Tidölagets första gemensamma budget innebär massiva neddragningar, ofta i rena siffror och ännu oftare när man kompenserar för inflationen. Inte ens polisen och rättsävsendet får några reala anslagsökningar när man tar hänsyn till inflationen, men t ex dras det ner nästan 20% på sjukvården och ekonomisk trygghet för sjuka och justerat för inflationen minskar anslagen till landsbygden med ca 25% och energiförsörjningen med över 65%.
I september var årstakten för inflationen 10.8%, som mätt av de allmänna prisökningarna KPI. Det betyder att allt annat lika behöver budgetanslagen för olika ändamål ökas med 10.8% för att kompensera kostnadsökningarna. Ökas inte anslagen innebär det i praktiken ned nedskärning på 10%, och om man drar ner 10% så blir nedskärningen 20% realt, dvs justerat för prisökningarna.
Tidölaget har nu presenterat sin första gemensamma budget, med de tre regeringspartierna och SD som kungmakare och de som likt Grima Ormstunga bestämmer bakom tronen hos den förlamade och svaga kungen Ulf. Med dagens artikel i SvD om hur Tidöavtalet kom till är det tydligt att SD är de som egentligen bestämmer, och har makten att när som helst fälla en regering som inte följer Ormstungas råd.
Budgeten innebär exempelvis att de statliga anslagen till hälsovård, sjukvård och social omsorg minskar med 10% nominellt – dvs oräknat inflationen – från 123 miljarder kronor (GSEK) till 110 miljarder kronor. Justerat i faktisk köpkraft blir dock minskningen 110/(123*1.108)-1=-19.2%. Det är en neddragning för sjuka och socialt utsatta med nästan 20%.
För ekonomisk trygghet vid sjukdom eller funktionsnedsättning är nedddragningen 106/(114*1.108)-1=-16.1%. Även detta är en enorm neddragning för några av samhället svagaste.
Men även andra utgiftsområden drabbas av reala nedskärningar, trots att Tidölagets partier i varierande omfattning gått till val på att stärka dessa. Exempelvis energi, landsbygd, jordbruk och livsmedelsindustrin.
Utgiftsposten 21 Energi minskas med 5/(13*1.108)-1=-65.3% samtidigt som vi har en energikris med exploderande elpriser och de areala näringarna (skogsbruk och jordbruk), samt landsbygd och livsmedel enligt utgiftspost 23 minskas med 19/(23*1.108)=-25.4%. Så mycket för hjärtlandet och verklighetens folk utanför storstäderna.
Några områden får nominella ökade anslag, men sänkta när man räknar med inflationen, t ex barnfamiljerna i form av ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt utgiftsområde 12. Här är den reala neddragningen 105/(102*1.108)-1=-7.1% och barnfamiljerna kompenseras alltså inte för inflationen.
Rättsväsendet har Tidölaget framhävt som sin stora styrka och direkt efter valet slutade direkt deras svans att yla om våldet och kriminaliteten i samhället. Men även där blir det nedskärningar om 68/(62*1.108)-1=-1.0%. Exempelvis får alltså dagens poliser sänkta reala löner, vilket är ett tydligt besked från Tidölaget om hur prioriterade de är.
I princip det enda som faktiskt får en inflationsjusterad höjning är utgiftsområde ekonomisk trygghet vid ålderdom, som höjs med 55/(46*1.108)-1=+7.9%. Pensionärerna framstår som de enda vinnarna i budgeten, men det är kanske klen tröst när raset på börsen har sänkt folks tjänstepensioner.
Försvaret får ett lite större anslag än utifrån tidigare beslut planerade 89 miljarder, men inflationskompenseras inte heller då 94/(89*1.108)-1=-4.7% och får de facto en neddragning.
Nu kör förstås Tidölagets partister och nyttiga idioter med en massa ursäkter och bortförklaringar kring detta då die Partei hat immer recht, men verkligheten kvarstår att Tidölaget inte inflationskompenserar i budgeten och de facto drar ner på en lång rad områden. Totalt sett för hela statsbudgeten är neddragningen 1234/(1231*1.108)-1=-9.5%.
Även studiestöd, universitetsutbildning och forskning, kommunbidrag, kommunikationer som vägar och järnvägar, arbetsmarknadsåtgärder med mera dras förstås ner på justerat för inflationen.
Statens överskott väntas bli 84 miljarder kronor år 2023 eller 6.8% av statsbudgeten, vilket innebär att man hade kunnat inflationskompensera prioriterade områden (men förstås inte alla) som rättsväsendet och polisen utan skattehöjningar genom några miljarder till i anslag, men valde alltså aktivt att inte göra detta. Det kan bara tolkas som att man inte alls prioriterar dessa områden men låtsas göra det inför väljarna.
125 kommentarer
Yep, right wingers gonna right wing. Why do people never see this coming?
Jag måste bara fråga.. Om man höjer ALLA anslag lika mycket som inflationen ligger på, spär man inte bara på inflationen då? Är det inte en fråga om att man behöver spara in på utgifter för att inflationen inte ska fortsätta skena?
Kalla mig dum, men jag skulle vilja ha detta förklarat för mig av någon som vet. För annars skulle det väl vara lika normalt att bara höja löner med motsvarande inflationen så blir det ingen reell löneminskning heller? Eller fungerar det inte på samma sätt?
Ligger en del i det. Låt oss fråga Ingves.
Så inflationen vi upplever just nu är lönedriven menar ni? Lustigt när löneökningarna varit 1-2% men inflationen alltså är 10.8%. Förklara gärna närmare.
Det är inte 70- och 80-talet med låst valuta, massiva statliga finansiella underskott och devalveringar och motsvarande löneökningar som ligger bakom vår inflation nu.
Det var inte så jag menade..
Inflation, som jag förstått det, beror till stor del på kriget i Ukraina. Men även på ökande priser på el och drivmedel, som gör att bland annat produktions- och transportkostnader ökar..
Jag påstod INTE att inflationen var lönedriven.
Jag FRÅGADE bara om det inte riskerade att bli samma resultat om man höjer alla anslag som om man höjt allas löner.
JAG vet inte, därför frågar jag, någon annan kanske vet…
Jag tycker det är en väldigt märklig budget, framförallt efter vad man talade om i valrörelsen och hade själv velat se helt andra prioriteringar. Men, även om inflationen vi ser idag inte är lönedriven, så är ju verktygen att dämpa inflation väldigt trubbiga. Skulle man exempelvis ge alla reallöneökningar på 2-3% skulle vi givetvis spä på den redan höga inflation vi ser idag. Motverktygen man har till inflation är ju egentligen bara räntan och de offentliga finanserna. Om huvudmålet är att hålla ner inflationen, är det svårt att se hur de skulle kunna kompensera på bred front i budgeten.
Med det sagt, tycker jag det faktiskt är nästintill skamligt hur de defacto sänker anslagen till stora områden som de sagt vilja sig prioritera. Jag antar att partierna försvarar sig med att de ska jobba med tilläggsbudgetar under året, men det återstår ju att se.
Att den inte i dagsläget är lönedriven säger dock inte att kapplöpning med löner inte skulle förvärra inflationen.
Tvärt om, det är exakt det man är rädd för att det skall hända. På flera sätt är det inte ens inflation innan det händer. Om det finns för lite spannmål, för lite gas, etc. så stiger priserna pga att utbudet minskar, med bibehållen efterfrågan. Det är inte i sig en underminering av pengarnas värde.
Det BLIR det emellertid när man söker korrigera genom att lägga mer pengar i folks fickor.
Det sagt, det är inte heller hela storyn. Någons lönsamhet ökar i scenariot jag beskrev och de pengarna kan givetvis användas för högre ersättningar. Jag misstänker dock att det överflödet blir väldigt godtyckligt fördelat.
En viktig bakgrund till detta tror jag är att man har pumpat finanssystem fulla med pengar sedan 2008. När tillgångar minskar så har det funnits en jäkla massa pengar för att börja bjuda på den tillgång som finns.
På flera sätt är det nog baksidan på stimulanserna. Låga räntor och hela det här. Man försökte få upp inflationen som bara den och slutligen ramlade locket av ketchupflaskan och… man fick inflation.
Beror det inte på kriget då? Jo. Men utan den här inramningen hade aktörer inte kunnat bjuda över varandra lika högt.
Det är min take… för vad den är värd.
Ja, högre priser hamnar i någons ficka. De pengarna upphör inte att existera, de byter bara händer. Det betyder att någonstans finns det de som tjänar mer även procentuellt och realt när inflationen sticker iväg.
Du behöver absolut inte be om ursäkt. Dina påpekanden är självklart relevanta. Det är bloggaren som inte förstått konsekvensen av inflation. När pengarna blir mindre värda blir man fattigare. I bloggarens imaginära verklighet kan man bara inflationsjustera anslagen utan negativa effekter på inflationen och utan att förklara om finansieringen skal ske via omfördelning från andra ömmande budgetposter eller via skattehöjningar. Om hela budgeten skulle ökas med 10% så skulle det ju krävas enorma skattehöjningar. Tror bloggarens främsta kvaliteter ligger i rapporteringen om kriget i Ukraina och prepping (och möjligen solceller och bostadsmarknaden) och inte nationalekonomi.
Nej, men om vi drar upp lönerna med 10% så adderar vi lönedriven inflation ovanpå eländet.
Med det sagt, i Italien i somrar och i Finland nyligen kände jag inte av den inflation jag sett i Sverige. Priset på ex. Valio smör, som bör vara en relativ enkel vara att frakta runt i Norden, var ca hälften av priset i Sverige om jag jämför extrapris mot extrapris. Så helt klart hamnar det pengar i feta mellanhänders fickor.
Så om pengarna hamnar i feta mellanhänders fickor driver det inte inflation, men om de hamnar i löntagarnas fickor driver de inflation?
Snacka om att ha druckit Cool-Aid.
Å andra sidan om inte lönerna följer iflationen så är det inte så givet att statens inkomster heller skulle göra det. En budget där man låter utgifterna stiga med inflationen trots att inkomsterna inte gör det innebär ju att man måste låna för att kompensera för inflationen – jag tror att ett sånt tilltag skulle vara inflationsdrivande.
Så en budget där man håller sig till inkomstens ramar betyder ju inte per automatik att något är nedprioriterat för att man inte kompenserar för inflationen, det kan ju också betyda att man rättar mun efter matsäck. För att se hur regeringen prioriterar så borde man ju se hur pass anslagen kompenserar för just statens inkomstiflation. Räkna hur många procent av inkomsterna som går till varje utgiftspost helt enkelt.
Nja, man kompenserar bara de man håller om ryggen. Dvs de man verkligen vill gynna. De man skiter att kompensera vill man ska missgynnas. En så kallad inverterad satsning.
VD löner och utdelning till ägarna. Vinsterna kommer att bli enorma i den mest inflationsdrivande delen av den heliga marknaden, amen. Sverige 2022 liknar mer och Sverige före 1922.
Ja, men Leif Östlings teser om att ekonomisk ojämlikhet är genetisk kan lika gärna tillämpas på det feodala 1400-talet så varför stanna där?
Det är inte helt ovanligt att styrelser och VD utgör en form av kartell där man göder varandra. Inte ovanligt att en VD sitter i en styrelse och en styrelsemedlem sitter som VD i annat bolag.
På något mystiskt sätt är det bara anställdas löner som driver inflation, men när VD, ägare och mellanhänder cashar hem massivt så driver det inte inflation.
LW: Fast stämmer inte det då?
Om 10 000 personer får 10 000 kr extra var att spendera är det 10 000 personer som kan konkurrera om varor, tjänster, fastigheter m.m., oh driva upp priset. Om jag ensam får 1 miljard extra, då kan jag köpa mig en lyxig kåk och allt vad jag vill. Men jag ensam kan inte driva upp inflationen, i konkurrens med övriga samhället är jag starkast, men fortfarande är jag bara en droppe i havet. Eventuell lönedriven inflation kommer att baseras på konkurrensen mellan de övriga 10 000 personerna.
Sedan kan “ägare och mellanhänder” vara ett stort kollektiv. Men ju mindre det kollektivet är, desto mindre påverkas ju inflationen av att några enstaka blir väldigt förmögna. Sedan är det knappast bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, men det skulle inte bidra till inflationstrycket.
Ställer mig samma fråga. Dock är bloggarns utgångspunkt att alltid vara opposition, om jag nu fattat rätt. Sen är det intressant att många anser att den nya regeringen inte gjort något: Tycker väl de lyckats med att få ner elpriserna ganska fort ändå!
Lite ironi, men det följer samma dumdebatt som gäller vad de inte lyckats göra ens innan de tillträdde!
Lite jobbigt bara att förklara att priset gått ner utan att bygga kärnkraftverk. Det var ju det som var den benhårda tesen tidigare.
Kärnkraftverken man skall bygga kommer att bli så bra att de kan skicka elektricitet bakåt i tiden.
Nja, den gängse förklaringen funkar bra. Det är varmt och blåser. Det har regnat och fyllt vattenmagasin, och Tyskland hade mer gas än man trodde skulle vara fallet.
Poängen med kärnkraften är att vi blir känsligare ju mindre planerar elproduktion vi har.
Visst, det är inte lätt att korrigera det på kort sikt med kärnkraft. Men det är inte lätt att göra med någonting alls på kort sikt.
Utan energilagring är vindkraft värdelöst på detta. Spelar ingen roll hur många snurror man bygger om alla ändå startar och stannar i princip på samma gång och via naturens nycker.
Som bekant har Jesustanten Svantesson utlovat utbyggd kärnkraft på 100 dagar så jag har fullt förtroende för att framtiden är strålande på ner än ett sätt.
@BEN DOVER
Varför är det “jobbigt” att förklara?
Det finns såklart en poäng i detta. Inflationen idag har flera orsaker, flaskhalsar efter pandemin, kriget i Ukraina och höga priser på råvaror. Den beror i liten utsträckning på inhemsk efterfrågan eller höjda löner.
Det är alltså inte så att vi får bukt med inflationen genom automatiskt genom att dra in köpkraft eller höja arbetslösheten. Däremot gäller det att mota inflationsförväntningarna så att vi inte hamnar i en ond cirkel. Därför borde kanske en hållbar strategi vara att ge verksamheter, t.ex. skola och sjukvård kompensation för inflationen, liksom självklart de människor som lever på marginalen. Däremot har jag lite svårt att förstå varför personer som jag ska få kraftigt sänkt skatt genom att brytpunkten för statlig skatt flyttas upp med inflationen, liksom den konstiga återbetalningen av förra årets elräkning eller sänkningen av fossilbränslepriser.
Jag får också 1000:- mer i plånboken per månad nästa år tack vare brytpunkten. Tack för det blåbruna, att ni prioriterar oss relativt högavlönade framför folket i “hjärtelandet”.
Kära nån! Vet inte ni i högern ens vad inflation är?
Tänker ni påriktigt att nedskärningar av sjukvård är bra för att det minskar inflationen?!
Må ryssen ta er!
Om riktigt många dör är det ju färre som konkurrerar om diverse varor, så jag tror de är nåt på spåren.
ZORN: En budgetpost går till både löner, lokaler, förbrukningsartiklar, m.m. Att en budgetpost är x miljarder betyder inte att antalet vårdplatser minskar. Det kan ju snarare innebära att läkaren (eller kanske snarare sjuksköterskan) får mindre lönepåslag.
Never go full Stureplans Centerpartist.
Långe sen man hörde av dem. Tror de strök med i pandemin.
Centerpartiet är ju i opposition, men jag antar att man alltid kan skylla förd politik på oppositionen. Typiskt MP att bensinen inte blev fem kronor billigare!
Fredrik Thunholm har skrivit en bra krönika om det där som blev mer aktuell med en skarp budget.
https://arbetet.se/2022/10/31/iskall-vinter-att-vanta-nar-ulf-kristersson-pissat-pa-valjarna/
Om hela ens retorik under många år i allmänhet och i valrörelsen i synnerhet, har varit att gängvåldet kan fixas om man bara tar i med hårdare nypor och inte är så jävla sossiga. Då borde de som var dumma nog att tro på det, väl, bli lite sura över att få höra att det kommer ta ett decennium?
Även om den initiala reaktionen är ”fuck yeah vänsterblivna, detta kommer ta tid” så kanske en senare tanke är ”men vänta nu, detta skulle ju lösas innan jul”.
Tre jävligt långa citatmeningar. Man undrar ju när “partisterna” ska sluta vilja bli lurade och vilja ha genomförd politik istället? Samtidigt finns det ju gott om nigerianska prinsar och broar till salu så jag antar att en del aldrig lär sig.
Ska vi behöva stå ut med detta i fyra hela år.
Nej, det kan ju bli nyval när ett par liberaler vägrar spela med också. Ser fram emot diskussionerna i det “inre kabinettet” om SD:s gryningsräder i vanligt folks bostäder.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverigedemokraterna-myndigheterna-bor-genomfora-gryningsrader
Undrar vad den morgon då SD genomför gryningsräder skall kallas. “Kristallnatten 2” fungerar ju inte då det är på morgonen. Kristallmorgonen blir inte heller bra. Kanske “SD-gryning”, men det riskerar att något positivt för SD håller på att hända. Hmmm svårt det här
“Jimmie-väckning”, med frukost på sängen, om man med frukost avser en arg schäfer och teleskopbatong.
“Jimmie-väckning” – roligaste jag läst idag! 😄
Frühstück är kanske mer rättvisande, “kost” implicerar väl nästan att det är något ätbart medan “stück” inte så mycket så. Särskrivning i engelsk stil kan man också kosta på sig “break fast”…
Hade oberoende av vad jag tycker om respektive sittande regering, så borde omval/nyval inneburit en nystart med 4 år. Sen är det trist att ända anledningen till att läsa bloggen snart bara närmar sig att läsa om Ukraina kriget. Vilket sköts helt suveränt. Dessa mer eller mindre politiska inlägg från “vänstertrollare” börjar bara bli uttråkande. Ingen nämnd, ingen glömd!
+1
Att regeringen inte gör mer i denna första budget gissar jag beror på att läget är så osäkert och ovanligt och att man därför agerar försiktigt första året i hopp om att kunna gasa rejält år 2. Sedan har vi förstås vårändringsbudgeten. Där blir det intressant att se ifall några ändringar görs. Då har även den första krigsvintern förflutit och läget förhoppningsvis förbättrats.
Two more weeks, som det heter i Kremlpropagandan.
Så du menar att man inser att ens politik egentligen är ganska dålig. Så man väljer att inte genomföra den för då kan det gå helt åt helvete?
Sant, men sjukt.
Det var snack om förstatligande innan, men nu ser det snarare ut som staten ska bli så liten som möjligt och kommunerna får höja skatterna. Kanske bör då även nationella lagar tas bort.
Både staten och kommunerna bör vara så små möjligt. Det är ett utmärkt mål.
Landstingen (“regionerna”) bör vara så små att de inte syns.
Kan man inte sänka sina egna löner, 1.5mnkr är en rätt hög lön och lägger man till alla perks till det blir det rätt välbetalt.
En idé kan ju vara att outsourca hela regeringen till Turkiets regeringskansli. De verkar redan ha ett fast grepp om Gylf Kristerssons ädlare delar, och är förmodligen billigare i drift än svenska ministrar.
Syftar du på statsrådens löner, Johan No.1? Hur mycket skulle en lönesänkning med hälften av dessa påverka statsbudgeten?
Ja det enda man kan hoppas på är att några liberaler sätter sig på tvären. Tyvärr verkar de tämligen lättköpta just nu, även om det verkar finnas hopp i LUF (så länge inte ungdomsledaren återigen säljer sig för en ministerpost eller annan trevlig topposition).
Helt seriöst tror jag det beror på Liberalernas siffror. De ligger rätt nära 4% och upplever folk att de inte levererar kommer de väl sjunka. Å andra sidan: stödröster.
Nja, inflation är prisökning på sånt som hushållen köper, det är inte det som regeringen kastar pengar på i budgeten. För övrigt har jag inte noterat mkt inflation, priserna på Systemet och konserver med blandade bönor är ungefär samma, och liftkort har jag slutat med. Snyggt jobbat av Uffe & SD, gjort allt rätt hittills.
Ja och hur var det nu? Just det, du tyckte även att den uttalade nazisten Rebecca Ädel var “smart och snygg” och att det “behövdes fler som henne”.
Finns redan jättemånga som henne, dom hittar ju en ny i SD varje vecka. nOlLtOlErAns.
Sant. De borde snarare kalla det för det de egentligen pysslar bäst med: Trollkverulans.
“don’t ask, don’t tell” är väl ledigt nu när amerikanerna ändrat praxis, kanske.
Haha!
Systembolaget höjer priserna två gånger om året. Vänta tills januari eller februari eller när det nu är.
Mars och september?
Kanske det. Blir även en höjning vid årsskiftet då Tidölaget höjer skatten på alkohol, tobak och snus.
Nåja, lönerna står för drygt halva kostnaden för sjukvården. Inflationssjusteras inte dessa. Så blir inte kostnadsökningen lika stor. Är väl i mars/april det är dags för nya avtal för sjuksköterskor/undersköterskor? Sen är det regionerna som står för sjukvård, förutom riktade pengar. Och kommun som står för äldreomsorgen, plus ev riktade pengar! Men helt fel har du absolut inte!
Föda barn, ska det va så bråttom egentligen?
Kan lika gärna vänta, precis som cancerdiagnos, benbrott, hjärtstopp osv.
Eller utvandra. Mera gott om barnmorskor i Norge, tydligen, av nån anledning.
10 månader i magen är väl inga problem? Lite stora barn, som redan klarat fösta nationella provet med bravur 😄
OM skillnaderna blir alltför stora gentemot andra så kommer försvars- och sjukvårdsanställda att rösta med fötterna. Inte alla, men tillräckligt många för att det ska bli krångligt på riktigt
Nu kan det hända att elpriset stabiliserar sig och att vår regering klarar sig med en hårsmån i just den frågan men nu är det en rejäl lågkonjunktur på inrullning och man måste vara rejält på hugget och varje beslut vara det bästa av olika dåliga val.
Sen har dom i ärlighetens namn ärvt elkrisen men lågkonjunkturen äger dom.
Lars Wilderäng, jag är väldigt imponerad av ditt kunnande vad gäller t ex Ukraina, militär och säkerhetspolitik.
Jag är vanligen även imponerad av dina inlägg om ekonomi, inte minst vad gäller energi.
Jag måste dock drista mig till att inte hålla med dig idag.
Om en verksamhet som har en relativt stor del av sina utgifter i löner inte får sin budget ökad i samma takt som inflationen behöver det inte innebära en resursminskning.
Få tror nämligen att löneökningsnivån för de flesta kommer att bli lika hög som inflationen är för närvarande.
I övrigt vill jag tacka för en fantastisk blogg, som jag läser flera gånger per dygn för att vara uppdaterad.
Slava Ukraini!
Fast det är ju inte det enda sveket: Bränslepriserna? Archer till Ukraina? Osv.
Tycker du att poliserna ska få sänkta reala löner? Anser du att det är en satnings, när en handfull av de 84 miljarderna i överskott kunde gått till en prioriterad satsning istället?
Jag misstänker att fru Svantesson kanske anar att “något” (riksbankens affärer kanske?) kommer att äta upp de där 84 miljarderna innan hon hinner säga hattask, varför hon kanske inte vill inteckna dem riktigt än.
Det är alltså en insikt som kom efter valdagen? Vi ska väl minnas att Ryssland invaderade Ukraina i februari, inte oktober.
Santasson verkar ha hög tilltro till ännu högre makter.
Tomtarna på loftet? Säg bara inget till Karl Bertil Jonsson.
Även polisbilar ska tankas. Med luft?
Varm luft.
Meningen med en budget är väl att det ska gå +/- noll. Kan det inte vara så att de budgeterat 84 Miljarder för att amortera statsskulden eller för framtida energibidrag eller dylikt?
Jag har lite svårt att förstå kopplingen till inflationen, eftersom kostnadsökningarna i statlig verksamhet inte följer den. Tex beräknas lönerna öka med 3,5% i staten nästa år, och lönerna står för en mycket hög andel av kostnaden i de flesta statliga verksamheter.
Så huruvida de ökade anslagen till vissa verksamheter innebär ett reellt tillskott även efter faktiska inflationsdrivna kostnadsökningar i statlig verksamhet får vi nog helt enkelt avvakta med att bedöma.
Sedan är det ju en kärv budget på många områden. Men den bidrar på det sättet också till att dämpa inflationen och den nyttan ska inte underskattas.
Är du för att poliser ska få sänkta reala löner alltså? Hur ska det locka fler att stanna kvar i yrket tänkte du?
De enda som faktiskt får inflationskompensation fullt ut är alltså de som går på stöd och bidrag som räknas upp med inflationen. Får den lustiga bieffekten att skillnaden mellan att inte jobba och jobba krymper.
–
Avtalsrörelsen kommer att bli intressant nästa år.
Inte särskilt intressant. Arbetsgivarna har lurat i facken att löner driver inflation, och facken bugar och bockar.
Det som händer nu är att de reala priserna i ekonomin håller på att anpassa sig till den penningpolitik som drivits de sista 20 åren. Nu kommer alla pengar som pressats ut för att hålla tillgångsbubblorna uppe in i den fysiska ekonomin, och då stiger priserna. Tillgångsinflationen blir nu prisinflation.
Givet det borde kanske lönerna höjas med 20% eller så.
LO-kollektivet borde kanske överväga det kloka i att låta motparten förhandla om en löner. För de flesta LO-pampar sitter på två stolar; dels som arbetstagarrepresentant och dels som representant för de offentliga arbetsgivarna i SKR.
Tack, Jojje, för att du förstår inflation.
Jag tycker det här är lite svårt att förstå.
@Jojje eller annan som vill svara
Med reala priser, så menar du t ex smörpaketet som jag köper i mataffären. Du säger att detta pris nu (på kort tid) anpassar sig till ett skeende de senaste 20 åren. Varför har inte smörpaketets pris justerats gradvis under dessa 20 år?
Du skriver “hålla tillgångsbubblorna uppe”. Vad är några exempel på dessa tillgångar? Är det bostadsrätter? Är det också aktier, typ Ericsson och Tesla aktier?
Varför letar sig dessa pengar nu ifrån tillgångarna till “den fysiska ekonomin”? Är det för folk blir tvungna att sälja av tillgångar för att dom måste betala högra priser på “riktiga saker” (så som smörpaketet)?
Är “reala priser i ekonomin” och “fysiska ekonomin” samma sak? Alltså smörpaketet i mataffären?
En stor del av inflationen beror på att kronan kraschar och andra importerade faktorer (t.ex en sämre fungerande världsmarknad).
Dvs “de andra fickorna” finns inte i Sverige och Sverige som helhet har helt enkelt blivit fattigare. Då kan man bli tvungen att acceptera sänkta reallöner.
I övrigt är det bara att hålla med: Fackens jobb är att se till att arbetstagarna får så stor del av kakan som möjligt. Aktieägarna och/eller skattebetalarna är motparten. Så länge bolagen gör “skälig vinst” så finns det mer löneutrymme.
@JOA
Som jag förstår det har det inte funnits någon anledning att tulla på kapitalet för att köpa smör: en person behöver bara ett visst antal paket smör i månaden, eller så. Men nu när priserna börjar gå upp så kommer pengarna in från finansmarknaden. För de som har pengar på banken vill ha sina smörpaket, och de är beredda att betala för dem. De som inte har pengar på banken får då klara sig med färre.
Inte heller ska man underskatta betydelsen av mentala konton. Alla de pengar som centralbankerna pumpat in på marknaden har inte gett så mycket i ränta. Visst, de har 1) blåst upp priserna på t.ex. bostadsobligationer genom att sänka räntan och sedan 2) köpt upp dessa obligationer på marknaden. Men pengarna som de dumpat har väl mest legat still i statsskuldväxlar och på bankkonton, och kanske i aktier, utan att göra så mycket väsen av sig. Men nu, när man höjt räntorna, börjar de generera avkastning. Och den avkastningen är disponibel.
Riksbanken har köpt stora mängder bostadsobligationer för att “hålla marknaden uppe”, dvs. att hålla ner räntorna på bostadslånen så att fastighetspriserna bara fortsätter uppåt. Av någon anledning har man ansett att detta har varit en bra idé. De har köpt så mycket att det kursfall som de utlöst med sina räntehöjningar har kostat dem 65 miljarder hittills, och kommer förmodligen att kosta mycket mer än så innan det hela är över. På samma sätt har ECB och FED köpt obligationer och tillgångar till höger och vänster för att hålla priserna uppe. Det här är alltså en av de största förmögenhetsöverföringarna i modern tid, kanske någonsin. Från de som inget har till de som redan hade allt. Se bara på hur miljardärernas förmögenheter utvecklades under pandemin.
En sak till att ta hänsyn till är att demografin förändras. Många människor går nu i pension samtidigt som de som ersätter dem på arbetsmarknaden är färre till antalet. De som går i pension börjar nu leva på sitt sparade kapital, samtidigt som det är mer pengar som jagar färre varor på marknaden. När antalet arbetare går ner finns det helt enkelt mindre saker att konsumera. Men efterfrågan är väl mer eller mindre konstant.
Eftersom arbetskraft nu börjar bli en bristvara vore det bara helt naturligt om priset på arbete steg och det ordentligt. Men det kommer inte facket att tillåta. Istället kommer man att sänka arbetarnas löner med 15, 20 eller rent av 25 procent; vi får se hur länge det här får pågå och vad slutresultatet blir.
Det är så här socialism fungerar. I verkligheten.
Glöm inte rika människor som får skatta mindre då taket för statlig skatt höjs! Mycket viktigt att inflationskompensera! Bra att regeringen ser till att det händer.
Regeringen har inte gjort något här. Styrs helt av prisbasbeloppet.
Visst, man kan argumentera att det är regeringen som fastställer pbb, men det gjordes av S-regeringen innan valet.
“Rika” människor har väldigt lite inkomster av tjänst. De bryr sig inte om var brytpunkterna för de statliga skatterna ligger.
Ja, jag tillhör den skara som anser att det långsiktigt skulle vara olyckligt om vi skulle öka lönerna generellt med 10% nästa år. Och åtminstone några fackförbund har väl hittills sagt att de inte ens avser driva krav på den nivån i lönerörelsen.
Men jag tillhör också den skara som anser att det fortsatt finns stor ineffektivitet i många privata och offentliga verksamheter, bland annat inom Polisen, där det fortfarande finns potential att frigöra mer resurser om man ändå vill kompensera för inflationen i löneförhandlingarna.
Kanske vi kan privatisera den för att öka effektiviteten? Se bara på friskolorna, vilka glädjebetyg de utdelar! Ryska domstolar har 98% fällande domar, jag är säker på att en privat entreprenör skulle uppnå samma sak med rätt incitament.
Det är det här med att höja skatter som högern inte tycker om; och jag kan bara säga att jag i mångt och mycket håller med.
Då blir det problem när inflationen drar iväg utan att lönerna följer med. För hur fungerar det svenska skattesystemet om inte genom att beskatta inkomster av arbete hårdast av allt? Och sedan kommer konsumtionen igenom momsen. Inkomster av kapital beskattas inte alls lika hårt. Särskilt inte när det landar på ett konto i något skatteparadis.
En regering som har som ambition att inflationskompensera de flesta politikområden i en situation då inflationen drar iväg samtidigt som lönerna inte gör det är då att: 1) låna, låna, låna!; 2) höja skatterna på arbetande vanliga människor; eller 3) lägga om skattesystemet så att mer skatt tas ut av kapital och förmögenheter. Inget av dessa alternativ, vare sig var för sig eller i någon kombinationer, är aptitlig för regeringen eller önskvärd för landet.
Att låna är väl givet vår låga statsskuld det mest framkomliga alternativet. Inte bra, inte hemskt. Men det är, i slutänden, bara att sparka burken nedåt vägen. Att höja skatter på arbetande människor samtidigt som deras reallöner sjunker i samma takt som deras låne- och boendekostnader ökar är inte aptitligt. Förmodligen inte heller önskvärt. Och att öka beskattningen på företagande, och beskatta bort kapital som hade kunnat bli grundplåten för nyföretagande, är inte bra för landets långsiktiga utveckling. Det är, på samma sätt som inflation, att kissa i byxorna. Det löser kanske problemet nu, men man bygger in sig i ett skattesystem som skapar oerhörda problem på tio eller tjugo års sikt. Vi har varit där, och vi vill inte tillbaka.
Det finns sålunda inga bra lösningar som undviker neddragningar. Men man skär ner på fel sätt. Nu väljer man, som den handlingsförlamade koalition man är, att spara lite grann över hela kostnadsmassan — osthyvel — istället för att — med tårtspaden — göra några djupa och verkningsfulla ingrepp på ett par politikområden samtidigt som man kunde satsa de frigjorda medlen på andra.
En lockande tanke vore att slakta public service och satsa pengarna på domstolar och rättsvårdande myndigheter. Sedan kan man lägga ner Nationella sekretariatet för genusforskning och föra över pengarna till Försvarsmakten.
Se där! Två förslag som torde vara politiskt aptitliga för stora delar av våra nya styre. Men det kräver mod, politiskt vilja, och förmåga att förklara för väljarna vad man gör. Så, låt oss sparka lite på våra politiska företrädare och se vad som händer!
För all del – men det är ju då märkligt att gå ut och hävda att man ska storsatsar på diverse statliga angelägenheter om man inte vill höja skatten? Eller tja, friskolelösningarna med “satsningar” på betygsinflation och förmögenheter i skatteparadis är kanske den typ av satsning man utlovar?
Visst är det. Men låt oss inte glömma bort att det finns en övertro inom borgerligheten på att den offentliga sektorn skulle vara ineffektiv, i så måtto att de skulle kunna effektivisera den och få den att prestera mer för mindre. Rosenbad befolkas nu av människor som tror att de kan trolla. På tal om friskolor.
Men lika lite som de nu kan trolla, lika lite verkar de kunna välja. Eller göra val som skulle kunna uppfattas som kontroversiella av någon.
Efter vad jag har sett sedan regeringen tillträdde har jag inga större förhoppningar för den.
Men några egentliga effektiviseringsreformer har de väl inte annonserat? Det ter sig lite som när Jesus mättade femtusen pers med två bröd och fem fiskar, men det är kanske inte förvånande mht att flera av de där varit sektmedlemmar sedan tidigare.
Det lär ha skett en hel del viftande med korvar i valrörelsen.
Nåra brön har jag dock inte sett just där.
Är Anders Borg tillbaka? Det visste jag inte.
Nej, för hur skulle de kunna göra det?
I den mån det finns ineffektivitet i offentlig sektor ska ingen inbilla mig att någon minister ska få bort den genom några penndrag. Eller trolla, som vi skulle kunna kalla det. Istället måste man låta de styrande använda sin egen privata och lokala information, dvs. konkurrensutsätta det hela och låta verksamheterna sköta sig själva. Det kan fungera i vissa verksamheter, i många andra skulle det leda till långt större problem än vad som finns idag. En offentlig byråkrati existerar till syvende og sidst för att fatta impopulära beslut — t.ex. att ge betyget F i matte och svenska — som inte enkelt hade kunnat fattas på en privat marknad.
Men då kan inte ministern styra och bestämma. Och det är onekligen en stor nackdel för en minister som har som ambition att “åstadkomma” saker.
Anders Borg, haha, det där var ju mitt skämt förut. Väl bekomme, korven den har två.
Innan den här regeringen är färdig finns det nog skandalösa skämt så att det räcker till oss båda kan jag gissa.
Ben: Detta var nog inte ett skandallöst skämt.
Bara pundare tror att man måste höja skatten för att kunna sats ekonomiskt på ett område.
Tror de flesta poliser räknade med att attraktivare löner skulle utdelas i reda pengar, men thoughts and prayers kanske funkar.
Men då är alternativet att slakta andra områden. Och det verkar man inte vara villig att göra.
Särintressen? Hmm. Finns det fler kanske?
För att deras reallönesänkning blir rejält lägre än andra yrkens. Sedan tycker gemene man att det är häftigt med 2500 kr mer i lön och tänker inte på att lönen de facto sjunkit.
Skulle ligga som svar på varför folk skulle lockas till polisyrket.
Undrar om det alls är relevant att begåvningskraven till polisintagningen har sjunkit? Ryktesvis.
Fear not!
Public Service får mer pengar än tidigare (enligt Anders Holmberg).
Jämställdhetsmyndigheten blir kvar.
Presstödet och de otaliga kulturbidragen likaså.
För att inte tala om höjd tobaks- och alkoholskatt.
Plastpåseskatten är kvar även den, så fiskmåsarna i Östersjön slipper drunkna av alla ICA-påsar som dumpas där.
Och jämfört med yngre järnåldern har vi det tip top 😊
Kulturbidragen sänks dock rejält realt.
Bra! Kulturen ska stå fri från politiken.
Du är emot kulturkanonen då?
Kulturkanonen är väldigt billig i dessa sammanhang.
Svårsmält att försvarsanställda inte får möjlighet att få upp sina löner! En mig närstående person som har gymnasieexamen, praktiskt program m. fina betyg, blev utvald att bli gruppbefäl under sin värnplikt (han var en av de 4000 som gjorde sin 2019-2020 och hade från början inte alls några planer på värnplikt men blev uttagen). Han trivdes bra med det och valde att bli bevakningssoldat. Han fick 20 000 i ingångslön. Nu är den 20 800 före skatt. Han har gått kurs för att bli militärpolis och för det får han noll kronor i lönepåslag, bara mer befogenheter men de betalar inte hyran. Hur fasen ska de ungdomar som Försvarsmakten vill ha (fullgjort gymnasium och rätt profil) kunna lockas i tillräcklig omfattning när de tjänar sämre än cafébiträden? Inte för att jag röstade på Team Tidö men jag är ändå förvånad över deras ovilja att satsa ens på de områden som de profilerat sig med.
De som kommer få större delen av skiten i knäet är ju regionerna och kommunerna, där kommer det bli svårt att undvika skattehöjningar. Ska bli intressant att se hur högerstyrda kommer agera där.
För övrigt så ger jag den här regeringen mycket små chanser att överleva till nästa val. Kommer kolla runt lite på bettingsidorna om man kan spela på dess avgång.
Kan vara en av de bättre strategierna för att slippa minska sin standard! Grattis. Eller lycka till.
Jag tror inte att någon hade lagt en så här impopulär budget om de inte hade varit i princip tvungna till det.
Vi har ett stagflation-scenario runt hörnet, vilket är extremt jobbigt eftersom det som hjälper mot problemets ena halva förvärrar dess andra halva.
Jag tror att en S-budget hade sett likartad ut. Vilket jag givetvis är missnöjd med. Men jag tror att en inflationskompenserad budget hade varit riktigt riskabel att köra på i det här läget.
Nästa gång har de nog inget val annat än att köra på inflationen, såvida det inte har vänt tills dess. Om det sker kommer politikerna givetvis ta åt sig äran – men egentligen är det betydligt större svallvågor vi kastas runt av än så.
Skillnaden är så klart att de borgerliga lovade nåt helt annat innan valet, men det är du ju medveten om även om du undviker att nämna det.
Om det alls ska vara någon idé att rösta nästa gång får det nog bli en genomgripande skärpning bland partierna. Antagligen kan det ifrågasättas om någonting över huvud taget som uttalas som vallöfte har någon som helst trovärdighet.
Inte så bra för demokrati, folklig koherens och samhällsutveckling överlag. Inget nytt, men obra.
Politiker är på det hela taget (undantag finns) suboptimalt selekterade. För få smarta; för många andra snyltare.
Men någon ska ju göra’t. Helst då den förra kategorin.
Sverige var absolut på väg mot avgrunden innan valet, och nu är det inte det, trots att borgarna inte ändrat på nånting. Absolut sant och inte alls vanvettig desinformation från ett gäng kleptoman psykopater för vilka makten är viktigare än allt annat.
Helt seriöst och ärligt: Jag hyser stor aktning för några få personer jag känner till som engagerat sig i politiken. Tyvärr kämpar dessa i motlut, det är för många wannabe’s som hittat en lukrativ bransch där man egentligen inte behöver bidra med någon input för att casha in bigtime. (Jfr Norrtälje) Och alltför många av dem som av sina partier inte bedöms platsa på beslutande positioner hamnar som amatördomare i ett domstolsväsen som är tudelat i sådana, respektive människor som skaffat sig kompetens på området. Nämndeman blir man genom att stå på icke valbar plats i godtyckligt politiskt parti, nämligen.
Ankedot: Jag var bekant med en sådan andraplansfigur, dock med lite högre ambitioner (hamnade i ledningen för en “stadsdelsnämnd”) och fick för sig att läsa lite juridik för att förkorva sig. Detta sågs dock med obilda ögon just för att det ansågs viktigt att nämndemän skulle vara “som folk är mest” och således helst okunniga. Jursiterna värnade om sitt skrå, kantänka.
Svatlefen avskitliga.
Och S brukar ju alltid hålla vallöften 😉
Vallöften har nog blivit ett sätt att vinna valet och som förverkligas i bästa fall sent i mandatperioden. Gör S det bör alla göra det.
Lägre löneökningar ger förstås lägre utgifter och högre vinst/lägre förlust. Industrin tjänar väldigt nu på kronkursen vilket kan ge expansion av verksamheten och lägre arbetslöshet. Det offentliga sparar pengar. Mindre inhemsk konsumtion mer export.
Nu är det ju inte S som kört med lverbudspolitik i valrörelsen utan det är tidölaget som sviker vallöften. Håll dig till ämnet utan massa “whataboutism”.
Det är ok, nu kan de fixa allt som valfläsk om tre år istället, så som S gör. Eller inte ens då förresten, S kan strunta i det och vinna val ändå.
Det viktigaste är att det totalitära S är borta, det är värt en rejäl slant. Nu blir det folkräkning, det ser jag fram emot.
“Massiva neddragningar i Tidölagets budget”
–
Det man däremot ser ut att öka istället för att dra ned på, är utsläppen av koldioxid från fossila drivmedel.
Samtidigt som anslag inte ökar i takt med inflation, fortsätter ränteavdragen att dränera statskassan.
Min uppfattning är att dessa över tid skulle avvecklas, då de som all annan statlig inblandning sätter marknadskrafterna ur spel och driver kostnaderna, borde kallas för räntebidrag.
Ett gammalt exempel är de bidrag som fanns för installera solfångar (nej inte el, värme.. ) när de infördes ökade kostnaderna i paritet med bidraget, och vi har många fler exempel över tid.
Handlar det inte bara om röstfiske?? rösta på Maggan och du får ett nytt bidrag?
Det finns ett litet problem med att avskaffa ränteavdragen, nämligen att det inte finns något som heter “ränteavdrag” utan det är en generell princip att kapitalförluster inte är skattepliktiga. Eftersom det inte går att förändra den principen utan att fucka upp rätt mycket så måste det då kompenseras på annat sätt i så fall. Inte heller är ett avdrag ett bidrag. Ett bidrag betalas av någon annan men ett avdrag är bara en utebliven potentiell skatteintäkt.
Om vi fortsätter osthyvla på sjukvård, myndigheter, försvar mm kommer det spåra ur fullständigt.
Anställda i dessa verksamheter är trötta på att behandlas som skit och kommer säga upp sig.
När de gjort det är det försent.