Börserna öppnar veckan blandat i de asiatiska tidszonerna efter en stark vecka världen över. Raset inom pyramidspelet bitcoin fortsätter till ny lägsta nivå sedan 2020. De tillfälliga så kallade Uffepriserna på el är nu över och priserna är tillbaka till Magdalenapriser.
Veckan som gick innebar +5.49% för OMXS30 och +7.60% för breda OMXSPI på Stockholmsbörsen, trots en måttligt positiv avslutning om endast +0.12% för OMXS30 och +0.92% för OMXSPI i fredags.
De amerikanska räntorna rasar vidare och tioåringen är nere på 3.82%, vilket senast sågs i juni. Tvååringen går på 4.34%, vilket man dock såg så sent som i oktober. Då Riksbanken förväntas höja styrräntan trots att elpriset varit lågt den senaste månaden stärks kronan mot dollarn, som trots visst tapp nu under morgonen hittas på 10:45 SEK. Euron kostar 10:77.
Trots starkare krona kostar guldet 591:- SEK per gram.
I USA gick veckan +5.90% för S&P-500 och +8.84% för Nasdaq 100, vilket väl är den starkaste veckan sedan i mitten av mars när de flesta nått acceptans att Ryssland inte kan vinna kriget i Ukraina.
Under måndagsmorgonen är det blandade börser i de asiatiska tidzonerna. ASX 200 går -0.16% i Australien, Hang Seng +1.58% i Hong Kong, KOSPI -0.48% i Sydkorea, Nikkei 225 -1.06% i Tokyo och Straits Times +1.30% i Singapore.
Pyramidspelet Bitcoin faller vidare och ligger nu på sin lägsta nivå sedan 2020. Fortsatt ointressant, men det kan ju vara kul att titta på utvecklingen ibland, om inte annat för att se hur bitcoiners reagerar när man skriver detta.
Elpriserna är idag tillbaka till Magdalenaprisnivåer och de nya kärnkraftverken saknas fortfarande. Elpriset har varit mycket lågt fram till nu under större delen av november, och enligt timmätningen i Home Assistant ligger vårt hushåll anekdotiskt på 31 öre per kWh, eller 195:- SEK för 628 kWh, utan påslag, skatt och moms. Nu är det dock slut med detta och en återgång till extrema prisskillnader natt-dag. I skrivande stund kostar elen 215 öre per kWh och toppar mellan 08 och 09 på 219 öre, för att sedan backa tillbaka till runt 150 öre och ikväll besöka 273 öre. Klockan 22 kraschar priserna till 23 öre och klockan 23 blir priset 19 öre, så 10x priset dag-natt gör återigen timmätning och tidsstyrning En Mycket Bra Idé (TM).
74 kommentarer
Roar mig med ett litet månadssparande i Bitcoin (certifikat – inte riktiga).
Tänker mig långsiktigt – 3 till 4 år.
Bitcoin har ju kraschat 3-4 gånger innan och varje gång kommit tillbaka starkare så jag bettar på att om 3-4 år när hela världen trycker ut stödpaket efter stödpaket så kommer Bitcoin rusa igen.
Intressant att höra att du är villig att investera i Bitcoin “Certifikat” efter att FTX, Luna, Celsus etc etc. alla har visat att “not your keys, not your coin”.
Vad är ditt fundamenta för att investera i krypto? Är det enbart BTC eller investerar du i andra “coins” också?
Intressant att du anser 3-4 år vara långsiktigt.
Ja man vet ju inte när ett pyramidspel tar slut, så den som vill kan ju lägga ett bet istället för att köpa lotter. Lite högre vinstchans på bitcoin än sossarnas A-lotter är det såklart. Att kalla det månadssparande är ju dock lite gulligt.
Kommer Bitcoin rusa om energikrisen inte är löst om 3-4 år?
Fast nu har jag ju sett både den ene efter den andre kändisen lovorda BC investeringar i mitt Facebooksflöde, så känns som ett ganska safe kort ändå (och ju konstigare url kod desto mer hemligt = större garanterad vinst för då har inte den stora massa fått tipset ännu, och det gäller ju att vara först på bollen för snart kommer ALLA förstå att alla andra valutor är värdelöst hittepå) * Ironi
Ska man vara korrekt så gör väl ingen i den fejkade reklamen reklam för Bitcoin utan företag som SÄGER sig handla med Bitcoin?
Alla man läser om som blivit lurade har ju inte blivit det för att Bitcoin krashat utan för att de aldrig ägt några bitcoins.
Jag har satsat på certifikat för guld istället. Har vägt upp börsens nedgång ganska bra (ligger väl totalt ca 2000 kr minus). Går lite kräftgång just nu tycker jag kanske ska man växla över till bitcoins. Fiatvalutan lär ju inte leva länge till..
“De tillfälliga så kallade Uffepriserna på el är nu över och priserna är tillbaka till Magdalenapriser.”
Ursäkta mig, vad har Uffe gjort för att sänka priser? Vad är hans förtjänst? Pratat och fjärtat mycket så det blev mycket blåst på vindkraftverk?
Jag kan ha brukat ironi. Men det varma vädret förklaras antagligen av regeringens varmluft.
Uffe har inte gjort något. Däremot har Maggan gjort desto mer.
Hade inte förra regeringen stängr Ringhals 1 och 2 hade elpriserna varit betydligt lägre.
Hade den verkligen varit “betydligt” lägre ? Jag har sett allt från siffror kring 12 öre till 75 öre slängas runt lägre i SE4 och SE3 men verkar inte vara nån som riktigt vet. (kanske är omöjligt att veta iofs)
Energiforsk (icke vinstutdelande aktiebolag som ägs av Energiföretagen Sverige, Svenska kraftnät, Energigas Sverige och Nordion Energi) landade i att elpriserna hade varit 30-50 procent lägre med R1 och R2 i fortsatt drift.
Förra hösten ja. Inte att det skulle vara så härifrån till evigheten…
Vad har hänt nu när vi är åter i det nya normala? Mojnad vind eller öppnad kontinentkabel?
Blåser mindre.
Det ska blåsa upp igen i veckan. Har aldrig älskat blåst så mycket som nu 🙂
Det ska bli kallt också tyvärr. Kanske tom frost här i de södra delarna av landet…. Mycket jobb att skydda alla tropiska växter :/
Blir en intressant dragkamp om elpriset mellan blåst och kyla.
Blir så trött på socialdemokraterna. Kan de inte få ihop sin skit och ställa upp 100% för en kärnkraftssatsning? Hade det hänt hade det funnits långsiktiga förutsättningar för kärnkraft. Sen om det är klassiska kärnkraftverk eller SMR spelar inte så stor roll men behovet kommer finnas. Kärnkraft tar lång tid att bygga. Sedan ska den stora kostnaden betalas av (10-15 år) och sen produceras billig fossilfri el i 50-70 år till allas stora glädje. Sen förstår nog alla att det inte är en quick fix men för att på lång sikt komma ur den här situationen är det rimligt. Kortsiktigt kommer det tyvärr bli så att det ska brännas allehanda bränslen under den tid som inte sol, vatten och vind levererar.
För varje dag som frågan ältas istället för att beslutas är ju en extra dag med höga priser. Men sådan är den svenska politiken. Utredningar för att kunna göra en utredning. Sen har vi överklaganden som sen ska utredas och sen ska man kunna klaga lite på den utredningen också. Sen när allt ser ut att kunna gå i lås så byter vi regering som…wait for it…tillsätter en utredning för att utreda förra regeringens utredning.
Japp, å så blir det inte så bra heller.
Men de två sossepartierna är ju som hund och katt. Annars hade dom snudd på haft majoritet i riksdagen.
S vill givetvis ha kärnkraft, men de är beroende av tre stollepartier som är emot det så därför kan de inte ha den åsikten alltför tydligt.
De kommer aldrig commita sig eftersom de vet att framtida maktinnehav bygger på stöd från C, V, MP i någon form.
Om S och M förenas i mitten som C vill är det i såfall i PRECIS de frågor där C inte håller med 🙂
Vi kommer inte lösa energifrågan som det ser ut nu och därför kommer det vara akut kris inom överskådlig tid och elpriserna fortsatt höga. Det är också en effekt av marknaden.
Kan inte några kommuner gå ihop och bygga en SMR och dela på kostnaden? Och bara skita i staten? Kommuner kan ju inte få straff i alla fall, bara onda ögat. I kommunerna kan ju S och M samarbeta, dessutom.
Visst är det sossarnas fel trots att de bjöd in de borgerliga till bokcöverskridande samtal för ett halvår sen och blev nobbade. Den diskussionen hade ju kunnat varit färdig nu kan man gissa, istället för att börja.
Sossarnas “blocköverskridande ” samtal har stora likheter med ryska fredsförhandlingar.
Ja, borgarna var kanske upptagna med att stoppa nån sagostund med en kille i klänning eller nåt sånt superviktigt istället.
Halva sanningen. Som mest och som vanligt.
Om man kommenterar nån annans inlägg med kompletterande information måste man alltså belysa saken från alla upptänkliga sidor, eller vad menar du?
Kan någon ge mig en källa på att Vattenfall skulle ha lagt över alla kunder med timavläsning till timdebitering (vilket jag tolkar som timspotavtal)?
Kolla på byggahusforumet.
Gjorde det tidigare, men letade på fel ställe – nu hittade jag tråden.
Det hela grundar sig alltså på ett mail. En som har fått det mailet ser på sitt konto hos Vattenfall att han fortfarande har rörligt avtal. Är det ingen som ringer Vattenfall och frågar? Nu får jag ringa – och jag är inte ens kund hos dem. De säger under väntetiden att “där och där hittar du information om hur du byter till timavtal” vilket rimmar dåligt med det där mailet, tycker jag.
Får se om jag orkar vänta i kön…
62 samtal före och minskar sakta, så lär tyvärr inte vänta. Attans, är så nyfiken.
Vad jag läser i den tråden är att kunderna informerats om att deras förbrukning _mäts_ per timme, inte att de debiteras per timme. Det vill säga att de också kan gå in på Mina sidor och kolla hur myclet de förbrukat och när, vilket ju är en bra tjänst, särskilt i dessa tider när man kanske vill kolla vad som drar mycket el i hemmet. Jag har väldigt svårt att tro att de skulle byta avtalsform sådär. Väldigt svårt.
“Jag o en kollega jämförde våra elräkningar( båda har timmätning och Vattenfel) o vi betalade på öret samma per kWh för Oktober. Detta är näst intill statiskt omöjligt.”
Den okända faktorn i elpriset ger rätt högt stresspåslag faktiskt, hur högt kan det gå i Januari när det är smällkallt och vindstilla? Nu har ju alla olika situation men för egen del är räkningar, högre priser och räntor ett ickeproblem men det okända kring elpriset otrevligt. En kall december – februari drar kWh och blir det nåt snittpris på 4-6kr och alla påslag då blir det en slant om man inte vill ha is på golvet…
Läste en artikel idag i tidningen att fjärrvärmebolag gått till kund med en engångsbetalning på 400 000kr på Södertörn. Annars är kön rätt lång för installation så hoppas på La Nina så tjälen inte sätter sig i vinter och dom kan jobba på.
Nu förstår även Johan att en del aktörer kör en Portugal (när dom gick med i EUR) och driver upp priserna även fast dom inte behöver om dom kan. Fjärrvärmebolagen drabbas till del av högre elpris men när elbolagen utan nya investeringar täljer guld finns det väl ingen anledning att dom skall vara kvar i 2-3 år sedan?
Som företag kommer man väl upp med svåra-att-kontrollera förklaringsmodeller och ökar priset.
Minns ni hur nätbolagen höll på ett par år sedan och dubblade avgifterna varje år med motiveringar om underhåll när man dels betalat skatt till dom och dels betalat avgifter. Nu var det inte löpande underhåll utan eftersatt underhåll vi fick slanta för. Oansvarigt att skapa denna situation.
Jag köpte några kubikmeter ved sent i somras för att ha i beredskap om det blir smällkallt och vindstilla samtidigt i vinter. Sådana dagar är L/L-värmepumparna dyrare i drift än normalt.
Det är tämligen uselt att i ett modernt land som Sverige behöva förlita sig på vedeldning som backup. Vi hade en gång i tiden världens bästa elsystem. Fossilfritt, pålitligt och billigt i drift.
Eftersom EUs taxonomi innebär att Sverige inte skall få använda biobränslen i samma utsträckning och skogen skall stå på rot så skulle jag inte hoppa jämfota av glödje bara för att jag fått fjärrvärme.
Det är inte osannolikt att det behövs dyra CCS lösningar på svenska fjärrvärmeverk i framtiden. Oavsett om det är avfall eller grot de eldas med.
Men den tiden den sorgen…
Nätbolagen är en visa för sig. Men vi glömmer inte hur Ygeman(s) förhandlade i det dolda med nätbolagen så de fick lov att höja nätavgifterna mot vissa förmåner som eliminerade en politisk het potatis. Fast Baylan precis tvingat dem att sänka nätavgifterna.
Nätägandet är en kassako av guds nåde.
EU:s taxonomi har i ett slag gjort stora mängder skog värdelös. Undrar hur mycket kompensation som vem får för att den suger upp CO2? Och när det inte längre går att sköta skogen så att den drabbas av sjukdomar och ruttnar bort antar jag att det är skogsägaren som blir skyldig att betala för de ökade utsläppen?
Detta är ett särdeles dåligt förhandlingsresultat av Sverige mot EU. Som vanligt.
Ja, nätavgifterna är helt absurda. De kan driva juridiska processer och argument för att höja dom som lagen är nu. Kapitalism ska förenas med konkurrens. Konkurrens finns inte på nätsidan.
Krascha inte partyt Rikki 🙂
“Nätägandet är en kassako av guds nåde” – bara att titta på KKRs senaste affärer i Europa. Förvisso inte elnät men finns ju andra nät man kan äga av, grovt sett, liknande karaktär.
Vad var det för en het potatis?
Glömde skriva att kostnaden för fjärrvärme där vi bor är 400kr/månad i fast kostnad + sommarhalvåret 30öre och vinterhalvåret 40öre totalkostnad per kWh. Kostar väl en 80 000kr att koppla in.
(kanske skatt och moms på det jag vet inte?)
Har stämt av med dom och det finns reservkraft, dom håller på och skalar upp och det är två verk, ett som eldar allt typ sopor osv. och det andra eldar flis från skogsindustrin – inte slut på bränsle således.
Nu är det enda som är lite trist att dom har fått in dubbla antalet förfrågningar om anslutning mot ett normalt år och att dom har problem med material men dom jobbar på. Får man gissa är vi inkopplade senast till sommaren.
Sen om man vill vara miljövänlig så har dom filter som minimerar utsläppen.
Om detta håller så borde det tveklöst vara en beskattningsbar förmån. Helt sanslöst billigt jämfört med oss som får använda el i någon form. Fjärrvärme fins ju liksom inte överallt och lär inte byggas ut till villaområden för ekonomin i det är väl tveksam för kommunen.
Men kan du bli ansluten så är ju dina värmebekymmer borta. Halva installationen och räknar vi på COP = 5 (optimistiskt) så motsvarar det ett elpris på 2 kr inkl nätavgift vilket väl får sägas vara förmånligt.
Även med en förbrukning av 100MWh om året i ditt palats lär du ha råd.
Jo jag måste ha det rätt varmt i den privata Zoo-parken, flodhästarna går inte under 23 grader.
Nu är jag ute på djupt vatten men om man har fjärrvärme så är väl övriga elbehovet vadå, +5000kWh?
Finns det något sätt att tillhandahålla detta med batterilösning och solceller så man kan koppla bort sig från elnätet?
Detta är väl spritt jämnt över året eller hur så det blir inte en spik över vintern.
Det har börjat pratas om batterilösningar och att solcellerna blir allt effektivare och den i särklass största eltjuven är uppvärming och dusch – får man bort det har man inte mycket kvar eller är aggregatet (eller vad det nu är) till fjärrvärmen en eltjuv?
Kan man inte också ha ett stort UPS batteri till TV som laddas dagtid och fungerar 6timmar på kvällen (vet inte…)?
Jag skulle ju rätt lätt kunna köra disk och tvättmaskin dagtid samt en energisnålare kyl och lampor som drar mindre och behovet nattetid blir lågt?
Har man då ett garage fyllt med batterier måste det fungera tänker jag eller har jag missat något här 🙂
Nog måste man få ut lite ur solcellerna även i Dec-Februari så man kan driva hushållsutrustningen?
Går det inte, hojta till annars är det väl dags att börja fundera i den riktningen tänker jag för elnätsavgiften är också rätt hög.
Jag såg det som icke görbart när man hade med uppvärmningskostnaden också.
Ja – behovet av batterier blir lägre men samtidigt blir ju investeringen svårare att räkna hem då du har en låg elförbrukning.
Har själv fjärrvärme och elförbrukningen ligger på runt 4400 kwh om året. Skulle vara skönt med en mindre räkning i månaden men det skulle ta MÅNGA år att få igen investeringen.
Har flera gånger räknat (ibland med solcellssäljare) men både jag och säljarna kommer fram till att det inte lönar sig. Om en säljare av produkt X kommer fram till att jag inte skulle tjäna något på på att köpa Produkt X så måste det nog vara så…. eller? 🙂
Jag är med på resonemanget
Går det inte att sälja el under sommarhalvåret brukar väl LW skriva så det kanske bidrar till att det blir lönsamt?
Även om man kan sälja el på sommaren så blir det knappast lönsamt.
Skattereduktionen blir inte högre än det du själv förbrukat så återbetalningstiden springer iväg och närmar sig livslängden på anläggningen.
Skönt att ingen gav sig på mig för att jag ville koppla bort mig från elnätet och samtidigt sälja tillbaka till elleverantören.
Du lär ju inte få sälja el utan att vara ansluten till nätet, förstås, men du kanske kan ansluta dig i oktober och säga upp anslutningen i mars? Kostnaden för ett nytt elnätsabonnemang varje vår kanske förtar glädjen, dock.
En annat aber är att det tycks vara svårt/dyrt att hitta solcellsansläggningar (för småhus) som går att köra utan anslutning till elnätet.
Fjärrvärmecentralen i en normal byggnad drar inte särskilt mycket el men den jobbar ju alltid. Är cirkulationspumpen mer än ca 10 år gammal kan det dock löna sig att byta den. Kostar några tusenlappar bara, den går ju konstant så det är många timmar, och nyare pumpar är varvtalsreglerade och effektiva.
Jo precis.
Detta visar med all tydlighet att inget är säkert inför vintern. Bara för att priserna varit humana i några veckor kan man inte blåsa faran över.
Mitt lidande har ett slutdatum, får helt enkelt ta smällen i vinter och gråta lite tyst in i en kudde.
Mjo på sätt och vis är faran över om man behöver och vill binda elpriset över vintern. Långa kontrakt har väl i princip halverats?
Jag var just ute på en lunchpromenad och det har börjat bita i vinden. Tur att man har ett vedförråd för nu säger prognosen att det skall bli kallare.
Göteborg Energi vill nu ha 565 öre för vintersäkrat 3 månader vilket är klart lägre än de nära 7 kronor de ville ha för ett par månader sedan. Men ändå glad att jag valde timpris.
Skall nästa vecka få min nya elmätare med HAN av Ellevio så jag kan gråta med Johan No 1 i realtid över förbrukningen.
Vi kan gråta i samma kudde för att spara in på torkvärme.
Läser ni bibeln? Där finns en sedlärande historia om att spara i ladorna där Josef tipsar Egyptens farao om att buffra säden de goda åren för att ha de dåliga.
Om priset är lågt i oktober-november är det inte meningslöst. De pengar ni sparar här kan användas senare i vinter.
Josef var en dömd kriminell och hans söner fortsatte på den kriminella banan med bl a stöld av silverbägare. Dessutom var han invandrare . Josef låter som en kriminell klanhövdning i mina öron, tar du råd av såna?
Kan de inte äta kakor sa de vänsterblivna.
Att planera sin ekonomi och att lägga undan pengar när det är billigare än budgeterat är tydligen något som övergår vissa i fiskmåshögerns kapacitet. Att leva “ur hand i mun” verkar vara devisen de lever efter.
Vadfalls?
Nekar ni de bättre besuttna att elda Beckmans badbaljor med el 24/7 under vintern?
Ja, Kristersson och Jesustanten har ju lovat att rädda svenska hushålls privatekonomier i god tid innan jul, korkskallarna som trodde på de lismande ormarna ser väl därmed ingen anledning att spara.
I morgon ligger elpriset i SE3 på dryga kronan som värst så Per Bolund läser den här bloggen och tar till sig av kritiken.
Är det någon som har ett bra alternativ till svt texts ekonomisidor? Tyckte den var suveränt enkel och smidig sida att kolla räntor, valutakurser osv, men nu när den lagt ned famlar jag liksom bara runt på internet… hittar inget lika smidigt…
Jag har inte använt den du nämner, men har du tittat på SvD? https://www.svd.se/bors/
Den är faktiskt inte dum. Tack för tipset!
Så bra 🙂 Har använt den i flera år, trivs med den, även om den försämrades lite för ett par år sedan.
I morgon blir det Uffepriser på elen igen. Snittet under Nov hittills under 50 öre/kWh i SE3.
Han får verkligen oförtjänt mycket cred, alltså!
Det är nog bäst för statsministern att det blåser ordentligt i vinter. Annars kanske det går för honom som för kungen i Carl Larssons Midvinterblot.
Vi kanske ska byta till Aiolos-priser:-)