Börserna stiger under morgonen i de asiatiska tidszonerna, medan marknadsräntorna fortsätter uppåt i USA. Boolis prisindex visar på en priskrasch för bostadspriserna, särskilt villor, i oktober, med kvalitetsjusterade villapriser som rasar upp till 6.1% på en enda månad.
Stockholmsbörsen backade något under måndagens handel och OMXS30 stängde med -0.29% och OMXSPI med -0.24%. Kronan var i stort sett oförändrad mot dollarn med 10:97 USDSEK, men stärktes mot euron som nu kostar 10:88. Guldpriset hittas på 581:- SEK per gram.
I USA backade också börserna och S&P-500 stängde med -0.75% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick -1.22%.
De amerikanska långa marknadsräntorna fortsatte uppåt och tioåringen5 steg med 0.8 procentenheter till 4.10% och tvååringen med 0.09 till 4.51%.
I de asiatiska tidszonerna är börserna upp under morgonen. I Hong Kong tjurrusar börsen med +5.90%, men det kanske var stängt igår eller något sådant. ASX 200 går +1.65%, KOSPI +1.81%, Nikkei 225 +0.33% och Straits Times +1.23%.
Med ny månad har SBAB:S dotterbolag Booli liveuppdaterat till professionella prisindex för bostäder, som är ett kvalitetsjusterat index, som tar hänsyn till t ex storlek, antal rum, våning, månadsavgift, geografisk information mm.
Det finns inget Sverigeindex redovisat, men väl lägenheter och hus fördelat på geografiska områden. Vilket kan ses som vettigt, då ingen knappast söker en bostad var som helst i Sverige, utan man brukar söka efter bostad i ett område relaterat till familj, arbete eller var man bor idag.
Och priserna kraschar för hus.
I Stor-Göteborg har priserna fallit -5.4% på en månad, i Stor Malm -4.3%, Norra Sveige -4.4% , Mellersta Sverige -6.1% och Södra Sverige -6.1%. Stor-Stockholm går bäst med endast -1.4% i pris på en mpnad, men sedan toppen är man med ett prisfall på -15.9% för indexet näst bäst i klassen efter Göteborgs -18.6%.
Även lägenheter rasar i pris, med Stor-Stockholm -1.4%, Stor-Göteborg -2.9%, Stor-Malmö -0.8%, Norra Sverige -2.7%, Mellersta Sverige -3.6% och Södra Sverige -2.9%.
Vad man kan se här är att priserna faller hårdast utanför storstäderna, och att Stockholm behåller sin attraktionskraft. Värst är det alltså för södra Sverige utanför Stor-Malmö, även om villapriserna fallit som mest i Göteborg. Det kan ses lite lätt ironiskt att priserna faller minst där de är som högst, och egentligen borde påverkas mest av stigande räntor, men å andra sidan är det vanligt med fjärrvärme i storstadsområdena, och därmed är det fler villor som inte drabbats lika hårt av elpriserna där.
I övrigt är lägenhetspriserna generellt nu lägre än de var innan prisraset hösten 2017, och för den som “bor sig rik” på lägenheter har alltså inte priserna stigit på ungefär sex år, om man så vill. Några procent till ner så blir priserna lägre än de var även efter prisraset 2017 – 2018 när spekulationsbubblan punkterades och i princip inget tidsintervall de senaste sex åren kommer då inneburit att man fått se sin bostad gå upp i pris.
Att villor faller hårdare än lägenheter kan bero just på detta – det var framför allt lägenheter som föll i pris 2017 – 2018 och sedan blåstes villapriserna upp av coronapandemin, så fallhöjden har tydligen varit högre för villorna. Än så länge. Räntan ska fortsätta höjas till åtminstone i vinter enligt alla ponduspostulerare, så priserna på bostäder lär justeras ytterligare som det heter på mäklarspråk.
I övrigt – då priserna på villor fallet över 15% i hela landet utom i norra Sverige, så kan de som köpte på pristoppen och bara hade 15% i egen insats nu fått sitt egna kapital utplånat och är inlåsta i bostaden och kan inte flytta om man inte längre har några 15% att stoppa in. Många andra kan fått delar av den egna insatsen utplånad, så till den grad att de inte heller kan flytta då de inte längre når mer än delar av 15% när de löst lånen. Eget kapital försvinner fort vid belåning.
95 kommentarer
Först idag. : )
Fick ett mindre trevligt brev från fjärrvärme-bolaget för någon vecka sedan.
Priset höjs med runt 15-16% – på både fasta och rörliga delen från 1/1 2023.
Högre pris på biobränsle anges.
Det som är lite tråkigt med såna här höjningar är att de är permanenta – även för den rörliga delen.
Denna höjning på 15% kommer alltså ligga kvar för all framtid – även om priset på biobränsle kraschar nästa eller näst-nästa år.
Inte ens jag är så naiv att jag tror på ett brev om något år där de förklarar att priset på biobränsle sjunkit så nu sänker de priset på den rörliga delen. 🙂
Det är ju där den fria marknaden kommer in! Då är det bara att skifta fjärrvär… nä, just det ja…
Nu har jag ansökt om fjärrvärme och är faktaresistent men ett par frågor,
-efter höjning vad betalar ni per kvh (eller motsvarande?)
-visst kan ni byta till pumpar/bergvärme/solvärme om ni vill eller sitter ni i livskontrakt?
-är det inte mer fördelaktigt om man har större yta? Vi kommer ha 600m2 boyta framledes och jag kan bara se att fjärrvärme är en fördel här. Har väl tänkt mig lite solceller också men i valet mellan olika pumpar, bergvärme, pellets eller annat tycker jag det kommer ut som en vinnare.
600 m2 boyta? Vilket slott är det du har köpt?
Oj, nej det är 300m2 idag men finns en byggrätt för två hus till för 2 x 150m2.
“framledes” är ju några år men jag tänker i termer av det för ett värmesystem.
Sommarhalvåret – 600 kr/MWh.
Vinterhalvåret – 900 kr/MWh.
Är säker på att det går att byta om man vill – grannen borrade och satte in bergvärme förra året.
Sen vet jag inte om det är direkt jämförbart mellan fjärrvärme och elvärme.
Vi har ju t ex ingen varmvattenberedare utan vattnet värms direkt vid förbrukning via en väldigt effektiv värmeväxlare.
Vi brukar ligga på en förbrukning på 15-17 MWh. Detta i ett hus byggt 1969 – dvs rätt dålig isolering.
Nu har vi bytt fönster/dörrar och tak så förmodligen hamnar vi på 12-15 MWh per år (besparingen verkar ligga mest på våren).
Jo jag har tänkt isolera vinden och viss tätning är lågt hängande frukter här som man väl bör ta tag i framöver. Verkar vara stenull på vinden så inte jättekul att ta bort, bör man bara lägga ett nytt lager ovanpå eller skall stenull bort?
Wofser, är det före moms, skatt och “påslag” (eller vad man nu har för fjärrvärme?)
eller är det inklusive allt?
600 m2!
Aj, där slår du mig med knappt 300 m2.
Ska du ha en pistolskyttebana inomhus?
Eller en riktig shuffleboardbana?
Jag var lite otydlig 🙂
Med framledes avsåg jag två hus till som skall byggas på 150m2 x 2.
Jag försöker ta höjd för det nu, otydligt skrivet…
Till Johans fråga om fjärrvärmepris: 4100 kr/år fast avgift och 73 öre/kWh. Priser ink moms. Årsförbrukningen är 17 000 kWh. Kommunalt bolag i Norrland. Går att säga upp.
Var intresserad av att koppla en frånlutsvärmepump för att spetsa med fjärrvärme i stället för elpatron. La den slanten till bilbytet i stället. Hade varit fränt att inte blåsa bort värmen i frånluften dock.
Tack
Frågan är om inte BRF får en extra skjuts ner när de behöver justera sina avgifter och folk ser på riktigt vad framtida kostnad blir….
För villor ser man kanske hela delen mer direkt.
Med BRF finns också en risk.
Det är inte bara din egen ekonomi du behöver vara orolig för – det är alla medlemmars.
Ju lägre pris på bostaden – ju högre risk.
Kan lätt bli en tråkig spiral nedåt om några får problem och i värsta fall “lämnar in nyckeln”.
Fast fortfarande finns väl bostadsbrist åtminstone i storstäderna!?
Om ingen vill överta/köpa medlemskap kan väl föreningen hyra ut!?
Känner du många som inte har en bostad, Harr Jan? Jag tror att de som bor på gatan generellt inte är kreditvärdiga. Vad jag vet så har 99.9% av de som bor i t ex Stockholm en bostad.
När folk slutar köpa bostäder blir det dessutom fler bostäder som brukas då folk inte flyttar och har dubbelt boende någon månad.
Det är nog inget problem att hyra ut i Stockholm om priset är det rätta. Har själv barn som börjar bli vuxna…
Jag är inte bekant med statistiken på området. (Skrev därför också ”väl”. )
Titt som tätt läser man dock om att det är smått omöjligt för ungdomar i storstäder att skaffa bostad om inte föräldrarna kan slanta upp för bostadsrätt.
Får kanske lägga några kol på
att bättra min kunskap kring statistik på området.
Även andrahandskontrakt är en bostad för övrigt. En del verkar definiera bostadsbrist som hyresreglerade våningar på Strandvägen med förstahandskontrakt.
Handlar väll mer om läge och antal kvm som inte balanserar efter individers önskemål.
Större hus som varit billiga att bo i när barnen flyttat ut blir nu dyr när de ska värmas, och vi kanske äntligen får till en flyttkarusell som behövts länge, på en rimligare prisnivå.
Den gruppen borde ju också kunna sälja först och köpa sen. En lägenhet är ju ofta lättare att hitta än ett hus som man vill ha, samt att man troligen nergraderar i insatt kapital.
”Bostadsbrist” betyder ju att det finns människor som vill ha en bostad de inte har råd med.
Brist kan vara nåt så enkelt som att en student som helst vill studera i Stockholm istället väljer Örebro för att det var där det gick att få bostad. Självklart väljer man inte att bli hemlös bara för att få plugga på sitt förstahandsval.
Jag hade fel när jag bedömde att tyska gaslager skulle nå 95%. De har nu nått 99%…
https://www.europeangashub.com/wp-content/uploads/2018/02/European-Gas-storage.jpg
Är ju inte ovanligt med så höga nivåer vid den här årstiden.
Det är heller inte ovanligt att gaslagren går från +90% till 30% December -> April.
Då är detta med ständig påfyllning.
Har svårt att se att Tyskland klarar sig till April bara genom att leva på den lagrade gasen vid normal förbrukning.
Gaslagren täcker ca 25% av normal förbrukning under en vinter.
Så det är långt ifrån faran över.
Tack för denna uppgift, många verkar likställa fullt gaslager med en vinters förbrukning.
Fråga –
Jag har fått förklarat för mig att man inte kan spekulera i terminer på nordpool för det rörliga priset så där är jag trygg.
Är inte elpriset idag kopplat till gaspriset till viss del?
Kan man spekulera upp gaspriset som man spekulerade upp oljepriset efter 2008 kraschen, ni minns när det gick upp till 240 dollar per fat ett tag?
(landet jag jobbade i lade sin budget efter det priset trots vissa protester och hade en taskig hårdlandning).
Det finns en logik i att priset på villor sjunker mer än lägenheter. Höjda räntekostnader slår mot bägge typerna av bostäder, men höga elpriser är värre för villor. Lägenheter har ofta fjärrvärme och dessutom är stora hus mer energieffektiva; mindre ytterväggar per kvadratmeter bostadsyta.
(Skrytvarning)
Kul att se att man någon gång lyckats göra en bra affär.
Köpte bostadsrätt i centrala Göteborg hösten 2017. Marknaden var död och ingen annan lade bud, det blev affär under utropspris. Sålde våren 2021, rekordpris i föreningen, bodde i hyresrätt 1 år och köpte hus i juni 2022, när marknaden åter var stendöd och vi var enda budgivare, det blev affär på 500 000 under önskat pris.
Gissningsvis har villan tappat ytterligare nu. Men vi avser inte flytta på några decennier (vi är båda kring 30 år) även om.man så klart aldrig kan veta.
Aktieportföljen är inte riktigt lycka mycket av en solskenshistoria i dagsläget…
Ni är bäst. Gratulerar, mycket snyggt tajmat.
Några dagar gammalt, men
“Cracks of a few centimetres have been identified in all four of OL3’s feedwater pumps. The root cause of the cracks found in the pump impellers is still unknown. The cracks were detected during maintenance and inspection work. The possible schedule impact will be communicated as soon as the results of the investigation are available.”
Verkar som OL3 inte kommer i full produktion 27/12 utan att det blir förseningar.
Matarvattenpumparna har tack och lov inget med reaktoraäkerheten att göra.
Det verkar vara pumparnas blad som har sprickor- frågan är om det är tillverkningsfel och/eller kaviation?
Varken torrkörningen av elementen i Ringhals eller detta är direkt säkerhetspåverkande (även om problem med matarvatten känns som om det potentiellt skulle kunna påverka säkerheten). Men det är en massa elproduktion som inte är online. För att vända på ett populärt uttryck här så påvetkar väl inte det elpriset, det är bara bortfallet av R1 och R2 som påverkar elpriset.
OL3 lär inte producera denna vintern. Det är lång leveranstid på denna typen av pumpar och man brhöver först utreda orsaken..
Undrar när vi får ny produktion i SE3/4?
Vattenfall vill ju inte bygga utan 5% budrag til anslutningen. Klart 2030?
Bara att ställa in sig på elpriset förblir högt tack vare idioterna i förra regeringen. Stänga ner Ringhals var förmodligen det dummaste man kunde gjort.
Allt annat bleknar i jämförelse om man förstår hur elsystemet fungerar.
1. Håller inte R1 och R2 på att återstartas? Det är ju busenkelt enligt viss expertis här och i regeringspartierna.
2. Om regeringen inte mixtrar med förutsättningarna för mycket för havsvindkraft så kanske Kriegers Flak, och några av de ytterligare 7 projekt som ligger på deras bord i väntan på klartecken, kommer i produktion innan 2030. Tyvärr kommer nog resultatet av osäkerheten bli att vi står både utan dessa projekt och kärnkraft då.
1. Har du några länkar där regeringspartierna hävdar att det är busenkelt att starta upp R1 och R2? Har enbart sett att de vill utreda möjligheten.
2. Låt oss hoppas att det tidigare monumentala feltänket kring havsbaserad vindkraft rättas till och förutsättningarna för densamma ändras. Totalt galenskap att skattebetalarna (i slutändan) ska betala nätanslutningarna för denna.
Jag tänkte väl närmast på Svantessons tweet om att starta ny kärnkraft de första 100 dagarna.
Annars länkar:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.liberalerna.se/nyheter/liberalerna-undersok-aterstart-av-ringhals&ved=2ahUKEwjqrInw7Yz7AhXqQ_EDHefLATsQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw27_2OmWDi805oeKsJPMvRB
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sverigesradio.se/artikel/hogerkoalitionen-utred-aterstart-av-ringhals-1-och-2-snabbt&ved=2ahUKEwjqrInw7Yz7AhXqQ_EDHefLATsQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw15t2mJejl-QvWXOrHADP_q
Nej, de du så sarkastiskt kallar “expertis” har inte inblick. R1 och R2 kan inte återstartas. Kritiska delar är skadade.
Bränslet är dåligt.
Du ljuger om vad regeringen har sagt om återstart. Vad ljuger du mer om?
Varför är det så jävla viktigt för “lönsam havsvindkraft” behöver får 5% av investeringskostnaden täckt, dvs landanslutningarna?
Du kan ju istället svara på varför ni vänsterblivna idioter så gärna ville stänga av kärnkraft utan ersättning, och blockerade beslutet 2019 när det var nya förustättnignar?
Hur mycket betalade Putin er? Hochveräters.
Tänk på tonen.
(Det brinner fort i ditt huvud tydligen. Man kan ju undra var alla trådpoliser är när du far ut i invektiv…)
Tycker det är helt omotiverat jag blir kallad:
1. Vänsterbliven
2. Betald av Putin
3. Högförrädare
Anser nog att du bryter mot forumregler men det är upp till bloggaren att avgöra.
Tonen är bara viktig när man klagar på vissa saker. Andra får man säga vad man vill om, tydligen.
Det kom inga 10 000 tyska tonpoliser som det brukar göra.
Återstart är helt onödigt då det är 50 dagar jämt tills dess att högerns nya KKV matar ut jungfrulig fossilfri elström på nätet!
Och angående tonen finns en viss affektinkontinens hos kommentarsfältets mer högerlutande individer.
Jag går bara och väntar på en konkurs från 1 eller flera trähustillverkare där folk stoppat in pengar och tyvärr hamnar i kläm
Vi får se vad en extra höjning om en månad av riksbanken innebär för priserna fortsatt jag killgissar på ned 😉
Varsel, än så länge:
https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/hustillverkare-varslar-70-kan-drabbas/ar-AA13BKgx?
Hustillverkaren Obos varslar om uppsägning av 70 personer på fabrikerna i Myresjö och Vrigstad.
– Sedan i somras har vi, liksom övriga aktörer i branschen, drabbats av vikande orderingång, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige, till Vetlanda-Posten.
Både kollektivanställda och tjänstemän drabbas av varslet. Nu pågår förhandlingar med de fackliga organisationerna.
Obos har omkring 400 anställda i Myresjö, och cirka 240 i Vrigstad.
Jag har inte kollat upp hur barnafödandet sett ut på senare år men det bör ju varit nedåt sen covid kan jag tycka och definitivt nedåtgående nu så som konjunkturen ser ut – vilket långsiktigt bör sätta mer press på villor kontra brf:er allt annat lika? Ovanpå energipriser etc.
Jag kan förstå att dessa höga elpriser parat med ökande räntor sätter press på huspriserna.
Jag kan tänka mig att det blir en rätt stor rotation på pensionärer i hus in i lägenheter rätt snart, inte pga. lånen men pga. elräkning och allmän inflation.
Sen bör väl rimligen drömmen om en stor villa för barnfamiljerna bli drömmen om en liten varm lägenhet rätt snart?
För den med pengar bör väl stora villor och fritidshus bli attraktivt prisade framöver tillsammans med jordbruk, om dom inte redan är det.
Högre lön som kompensation blev det ju inte 2023 iallafall för de som låter facket förhandla åt dom.
Den stora villan kommer nog alltid vara drömmen för en majoritet av befolkningen. Sedan kommer den ekonomiska verkligen ikapp.
Men jag håller med framför allt i fråga om fritidsboenden. Om 1-3 år kommer även de som utan problem klarar att dra runt permanentboendet känna att den dör sommarstugan börjar bli väldigt dyr i drift. Det har ju varit en brant prisuppgång på den marknaden, så min spaning ör synfältet blir bratare och högre än för permanentboenden.
Ja när värderingen på villan/bostadsrätten sjunker så tvingas många sälja sitt fritidshus för att fixa stigande amorteringar och räntor.
Du har rätt. Bo måste man men fritidsboende behöver man inte. Här i Kungsbacka tycker jag mig inte se några 18.6% prisfall även om det givetvis finns. Snarare att slutpriserna ligger runt utgångspris om det är vettiga objekt. Kvalitet kommer alltid gå att sälja dvs rimligt stora och välplanerade villor på bra tomter med rimliga driftskostnader.
Vi kommer får vänja oss vid extrema priser på allt, till våren kommer en rekyl uppåt på villor när folk ser att dagarna blir längre. Jag tror inte ett dugg på 50% nedgång eller så för de ökade räntekostnaderna motvierar inte så stor nedgång.
Uppvärmningen kostar mer, javisst, men dolk kommer lära sig att gå omkring i tofflor och lusekofta och under 2023 kommer troligen värmepumparna komma ikapp med mer leveranser. Och jag tror att kommunerna kommer få acceptera att folk eldar med ved. Jag hoppas folk inser nu att våren 2023 måste man lägga sig beställning på 5-10 kubikmeter.
Så vi överlever även den här krisen. Trots allt hjar vi fallhöjd till SoWeTos nivå. Sedan måste varje regering inse att en djupfryst ekonomi får landet att stanna så garanterar kommer det kamratbidrag, solidaritetslån eller annat för att hålla igång villaägarna. Kanske kommer Anslagstavlan publicera instruktioner hur man minskar värmekostnaderna genom att elda med sopor, koskit eller liknande. Vedhuggarna och murarna får jobb när man subventionerar murspisar som uppvärmningskälla, katalysatorinstallatörerna får bråda dagar och så vidare.
Ved- och kolförsäljare kommer att bli ett vanligt inslag i villaområdena där de kör runt med hästdragna vagnar, folk får cykla mer. Lastbilsflak blir ett vanligt sätt att transportera sig hem från butiken.
Men jag vägrar tro på mänsklighetens undergång.
Även om elpriset sticker iväg för många pensionärer med kåkar byggda på det glada 70-talet, då direktverkande el var det senaste i uppvärmning, så är det ändå så att deras lån är avbetalade och de bor billigt i sina kåkar.
Syns nu på penningmängden också. I årstakt, mätt sedan ett år tillbaka fr idag så ökar fortfarande M1, men det mesta av den ökningen skedde för mer än 6 månader sedan. Senaste 4 månaderna sjunker M1 med motsvarande ca 13% i årstakt. Vi amorterar nu mer än vad vi tar ut nya krediter, kollektivt sett.
I grunden är svensk ekonomi stark även om vi haft en sämre produktivitetsutveckling under senare år.
Nu kan en av två saker hända. Antingen får vi ner inflationen kraftigt under nästa år genom en stram statsbudget som kan ge en starkare krona. Då kan räntorna börja sänkas så småningom och bostadsmarknaden repa sig.
Eller så håller inflationen i sig och vi vänjer oss vid den, men löneökningar som kompenserar för inflationen. Då kommer fastigheter och bostäder att stiga minst lika snabbt som inflationen, särskilt om realräntorna fortsätter att vara negativa.
En stram statsbudget kan ju ge några roliga svekdebatter.
Men det är väl nu man ska ta dem, lagom till nästa val är det inte längre ngt medianväljaren tänker så mycket på.
Är ju detta Uffe satsar all in på nu, svika samtliga vallöften redan de första hundra dagarna.
Men en stram budget har aldrig legat för högern som historiskt uppvisar ett skrämmande trac record vad gäller rikets finanser.
En alltför vidlyftiga budget brukar åtföljas av en stam budget.
Sambon tittar ibland efter villor i området vi bor i, lite för inspiration men även lite självplågeri. Man lär sig mycket när man bor i hus. Hur som helst så har nästan alla sänkt sina priser, på ett objekt hade utgångspriset sänkts med 22%, vilket vi tyckte var väldigt anmärkningsvärt.
På andra hus var sänkningen 6%.
Göteborgsområdet.
Jo dina siffror könns mer som verkligheten. 22% har säkert en orsak som kass planlösning, stort underhållsbehov eller liknande.
“panik” här ute på landet i Roslagen.
Många som lagt pengarna på “livsstil” istället för uppvärmning och isolering får inte husen sålda.
Den där “mysiga” 100 år gamla stugan som drar 25.000 kwh trots llvp är inte så attraktiv längre….
Jag hade skrattat om det här inte är katastrofer för de som drabbas. Tyvärr har det varit för lätt för folk att dras med i “yta framför innehåll”. Och de där pengarna man tänkte leva på under pensionen som skulle komma från försäljningen har försvunnit.
Observationen i Roslagen är att priserna är ner 20% från toppen. Det närmar sig snabbt nivån före Covid.
Tråkigt för “pappersförmögenheten”. Men vettigt.
Lite som jag skrev ovan om Göteborg, rimligt bra objekt håller emot bättre, det är de där olämpliga objekten som rasar. 25MWh om året trots LLVP antyder ju att tilläggsisolering borde gått före pool.
Men helt riktigt att detta är en tragedi, de som drabbas förstod nog inte vilka prioriteringar de borde gjort.
25MWh/år är rätt ordentligt med energibehov 😉
Javisst, men på 70-talet drgo många villor 30-40 MWh per år. 4 kubik olja var normalt Sedan har de flesta hus tilläggsisolerats, bytt fönster, fixat ventilation och satt in VP av olika slag så idag ansed väl 15MWh per år var acceptabelt men är huset orenoverat så ser an fortfarande de här siffrorna.
Det är ju omöjligt att parera en ökning i en redan stor utgift på 600% eller mer under några år.
Just – osäljbar – är något ingen nog räknar med faktiskt. Man tänker att man får ju alltid något som är mer än vad man gav men så länge den inte är såld tickar räkningar och lån på.
Har man hus och fritidshus som skall värmas blir det inte billigt Dec-Februari och nu försöker väl många tömma rören i panik och köra frysen med huset vilket väl resulterar i enorma underhållskostnader istället.
Det som är tråkigt i sammanhanget är den enorma press detta sätter på i övrigt fullt fungerande familjer.
Jag tycker inte det är onödig lyx att ha en villa i stad någonstans i Sverige och ett litet torp.
Vi har skapat en energi-underklass av ganska stora grupper. Jag skulle skriva något om att de som går på bidrag klarar sig men dom åker dit på inflationen istället.
Det räcker med plusgrader inomhus, helst +10 grader, för att huset skall klara sig rätt så bra så man kan spara en hel del. Går också att köra LLVP nattetid och värma upp huset bertydligt mer och låta temperaturen sjunka under dagen.
Hej, mögel.
En eller två avfuktare räcker väl för att undvika det?
Precis. Det här har många försäkringsbolag redan flaggat för.
De kommer inte ersätta skador beroende på att man haft lägre temperatur än 15 grader inomhus.
Beror på hus. Nyare hus behöver högre temp än nya.
Ett samhälle där det är mer lönsamt att bo än att arbeta är inte ett sunt samhälle.
Jag ser fram mot att överbelånade livsnjutare tvingas gå från hus och hem.
Drar du vingar av flugor också?
Bara på flugor som skryter på Instagram om sina bostäder.
Det tråkiga är bara att de som drabbas värst i allra högsta grad skulle kunna arbetat hårt men inte åtnjutit uppgångens fördelar.
Typ valfritt par i 30-årsåldern som sparat länge och gick från hyresrätt till hus under pandemin.
Huspriser i norra delarna av Stockholm verkar följa samma trend. En hel del sänkningar, annars är det dåligt med objekt ute och de som ligger ute har säljarna bestämt sig för att de ska sälja på samma pris som ATH i 2021 och då blir objekten ute länge.
Precis.
Det jag ser är att en del stor “gårdar” här ute har problem. De har styckat av tomter som de vill sälja för var tomterna gick under ATH 2021. Gärna med byggrätt för de “episka” Älvsbyhusen.
En hel del slitna villor ute som hyrts ut till hantverkare med. Alla med utpriser som om det var 2021 och de var topprenoverade.
Tajming? Vill köpa en fjällstuga och var nära att signa i våras. All osäkerhet fick mig att avvakta vilket nog var rätt sett till läget under hösten och att de högre räntorna och energipriserna knappt börjat verka ännu. Så till min fråga, jag väntar nu på en prisnedgång, det är tråkigt att vänta, men hur länge ska man vänta? Tror ni på köpläge i vår/sommar när första jobbiga vintern fått verka?
@Pekka
Ja, det skulle jag tro. Jag friskriver mig från allt och vågar mig på ett påstående att om kommande vinter blir svår för stugägarna kommer marknaden översvämmas i maj. Väntar man ytterligare ett år inträder snart det nya normala för dem som har råd att ha kvar stugorna, även om svångremmen dras åt, paniken ebbar ut och priserna stabiliseras.
Dock tror jag absolut inte på någon prisuppgång på 3-5 års sikt.
Sedan ska ju rätt stuga säljas också.
Jag tror att vissa typer av villor kommer bli mer eftertraktade än andra-om priset fortsätter stiga för de medan andra sjunker låter jag vara osagt. Det kanske snarare är så att de bara inte sjunker lika mycket helt enkelt-men att man får räkna med ett tapp ändå helt enkelt. Jag tror vi har en sån villa iaf. Nybyggd villa som drar väldigt mycket mindre el i uppvärmning än andra. Nu kan vi visserligen undra varför vi inte tog steget längre och såg till att bygga ett passivhus-men gjort är gjort. Vi skulle räkna på hur mycket vi fick i elstöd när beskedet kom. Vi har dock inte köpt mer än 7700 Kwh på ett års tid, så det idiotiska stödet kommer oss inte så mycket till gagn ändå. Vi producerar 6000 Kwh per år med solceller, men säljer ca 4000 Kwh av dem, så om man kvittar Kwh mot varandra så blir det netto att vi köper 3700 Kwh/år. Vi har 24 grader varmt inomhus eftersom jag är en liten fryslort. Nu har vi sänkt temperaturen kraftigt för att försöka göra vår del i att spara el (vi har annars bundit vårt elpris på 62 öre i lite mer än 2 år till). Värmepumpen har gjort åt ca 10K kwh sen vi flyttade in i juli 2020. Stor trädgård där vi är självförsörjande på grönsaker, med bevattningssystem installerat för att snåla in på vatten (och tiden det tog att gå runt och vattna manuellt). Grannarna får en hel del av det vi odlar för vi inte kan ta hand om allt. Samtidigt får vi gratis ved av grannen om vi hjälper honom i skogen när han ska gallra (fast vi har bara en myskamin, ingen man kan hålla huset konstant varm med. Men vi har en vedeldad badtunna där det går åt lite ved ibland). Även om vi inte hade bundit vårt elpris hade priserna kunnat sticka iväg långt åt h-e utan att det känts nämnvärt i plånboken. Rumstrera om lite i budgeten och skippa vissa saker så hade det ordnat sig ändå.
Men vi bryr oss inte. Det enda som skulle få oss att flytta härifrån är om nån av oss går bort innan vi hunnit amortera färdigt, för det skulle bli tuffa kostnader för en ensamstående. Men vi är en bra bit på väg att klara oss även om det skulle hända-vi amorterar bra mycket mer än vad lagen säger. Vi har planerat villan så att vi kan stanna kvar tills vi bärs ut i träfrack. Rullatorvänlig och allt. Men jag tror nog allt att såna här hus kommer sticka ut i statistiken som att de inte sjunker lika mycket, det är vad jag vill tro iaf.
24 grader inomhus, det blir en bra historia att berätta för barnen när dom försöker skrapa isen av plattvn.
Vi sänkte först till 19 grader-men då kändes det på riktigt som att skrapa is från plattvn… Sen väntade vi i ett par veckor och tittade på vår energiförbrukning med den förändringen-och såg att det inte ändrats nämnvärt. När jag med dubbla täcken ändå vaknade flera gånger per natt för att jag frös så sa jag att nu får det vara slut på experimentet-så vi höjde värmen igen. Nu har vi ca 21-22 grader inomhus, och jag märker att det endast känns som att skrapa is när jag är utan mina ulltofflor. Sådär har vi stannat nu. Så det kanske inte är en jättekraftig sänkning trots allt-men väldigt kännbar för mig. Vi skaffar inga barn, och tur är väl det när saker och ting ser ut som det gör just nu. Vi är inte jättebarnkära om man säger som så-och det har väl varit en stor del av vår räddning…
“Vi skaffar inga barn -för klimatets skull”, typisk varningsklocka för fanatiker.
Nu framgår det inte av din kommentar varför ni valt att inte skaffa barn, men beroende på anledning brukar det säga ganska mycket om människor.
Om man inte KAN är det så klart något annat.
Det är lugnt, inflationen äter mina lån
(spår av ironi kan förekomma)
Tror inte att det kommer märkas särskilt mycket att priserna på bostäder går ned. Så länge som man har råd att betala på lånen månad för månad så kommer folk bita ihop och bo kvar. Men antalet affärer kommer så klart att minska.
För vitt-och-fräscht-gänget är det viktigaste inte att bo, utan att kunna visa upp sin bostad och sig själva för bekanta genom narcissistiska inlägg på Instagram. Visst kommer det att verka lite underligt när en växande familj väljer att bo kvar i sin lilla centrala tvåa, men då får man ta i lite extra när man beskriver hur fantastiskt lycklig man är. Att skilja sig och flytta går ju inte 🙂
Förr eller senare blir ena parten arbetslös och lägenheten måste säljas till rådande prisläge. Men om vi bara haft en rejäl inflation i några år, kanske det nominella priset blir nästan lika högt som inköpspriset i alla fall, så då kan man ju trösta sig den vägen. Att ljuga för sig själv funkar alltid.
Och i instagrammandet från husvagnen man bor i, kan mu hävda att det är precis så man vill ha det och att man är såååå lycklig, gärna med en hashtag.
🙂
#vanlife är ju på modet, men kan blir rätt kallt och fuktigt. Lunginflammation är inte så kul. Fler dör av kyla än av värme, som hon från SD som försöke tona ned klimatkrisen sa. I längden svårt att jobba under sådana förhållanden också.
Köpte i maj så känns bra att man lyckades pricka precis på toppen! Nåväl, hade inte tänkt sälja på 10-20 år ändå så det kvittar.
Sålde min lägenhet i början September innan styrräntan höjdes. Tappade drygt 600-900k sen toppen, är min uppskattning. Trots att det var ett attraktivt objekt så uteblev buden, nåväl dolda skambud fanns. Blev ingen ko på isen, som det kunde blivit då jag köpt nytt för downsizing. Hade hoppats på någon miljon över, till nya köp. Slipper nu skatta några hundra tusen i a f. Med barn och sånt är det hopplöst att matcha marknaden, annars är det rätt lätt att se vart priserna ska.
Nu är fallhöjden bara runt 20-30% till, kausalt 1:1 samband mot bostadsobligation. Något värre kanske, då äntligen KALPen justerats upp mer än löneökningar. Villor spås dock gå ned något mer beroende på drift.
Enlig fikarumsdiskussionerna så är det tvärstopp på smålägenheter i de föreningar folk bor i (upp till 50 kvm ungefär). Det kommer tydligen ingen på visningarna. Jag antar att kundkretsen i stort sett är hushåll med en person eller väldigt unga par med begränsad köpkraft. Och då är månadsutgifter på 10-12 000 (med amortering) helt enkelt för mycket.
Men ingen sänker priserna ändå. Folk kikar på att hyra ut i 2:a hand istället. Ja, vi får se hur det här slutar.
Ni köpte i alla fall för varaktigt boende och inte som ett steg i bostadskarriären. Kunde varit värre.
Jag bodde på två våningsplan, men även större lägenheter har gått ned brutalt. Ja nu är det nog bara 20-30% justering kvar för lägenheter. Hus ska ned mer. Jag räknar med 70-80k/kvm i Stockholms innerstad. En liten justering bara.
Jag bodde för 7k/månad och gick vinst på min konsumtion. Härligt att kunna skippa underhåll när man bor nytt. Motsvarande HR på det läget hade nog legat på 15-20k per månad.
Svar till ovan – mindrevetande
Ja, om man kunde bo stort för 7000/mån alldeles nyss så förstår man varför ingen kommer och tittar på smålägenheter med utgifter på 10 000 +
Men jag tror inte att det är många som kommer att anpassa priset utan försök att hyra ut i andra hand (men, lycka till att få full kostnadstäckning). Det blir väl några dödsbon eller folk som bott länge och skall flytta som startar spiralen.
Idéen med räntehöjningar är att man ska låna mindre. Så förefaller det också vara”, sade Stefan Ingves.
Jag trodde Riksbankens uppdrag var inflationsmålet 2% och inte bry sig om hur mycket folk lånar eller ej.
Speciellt när motsatsen gäller i Ingves uttalande och hans egen värdelösa minusränta drivit på allt lånande. Sluta med pekpinnarna Gubbe när det är ditt eget fel.