KPI-prisökningarna (“inflationen”) landade på 10.8% i årstakt i september och livsmedelspriserna nådde med 16.1% bloggens prognos om 15 – 20%. Den stora svenska kllädkedjan H&M varslar 400 anställda i svenska butiker. Börserna är ner i Asien under torsdagsmorgonen. DN har gjort ett reportage om Lena och mig, som i skrivande stund fortfarande inte är bakom betalvägg.
Stockholmsbörsen backade lite motvilligt igen, med -0.37% för OMXSPI och oförändrat för OMXS30 på +0.01%. Valutorna är i princip oförändrade med USD på 11:35 SEK och EUR på 11:01 och guldpriset ligger på 609:- SEK per gram.
H&M varslade 400 anställda i sextionnio svenska butiker, av totalt 12 000 anställda i Sverige. H&M skriver till att man på så sätt bland annat ska “förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare i butik”, hur nu färre anställda leder till bättre arbetsmiljö. Huruvida fallande konsumtion pga inflationen spelar in lämnas väl som en övning – om även H&M som en kedja av billiga skräpkläder drabbas så är det illa.
I USA föll börserna återigen med -0.33% för S&P-500 och oförändrat för Nasdaq 100 på -0.05%.
I de asiatiska tidszonerna är det nedåt under morgonen.
ASX 200 återigen oförändrat på -0.07%, Hang Seng -1.28%, KOSPI -1.37%, Nikkei 225 -0.60% och Straits Times -1.27%.
Många noteringar om oförändrat de senaste dagarna, vad det nu innebär.
Inflationen mätt som konsumentprisindex KPI landade på 10.8% och KPIF, som struntar i att hushållens boenden blir dyrare med högre räntor stannade på 9.7%, vilket var exakt Riksbankens prognos. Numera struntar ju Riksbanken i att högre räntor gör det dyrare för hushållen. KPIF-XE, dvs utan de stigande energipriserna, landade på 7.4%. Konsensus var att KPIF-inflationen skulle bli lägre än 9.7%, så marknadens hopp om att Riksbanken ska ändra sina ponduspostuleringar om de egna höjningarna av styrräntan reporäntan framöver kan nog grusas idag. Vi får se marknadsreaktionerna.
Livsmedel och alkoholfria drycker ökade med 16.1% och därmed är bloggens uttalade prognos om att matprisinflationen skulle ligga i intervallet 15 – 20% uppfylld. Elpriserna ökade med 54.2%. Det som ökar mest är alltså sådant som är svårt till omöjligt att avstå från, och detta drabbar de svagaste hushållen stenhårt, som unga, pensionärer och ensamstående föräldrar samt arbetslösa. Dessa kan inte dra ner på köpen av platt-teve, utan mat och el är sådant man måste ha.
Dagens Nyheters reporter och krigskorrenspondent Niklas Orrenius med fotografen Anders Hansson skuggade mig i två dagar för några veckor sedan, samt en vända på bokmässan. Ett reportage med Lena och mig finns nu publicerat hos DN, och är i skrivande stund fortfarande inte bakom betalvägg, så passa på om ni är intresserade. Urvalet, citaten och prioriteringarna i artikeln är förstås Niklas val, och jag kan naturligtvis förklara och förtydliga i all oändlighet, men det får väl stå som det är.
135 kommentarer
Tyckte det var en fin artikel!
Reportaget i DN visar varför jag läser din blogg. Du är en klok karl.
Apropå sista stycket, är det något du skulle vilja förtydliga och/eller förklara i artikeln?
Tyckte det var en fin artikel om er annars.
Saker som kan förklaras i detalj och förtydligas. Men jag avstår. Artikeln får stå för sig själv.
Läste precis artikeln i DN och har tidigare läst någon bok men blev nu nyfiken och blir nog en av de där 5 procenten kvinnor! Tycker om bloggen och är dessutom nybliven ”prepper” så det ska bli intressant att följa med här
Anser också att det var en fin artikel och det kändes som att bloggaren ofta var citerad ordagrant utan journalistiska omskrivningar och tolkningar som man annars ofta läser i porträtt.
En sådan här artikel i DN måste man ändå vara rätt nöjd med.
Jag kom till en betalvägg. Men filmen kunde man se.
Jag kan fortfarande läsa artikeln, gissar att du nått din dos av gratis artiklar hos DN.
Första försöket landade i betalväg, andra gick direkt till artikeln. DN.se verkar lite slumpmässig
Har uppsägningar ökat?
Det kommer i början av nästa år. Många års misslyckad energi- , bostads- och finanspolitik kommer ge avtryck.
Kanske också säkerhetspolitik.
O ja. Men ännu är det mesta dolt i visstidsanställningar och inhyrda som inte skapar varselrubriker. Känslan är att det blir en rejäl sättning under H1 2023 sen får vi se hur länge den håller i sig.
Det beror hur stor kreativ förstörelse vi kan uppnå med den förda energi- , ränte- och finanspolitiken.
Nej inte än så länge. Industrin går bra och skriker fortfarande efter folk, liksom den offentliga sektorn. Handeln har problem, men det beror också såklart på övergången till e-handel.
Många företag verkar göra bedömningen att lågkonjunkturen blir relativt kort och mild, vilket gör det ofördelaktigt att göra sig av med folk eftersom man upplevt en lång period av jättestora rekryteringsproblem. Däremot kan det bli tuffare för unga att komma in på arbetsmarknaden en period, åtminstone de som bara har gymnasium.
Faktum är att arbetslösheten (lite oväntat) fortfarande sjunker.
https://www.di.se/live/arbetslosheten-minskar-hog-efterfragan-pa-arbetskraft/
HM kanske sparkar 400 meningslösa mellanchefer?
Nä. HR får vi hoppas…
Varken mellanchefer eller HR folk jobbar väl i butiker, där nu var varslet lagts.
HR sparkar aldrig HR…
Med den regeln växer alltid HR avdelningarna till orimliga proportioner, går aldrig fel.
Samma gäller för offentlig sektor.
Det verkar handla om butikssidan. En allt större andel e-handel bidrar, liksom nya butikskoncept.
Undrar om RB verkligen tror att elpriserna kommer att sjunka i takt med att man höjer räntan? Tidigare har man som konstaterats ignorerat de stigande bostadspriserna som del av inflationen och ihärdigt behållit nollräntepolitiken. Nu när det är på väg käpprakt åt h-e höjer man i någon sorts förhoppning om att det skall dämpa inflationen som i sin tur till stor del får sin näring från den “marknadsutsatta” elförsörjningens följder.
Samtidigt syns artiklar där tunga ekonomer, bla. Lars Calmfors deklarerar hur illa det vore att på något sätt pressa ner elpriserna. Ett sådant förfarande “skulle ge fel signaler” till hushållen.
Det skulle vara klädsamt om någon ekonom eller miljöpolitiker som under många år förklarat det nödvändiga att energi och bränslepriser måste stiga till dessa nivåer skulle erkänna att “Ja, det kommer att bli så dyrt att min familj och jag tvingas lämna vår bostad men det är det värt. Vi måste alla ta vårt ansvar”.
Höjer vi inte räntan försvagas kronan och då elpriset bevisligen sätts internationellt pga vår export så ökar elpriset då ännu mer.
Elpriset sätts inte internationellt. Det sätts i respektive elområde. Uppstår det skillnader mot angränsande elområden innebär det att en volym el flyttas över gränsen. Eftersom kapaciteten i stort sett är fullt utnyttjad redan så får valutavariationer liten påverkan.
Du har fel.
Nej, det har jag inte. Att priserna “importeras” betyder inte att de sätts internationellt.
Prisskillnaden ökar exportvolymen vilket ökar efterfrågan och priset i respektive elområde. Det syns tydligt i SE4.
Det är just vad att priset sätts internationellt innebär. Att grannarna är med och bjuder upp priset. Hade kronan försvagats hade priset i kronor stigit ännu mer.
Priset sätts ju efter dyraste produktionsslaget. I SE4 lär det vara Karlshamnsverket (när det behövs) som drivs på olja. Olja prissätts i dollar och försvagad krona gör i detta fall elen dyrare i SE4. Det finns säkert andra kedjor som fungerar på liknande sätt.
Kronförsvagningen utgör i storleksordningen 10% mot Euron senast månaderna.
Elpriserna i våra angränsande områden har ökat betydligt mer pga bristen på planerbar energi och är den stora drivkraften till vår export. Att höja räntan för att minska exporten av el för att sänka elpriserna skulle jag inte säga är en särskilt effektiv metod.
Priset sätts efter högsta budet i elområdet.
Jo, priset sätts i euro så svagare krona ger högre pris i kronor.
Nej priset sätts av efterfrågan och hörs i €. Svagare krona ger dyrare el.
Den finns en bra beskrivning hur priserna sätts och handeln mellan olika länder och prisområden. https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2022/september/energiforetagen-forklarar-marginalprissattning-pa-elmarknaden/
När exportlänkarna är mättade får ju överskottet säljas på den lokala marknaden, dvs SE1-SE4 till det lokala pris och i den lokala valuta som folk kan betala. Så det kan mycket väl gå att ha skilda prisnivåer även om kronan faller. Det går givetvis att manipulera marknaden genom att hålla tillbaka eller förstöra produktion som hänt inom jordbruket.
Till skillnad från pellets och ved som med viss kostnad kan fraktas söderut. Tydligen har tyskarna tryckt upp pelletspriserna rejält.
Förhoppningsvis slipper vi fler exportlänkar på ett tag även om Hansa Power Bridge öppnar snart.
Jag kan förstå bägge synsätten men om svenskarna inte har råd med el kommer detta att kosta ännu mer för samhället, likaså med räntorna. Efter VK2 infördes ju valuta- och priskontroller tills den europeiska marknaden hade etablerat sig igen. Vi är inte riktigt där ännu men vid någon punkt måste man politiskt börja styra marknaden.
Intressant att Hansa Power bridge godkännts, men ökat lokalt effektuttag i olika tätorter i SE4 stoppas pga kapacitetbrist i överliggande nät, dvs transmissionsnätet.
Det hade gått att öka överföringseffekten med olika tekniska lösningar såsom roterande synkrona stabilisatorer, det handlar inte heller om tillståndsprocesser på decennier och överklaganden av olika miljöirganisationer in absurdum.
Det har inte skett, och orskaen kan man fundera över. Det är ju ingen överaskning att stängning av planerbar produktion får effekt på elpriset genom olika mekanismer samtidigt som elmarknaden som sådan har varit i drift sedan 90-talet.
Precis, och det handlar inte bara om elpris utan många varor importeras som helhet eller som en delkomponent, vilket driver upp inflationen pga en svag krona.
Den viktiga faktorn för svenska räntor blir när USA får bukt med sin inflation och slutar höja sina räntor. Då kan kanske kronan få lite andrum och vi slipper importera mer inflation.
Fortfarande så att RB dumpar svenska kronor på marknaden. De futtiga räntehöjningar vi gör har ingen påverkan på valutakursen. Det ska upp i tvåsiffriga procentenheter innan det har valutaeffekt.
–
Att bekämpa fallande krona med att höja räntan några 100 punkter gör ingen skillnad – så inte heller på elpriser satta i annan valuta än SEK.
“In order to save the village we had to destroy it”…
Självklart så förstår RB att elpriserna inte sjunker för att man höjer räntan, men den har ju en del dämpande effekt på övrig ekonomi och ska då enligt gängse ekonomisk teori leda till sjunkande inflation. Dessutom så höjer man räntan för att försvara kronan så att den inte försvagas ännu mer och därmed ger “importerad inflation.”
Jag är lite kluven här. Med tanke på klimatförändringar peak oil etc blir det lite konstigt att medlen aldrig ska bestå av förändrad livsstil utan snarare någon oändlig tro på att tekniken ska hjälpa oss runda problemen så att vi kan fortsätta konsumera all skit i oändlighet. Jag läste nyligen att trots nuläget betalar svensken mindre del av lönen till både mat och bostad (hittar tyvärr inte länken) trots nuvarande inflation, elpriser och ränta. Perspektiv någon?
Inflationen kan bara bekämpas med mindre konsumtion och därmed är räntehöjningar nödvändiga.
Tvek på att modellen/ medicinen fungerar då inflationen inte drivs av ökad efterfrågan. Och undrar varför priserna ökar även på varor som helt och hållet produceras inom landet 🤔
Den drivs ju av ökade energikostnader. Det som produceras inom landet använder också energi.
Mindre konsumtion ger mindre produktion vilket då ska ge mindre elproduktion och kostnader. Ingen aning om det kommer funka men det är väl så det är tänkt. Den giftiga cocktailen är ju att Riksbanken eldat på det ytterligare med minusränta med bostadsbubbla som följd.
Ökningen av tillgångspriserna de senaste decennierna är den dolda delen av inflationen, d.v.s. den som inte syns i ett mått som KPI.
Inflation är förändring av penningmängd.
Känns som den moderna ekonomin slagit knut på sig själv. För att rädda klimatet måste vi konsumera mindre, men då kraschar ekonomin så det kan vi inte. Fast nu måste vi ändå konsumera mindre pga inflationen, spännande tider 🙂
Inte alls. Att göra oss alla fattigare hjälper över huvud taget inte klimatet. Tvärtom.
–
Ju fattigare vi blir (även relativt), ju mindre resurser kan vi lägga på klimatförbättringar.
–
Ännu mer så om vi kastar bort klimatpengarna på elcykelsubventioner och annat trams.
Har man inte råd att köpa bil alls, så är det bättre för miljön än om man köper elbil.
Om man inte har råd att tapetsera om eller byta ut en fullt fungerande köksutrustning mot en marginellt nyare, så är det bra för miljön.
Om man måste bo fler personer i samma lägenhet för att få ihop till hyran, så behövs det värmas upp färre bostäder, vilket är alldeles utmärkt för miljön.
Om det är för dyrt att ha mer än ett barn, så är det väldigt bra för miljön.
Om man bara har råd att duscha två gånger i veckan, sällan kan kosta på sig att äta kött, samt inte har råd att slänga kläder bara för att de är lite slitna eller designen lätt otrendig, så är det också bra för miljön.
Att låta en bostad förfalla är inte bra för närmiljön. Att duscha mer sällan är inte heller bra för närmijön, och eventuellt även dåligt för hälsan (med många variabler där så det är inte garanterat dåligt).
Det du räknar upp är dock i det mesta bra för att hejda klimatförändingen. Skilj på miljöskadligt beteende och på klimatskadligt beteende. Det finns förvisso ett överlapp, men de är alls icke samma sak.
Teknikutveckling är den största faktorn som har förbättrat människor livsvillkor genom tiderna. Jag tror inte att det kommer att ändras i första taget. Den största förbättringen av livsvillkoren är kvaliteten på sjukvården och den är mycket beroende av avancerad teknik och av förbättrad teknik.
Det finns knappast någon i ledande ställning i politiken som vill försämra sjukvården, även om det finns politiker i vissa partier som inte inser att deras politik leder till just det.
Euro, tack
.
(Republik också, tack. 🙂)
Riksbanken tror fortfarande att en iphone kostar 5000kr (lite raljerande).
Den verkliga inflationen är betydligt mycket högre och har varit betydligt mycket högre de senaste 10 åren än vad riksbanken tagit hänsyn till.
Att man nu tänker panikbromsa kommer snarare leda till ännu högre priser ända tills vi har en ränta på över 30-40% (annars kommer inte folk köpa svenska statspapper och därmed höja värdet på kronan). Man kan ju fundera över vad kombinationen extremt höga räntor samt extremt höga energipriser får för konsekvenser på investeringar i ny industri samt bibehållande av kapitalintensiv energiintensiv processindustri (Sveriges egentlige basindustrier).
Vi är snarare i en situation av “operationen lyckades-patienten dog” än att något annat.
RB har under många år med sin nollräntepolitik smygdevalverat kronan. Hade man haft en något mer “hökaktig” politik kunde dagens problem i mångt och mycket kunnat minskas. En stark valuta tvingar fram rationaliseringar inom industrin. En svag valuta gör att företag inte tvingas till detta, något som plågade Sverige under den tid man regelbundet devalverade kronan och som ledde till stagnation. En gång kostade USD 4.30. Euron kostade någonstans runt 7-8 kronor.
Jag är en varm anhängare av marknadsekonomi, men bara på sådant som handlar om en fri marknad med många aktörer. Kraftproduktion och elnät räknar jag inte dit. Energitillgång skall vara statens ansvar, inte en marknad där man har möjlighet att vinstoptimera genom flaskhalsavgifter som vi nu ser. I tidningsartiklar har man tydligen insett att Sverige inte inom en överskådlig tid har kraft att åtgärda detta. I stället sätts hopp till att Tyskland inför elnätsområden och att Finland får upp den nya reaktorn i full produktion. Ju mer av ett lands energiproduktion som skall hållas tillgängligt “för marknaden” destå mindre ansvar tvingas landet ta ansvar för sitt eget välbefinnande. Ja – det ÄR problem för baltstaterna men Tyskland skulle nog inte vågat genomföra sin huvudlösa avveckling av planerbar energiproduktion om man tvingats se till att egen vindproduktion varit klar innan man lade ner sina kärnkraftverk.
Ett “problem” med en samhällsomställning mot ett mer energisnålt är att det finns alltid de som inte har möjlighet att investera i egen energiproduktion. Det blir till slut en orättvisefråga där politiker kommer att försöka skapa jämlikhet genom att straffbeskatta sådant som hushåll med möjligheter investerar i. De som fixar detta är de som är tidigt ute innan massan följt efter. De kan under några år njuta frukterna. Sedan kommer myndigheterna ifatt.
…Och att Tyskland så naivt gjorde sig beroende av rysk gas trots att det var uppenbart vad diktatorn planerade under åratal är en annan anledning till att inse att egen energiproduktion måste vara ett lands ansvar…
Ungefär samma resonemang som Den Solidariska Lönepolitiken som Rörelsen drev under många många år. Tanken, och effekten, var att tvinga strukturrationaliseringar därför att lönsamma verksamheter skulle klara sig och övriga inte. Trist för Uddevalla och Borås m fl. Varvs- och tekoindustrin existerar inte längre i Sverige utom småbåtar och vantar, typ.
Nackdelen är förlorad självförsörjning och beredskap, men en större fara hade nog varit att fortsätta med statliga subventioner för att hålla hela regioner under armarna i decennier. Var skulle de pengarna ha tagits? Punktskatt på Spotify?
Förf må ursäkta att jag petar in en del hjälpverb här och där … 🙂
Bra intervjusnutt i DN! Som icke-prenumerant får jag väl kuta till Coop och köpa den på papper för att läsa själva artikeln, betalbommen var redan fälld för mig lite efter kl 10.
Du kan bäl köpa enskild artikel? I papperstidningen tror jag intervjun publiceras först på lördag.
Tack, Heasm! Då spar jag en timme och 50 spänn tills lördag. 🙂
Ska kolla hur det går till att köpa en lösartikel.
Den verkliga inflationen är i själva verket lätt att mäta. M3.
Inget påhittat KPI-tjafs.
👍
Cathie Wood hade för några dagar sen en vlog, In The Know (38 min) där hon rätt skarpt kritiserar FED för dess räntepolitik. “13 times! 16 times!” “Are you listening, Fed?”
https://www.youtube.com/watch?v=8atBTSEdfF4
Cathie driver en investeringsfond, Ark Invest, med flera unga analytiker, har varit börsverksam i 40 år eller så och är både kunnig och sansad (tror jag, då). Tre + meningar nedan:
https://ark-invest.com/articles/market-commentary/open-letter-to-the-fed/?
In ARK’s latest In The Know video, out of concern that the Fed is making a policy error that will cause deflation, we offered some data for our “data-driven” Fed to consider as it prepares for its next decision on November 2. In the face of conflicting data, the unanimity of the Fed’s last decision to increase the Fed funds rate by 75 basis points was surprising.
—
Unanimous? Really?
Could it be that the unprecedented 13-fold increase in interest rates during the last six months––likely 16-fold come November 2––has shocked not just the US but the world and raised the risks of a deflationary bust?
Vilket bra reportage i DN! Det var ett reportage som beskrev Lars och Lena på något sorts familjärt sätt. Intressant, imponerande och vad bra att DN lyfter fram det jobb som görs. En röst från landsbydgen också, för en gångs skull.
Fin artikel och tack för din insats med bloggandet, det är en stor hjälp för oss som vill hålla oss uppdaterade men som inte har tid eller möjlighet att göra det själva.
Fin artikel i DN!
Dessutom, stort tack för jobbet du gör med Ukraina-uppdateringarna!
Artikel i SvD idag som talar klarspråk. Hoppas verkligen myndigheterna tar till sig detta. Citat: “– Hjälp från våra grannar bygger förstås på att de finns resurser att avvara. Om alla upplever stora problem samtidigt, kan vi inte räkna med stöd.” samt “– Tittar man på energipolitiken har man präglats av ett miljömässigt perspektiv snarare än att efterfråga försörjningstrygghet.”. Länk: https://www.svd.se/a/EQa1eo/skydd-av-kritisk-infrastruktur-behover-okas
En mycket bra artikel. Stort tack för din/er insats.
Jag är en av 5 %, och hade förmodligen inte hade följt dig dagligen om inte kriget i Ukraina startat och min man tipsade om din blogg. Vi har kontorshotell och anställda it-utvecklare i Lviv sedan 14 år tillbaka. Dina icke-objektiva inlägg har hjälpt mig mycket de senaste månaderna särskilt som att jag tycker svensk media ofta lutar åt andra hållet. Stort tack för det!
+
Toppenfint reportage i DN. Har följt bloggen nästan sen det snartade back-in-the-day (far min som var extremt tidigt ute och tipsade). Det har också varit roligt att följa bloggarens utveckling.
Blir glad och uppmuntrad av att läsa om värmen som verkar finnas i er relation. Önskar många fler hela relationer i världen till vuxna och barns trygghet och välmående. Nåd mellan människor istället för jämförelser och domar.
Ett problem till med räntehöjningarna är att de förhindrar nödvändiga reformer på bostadsmarknaden.
Tex minskat ränteavdrag och höjd fastighetsskatt/avgift och skatteväxling mot lägre löneskatter tex. Eller ökat inslag av marknadshyror baserat på utbud/efterfrågan.
Tja, vi har ju haft extremt låga räntor ett bra tag nu.
Blev de nödvändiga reformerna av då?
I stora drag under hela vänsterstyret.
Ja införd fastighetsskatt mot lägre löneskatter är något som länge ansetts optimalt. Sannolikheten nu när många villaägare går på knäna p g a elpriser och höjda elpriser gör det inte särskilt troligt. Tyvärr har väl det tåget gått och Sverige fortsätter vara ett skatteparadis vad gäller avsaknaden av fastighetsskatt.
Det är ett skatteparadis för kapitalbeskattning också. Och elbilssponsring och en massa annat onödigt såsom stöd till solcellsinstallationer.
Sverige är ett skatteparadis för alla möjliga outtagna skatter. Blogginlägg-skatt skulle t ex inbringa både en och annan krona.
–
Fastighetsskatt är djupt omoraliskt. Sedan kan makroekonomerna tycka vad de vill. Någon moral uppvisar de inte.
–
Som om inte en ekonomi där halva består av skatt skulle räcka? Prioritera istället.
Precis vad förslaget går ut på, d v s prioritera arbetslinjen genom att sänka skatt på det som bidrar till välstånd. Men som sagt, det kommer inte att hända den närmsta tiden. Nu verkar det bli att prioritera elbidrag
Vi har fastighetsskatt i sverige på väldigt många fastigheter men inte på småhus.
De betalar istället en avgift.
Men då avgiften är beroende av taxeringsvärde så kan den också kallas en skatt. Sen har den skatten ett tak men det förändrar inget egentligen.
Angående ränteavdragen så är de i kapitalbeskattningen inte ränteavdrag utan ett avdrag för kapitalförlust som en del av den sammanhållna kapitalbeskattningen. Ska man ändra avdragen måste man också ändra beskattninen av kapitalvinster för att systemet ska hänga ihop.
Ett tips angående fåren.
Skaffa bjällra till åtminstone baggen.
Baggar kan, som du säkert vet, vara lite vanskliga att vända ryggen mot.
Med en bjällra kan de inte smyga upp mot en.
Dessutom hittar man djuren lite snabbare.
Det var ju morgonpromenaden, då kanske Lars inte vill hitta dem för snabbt. 🙂
Proffsen vill hitta djuren snabbt.
Så man hinner vara lite social med djuren.
Se om de äter ordentligt och vad de äter.
Men även se över betesmarken och sammansättningen av vad som växer på betet.
En ganska snabb och enkel ekologisk utfalls verifiering av betet med andra ord.
Det är viktigt att göra sådant, det tjänar man på i längden.
Denne baggen och jag är överens.
Tyckte det var en bra artikel! Intressant det där med kvinnor och män som följer dig. Trodde det var lite fler kvinnor även om jag förstått att det är mest män.
Det var en helt klart en bra artikel.
Respekten för Lena blev än större. En Fantastisk person.
Intrssant artikel! Gården låter fantastisk.
Angående regeringsförhandlingarna och diverse brus om att “allt i princip är klart” har L:s ledare gått ut i Expressen och sagt att allt absolut inte är klart, inte ens att han tänker stödja M vid en statsministeromröstning.
Om man inte ens lyckas bilda en regering, hur skall man kunna enas om någonting under mandatperioden.
Äsch, detaljer.
Chansen att någon annan lyckas bilda regering är inte heller särskilt stor.. annars hade väl uppdraget gått vidare redan?
Vi kommer nog inte se en massa tjafs från bloggens vänsterblivna om det tar flera månader för S, C, V och MP att komma överens. Just saying.
Allvarligt talat, att använda ordet vänsterblivna… det säger rätt så mycket om dem som använder ordet.
Precis. Löfven & Co som höll på i fyra månader, för att få fram en regering som sedan framlevde mindre än två och ett halvt år.
Ett jantelagsgrundat maktparti och tre små extremistpartier som drar det i flera riktningar samtidigt.
Tsk tsk, tänk på tonen, Rikki. Många av dina snöflingekollegor till höger blir ju enormt kränkta av dålig ton.
@H. Gobb: Är det inte hyckleri när du tidigare simpat för högernollorna och hävdat att det är dÅlIg tOn att ens omnämna dem på ett ofördelaktigt sätt, eftersom de inte är här på bloggen och kan försvara sig. Nu gör du ju samma sak själv mot Löfvén et al?
Jag hoppas att de högerbegränsade (Ben Dover hade en bra titel på dem och nej, jag känner mig icke träffad och jag har inga kollegor till höger) blir lika irriterade.
Men de har ännu inte haft chansen att fucka upp Sverige så grundligt som SVMPC gjort senaste två mandatperioderna så hold your horses and wait for the superhero landing om vi säger så.
Jag tycker bara det är roligt att vänsterblivna har olika måttstockar för samma sak de skall mäta.
Vi har två politiska block som måste enas för att få majoritet eller nära majoritet i riskdagen.
Lösningen är naturligtvis att skita i blockpolitiken och tex bilda en minoritetsregering som får söka majoritet i enskilda frågor vilket gör att de mindre och mer extrema partierna inte får samma utfall av sina tossigheter.
Har ni missat att det inte längre finns något höger- eller vänster-block. Det är S-block och SD-Block som gäller nu. Häng med i matchen, ni är ju ändå på bloggen nästan varje dag.
Uppskattar bloggens och kommentatorers insikter, information och åsikter. Det som är som lite smolk i bägaren är de som ägnar sig åt “rövslickande, jag vill vara din kompis ” kommentarer. Utveckla era personliga relationer istället eller gå till kyrkan.
Jag har en lite annorlunda syn på det med räntor, om Ingves läser detta för han gärna ta detta i beaktande 😉 Kort sagt, att hålla på och höja räntan vid utbudschocker (radikalt minskat utbud) skulle jag säga inte är penningspolitikens syfte. Syften med penningpolitiken är att fungera som en termostat och reglera konjunktur (stoppa överhettning) och reglera penningmängd. Säg att vi t ex får missväxt på vete i stora delar av världen och radikalt högre priser på mat. Det hjälper föga att höja räntan för att sänka priserna, och ekonomin hjälps inte heller av det. Däremot, om _lönerna_ och/eller andra priser ökar trots det som borde vara en nedbromsning i den reala ekonomin (pga minskad real köpkraft), då är det relevant. Nu har vi en situation där energi, som ingår som en insatsvara i stort sett allt, ökat radikalt i pris. Rensa bort för den (så gott det går) och bestäm räntepolitiken utifrån detta säger jag, samt beaktande av löneökningarna, som inte heller får sticka iväg (utan motsvarande produktivitetsökning).
Det går emot Ingves agenda… Att folket i nationen Sverige skulle ha en planerbar ekonomi är hans värsta mardröm..
Han har också egna gjort uttalanden i bl.a. aftonbladet-debatt att folkets ekonomi inte är det som styr räntepolitiken.
M.a.o. det icke-demokratiska organet riksbanken, som absolut inte vill se att politiker blandar sig i beslut om styrmedel, bryr sig inte om majoritetsbefolkningens ekonomiska förutsättningar.. de driver räntepolitik för någon annan.
Det är ju så mycket mer än energipriserna som har drivit upp inflationen. Framförallt är det överutbud av kapital i kombination med störda tillverknings- och logistikkedjor ända sedan pandemins dagar som ligger bakom. Grovt förenklat av mig.
Du har nog rätt i att det är multifaktoriellt! Jag gissar delvis på en effekt av strösslandet med pengar till hushållen under pandemin (som i stora delar var idiotiskt, fanns ju inga möjligheter att spendera då; det mesta gick väl till sparande och börsen) som sedan kommer som en ketchup-effekt efter när man äntligen kan konsumera igen. Matchningsproblem (brist på utbildning/inskolning) på arbetsmarknaden är väl en annan faktor. Men energi ingår också som insatsvara i stort sett allt. Har inte läst på så noga som jag borde, är det någon som försökt sig på att rensa för den och sett var det landar?
Eftersom det är förändring av penningmängd som ÄR inflation, så är styrräntan ett effektivt sätt att bekämpa denna.
När det är samma instans som både sätter räntan och har fullkomligt dränkt marknaden i “nytryckta” pengar senaste året hade det kanske varit mer effektivt att inte öka pengamängden med över 30% på ett enda år…
Inte riktigt. Du kan ha konstant penningmängd och samtidig inflation. Det beror på vad inflationen (prisökningar) beror på. Penningmängd kan också öka, utan att man får inflation. Mängd av faktorer som styr. Beteende och förväntningar hos konsumenter och företag, produktivitetsförändringar, förändring i tillgång och efterfrågan av varor. Säker fler saker, men för att nämna några.
Yep. Inflare (lat.) betyder blåsa upp. Numera finns det en hel drös definitioner av inflation, men jag tycker nog att de mest är olika sätt att beskriva ungefär samma sak.
Angående att spara pengar, lyckades tvinga till mig en tid för specialistläkare åt min son från vårdcentral efter den vanliga diskussionen om att man skall vänta och se. På lasarettet kl.09:30 var det tomt på den avdelningen han skulle till, vi var ensamma på avdelningen och efter en kvart kom en äldre dam.
När vi gick ut så har dom en liten vårdcentral bredvid och min son har nu också ont i öronen ovanpå allt annat. Den var tom så vi frågade om dom kunde se min son – nej det måste bokas via 1177. spontana besök göres icke.
Nu ger sig min fru sällan utan diskussion så det blev en diskussion, och sen fick hon ge sig 🙂
Kön till 1177 var astronomisk (och dom hänvisar ju ändå alltid till vanliga vårdcentralen) och uppringningen från den lokala vårdcentralen var på eftermiddagen så min fru bestämde sig för att gå direkt till lokala vårdcentralen med min son, den var också rätt tom så läkaren blev bara glad att få något att göra – det blev antibiotika för öroninflammation.
Vårdfall löst på smidigast möjliga sätt men inte som systemet vill att det skall lösas.
Poäng – vi har ett system i Sverige där man inte optimerar antalet patienter man ser, man gör dörren till vård mycket svår att ta sig igenom och sen är det inte fullt på kvalificerad vård. Det skulle ju ha suttit 20 personer i kö till avdelningen och samma på vårdcentralen.
Jag vet att det är lite fräckt att skriva detta efter Covid för vårdpersonalen har kört slut på sig men detta är riktat mot systemet som sådant, inte hårt jobbande vårdpersonal som det är hatten av för. Vi har årslånga köer som folk dör i och man skulle absolut kunna se fler patienter/dag utan att öka någonting.
Är det lugnt på vissa sjukhus funkar det väl att personer i kö tar en timmes tågresa till annan ort där det finns kapacitet, är valet plågsam död eller en timmes tågresa väljer väl alla bort död tänker jag?
Sen kunde man ju inte låta bli att tänka på elkostnaden för lasarettet, vilken pengarullning det måste vara, undrar om dom har bundet eller rörligt elpris och om operationerna är när elen är som billigast eller om dom bara gasar på.
Sverige borde lära av andra länder med offentligt finanserad sjukvård och ta det bästa av alla system. Även inhemsk benchmarking borde kunna göras mellan regionerna. Jag lutar mot att norsk modell åtminstone skulle kunna vara bättre, men finns säkert mycket att lära från många olika länder. T ex har man i Norge ett nationellt system där patienter t ex kan få sin operation utförd på den plats i landet där det är kortast kö, om de så önskar. Sämre i Norge verkar å andra sidan vara att norska sjuksköterskor utför fler okvalificerade uppgifter och ges mindre ansvar.
Vårdcentralen agerar idag dörrvakt till Läkarvård.. 1177 agerar dörrvakt till vårdcentralen. Alla tjänar idag pengar på antal ärenden och skrivningar på en lista. Ej längre på antal fall av faktisk vård.
Men det blir väl lika dåligt för alla? Det var väl det som var agendan?
@DREAMPILOT
Det är inte lika dåligt för de som har råd med privat sjukvård. Alltså måste vi förbjuda privat sjukvård.
New Fucking Publi Managment. Man vill inte betala pengar för vårdpersonal, föredrar hyra in den för att dutta lite.
Nog inte fel att ha Management i sjukvården men vad jag sett så saknas alltid en verksamhetsidé som är tydligt kopplad till uppdraget (sjukvård och utbildning), om det alls finns något uppdrag som är annat än snömos. Styrkan i att personalen har lojalitet för patienterna används inte. Varje system är ju perfekt designat för att leda till de resultat som uppnås..
Åhjo, de har en uppgift. Håll gränsen, förlåt budgeten.
@LP
Problemet med NPM är att i rätt många fall får politiker och tjänstemän för sig att de ska driva offentlig verksamhet ungefär som man driver kommersiella bolag. Det blir helt enkelt inte så lyckat.
Tycker vården funkar överlag bra, använde föetagsföräkringen som min arbetsgivare betalar åt mig för att komma före i kön de kunde ej hjälpa så jag ringde min lokala vårdcentral direkt utan att blanda in “försäkringsbolag”. Två timmar senare hade jag en läkarundersökning (fysisk)Tycker det va minst sagt bra, endast en timme mer än vad ja slösade bort i telefonkö hos ett försäkringsbolag i telefon för ingenting
Besöket kostade mig endast 150 spänn det ska vi komma ihåg när vi pratar skattesats
Dock är ju akuten överbelastad pga att folk ej druckit vatten eller vågat gå o bajsa.
Mitt barn blir ofta skickad av skolsköterskan för säkerhetskull. Vi fick vänta eigheter. Nu är kollen när skolsköterskan ringer, ska vi åka till akuten, mitt barn har repat sig varje gång snabbt på den frågan
I min tidigare roll som verksamhetschef på ett större sjukhus brukade jag beskriva min huvudsakliga uppgift som motsvarande vindrutetorkarna på en bil när man kör om en lastbil på en snömoddig väg. Att få bort allt som stör sikten avseende vad vi egentligen är till för.
Låter som en bra liknelse.
…när vi pratar skattesats och vad “fan får jag för pengarna”….
Vad fan får jag för pengarna borde min arbetsgivare fråga sig, jag tycker mig se att vi får ut en hel del iallafall.
Bra artikel om er. Du gör ett hästjobb (ja även din fru naturligtvis). Din blogg är såklart obligatorisk läsning. Tack!
Dystra tongångar från IEA:
ENERGI: DEN VÄRSTA GLOBALA KRISEN I HISTORIEN ÄR HÄR – IEA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) “Skoningslöst” marknadsstörande krafter radar upp sig samtidigt som världen kämpar för att navigera igenom historiens värsta globala energikris, skriver Internationella energimyndigheten IEA i månadsrapporten för oktober som utkom på torsdagen.
Planen som aviserats av oljekartellen Opec+ om att kraftigt minska oljeproduktionen har lett till att tillväxtprognosen för oljebranschen sänkts för resten av året och det nästkommande…
…Priserna kan visa sig vara brytpunkten för en världsekonomi på randen till recession, skriver IEA, som sänkte prognosen för världens oljeefterfrågan i samband med månadsrapporten.
Den är intressant. Det OPEC gör i detta läget är alltså att skjuta sig själv i foten, ladda om och fortsätta med andra foten och sedan uppför underbenet och se till att man rejält trasar sönder knäskålarna så man blir fullständigt invalidiserad och inte kan röra sig.
Just nu är det race against fossile fuels. och speciellt inom EU som är en storkonsument. Det märks inte, men det kommer märkas när krigschocken är över.
Det OPEC gör är alltså samma sak som Ryssland gjort. Man visar att man är förbannat opålitliga. Vem vill handla av dem i framtiden. Men så är girighet kortsiktigt av naturen.
Opec är inget annat än ett riktigt rövarband
Den är intressant. Det OPEC gör i detta läget är alltså att skjuta sig själv i foten, ladda om och fortsätta med andra foten och sedan uppför underbenet och se till att man rejält trasar sönder knäskålarna så man blir fullständigt invalidiserad och inte kan röra sig.
Just nu är det race against fossile fuels. och speciellt inom EU som är en storkonsument. Det märks inte, men det kommer märkas när krigschocken är över.
Det OPEC gör är alltså samma sak som Ryssland gjort. Man visar att man är förbannat opålitliga. Vem vill handla av dem i framtiden. Men så är girighet kortsiktigt av naturen.
” Konsensus var att KPIF-inflationen skulle bli lägre än 9.7%, så marknadens hopp om att Riksbanken ska ändra sina ponduspostuleringar om de egna höjningarna av styrräntan reporäntan framöver kan nog grusas idag. Vi får se marknadsreaktionerna.”
Varför går långräntorna ner? Litade marknaden på Riksbanken?
Mvh, Förvrirrad
Inflationen i USA sjunker med 0.1% i årstakt.
Fredric Thunholm, som är beläst och välformulerad, skriver lite om krisen. Inget revolutionerande, direkt, men lite intressant:
https://www.affarsvarlden.se/kronika/fredric-thunholm-vad-hander-med-oss-nu-nar-manga-far-det-samre
I mångfaldens namn vill jag f ö också rekommendera en nylig, men orelaterad krönika av svenska språkets okrönkte konung Anders Tempelman:
https://www.tempelman.se/blogg/upprorsmakare-utan-publik
Haha, fastnade av någon anledning för det här citatet:
“Medelklassen? De bodde nog i stan, kanske? Ingen pratade om dem. En samhällskunskapslärare på högstadiet sa att ”många i medelklassen röstar på Folkpartiet” och det verkade rimligt för ingen pratade om Folkpartiet heller.”
Kanske för att jag själv som barn tänkte att om jag inte haft pappa som pappa, då hade jag velat haft Bengt Westerberg som pappa, för han verkade så trevlig.
En viktig mening Thunholm tar upp är ju annars: “Det är i jämförelsen med andra som man är nöjd eller inte.” Det här är något som den psykologiska forskningen också pekat tydligt på.
Där ramlade jänkarnas inflationssifror in, barkbröd och folköl ett par år framöver helt enkelt. Förutom TV-licensen så fungerar Svenne rubins gamla låt Folköl och dunkadunka lika bra nu som 92.
Trevlig artikel! Lite trist att det ska läggas in irrelevant info som bloggarens och frugans åldersskillnad, men att Lena fick en egen faktakolumn var ett steg i rätt riktning! Inte att hon bara hamnade i Lars kolumn som hans fru.
Själv är jag kvinna och kollar bloggen flera ggr om dagen, dock nästan alltid oinloggad och ids inte kommentera.
Min man tipsade mig om bloggen efter att jag klagat på all annan medias bevakning, avsaknaden av analys osv. Jobbar ju själv inom media, dock ej som journalist utan tekniker.
Ingen slump att varslet kommer 10 dagar efter ändringen av LAS. De nya ändringarna innebär bla. att arbetsgivare får göra undantag för tre personer i först in/sist ut principen.
Det fullständigt kryllar av informella ledare i form av surdegar som inte släpper fram yngre förmågor i dessa butiker. Tror absolut att de ser sin chans att rensa och därmed skapa en bättre ARBETSMILJÖ för de anställda. H&M har ingen historia av att varsla på den här nivån, vilket stärker min känsla för detta.
Läs mer: https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/nya-las-reglerna-sa-paverkar-det-mig
Gå i kloster.. Det här har det viskats om sedan de stängde RU, BY butikerna. De har dessutom fått rejäl uppförsbacke i CN pga oförskämdheten att vilja undersöka vissa minoriteters rättigheter i västra delen, något som t.ex. Zara aldrig gjort.
Med en personalomsättning på circus 25%.. så släpps ingen fram??
Är det butik 20, 33 eller 114 du tycker har lökiga butikschefer?
Nu har jag äntligen haft tid att läsa DN artikeln, vilken bra, balanserad och nyanserad artikel.
Känner inte dig LW mer än att jag läser bloggen och böckerna, men du verkar precis som jag har tänkt dig fast kanske lite mjukare i verkligheten än dina texter. Är så tacksam för de arbete du gör gällande Ukraina.
Många av mina kompisar “dum-förklarade” mig när jag sa att jag tror Ryssen kör fast och inte tar Ukraina efter några dagar in på kriget. Sen började de läsa här och poletten föll ner. Dessutom verkar du ha hittat en fru som matchar dig, inte det lättaste för oss “nördar”.
Nu är inte DN-artikeln öppen längre. Man kan visserligen prenumerera gratis fram till sista december i år, men man måste registrera ett betal/kredit-kort. Antagligen hoppas DN på att man ska glömma att säga upp gratisprenumerationen till nyår.
Det värsta är dock att DN använder Klarna som vägrar att registrera mitt kredikort om jag inte uppger mitt personnummer.
Nåväl, det står nog mer av värde här på bloggen än i DN-artikeln.
Vill du läsa artikeln, titta in i dagens (nåja, gårdagens nu) krigsinlägg och sök efter en kommentar från Sneeze.
Om du inte redan har gjort det, Lars, så bör du snarast lägga till “Riksdystopiker” på ditt visitkort. Klockrent, ju!
Tror min kommentar försvann? Jag är ny på det där med bloggar! I alla fall så läste jag artikeln i DN och blev nyfiken, jag gillar bloggen och som nybliven prepper kommer jag att följa med här och bli en av de 5 procenten kvinnor 🙂