Gissningslekarna hos de högavlönade prognosmakarna fortsätter. Jag har försökt sammanställa aktuella gissningar över BNP nedan, men har ni mer aktuella siffror, kommentera gärna. Speciellt för 2013 är gissningarna osäkra, eftersom en del prognosmakare bara meddelat gissningarna för 2012. I de fallet har jag låtit tidigare gissningar för 2013 kvarstå i brist på annat.
Aktuella gissningar för BNP |
Man kan ju konstatera att de flesta gissat nya siffror för 2012 och alltså erkänner att de gissade fel tidigare.
Exempel på nya gissningar (gamla gissningar) för 2012:
Riksbanken 0.7 (1.7)
Regeringen 0.5 (1.3)
Swedbank 0.6 (2.2)
Nordea -0.3 (0.8)
Unionen 1.7 (2.0)
Intressant är att facket Unionen (fd SIF) trots revidering alltså är på topp. Naturligtvis ett inlägg i löneförhandlingarna. Att Konjunkturinstitutet sticker ut beror på att de inte reviderat sina siffror, men Handelsbanken har reviderat och verkar sitta kvar på 1.4%.
Tidigare gissningar för att jämföra
2012 visuellt med revideringarna |
Bloggrannen Flute har också en kommentar kring BNP-gissningarna och han tror att även Nordea med sina -0.3% är för optimistisk. Det finns rimligtvis en kraftig naiv bias för positiva gissningar i tron att if you book them, they will come (obskyr pop-kulturell referens). 2012 var iaf samtliga som gissade för optimistiska trots att de bara hade sista kvartalet kvar att ha fel på.
Så vad gissar ni själva på? Gärna med signatur så att ni kan kamma håret under armarna (även ni kvinnor) om ett år.
24 kommentarer
Idag gick jag ur börsen. Utdelningen inkasserad, finns ingen anledning att vara kvar. Det kommer att bli en lång het sommar. Problemen med Spanien har bara börjat.
Får se om jag känner mig som ett geni om sex månader. Kommer i alla fall att kunna njuta av sommaren utan att behöva oroa mig.
Mr Pink Floyd
Bra, då får vi chansen att köpa verkliga kvalitetsbolag till riktigt bra priser ! Blir det P/E=5 eller lägre tror du?
HM till 75:- ser jag fram emot.
Varför så bitter?
Välavlönade som gissar fel. Du tror inte att de bygger uppskattningen på lite mer än gissningar?
Är du lika kritisk när meterologerna gissar vädret?
Baserat på att de aldrig har rätt, så nej, gissningar duger lika gott.
Bryr mig föga om när meterologerna gissar vädret.
Man kan inte blanda ihop meterologi och ekonomer. De senare tenderar att vara för optimistiska – något som Lars och hänvisar till i inlägget. Överoptimism är ett problem för det leder till besvikelse, felinvesteringar och mycket annat negativt när prognoserna inte uppnås.
Jag säger -1,1 procent.
Metrologerna bygger sina progonoser på modeller som faktiskt hyfsat överstämmer med verkligen. Nu är modellerna ändå rätt förenklade för att de ska gå att lösa, Därav de ibland stora felen i progonoser.
De ekonomiska modellerna bygger i mångt och mycket på rena gissningar, skulle säga att det är väldigt skillnad på de båda.
En riktig bonde ( en med traktor…) bryr sig definitivt om vädret,Lars!
Isola Regina
Upprepade gånger har jag skrivit -1,2 i dina kommentarsfält, finns ingen anledning att ändra sig nu heller.
/Tompan
Bensinen uppe i 15,93 kr/liter nu.
Det är intressant att regeringen önskar sig till och med högre tillväxt 2013 än Unionen (vi närmar oss valet?) För när det handlar om 2013 är det naturligtvis inte frågan om prognoser, utan rent önsketänkande. Som läget just nu ser ut är det så många osäkra faktorer så det går nog endast att göra progonser för ett kvartal framåt, resten är rena gissningar. Att säga något om hur stor tillväxten blir för helåret 2012, är inget man ska satsa några större summor på, efterssom den kan hamna var som helst mellan – 3 och + 1 procent. Men med tillräckligt höga odds för att tillväxten blir mindre än – 1,0 procent så är det nog ett spel jag skulle kunna kasta in några hundringar på.
Foste
Tillägg: Och om det är Anders Borg som sätter oddsen, så skulle det finnas mycket spelbara alternativ, alla på minussidan skulle ju i så fall ge bra betalt.
Foste
BNP-gissningarna är som sagt mer eller mindre vilda gissningar och måste tas med en ordentlig nypa salt. Det har ju dessutom visat sig att SCB har svårt att räkna rätt, så man undrar ju hur rätt BNP siffran egentligen är.
En väldigt intressant fråga som jag inte lyckats få svar på är hur man egentligen räknar detta med BNP. Är det så att BNP innefattar såväl mat som energi, och alltså stiger per automatik när priserna på mat och energi stiger?
Och är det i så fall så att BNP-deflatorn (visst heter det så) som skall användas för att justera BNP för inflationen också tar hänsyn till prisstegringarna på mat och energi?
För om det istället är så att BNP siffran inkluderar prisstegringar på mat och energi men samtidigt justeras med hjälp av den officiella KPI, som ju inte tar hänsyn till prisstegringar på mat och energi, så blir ju effekten att BNP-siffran blir för hög.
Varför gissa om ekonomin när vi kan styra ekonomin bara vi förstår hur ekonomin fungerar.
Det enda vi behöver göra är att öka mängden pengar som cirkulerar i ekonomin främst pengarna som cirkulerar mellan arbete, lön och varor.
Pengar är betalningsmedel i en betalningsmedelsbaserad ekonomi.
Det måste finnas pengar i ekonomin för att vi ska kunna byta mellan arbete, lön och varor, så enkelt är det.
Varför ingen lyckas beror på orealistiska löneökningar som minskar värdet på pengarna som cirkulerar i ekonomin, kvoten mellan penningmängden/medeltimlönen, p/m krymper med orealistiska löneökningar, kvoten måste öka.
Frys lönerna och öka lite på penningmängden så ökar kvoten p/m och ekonomin får fart.
Vad skulle hända om vi gav alla 2000kr från sedelpressen, vi skulle öka mängden pengar som cirkulerar och fler varor skulle köpas och det skapar jobb.
Att det skulle leda till hyperinflation är fel för hyperinflation kräver ständiga löneökningar och en ständigt ökad penningmängd.
mvh ekvationsteorin p/a=m
Man kan ju ta vissa intressanta statistikunderlag och extrapolera dem till en intressant gissning.
Svensk Energi har veckovis statistik över svensk elförbrukning. Kraftläget heter den och publiceras varje onsdag på http://www.svenskenergi.se.
Med tanke på den intressanta grafen över industrins elförbrukning på sidan 5, så slår jag till med -2,5% för 2012.
Ni kan kalla mig GB…
Pengar är betalningsmedel i en betalningsmedelsbaserad ekonomi.
Det måste finnas pengar i ekonomin för att vi ska kunna byta mellan arbete, lön och varor, så enkelt är det.
Dom som inte vill öka penningmängden har dom funderat på vad som händer om landets invånare ökar i antal? Hypotetisk mängden sedlar per person kan vara 10000kr om befolkningen ökar tiofalt så finns det bara 1000kr per person, öka befolkningen ännu mer så finns det till slut inte mer än en krona per invånare.
Slutsats ökar befolkningen så måste penningmängden öka lika mycket annars så saknar ekonomin betalningsmedel.
Om vi tar in 50000 invandrare så måste vi trycka pengar motsvarande 50000 * 10000kr annars så kan dom inte vara med i vår ekonomi.
Mängden pengar per person har en stor betydelse.
mvh ekvationsteorin p/a=m
50000 personer räcker till en mindre stad, vi sätter alla invandrare i den nya staden, utan våra pengar så kan dom inte skapa ett enda jobb i den nya staden, vi kan ge dom lite av våra skattepengar så kan deras ekonomi starta, men det kräver våra skattepengar.
Lösningen, ge dom på något sätt pengarna så kan dom starta upp ekonomin i den nya staden, det kostar inget att trycka pengar.
Vist kan vi ge dom ett banklån men när dom senare börjar betala av på lånet så försvinner deras pengar i den nya staden.
Lånar dom pengar till sin stad ex 50000 personer 10000kr var så behöver dom 500 miljoner, men lånar dom pengarna av en bank så måste pengarna betalas tillbaka och det går inte för då saknar dom pengar i sin ekonomi.
En bank som lånar ut pengarna till den nya staden kommer att förlora sina pengar, dom kan inte betala tillbaka pengarna till banken för då upphör deras ekonomi att existera.
Det är inte konstigt att vi har en kris i ekonomin när vi inte förstår hur en ekonomi fungerar.
(Pengar som cirkulerar i den nya staden påverkar inte värdet på våra pengar)
mvh ekvationsteorin p/a=m
Hypotetisk om en ekonomi fungerar med 10000kr per individ, och vi förändrar inte mängden pengar.
När vi ökar befolkningen så minskar mängden pengar per person, sänder vi ut våra pojkar i ett krig där många dör så ökar mängden pengar per individ.
Om hälften av befolkningen dör i kriget så har dom som är kvar 20000kr var.
Pengar är betalningsmedel i en betalningsmedelsbaserad ekonomi.
Mängden pengar per individ måste vara konstant oavsett befolkningsmängden.
mvh ekvationsteorin p/a=m
Imponerande Ekvationsteorin, du har lyckats slå Keynes, Friedman, Hayek och von Mises på fingrarna… För att inte tala om Bernanke, Krugman och det gänget. Har du listat ut allt detta själv, eller har du läst det någonstans?
Det är inte imponerande, det är nonsens.
11:02
Jag har skapat ekvationen p/a=m, Jag har inte sett att någon har diskuterat kvoten p/m.
Det går att lösa våra ekonomiska problem bara vi förstår hur ekonomin fungerar, ekonomi är bara matematik och då kan vi lösa ekvationen, full sysselsättning möjligt att nå.
Det som är svårt är att få folk att förstå att dagens teorier är felaktiga, alla stirrar sig blinda på att det behövs mer socialism eller kapitalism, att vi behöver tillräckligt med betalningsmedel i ekonomin inser dom inte.
Kvoten P/m avgör storleken på penningmängden, när vi hela tiden får orealistiska löneökningar så minskar kvoten och då minskar betalningsmedlets värde, penningmängden krymper, därför misslyckas dagens ekonomiteorier.
AnonymMar 28, 2012 12:27 AM
Var så god och bemöt det jag säger, du kan inte, för dagens ekonomiteorier är felaktiga.
Anonym 12:27 Kan inte och ingen annan kan visa att jag har fel.
mvh ekvationsteorin p/a=m
11:02 "Imponerande Ekvationsteorin, du har lyckats slå Keynes, Friedman, Hayek och von Mises på fingrarna."
Dessutom så har jag matematiken som stöd för det jag säger, alt kan härledas till en ekvation p/a=m, sätter man in tal i en ekvation så ser man att det lättare ex 10/5=2.
Kvoten p/m är bara p/m=a, a har bytt plats med m, med siffror blir det 10/2=5
Själva ekvationen går inte att ifrågasätta för då är det fel i våra matteböcker.
Ingen annan ekonomimodell beskriver på ett sant matematiskt sätt förhållandet mellan pengar, arbete och lön.
Penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
mvh ekvationsteorin p/a=m
Den svenska tigerekonomin växer med 0,2 procent under 2012.
+ 1,1!