.86/-4.81 (i år/1år), Nordnet -8.99/-8.88.
Ca 20% minus iår men som ni vet så handlar det bara om otur när man går back.
2,6% upp i år. Låg i huvudsak utanför börsen vid årsskiftet och köpte in mig i november. Köpte dock swebank lågt under året och sitter fortfarande kvar fast jag är otroligt besviken på göran som styrelseordförande. Swedbank skulle behöva vara mycket mer aggressiv i sin utveckling.
Jag sålde merparten av mina fonder i höstas när jag startade företag. Jag är dålig på att pricka toppen/botten så jag sparar alltid.
Det är cirka 30% förlust i år. Sparar 100% i “SEB småbolag chans/risk”.
Men känner ändå att jag har haft tur 🙂
Minus 12% Nordnet kapitalförsäkring. Investerar mest i små medicinska forskningsbolag (de behöver pengarna mer än jag) och i svensk teknik.
Vad hände med kommentatorn Goofy? Han hade alltid en sån skön inställning till sina förluster på börsen. Kom tillbaka!
Tack vare stor exponering mot USD så klarade sig aktieportföljen bra med -1,5%. Avkastningen blev cirka 4,8% vilket i reda pengar motsvarar drygt en svensk medianlön på 33 kSEK/mån och det är målet för vår aktieportfölj.
Det stora positionen i rena USD på kontot har gått som tåget under året.
Minus 10,3 % på lysa 90-10.
Viss krockkudde i guld.
Har en kollega som satsat på allt det där som det tar emot för min del att satsa på, vapen, fossilenergi och långt bort. Bortsett från när sanktionerna mot Ryssland nollade en del insatt kapital har han kommit väldigt väl ut från året, 30% sist jag hörde. Många i “investerargruppen” som ifrågasätter sig själva, indexfonderna tycks gå bättre än att själv spela på marknaden så varför lägga en massa tid? Själv hade jag fastighetsfond som gått som tåget de sista fem åren som i år tappat 60%, men totalt “bara” -25% så ser fortfarande ok ut om jag kollar tre år tillbaks.
Kanske offtopic, men sparar bara på räntekonton. Dock är det ju intressant att se att det rörliga kontot som används för transaktioner gått om fasträntekontona, men nu ska jag ju förlänga ett av fasträntekontona i februari, blir att låta det vara rörligt ett tag.
Riskerar aldrig att gå minus! (om man bortser från inflationen!), men kommer inte tjäna de stora pengarna på avkastningen heller och det känns helt ok och tryggt!
I år:
Avanza ISK -5,62%, huvudsakligen svenska aktier (60% av tillgångarna).
.
Nordnet KF +1.82%, huvudsakligen utländska aktier (40% av tillgångarna)
.
PPM +8,7%, råvaror, läkemedel, latinamerika och ap7. (900 kkr)
.
Märkligt att PPM går bäst, visserligen är avgifterna låga men jag har få fonder hos Avanza och Nordnet. Sannolikt för att jag överanalyserar i det privata sparandet.
.
Gott nytt år !
Minus 8-9% på Lysa och fonderna, – 80% på enskilda aktier.
-8% på cashen som står till ca 2,5% ränta.
Men aktierna är ca 3% av kapitalet så..
-18% i bostadsvärdering.
+3,6% i inkomst.
På helåret rätt minus mao, men inte lika minus som Putin 🙂
I will live.
Inget på börsen förutom pension, som förmodligen gått nedåt. Sålde 3 år gammal bostad i år, hade hoppats på +700k men blev +100k (efter transaktionskostnader såsom mäklare, flytt etc). Sålde en 6 månader gammal bil som jag tjänade 105k på (för lite perspektiv). Fick min nya (4:e) elbil igår, den går på privatleasing då sötebrödsdagarna där är slut. 3k/mån betalar jag, nu kostar den istället (70k*1,25/36+3k)/mån = 5430kr/mån (viss skillnad, och synd för omställningen till elbilar). Men jag är glad jag beställde i tid och fick leverans innan årsskiftet (sjunker till 50k 2023 för den som beställt innan bonusen försvann).
Tänkte köpa in mig på börsen 2023 för de slantar som idag ligger på ett sparkonto. Kommer antagligen köpa in mig helt fel, så jag köper månadsvis i portioner om 20%-enheter. Börsen förstår jag mig inte på, så lika bra med Lysa eller någon indexfond. Vet inte ens vilken depå man ska ha nuförtiden, kapitalförsäkring eller vad det heter?
Fick alltså inte betalt för att bo denna gång. Dock fick jag betalt 500kr/mil för att köra bil, märkliga tider.
Varför ens köpa bil om man tjänar på att köra den?
Det är ju helt fel 🙂
Sälja menar du. Det handlar om att hitta brytpunkten för att maximera vinst, samtligt som att kunna ha en bil att tillgå. Denna gången timade jag marknaden rätt bra, idag är det inte alls samma beg. priser på elbilar som i somras. Vimlar av gamla Teslor på blocket, som har fått kraftigt sänka priserna. Idag håller folk mer i pengarna så leveranstiderna har gått ned. När jag sålde min har det 18 månaders leveranstid på Ioniq5, fortfarande bästa elbilen på marknaden i relation till priset trots massiva prishöjningar sen jag beställde i April 2021. Numera såld då såklart. Jag får väl tacka för de 260k i bonus som malus gett mig, i körsång med bostadsbubblan då som gett mig så mycket 😉
Hållit mig borta från börsen i år förutom pensionsparandet som gått ungefär -10% överlag.
Sparkonto på Volvo Finans har numera 2,0% ränta. Började året på 0,55% om jag kommer ihåg rätt. Där har jag Ann Wibbles rekommenderade sparande.
Har dock lyckats inflationssäkra min lön genom att byta arbetsgivare 2 gånger i år. Totalt +19% på ett år. Det är jag rätt nöjd med och arbetet är dessutom mycket roligare nu än för ett år sen.
Satsar däremot pengar på utbildning, inte för mig själv men för bonusdottern som går en av blåljusutbildningarna på högskolan. Det är nog jämnt skägg mellan CSN och mig vem som är hennes största bidragsgivare. Min del behöver hon dock inte betala tillbaka. Jag ser det som en investering. Min far investerade i min högskoleutbildning en gång i tiden och nu för jag det vidare.
-15% på aktierna och -13% på fonderna. Detta med mycket låg aktivitiet utan mer av typen “köp och behåll” som mantra. (Under mina tidigare aktiva år las det ner en hel del tid och energi på att investera, med ett utfall som oftast inte slog ett passivt index, därav omläggning av strategi.)
Dessa minus är mindre än de plus jag lyckades få till under 2021, men likväl minus och en påminnelse om att man inte är något börsorakel.
Minus 20,92 på Avanza i år dock sålde jag de mesta i mars till +/- noll resultat har kvar några som gått så dåligt så de kan vara kvar (läs storytel bla. ) köpt skistar & minesto men bästa investering är vindandelar som jag sparat över 10k i elräkning på
räkna mer exakt 18k spar på elräkningen sedan 1 maj Nordnet pengarna var ner 6,09%
Köpte en hel del SAAB i slutet av januari med tanken att, om det blir krig så går de upp, om det inte blir det så stannar de kvar, det visade sig vara en bra investering, så sammantaget har jag gått rätt bra, ca 25% upp.
Bra tänkt. Vet en som tänkte likadant när pesten var i antågande. Hen köpte då ICA-aktier, blev dubbel vinst där kan man säga. Vet en annan som öppnade ett uteställe, där gick det mindre bra.
@Lars, vore det inte trevligt med ett nyårsinlägg om lite gissningar om förutsägelser om vad 2023 kan ge.
Jag kan börja gissa.
* Bostadspriserna fortsätter nedåt hela 2023, ett ytterligare ras med runt 15 procentenheter sedan toppen.
* Bankerna stramar upp lånelöften ytterligare, och vissa banker göra räkna med runt 8% kalkylränta, inget räknar längre på under 7,5% kalkylränta. KALP:en justeras upp ytterligare. Lånelöften har då totalt sjunkit med 25%
* Arbetslösheten ökar (no-brainer)
* Styrräntan toppar sen vår / tidig sommar på 3%, rörlig ränta hamnar på knappt 4,5% och bunden något högre
* Styrräntan chocksänks till slutet av 2023 (November) till 0,75-1,0%
* Köparna saknas för fritidshus, husvagnar och båtar.
* Börsen går nedåt under första halvan av 2023 men går uppåt under andra halvan.
* Kriget tar slut, då Putin råkar ramla ut genom ett fönster. Maktkamp inom Ryssland som blir svårt att hålla ihop
* Elpriset går på par med 2022.
Fonder och aktier -1,5%, Lysa -2,3%. 65% av pengarna på halvtaskiga sparkonton.
I år var det bättre att ha sitt kapital på halvtaskiga sparkonton än att ha köpt aktier som har gått HELtaskigt dåligt!
-26 % i en depå och -22% i en, dock efter en extremt bra 2021.
Jag blev rejält likvid i början på året då jag sålde en kåk.
Även om jag råkar ha några Telia orginalaktier med fin patina (av ren nostalgi) så undviker jag noga börsen. Studier har visat att vi amatörer har det klart sämsta utgångsläget.
Insiders, robotar och proffs (i nämnd ordning) är dom som blir förmögna på våra förhoppningar.
Miljonerna fördelade jag mellan USD, guld och banker med insättningsgaranti och bästa räntan.
Om man väger in inflationen och räknar bort intjänad lön så är jag nog ungefär lika förmögen idag som vid årets början
USD har gått bättre än inflationen, guldet (med “växlingsavgift” inräknad) nära 0 och bankräntan klart sämre än inflationen.
Men jag lägger ingen tid på att göra vetenskap av mina tillgångar och räkna procenten i 1/10.
Jag har blivit USD miljonär genom små utgifter, dubbelarbete och en god förmåga att se negativ utveckling i ett tidigt skede.
Om man håller sig till fega indexfonder och inte behöver paniksälja så ska det mycket till för att man ska gå back på sikt.
Investerar främst utifrån makro. Alla mina konton har mestadels legat i SEB korträntor euro samt usd plus lite pappersguld. Ligger runt +8% för helåret. Tänkte börja köpa in mig mot slutet av Q1 och mot slutet av året är jag fullinvesterad igen om inget inväntat händer,
Tack vare en viss bloggare drog jag slutsatsen att risken för krig var stor och sålde alla aktier och aktiefonder 2022022. Det blev 11% upp fram till dess. Efter det har inflation och separation ätit resurser, så sammanlagt har jag nog gått back en hel del.
20220222 skulle det vara, om det är intressant.
Avanza visar +27.45%. Trots 1/3 till 1/2 i kontanter hela året. Så extremt bra att få 27.45% på totalen trots hälften bara som kontanter på sidan i avvaktan på köptillfälle.
På Nordnet är det 0% då jag bara legat likvid hela året.
Kanske valde jag mitt nick ”oraklet” pga att jag är rätt bra på att göra bedömning om framtid.
Med mina kontanter så övervägde jag att gå in i försvarsföretagen i slutet på januari men tänkte att kriget var inprisat så avstod. Tydligen var det inte inprisat. Hade varit najs om jag nu suttit med 75% eller något på hela mitt kapital. Istället är jag här med 27% på bara kapitalet på Avanza. Ja ja ser ovan att jag inte skall vara för hård mot mig själv då många tydligen har presterat sämre.
Gått klart sämre, -32% i år. 100% aktier och aktiefonder. En del småbolag som kraschat. Småbolag går bättre tills de inte gör det längre.
Plus två procent över året, så OK. Hade jag väntat med att köpa industri när jag sålde energi i våras så hade det varit väsentligt bättre men är ändå rätt nöjd med att sitta med svensk industri nu. Lönekostnaderna kommer inte alls att öka i takt med inflationen och kronfallet adderar ytterligare vinstmarginal för de som tillverkar i Sverige och säljer utomlands. Har lite handel (Dustin och MEKO) samt lite IT också men mest för att jag tycker företagen är helt felvärderade.
I storlek på sparandet;
ISK (1) -29,8%
PPM -5,8%
IPS -5,8%
ISK (2) -62,0% skönt att den är minst…..
Nya regler nästa år (tack nya regeringen): Skatten höjs (t ex PPM o IPS) rejält för födda 57, 58 och 59 som valt att gå pension.
Har haft rätt mycket kapital på sidolinjen så det är ner 11% pga inflationen
Det investerade är ner 9,8%. (Så nästan 21% ner med inflationen medräknat)
Pensionssparandet ligger ner 7% över hela kapitalet (totalt 18% ner då)
Och så då boendet som är ner 20% från toppen.
Men drog ju en vinstlott med binden ränta på 1,09% (till 2024-01) och bunden el på 56 öre ex avg och skatt (till 2024-10-10).
De två besluten täcker upp förlusterna på börsen bra.
Vill tacka Bloggarn och alla som kommenterat för att jag fått upp ögonen mycket mer för ekonomisk prepping och att sprida riskerna.
Man får vara nöjd med det lilla. Knappt slagit inflationen med lite trading i några Omx-storbolag trots sänken som Lumi och Intrum i portföljen. Fonderna ligger +-0. Men det får väl anses bra när Omx- index backat som det har gjort i år.
Fick dessutom förtroendet att sköta frugans Nordnetkonto. Där gick det bananas med +40% tack vare oljebolag som Ipc och Bgf world energy och sen byte till Handelsbankens kinafonder. Man måste ha tur ibland. 2023 är jag ödmjuk inför av erfarenhet.
2021 var ju ett fantastiskt börsår för Stockholmsbörsen pga riksbanken som helt plötsligt började handla aktier och tryckte upp allting brett ca 30%. Detta i kombination med ISKs låga skatt var ju inget annat än kapitalöverföring.
2022 är ett dåligt år för index. Dock räddades egna portföljen i november/december och gick från +17 till +40%
Tjänstepensionen gick sämre och ligger -12%
Ett av Stockholmsbörsens bästa aktietips fick man här i kommentarerna ganska direkt efter krigsutbrottet där en användare annonserade att han skulle gå all in i Saab som sedan gick upp 60%.
Tyvärr hoppade jag inte på det själv då jag hade växlat över mycket till USD och 2 oljebolag på Dow. De gick upp 80%. Sålde dock ej på toppen då ett av bolagen mystiskt lyckades trolla bort 50MUsd av vinsten i rapport på en dålig hedge, utan gjorde bara 50% samt kursvinst på usd.
Utsikterna för börsen 2023 ser sämre ut. Men det är bara en personlig uppfattning.
Kör mest globalfonder… Räknat i SEK är det väl inte så farligt. -6.5% eller så men räkna det i EUR eller USD så blir man gråtfärdig. Eller för den delen jämfört med svenskt KPI.
Jag sitter still i båten med globalfonderna så får vi se vad 2023 ger. Kommer säkert i gå så värst mycket bättre.
Globalfonder brukar ju betyda typ 50-60-70 % Nordamerika. 😛
Du tänker på valutan? Aktier generellt är bra för att undvika valutarisk.
Oavsett vilken valuta aktien är noterad i så jämnas effekterna ut av global handel. Detta gäller så klart lite större bolag som har sina intäkter och utgifter i alla möjliga valutor.
Värre är det med räntefonder och vilket skit dessa har varit i år… Tack vare stigande räntor och säkert en valutaeffekter. Jag hade en liten slatt AMF räntefond mix som jag tror gick 8% back räknat i SEK. Säkert ett extremfall men ändå, inte direkt vad man väntar sig…
Nej, jag tänker på aktiemixen. Klicka in på t.ex. Avanza och plocka fram aktiefonder, globalfonder, och titta på regionfördelningen. Tittar man på de som haft bäst utveckling på 1 års sikt (bara för att det är så de sorterar som standard och jag är lat just nu) så hittar man, uppifrån och ner:
Fidelity Fast Global A-ACC-USD 9,09% USA + 6,75% Kanada (16% Nordamerika varav 9% USA får väl kallas okej)
Juniper Global Value L USD Acc 18,65% USA (ganska okej enligt samma kriterium men Kanada finns inte ens listat bland det som utgör ungefär 94% av innehaven och går ner till drygt 2% Sydafrika)
Storebrand Global Low Volatility A SEK 63,65% USA
UBS(LUX) ES Glb HD Ss USD P-acc 55,09% USA
Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr A1 SEK 57,22% USA
Nordea 1 Global Stable Equity BP SEK 57,58% USA
Sparinvest SICAV Global Value EUR R 62,43% USA
Sen ska man ju naturligtvis inte stirra sig blind bara på regionfördelningen eftersom den antagligen går på var aktierna är börsnoterade och många globala företag är ju noterade i USA, men den exponeringen får man ju också med en USA-fond som förmodligen också är billigare även om man räknar in att man vill ha de där runt 40% exponering mot andra marknader än USA. Ta 60% någon USA indexfond för typ 0,2% avgift och komplettera med andra fonder för återstående 40% så kan de vara ganska dyra innan du är uppe i globalfondernas runt 2% i avgift.
Globalfonder ligger runt 0.2% också. T ex LF som många rekommenderar.
Avanza Global är väl billigast (0,1%?) men det var nåt snack om extra skatteavbränning, pga hur den är uppsatt, för nåt år sen.
Jag gillar idéen att investera i världens 1500+ största bolag. Men en fond som följer t ex S&P500 har gott bättre historiskt och är nog tillräckligt diversifierad i praktiken.
ISK -2,88% enligt Avanza. Dras upp av en stor post kortränte USD samt en stor post pappersädelmetall (de två tillsammanst står för ungefär 1/3 av pengarna på det kontot).
PPM -7,4% enligt Pensionsmyndigheten. Den portföljen har hög risk eftersom jag riktat PPM-sparandet mot marknader som annars är dyra att komma åt, så mycket tillväxtmarknad och Asien där i syfte att dra ner den totala förvaltningsavgiften.
Tjänstepension (Swedbank…) -12% jämfört med förra årsskiftet, utan justering för insättningar.
Därutöver har jag lite gamla kvarstående IPS och KF som har gått mycket sämre, men det är också så lite pengar på dem (vilket antagligen är en stor del av anledningen till att de gått sämre: sämre möjligheter till riskspridning) så det är nästan kategorin felräkningsmarginal.
Totalt, baserat på kontosaldon på pensionssparkonton i olika former, nominellt ungefär -0,8% på helåret. Mycket grovt justerat för insättningar kanske -7%.
Jag klagar inte.
-13,1% med gårdagens stängningskurs.
Har gjort korkade affärer på löpande band i 2021 och 2022, och räddats något av lite turliga innehav och köp i bolag som gått mot strömmen.
Bra jobbat Lars!
Mitt år ser ut såhär:
Lysa -5%
Avanza ISK -21% (hade 20% guld redan i början av året som nu är uppe i 50%, vilket betyder att mina övriga aktiva investeringar har varit ännu mer usla än vad det ser ut :D).
Avanza IPS -9% (här har jag försökt följa Lars konjukturmodell. Bytte till övervikt i obligationer i september 2021 och började successivt sälja av dessa och köpa aktiefonder sedan hösten 2022)
Mina privata placeringar (tjänstepension och ISK i eget namn räknar jag dit) är i fonder som inte rör sig så mycket så där är det nog strax under nollan nu. I mitt bolag har jag en mer riskbenägen strategi eftersom det är pengar jag inte riktigt räknar med innan jag delat ut dem, frös jag investeringarna i början av året och låg då i huvudsak i svenska kvalitetsbolag. Har tappat ungefär som index, men jag räknar med att utdelningar och annat ska göra att jag hamnar på plus innan jag ska lyfta de pengarna. Sen innebar ju strypningen att jag har kanske 75% av kapitalet på banken, vilket är minus vadå i relation till inflation och valuta? Det är inte lätt detta.
Jag skulle vara försiktig med att räkna med valutaförändring som en del i investeringsstrategin. På den marknaden leker kapital av en helt annan storlek. Nu har SEK försvagats i år och ligger i en nedgående trend, med om USD går åter till nio kronor är det ett annat läge. Om man är övertygad om att SEK ska ner mot € eller USD är det bättre att köpa valuta. Annars är min uppfattning att investeringarna bör ligga i samma valutor som ens utgifter. Investering i aktier i annan valuta är risk både på aktien och valutan (och ja, potentiell uppsida också förstås) vilket många jag talar med inte riktigt förstår.
Dock. Jag har alltid fel (utom när jag jobbar ihop pengarna jag sedan förlorar; då har jag rätt).
-9.2% på totalen. Får vara mkt nöjd med det, då jag inte har någon tanke på att gå in / ur marknaden utan är hyfsat fullinvesterad genom åren. Det som verkligen har fungerat är hedgefonderna som balanserat upp resultatet på ett bra sätt. Alcur och Brummer Multistrategi. Båda plus i år. Samt Akelius D som gått oväntat starkt, mkt tack vare Akelius alla insynsköp. Annars är jag nog mest nöjd med onoterade portföljen som lite oväntat fick draghjälp via ett antal uppköpsbud. Mest nöjd med investeringen i solenergi där företaget jag investerat i blev uppköpt så reavinsten kommer betala många års elkostnader. Det blev en trevlig hedge.
Avanza som kollektiv har presterat -21.69%. Det är ju mest vi som har presterat OK som har en tendens att kommentera, inte alla de som gått ner -30%, -40% och tom mer än så ett sånt här knepigt år. Bra att ha i bakhuvudet så man inte undervärderar sin egen prestation.
Även om det blev ett minusresultat är jag mer bekvämt med 2022 än 2021 som var ett fullständigt galet år. Marknaden tappade det ju totalt då på så många sätt så känns bättre med ett mindre galet år sett ur ett värderingsperspektiv.
Jag brukar jämföra med breda index. Har jag klarat mig bättre, sämre eller i paritet med vad jag hade uppnått om jag bara satt pengarna i indexfonder och struntat i dem? De där -21,69% som du nämner är ju t.ex. helt i paritet med icke valutajusterat världsindex (DJ World Index ungefär -20% under 2022) eller USA-börsen (Avanza anger DJ USA i skrivande stund -21,16% för 2022). Sen beroende på vilken investeringshorisont man har kan det antingen vara okej med en högre risk eller finnas ett egenvärde i att dämpa fluktuationer. Det är alltid extremt svårt att slå index över tid, men ibland har man helt enkelt tur, eller kan t.ex. välja att stå utanför åtminstone delar av marknaden i en turbulent tid.
-11,07 på ISK-kontot (Avanza) och -17,7% på PPM så inte sådär lysande.
<>
-17% för 2022 (lekt placeringsexpert alldeles för mycket)
<>
+0,5 % i år
+8,1 % i snitt per år sedan start
<> (fribrev, där jag byter varannan vecka enligt egen princip)
+8% i år
AHA! Det blev html-taggar och helt galet inlägg.
Återkommer.
-ISK-
-17% för 2022 (lekt placeringsexpert alldeles för mycket)
-PPM-
+0,5 % i år
+8,1 % i snitt per år sedan start
-Tjänstepension- (fribrev, där jag byter varannan vecka enligt egen princip)
+8% i år
Rätt nöjd ändå. Kommer att få en bra pension i slutändan, om inte hela världen brakar samman.
Tja, jag köpte 300 av varje hålspets 30-06 och 6,5×55 i slutet av februari.
Pengar över till någon annan större placering har jag inte haft, men rent teoretiskt kan avkastningen bli bättre än vad Simo Häyhä lyckades med iaf.
(Ja, jag vet att de inte går igenom skydd, men å andra sidan så gör de betydligt större skada vid träff i extremiteterna än FMJ)
Några mindre belopp till olika aktörer som redan har ryzzen i hårkorset har det naturligtvis blivit också.
I övrigt är jag glad och tacksam så länge vi har en bil som rullar, mat på bordet, varmt inomhus och kronofogden på minst armlängds avstånd, mer än så finns inte i kassakistan tyvärr.
Dn har artikel idag om att Argentinas inflation landar på hela 94%. Man har börjat göra upp större affärer i usd istället och det finns mängder av illegala växlingskontor.
Spännande utveckling i landet som gav IMF fingret, fick lågkonjunktur men repade sig och nu alltså plötsligt ratar den egna valutan till förmån för IMFs grundpelare.
Kommer något liknande ske i Turkiet? Kommer Ryssarna börja handla i yuan 2023?…
Blandat men totalt mycket bra måste jag säga, Lysa 1 ner 4,7 %, Lysa 2 ner 5,9 men Avanza ISK 1 upp 12,88% i år och Avanza ISK2 upp den också med några procent så jag är galet nöjd! Men sett över de sista tre åren har jag absolut inte fått så bra avkastning som indexen gett motsvarande tid, plus men låg avkastning jmf börsen. Det har varit lite surt tidigare med att “missa tåget” men nu lönade det sig, fatta 12,88% upp i år ( jaja glöm de andra), blir till att fira med en billig brut och beggade alpingrejer 🙂
Ner 13,69% på avanza (inflationsojusterat). Och ska säga att jag bara hade tur att det blev så bra. Sitter på aktier i Cibus, EQT och Kinnevik så min förmåga att plocka hem vinnaraktier är inte fantastiskt. Hade kunnat varit värre alltså.
På tre års sikt ligger jag massa plus och på längre sikt ligger jag bra till. Än så länge, men kan inte fortsätta såhär.
Jag har ett excel där jag lägger in alla samlade skulder och alla samlade tillgångar för att se hur det går år till år inflationsjusterar gör jag också.
Kul att se hur allt går.
Genom att lägga in både skulder och besparingar samt fasta tillgångar så blir det uppenbart att amortering är en besparing också.
ja och även enklare att se alternativ kostnad/intäkt så kan man göra ett avvägt val om man ska öka risk för förväntad högre avkastning eller minska den genom att sänka skuld delen.
Jag har varit ekonomiskt ignorant (min svåger kallar mig “ekonomiskt illiterat” vilket träffar lite väl nära kärnan) och förträngt att pensionen närmar sig. Passivt sparande. Men när Putins trupper ansamlades vid Ukrainas gränser och den här utmärkta bloggen rapporterade om framflyttade blodcentraler så var det dags att börja bli mer ansvarstagande. Jag flyttade tjänstepensionen 2022-02-23 från HB Pension 60 (A12 SEK) till Flexibel Ränta (A1 SEK) och var kvar till 19/10 (-4.54%), bytte till Nordiska Småbolag (A1 SEK) till 8/11 (+6.87%), bytte åter till räntefond Kortränta (A1 SEK) som till dags dato är +0.3%. Totalt över året är tjänstepensionen +2.77% (Pension 60 har gått -1.99% sedan 23/2). Jag kommer ligga kvar i räntefonden till åtminstone midsommar! Recession och börsfall är vad jag ser för 2023.
Under året har jag intresserat mig för krypto. Plöjt flertalet böcker, läst alla artiklar och sett intressanta Youtubekanaler. Säkert lagt +1000 timmar på att lära mig grunderna. Jag tror att BTC kommer ge goda möjligheter om 6-12 månader när den bottnat under 10000USD, eller gärna ner mot 8000USD. Torde ge god utveckling till 2025.
Har väl gått ok, back ca 1% beror lite på vilka innehav man tar med men valt en försiktig väg under året. Dock så kollade jag på hur det gått för de aktier jag sålde när jag gick ur börsen.. Så skulle varit bättre att varit kvar.. Lockheed martin , saab, coca cola, munich re axfood och sca (sca är väl den enda som gick back av dom 2022).. jaja har i allafall gått mindre back än index.