Eftersom jag även tidigare redovisat sk teknisk analys för bostadsbubblans priser, så fortsätter jag göra det, oavsett om man anser att det är relevant eller ej. Vad som fungerar väl är Parabolic SAR och MACD.
Förändring villapriser mars – april |
De kvalitetsjusterade bostadspriserna för Malmö steg för både villor och bostadsrätter enligt Valueguard mars – april.
Det kan väl sägas vara normalt med stigande villapriser i Malmö mars-april, med endast två år fallande så länge som Valueguard har statistik, dvs tillbaka till 2005. Uppgången på 2.04% är också bland toppnoteringarna, endast överträffat av återhämtningen 2009.
Kvalitetsjusterade villapriser
enligt Valueguard-KTH |
En stark villamarknad i Malmö alltså även om det fortfarande är långt kvar till tidigare pristopp.
Ingen teknisk köpsignal än, men om priserna stiger även vid nästa rapport blir det en teknisk köpsignal för den som bryr sig.
Förändring bostadsrättspriser mars – april |
Kvalitetsjusterade lägenhetspriser
enligt Valueguard-KTH |
Uppgången i bostadsrättsmedlemskapens priser var inte lika hög. Här steg priserna bara 0.78% och den säsongsmässiga stigningen bör fortfarande kallas låg, speciellt med jämförelse med tidigare år.
Bara 2008 och 2011 visade på svagare utveckling för bodstadsrättsmedlemskapen mars – april.
Däremot blev det en teknisk köpsignal via omslag i PSAR och fortsätter uppgången kommer även MACD signalera köp.
Om det sedan är falska signaler likt man såg 2011 går förstås inte att avgöra, utan detta är bara en redovisning av signalerna.
Samma faktorer som alltid gäller. Statistiken baserar sig bara på sålda bostäder, de som inte sålts för att ingen velat betala begärst pris syns förstås inte i statistiken.
15 kommentarer
Sitter i bostadsrätt, vill köpa villa inom 4 år och vill givetvis inte gå in för högt. Vilken nedgång ska jag sikta på innan det är okej att gå in?
Rent privatekonomiskt skulle jag kunna köpa nu, utan att det skulle vara någon större risk att näsan hamnar under vattenytan, men om man inte vill göra en riktigt dålig affär…
Jag vet att Cornu föreslår en nedgång med 30% på villor, men det är ju inte lätt att träffa botten och jag vill inte stå utan hus om det bara går ner 25%. Är det okej att handla när det gått ner 20%?
Handla när du tycker det är lämpligt. Stirra inte på procenten. Priserna i Skåne kan lokalt vara riktigt hyfsade redan idag, går att få stora villor för drygt en miljon inom pendelavstånd till Malmö.
Okej inte procent, men finns det andra riktmärken för vad som är "hyfsat"? Kan ju vara så att man vill bo i en överprissatt Mälardal istället för i Skåne.
Var kan man hitta info om antalet affärer? Går det att lirka ut ur grafen? Inte helt lätt att utläsa sort ur graferna för en TA amatör.
Snälla Cornu, skriv om detta:
http://www.dn.se/kultur-noje/sveriges-nya-miljonprogram
Otroligt bra artikelserie (länken går till första artikeln) om ett viktigt ämne. För alla som är gillar skog. Tyvärr lite lång – men bra journalistik (inte något man är bortskämd med nu för tiden).
Har redan skrivit två artiklar om detta. Se t ex
http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/alternativt-skogsbruk.html
Aha, bra. Tack!
Låter mer som du spekulerar i bostadspriset än att du är ute efter någonstans att bo. För det första bör man som sagt se till att man har riskläget under kontroll, därefter så får man göra en värdering av villan (inte fråga ägaren vad han tycker det är värt, inte fråga mäklaren utan dig själv). Villan skall helt enkelt vara värd det du betalar för den och du skall dessutom ha råd med det – efter det så spelar det mindre roll vad som händer på marknaden eftersom du faktiskt har fått en villa som är värd mer för dig än de pengar du betalt för den.
Har du tur slipper du galningar som trissar upp priset så högt de har råd utan att göra en bedömning om det faktiska värdet. Chansen för detta bör rimligen öka om bostadspriserna är sjunkande.
visdomsord!
Jag vill inte spekulera i bostadspriset, men det är lätt att få känslan, här på bloggen, att man är en total idiot om man köper på dessa nivåer, även om man själv har låg risk att hamna i trångmål.
Vad är värde när det gäller bostäder? Det enda reella jag kan komma på är att jämföra vad det kostar att bygga, inklusive tomten.
Bor du i Skåne så skall du nog inte vara speciellt orolig för att köpa just nu. Priserna har gått ner rätt rejält och lägger du skambud på ytterligare 5-15% så kan du komma in attraktivt. Möjligt att priserna fortfarande kan vara för höga lokalt, men om du är inne och letar efter bostad på Skanör-Falsterbo så har du väl kapital att ta av?
Kan du köpa med 50-70% belåning i Skåne idag så behöver du nog inte svettas om du då även har råd med amortering.
Vad andra sagt är att priserna fallit mer än vad statistiken avspeglar i Malmö, eftersom många sitter och vägrar sälja till de prisnivåer som erbjuds. Men det är bara att vänta ut säljarna – det är de som är belånade, inte du som köpare. Lägg skambud och sedan ringer väl mäklaren upp igen efter några månader och erbjuder dig att höja priset. Vilket du kan göra marginellt.
Det är värdet för byggherren. För dig ligger värdet i att du kan bo där, man kan t.ex. ta och jämföra alternativen och justera vad mervärde man anser det ligga i skillnaden mellan alternativen. När det gäller räntan som du behöver ha med i beräkningarna för att jämföra engångsbelopp (kontantinsats) med återkommande belopp (hyra) så bör man nog räkna med en ränta som är högre än dagens (detta gäller även räntan du får betala på lånen). Även byggnadens begränsade livslängd bör tas med i beräkningarna.
Jag tror Cornu fått hit en viss dåre från DIs börssnack, där huserar en ganska störd individ som bara snackar om bostadspriser i sthlms innerstad och alla som ens vågar yttra att det kanske inte är så klockrent blir förolämpade direkt.
Förr satt dessa dårar inlåsta 🙂
Ja, men psykatri-"reformerna" i spåren av förra kraschade bubblan i början av 90-talet har ju ändrat på den saken.