Börserna rusade extremt i USA igår på grund av att den amerikanska KPI-inflationen backade något. Tjurruset fortsätter i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen. Facebook sparkar 11 000 personer eller 13% av sin personalstyrka, och Zuckerberg skyller på Covid men skippar att nämna de 15 miljarder man bränt på VR-världen Meta. Elen är nästan gratis idag om man har timpris på elen.
Stockholmsbörsen rusade bara +3.59% för OMXS30 och +4.28% för OMXSPI, men samtidigt stärktes kronan enormt till 10:56 USDSEK och 10:80 EURSEK. Guldpriset är stabilt på 597:- SEK per gram.
Beskedet om inflationen i USA var att CPI steg med 0.4% på en månad och landade på 7.7% i årstakt, vilket är det lägsta i år, vilket alltså gladde marknaden något enormt. Med detta rasade de amerikanska långa räntorna, där t ex 10-åringen föll från 4.12% till 3.82% och 2-åringen från 4.61% till 4.34%, vilket alltså sänkte valutan.
Däremot exploderade börserna, men en del av den uppgången tas alltså ut för oss svenskar av fallande dollar.
S&P-500 stängde på +5.54% och Nasdaq 100 gick +7.49%. Facebookaktien steg +10.25% trots att Zuckerberg i förrgår meddelat ett stort kostnadsbesparingsprogram med 11 000 avskedade, eller 13% av personalstyrkan. Han skyllde på Covid och att Facebook gått så starkt och expanderat under pandemin, men att det inte var ett permanent tillstånd. Att man bränt otroliga 15 miljarder dollar på sin VR-värld Meta kommenteras inte.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter tjurruset.
ASX 200 +2.79%, HAng Seng +7.54%, KOSPI +3.37%, Nikkei 225 +2.98% och Straits Times +1.69%. Detta betyder inte att uppgångarna fortsätter i Sverige idag, utan handlar om att det var stängt i Asien när USA:s KPI-besked kom.
Anledningen till fallande årstakt på KPI i USA beror på att inflationen tog fart förra hösten, inte att inflationstakten saktat ner – ökningen med 0.4% på en månad är den samma som i september. Dock är det hur marknaden tolkar något som avgör. Dock var 7.7% lägre än väntade 8.0% och lägre än årstakten på 8.2% i september. Men priserna backar alltså inte i USA, utan ökade med 0.4% på en månad. Exempelvis steg matpriserna med 0.6% och med en årstakt på 10.9%. Energipriserna steg med 1.8% och en årstakt på 17.6%.
Idag är elen i princip gratis i hela Sverige och kostar några enskilda ören, efter att rent av varit på negativa priser i natt, dit priserna återvänder klockan 23 ikväll, och antagligen även hamnar i natt.
Man ska således passa på att förbruka el om man har timmätning. Övriga kommer inte gynnas särskilt av elförbrukning just idag. Elen är förstås inte i praktiken gratis eftersom man har elskatt och moms på den skatten, men om man t ex ska tvätta så hade man fått samma elskatt med momspåslag även om man gjort det vid ett annat tillfälle. Samma sak med att ladda elbilen. Skatten går inte att komma ifrån, så man ska passa på nu.
Terminspriserna för i vinter faller, men tydligen så justerar inte elhandlarna ner sina avtal i motsvarande grad, så man ska passa sig för bundna elavtal just nu.
61 kommentarer
Härlig Black Friday – portföljerna tillbaka på svart! Man är nyduschad, tvättmaskinen går för fullt och varmvattenberedaren kokar på för fulla muggar.
Konsumerat 18 kWh till en kostnad av 15 öre så här långt idag.
Laddade inte elbilen i natt, så bara 15 kWh för 17 öre än så länge.
Det var extra trevligt 02-05 då det var premiär för min senaste optimering i home assistant – höja VVB till 80C (istf 65C vid lågt elpris) om elpriset går under 10 öre.
Bra med intermittent legionellavdödning! Vid 80 °C talar vi om sekunder innan bakterien dör. Är du uppe och nattpissar kan du ju passa på att spola husets tappställen.
Tänk bara på att om vattensystemet i nätet består av PEX-rör så brukar deras högsta kontinuerliga drifttemperatur bara vara 70 °C – det tål högre temp under kortare stunder men det sliter på kopplingar och förkortar även med tiden dess livslängd.
All VVB:er jag sett har visserligen en termostat på utgående VV som ger typ 55C så det skall nog inte vara några problem.
Och sedan kommer ju Ellevios 70 öre (45 öre skatt och 25 öre nätavgift) ovanpå allt detta så man får inte betalt för att konsumera el. Och Ellevio har redan annonserat här i nätområde Norra Halland att de skall höja nätavgiften för att kompensera för all förlustel de tvingas köpa in för att kompensera för nätförlusterna.
Något säger mig att om elterminerna kollapsar (t ex på grund av alla konskurser och allmän avindustrialisering av Sverige) så kommer Ellevios förluster fortfarande att bokföras till 5kr/kWh för att kunna skinna kunderna. Men de skall i alla fall ge mig en ny elmätare så att de kan blackouta mig frånb kontrollrummet. Den nuvarande har redan timmätning så för mig blir det ingen förbättring. Jo, HAN kundgränssnitt.
I övrigt gäller att jag försöker få igång Telldusningen av huset och programmera mina IR-blasters rätt för LLVP:na så jag kan stänga av dem om elpriset blir för högt.
Solcellsförsäljaren jag hade kontakt med i våras har hört av sig men jag har svarat att kalkylen har försämrats jämför med i våras så det är inte aktuellt. Hoppas dock att bloggaren får ihop kalkylen men som sagt jag ser inte hur det skall fungera för mig.
Borde inte elnätsbolagen också få betalt för förlusterna vid negativa elpriser?
Nätförlusterna är reglerade. De minskar dessutom med förbrukning och spotpris 🙂
Känns oerhört gött att jag nappade på Forums “erbjudande” i september att låsa November och December till låga 550öre…. Är uppenbarligen lättpåverkad av domedagsscenarion, reklam och allmänt jävligt pantad.
Usch ja, läropeng:
1. Lönar sig aldrig att binda upp sig i längden, vare sig el eller ränta
2. Det går inte att tajma marknaden
Jag vet inte, jag är ganska nöjd med att i februari ha bundit bolånet vid 1,4% på fem år.
Äsch, kunde lika gärna hänt mig med. Kapten efterhand är lätt att ta till, men man försöker göra så bra beslut som möjligt med den datan som finns. Svartarubriker om krigsvinter kan få vem som helst att binda.
Vad betyder rörligt pris i Compicertabellen?
Man kan väl inte räkna utmånadspriset i förväg?
Äsch. Hamnade fel. Skulw varit en fristående kommentar.
Månadsmedel med ett påslag som är beroende på försäljarens hanteringskostnader, profilen där du bor osv osv.
Räkna med att månadsmedel är ca 25-30% högre än timprismedel för månaden i SE3 och 4.
Sedan kan man spara mer på timpris om man flyttar förbrukning.
Day-ahead medel för oktober i SE4 var 75 öre/kWh. Vi betalade 113 öre/kWh för rörligt pris.
(jag hittar inte medelvärde för månadspris för intra-day, vilket är vad man stänger spotpriset på för dagen)
Månadsmedel går knappast att räkna ut i förväg. Är det senaste månadens medel som visas? I fall varför?
Skrämselpropagandan hade ju effekten att konsumtionen drogs ner via diverse sparåtgärder från oroliga konsumenter och pressade ner priset. Som avsett.
Tyvärr många av våra kunder också som tänkte som du (jobbar på ett elnätsbolag). Hade själv en äldre man i telefon som band till motsvarande pris i ett år, trots mina varningar. Han vågade inte riskera priser upp mot tio kr per kWh. Media måste sluta med sina domedagsrubriker som enbart verkar syfta till clickbait.
Det har varit en del domedagsprofetier även här i kommentarsfältet så man kan inte helt skylla bara på media. Även politiker (dåvarande oppositionen) var glada i att måla upp krisstämmning innan valet.
Majoriteten av min domedagskänsla kommer från bloggaren själv och den fakta han publicerar. Får ju en väldigt dyster världsbild av att ta in lite verklighet
Du tog väl beslutet efter den faktan och de risker som du hade då (sedan sitter du inte med facit förrän efter december).
Sedan blir man väl inte ledsen över att bilen höll hela årets trots att man betalat för en helförsäkring “med facit i hand helt i onödan” eller för att inte snacka om alla gånger som man har lagt energi på att ta på sig cykelhjälmen helt i onödan.
Ja du har ju helt rätt där. Mest bitter över skadat ego.
Diskuterade detta innan med en nära vän som körde vidare med rörligt pris. Nu njuter han av att påminna mig om hur billigt det är.
Hoppas du inte tog mitt inlägg på fel sätt. Vi gör ALLA misstag HELA tiden. Gäller bara att lära sig av dom.
This too shall pass..
Jag tog nog ditt inlägg på helt rätt sätt. Är lite av en expert på att göra misstag och (ibland) lära mig av dom.
Var glad/gladare att du inte band för längre tid, för så hade det väl också kunnat bli – och du är säkert inte ensam…
+1
Vi har haft den varmaste hösten på länge, samt blåsigt. Hade det varit motsatsen, en extremt kall höst hade vi säkert sett över 10kr/kWh. Vi är inte i december ännu, får hoppas att att klimatuppvärmningen håller i sig hela vintern så vi får låga elräkningar.
@TJOCKTOBBE
Extremt lätt hänt. Jag stod inför samma val, antingen binda på Fortums “vintertrygg (hette det tror jag?) eller gå över till Timpris med Tibber. Jag brukar ta det kallt i ekonomiska frågor, vilket också brukar löna sig. Men den här gången var det sjukt svårt. Det gick så långt att vi tecknade med Fortum men ändrade oss och sade upp inom fristen för ångerrätt och valde istället Tibber. Det visade sig vara rätt val hittills iaf, men vi får väl utvärdera i mars om vi bor kvar eller kåken sålts på exekutiv auktion och vi bor i en koja i skogen.
Utifrån förutsättningarna i september förstår jag ditt beslut, och det kan ju fortfarande vara så att du gjorde rätt. Återstår att se.
Inflation är roligt på det viset att man mäter det olika hela tiden. Men KPI är ju riksbankernas mått och KPI kan inte vara 10% i oändlighet.
Inflationstakten mäts mot samma månad föregående år och prisökningar mot månaden innan nuvarande?
En prisökning på 0,4% måste väl ses som blygsam i sammanhanget? Över men nära riksbankens mål om 2% KPI..
Nära och nära, men närmare var menat. Är väl hälften av den tidigare årstakten?
0.4% betyder ju iaf inte att det blev billigare. En del verkar tro att fallande inflation innebär lägre priser.
[sic!]
Det blir inte billigare men det blir heller inte så dyrt som fortsättning på 9-10% i årstakt? Det är väl det marknaden reagerar på?
På det viset blir det ”billigare”
Du blir ju inte av med de tidigare prisökningarna bara för att inflationen blir lägre.
Nej vi har inte deflation
Bara ökningstakten på priserna som minskat.
Prisökningstakt på 0.4%/månad blir knappt 5% inflation i årstakt.
Ja, 4,8% är väl hälften mot motsvarande i våras
Det är härligt med dagar som idag när man kan rocka loss i tvättkorgen, baka och köra långkok. Timpris och pension funkar väldigt bra tillsammans.
Hehe, Facebook “the world’s first social media created by the world’s most socially awkward person”.
Hade inte Zucker haft röstmajoritet så hade han jobbat med något annat vid det här laget…
Man kan väl hoppas att någon fd elbils-entreprenör köper upp skiten…
Ja kanske det, du kan nog i vart fall vara säker på att Vanguard och Blackrock gör allt dom kan för att bli av med Zucker som läget har utvecklats!
Kontentan är väl helt enkelt att inflationen kommer börja sjunka nu (inte för att det på något sätt går bättre, men då vi börjar ha haft inflation länge nu och kpi:n jämför månad för månad).
Radikalt sjunkande inflation tror jag att vi redan ser i typ februari/mars. Till priset av en på jagad lågkonjak och arbetslöshet.
Skatten & momsen kommer du ju undan om du förbrukar den egenproducerad el, där ligger bland annat en av fördelarna med att ha ett batteri kopplat till solcellerna (framförallt när elen är dyr).
Skatten & momsen kommer du ju undan om du förbrukar den egenproducerad el, där ligger bland annat en av fördelarna med att ha ett batteri kopplat till solcellerna (framförallt när elen är dyr).
Men du tappar ju 60-öringen för såld el så det spelar i stort sett ingen roll.
Ja och nej, du förlorar visserligen 60-öringen men den motsvarar ju “nästan” elöverföringen som du slipper när du istället hade köpt elen.
Rörlig elnätsavgift + skatt = 70 öre
Om elpriset dessutom (som oftast) är billigare på natten så finns förlorar du på att ladda med solel för att använda på natten. Om jag hade ett batteri skulle det snarare användas för att ladda billigt på natten så jag kan sälja dyrare på dagen.
Det ska flyttas bra många kwh för att betala av dessa svindyra batterier.
Man kan (varje fall på vår anläggning) ställa in på ladda med köpt el på natten, bruka elen på morgontimmarna för att sedan ladda med solel mitt på dagen (då det dessutom brukar bli en liten prisdipp) för att sedan nyttja på kvällen när solen börjar gå ner och det oftast är som dyrast samt det är dags att dra igång spis/ugn/barnens datorer mm.
…sen blir det väl några procent i förlust vid laddning/urladdning också.
Ja något, men har inte räknat på hur mycket utan tänker att det är försumbart.
Vad betyder rörligt pris i Compicertabellen?
Man kan väl inte räkna ut månadspriset i förväg?
Nix, det är förra månadens pris.
Jag gissade nästan det. Det är väl knappast något stor vits att presentera det priset? Nästa månads medelpris kan ju vara mycket annorlunda.
Den som har årsöverproduktion på solcellerna köper el för 10 öre idag då man bara får 60-öringen för såld el för max lika många kwh som man köpt. Så rörlig nätavgift+skatt på 70 öre reduceras med 60 öre om förbrukningen ökar 🙂
När jag i sensomras ringde mitt lokala elbolag och bytte från rörligt till timspotpris var jag tydligen en av de första hos dem som ville ha timspot – de hade någon enstaka kund med elspotpris sedan tidigare, men den person som jag pratade med först blev riktigt intresserad när jag berättade om elbruk.se osv. (Sedan kopplade hon mig till någon som var lite mer insatt i den biten). Sedan visade det sig också att företaget har en app som är alldeles utmärkt just för oss timspottare… och de har säkert fått många fler timspottare sedan dess.
Ska inte säga att jag sparat storkovan, men just nu väntar jag med spänning på räkningen för oktober, då jag kunnat se att slutbeloppet är 100:- lägre än vad räkningen låg på för ett år sedan! (Även om förbrukningen hamnade något högre, tyvärr, men det var den där sista billiga lördagens fel… då blev det både bröd- och bullbak, långkok etc.).
UTOO
Är det en app som du vill/ kan dela med dig av?
Enl Kontrollrummet blåser det idag (Se 50% DK 90% av produktionen vindkraft)
Priset negativt även natten till lördag och dagtid är priset så lågt att bolagen inom kort kommer begära statligt stöd eller minst rätt att slippa producera.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Den är nog bara till glädje för deras kunder, tror jag – jag kan se min elförbrukning timme för timme, dygn för dygn etc. och jämföra med min förbrukning föregående år (vilket jag redan hade skrivit upp eftersom jag nördat i det här sedan jag köpte huset, även om jag inte hade timpris då) – i övrigt samma info om marknadspris osv som är lättare tillgängligt på Vattenfall.se.
Ja minuspris är ju lite galet…!
Varför få stöd, när de visste spelreglerna och förutsättningarna?
De har inte frekvensstyrning, de har ingen svängmassa, ingen reservkraft, de har alltid företräde + ekonomiska incitament. I mitt tycke, så om de ska få styra när de vill producera, så ska de endast få producera om det finns behov och/eller få betala för att de inte bidrar med elnätstabilitet.
Kan inte vara ok att bara få fördelar, med möjlighet till fördelar kommer nackdelar. Acceptera eller lägg ned.
“Svenska kraftnät får i uppdrag att upphandla förbrukningsflexibilitet”
Tanken är givetvis god men arbetar du på en arbetsplats som “godtyckligt” kan stängas ned?
De flesta företag levererar “just in time”
eller är tanken att arbetstiden förskjuts till natten när effektbristen blir mindre?
https://www.energinyheter.se/20221111/27806/svenska-kraftnat-far-i-uppdrag-att-upphandla-forbrukningsflexibilitet
49% vindkraft och sommartemperaturer ute gör sitt, ännu billigare imorgon, om än bara 0,03 öre.