Som bekant är Knivsta en av de kommuner som tagit till sig att vi står inför de negativa konsekvenserna av peak oil och att staten inte kommer göra något åt problemen, utan att det faktiskt åligger respektive kommun att ta tag i saken, åtminstone när det gäller sin egen verksamhet och planläggning.
Nu finns det förstås många effekter av peak oil som är både indirekta och svårare för kommuner att göra något åt – specifikt slutet på ekonomisk tillväxt och stora ekonomiska problem, vilka vi i allt större grad redan sett sedan platåfasen för oljeproduktionen inleddes runt 2005.
Men det innebär inte att kommuner åtminstone inte kan ta tag i det de faktiskt kan påverka. Och det har man börjat konkretisera i Knivsta.
Under 2011 kanske inte så mycket har hänt, men 2012 och framåt ser mer intressant ut.
2011 har man börjat producera egen vindkraftsel inom kommunen, energieffektiviserat och t ex skaffat (återvunna) tjänstecyklar för kommunförvaltningen.
Under 2012 skall samtliga chefer, kommunala bolagsstyrelser och personal få en halvdag om peak oil. Det är ett rejält steg – att faktiskt informera de kommunanställda. Att många hamnar i förnekelsefasen är en annan sak, men någonstans måste man börja.
Man skall också titta på att börja utvinna biogas. Men mer intressant och radikalt är att cykel skall prioriteras och få företräde i trafikplaneringen samt att tätortsnära åkermark inte skall bebyggas.
Andra enkla åtgärder är att främja lokal torghandel, bygga ut pendelparkeringar på landsbygden. Man skall också ställa krav på passivhus när man upplåter mark till bebyggelse och även titta på om hemtjänsten kan köra på elbilar tids nog.
En annan intressant punkt är att det skall byggas en ny skola och man överväger att göra denna off-grid (i någon form – den skall stå för sin egen energiförsörjning, fast jag förutsätter att man kör in pellets eller flis för uppvärmningen om man nu inte bygger ett passivhus med solvärme för varmvattnet, vilket fortfarande kan vara svårt att ordna vintertid). En sådan skola kan också vara en bra samhällsresurs i händelse av kris, t ex varaktiga strömavbrott etc, då den kan fungera som värmestuga och gemensam matlagning etc.
Aktuellt nu är att man i kommunen skall satsa på privat och kommunal utbyggnad av solenergi (Norrköpings Tidningar/UNT). Artikeln i UNT har också ett foto på Knivstahjälten Boo Österberg (c), ordförande i bygg- och miljönämnden för den som vill sätta ett ansikte på en av initiativtagarna. Man kommer hålla ett antal informationsträffar kring detta i samarbete med omställningsrörelsen i Knivsta och Sigtuna kommun, samt Sala-Heby Energi. Se mer på Energi i Knivstas Facebook-sida. Här finns en möjlighet för privatpersoner, företag och kommunen att gå samman i större skala för mer attraktiva priser på inköp av solelsanläggningar. Man kan som alternativ också köpa in sig med andelar i en gemensam anläggning, motsvarande vindkraftskooperativ. Se även en event på Facebook.
Villor i Knivsta kostar enligt Mäklarstatistik drygt 20 000:- SEK per m2 (radhusen drar ner medlet – men vad sägs om en villa på 576 m2 plus extra allt (totalt 824 m2) med sjötomt för endast 16 MSEK? Best of Hemnet-liksom, tänk fresker med änglar i taket…) och bostadsrätter drygt 15 000:- per m2. De kollektiva pendlingsmöjligheterna till Stockholm och Uppsala är utmärkta för den som vill flytta till en kommun i området som inte ignorerar peak oil.
När det gäller andra kommuner i Sverige så är enkla åtgärder som främjande av cykling, pendelparkeringar, minskad energiförbrukning för kommunen såväl som invånare etc saker som defintivt kan bli en konkurrensfördel i framtiden, även om allt är relativt. Knivsta är åtminstone ett exempel på att man inte måste sitta med armarna i kors ens på kommunnivå.
Det är mindre sannolikt att vi får se några väsentliga åtgärder från statligt håll, eftersom man förlitar sig på förnekandet av peak oil från Energimyndigheten, men man kan både som privatperson, som organisation eller företag såväl som kommun ta saken i egna händer. Ingen tackar dig för att vänta.
16 kommentarer
Fantastiskt roligt!!! Detta är ju klart ett steg i rätt riktning.
Nu gäller de att sprida detta exempel vidare till fler kommuner.
Men Knivsta? Vad skall kompisarna säga? Ja, med kompisar menar jag typ människor som jag vill skall se mig och tycka om mig. Och kan man hitta en schysst latte någonstans i Knivsta?
Latte? Kanske på Il Mio på Särsta torg. Och i sommar öppnar ett nytt café i nya kommunhuset.
Snart finns inga ursäkter längre, bara att flytta hit 🙂
Samlingslokaler har väl inga större problem med att värma upp, utan dom använder väl mer för att kyla o släppa ut värmen ut i . . . solen, inte i nån lagringstank som kan användas under natten.
Många kanske dom flesta kiosker o affärer kyler väl numera dygnet runt, pga. maskiner o lampor?
Love that house!
Kan inte låta bli att notera följande rörande huset
"Det finns 36 st pantbrev uttagna om sammanlagt 13 475 000 kr."
36?!? Wtf
Också Linköpings kommun börjar from. April att göra biogas och åkergödsel av matrester som invånarna nu förväntas soppsortera i sina egna kök, i gröna nedbrytbara påsar.
Biogasen är nog bra, men att sprida över åkrarna tror jag är ren idioti med tanke på vad folk kommer att kasta i de där gröna påsarna….
Det är dock ett steg i rätt riktning.
Borås med anslutna kranskommuner (=min kommun mfl) gör redan vit+svart påse. Svart påse endast för kompostavfall, som går till Borås biograsanläggning som i sin tur tankar bussar och sopbilar.
Lägger dock den egna komposten i den egna komposten, inte i kommunens…
Japp men jag misstänker att påsarna eldas. Den enda kontakten jag har haft med påsen är att jag slog ihjäl ett möjligt alliansförslag om papperspåsar och biologisk nedbrytbarhet av påsen för att undvika risker med att påsar brister. Det allra viktigaste är att människor lär sig källsortera och gör det till en vana, om botten går ur en blöt påse i ett trapphus blir en person avskräckt och minst tjugo kompisar får reda på det och det hela riskerar vanrykte. När sorterandet är en vana går det att börja prova andra påsar för att vinna den sista lilla miljönyttan och minska oljeberoendet.
Biogasslammet måste ut på åkrarna för att sluta fosforkretsloppet, det finns inget alternativ till att gneta med kampanjer och sortering och till sist även lyckas med rötslammet från reningsverken.
Finns det fler standardfärger i Sverige än svarta och gröna påsar? Det är en färg för mycket…
Varje kommun verkar väl ha sin egen standard. I Göteborg har vi papperspåsar (eller majsstärkelse eller vad det är). De blir lätt rätt äckliga, så de vanliga sopkärlen i huset där jag bor är ofta överfulla – till skillnad från kompostkärlen…
Rött och grönt i fyrbodal
Är det inte dags att sluta heja på solceller och vindkraft? Jag vet att fysik är svårt men då frågar man de som kan inte miljöpartiet som förmodligen inte ens har sett ett universitet på håll baserat på deras uttalanden.
Soceller är absurda. Det går inte bygga ett energi system på de (nästan samma gäller för vindkraft). Är det då inte bättre att investera resurser is sådant som ger maximal nytta tillbaka i stället för att låtsas vara grön?
Resten låter som bra idéer så länge man inte överdriver. Passiva hus har haft mycket fuktproblem och gamla vanliga bara lägsta pris bestämmer lär knappast minska sannolikheten för problem.
Passiva hus kräver väl utförd konstruktion och hantverk. Alla vanliga villor borde byggas med rejäl isolering, inga köldbryggor som vräker ut värme ur huset, helt tätt tätskikt och värmeåtervinnande ventilation så man kan ventilera ordentligt. Börjar man fuska funkar vare sig passivhus eller enkla villor.
Är man lite grundligare går det att planera fönster och skuggning när solen står högt så man får gratisvärme och på vintern kan man med fördel ha en riktigt tung eldstad för myseldning och extravärme och sedan kan ventilationssystemet fördela värmen i huset. Går strömmen får man elda mycket mera, flytta in i vardagsrummet med eldstaden och öppna ett fönster med en liten springa.
Har man massor med billig värme med t.ex. egen ved och fritidsarbete kan man optimera på andra sätt och skippa värmeåtervinnande ventilation och även helt täta tätskikt. Sedan finns det kul idéer som hus-i-växthus.
Passivhus är ju smart men ändå inte, blir väldigt varmt på sommaren och då måste man kyla för att kunna få behagligt klimat. Men det är imponerande arbete. Elbil är ju dock för dyrt och snart kommer ju det kosta mer eftersom vattenfall säkert kommer hävda att det är en belastning för elnätet och skall därför tas ut extra avgift på, snart är det inte lika billigt. Bäst att vara först!
Det märks på Cornucopias positiva undertoner att han inte är bosatt i Knivsta.
Den "lokala torghandeln" kommer att slås ut Skatteverket får igenom krav på kassaregister också för torghandeln.
Lägg till krav "sluten kontanthantering" i alla butiker, så blir det ytterligare lite längre till affären.
Skatteverket driver en komplexitetsagenda som är direkt antiresilient.