Börsveckan inleds svagt i de asiatiska tidszonerna efter en faktiskt positiv vecka i Stockholm. SBAB och Booli rapporterar om kraftiga prisfall på bostäder i september, särskilt för villor. Allt fler hushåll söker hjälp för att ha råd att köpa mat pga de skenande priserna rapporterar SvD.
Stockholmsbörsen steg under förra veckan efter en rusning i fredags på +1.93% för OXMS30 och +2.34% för OMXSPI. Veckan stängde således på +0.61% respektive +0.54%. Dippen i slutet av 2020 utgör tydligen ett stöd.
och kostar nu 10:11 SEK medan
Valutorna är stabila med 11:10 SEK för USD och 10:87 SEK för EUR. Guldpriset är nere på 593:- SEK per gram. De amerikanska räntorna steg återigen i fredags, men är inte uppe på tidigare topp ännu.
I USA gick S&P-500 -1.51% och -2.91% på veckan medan Nasdaq föll -1.73% och -3.01% på veckan.
I de asiatiska tidszonerna öppnas börsveckan sv agt med ASX 200 på -0.27%, Hang Seng -0.93%, KOSPI -0.71%, Straits Times -0.55% och Nikkei 225 mot strömmen på +1.07%.
SvD rapporterar att frivilligorganisationer varnar för att allt fler hushåll inte längre klarar av vardagen och inte har råd med mat. Det handlar även om människor med inkomst, som pensionärer och barnfamiljer och inte bara de som står utanför samhället. Det är inte bara maten som stigit i pris, utan som bloggen påtalat så gör skenande priser på nödvändigheter som el att de svagaste grupperna helt enkelt får slut på pengar och eventuella buffertar man hade sparat är nu slut. Återstår att betala för bostaden och elen, och när matpriserna stigit närmare 20% sedan inflationen tog fart under tidiga 2021 så räcker det helt enkelt inte till mat fullt ut.
SBAB:s dotterbolag Booli rapporterar att bostadspriserna rasade i september, med upp till 5% på en månad. Värt drabbades villor. Värst drabbades norra Sverige med -5.2% på villorna följt av Storgöteborg med -4.7%. I Storstockholm föll villapriserna -3.7%.
Lägenhetspriserna föll mindre, bara -0.7% i Storstockholm, men -2.1% i Storgöteborg, -2.9% i Stormalmö och -2.9% i norra Sverige. Fortfarande ordentliga nedgångar på en månad. Säsongsrensat för hela Sverige föll lägenheterna med -1.2%.
Det handlar om SBAB:s och Boolis prisindex HPI som baserar sig på till Booli inrapporterade försäljningar.
SBAB:s chefsekonom uppger att “[vi bör] ändå ställa in oss på att bostadspriserna fortsätter falla framöver”. Man har inte heller tagit hänsyn till elpriserna i denna prognos, men bloggens egen reflektion kan vara att elpriserna och med det driftskostnaderna kan ligga bakom större prisfall på villor än på lägenheter. Detta trots att mäklarna inte uppdaterat boendekostnader till aktuella elpriser vad jag sett, utan lever kvar i det förgångna för att lura på köparna objekten.
En läsare rapporterar att det verkar som alla nu vill sälja sina tolvmiljonerkronors fritidshus i Stockholmsområdet. Inget bloggen kontrollerat om det stämmer dock, utan det bör nog ses retoriskt. Tillägg: I Stockholms län (Stor-Stockholm) finns det just nu fjorton fritidshus till salu till ett begärt pris över 10 MSEK.
86 kommentarer
Jag tycker att boolis kvm-pris spretar väldigt mycket även inom samma område, trots att standarden på husen är väldigt lika.
När man räknar på 5% ränta och en rimlig månadskostnad blir priset betydligt lägre än det var i våras. Vi köpte villa i förra veckan. Det är svårt att hitta nivån när alla bud är dolda – men man får lita på en rimlig kalkyl och vara beredd att släppa objekt till dem som lever kvar i nollränta.
Grattis, vad roligt!
Av nyfikenhet, hur långt under utgångspris köpte ni, hur nällade var säljarna att sälja till ett pris som inte baseras på nollränta? Grattis till en förmodat bra affär jämfört med om ni köpt i början av året!
Mäklare värderar för att få uppdrag, det har ingen koppling till det faktiska värdet. Booli har en bra värdering som tyvärr saknar datummärkning.
Tänk på att priserna sjunker så fundera på hur mycket en flytt före årsskiftet är värd, den som har lust att vänta gör nog en god affär.
Ja, därav min fråga, utgångspriset speglar vad säljare vill ha baserat på nollränta. Jag ska inte flytta, frågade bara av nyfikenhet.
Vi köpte villa i somras i en kommun som nog räknas till “Stor-Göteborg”. Mäklaren ville ha 5,5 miljoner på förhand, ett liknande objekt hade tingat 5,46 i mars/april. Officiellt lades objektet ut på 5 miljoner. Ingen annan vågade lägga bud så vi förlikades på en knapp halv miljon lägre.
I nuläget bedömer jag att vi gjort en mindre bra affär rekt ekonomiskt. Men vi har, som man brukar säga, köpt för att bo. Och efter 25 visningar under två års tid är vi glada att rätt objekt dök upp först när marknaden frusit ihop.
Grattis!
Att fånga den fallande kniven är omöjligt. Vem vet ni kanske köpte på absoluta botten eller så kanske en total kollaps kommer nu i vinter/nästa år.
Styrräntan är nu 1,75% vad vi kan göra är att basera prognoserna på riksbankens prognos. På sidan 14 i senaste rapporten säger de att 50% konfidensintervallet för styr räntan 2023 ska vara mellan 1,7% och 3,5%. Och är bara 5% chans att styrräntan kommer ligga mellan 4-4,5%. Så klarar man 5% ränta i sina beräkningar så är man nog lugn om man köper för att bo.
Men några boprisökningar kan vi nog inte räkna med de närmsta åren pga hög ränta och lågkonjunktur.
Personligen tror jag att EU kommer lösa Elkrisen och elpriset kommer toppa nu i höst för att sedan plana ut men inte gå upp mer.
Men precis som Alla andra har jag alltid fel i mina prediktioner.
Riksbanken är medvetet dåliga på prognoser, FED ser ut att ha uppsåt till ärlighet.
“Tillskriv aldrig något ont uppsåt när det kan förklaras med dumhet.”
Hanlon’s razor
En ganska farlig devis som tyvärr är väldigt populär. Många sammanslutningar med ont uppsåt, eller gott uppsåt men skadlig ideologi (konspirationer i ordets ursprungliga bemärkelse) kan gå obemärkt förbi ifall alla gör allt dom kan för att bortförklara det med dumhet.
Jag är säker på att mer energi förslösas på att slåss mot väderkvarnar och bränna stråmän i form av konspirationsteorier än den skada som verkliga konspirationer gör. Dessutom går det inte att hålla något hemligt allt kommer ut tillsist. Kanske inte är så spännande men oftast är devisen ”det du ser är det du får”.
Dessutom är det just genom konspirationersteorier som Ryssland sprider sin desinformation. Väldigt mycket av dessa teorier kan härledas direkt till kremls propagandamaskin.
Tror man på riktigt att riksbanken har en agenda att skada svenskarna och Sveriges ekonomi då får man faktiskt ta på sig foliehatten och ställa sig i hörnet. Att sprida sån desinformation är faktiskt farligt i dessa tider.
@Storebror Ja, Riksbanken är inte dumma utan de ser naturligtvis hela den komplexa bilden som nu uppstått. Men hur problemet nu ska lösas tror jag inte att de har någon bra lösning på.
Jag håller med, räntehöjning är aldrig en ”bra” lösning. Idéen är att få människor att känna sig fattiga och konsumera mindre, mindre konsumtion minskar efterfrågan som minskar priser.
Jag tror de lyckas med att få människor att känna sig fattiga, dock är frågan om idéen om tillgång-efterfråga kurvan fungerar i detta läge. Men att ifrågasätta kapitalismens grundbult tror jag inte ekonomerna på riksbanken kommer göra. Eller vad vore bättre planekonomi?
Storebror, det är klart att man inte ska hålla på att sprida ryska konspirationsteorier, det har väl inget med saken att göra? Ordet konspiration har ju fått en lite märklig definition på senare tid så bäst att undvika den. Ifall inte Riksbanken hade någon som helst agenda, varför skulle dom då hela tiden manipulera inflationsmåttet? Det finns en agenda och det finns människor bakom som driver den agendan. Nu har dom hamnat i ett läge där dom måste höja räntan i alla fall.
–
Kapitalismens grundbult kan nog sägas vara att kapital har ett värde. Därför finns en kostnad associerad med att låna ihop ett kapital – räntan. Att ha en politiskt tillsatt kommité i form av en riksbank som bestämmer den räntan med en annan agenda än marknadsmässig prissättning är just planekonomi.
–
Den artificiellt låga räntan har lett till felinvesteringar, att företag som inte borde finnas finns och att dessa binder upp kompetens som hade kunnat verka inom företag som är livskraftiga och producerar något folk är så beredda att betala för att dom klarar sig utan nollräntekapital som desperat jagar avkastning.
Riksbanken är ute efter att förstöra för just dig tänker du. Stefan Ingves sitter på sitt kontor och funderar på hur han ska kunna manipulera inflationsmåttet för att bara paja och förstöra. Bakom Stefan står en kabal av ondskefulla män som inget annat vill än förstöra för de i spabadsklassen. (Jag raljerar.) Alltså, manipulerat inflationsmåttet? Låter verkligen hemskt när du säger det.
De har uppdaterat inflationsmåttet de använder baserat på ny vetenskap kring inflation och prisförändringar. Från 1993 till 2017 använde de KPI sen från 2017 använder de KPIF. KPIF är KPI med fast ränta. Ändringen förgicks av flera år med öppna diskussioner och många publicerade rapporter. Vår riksbank är en av världens mest transparenta riksbanker. (Jag vill tillägga att Sverige är ett väldigt bra demokratiskt land med liten korruption överlag.)
Klart riksbanken har en agenda. Regeringen har bestämt riksbankens agendan
” Målet för Riksbankens verksamhet skall vara att upprätthålla ett fast penningvärde.
Riksbanken skall också främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.”
Att den låga räntan har lett till felinvesteringar är något riksbanken hela tiden har påtalat så inte direkt något nytt. Men deras mål som satt av regering är en inflation på 2% och räntan är deras främsta verktyg.
Jag säger inte att riksbanken är kompetent, däremot vänder jag mig emot påståenden om att riksbanken skulle ha en annan agenda än den som regeringen har fastställt (alltså att de skulle vara korrupta.).
Så KPI-varukorgen har inte avsiktligt haft överdrivet fokus på platt-TV:s och bristande fokus på bostadskostnader? Ingen har medveten velat få inflationen att se låg ut? Det förklaras endast av dumhet?
–
(Du verkar om och om igen hänga upp dig på ordet konspiration, att det ska vara onda män i mystiska ordrar besatta av kabbala med hemliga planer; min rekommendation är att du släpper det ordet. Diskussionen handlar om ifall det vi ser bäst förklaras av dumhet eller är avsiktligt.)
@DJ
“och bristande fokus på bostadskostnader? ”
När det gäller varan “boende” så går det knappast att mäta inflation på ett annorlunda sätt. Hyror är enkelt. Men när det gäller ägda bostäder måste man nästan utgå från de faktiska utgifterna just nu. Eller räkna på en schablon som bygger på vad det skulle kosta att hyra motsvarande boende.
KPI har speglat hushållens utgifter för boende ganska korrekt. Bostadsägarna har haft en perfekt “icke storm” de senaste decennierna och kunnat konsumera varan “boende” extremt billigt. Räntor, skatter etc har samverkat till bostadsägarnas fördel och och det måste avspegla sig i KPI.
Vill man skatta prisutvecklingen för spekulations-tillgången “fastighet” är det något annat man mäter och precis som andra tillgångar, t.ex aktier, kan det inte ingå i KPI.
Lånefinansierad tillgångsinflation är något som måste mätas utanför KPI. Det innebär inte att KPI-måttet i sig är fel. Snarare att RB uppdrag med ensidigt fokus på KPI är stolligt.
Ondska, inkompetens eller ett svårlöst problem?
Kollaps vet jag inte. En bra fingervisning på hur bostadspriserna kommer att utvecklas framöver brukar vara att titta på hur lånelöften utvecklas. Ett lånelöfte varar väl i regel 6-12 månader, så det är med viss eftersläpning det visar sig i prisstatistiken.
Eftersom lånelöftet sätts utfrån bl a kalkylräntan som i sin tur beror på den femåriga bostadsobligationen så då ser det inte så ljust ut. Lite data punkter (källa riksbanken);
2018 Vecka 39 0,742
2019 Vecka 39 0,09
2020 Vecka 39 0,1056
2021 Vecka 39 0,5196
2022 Vecka 14 2,109
2022 Vecka 39 3,9766
Utifrån ovan samt övriga variabler såsom vikande konjunktur, elpriser etc. Så gissar jag på fortsatt nedgång.
Fint! Rolig statistik, bra indikator.
Håller med, jag tror varken på att vi nu är i botten eller på en total kollaps av hela husmarknaden.
Eller beror på vad man menar med total kollaps.
Inte otroligt att bostadspriserna förlorar 1/3 av värdet (alltså ett 6 miljoners hus förlorar 2 miljoner i värde) jämfört med toppen innan det vänder, ungefär som aktiemarknaden. Bostadskrisen i USA 2007/2008 så gick priserna ner 34% innan det började vänta och uppgången till hur det var innan tog några år (se Case-Shiller Home Price Index).
Trotts att det säkert kan bli en 20-30% nedgång tror jag svenska bostadsmarknaden kommer fortsätta existera. Dock kommer många människors privatekonom vara i totala spillror.
Numera tänker mycket jag på de tusentals skruttiga ålderspensionärerna i min skärgårdskommun Värmdö. De sitter i sina eluppvärmda sommarstugor där de bor året runt och ser sina pensionspengar gå upp i rök med den dyra elen. Mitt hus är också en sommarstuga, med bara 10 cm väggisolering, fast jag har 35 fönster, de flesta 3-glasfönster. Jag förbrukar kanske 6 000 kWh per år, men jag har lyckligtvis lite skog och en braskamin. De yngre och välavlönade grannarna bor i stora lyxvillor med bergvärme.
Tragiskt att höra och se människor har svårt att köpa mat.
Men för många av oss kan detta bli en nyttig läxa. Kanske tom så att sjukskrivningar pga utbrändhet går ner då flödet i sociala medier angående renoveringar, resor till exotiska ställen i världen mm går ner. Nu är det fokus på boende och mat på bordet. Kanske gör det att man hinner umgås också inom familjen.
Kanske även en omorientering mot “samhällsbyggande” arbete. Mindre stylist, kommunikatör, new public managementkonsult och mer sjuksköterska, polis och renhållningsarbetare. I längden kanske det gör människor lite lyckligare. Om inte annat för att man är så trött när man kommer hem att man inte hinner deppa.
Tyvärr så har delar av den yngre medelklassen utbildat sig fel, med resultatet att många unga akademiker kommer att få svårt med jobb, och leva substansiellt på en enklare nivå än föräldragenerationen.
En av fördelarna med att leva i det land vi lever är ju att man kan byta karriärväg, utbilda sig igen och hitta en bättre väg. Hur många som sedan faktiskt vill och gör det är en annan fråga.
Visst är Sverige bättre än många andra länder, men det är inte hugget i sten att helt byta o kanske fyra nya år på skolbänken med nya studielån.
Undvika utbrändhet genom att bli sjuksköterska? Är det inte väldigt många av dem som har symptom på utbrändhet, i själva verket?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/manga-sjukskoterskor-sjuka-av-utbrandhet-oacceptabel-situation
Så är det nu, det är korrekt. Ifall alla med menlösa jobb och känsla av meningslöshet söker sig till “samhällsbyggande” jobb OCH regionerna bjuder till med s.k. headcounts så blir deras arbetsvillkor drägligare. Idag är det faktiskt en massflykt bort från (jobbigaste delarna av) vården, och många fler som är på väg bort. Bloggen som gillar att följa kriser skulle kunna börja bevaka detta.
Halvera sin lön för att försöka fixa ett borgerligt vanstyre, är det inte det som kallas för godhetsknarkande?
Osäker på definitionen av “godhetsknarkande”. Här handlar det snarare om folk som kan få möjlighet att följa sitt kall om förutsättningarna är rimliga. Det är vanligt med 40-45 kkr/mån för sjuksköterskor idag och deras alternativ på arbetsmarknaden ger knappast 80-90 kkr. Men visst kan lönen justeras för dom individer som bidrar mycket mer än vissa andra inom sjukhusets väggar som bara lökar med högre lön.
Har en “borgerlig” regering hunnit med att vanstyra så mycket redan?
Det är kanske inte så konstigt med utbrända sjuksköterskor, med så stort ansvar för patienters liv och hälsa. Bara tanken på att man kan göra något allvarligt fel gör mig sömnlös. Jag lider av riskaversion och vill inte ha något ansvar överhuvudtaget, helst inte ens för ett husdjur. Jag har inte ens barn.
Finns många som vid varje ekonomisk kris drömmer om att just deras hatobjekt ska försvinna och deras favoritgrejer ska öka.
Managementkonsulter, dra ner??? Vem tror du kommer ratta alla fantastiska projekt med namn som “Return to profitability”, “Enabling Growth”, “OPEX attack” mm??? Det är för fan högtryck i PowerPoint fabriken just nu!!!
Finns fortfarande kassaflöde att betala 2000 kr/h för fantasier då…
Som VD är du aldrig fel med en rapport från fina firman och 2000kr i timmen är ju 2-3:e klassens firmor som debiterar inte A firmorna.
Hörde att en familj i 08 har försökt att sälja sitt radhus några månader med utgångspris 5,7 MSEK. De började få panik och sänkte priset till 5,1MSEK, då såldes det direkt. -10%
Tror man skall väga in känslorna i detta. -10% kanske inte motsvarar var det landar i slutändan, men då fördelar man känslan av att ha gjort en dålig affär, eller utifrån det scdnariot att säljaren faktiskt ändå gör sig en skaplig vinst baserat på värdeökningen, båda har en känsla av att gjort en okej affär.
Vad jag förstod var båda parterna nöjda. Säljaren hade kanske kunnat få ut lite mer med is i magen, men gjorde en acceptabel vinst och tillräckligt med kapital att skjuta in i nästa objekt. Finns inga garantier när man köper hus med lagfart, men historiskt har det alltid lönat sig med fast egendom.
Att äga något innebär alltid en större risk än att hyra.
En granne skulle sälja sin villa i Saltsjöbaden för tre miljoner kr före den stora ekonomiska krisen i början av 90-talet. Köpet var nästan klart, men när min granne var nästan färdig med flyttstädningen, hittade hon ett hål under entrétrappan, fullt med jord, pga att virket i golvet hade ruttnat. Det tog tid att riva upp golvet och ersätta det med ett nytt, så köpet kunde inte fullföljas och huset såldes senare för endast en miljon kr. En ekonomisk katastrof!
Min reflektion efter att ha genomgått en köpeprocess är att bankerna är betydligt mer restriktiva samt ändrar sin kalkyl regelbundet utifrån förändrade levnadskostnader, i vårt fall en minskad lånesumma om 400k två veckor efter det tidigare beräknade lånelöftet.
Jag har samma erfarenhet.
Vi har sålt en lägenhet under September och hade bl.a. en budvinnare som när hen återkom till sin bank upptäckte att de sänkt låneöftet med följd att affären inte kunde fullföljas.
Det där med elkostnaderna är dock ett övergående problem.
Moderaterna har lovat ett högkostnadsskydd för el på plats senast 1 november (alltså om nästan exakt 4 veckor) som dessutom ska vara retroaktivt tillbaka till augusti.
För den som sitter illa till med just elräkningarna kommer alltså räddningen om några veckor, även om så klart andra levnadsomkostnader också kanske stigit.
Därefter kommer moderaterna ha byggt ut kärnkraften senast 21/12, som bekant.
Den julklappen ser vi fram emot!
Passar bra för doppvärmaren till poolen har varit aktiv sedan 1 Augusti.
Alltså högkostnadsskydd för el när vi måste minska elförbrukningen det är fan perversiteter en riktig kobraeffekt. Ge pengar till de som har minskat sin förbrukning istället.
Jag som har undvikit att basta i sommarstugan senaste månaderna. Får vi högkostnadsskydd Så åker jag upp varje helg och har bastukväll.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Perverse_incentive
Tror folk kommer spara på el trots elpriskompensation. Jag gör det iaf.
Tycker ändå att det är rimligt att staten går ut med stöd om de i andra ändan håvat in orimliga ersättningar, pga en trasig prissättningsmodell. På lång sikt bör man naturligtvis laga modellen och el-produktionen.
Stöd är väl smart. Men se till att det bestraffar de som ökat sin konsumtion (genom lite mindre stöd) och extra belönar dem som minskat sin (genom mer stöd). Då kommer problemet vara löst snabbare än att använda status quo.
Kroppen vänjer sig vid lägre temperaturer med tiden.
Forskningen: “Det har visat sig att det bruna fettet aktiveras vid kyla och blir inaktivt vid värme. De flesta av oss lever ett varmt liv. Våra hus, våra arbetsplatser, bilar och bussar är alla uppvärmda. Brunt fett konsumerar kalorier för att hålla kroppen varm. Brunt fett bränner vitt fett och det bränner glukos.”
Jag kan ha 15 C inne utan att frysa. Däremot lider jag av högsommarvärmen istället, trots egen pool.
Subventioner av elpriset lär ju få kombineras med ransonering eftersom det inte finns mer el. Går tydligen att implementera med de nya elmätarna som har stöd för fjärravstängning. Men helt ok för mig, man får helt enkelt hålla sig inom ramarna tills Ulfverket startar i slutet av året.
Nja. Det blir väl snarast så att vi med statliga pengar betalar en del för kolkraft eller dyr LNG i tyskland, eller?
Vi har massor av el i Sverige. Det säger ju alla som vill stänga ner kraftproduktion, dvs SVMPC.
Vi har massor av el i Sverige. Det säger ju alla som vill stänga ner kraftproduktion, dvs SVMPC.
Det säger väl även alla på kraftbolagen, det är väl därför de exporterar miljoner MWh.
Har du räknat rätt?
Låt marknaden bestämma har väl alltid funkat?
Skönt att Socialdemokratin lyssnar på marknaden när det passar dem. Självklart så är det bäst när lobbyn från företag i nästintill monopolställning kan hjälpa regeringen göra smarta beslut som att stänga kärnkraftverk.
*ironiflagga*
Vi kan väl hyra några flytande kärnkraftverk av Ryssland tills våra egna nya kärnkraftverk är på plats.
Behöver man hyra? Den Ryska devisen kring kärnkraftverk är väl att de bara är att ta?
Bogsera bort dem mitt i natten när dimman ligger tät.
Norge föreslår ändringar, att räkna på hela skulden är mycket smart, Sverige borde följa efter
https://www.finanstilsynet.no/nyhetsarkiv/pressemeldinger/2022/finanstilsynet-foreslar-endringer-i-utlansforskriften/
“Finanstilsynet föreslår bland annat följande ändringar:
Maxgränsen för låntagarens totala skuld vid beviljande av nya lån sänks från 5 till 4,5 gånger bruttoårsinkomsten. Omfattningen av nya lån med pant i bostad till låntagare med en skuldkvot över fem gånger årsinkomsten minskade markant i och med att krav på maximal skuldkvot infördes 2017. Samtidigt har det skett en kraftig ökning i andelen lån som beviljas låntagare med en skuldkvot upp till denna gräns, och den genomsnittliga skuldkvoten har ökat markant sedan 2016. En stor volym nya lån till låntagare med hög skuldkvot bidrar till sårbarhet hos den enskilde låntagaren och i det finansiella systemet.
Förordningen utvidgas till att omfatta lån till konsumenter med andra bolån än bostad. Hushållens totala skuld, och fördelningen av denna mellan hushållen, är viktig för den finansiella stabiliteten. Detta kräver en omfattande reglering där lån till hushåll med pant i andra tillgångar än bostäder, såsom billån, omfattas av samma krav på utlåningspraxis som andra lån.
Flexibilitetskvoten för nya lån med bostadslån är satt till 5 procent för hela landet, ned från 10 procent (8 procent i Oslo) i nuvarande regelverk. Flexibilitetskvoter tillåter finansiella institut att utifrån sina egna kreditbedömningar bevilja en andel lån som inte uppfyller ett eller flera av kraven i förordningen. Möjligheten att avvika från regelverkets krav genom utnyttjande av kvoten innebär också en ökad risk för att utsatta låntagare beviljas alltför höga lån som de senare inte klarar av att sköta och därmed ökade kreditförluster. Detta innebär att utrymmet för att gå utöver föreskrifternas krav bör begränsas.
Inga flexibilitetskvoter beviljas för kredit utan säkerhet eller lån med annan säkerhet än bostad. Enligt Finanstilsynets bedömning bör det läggas vikt vid att upptagande av lån utan säkerhet och lån med annan säkerhet än bostad kan innebära en särskild risk för låntagare som inte uppfyller regelverkets krav och en därmed sammanhängande kreditrisk i de finansiella instituten. Övervägandet om att begränsa den finansiella sårbarheten gör därför att finansiella institut inte ges flexibilitetskvoter för andra lån än bolån.”
Görs inte det här redan i praktiken av svenska banker, dock?
Om man leker med en lånesnurra hos valfri bank får man ju nästan linjärt mindre i lånelöfte för varje krona i separat skuld man anger i kalkylen.
Hej, @90 talist, vet inte, om man kör på hela skulden och räknar in billån mm, jag är skuldfri så aldrig behövt lån,
men jag tror inte man tittar på total skuld, när man gör beräkningen att klara 4,5 ggr
tänkte om blanco mm räknades in, men finns någon duktig på bloggen får ni gärna fylla på 🙂
Bra steg av Norge iallafall tycker jag
Just de där finska konserverna var dyra även innan kriget, har tittat på dem och undrat hur det går ihop. Konserver från Plivit i Västervik har gått upp med 5 kr. Jag har även slutat att handla på City Gross, inte för priset dock; deras köttdisk slår allt häromkring.
Problemet är att hyllorna gapar tomma, finns inget. Deras så kallade klipp är icke existerande, antingen tömmer folk hyllan på måndag morgon eller så har de bara ett par kg till försäljning.
Blev Willys och Lidl kund nu, inga problem där med tillgång.
På Ica där jag bor så är hyllorna med lågprisalternativen ofta helt tomma. Många har ju heller inte råd med de dyrare alternativen. Hjälporganisationerna har bråda dagar.
Och hjälporganisationerna med billigare matkassar har problem enligt SR P4, butikerna har idag inga problem att sälja ut varor med kort datum längre.
Vi har både Willy, Lidl och City gross i närheten. Coop och ICA Maxi också (vi handlar på ICA av gammal vana, pga att vi hade hund förut och ICAs underjordsgarage var perfekt under heta, soliga sommardagar).
Specialmat måste undvikas till varje pris. Har man inte fattat det redan är det läge för en rejäl överraskning. Men Scan Falukorv får jag för 40 kr ringen, italienska tomater för 5.90 burken, Heinz vita bönor för 10.90 och kikärtor för 7-8 kronor.
Detta är vad familjen har att spela med (plus gul lök) om det inte dyker upp röda lappar. Det går att laga utmärkt mat med bara dessa ingredienser. Sedan fyller man en skål med prepperkolhydrater (ris) och tar ett par slevar stuvning ovanpå. Ingen direkt svält. Jovisstja, vi unnar och ägg också om vi får dem på rea typ 2 kr styck.
Jag handlar stapelvaror på Lidl (konserver, grönsaker och mjölk) och så letar jag fynd på Coop som har ett mer delikatessbetonat utbud.
Villan drar nu cirka 25kWh per dygn, oacceptabelt när mitt elavtal löper ut och jag får Bolundpriser men ett par månader till går det. Det något kallare klimatet gör dock att draget förbättrats och kaminen tänder lätt.
I övrigt tror jag villamarknaden blir stökig under vintern men när vintern väl är över kommer den återhämta sig för då vet folk vilka regler som gäller. Även om reglerna blir att Ulf inte stöttar en krona på elen och räntorna ligger på 5%. Men då vet man i alla fall.
Bra familjebostäder i lugna områden kommer att falla maximalt 10-15% från toppen i våras för folk gillar inte riktigt stökigheten i vissa områden. Däremot spabad och fritidsbåtar kommer fortsatt vara stendött.
Håller med. 8 års misslyckad politik av vänstern sätter sina spår i bostadspriserna och populära områden fortsätter vara populära. Även om priserna går ner så kommer de gå upp igen.
Det är bara bra om barnfamiljerna inte behöver skuldsätta sig lika mycket i framtiden.
Ah, klart det är en höger/vänsterfråga, det syns ju tydligt i det här diagrammet när regeringsskiftet skedde. Eller nej, det gör det ju inte alls.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/bostader/Bostadspriser/?graph=/16158/1,5/2000-/
Och vad har det för relevans med ett körsbärsplockat diagram?
Det är energipolitik, problem med integration och rättsväsende osv.
Och det faktum att 2014 gick det såklart att hantera problemen, men sedan brydde man sig inte och 2022 är det ett stort samhällsproblem.
Sorry, men det går inte att ignorera 8 års vanstyre.
Körsbärsplockat hurdå?
Annars tycker man ju att det förmenta vanstyret som ledde till uppdrivna fastighetspriset borde gå att bevisa med t ex statistik eller diagram, men jag antar att det är känslorna som betyder mest, som vanligt.
Den typen av ingredienser är inte jättelångt från typisk indisk/sydostasiatisk lunchmat vilket knappast anses dåligt eller “billigt”. Kött som behöver skäras i bitar, malas till korv, eller långkokas är billigare (vilket också kan vara OK stycken från djur med segare kött, typ mjölkkor och liknande, vet inte riktigt.)
Det finns så många av denna sorts recept av det aldrig behöver bli tråkigt eller enformigt.
Är också svag för falukorv men att chark i sådana mängder ökar cancerrisken betänkligt råder det väl konsensus kring?
YOLO, iofs…
Sådana mängder? Falukorv är typ drygt 50% kött. Jag använder ett halvt kilo eller en halv ring, dvs 400-500 gram för en laddning. Börja med att steka en strimlad lök, stek den tärnade falukorven. Krydda och stek. I med en burk tomater 450 gram, en burk vita bönor 450 gram och en burk kikärtor typ 400-450 gram. Som du ser är innehållet Falukorv cirka 25% dvs köttinnehållet cirka 12.5%. Med köttfärs i stället för Falukorv blir köttinnehållet cirka 25%.
Sedan använder jag 50% ris och 50% stuvning så köttinnehållet halveras en gång till.
Kan inte riktigt se att detta är en grotesk överkonsumtion av kött. Snarare så lite det bör vara för att kosten skall räknas som allsidigt sammansatt.
“en burk” kikärtor? Du menar alltså att du är kostnadsmedveten, men inte köper torra kikärtor och blötlägger själv? Borde inte det bli billigare? Sen att du kallar det “stuvning” är ju lite kul, borde det inte vara en “gryta”?
Som du märker är fine dining och sous vide och annat sådant där överklasstjafs inte riktigt min grej utan det är mer arbetarkost jag ägnar mig åt. Så vi kallar det gryta i stället. Stuvning, gryta och pure är samma för mig, något kokt halvsmetigt.
Sedan vet jag inte om torra kikärtor är billigare, Lidl har bara blöta vad jag kan se. Men jag skall titta nästa gång.
När jag lagar Ö&B linssoppa använder jag dock torra röda linser. Mer praktiskt också, man bara mäter upp. Receptet finns på Ö&B hemsida så jag upprepar det inte här. Men Lidl torra röda linser är en höjdare, bara att hälla i så tjocknar soppan betänkligt, fungerar lite som redning.
Ja, “gryta” är ju *verkligen* ett överklassord.
Med torra kikärtor får du typ 400 kcal per 100 g
Med konserverade får du 30% av det.
Med torra kikärtor får du 100 kcal för typ < 1kr
Med konserverade kostar det minst 2 kr skulle jag tro.
Om du ska skita i att köpa ägg för att de kostar 2,40 kr istället för 2,00 kr så kanske du skulle se över det faktum att du betalar minst dubbla priset för kikärtor mot vad du borde?
Bra tips, Ben! Willys har imperialistkikärtor från USA som är billiga så det får det bli. Har helt enkelt inte tänkt på att det finns torra kikärtor.
Jag gillar också korv, fast järnet, nitriterna och nitraterna i korven är en cancerrisk (tarmcancer ni vet – har ni börjat med screeningen ännu, förut var det tre pappskivor “bajs Triss-lotter” men numera en plastskruv). Skärgårdsweiner är gott med senap.
Det påstås att folk säljer sina spabad just nu, det blir hiskeligt dyrt att värma ett spabad med dagens dyr-el.
Ett tips vid lägre inomhustemperatur är innetofflor, 18-19 grader känns genast mkt mer överkomligt då! Jag köpte billiga i ull, 150 kr tror jag, på Engelsons. Återstår att se hur länge de håller.
Finland har lyckats spara el, förbrukningen har under september månad sjunkit med 7% från året innan. Medeltemperaturen har varit oförändrad. Några finska elhandelsföretag har gått i konkurs , t ex Karhu voima (Björn kraft) eller lagt ner verksamheten plötsligt. Jag hoppas att morsan med sin 120 kvm villa nära Helsingfors får behålla sitt billiga avtal tiden ut.
Vi är många som tänker att nu perkele skall vi spara el! ,eftersom det hjälper Europa (putins utpressningsvapen minskar)
och pengarna vi sparar skickar vi till Ukraina
Jag försöker så gott det går. September landade på knappt 500kWh. Har ställt ner temperaturen på värmepumparna till 19 grader i sutterrängplanet och 22 grader uppe och så stödeldsr jag på kvällarna.
Kontaktorn ligger ovanpå varmvattenberedaren och skall kopplas in under månaden tillsammans med en Wi-Fi-anslutenströmbrytare.
I Finland har man lyckats spara 7% av elen under den senaste tiden. Nu vill man höja ambitionsnivån för el-sparandet till 15%. Elen till de finska hushållen kan dessutom stängas av växelvis under fyra timmar, istället för två som angavs tidigare. Och det är utan att “infrastruktur-kriget” accelererar, med möjlig sabotage av den viktiga infrastrukturen i Europa (från Nord Stream 1&2, Tysklands två kapade elkablar i Berlin och Dortmund, Kerch-bron, …, norska gasledningar under Nordsjön, Polen-elkabeln under Östersjön, diverse kraftverk, …).
Jag såg ett youtube-klipp där man tejpade fast bubbelplast på insidan av fönstren för att spara på elen. Någonting att ta efter under vintern och pga Putin-priserna på elen? Jag har redan två täcken som hänger i ytterdörröppningen, pga vår gamla hund som behövde gå ut och slå en drill mitt i natten.
Bra jobbat, vi ligger på ca 400 kwh med lite värme på men tre småbarn så mkt tvätt och matlagning. Ska försöka hålla det vintern igenom.