Igår spräckte jag den magiska Mach 4-gränsen på ICA Maxi i Kungsbacka för första gången. Jag lyckades alltså med endast en kundvagn handla för över 4000:- SEK.
Det handlade inte ens om något särskilt. Det mest exklusiva som inhandlades var väl någon trendig grillkorv och fabriksförpackad räksallad.
Nej, ungefär en gång i månaden storhandlas det in varor i bulk som går åt under månaden, t ex hushållspapper, toalettpapper mm. I övrigt görs de flesta löpande inköpen i den lokala Tempo-butiken, då jag inte har tid att lägga på att sitta i bil en timme tur och retur till en så kallad lågprisbutik för att jaga några kronor lägre priser på färskvaror. Mycket dålig timpenning att spara fem kronor på en timmes bilresa, ännu värre när man räknar in milkostnaden.
Det har dock blivit väldigt tydligt hur priserna på livsmedel har skenat, och att årstakten passerat bloggens prognos om 15%, och uppåt 20% sedan inflationen började ta fart under våren 2021. Jag har gått från 2000 – 2500:- SEK till 3000:- och nu till 4000:- för att köpa in mestadels icke färskvaror, samt frysvaror.
Ja, priserna började röra på sig innan kriget och all inflation är ett montetärt fenomen som orsakas av en kombination av ökad penningmängd och omsättningshastighet på pengar, som resulterar minskad köpkraft av en kombination av varor, tjänster och tillgångar.
KPI(F) är bara en febermätare och konsumentprisindex, som centralbankerna fått för sig är det man ska styra över.
De senaste decenniet har istället inflationen i form av minskad köpkraft gått in i tillgångar som börsbubblan och bostadsbubblan. När den inflationen sedan började söka sig över till den reala ekonomins varor och tjänster stack priserna iväg. Utan den uppblåsta penningmängden hade inte varor och tjänster stuckit iväg i pris, för det hade inte funnits pengar att handla för.
Av samma anledning är facken helt uppspelade på läktaren av arbetsgivarna med sitt patetiska krav på 4.4% i löneförhöningar när Riksbanken tror på drygt 8% i inflation i år och även nästa år, och KPI-inflationen just nu ligger på nästan 10%. Bara för att inflationen går ner till 2% får man inte tillbaka köpkraften, den tappade köpkraften består.
Dessutom har vi numera ett annat penningssystem än vi hade när vi hade låst vår krona och genomförde köpkraftssänkningar via devalveringar på 70- och 80-talet. Idag är det inte lönerna som är inflationsdrivande och det blir inte heller någon inflationsspiral. Däremot blir det kraftiga vinstökningar för företagen som t ex enligt PPI höjer sina priser med 20 – 30%, medan de anställda ska få 2-4%.
Att reallönerna ökat de senaste 20 åren är bara mot KPI. De har inte ökat mot t ex bostadspriserna, dit inflationen har kanaliserats. Facken blandar också ihop korrelation och kausalitet. Det är krisräntor som drivit på ekonomin, inte låga krav på löneökningar. Det som drivit den faktiskta inflationen varor+tjänster+tillgångar har varit konsumenternas kreditvärdighet och skuldbubblan som skapats av nollräntor.
Under tiden skrattar arbetsgivarna till banken.
ICA Maxi i Kungsbacka drog för övrigt in 587 MSEK förra året och gjorde ett resultat på 40 MSEK. Sedan kommer det kickback från ICA till ICA-handlaren för delägandet i centralorganisationen och procent på inköpen centralt, som inte syns på sista raden för butiken.
När matpriserna höjs med 15-20% ute i butikerna, tror ni att butikspersonalen får 15-20% i löneförhöjningar? Någonstans i kedjan från jord till bord? Så gissa vart prishöjningarna tar vägen. Någonstans hamnar de i någons fickor och det är inte de anställda. Och alla arbetsgivare hävdar att det inte är hos dem. Lustigt, minsann.
Men några löneförhöjningar ska man inte begära, utan istället nöja sig med permanent sänkt köpkraft. Din köpkraft kommer inte tillbaka om du får 2% när KPI är 10% och sedan 2% när KPI är 2%. Du kommer fortfarande ha tappat 8%-2%=6% (förenklat – något mer exakt blir ditt köpkraftstapp 1.02*1.02/(1.08*1.02)=0.944 eller ett tapp på 5.6%).
Ska kanske tillägga att jag köpte ytterligare en nonstick-stekpanna från Fiskars, vilket hjälpte till att spräcka Mach 4. Annars hade jag väl stannat på 3 500:-, men kolla aldrig en story. I övrigt är jag egenföretagare och inte anställd, men det betyder inte att jag skrattar åt anställda som får nöja sig med kraftiga reala lönesänkningar medan någon någonstans stoppar KPI-inflationen i egna fickor.
111 kommentarer
Mach 4 – hatten av!
Jag är imponerad även om alla ICA-butiker är direktörsbutiker. Men så är ju bloggaren också egenföretagare med Tesla, jordegendom i form av en gård samt kapitaltillgångar i form av rättigheter till egenproducerad litteratur.
Jag är inte avundsjuk…
En vanlig arbetare som jag handlar bulkvarorna på Lidl och så svänger jag oftast efter jobbet förbi Coop Kolla på väg hem till folkbostaden från 70-talet.
Igår hittade jag fläskkotlett från Nederländerna på sista dagen för 20 kr kilot och Scan svensk lammfärs på tub för 15 kr per 500 gram så det blev storkok hemma. Det är så man får bete sig om man skall överleva i den nya verkligheten.
Ett par timmar och några burkar tomater och vita bönor senare så hade jag några kilo med grytor redo att mätta familjen under veckan.
Vi vecko- eller dagshandlar på Lidl om vi har vägarna förbi. Men bor man på landet har man oftast inte det.
Jag förstår till fullo. Jag är så snål att jag inte åker till Lidl varje dag för det ligger ett par kilometer off E6 och det drar för mycket diesel. Men Coop Kolla ligger typ 500 meter så det kostar jag på mig. Gäller att planera varje kilometer med dagens drivmedelspriser. Ändå är jag lyckligt lottad, min rätt stora bil drar strax under halvlitern vid långpendling till Göteborg.
Men som du skriver skall man vara medveten om hur mycket körande det blir om man bosätter sig på landet.
Detta är också en sak att betänka när man väljer bostad, idag kostar varje kilometer. När jag skrev på kontraktet hösten 2021 var jag medveten om avståndet till bussen men då låg dieseln på under 20 kronor. Idag kunde jag valt annorlunda.
Får se om nya Dacia Spring 2024 blir billig men tror inte jag tar steget. Hade varit annorlunda om jag kört mer.
Jag beställer hem dagligvarorna en gång i veckan från antingen ICA eller COOP. Det är skönt att slippa besöka butiker och jag spar pengar på att inte köra själv.
Har en nybyggd Lidl ett par 100 m från arbetsvägen.
Det har sänkt mina matkostnader rejält.
Men som bloggarn säger. Det är ju inte direkt nån ekonomi att göra avstickare till en viss butik. Då äter bilresan snabbt upp ev besparing.
Jag glömde nämna att eftersom jag handlade “andra varor” som det kallas för mer än 200 kronor så fick jag köpa överblivet Halloweengodis för det facila priset av 19.95 kronot kilot så jag fyllde en påse med 1.4 kilo godis för 30 spänn även om gränsen faktiskt var 3 kilo per kund.
Är glad att jag bor så jag inte behöver bil, köper det mesta på Fram i Göteborg. Något dyrare, men många grönsaker o frukt (inte alla) smakar mycket bättre.
Spännande att Fram fortfarande finns.
Finns en viss oro vad avser Fram, ser ett minskad kundunderlag, åtminstone när jag handlar.
Känner igen mig men bor i närförort i Sthlm.
Här är det tack och lov lika nära till alla kedjor men att handla på Lidl blir avsevärt billigare. Delvis pga lägre priser men även pga sämre utbud på eko-/delikatess/premium. Synd att det är tyskt bara…
Mina största besparingar har varit att byta från suv till hybrid, göra storkok och sluta dricka alkohol hemma.
Gjorde även en större översyn av el/it/gas/lån i början av året så nu är man skuldfri och utgifterna förutsägbara. Kan rekommenderas för nattsömnen.
Byter man ut konsumtions-extravaganserna mot kvalitetstid med vänner och familj så tror iaf jag att man kan gå genom livet med bibehållen livsglädje.
Så sitt inte hemma och skäms i er upplevda fattigdom. Ring en vän 😃
Bitigt med 4K+! Om du vill dra ned på bidragen till det nonstick-industriella-komplexet så rekommenderar jag varmt stekpannorna i lättgjutjärn från Ronneby bruk.
Vi har fyra gjutjärnspannor, inklusive en grillpanna. Men Fiskars nonstick är faktiskt bättre. Går dessutom att köra i diskmaskin. Jag har accepterat att 34 års teknikutveckling har skett sedan jag flyttade hemifrån 1988. Den gjutjärnspannan har jag kvar.
Ja visst har det varit utveckling, men en gjutjärns panna håller måttet bra tycker jag. Har kvar farmors den har fortfarande tydliga tecken på att använts på vedspis, antar att det är därifrån den fått ett rätt kraftigt lager på utsidan som jag aldrig brytt mig om att försöka få bort.
Jag har en gjutjärnspanna som är 26 år och som fortfarande funkar lika bra. Dagens utveckling med s k non stick gillar jag inte för det har blivit en trend av “slit och släng” med dessa stekpannor, för de har en ganska kort livslängd och innehåller dessutom tvivelaktig kemikalier.
Det sägs att man inte ska steka i teflon om man har småfåglar i närheten, för att de kan dö av ångorna…
Jag gillar faktiskt Ikeas stekpanna i stål bättre än min Skeppshult i gjutjärn, men aldrig (?) mer “nonstick”.
Det bildas inga farliga ångor vid normal användning av en Teflonpanna, men elda helst inte upp den.
Tillverkningen av Teflonpannor var dock extremt miljöovänlig förr i tiden, men processerna har förbättrats radikalt sen åtminstone tio år tillbaka.
Kan bara hålla med.
Lagar nästan allt på gjutjärn.
Tillser dessutom att en del av det dagliga järnbehovet uppnås.
Sedan är det smidigt stt bara byta öcer till vedspisen om elpriset blir ohanterligt eller strömmen går, men då ska man så klart ha en sådan installerad.
Tips till LW:
https://youtu.be/P4zW-C010oc
Det går att nonstickbehandla sin gjutgärnspanna! : )
blir som ny.
De senaste tre nonstick-varianterna vi har provat har alla hållit max några månader; oftast är det någon som har slarvat med värmen (vridit upp induktionsplattan på max) och bränt bort beläggningen. Men, den keramiska beläggningen på Fiskars kanske överlever det? En av de vi provade var Greenpan (som också har någon keramisk yta), och den pajade ganska snabbt. Pannorna från Ronneby däremot är nästan lika trevliga att jobba med som nonstick och har hållit riktigt bra.
Har ofta funderat över varför i stort sett inga nationalekonomer varnat för framtida konsekvenser av Riksbankens nollräntepolitik och penningtryckande. Kan bara dra den slutsatsen att även nationalekonomer varit/är belånade upp till taknocken, och att privatekonomin därför gynnats av den förda politiken.
ALLA har varnat, t.om Ingves. Det är bl.a därför vi har amorteringskrav. Men det är knepigt att köra ett eget race när omvärlden har bestämt sig för ett spår.
Kan tipsa om ICA Stop i Täby. Där skulle du nog kunna plocka ihop +4k i en standard varukorg.
…och blåsa några hundralappar i champagne- och ostronbaren innan du ens kommit till kassan.
Najs.
Det är vackert med alla som tror att Tä’by är speciellt 😀
Men visst finns det ett par trevliga ställen.
Om det inte var så att hela kommunen luktade ängslan och rädsla för att halka ner för den där klassresan man precis gjort. 😉
Det är väl ingen som tycker att Täby är speciellt. Var har du fått det ifrån?
Grattis till Costco iaf! Det är praktiskt när bolånen blir dyrare! 🙂
Heh Ica Stop Täby – dom får ett “urraahhh” av oss varje gång man kommer ut under 1k. Men det kanske handlar om att lösa rätt problem, annars kan man ju ondgöra sig över inflation i still med att man brukade kunna handla Bolle 2002 för 1500 spänn nu ska dom som har den 3799
Detta skrivs förresten från långt inne i västerbotten, matkostnad hålls effektivt ner av extremt gott om svamp och hyggligt med älg.
Haha, ja det är en kul butik. Min särbo bor i närheten. Var inne där och sökte rökt sidfläsk till vår rödvinsgryta häromdagen, det hade de inte och visste knappt vad det var. Däremot 17 varumärken av pancetta.
Fick bli pancetta. Flickvännen lagom nöjd.
Grattis!
Tack, det värmer!
Jag ser ingen enkel lösning på skyhög inflation och hur facken ska hantera lönekraven.
Vissa branscher kommer drabbas extremt av löneökningar som närmar sig inflationen – t ex personalintensiva branscher – hur ska såna branscher lösa höga löneökningar?
Sen är inte allt “riktig” inflation – mycket av det vi ser nu är greedflation – dvs företag höjer sina priser för att de kan.
Känns bara så fel att “fixen” för inflation kommer vara att vi innan köpte kött för 100 kr/kilot i 1kg-föpackningar och efter köper kött för 100 kr/kg i 750grams-förpackningar och sedan kallar det för att inflationen är låg. Det är precis det som håller på att hända. Priserna sjunker inte – vi konsumerar mindre och justerar “matkassen”.
ELLER blir det guld och gröna skogar om ett tag när allt har löst sig på något magiskt sätt och elen, bensinen och dieseln är “billig” igen?
Nyfiken fråga – vad har du tänkt ge dig själv för lönehöjning till nästa år? Skiktgränsen höjs ju för kommande år.
Siktar själv på att inte ta ut fullt 10%
Vet inte. Allt över brytpunkten för statlig skatt där någonstans runt 40000 är ju bara till för utdelningsunderlag enligt 3:12 och en fråga om man har stora kapitalutgifter privat och om man vill spara pengarna privat eller i företaget. Lägger om taket på ladan nästa vecka, och sedan blir det solceller, så det är väl nödvändigt att ta ut en del. Försöker hålla en balans i kombinationen spara privat, spara i företaget och spara i tjänstepension. Men t ex kan jag dra ner det privata sparandet och ha mer kvar i plånboken för att köpa hattar för och spara i bolaget istället, så inte höja lönen för att kompensera, utan bara minska det privata sparandet och spara i företaget istället för att höja lönen.
Handlar ju också om att riskahantera den politiska risken. Omöjligt att veta vad som gäller för skatteregler för tjänstepension, privat sparande och sparande i företaget när det är dags att lägga av. Således är jag emot att t ex som många gör spara 100% i företaget.
Haha, tell me about it.
Under några feta år på 90-talet tjänade jag pengar Satan och pensionssparade så mycket det gick, 48k/år tror jag gränsen var för skatteavdrag. Sen gick det några år och vips var avdraget borta. Än så länge får jag utbetalningar, ett tag till. Innan dess hade jag gnott ihop full ATP med en bra bit över max, man borde ha minst 30 år – tills Staten bestämde att avtal från 1958 inte längre gällde, så det blidde bara 10% utfall. Tji fick jag. Då låg jag ändå precis på gränsen för totalblåst på 100%.
Sens moral: Ta vad du kan och sno ihop resten. Eller, moral och moral … En får va om sig och kring sig om en ska få nåt om sig och i sig, heter det väl i vikingakvädet?
Låter snarlikt som vårt egna upplägg. Att ha pengarna kvar i bolaget har ju både politiska och verksamhetsrelaterade risker så en uttagen krona är ju alltid trevligare än en liggandes i företaget trots allt. En löneförhöjning på 5%, en större aktieutdelning i kombination med en kostnadsreducering på 5% är det vi planerar för just nu.
Hushållet är inte påverkat av räntorna och elpriserna kan tyglas med ved från egen skog tillsammans med lite hemautomatisering.
Om nu löneökningarna är så viktiga för att visa ansvar med mera
Faktachecka vad cheferna får för påslag. Gäller speciellt cheferna för arbetsgivarorganisationer och fackförbund. Men även ledningsgrupper på företag.
Vet dock att på en av mina tidigare arbetsgivare var VD snå¨lare med ledningsgruppens lönepåslag än de övriga anställdas. “Sitter du i ledningen ska du alltid vara bäst på ditt jobb. Annars är det 0 i påslag”
Dåliga chefer rumpkränkade sig snabbt ut…
Men. Generellt är ju problemet att chefer och ägare inte lever som de lär. Annars hade nog ingen ifrågasatt det hela.
Gratulerar? Själv gör jag precis tvärtom och vägrar betala över smärtgränsen för varorna. Kaffe t.ex. köps inte alls om jag inte hittar önskat märke för max 40 kr paketet. Grönsaker får kosta max 40 kr/kilot, toalettpapper max 25 kr/kilo, pasta max 20 kr/kilo och så vidare. Har inga problem med att avstå köp om det blir för dyrt eftersom jag i egenskap av smygpreppare alltid har lager av det mesta som inte kräver omedelbar förnyelse, jag väntar på rätt erbjudanden innan jag köper något. Blir rätt märkliga inköp dock, senaste matkassarna bestod av väldigt udda varor från rökt paprikapulver till just extrapriskaffe och billig rotselleri, men inget kött eller grönsaker i egentlig mening. Undrar vad kassörskan trodde jag skulle laga?
Sedan har jag under året noterat en lång rad nya beteenden i butik. Folk tittar, ryser över priserna och lägger tillbaka varor i hyllorna. Innehållen i korgarna i kassakön krymper, och inte bara för att exempelvis tomatpuré är svårt att få tag i i vissa butiker. Det letas extrapriser och varor som satts ner för kort datum, protesteras vid betalning, det köas utanför innan öppning om något erbjudande är särdeles bra och jo, det snattas nog mer nu än vid motsvarande tid 2021. En av de butiker jag går till har satt upp skylt om DNA-märkning av varorna vid spagettihyllan, och det trodde jag aldrig att jag skulle få se. Hur ska det inte gå vid en ransoneringssituation? Skulle vi ens få gå fritt i butikerna då, eller blir det en återgång till att tvingas köpa över disk?
Tankarna är många nu men ett är säkert: att bara glida in på stormarknaden och tro att man ska få tag i allt man önskar till ett pris man tycker är rimligt går, som ungdomarna säger, fetbort. Välkommen, du sköna nya värld.
Handla på Lidl.
Hela kaffebönor för 125 kr kg. Var faktiskt bra när man maler själv 🙂
Det vi kan räkna med i den nära framtiden är nog medlemskap som krav för att få komma in i butiker; finns ju redan i USA i form av Costco.
Fördelen med att kräva medlemskap (som kan vara gratis) är att man kan dra tillbaka dessa om medlemmen misskött sig (t.ex. snattat), liksom helt nekas om den sökande har ett brottsligt förflutet eller på annat sätt icke är önskvärd som kund.
Och återigen.
Det är naivt att skrika om brist på personal och sen vara apsnål med löner och förmåner
You get what you pay for
Men personal i Sverige har det väl alldeles för bra redan, i form av hög lön och massa krimskrams runtomkring.
Det är de enskilda företagarna som pungslås i Sverige, samtidigt som det är de som tar alla risker.
Vanliga anställda skall ha det knapert, eftersom det ökar drivkrafterna till att skapa något nytt och driva utvecklingen framåt.
Men i Sverige sitter mängder av skattefinansierade anställda och myser och tröstäter.
Generellt har sverige haft samma produktivitetsökning som USA haft.
Så jag tycker att det inte hör hemma att gnälla på personal.
Och med ditt resonemang. som sagt. You get what you pay for.
Pungslå de anställda och de komemr göra allt för att slippa leverera mer än nödvändigt.
Generellt har sverige haft samma produktivitetsökning som USA haft.
Så jag tycker att det inte hör hemma att gnälla på personal.
Och med ditt resonemang. som sagt. You get what you pay for.
Pungslå de anställda och de komemr göra allt för att slippa leverera mer än nödvändigt.
@H. Gobb
Hemskt ledsen, vet inte riktigt hur jag ska brejka detta för dig… men du kan inte längre räkna med min nominering till Årets Humanist 2022. Styrkekram!
Aj då, jag som bara försöker stötta en grupp som sossarna pissat på i alla år, nämligen egenföretagarna och lantbrukarna.
4% till folket på verkstadsgolvet, men de osnutna nyinvalda gangsterpolitikerna i Norrtälje som redan hade tredubbla arbetarlönen, beviljade sig själva 30-80% i påslag. “Vi har ju ett utökat ansvar att hantera”. Snacka om att det blev proteststorm. De pudlade, men det skulle dock inte förvåna mig om de tar till en omväg och strax är tillbaka i samma nivå av lönepåslagskrav.
Själv är mina veckoinköp i normalfallet begränsade till max 500 bagis, även om det har stuckit iväg en hundring till eller två någon enstaka gång. Allt över femhundringen i veckohandlandet gör mig sur och får mig att tänka om. 18°C hålls det inomhus numera, man vänjer sig. Lyckan är väl att det ser bättre (läs: mindre dåligt) ut på elmarknaden, så förhoppningsvis blir inte vinter så katastrofal som augusti och september ville påpeka. Alla energibidrag / lättnader som nya fina regeringen utlovade innan valet verkar ju nu efter valet samtliga i praktiken ha frusit inne. Tjohej!
Så hur ser det ut för landets egenföretagare? Lyckas de höja sina arvoden?
Driver mäklarkontor samt äger fastigheter.
Mäklarbranschens provisioner blir förstås drabbade även om det är transaktioner vi först och främst lever av. Framgent tror jag dock på högre provisioner för mäklarna även om 90% av läsarna här inte håller med 😂🥊
Hyrorna kommer däremot gå upp rejält och särkilt om man har låga ingångshyror där hyresgästerna klarar en höjning.
är väl bra att branschen rensas.
Många mäklare som bara stått som entrévärd. Nu hör man hur en del “ger upp” så fort det blir lite jobbigt med ett objekt.
Två av tre av mina vänner som sålt efter april har bytt mäklare av just den anledningen.
De där “unga pigga” blev väldigt fort trötta och lät bli jaga. Medans de mäklare man bytte till var runt 40 och mer erfarna och slitvargar.
Intressant, varför tror du hyresvärdarna kommer få igenom höjningar?
Ja, deras kostnader har gått upp men värdet på den tjänst de tillhandahåller (boende) har ju sjunkit.
Men hyran är inte till för att motsvara hyresvärdens kapitalinnehav i bostäderna, den är till för att täcka deras löpande utgifter för sagda bostäder.
Och utgifterna i form av ränte-betalningar (på lån som inte sjunker i takt med värdet), underhåll, värme, etc, går upp precis som alla andras.
Landets egenföretagare uppbär knappast arvoden.
Varje krona som de tar ut ur sina företag är för övrigt deras egna pengar.
Bra, Lars.
I min stad har Ica bra extrapriser varje vecka.Jag går till affären.
Varvat med Lidl,ibland.På senare tid har de ett bättre sortiment.
Idag ???
Haft bra fast avtal Vattenfall,41.80/kWh.
Nu skall nytt avtal väljas.199:38/kWh för fast avtal 2023.
Senast 30/11.Jag törs inte ta rörligt.Område 2.
Någon som vet,billigare??
Elområde 2?
Ta rörligt.
Fantastiskt inlägg som vars innehåll bör diskuteras brett och högljutt i Swe.
ICA över 50%
Coop 20 isch
Axfood 20 isch
Lidl samt Bergendahl 10isch
Där är marknadsandelarna
Historiskt sett är coop och ica bovarna i dramat i ett oligopol som närmast liknar ryskt system. Axfood tillsammans med Begendahl har genom åren försökt pressa priserna genom konkurrens men eg är det Lidl som verkligen pressar på just nu och det behövs.
Slår även ett slag för livsmedelsbutiker som fokar på mellanöstern & asiatisk matkultur där det finns stora pengar att spara samt berikande matkultur att upptäcka.
Konkurrens ska vara garanten för att vettiga priser upprätthålls i slutledet men i Swe finns det dessvärre ingen intern styrning från konkurrensverket som låter systemen hållas då de ”förmodat” anses samhällsbärande.
Än värre är att de som producerar maten krigar med marginaler runt nollan i % då inköparna inte är fler än var de är.
En parantes från USA där Biden igår gick ut o hotade oljebolagen med straffskatter om de inte slutar att ockra på tillfälligheterna som gör att deras vinster blir äckligt höga.
Kollegor på jobbet: “förr tyckte vi att det var skämmigt att handla på Lidl. Nu är vi där minst en gång per vecka”.
När man som ICA får ett rykte att “pungslå” kunderna så blir det inte en så bra långsiktig relation.
Hört talas om dieselbristen i USA? Lägsta nivåerna på 40 år, beroende på för lite raffinaderikapacitet, inget har byggts sedan 70-talet. Om de inte får tjäna pengar nu, hur skall de ha råd att finansiera utbyggnad? Och kom inte dragande med någon grön revolution, 90% av det som ligger i varukorgen är ett resultat av huvudsakligen diesel. Utan diesel = massvält.
Nja, om man är MÖP så är Mach 4, 4 ggr ljudhastigheten, dvs 4939,2 km/tim.
Ah. Läste det först som Max Hicka på Ica. Kan relatera.
Sm ni säkert märkt så har inte alltid varorna ökat i pris, utan minskat i volym. Shrinkflation.
Såg inte bilden förräns nu och det var en rejäl kexchoklad överst, sånt är bra 🙂
Visst noterar man att shrinkflation is on…
Sophie Hæstorp Andersen Borgmästare i Köpenhamn vill stoppa ny kärnkraft vid Barsebäck.
Sol vind och vattenkraft vill hon ha. Det sista från de icke existerande älvarna i skåne och Danmark. Man får förutsätta att danskjävlarna kommer med något vettigt alternativ till att sänka elpriserna i SE4. De kanske kan bygga ett enormt oljeeldat kraftverk utanför köpenhamn enbart för export till skåne. Helst med avtal långt under spotpris. Dags att betala Danmark om ni vill slippa kärnkraft.
Jag handlar alltid på Lidl. En nackdel med Lidl är att produkter ibland saknas. Sist fanns det inga kaffefilter i min Lidlbutik. Jag har så enkla matvanor att prisökningarna inte påverkar hushållsbudgeten i någon större utsträckning. Kvällsmaten bestod av pyttipanna gjord på potatis och gullök. En annan billig favorit är spaghetti med vitlök och olivolja. Kostar typ 0 kr. 🙂
Spaghettata är en gammal favorit:
Koka spaghetti nätt och jämnt klar. Häll av.
I samma panna, hetta snabbt upp en rejäl skvätt olivolja, pressa i vitlök, fräs till ljusbrunt. Vänd ner massor av hackad bladpersilja. Stjälp tillbaka pastan och vänd om. Servera.
Om gästerna ändå inte fattar att det är dags att gå hem, byt umgänge.
😉
Fler tips för att optimera elåtgången. Lägg i pastan innan vattnet kokat upp. Koka med lock på svagare värme. Stäng av plattan innan pastan är klar. Köp pasta med kortare koktid. Lär dig att äta mer al dente. Att köpa färsk pasta är dock en fälla då den är dyrare i inköp.
Knivigt optimeringsproblem.
Godast mat? Snabbast mat? Lägsta elbruk?
1. relateras ovan.
2. Ramen.
3. Blötlägg chiafrön kvällen innan. (Höll på att skriva chilifrön 🙂 )
(4. NK: Ät gräs och svält ihjäl – du är ju inget nöt med fyra magar.)
Själv har jag ett litet lustigt mål. Jag har de senaste åren försökt att hålla ca 1600 kr när jag veckohandlar för två vuxna. Då inkluderar det även förbrukningsvaror för hemmet. Jag har såklart märkt att priserna har gått upp men ändå vill jag att det ska kosta lika mycket och jag har ändå hittills lyckats med målet. Försöker att tänka framåt och nyttja de erbjudanden som dyker upp. Eftersom vi också försöker att ha en buffert med mat i frys och skafferi så går det att planera så länge man håller koll på vad som finns hemma och köpa lite extra av en vara när det är bra pris. Sen att jag då också sparar ICAs återbäringscheckar för att ha till utjämning de gånger jag överstiger målet är bara en del i sporten. Men vi har också försökt att ändra våra vanor lite. Det blir mindre kött och mer vegetariskt men det ser jag mer som en bra bieffekt 🙂
Sen så självklart behöver vi stödköpa ibland ändå så den faktiska kostnaden per vecka är högre än 1600 kr men det var den ju även innan priserna gick bananas.
1600 kr/vecka låter ändå bekvämt.
Vi går runt på 4 500 kr/månad på två vuxna och ett (ganska litet) barn. Det har inte varit något problem förrän de senaste månaderna. Budgetposten lär få ökas med 500 kr i november.
Absolut, vi lever inte på någon minimumnivå alls. Men det jag vill få fram är att vi trots ökade priser kan hålla samma nivå på inköpen. Det är i runda slängar 3000-3500 kr per person och månad för mat och hushåll. Varken lyx eller armod.
Men jag räknar med att behöva utöka budgeten också framöver. Får se vad som händer.
Mitt spartips vad gällande mat är att satsa på proteinrik och framförallt fettrik mat som man står sig bättre på.
Rena prosukter såsom smör, 10% yoghurt, kött, ost, nötter osv.
Skippa de “billigare” produkterna som mest är uppfyllda med tillsatser och billiga kolhydrater som man bara blir hungrig och fet på.
Vatten eller kaffe att dricka. Alkohol går bort tyvärr och det är väl det enda jag eg saknar.
Med ovanstående diet håller jag ett BMI på 21 (+2 år nu) tack vare att jag känner mig mätt längre perioder. Därigenom blir det nog billigare, men jag kan inte bevisa något…
Om fler skulle ta till sig av det du skriver skulle vi ha färre överviktiga.
Man behöver inte vara överdrivet rädd för fett (även mättat fett) utan det är kolhydrater och speciellt de snabba kolhydraterna och socker arter som man bör dra ner på för att mina sina fett “depåer”.
Sen bör man tänka på det totala kaloriintaget per dygn (1 g protein eller 1 g kolhydrat = 4 kcal, 1 g fett = 8 kcal)
Men fettet ger mer och längre mättnadskänsla.
Drick även mycket vatten om du blir hungrig oftare än du vill ist för att ät massa mat! Speciellt om du har svårt att ligga på ett rimligt dyngkaloriintag!
Att magen bli “fylld” signalerar till hjärnan att vi inte är hungriga.
Ja, low-fat propagandan från myndigheter och livsmedelsindustrin har nog ställt till mer skada än nytta för folkhälsan.
Jag gick också på det…
Vad gör ni med kapital i dessa tider? Starkt jobbat med 4K, inflationen äter oss alla. Själv har jag legat likvid lite för länge men har svårt att hitta bra investeringar.. Vad gör ni bäst med några årslöner på kontot?
Sitter still i båten och har inte ändrat något nämnvärt. Ligger nog runt 75% globala aktier. Men jag behöver inga sparpengar vad jag vet de närmsta åren så ingen panik att det dippat…
Återstår att se om jag är lika stöddig om ett år 😉
Stöddig som i BMI, eller … ? 😉
Time in market beats timing om market. Marknadstajming fungerar inte långsiktigt.
Jag hade börjat köpa direkt. Hade jag haft lika stora cojones som Zelensky hade jag kört in allt NU i globala indexfonder och inte tittat mig om efter det förrän efter 10 år.
Rekommenderar Rikatillsammans om du vill ha mer underlag.
Jag har legat all in under hela nedgångsperioden och ligger ändå 10x sen mars 2020 botten, i volatila sektorer är det bättre om man bara ligger still så länge det fundamenta inte har ändrats vilket det inte gjort i den sektorn jag investerar i.
Rimligt. Globalt index med några års tidshorisont känns idag som en investering med betydligt lägre risk/nersida än ett s.k. “högräntekonto” med 1-2 % ränta (som beskattas med 30 %).
Personligen har jag kört in 10 procent av nettolönen sedan jag började yrkesarbeta 2016. Trots senaste årets nedgång är totalsumman sannolikt betydligt högre än om jah lefat likvid och försökt tajma marknaden i omgångar.
Svenska verkstadsbolag är ju rätt billiga nu, och hyfsat säkra. Typ SKF. Slipper dom höja lönerna mer än 4% är det ju bra för ägarna. Handelsbanken är rätt billig också, och dom har bra koll på kreditförlusterna. Sen kan man ju snegla mot Norge också, eftersom NOK:en är billig och oljan kan ge Norge skjuts framöver. Inte garanterat gratis pengar, men bra riskhantering.
Nästan all in på bitcoincertifikat på mitt ISK på Avanza.
4.4 % det alltså fackens utgångsbud i förhandlingen, arbetsgivarnas motbud kommer vara lägre. Sedan påstår man det är en hård nattmangling men egentligen groggar fackpamparna med direktörerna runt det sedan länge påskrivna avtalet på 3 % samtidigt som de skrattar gott åt de korkade medlemmarna som betalar tusenlappar för detta.
Det låter som du har information från insidan 🙂
Centrala avtal. Fullständigt vansinne. Eller på utrikiska: one size, fits no-one.
Bra oneliner!
Jag betalar gärna dubbelt upp i både mat och el.
Slava Ukraini! Heroiam slava! Do peremohi!
https://youtu.be/mOOClonYKmc
Jag månadshandlar med hjälp av hemleverans från Willys. Med över 150 varor i kassen, och det kan i praktiken bli uppåt 17 kassar, så tjänas plock- och leveransavgifterna in på att varje vara är ca 1 kr billigare än hos de andra handlarna. Sparar otroligt mycket tid på att slippa resorna till den fysiska butiken och att vandra runt bland hyllorna där, det blir säkert flera timmar per månad som jag kan göra något annat för, och jag hag har en perfekt överblick över vad som behöver köpas in när jag gör beställningen hemma i köket. Besöker butiken bara för att köpa frukt och färskvaror vid behov mellan hemleveranserna.
Första gången jag kommenterar, tack Lars för en fantastisk blogg och för allt arbete du lägger ner. Både jag och min sambo följer dig sen i våras och är inne och läser flera gånger varje dag. Sambon handlade på ICA Maxi i Alingsås idag, gick på runt 2000kr. Glad att jag jobbar på ett stort svenskt hygienföretag och kan köpa toapapper till rabatterat pris från vårt bruk i Lilla Edet (arbetsskadad som jag är ser jag att du lagt Serla i kundvagnen;)). Vi har ca 70 anställda i Kyiv dessutom. Slava Ukraini, heroiam slava!
Tyckte det var kul att butiken Fram nämndes och att bloggaren kände till den då min mamma var med och grundade den och arbetade där fram till sin pensionering
Jag har uppfattningen att matbutikskedjor som t ex ICA, Coop och Willys är de som mest höjt sina priser i samhället och då speciellt på maten. Det är klart tveksamt om priserna verkligen motsvarar deras och leverantörernas “ökade kostnader”, utan det är troligare att man mest passar på att försöka tjäna en extra hacka, nu när det är lättare att skylla på faktorer i omvärlden. Till slut blir det en vanesak för kunderna att t ex brödet ökat i pris mellan varje gång man handlar och utan att någon ifrågasätter varför. Man vet att folk regelbundet behöver mat och därför måste betala vad det kostar. Kort sagt ett drömläge för matbutikerna!
Andra varor än mat och som man kan köpa på andra ställen än matbutiker, tycker jag inte ökat alls i pris eller så endast lite med tiden. Någon annan som tänkt det samma?
Stort tack för bloggen! Den ger bra information och en väldigt bra boost till att fortsätta donera till Ukraina.
Måste fråga: “Mach 4”, är det en Arne Ankareferens? Vill minnas att denne klassiske hjälte talade om “Mach 2” när han lagt 2000 på en krogrunda, kommer inte ihåg att jag sett begreppet använt så på något annat håll.
Arne Anka sa (eller om det var Krille som sa) att han sprängt ljudvallen när han bränt 1000 kr på en kväll på krogen. Han bör väl ha kunnat komma upp i 2000 kr i den återupplivade versionen så skämtet kan väl återanvänts.
För trettio år sen, när man sprang på barer och klubbar, var “mach 1” att hitta fler bankomatkvitton än sedlar i plånboken och ångerfullt räkna sig till att det gick minst en långsjal kvällen innan. Jag tror inte det hände mig – 1000 kr var helt enkelt för mycket pengar. Förmodligen var begreppet Arne Ankas förtjänst precis som hennarna antyder, men hur det egentligen står till med den saken är höljt i dimma för min egen del. Om jag får tag i en arkeolog som kan gräva ut källarskåpen kan jag möjligen hitta Arne och få det bekräftat. Undrar om inte begreppet tappade ursprungsbettet ungefär samtidigt som stureplansbratsen rutinmässigt och helt ångerfritt började spränga mach 50. Men på ICA-rundor funkar det utmärkt.
Ingen större skillnad mellan Sverige 1922 och 2022.
Klyftorna i samhället är tillbaka.
Antingen får vi “kommunstisk”revolution, fascistiskt maktövertagande eller socialdemokratiskmajoritets regering inom två till tre mandatperioder.
Jag håller med dig om att risken finns. Svåra tider skapar ett politiskt tryck som lätt kan leda till folkligt stöd för extrema ideologier. Men S känns trötta och risken är att de är för sönderkorrumperade så att den nya sosseriegimen blir SD.
Ett öppet totalitärt Sverige tror jag dock inte mycket på.
Vi har ett trepersonershushål och vi kommer sällan upp i 4000:- kronot per månad för maten som nästan uteslutande köps på Lidl.
Vissa saker kompletterar vi med i andra butiker som ICA, Hemköp, Coop, ÖB, Matvärlden och några etniska minoritetsbutiker, men det blir mindre än 500:- kronor.
Jag har ingen aning om ifall 1500:- kronor per person och månad är mycket eller lite, men så är det i alla fall. Troligen är det lite eftersom Lidl har bra priser på många saker.
Alla butiker inom 2 km, så nästan ingen diesel behövs.
Det var ett aktivt val att bo nära affärer och kommunikationer när vi flyttade och det har vi inte ångrat.
Jag ligger ensam på ca 2500 kr i månaden, så jag skulle säga att det är lite.
Skulle vara svar till @Surtrutn
Lidl har vettiga varor. Vi har sparat sexsiffrigt på att handla där genom åren. Inte alls skämmigt. Visst Lidl, har inte allt men man kompletteringshandlar på ICA. Dock så lite som möjligt. Lokala ICA handlaren tog ut många miljoner i utdelning. På att suga ut bl a barnfamiljer o pensionärer.
von Lidl heter det faktiskt, åtminstone enligt reklamen. Håller med dig, ICA och Coop har ju absurda priser. Dock handlar jag mycket kort datum på min lokala Coop eftersom jag svänger förbi efter jobbet och de ofta har fynd. Men bulkvaror som mjölk och grönsaker köper vi hos von Lidl.
Jag var nyss inne om på Ica, och de hade 5 kg potatis för 39:90, så jag köpte 2 påsar. Rätt billigt. Men annars är Ica inte billiga …
Enlig ICA själva så tar de inte ut full inflationskompensation i år:
https://www.butikstrender.se/tufft-kvartal-for-ica-stora-utmaningar/
Jag hittade bara den här olåsta artikeln. I min lokalblaska (låst) var det mer uttalat att kunderna inte klarar av att butikerna skickar vidare höjda priser och elräkningar. Så även de inhemska service-bolagen blir lidande om arbetstagarna är för generösa i löneförhandlingarna.
Men, när vi låter kronan sjunka genom golvet eftersom vi inte kan höja räntan så blir vi kollektivt fattigare. Så är det bara.
Hur man än vrider och vänder på det, tillgången till en lågt prissatt, kompetent och samtidigt oorganiserad och kuvad arbetskraft är nyckeln till att producera höga vinster i alla verksamheter!
Jag skulle hävda att den tillgången är mycket god i Sverige och såvitt jag kan se finns det absolut inga planer på att göra några förbättringar för löntagarna oaktat vem som håller i taktpinnen. Har sagt det förr men itererar kapitalet har för länge sedan dragit ner brallorna på alla andra och jag beundrar i viss mån dom som fortfarande orkar lägga tid på att kämpa emot det.
Jag håller med dig. Men spänningarna är nu på väg att bli så stora att jag är osäker på om din nuvarande sanning även är giltig i “morgon”? Någonting sker i det tysta som går under radarn, är min förnimmelse.
Du kanske har rätt, det vore nog passande om vi balanserade vågskålen lite och det sagt av en som förmodligen blir av med huvudet tidigt i en revolution.
Så illa som en revolution tror jag inte på (möjligen en mjuk sådan). Men något märkligt är på gång, något som vi inte riktigt kan greppa. Ja, jag har egentligen gett upp hoppet om att begripa allt som händer i världen. Räknar inte längre med att det är möjligt.
Men du får säkert behålla ditt huvud 🙂
Haha, man tackar! Metaforen indikerade dock att jag, trots observationen för länge sen att “fan det här kan ju inte hålla i längden”, njuter frukterna av att ha stått på “rätt sida” av tilldelningsskålen under de senaste 3 decennierna och detta tack vare min, från tid till annan, tveksamma dubbelmoral där jag å ena sidan kan tycka att det är ju för jävligt med hur ojämnt vi fördelar frukterna vi skördar men å andra sidan är rätt nöjd när min tilldelning dyker upp och också aktivt arbetar för att maximera den. Ja, världen är grå inte svart eller vit…
Jag tror jag länkat den här tidigare men kolla in dokumentären “lönesänkarna” på SVT Play.