De amerikanska räntorna steg rejält igår till nya rekordnivåer för uppgångscykeln, men dollarn försvagades. Börserna är upp i de asiatiska tidszonerna och HSB varnar för höjda månadsavgifter i Stockholm på grund av räntorna och elpriset. Extrempriserna på el fortsätter och eventuellt har vi ett nytt dagsprisrekord idag i SE3 och SE4.
Stockholmsbörsen var oförändrad igår med OMXSPI på +0.06% och OMXS30 på -0.10%.
I USA steg börserna något om man som vanligt ignorerar valutautvecklingen. Nasdaq 100 gick +0.28% och S&%P-500 gick +0.29%. Dollarn föll dock till 10:53 SEK och gick därmed under euron igen, som bara föll till 10:56 SEK. De amerikanska räntorna noterades på nya rekordnivåer för denna räntecykeln med 3.11% för 10-åringen och 3.36% för 2-åringen. Vid årsskiftet var räntorna 1.63% respektive 0.78% som jämförelse.
Guldpriset backar med dollarn och hittas på 595:- i skrivande stund.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt under morgonen. ASX 200 +0.71%, Hang Seng +2.11%, KOSPI +1.03%, Nikkei 225 +0.58% och Straits Times +0.47%.
Enligt Dagens Industri har HSB Stockholm tittat på ekonomin hos 621 bostadsrättsföreningar och konstaterar att driftskostnaderna steg med närmare 10% förra året. Man konstaterar också att enbart på grund av räntorna kommer en genomsnittlig förening behöva höja avgiftern med 8% vid en procent dyrare ränta och var tionde förening behöver höja 15%.
Så utöver högre räntor på de privata lånen ska man räkna med höjda månadsavgifter i många bostadsrättsföreningar framöver. Räkningarna måste betalas och förr eller senare blir det tomt på föreningens konton annars.
Elpriset är kvar på extremnivåer och driftskostnaderna för i år kommer bli ännu högre än det HSB tittade på för förra året.
Dagens medelpris är 483 öre per kWh utan elnät, energiskatt och moms i SE3 och SE3 och priset når som högst 793 öre per kWh utan påslagen. Osäker på om vi sett så höga medelpriser tidigare. T ex blir priset över 700 öre under hela fyra timmar på raken ikväll. Men tyvärr publicerar Nordpool inte historiska timpriser, så jag låter det vara osagt.
Solkraften matar netto ut ca 5 000 W på elnätet, så vi klarar i alla fall de 731 öre som gäller i skrivande stund och får rent av fantastiskt bra betalt, men alla har inte solkraft och vi kommer få ännu högre priser i vinter.
53 kommentarer
Eftersom alla slåss om att vara först i UA trådarna så hackar jag systemet och tar en förstaplats här istället.
Jag skänker således en slant till UA och startar härmed en ny tradition.
Det blev Drones2Ukraine så man kan vara säker på att man bidrar till god verkan i målet.
Man kunde ju tyckt att du istället borde skänkt en slant till Svenska Kraftnät så de kan bygga ut distributionsnätet från Norra Norrland ner till elområdena 3 och 4 🤣
Usch så dystert det känns. Mer än så har jag inte att komma med.
Lyssnade på bloggen. Vi sålde på toppen och skaffade en superbillig hyreslägenhet i allmännyttan så nu tänker vi att vi kan köpa igen nästa år och gå flera miljoner plus. När priserna på bostadsrätter fallit 30% från toppen är det nog lagom.
Så detta känns dystert på ett sätt men också helt naturligt på ett annat.
Men för er som sitter på dyra bostadsrätter där ni inte kommer få tillbaka pengarna på många år glöm inte att realräntorna faktiskt är lägre än någonsin.
Klen tröst när reallönerna faller för de allra flesta.
Jo det är förvisso sant. Tyskarna krävde 8% löneförhöjning och fick 4% klen tröst med inflation på +10%.
Dock är det så att så länge löneförhöjningen är högre än räntan minus ränteavdrag så blir det ju så att lånets del kontra din lön faktisk blir lägre med tiden (sen att du säkert amorterar gör det hela än bättre).
Alltså, så länge räntan minus ränteavdrag är lägre än löneökningstakten är lånet i princip gratis för individen. Sen att andra saker kostar mer det är ju sant för alla även de utan lån. Att äga är den bästa boendeformen så länge man inte köper åren innan bubblorna spricker.
God morgon och tack för uppdateringen.
Jag skulle gärna se bloggarens analys av det ekonomiska läget i Kina. Om han har tid.
+1
Ekonomisk och säkerhet. Mer om torkan i södra kina och Taiwan såklart. Men även en bra analys om Ryssland-Kina allianser. Hur går det för Belt and Road?
Ja, vore spännande att få höra lite mer om Kina.
Just nu står mycket kärnkraft stilla, vi har haft en het, torr och vindstilla sommar.
Titta på fyllnadsgraden i magasinen i södra och mellersta Norge.
Titta på vindkraftens medelproduktion.
Titta på hur stor del av kärnkraften som är i drift.
Och fundera på vad som händer i vinter?
Tänk som en sosse: lägg huvudet på sned och säg “det blir bra i vinter”.
Vi får hålla alla tummar och tår för en blåsig, regnig och mild vinter i hela Europa.
Kommer till större sannolikhet bli en regning sval vinter som tur är. Vi går antagligen in i en treårig La Nina cykel. Torkan/Värmen i södra Kina visar även på en stark östlig dragning i di-pole systemet. Att predicera lokalt väder är dock väldigt svårt. Vi får hoppas att vädergudarna gör sitt för att bekämpa Putins gasvapen.
”Europe is expected to have warmer than average temperatures over most of the northern and north-central parts of the continent. A warmer signal is present over the central area but is not particularly strong.…
Precipitation-wise, normal to wetter conditions is expected over northern and northwestern Europe. But mainland Europe is expected to experience drier conditions. The snowfall forecast shows less snowfall over Europe, more likely due to less precipitation.”
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-forecast-2022-2023-season-first-look-united-states-europe-fa/
Många sitter med fast pris och tänker att det inte berör dem. Som av en händelse blir alla annat dyrare, men det beror ju då på kriget.
Energifrågan har fått en del utrymme i media nu, men tyvärr inte politiskt. Bidrag kommer inte lösa problemet.
Hur gick det med allt jidder om taxonomin? Om vår kärnkraft är klassad koscher och grön så kommer ju återöppnade reaktorer enbart på marginalen påverkar priset eftersom direktiv 2019/943 kräver att vi exporterar 70% av grön energi. Kallare årstid och mindre putingaz till Tyzkland och Baltikum kommer ju innebära ökad export i alla fall, vilket innebär oljeeldning i Karlshamn och därmed fortsatt höga energipriser i SE3 och SE4. Eller?
Likt bloggarjäveln är jag just nu väldigt nöjd med försäljningen av solenergi från egna anläggningen – 400 kr/dag (exkl moms) senaste veckan (säljer till rent spotpris). Vedbacken är fylld inför vintern och skall i helgen fixa till det sista i hemautomatiseringsträsket för att kunna hantera sozze-priserna i vinter.
Politik är att vilja. Det går att råka ha begränsad överföringskapacitet.
Uppenbarligen eftersom Frankrike verkar komma undan elprischock á la Suède trots nedstängda kärnkraftsverk på grund av underhåll. Populisten Macron har ju i.o.f frusit elpriserna fram till årsskiftet men de borde ju tvingas exportera den gröna el de producerar?
Man undrar hur det kommer bli när Hansa Power Bridge eventuellt kommer i drift, men det är ju Regeringen som våren 2023 skall fatta beslut om koncession – skall bli spännande att se hur landet ligger då och om ytterligare 700MW tillåts dräneras från SE4.
Ledningar behöver service – vi såg det inte komma
Kan man politruk-styra Vattenfall borde det väl gå med Svenska Kraftnät också 🤔?
Sverige leds antagligen av Jim Jones ande bakom kulisserna. Det som kommer i vinter är så hemskt att man inte orkar ta in det och därför stoppar man huvudet i sanden.
Jag inser att jag får klara vintern med enbart den ved jag får tag i och funderar på hur jag skall förklara detta för familjen. Har nu sänkt vvb:n till 55 grader och letat upp det sista att stänga av, men huset drar 15-16 kWh per dygn i tomgång, dvs normal aktivitet med matlagning men utan värme. Detta blir kanske 5000-10000 kronor i månaden.
De flesta jag pratar med är totalt clueless och tycker jag är en obehaglig alarmist, troligen SD-sympatisör. Det blir så när man drar upp obehagliga saker, de stämplar budbäraren.
Fick igår reklam för SD i brevlådan men de snåla jävlarna skickade inte med valsedlar så jag funderar på att stryka dom från listan över tänkbara partier. Dessutom var manifestet nästan tragikomiskt med krav på slöjförbud och ett allmänt motstånd mot allting, speciellt modernisering. Personligen ser jag gärna 4-spår genom Kungsbacka med en Japansk stationsbyggnad byggd på ett däck ovanför spåren. Helst med mycket ljus och neon och 24/7 nudelservering. Aktivitet är bra.
De som imponerat mest hittills i valpropagandan lokalt är faktiskt C, men de är för mig lika otänkbara som SD.
Kan iallafall glädja dig åt att jag sitter i samma båt.
Det har blivit lite som med prepping. Man talar inte om det med de som inte håller på med samma sak.
Jag kanske har gått lite väl “all-in”på att spara på elen jämfört med svensson, men vill hellre lägga slantarna på annat.
Blivit kallad domedagsprofet, negativ och en hel del annat intressant när jag berättar om hur elpriserna kommer se ut i vinter. Strutseffekten är onekligen ett flockbeteende.
Du är den enda jag har stött på som verkar förstå vad som väntar.
Själv har jag valt att studera på gamla dagar. Jag hyr en stuga 45 minuters bussfärd från universitetet. Stugan har inget rinnande vatten och jag sitter och skiter på en båttoalett i en ombyggd garderob. Den töms för övrigt på gödselstacken hos de jag hyr av. Hämta vatten, duscha och tvätta görs i ett litet omklädningsrum 30 meters promenad från stugan. Hyran är 3000 kr/månad inkl el och ved. Det säger sig själv att jag kommer minimera elvärmen och elda i lilla gjutjärnskaminen så skiten glöder – annars kommer hyran självklart höjas rejält när polletten trillar ner (elräkningen kommer) för hyresvärden .
Det är bara att vänja sig. Belgiens premiärminister har hittills varit den enda som har tagit bladet från munnen och försöker förbereda sitt folk: “de närmaste 5-10 vintrarna i Europa kommer att blir svåra”.
Vi måste lämna förnekelsefasen och gå vidare. Här kommer en dryg 20 sekunders crash course: https://www.youtube.com/watch?v=jYN4CllWuiM
På tal om högt elpris. Undrar hur de ser på dagens priser (artikeln från 15 december 2010) …
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/gnosjo-hogt-elpris-hotar-foretag
Det är elnätsavgifterna, inte elpriset.
Givetvis (det står också i srtikeln). Men även elpriset som sådant.
https://www.fortum.se/privat/elavtal/elpriser
Hamnade fel …
Det har varit lite kommentarer från LV om att batteri installation samband med solceller inte lönar sig. Det har kommit lite på skam nu. Jag laddar nu batteriet varje natt vid låg pris och kan på så sätt slippa köpa vid effekt toppar dag tid samt kvälls tid vid högt elpris. Sen var det ju ingen som trodde på dessa priser för 1-2 år sedan. Vi får se hur länge de håller i sig. Vid dessa extrem toppar på elpris skulle man egentligen ladda ur batteriet dagtid.
Nu står Ringhals 4 stilla p.g.a. revison. Dessutom köper finnarna el för motsvarande en Forsmarksreaktor. Om finnarna hinner få igen sin nya reaktor så kanske vi får tillgång till el från två fler reaktorer i vinter.
Revisionen pågår till och med 6 september, sedan får vi hoppas att de drygt 1100 MW ger någon form av avtryck på spotpriserna.
När finnarna drar på OL3 så avser de minska produktionen i sina kolkondensverk. Men om prisnivåerna tillåter så rullar de såklart på, vilket betyder elpriser runt 2kr/kWh.
Politikerna har detta i sina händer. De har med avfallförbränningsskatten förhindrat kraftvärmen. De bygger inte ut vattenkraft. Vindkraft byggs inte för att lokala politiker säger nej, dessutom intermittent. Nej till kärnkraft. Långsamma processer för elnätsutbyggnad. Det måste finnas en politisk vilja och vision någonstans för att sätta långsiktiga spelregler för marknaden, vilket för övrigt är en oligopol marknad.
Regeringen kan överpröva det sk kommunala vetot när det gäller vindkraft. Det gäller dessutom inte ute i ekonomisk zon där tex Kriegers Flak planeras byggas. Vattenfall har hållt på projektet pga man vill att SVK i strid med EUs konkurrensregler skall betala landanslutningen som kostar ca 10% av hela projektet och tydligen är oehört viktig för lönsamheten, samtidigt som det redan 2015 var tydligt att Vattenfall avser bygga mer vindkraft . Man sa så ialla fall.
Till slut fick regeringen gripa in och förnya givet tillstånd för Vattenfall. Tillståndet är alltså beviljat sedan länge.
Det finns dessutom mer att titta på. En del av dessa ansökningar har bromsats av Försvarsmakten men den har inte fått i uppgift att prioritera granskningen av vindkraftsinstallationer till havs förrän helt nyligen.
Över lag får man intrycket att den sittande regeringen och dess föregångare sedan 2014 har snubblat fram, fumlat och inte haft koll eller inte lyssnat på vad experterna säger. Man kunde redan 2014 tagit tag i detta.
Det hade inte blivit billigare än fortsatt drift av R1 och R2, men det hade varit andra priser.
Antingen är man socialdemokratiska klåpare, eller så bryr man sig inte eller så har man en hemlig agenda.
Är det någon som vet varför SE3 och SE4 har exakt samma priser timme för timme i flera dygn nu?
Ny kabel i bruk som gör att någon flaskhals försvunnit?
Produktionsbrist i SE3?
Annat?
Kan inte svara på varför, men det var så förra året också. Det tar några veckor, sedan är priserna i SE3 och SE4 samma.
Nej. Låg förbrukning lastar inte ner snitet 3/4.
Dessutom går inte något alls till den existerande Tysklandskabeln, och Tyskland exporterar till Norge just nu.
Det kanske börjat blåsa i Tyskland? Varmluft från Scholz? I Danmark ger vindkraften 2GW vilket är mer än i Sverige, där den ger 1GW. I DK ger den dock ca 40% av installerad effekt, i Sverige 10%. Men så är vindkraften i Sverige i norr mer än 1000km från Danmark och kontinenten.
(jag snabbkollade bara på Kontrollrummet som visar nordiska nätet)
I Sverige blåser det ialla fall inte, vindkraften genererar ca 10% av installerad kapacitet. Helt oplanerat.
Fungerar supply-demand för elmarknaden? Jag menar, ökar eller minskar förbrukningen i systemet med priset?
– Eller, är det fortfarande många (inkl företag) som sitter med goa fastprisavtal och kör på som vanligt?
– Eller, är vi på en nivå där det är omöjligt att minska förbrukningen?
Vi har högt pris dygnet runt nu och försöker minska förbrukningen men det blir nog väldigt marginellt. Jag tror vi är så nära “optimal förbrukning” i hushållet så det är bara att bita i sura äpplet när räkningen kommer.
(Rek: Henrik Jönssons youtube om “efterfrågeflexibilitet”. )
Nytt rekord i SE3 och SE4 imorgon. Denna gång mellan kl 09 och 10, då priset uppgår till 805 öre/kWh.
Med andra har milstolpen 8 SEK/kWh passerats. Fortfarande elbilsvänliga laddpriser mellan 01 och 05.
Lyssnade på P1 imorse, där någon industri (minns ej vilken) skulle införa nattskift och helgskift. Flytten av produktionen till dessa tider skulle tydligen löna sig.
Bara att konstatera att acktankar på bergvärme blir nästa stora hit. Riv ut bastun så får du in 5 kbm. Med en 15kW eller så som körs nattetid hinner du ladda upp och så får borrhålet återhämta sig under dagen.
@VILLAVOLVOVOVVE:
Japp, och med dagsänkning istället för nattsänkning.
Ja, till imorgon blir det ännu mindre vindkraft i högprisområdena (och även i norr). Lite lägre förbrukning också, vilket nog förklarar att dygnsnittet blir lägre än idag även om högsta timpriset blir högre.
Jag lyssnade också. Tror det var Anderstorp (eller där någonstans).
—
I östra Småland är de också trötta på höga elpriser:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/bryggeriet-i-vimmerby-bygger-solcellspark-for-att-sakra-energi
1075 eller 1076 öre/kWh inkl skatt, elnät och moms, enligt bloggens sätt att räkna. Köra den där bensindrivna generatorn för att få hushållsel börjar snart bli lönsamt…
Återstår bara att se hur lång tid det tar innan det är lönsamt att köra samma generator för att få el att sälja till spotpris. Fortsätter det i den här takten lär det inte ta många veckor.
Man kan se historiska priser hos Nordpool. Det är bara att ändra datum ovanför tabellerna.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Alla positiva röster i Ukrainatråden är här lika negativa.
Balanserat, får man anta?
Det är för att vi vet att Ukraina kommer att vinna, och vi vet att det blir en ekonomisk shitshow i Sverige 🙂
Kollade på Svenska kraftnäts historiska data. SE4 har exporterat el till våra grannländer varje dygn sedan 1/1 2022 tills idag. Så någon brist på el verkar det inte vara.
Bekymret är att Sverige enligt EU:s elmarknadsförordning måste exportera el (tillgängliggöra 70 procent av överföringsledningarnas kapacitet). Ju mer el som måste produceras, desto fler dyra produktionssätt.
Så i sak har du rätt, men du måste alltså fylla på grannarnas vinglas innan du fyller på ditt eget.
… Vilket väl egentligen är OK?
Rätta mig om jag har fel men en stor av exporten är SE3 till Finland och SE4 till Litauen. De behöver vår hjälp…
Och grundkursen i ekonomi förklarar då att om efterfrågan ökar, stiger priset. 🙂
Eftersom elnätet hänger ihop, hänger elmarknaden ihop.
Oklart om Volvo 740 menade att svensk export av el är samma sak som att vi inte har ett problem. Sverige har dock stängt 6 av 12 atomreaktorer, och Tyskland har stängt ned både kärnkraft och kolkraft. Det påverkar tillgången på el på elmarknaden.
Vindkraft är skitkraft
https://www.svd.se/a/BR11oE/kostsamt-misstag-att-avveckla-karnkraften
Hur kunde Tyskland göra sig så beroende av rysk energi.
Theguardian long read. Värt att läsa sig igenom
https://www.theguardian.com/world/2022/jun/02/germany-dependence-russian-energy-gas-oil-nord-stream?CMP=Share_AndroidApp_Other