I den växande härvan kring enstegstätade putsfasader som det senaste dryga decenniet varit mycket populära i sk nyfunkishus, så vägrar som bekant byggbolagen i det längsta att stå för några ersättningar till drabbade ägare. Konstruktionen var godkänd av Statens Provningsanstalt, men minsta fel i utförandet kan leda till ett väldigt fuktskadat mögelhus.
Det kan rent av räcka med att ett barn kastar en tennisboll mot en vägg, så det blir små svårupptäckta sprickor i putsen så har man några år senare ett mögelhus. Så inte ens enstegstätade hus som än så länge klarat sig går säkra utan är tickande bomber, väntande på ett enda misstag.
Än så länge pratas det om att ca 10 000 villor redan är drabbade även om deras ägare inte vet om det men det kan handla om upp till 30 000 villor om de råkar ut för marginella fasadsprickor framöver, eller om t ex en elektriker gör fel när hin byter utebelysning. Ofta handlar det om villor i mångmiljonklassen i nybyggda miljonlåneprogram. Redan är 55% av villorna drabbade när man gjort stickprov, detta efter enbart upp till 10 år, fundera på hur det ser ut efter 20-25 år.
Nu har ytterligare en privatperson som sålt sin villa fällts i domstol och skall betala ca 500 000 till husköparen som tvingades byta hela fasaden och underliggande konstruktion. Det visar vad som händer med putsfasadvillorna när byggbolagens ansvars- eller garantitid har gått ut. Som hussäljare övergår ansvaret för fuskbygget på dig. Detta är dock enbart en kompenserande dom som ersätter kapitalkostnader. Lidandet för att få bo i en byggarbetsplats och till problemen upptäckts andas in mögelsporer ersätts inte.
Så vad ni än gör, se till att inte köpa en putsfasadvilla byggd sedan slutet av 1990-talet. Även om nyare konstruktioner de senaste åren eventuellt skall vara bättre, så vet man inte vad som gäller framöver. Dessutom så sträcker sig ditt ansvar som privat säljare av huset upp till 10 år framåt från försäljningen, så det gäller att vid försäljning av putsfasadvillan fondera medel för att kunna byta hela fasaden.
Skall man vara säker på att en nyfunkisvilla inte har enstegstätad fasad måste man se ritningarna på konstruktionen och sedan egentligen också öppna upp väggen för att bekräfta att man också byggt enligt ritningarna. Att bara gå på årtal kan visa sig katastrofalt.
Den aktuella villan hade fuktkvoter på mellan 50% och 100%. Detta kan jämföras med normala 15-17%, vilket åtminstone är de siffror jag själv empiriskt mätt upp i friska konstruktioner (t ex vår 85 år oisolerade och ouppvärmda gamla lada). Det går att få en fuktkvot lägre än så på trä när man torkar det i ugn, men den stiger sedan över tiden upp till 17% igen.
Se även tidigare inlägg i frågan.
Tillägg: Naturligtvis gäller det här problemet även nybyggda bostadsrätter med putsfasader.
17 kommentarer
Även JMs bostads rätter på eriksberg i gbg är byggda med ensteg som läcker in redigt. Min kollegas förening ligger i strid me JM sen 4år ,(trots att detta uppenbara fel är känt pågår det på eriksberg idag byggnation på detta sätt) 4mille för en mögellägenhet någon?
Helt OT, men en bild av kollapsen, den långsamma kollapsen kanske?
http://www.vk.se/wp-content/uploads/2012/03/skyltar.jpg
Telefonerna funkar sämre o sämre om än alls, vägarna underhålls knappt, järnväg saknas, flyg också. Nybyggarna på 1700-talet som kom dit o bröt bygd hade i alla fall hästar.
/Tompan
Valdigt bra bild Tompa! Du har helt ratt. Kanske kan Cornu salja andelsratter i sin lada? Den ar antagligen battre byggd an 99% av det nybyggda som saljs pa Hemnet just nu…
Olika miljonprogram brukar ge mögelskador, sedan om det är miljonprogram för invandrare eller miljonprogram för miljonärer spelar ingen roll.
Dom flesta av miljonprogrammets flerbostadshus är i ganska bra skick, 40-45 år efter att dom byggdes. Det gäller framför allt bostadsrättsföreningar och seriösa långsiktiga privata fastighetsägare.
Undantagen är tyvärr ofta allmännyttans hus och ännu värre fall där husen bytt ägare ett flertal gånger dom senaste åren. Oftast i såna områden där dom boende inte har nån ekonomi eller nåt intresse av att köpa loss lägenheterna.
Hmmm.. det var nog väldigt grova generaliseringar. Dom som är i bäst skick i Göteborgsområdet är privata villor i rikare förorter såsom Askim m.m. Men samtidigt så är dom sämsta husen också i privat ägo. Atmosfärgatan i Göteborg är nog stadens sämsta hus, vilket är också i privat ägo, så att allmännyttan är sämre än privata är mer eller mindre sägner.
Sedan har ju dom flesta allmännyttor byggt ganska lite dom senaste decennierna så man kan väl säga att i princip alla miljonärsprogramsområden med putsfasad kommer att ha problem med mögel om några år.
Köp överhuvudtaget inte ett hus där det finns mineralull i närheten av trä. De materialen går inte ihop. Skall du tilläggsisolera ditt gamla hus som stått i hundra år använd inte mineralull.
Vad ska man använda istället om man vill isolera?
kutterspån…..
billigt och det fungerar…
10 årsansvar för dåligt byggda hus låter jobbigt. Går det att använda följande metod:
1) Registrera ett företag i tex Isle of Man (eller liknande)
2) Sätt in pengar i företaget (som jag äger till 100%)
3) Företaget köper villan
4) Jag hyr villan av företaget
5) Jag bor i villan ett par år
6) Företaget säljer villan
7) Sälj företaget, ta pengarna
8) Köparen börjar knälla efter 3 år att villan läcker och är full av möggel
9) Inte mitt problem… firman finns inte längre
Jag bara undrar, eftersom jag som köpare av en villa inte vill sitta med 10 års ansvar för ett skit bygge
Låter som upplägget byggbolagen använder för sina byggarantier, som placeras i separata konkursbara bolag.
Just av den anledningen hoppade vi av ett husköp för några år sedan, där ett AB var ägare. AB i konkurs och man kan se sig i månen efter säljaren… Detta kollade vi med flera olika instanser. För hög risk!
Isle of Man?
Hälsa till Fletcher Christian från mig!
Och klappa svanslösa katterna från min hustru
Tydligen har hon någon vikingaledare som del i sitt arv
Liten värld…
Skepparn
Nu svär man i kyrkan, dvs i trälandet Sverige. Men bygg med oorganiska material, prefab betongsandwich. Har man inget organiskt i konstruktionen så slipper du magsår.
Jag struntar i om man kan bygga trähus lika säkra, jag går den enkla vägen.
Sverige är faktiskt ett betongland. Betong = cement + armeringsjärn. Cement = kalk. Vi har t ex via Gotland tillgång till betydligt mer kalk och cement än vi behöver och järn producerar Sverige också i överflöd. Så man skall inte skämmas för att bygga i betong i Sverige.
Tja
Till uppfarten funderar vi på mönsterbetong
Verkar vettigt
Ytong f.ö en svensk uppfinning
Kanske rentav en byggnadsingenjör var framme?
Skepparen
Ytong + luftspalt + tegel.
Fungerar i vart fall nere i europa perfekt
Känns bättre och bättre när man läser om hur det tycks byggas i sverige
Det firar vi med en Chablis i kväll!
Skepparn