Är du högproduktiv, lille vän? Och härmar du en lågproduktiv genom att arbeta mindre eftersom du har hög lön och därmed överkonsumerar fritid?
Från alliansregimens delbetänkande om KROG-momsen (läs inte detta om du konsumerat alkohol):
“Vid en ickelinjär arbetsinkomstbeskattning blir följden, av att inte kunna beskatta produktivitet direkt, att beteenden som genererar inkomst (dvs. arbete respektive sparande) påverkas. Individer med hög produktivitet kan välja att härma personer med lägre produktivitet, dvs. arbeta mindre och generera samma observerbara inkomst som lågproduktiva, och på så sätt erhålla högre nytta genom lägre skattebelastning och mer fritid. Denna överkonsumtion av fritid innebär en snedvridning av samhällets resurser och därigenom effektivitetsförluster samtidigt som möjligheten att omfördela inkomster begränsas. För att fördelningsmålen skall uppnås och effektivitetsförlusterna i samhället minimeras ska skattesystemet utformas så att den här typen av härmningsbeteende undviks. En optimal utformning av skattesystemet kan därigenom vara att motverka härmningsbeteende genom att beskatta varor och tjänster som är komplementära med fritid, det vill säga varor som i relativt stor utsträckning konsumeras av personer med mycket fritid (allt annat lika). På detta sätt blir konsumtion av fritid mindre attraktivt i förhållande till beskattat marknadsarbete.”
Vad ovanstående säger är att man helt i linje med alliansregimens sk arbetslinje bör se till att folk inte har ett liv (=överkonsumerar fritid), utan bara jobbar. För övrigt innebär hög lön att man är högproduktiv och låg lön att man är lågproduktiv. Så enkelt är det.
Är du en sådan där börda för samhället som orsakar snedvridning av samhällets resurser och effektivitetsförluster och begränar möjligheten att omfördela inkomster? Dvs en som prioriterar ditt liv och din familj före ditt jobb? T ex fredagsmyser.
På något sätt känns det som det finns för många byråkrater i Sverige.
82 kommentarer
bra att du börjar ta upp detta ämne….
birger färgar av sej tycks det som…..
härligt!
Jo. Det låter som de pratar om mig. Hade inte tänkt om det på det sättet tidigare "att jag överkonsumerar fritid". Men jag gör det just därför att få högre nytta, mer fritid och dessutom för att jag inte vill att mina inkomster ska omfördelas. Låter rimligt…
/H
Då är vi minst två då.
/Grönvita
O va hemskt att folket anpassar sig och inte gör som socialdemokratiska adelsmaffian vill.
O de får vi sätta stopp fö'.
Vi i alliansmuppregeringen. Vi som är "liberaler" och för "frihet".
Ett tydligt tecken på att det inte finns något annat än socialdemokrati i Riksdagen … vilket är det samma som kollektivism, korporatism eller mao. fascism.
Svar nej. Finns inte mycket socialdemokrati kvar i riksdagen. Förutom i namnet på det största partiet då…
03:11 Haha, skämtare!
Det finns ju 8 extremsocialistiska partier i riksdagen, dom tävlar ju om att vara mest sossiga. Perverst höga konfiskatoriska skatter, tvångsmedel för att stya medborgarnas liv och en gigantisk korrupt byråkrati. Det är kärnan i socialismen och det är detta dessa 8 partier står för.
Suck, om du inte ens vet att korporatism och fascism är högerkoncept så är du helt fel ute. Persson liberaliserade S, samma som Blair gjorde med new Labour.
Och det som har varit på modet senaste tiden är att försämra för de som har det sämst, medans de som har gynnats mest är de som ligger i toppen av samhället. Dvs, klassisk högerpolitik.
Och är det inte just "valfrihet" man säljer till folk? Exakt, Anynom har inte en susning vad han eller hon snckar om.
hehee . jag slutar kl 12 varje fredag! räknar annars med ett 10årigt arbetsliv (löneslaveri) började jobba vid 28
Ja, det finns alltför många byråkrater i Sverige. Tyvärr är det just offentlighetens tjänstemän som ofta överkonsumerar fritid, med bibehållen hög lön. Har någon lyckats få kontakt med en skattefinansierad "högproduktiv" efter lunch en fredag?
/Håkan
"Utgången på tjänsteärende till kl 16"
Känner mig träffad. Har hög lön, är högproduktiv och överkonsummerar fritid och sprit. Har inte gjort mer än 5-6timmars arbetsdag på tio år, men man vänjer sig förvånansvärt snabb. Det gäller bara att få arbetsgivaren att förstå också:-)
Beror väl helt på vilken bransch man är i, ta tex. läkare, känns inte realistiskt att dom kan vara lediga som dom vill. Köerna blir gigantiska
Snart sagt varenda distriktsläkare jobbar deltid. Dels pga inhumana arbetsvillkor men kanske framförallt pga att man inte är sådär jättesugen på att omfördela lönen via värnskatten.
Exakt! Ärligt talat, varför slita ut sig för att få lönen konfiskerad och utdelad till kedjerökande sossekärringar på landstinget?
För att inte tala om att politikerna anser att vi skall vara socialbyrå åt resten av världen. Där har vi ett utsökt skäl för att inte anstränga sig mer än nödvändigt. Politikerna har inte lärt sig ett dugg av den sovjetiska erfarenheten om hur det går när man inte låter folk behålla något. Policyn "Sverige åt somalierna" är inte arbetsbefrämjande. Det är bara Gustav Fridolin som blir lycklig av den när han får låtsas att han gör något moraliskt riktigt snarare än något djupt destruktivt.
Komiskt att det kommer från en regering som verkligen uppmuntrar lågproduktiva beteenden genom att gynna spekulation framför arbete och sparande!
Klokt med varningen.
Kände mig tvungen att kolla med källan, den här gången har verkligheten överträffat dikten.
Språkbruket är illavarslande, löne- och omfördelningsfascismen breder ut sig.
Haha, vilket förtroende som uppvisas för egenföretagarna. Nu förstår jag motivet till SGI beräkningar på nettovinster. Hoppas på två veckors semester i år vilket kommer bli en fördubbling från de senaste åren, skall nog använda ena till att hämta eu-sprit så jag planerar lite skatt, måste räkna på bilbränslet först för att se om det lönar sig bara.
Klokt med varningen.
Kände mig tvungen att kolla med källan, men visst.
Språkbruket förskräcker, löne- och omfördelningsfascismen breder ut sig.
Undermålig amerikansk gratismjukavara spelar oss spratt ibland.
Jobbar själv på stor statlig myndighet. Kan inte säga att jag sliter ihjäl mig. Kl 14 på fredag går chefen hem. Tio minuter senare går alla 20 på avdelningen också hem. Jag jobbar ungefär 35 timmar per vecka.
Får du betalt för 40 då?
Jag jobbar 50-60 timmar i veckan för att betala skatt som ska finansiera 35 timmars veckor på statliga myndigheter. Visst är rättvisan härlig i Sverige?
22:37 Ja detta socialistiska helvetessamhälle är verkligen vidrigt. Och nu vill svenskarna rösta för att socialisterna skall få stjäla ännu mer av arbetande människors lön för att gynna de sina. Vidrigt!
Jag planerar för en flytt om två år, sossesvennarna kan tjäna ihop sina egna pengar och bygga sitt fina nya svenne-DDR…
10:33
Ja, höjs marginalskatten så kan jag faktiskt överväga att flytta utomlands. Jag har redan idag betydligt lägre nettoinkomst än jag skulle ha i många andra länder.
Ca 200 000 arbetar på våra myndigheter.Vi hat tusentals välutbildade och välavlönade människor som i huvudsak arbetar med att hitta på nya regler och förändra gamla. Sen sitter det tusentals ute i företagen och försöker hålla reda på detta.
Tänk om dessa skulle göra något produktivt istället.
Vanta lite… finns det nagon hogproduktiv kvar i landet Sverige? Jag trodde vi hade emigrerat allesammans for lange sedan. Lat "Svenskarna" beskatta varandra tills det inte finns nagon som vill arbeta langre. //Glad fd-Svensk.
Alla konspirationsteorier bekräftas vid en genomläsning av underlaget. Nytt riktvärde för en dosa snus är 75:- för Q3 -12 Om du fortfarande kan kan låna på huset, Köp Swedish match.
då beställer jag mina prylar billigare från annat eu-land.
1) Kära hjärtanes, man skulle kunna tro att det där ett citat ur en femårsplan från Brezjnev-tiden!
2) Jag överkonsumerar fritid, inte eftersom jag har så bra betalt, snarare eftersom jag är underbetald, men har goda möjligheter att vara kreativ med tidskrivningen.
Kan det vara därför som pensionärer har högre skatt än löntagare? Pensionärer har ju bara fritid och det måste ju bestraffas
När vi vet att vår tids adel i vårt sammhälle, får ut tiofalt mer genom utnyttjande av systemet för egen vinning,. Skattemedel genom vårt förvärv.
Varför jobba ijäl sig när någon snor dina stålar?.
…lite roligt utifrån att en gång i tiden drev vi semesterlagstiftningen utifrån att vi tyckte att man hade en rätt till fritid, och att fritiden skulle leda till att arbetarklassen hade tid att förkovra sig. osv.
Dessutom kan man tycka att de skulle önska 6 timmars arbetsdag utifrån att de skulle kunna anställa fler om alla jobbade endast 6 timmar och därmed öka den sk. produktiviteten i samhället. Att därmed straffa de som utövar en viss fritid är ju kontraproduktivt om man ser det så. 🙂 Om några få arbetar övertid till stor utsträckning, vilket motsvarar i samhället över 100 000 arbetstillfällen endast övertidsarbetet..så minskar man ju antalet arbetstillfällen. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/overtidsarbetet-okar-trots-att.html Eller se TCO:s rapport om övertiden direkt. http://www.tco.se/FileOrganizer/TCOs%20webbplats/Publikationer/rapporter/TCO-granskar/2012/0312%20%C3%96vertiden%202011_w.pdf (undra om jag länkade rätt nu) 🙂
Om vi för ett ögonblick (med svårighet) bortser från den vämjeliga förmynderimentaliteten som uttrycks i stycket, och istället fokuserar på sakinnehållet: Är det verkligen samhällsekonomiskt mest lönsamt att de som har välbetalda arbeten jobbar så mycket som möjligt?
Vore det inte bättre om de jobbade lite mindre, och att företaget istället anställde ytterligare någon för att få gjort det jobb som då blir över? Säg en ny anställd på varje fem befintliga eller nåt i den stilen. Om det är samma jobb som utförs totalt så betalar företaget ut samma pengar i lön, och staten får in samma mängd inkomstskatt. Men om de nyanställda inte hade jobb förut, eller lämnar ett lågkvalificerat jobb som i sin tur kan fyllas av en arbetslös, så sparar ju staten istället in en massa pengar i a-kassa osv.
Arbetslöshet måste väl vara en av samhällets större utgiftsposter. Vore det inte mer lönsamt att fokusera på den istället för att ytterligare strama åt kedjorna som binder fast de redan arbetande vid grottekvarnen?
Aha, tänker du Wigforsskt? Nej, ingen bra idém då får väl riksbanken panik då inflationen förväntas skena.
Fullständigt häpnadsväckande! Kafka anyone…?
Sverige har utvecklats mycket väl på mina 40 här, smidigt och närmast sömlöst, från en stagnerad korrupt kommunistdiktatur till en stagnerad korrupt fascistdiktatur.
Problemet är att nästan alla andra länder är ännu värre . . .
Hur kan TPTB hålla masken när de alltid – utan undantag – med ena handen säger att privat affärsverksamhet måste ovillkorligen underlättas på alla sätt, och med den andra handen alltid gör exakt tvärtom?
Denna juvel råkade jag finna hos den grekiska centralbanken:
The public is reminded that the purchase and sale of gold sovereigns, gold coins and international standard gold bullion in the form of bars, plates, ingots, etc. (i.e. gold other than industrial or commodity gold) may be legally carried out only through the Bank of Greece and credit institutions. Persons illegally engaging in such commercial activity will be prosecuted.
http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Markets/LIRA/default.aspx
___________________________________________________________________________
The prerequisites for growth are therefore: • The restoration of confidence and the elimination of uncertainty; • the creation of an environment favouring entrepreneurship; • the transfer of resources from the bloated public sector to the production of goods and services by the private sector and – more generally – from the sector of non-tradable goods and services to that of the tradable.
24/04/2012 – Speech by Bank of Greece Governor George A. Provopoulos at the 79th Annual Meeting of Shareholders
http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Bank/News/Speeches/DispItem.aspx?Item_ID=269&List_ID=b2e9402e-db05-4166-9f09-e1b26a1c6f1b
Du har rätt, tyvärr går de flesta länder mot ökad fascism/socialism, korruption och byråkrati.
Att man har andra incitament att arbeta ett antal timmar per dag när skatten på marginalen är 60-65% vid måttligt högre lön and under brytpunkten är självklart. Inför platt skatt så är det inget problem. Felet man gör ovan är att bara utgå från att personer med låg lön arbetar kortare dagar än personer med hög lön, vilket inte alls behöver vara fallet. Däremot har man effektivt stoppat incitamenten att jobba hårt för en hög lön vilket man snarare vill motverka genom att höja skatten på fritidsvaror än uppmuntra arbete. Typ beskatta golfklubbor då får man förmoda.
Ja, jag härmar lågproduktiva individer, på grund av värnskatten! Det kostar helt enkelt ganska lite att sänka lönen eftersom det mesta på marginalen går bort i skatt. Jag kommer dock inte att minska mitt överkonsumerande av fritid om man höjer skatterna på "fritidsrelaterade" varor eftersom jag helt enkelt inte köper speciellt mycket sådana varor när jag är ledig.
Det som skulle göra skilland är dock borttagande av värnskatten för då skulle det börja märkas i min plånbok.
Nya Sjöfyllerilagen, som olagligförklarat en hel befolkning och gjort sjövett till straffbart brott, blev plötsligt hur logisk som helst. Förbjuder man vin till maten för alla som sover över i båt, och dessutom skickar beväpnade svartklädda män att borda deras båtar och fängsla alla som druckit en öl blir det otrevligt i skärgårn. Trakasserar man alla tillräckligt intensivt jobbar folk hellre, än gör onyttiga saker som att känna sig idiotiskt fria och må improduktivt bra.
Nu förstår jag allt…
Vilket trams! Jag jobbar inte inte mer än jag vill och måste. Däremot är det ibland väldigt roligt att jobba och då blir det mer än 40 timmar. Just nu är jag dock i en period då det är roligare att vara hemma och jobba så lite som möjligt.
Finns en poäng i problemsynen, även om åtgärden är lite lustig. Ligger själv på en lönenivå där jag funderar på att minska arbetstiden till 80% för att slippa den övre delen av progressiva skatteskalan (särskilt om vänsterblocket får makten och börjar kapa höginkomsttagarnas jobbskatteavdrag) och ändå behålla full statlig pension.
Den återstående dagen i veckan kanske kan fyllas av något roligt egenföretagande inom ett område som knappt ger vinst men tillåter utgifter (skattefria inköp) i form av resor, prylar och annan konsumtion som annars skulle bekostats av hårt marginalbeskattade slantar.
Skicka den där arbeit macht frei-regeringen åt helvete. Thats all.
Fredagen räddad med detta Qualitäts-Müs mit Prädikat!
Klart som sjutton att höginkomsttagarna ska återigen vallas in i ekorrhjulet, bort från fritidsaktiviterna golf, tennis och segling.
Som konstruktiv undersåte knusslar jag inte, utan föreslår sittande regering 40 %-iga skatter på golfbollar, peggar, tennisklubbor, hårband, vegamössor, mahognypolish och rundningsmärken.
MATRIX – anyone?
EU
Men jisses det är för tusan ett citat hämtat från en studie av Mirrlees (1971), inte vad Alliansregeringen säger.
Är det inte ett problem att högutbildade svenskar avstår från att arbeta mer därför att de upplever att marginaleffekterna är för höga? Om vi antar att beskattningen inte hade funnits, så hade kanske en viss (hypotetisk) person valt att arbeta 50 timmar i veckan av olika anledningar. Kanske för att han vill spara, kanske därför att han gillar champagne eller rent av därför att han vill ge sina barn ekonomisk trygghet. Om denne nu minskar sitt arbete till (låt oss säga) 30 timmar per vecka av ovannämnda 50-procentiga marginaleffekt – är det verkligen något att eftersträva? Vem tjänar på att akademikern arbetar mindre? Uppstår det fler jobb för lågutbildade då? Internationellt sett kan vi inte se något samband mellan korta arbetsvecka respektive låg arbetslöshet. Snarare tvärtom.
Det är dock tragiskt att regeringen inte kan framställa marginalskattesänkningar för vad det egentligen är; valfrihetsreformer.
Dessutom vill jag påstå att den totala produktiviteten i samhället tenderar till att höja reallönerna även för de som saknar yrkesutbildning m.m. (en städare i Schweiz har det bättre än en städare i Polen, o.s.v.).
Vore det inte hederligt att klargöra sammanhanget för citatet? Detta är ingen allianspolitiker som uttalar sig, utan ett referat av ett resonemang i A.J. Mirrlees artikel "An exploration in the theory of optimum income taxation" från 1971. Sammanhanget är ett teorikapitel betecknat "6.1. Vad säger ekonomisk teori?"
Tack för klargörandet Rickard. Sådant höjer väsentligt läsvärdet på bloggen tycker jag.
/Pär
Det förklarar en del. Svenska kontorsmoduler bär inte fram så provocerande idéer.
Samtidigt skrämmer klippochklistra-mentaliteten ännu mer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"För övrigt innebär hög lön att man är högproduktiv och låg lön att man är lågproduktiv. Så enkelt är det."
Som brevbärare med arbetstid 0630-1900 dagligen, på stort distrikt och med en lön som städarna har, strax under 20,000 kr, inte har fritid annat än på helgen, äter dåligt, stupar i säng på kvällarna, blir jag lätt provocerad av vad jag läser…milt uttryckt.
Har tidigare erfarenhet av jobb som ekonom och det var det mest ineffektiva, mest välavlönade och minst värdeskapande jag någonsin hållit på med, för att jämföra med.
Du närmar dig den hårda kärnan. Instängda byråkrater får förvriden människosyn och uttrycker sig därefter. Gud hjälpe dem. Och oss.
Jobbrotation, någon?
Du kan börja som högproduktiv brevbärare, runda som ekonom, ta ett sophämtarår och sluta som forskare kring avskiljning av tungmetaller från hushållsavfall inför återföring på markerna.
Det kommer att vara fler upplärningsperioder, men i längden kan totalproduktiviteten öka och nå sitt optimum någonstans 30 år framåt från projektstart. Märkväl, jag skrev optimum, inte oändlig produktivitetstillväxt.
Varje individ väver således en bredare kunskapsgrund med perspektiv från fler delfunktioner ur det högspecialiserade arbetslivet. Det bör glädja sociologer.
Det bygger dock på individuell nyfikenhet, som inte dödas av det omgivande samhället. En rosenskimrande utopi, om någon.
Verkligen. Kunde svära på att skärmen hackade till när jag läste citatet och tyckte mig, på fullaste allvar, se en vit kanin hinna blixtra förbi.
Nu sitter jag alltså slokryggad (men lite uppspelt) och bara och väntar på att det ska knacka på dörren. Har ännu inte bestämt mig ifall jag ska ta det röda eller blå pillret, men lutar nog åt det ena hållet. Håll det inte emot mig, jag vet att den här steken inte är på riktigt, men den sm…
/Mr. Reagan
Vissa kommentarer här bara bekräftar människans girighet. Om man hade gnällt över marginalskatterna för 30 år sedan, OK. Men nu? Tillhör själv medelinkomstkollektivet? 35 000 kr i månaden, men inser att med 10 000 kr mer i månaden skulle jag få betydligt mer över. Jag vet inte hur hög lön man skulle behöva ha för att marginalskatterna skulle vara avskräckande för att jobba mer? Det vore nog bara bra om inte pengarna alltid var drivkraften i arbetet. Utan bankbonusar hade nog inte finansvärlden utvecklats så dystopiskt som den gjort.
/Hans
Herregud Hans, du verkar ha noll koll på verkligheten! "betydligt mer" är för dig alltså ca 4000, och jaaa, det är ju imponerande mycket pengar! Vad skall du göra med allt? Studielånet på 300.00 betalar du ju av på ett kick med en sådan mastodontlön, likaså det lilla bostadslånet på 2.000.000, eller hur? Nej, det är naturligtvis inte avskräckande att betala 55% skatt på övertiden, man är ju bara girig om man vill göra rätt för sig och betala sina studielån. Man skall naturligtvis vara ägd av banker och staten, planera och tänka max 1 dag framåt och leva ur hand i mun, och lita på att pappa staten tar hand om en, eller hur Hans?
Är du avlönad av vänsterpartiet Hans?
Ytterligare en i mängden av saker som avgrundsvänsteraktivister inte förstår är att ett sparande inte per automatik betyder att man "är girig" (ursäkta den utnötta sossefloskeln). Man kanske bygger ett startkapital för att starta ett företag, kanske? Ja just det ja, om man startar ett företag så är man ju per definition girig och oönskvärd, eller hur Hans?
Pengar skapas i bankomaten, el blir till i kontakten och jobb skapas av politiker, eller hur var det nu.
Den här mentaliteten är så ingrodd i vårt kollektiva medvetande att vi inte inser hur absurd den här. Tänk om jag kom hem till dig och bara tog din TV. "Nu tar jag din TV. Du får väl jobba till dig en ny. Vadå, vad gnäller du för? Är du girig?"
Är man girig om man inte vill att någon annan ska ta frukten av ens arbete? Det är ju fantastiskt.
Det finns, i ärlighetens namn, många bra saker som sossarna gjort för Sverige. Men vi har en alldeles för stor och ineffektiv offentlig sektor och alldeles för hårt skattetryck som hämmar utveckling. Vår tillväxt är kreditbaserad, inte innovationsbaserad.
Högsta marginalskatt i Sverige är 56,8 % och uppnås vid en inkomst på 50.000 kr/månaden (ekonomifakta). Med normal lön (medelinkomsten är 22.076 kr/mån) är marginalskatten 28,8 %
För övrigt har jag aldrig träffat någon som jobbar bara för pengarnas skull. Hoppas aldrig jag behöver göra det.
Har jobbat både i statlig och kommunal förvaltning – 50-60 h arbetsvecka var absolut det vanligaste – trots låga löner.
Ja och de 56,8 % är högst i världen.
Med ditt resonemang borde ha 56,8 % i marginalskatt eller menar du att låginkomsttagare bara jobbar för pengarnas skull?
Som konsult har jag sett det mesta av offentlig verksamhet. Det är som flera säger, mycket låg arbetsmoral. Ofta hyrs konsulter in för att göra göra det jobb de inte orkar.
Det är väl bäst så man slipper vara ansvarig för beslutsgrunder. Så skulle jag ju göra om jag var AB konto och favorit på en bank.
Parlamentet får till det "Jävla Sverige" http://www.youtube.com/watch?v=FvM0ryhD5rY&feature=related Är straff för arbetslöshet rätt väg att gå? Var frågan.. 😀
Straff på sossementalitet vore bättre, det är den som håller oss tillbaka.
Mest bara regn så frihet går inte växla(valutan) med andra frihets sökare. Alltså något inte många tänker på är att valutan regleras med frihet på många sätt och frihet likväl slaveri är en handelsvara sedan länge. Alltså man köper valuta för att handla eller även spendera så fri man kan, man åker inte någon stans för att mista sin frihet. Men som sagt det är ett styr medel vilka länder som ska vara mer fria en andra skulle det inte vara skillnad så skulle värdet vara mer jämt och så kan det ju inte vara när man ska pumpa ur fårskocken värden, ull med hull.
Kanske kan politikerna sjunga en sång tillsammans " man ska vara för varandra och ta vara på , dentid man har" lala laala lalaala
Tips till Mirrlee-anhängare: Lagstifta om att fritidsaktiviteter måste bedrivas under betalda och beskattningsbara former.
Dags att plocka upp den gamla tanken om att brödbakning och syltning på fritid är skattesmitning?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Förstår att du lever bland blodsugande myggor som i sin tur är offer för parasiterna fåglarne Uh grymma värld grymtade grisen innan han vart pudding. (skojjigt tyckte jag och så var det ment)
Jag klarar mig bra här på mitt berg. Sydvästen fläktar skönt på somrarna så myggen håller sig borta. 🙂
Dåvarande SSU bossen Anna Lindh ville beskatta fritid. Den tidens 85% marginal skatt hade menlig effekt på t. ex. läkares vilja att solidariskt jobba övertid.
Undrar om toa papper ska räknas som fritids produkt, mat inkluderad. Man kan ju hålla sig tills man är hemma.
Å fy helvete, de försöker inte ens dölja eller släta över.
Jag vet inte vilket som är värst – att de sätter likhetstecken mellan högproducerande och högavlönade, eller att de vill minska möjligheten för folk att frivilligt "dela med sig" av sin arbetstid i ett samhälle där färre och färre behlver jobba för att förse alla med det nödvändigaste. Och, inte för att jag är alliansvän, men är det inte extra anmärkningsvärt att ett såpass individfientligt uttalande kommer från den förment mer liberala delen av partierna?
Ytterligare ett snyggt citat från en M-medarbetare idag (på http://www.sydsvenskan.se/sverige/majoritet-for-tioarig-grundskola1): "Om vi kan tidigarelägga utvecklingen hos barn skulle vi bli mer konkurrenskraftiga". Visst är barn det finaste som finns, speciellt när de bidrar till tillväxten.
Jag är en s.k högproduktiv som jobbar 40-timmarsveckor och betalar statsskatt på några tusenlappar av lönen, men jag skulle inte kunna tänka mig att gå upp i arbetstid för att tjäna mer pengar. Pengarna räcker till allt viktigt, dvs hus, bil, bra mat och kläder, nöjen och sparande. Mer pengar till konsumtion skulle göra mindre för livskvalitéten än mera fritid. Jag bor hellre i ett lite mindre hus, kör en enklare bil och skippar en och annan thailandsresa om det innebär att jag har tid att åka skidor och leka med barnen.
Även jag flyr löjligt hög inkomstskatt genom att arbeta mindre.
Varför denna fixering vid inkomstbeskattning när det finns rättvisare skatter som stimulerar människor till att skapa ett bra samhälle?
Jag är väldigt förvånad att inte andra skatter undersöks för att kunna ersätta inkomstskatten som idag förslappar hela samhället. Det skapar "arbetslöshet" både hos höginkomsttagare och låginkomsttagare.
Alla klagar på höga huspriser. Men i själva verket är det höga markpriser det handlar om. Sedan klagas det vidare på eventuella bolånebubblor och att unga inte har råd att skaffa bostad. Så då klagas det vidare och det påstås vara brist på bostäder fast det finns hur mycket bostäder som helst i Sverige. Allt det här avslutas med den stora risk som Sverige befinner sig i ifall räntan skulle stiga. DÅ är vi rökta!
Vid det här laget brukar det komma fram individer som säger "Återinför fastighetsskatt och förmögenhetsskatt". Men dessa skatter är ännu orättvisare.
In my opinion, the least bad tax is the property tax on the unimproved value of land, the Henry George argument of many, many years ago.
─Milton Friedman (1978, 14)
http://econjwatch.org/articles/geo-rent-a-plea-to-public-economists
Varför är det ingen som pratar om denna geniala skatt? Och varför är den så missförstådd även inom akademiska kretsar?
Vi har redan all data hos lantmäteriet för att kunna börja beskatta det oförbättrade landvärdet. Så den svåra biten är redan gjord.
http://www.landvaluescape.org/Chapter%206.pdf
Nu krävs det mod att titta utanför den värld vi nu insett har stora brister.
Som introduktion till ämnet kan jag rekommendera denna föreläsning. http://vimeo.com/5666781
Äntligen dags…? Tidskatt har vi propagerat för sedan mitten på 70-talet. Motion i riksdagen 1976, vilken gav motionären respass från valbar plats. Se wwww.tidskatt.se
Fast jag pratar om en typ av skatt som Joseph Stiglitz vill ha. Vi har ett dussin nobelpristagare i ekonomi, OECD, IFS, Club of Rome och många fler stora organisationer som ber om landskatt för att vi ska klara av den recession som kommer.
Högproduktiv som klickade i 30-32 h/vecka. Har tagit tjänstledigt för studier av saker jag pluggar enbart för mitt höga nöjes skull. Kursen rätt lugn så jag hinner med annat. Brukar säga att jag har ont om tid och pengar men mest om tid så jag gör vad jag kan för att jobba mindre.
Önskar jag kunde få jobba kring 70% av heltid utan att behöva tjafsa med kurser. Det finns så mycket annat jag vill med mitt liv än att maximera min lön men det verkar som att man i allmänhet bara har två val: Heltid – gärna med övertid – eller arbetslös.
Tror vi skulle må bättre (jag gör det i alla fall) om vi jobbade mindre. Vet att jag är priviligierad som har möjligheten att klara mig på mindre än hela lönen så det är lätt för mig att säga. Men någon måste gå i bräschen…
Med ett penningsystem där staten skapar skuldfri valuta istället för att tvingas låna (låna krediter, som är skulder att betala med) av privata banker skulle skatterna kunna minimeras till en nivå som de flesta skulle gilla. Eller helt försvinna. Konstigt att hela denna tråd klagar på skattetrycket utan att förstå sammanhanget med ett orättfärdigt penningsystem. Kredit/skuldvalutan är ett penningsystem där alla förlorar, utom en mycket liten klick mycket rika, plus alla färger av politiker, som alla är lika insyltade och går dessas ärenden. Den horribla sanningen.
Det är inte viktigt VAD vi producerar, det viktiga är ATT vi arbetar, ATT vi betalar skatt, ATT vi betalar ränta (på luft). SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT!
Alice
Tyvärr är ju mycket av fritiden idag lika kommersialiserad som arbetsliv och marknaden i stort, och driver därför tillväxten på samma sätt – eller kanske till och med värre sätt då den ofta är skuldfinansierad. Vi "konsumerar" numera fritid på samma sätt som andra varor. Och vi tillämpar marknadslogiken också på vår fritid. Folk går på gym som kostar skjortan och även det "enkla friluftslivet" är invaderat av märkeskläder mm.