Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som även har installerat min första solkraftanläggning.
Idag drog solcellsinstallationen igång efter fördröjning på grund av sjukdomsfall och Covid-19. Femton stycken 370 Wp-paneler sätts upp på maskinhallens tak och ökar vår anläggning från 4760 Wp till totalt 10 310 Wp, vilket alltså innebär mer än en dubbling.

Installationen ska vara klar i morgon. Första dagen ägnades åt ställningsbygge samt montage av de skenor som panelerna ska monteras på. I morgon åker panelerna upp och sedan återstår inkopplingen av elen och färdiganmälan till elnätleverantören Ellevio. Det senare trots att det redan finns solceller på gården, men nätägarna behöver förstås veta hur mycket kraft som finns installerat var.
En granne på vägföreningen har ca 14 kWp vilket tillsammans ger 24 kWp, vilket en solig dag mer än väl dagtid torde täcka behovet hos samtliga sju hushåll på vägen under sommarhalvåret.

När väl taket på ladan blivit bytt ska ytterligare ca 7 kWp installeras för en summa om 17 kWp.
Jag valde återigen Solkraft Sverige som installatör, då det inte fanns något för mig att anmärka på deras arbete förra gången.
Sedan sist och 2017 har bolaget utökat med egna byggnadsställningar och bygger själva, vilket kortar ner projekttiden rejält istället för att ta in en extern ställningsbyggarfirma.

Då installationen sker på en ekonomibyggnad blir det inget SOL-avdrag, eftersom det endast kan fås på installation på privata byggnader även om Skatteverket har ett undantag om man inte bedriver någon verksamhet och all el ska gå till huset. Det innebär att jag kommer behöva göra ett bokföringsmässigt och skattemässigt eget uttag på elen ifrån den enskilda firman, vilket dock delvis kvittas mot bokföringsmässiga avskrivningar av anläggningen. Det kommer också ge svart på vitt om lönsamheten på anläggningen, då uttagen kommer överstiga avskrivningarna. Sedan får jag alltså betala moms på producerad el.
Mest lönsamt hade alltså varit att installera på mangårdsbyggnaden (“villan”) men där är det redan fullt.
Passande nog bjöd dagen också på årets solkraftrekord med 7.6 kWh producerad el. För övrigt slog den första solkraftanläggningen januarirekord i år, med hela 42 kWh producerade. Relativt sällan snö och gott väder är förklaringen, samt att vi avverkat en massa tallar som skuggade vintertid.Tidigare rekord för månaden var 2019 med 22 kWh.
Nästa år kan vi räkna med den dubbla produktionen i januari, eller runt 80 kWh. Det är dock bara brus i sammanhanget. Sommartid har produktionen varit 600 – 700 kWh per månad och kommer nu stiga till mer än det dubbla.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som även har installerat min första solkraftanläggning.
15 kommentarer
Har du olika mätare för mangårdselen och ladu/maskinhallselen eller hur räknas det ut hur mkt produktion som är på företaget vs privat?
Jag har, efter intagning av offerter och utvärdering, valt samma leverantör som du. Installation om två månader, är det sagt. Markant var hur mycket leverantörerna har att göra!
Så även jag, de meddelade dock för några veckor sedan att de är försenade. Hoppas de kommer snart innan vårsolen är här. 16,5 kW från 44 paneler.
Fett najs, 16.5 kWp. Hur stor blir Max anläggning?
En fjutt i detta sällskap. 6,4 kWp från 400Wp paneler – en avvägning mellan pris och effekt, och vad som ryms på garagetaket. Dessutom behöver jag nog inte mera, eftersom jag värmer med pellets och inte förbrukar mer än ca 6 000 kWh/år.
Nä, lika många kWp som man har i kWh årsförbrukning är nog tillräckligt.
Jag hoppas att Nanotec/Richard och alla andra registrera sig snart till kommentarfunktion, det har varit mycket enklare med google/blogger utan att registrera sig.
Många inlägg hade varit tråkig utan debatt och i många fall också källor som jag inte kände tidigare.
I vår brf har vi installerat 245kWp. Vi använder 87% av solelen själva och vår bedömning är att den skall ha betalat sig på 8-9 år.
Enegieffektivt finns inte så mycket att göra med fastigheterna, vi funderar starkt på att fördubbla anläggningen och skaffa ett eneriglager(batterier)och
på det viset skulle vi få möjlighet att kapa den effekttopp som alltid infinner sig mellan 16.00 och 20.00 på eftermiddagen.
Snyggt. Stor förening?
Jo. 388 lägenheter och ca 10.000kvm lämplig takyta. På de tre åren vi har haft anläggningen igång har den gett ca 515MWh.
Hur mycket har eras egenproducerad el varit värd i år ? Vem är eras nätägare ? Dilemma är att det är relativt komplicerad. Få ni har fastprisavtal medan ni mata in el till rörligt pris eller har ni ett/två år extrabidrag till inmatad el från eras elleverantör liksom vattenfall har gjort för ett år.
Sen är det oftast helt rörligt.
Sen är jag missnöjd med politiken, brf få inte skattereduktioninmatat el och dessutom måste brf ta ut moms för el till medlemmarna.
https://i0.wp.com/bengtsvillablogg.info/wp-content/uploads/2021/02/Varde-sald-solel-201011-202101.jpg?ssl=1
Tyvärr få föreningar ofta även betala för inmatningsabonnemang utan nettoproduktion eller i vissa fall inte även nätnytta, och betydligt mindre besparing på överföring pga effektavtal.
Medborgare med betydelse bo inte i flerbostadshus, det visade sig också med EL-stöd nyligen.
Det hade varit önskvärt med en “nästa inlägg” knapp efter kommentarerna, så man slipper scrolla upp. Nu har ju inte alla kommentatorer dragit igång än på nya plattformen, men när det kommer 100-kommentars trådar hade det varit rätt skönt. Är ju inte alltid man hinner läsa allt i realtid.
Har begärt offert på 20 365W paneler. Kommer dock behöva sätta dem fördelat på S, V och Ö då taket som vetter åt syd är väldigt litet. Måste synka med takbyte också (betongpannor från 86).