2.2K
Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (konjunkturbarometern) är nu nere på precis över gränsen till överhettning. Fortsätter trenden är ekonomin nere i en mer normal högkonjunktur efter de senaste månadernas extrema överhettning. Överhettningen kvarstår dock inom tillverkningsindustrin, medan hushållen är nere på eller under gränsen för djup lågkonjunktur.
Konjunkturbarometern Data: KI |
Tillverkningsindustrin kvarstår med överhettning på +21.3, men tjänstesektorn har raskt trillat ner från överhettning till högkonjunktur på +4.3 på bara två månader. Det samma gäller detaljhandeln (+4.0), medan bygg- och anläggning (+8.8) inte nått överhettning till att börja med.
Allra sämst mår dock hushållen.
Kanske är detta drivet av inflationen, och att man som kollektiv faktiskt upplever att pengarna räcker till allt mindre och snacket om överhettning inte når svenskarnas plånböcker. Som helhet är hushållen på -9.9 där -10 är djup lågkonjnuktur. Mikroindex för hushåll – alltså hur man ser på den egna ekonomin – är i djup lågkonjunktur med -12.9 medan makroindex – alltså vad man tror om andra hushåll – ligger på 0.4.
Facebook-konjunkturen lever alltså. Alla andra postar om hur de går på restaurang, åker på semester, skaffar bil, ny platteve, ny dator osv, medan man själv försöker få ekonomin att gå ihop alls och därför tror man att alla andra har det okej, medan man själv har det åt helvete.
Det är ett rejält underkännande av den så kallade ekonomiska återhämtningen och tillståndet i landet när vi trots överhettning har hushåll som i gemen ser sig vara i djup lågkonjunktur.
Ur konjunkturmodellen för börsinvesteringar innebär ovanstående ingen förändring. Man ska gå ur börsen under överhettning och det verkar fortfarande inte vara för sent att sälja, så det är bara att trycka på säljknappen för den som tror sig kunna swingtrada konjunkturcyklerna på några år.
Bloggaren har blivit uppringd och intervjuad två gånger av KI:s intervjuare för några år sedan och vet hur frågorna till hushållen är formulerade, och där fanns frågor om just hur man såg på sin egen ekonomi och hur man såg på andras. Två gånger kan förklaras av att man vill ha kopplade serier av samma personer, som man roterar ut över tiden. Kopplingen genom att fråga samma person två gånger gör att man kan se riktningen, eftersom olika personer är olika optimistiska i grunden och svaret “bra” kan betyda olika för olika personer. Konjunkturbarometern har en stor framåtblickande komponent och säger vad företag och hushåll tror framöver.
20 kommentarer
Tror allt för många inte inser problemet när lönerna ökar med 3% och massvis med priser ökar med 30-100%.
3% din lille gottegris, själv får jag nöja mig med 2,1%.
0% är det väl för många IT-konsulter som sitter kvar med samma kund/projekt/provision, förvisso på en redan väldigt hög ersättningsnivå.
Anekdot från byggbranschen, frugan som är chef för tio personer fick meddelande från HR om att löneökningen skulle vara platt 2% på något möte varpå en annan chef räckte upp handen och frågade om det inte innebär en reallönesänkning eftersom inflationen är 4%.
Svaret från HR var att "inte fokusera så mycket på siffror". Lätt att prata lön med sina anställda utan att prata siffror, tyckte cheferna.
Ja, som tur är ökar inte alla priser med 30-100% utan i snitt verkar ökningarna vara nånstans kring 4%. Hyran steg med strax över 2% i år, det var högsta ökningen på ett bra tag. Men men, årets inkomstskattesänkningar tar hand om ökningarna i hyra och el i alla fall.
HR berikar i vanlig ordning och för upp samtalet till obegriplig abstraktionsnivå.
Den enda som behöver HR är en chef som behöver bli av med en anställd, eller just skylla usel löneutveckling på en anonym ’HR’.
I övrigt ställer HR bara till problem, såklart för anställda, men även för chefer.
’Nu är det väl revolution på gå-ång?’
Annars
… Om jag låter trycka upp en t-shirt med texten ’Jag får inte för HR’ på baksidan och ’affärsmässig’ på framsidan, finns det några intressenter?
Haha, tror den tishan skulle sälja hyggligt.
Då kan mellanchefer som får jobbiga frågor bara vända på klacken, gå därifrån och som glada fotbollsspelare peka med tummarna mot ryggtavlan.
… För att inte tala om alla socialt och ekonomiskt inkompetenta mellanchefer som får stånd när HR kallar dom arbetgivarrepresentanter.
Något ens liknande ett företag skulle ingen av dom klara av att driva själva.
HR = låtsatsjobb
Kan ju vara värt att kvalificera vad man menar med ser på TV. Många använder den mer som en monitor där TV-funktionen med kanalinställningar och sånt är överflödig/meningslös.
5000, vad jag ansett en std TV kostar sen jag köpte min första. Kanske 90.. så i min värld borde de inte sänkt inflationen alls. Får mycket mer TV för lönen nu, för att inte tala om utbudet att se på den. Och där borde man snacka sänka inflation byta ut VHS spelare för typ samma pengar som TVn mot en Chromecast för 400?
Precis vad jag kikade in för att bidra. I slutet av 60-talet när färgteve kom kostade de sådär 5500 kr, nästan alla var 26", 40 kg pjäser i ädelträ med orena färger som var ett helsicke att justera. Priset har över 50 år hållit sig ganska konstant i nominella tal således. Men det har alltid funnits lyxiga undantag, de första platta gick nog på 60-80kkr.
Programutbudet är ett annat nu; kvaliten likaså.
Studentråttornas favoritmat på 60-talet var torskrom på burk.Kostade ett par kronor. Köpte för några dagar sedan färsk torskrom till det facila priset om 245 kr kilot.
Kamtjatka-krabba på burk var inte heller speciellt dyrt en gång på tiden. Numera har den rymt och blivit invasiv här, klättrade runt hela Norge.
Kan vi snälla pensionera ordet "platteve" vid det här laget?
Jomen du förstår, på den tiden jag svamlar om strax ovan var apparaterna allt annat än platta, i synnerhet de sista åren med 32" bildrör. Så distinktionen har sin plats i rätt historiska kontext.
Fast det var nog före din tid.
Energipriserna förklarar väl nedgången för detaljhandeln och tjänstesektorn (mindre klädshopping och lekland när elräkningen ser ut som den gör). Byggsektorn släpar väl efter lite men vi kommer kanske se en första ordentlig sättning när det gäller bostadspriserna och timpriset för hantverkare.
Just priset för hantverkare tycker jag har skenat en smula de senaste åren. Det är billigare för oss att peta in ett nytt parkettgolv själva jämfört med att få det gamla slipat och oljat, och fläktfirman ville ha 1000:- i timmen, om de ens har tid att komma…
Nu skall vi tänka positivt. Dagens 2% löneökning gör inte alls lika ont som nästa års 2% löneökning, eller efterföljande års, eller…
Gissar att det kommer att bytas en del jobb om ett par, tre år.