3.3K
Jag har nu ett första resultat av en komplett jämförbar dag med prisstyrning av varmvattenberedaren. Förbrukningen på dygnet gick från 13 kWh till 8 kWh, eller precis som bloggens första skattning en besparing på 5 kWh, plus att förbrukningen flyttades från högpris till lågpris.
Varmvattenberedaren under gårdagen. |
Gårdagens varmvattenförbrukning i lördags och igår var likvärdig – två duschar på morgonen, och disk av kastruller runt lunch och runt middag, samt i övrigt hygientvätt av händer som vanligt. Temperaturerna i källaren där Nibe-beredaren står var också likvärdiga, dvs runt 11.0 – 11.6 grader C.
I lördags var varmvattenberedaren på hela dygnet och förbrukningen blev 13.07 kWh inklusive spillvärme. Enegiåtgången för spillvärmen beräknades till cirka 0.3 kWh per timme.
Energiåtgång varmvattenberedaren under gårdagen |
I går var varmvattenberedaren avstängd på grund av högt elpris mellan klockan 08:00 och 21:00, dvs under 13 timmar. I princip samtlig varmvattenförbrukning skedde under detta tidsintervall och varmvattenberedaren värmdes upp igen 21:00 till ca 22:45.
Gårdagen började med en summerad förbrukning på 27.04 kWh och slutade på 34.84 kWh vilket ger en dygnsförbrukning på 7.80 kWh. Besparingen jämfört lördagen kontra måndagen var alltså 5.27 kWh.
När uppvärmningen drog igång 21:00 gick det åt 5.78 kWh innan beredaren lugnade ner sig. Detta är i linje med 2+2=4 kWh för två duschar och resten är den spillvärme som gick åt, vilket är uppenbart mindre när varmvattenberedaren inte står och slår på hela tiden. En gissning är att övertrycket som blir vid uppvärmning av varmvattnet leder till att trycket utjämnas via säkerhetsventilen, vilket förklarar varför VVB går på med tätare intervaller efter t ex en dusch – se förra inlägget så syns mönstret tydligare.
Söndagen var inte relevant att jämföra med eftersom vi inte duschade hemma den dagen.
Ovanstående är faktiska uppmätta siffror, till skillnad mot teorier baserat på förenklad gymnasiefysik. Det är förstås även intuitivt korrekt att om man inte har påslaget uppvärmningen så drar det mindre energi totalt sett även efter man värmt upp igen.
Elpriset i går var i medel 181 öre per kWh, och vid 13 kWh i förbrukning hade varmvattnet kostat 22:22 SEK. Istället värmdes varmvattnet till priserna enligt off peak 1 om 108 öre och off peak 2 om 167 öre.
Utifrån fördelningen på dygnet landar varmvattenkostnaden på något förenklat 12:30 SEK, eller cirka 10:- SEK mindre än utan prisstyrning. Skulle alla dagar på året vara så här landar besparingen på 3650:- SEK om året och installationen av styrning med en kontaktor och Shelly 3EM betalar sig på ett år. Besparingen i energi blev 5/13 eller 38% och besparingen i pengar blev 12.30/22.22 eller 45%. Dock är en enskild dag en anekdot, men det är vad ni får nöja er med.
Nu var dock elpriset högt igår natt – andra dagar kan elpriset skilja sig på en faktor 10x dagtid kontra nattetid och besparingarna kan bli ännu större. Egentlig besparing hade nog varit högre, då VVB:n annars hade kört sin primära förbrukning efter duscharna vid högpriser på morgonen och inte till dygnsmedelpris.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
22 kommentarer
Om du kunde koppla väderprognoser mot värmesystemet skulle du kunna få ytterligare lite besparing, dessutom kan du med historiska underlag av medeltemperatur förutspå kommande energiförbrukning med hjälp av väderprognoserna (iaf till 60% sannolikhet).
Har du några batterier i ditt system. Tror du man kan räkna hem ett batteri som klarar 1-2 dagars förbrukning, som man laddar under lågpris och använder under högpris?
Eftersom bloggaren kan planera in att inte duscha när det regnar, utan i stället göra morgoninspektionen av ägorna endast iklädd gummistövlar?
När man låter temperarur ut från varmvattenberedaren variera mer, så skulle man vilja att det kompenseras i blandningspunkten där man blandar i kallvatten. För dushblandaren finn en bimetall. Finns det liknande att köpa för den blandning som sker direkt efter beredare?
Blandningen sker ju vid duschen där kallt och varmt vatten blandas till önskad temperatur som är mycket högre för hustrun än för mig, jag blir skållad vid hennes inställning.
I varmvattenberedaren skiktas vattnet ganska effektivt då varm vatten har lägre densitet och ligger överst i beredaren medan det kallare ligger under.
Mitt och andra system som jag har set har en inblandning efter beredaren för att undvika skollning.
Sedan har du rätt i att skicktningen kan hjälpa ganska långt, men kommer det räcka för 13h?
Alla har väl termostater i blandaren – som heter blandare för att den blandar varmt och kallt vatten. Således ingen risk för skållning.
Shunten vid utloppet av VVB är väl för att få ner tempen så max på blandaren inte ska skålla.
0.3kW spillvärme gånger 13h blir bara 3.9kWh vart kommer resten av besparingen ifrån?
Bra fråga. Någon form av dynamisk effekt, t ex att det blir övertryck som skickar ut en del av det nyuppvärmda vattnet via säkerhetsventil? Något är det iaf. Kanske diskade mindre för hand måndag kontra lördag?
Enklaste förklaringen är annars att duscharna var kortare. Jag har inte stått och tajmat.
Duschande och tonårsbarn, grav besparing när en av dem flyttade hemifrån då är det inga Hollywood-duschar som tömmer tanken….
Jag förstår inte varför det skulle vara så effektivare att värma upp värmespillet på kvällen jämför att göra det hela tiden under dagen.
Tänk vad Lars har kommit på som ingen gjort tidigare. Genom att stänga av vvb på dagen så kan man spara uppemot 40 av energiåtgången. 😉
Tidsstyrning finns inbyggt som valmöjlighet i massor med modern VP och VVB-utrustning. Så någon har kommit på att det är vettigt tidigare.
ÄVen min golvvärme i badrummet har inbyggd tidsstyrning där det tydligen anses vara vettigare att ha lägre temperaturer delar av dygnet även om man värmer upp igen.
Fast om man kan spara så mycket genom att stänga av varmvattnet borde det vara väldigt många fler som hade föreslagit det och gjort det.
Jag förstår fortfarande inte var besparingen kommer ifrån.
Som sagt all modern utrustning har möjlighet till tidsstyrning.
I övrigt är saken mer avancerad än gymnasiefysik. Högre temperatur innebär som bekant mer energiåtgång pga större temperaturskillnader och med de större energiförluster. Du kanske hört talas om att man sparar energi på uppvärmning av hus om man håller lägre temperatur. Vill du gymnasiemattadig så är medeltemperaturen på vattnet över dygnet lägre, vilket innebär lägre energiåtgång. Svårare än så är det inte.
Det förstår jag. Tycker bara att det känns som väldigt mycket tät effekten är så hög som nästan 40 % av total förbrukning.
Men din vvb kanske är så dåligt isolerad att det ändå är så det blir.
Förslagsvis så hade jag räknat på att byta vvb till en modern och väl isolerad beredare.
Det intressantaste med elhöjningen tycker jag är engagemanget för att ta kontroll över kostnaderna. Borde spilla över så att varmvattenberedartillverkare kan göra energieffektivare produkter.
Det märkligaste är avsaknaden av engagerade miljöpartister. Har de fullt upp med att propagera för sådant som ökar elanvändningen (elskotrar)?
Blir det vvb-byte? 🤔 O till vad isf?
Nä, det tror jag inte.