Börserna i de asiatiska tidszonerna är blandade nu under måndagsmorgonen. Veckan som gick var negativ i USA, men runt nollan i Sverige, förvisso utan att ta hänsyn till valutakurserna.
Stockholmsbörsen gick faktiskt plus förra veckan, eller åtminstone så stängde OMXSPI veckan med +0.20% efter en uppgång på +0.28% i fredags. OMXS30 gick dock bara +0.08% på fredagen och backade med -0.86% på veckan.
I USA gick S&P-500 -3.05% och Nasdaq 100 -4.45%. Utvecklingen tar inte hänsyn till valutaeffekterna för oss svenskar, men Stockholmsbörsen höll alltså emot. Det gjorde å andra sidan relativt sett även många europeiska börser.
De amerikanska marknadsräntorna föll rejält och återfinns nästan på sina lägsta nivåer på en månad. Guldpriset hittas på 589:- SEK per gram. USD hittas på 9:89 och kronan har alltså stärkts lite på sistone. Euron är stabil på 10:48.
I Asien är det blandat under morgonen.
ASX 200 +0.05%, Hang Seng -1.15%, KOSPI +0.20%, Nikkei +0.98% och Straits Times -0.46%.
4 kommentarer
Vetepriset har fallit 3% sen toppen förra veckan och är nu bara 34% upp sen krigsutbrottet. Kan vara en bra indikator för oroligheter man vill hålla koll på.
Är ett par månader bort till skörd i bla USA så jag skulle tippa på att priserna börjar om inte ner så iaf stabiliseras nu.
Verkar vara viss diskrepans i olika analytikers bedömning men såvitt jag kan se så ser tvärsnittet ut att vara sjunkande vetepriser jmf. idag, . Det mer relevanta är väl dock huruvida de sjunkande priserna gör att fattiga länder har råd att köpa vete eller om de fortfarande blir utan.
Fitch verkar tro på ett överskott 2023 i vart fall och stämmer det så kommer priserna att sjunka.
Vi får hoppas dom svenska bönderna får rikliga skördar. Men ingen bedömning är väl värd speciellt mycket, torka eller för mycket regn är ju svårt att förutse. Det man kan säga är väl i alla fall att risken inte är försvinnande liten utan med god marginal över fem procent. Så i mitt tycke värd att bevaka på en blogg som bla behandlar kriser och risker.