Som jag nämnde i förra inlägget så släppte Timbro igår en rapport där man förnekar peak oil på helt felaktiga grunder och t ex menar att valarna inte tog slut (bara blev utrotningshotade) och att guldet inte tagit slut (fast guld inte konsumeras) och alltså kommer inte oljan ta slut. Val är för övrigt en förnyelsebar resurs, men utfiskades så våldsamt att det kommer ta tusentalet år för en ostörd population att återhämta sig. Om någonsin. Olja är i kontrast inte förnyelsebart ens över miljontals år, då den parentes i jordens historia där det fanns tillräckligt mycket biomassa och tillräckligt våldsamma geologiska förändringar har passerat och sannolikt aldrig kommer igen.
Peak oil handlar dock inte om att oljan skall ta slut, utan det tramset förs främst fram av sådana som inte har någon som helst koll på vare sig begrepp eller vad som är relevant. Är det t ex relevant hur mycket du tjänat in till din pension om 30 år när du idag blir av med jobbet? Du har miljoner i reserver i form av pensionskapital, men du kan inte komma åt dem här och nu för att betala dina utgifter.
Primärt blandar Timbro ihop peak oil (=produktionstakten av oljan) med oljereserver. Peak oil handlar om när man når maxproduktion av olja per dag (eller för den delen år), vilket är en objektivt mätbar realitet, inte om det teoretiska ekonomiska begreppet oljereserver. Därmed kan man helt bortse från rapporten som inte är något annat än trams (PDF för de som vill läsa – ja, jag är en effektiv nyttig idiot här som gratis sprider Timbros irrläror, iaf medveten om detta).
Markus Uvell
Foto: A-S Rosenkvist |
På fredag lägger Finansdepartementet fram en rapport som också kommer förneka peak oil. Tre dagar efter Timbro. Finansdepartementet är (m)oderaterna. Timbro är (m). Timbros VD Markus Uvell och även den som enligt honom på Twitter (att vara VD för Timbro betyder att man hänger hela dagarna på Twitter för en gissningsvis sexsiffrig månadslön) som kläckte idén till rapporten, Lydiah Wålsten, har bägge jobbat på PR-byrån Kreab. Rent av skrev Uvell att det var han som rekryterade Wålsten till Kreab. Kreab är moderat. Och Uvell slår sig också för bröstet för att känna Anders Borg mm. Och han har varit aktiv inom (m)oderaterna enligt honom själv också på Twitter.
Men framför allt när det gäller Timbros finansiering så hänvisade Uvell till Wikipedia, som alltså är en trovärdig källa enligt Timbro. Och om Kreab, därifrån Wålsten kommer säger Wikipedia följande:
“Kreab har ibland uppmärksammats för att flera ledande personer med kopplingar till Moderata samlingspartiet är eller har varit verksamma inom företaget,[3] bland annat Carl Bildt som tidigare var styrelseordförande.”
Kopplingarna mellan (m) och Kreab och Timbro existerar klart och tydligt, Uvell skryter i vår konversation vitt och brett på Twitter om alla sina moderata kopplingar, inklusive till finansminister Anders Borg. Inaveln mellan Kreab, (m)oderaterna och Timbro är omfattande. T ex är Timbros “stabschef” Fredrik Elgh moderat och har varit generalsekreterare för MUF. Och det är knappast några vattentäta skott mellan dessa, även om både Uvell och Wålsten bytt arbetsgivare.
Att vara moderat ställer inga krav. Kan någon namnge någon framstående naturvetare som är aktiv moderat? För att bli ledande moderat hjälper dock ingifte, släktskap, kontakter och annan politisk inavel, likt den vi ser i den heliga fyrkanten parti-media-PRbyrå-tankesmedja, där man om man har partibok hoppar runt mellan arbetsgivarna.
Det går inte att dra någon annan slutsats än att Timbros peak oil-rapport inte dyker upp av en slump utan det handlar om en medveten agenda inom (m), som har bestämt sig för att aktivt driva tesen att peak oil-teorin är fel.
Vilket är lite ledsamt med tanke på att alliansregimen styrs av (m)oderaterna och vi står inför allvarliga problem med start innevarande decennium. För er bland läsarna som röstar borgerligt så är detta en indikation på vilket parti man inte skall rösta på om man anser att peak oil är en viktig fråga.
Avslutningsvis lite visdomsord från Uvell på Twitter, skärmdump räknas ju som bevismaterial i fildelningsmål så det duger väl gott även här. Detta från the best and the brightest inom (m)oderaternas sfär, för inte kan man väl jobba på en tankesmedja om man är tappad bakom en vagn?
111 kommentarer
jag läste just timbros 30sidors sammanfattande rapport, och tycker man missar ändå det faktum hur viktig oljan är idag, och att skiftet "då" på 1800talet var mellan kol->olja från ett fossilt bränsle till ett annat och vi har inga fler alternativa fossila bränslen att upptäcka ……men man tror teknik och pris löser allt vilket är sant till viss del, fast då missar han ändå hur mkt som är uppbyggt kring oljan som måste förändras samtidigt i vårt samhälle
och oavsett vilken lösningen blir, (använda mindre olja, upptäcka alternativa energikällor mm) så är det så otroligt kostsamt för samhället så vi står ändå inför en ekonomisk katastrof..
Har läst rapporten och det är kvalificerat trams från Timbro. Övertron på teknik och utveckling är ett exempel på naivism som borde dokumenteras i historieböckerna så våra framtida generationer kan få sig ett gott skratt. Tyvärr kommer det inte att hända om moderaterna får som de vill så vi får ta ut skrattet i förskott istället.
HAHA!
Om man är bilägare, vilket jag tvivlar på att du är, så vet man tex hur utveckling av bränslesnålteknik på bara några år kan halvera bensinförbrukningen.
Men som sagt, jag tror inte du har någon direkt erfarenhet av den utvecklingen.
Och du visade just hur dåligt insatt du är. Nuvarande utbytestakt på bilparken är 19 år. En bil som köps idag kommer fortfarande köras 2030.
Och svenskarna är redan mer belånade än de någonsin varit. Varifrån skall man få pengarna för att på kort tid byta ut sina bilar? Dessutom med havererande andrahandsvärde på dagens bränsleslukare?
Och nu visade du precis hur dåligt insatt du är i vad jag kommenterade, dvs teknikförändring.
Men om jag skulle kommentera din mörka progons om utbyte av pilpark så kan jag påminna mig om att regeringen införde nån miljöbilsrabbat. Om man tittar på hur mkt skattemedel som staten om omsätter så skulle det vara en fis i rymden.
Bilpark.
Jag är mycket insatt i teknikutvecklingen. Det är därför jag med säkerhet kan säga att den inte räcker utan att samhället måste förändras också.
Endast 25 "supermiljöbilar" har sålts i år. Trots subvention. Så mycket för din koll på något. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/supermiljopremien-har-blivit-en-flopp_6947979.svd
Fråga till dig: Hur många procent av alla bilar i Sverige utgör 25 st supermiljöbilar?
Vad får dig att tro att subventionen måste ligga på det den gör idag?
Står vi inför ragnarök (bla via bilutsläpp antar jag) som vissa hävdar så kan nog några extra kronor från statens "skattkista" satsas på en miljöbilssubvention.
Statens skattkista? Finns det en sådan? Jag trodde alla subventioner kom från skatte pengar. Men då är det ju bara att slänga pengar på alla världens problem så har vi snart kolonialiserat hela universum. Hurra!
Pax för att vara kapten Kirk! Sorry för särskrivningen ovan. Jag lovar jag är inte dyslektisk 🙂
"Skattkista" = kista med skattepengar i
"Jag är mycket insatt i teknikutvecklingen."
Vi som följer dig är väl så där lagom imponerade över din "insatthet".
Men visst, vi är här för att det just nu är det bästa som bjuds.
Inte blir det någon mer röst på Moderaterna, det är ett som är säkert.
Du får la rösta på mp eller nåt annat naivistiskt parti 😉
MP är väl det minst naiva partiet? De har åtminstone fattat att vi har problem med naturresurser och miljö. Det är M som är naiva optimister.
"MP är väl det minst naiva partiet? De har åtminstone fattat att vi har problem med naturresurser och miljö. Det är M som är naiva optimister."
Hur går fri invandring ihop med att bry sig om miljön?
Han ser ju ganska intelligent ut annars…
LOL, sannerligen!
Bingo Rimérs tvillingbrorsa ?
Han är lite "Expressen Fredag" för er som minns Percy tårar. Undar om han rakar sitt bröst.
Ansikte som Roy i Macken och frissa som Kurt Ohlsson.
Såja, inte angripa utseende. Den typen av frisyr är vanlig på personer som har komplex för sin längd eller vill få sina huvuden (och med det hjärna) att framstå som större än vad de är.
Ja, fast jag tycker att han skulle färga håret orange!
Trodde inte vi skulle angripa utseende, Cornucopia?
Borg är söt
Peak Timbro, Peak HHS? För att behålla ett uns av trovärdighet så bör en rapport om Peak Oil beställas från den mest framstående forskaren inom området i Sverige (Aleklett) och inte från en doktorand i ekonomisk historia från HHS.
Det är dessutom ogenomtänkt att använda avsaknad av bevis för att bevisa.
+1 på ovanstående kommenterar.
Den där skärmdumpen visar att herr Uvell beter sig och skriver som en lågstadieelev som sett för många kommersiella barnprogram och lärt sig uttrycken där. Han framstår ju som en komplett idiot med sättet kan skriver på.
Han kanske lyssnar på P3, där låter de medelålders så.
Timbro har naturligtvis rätt när dom säger att oljan inte tar slut det är bara priset som förändras. När priset höjs minskar förbrukningen vilket gör att oljan inte kommer ta slut.
Det stora problemet är om priset blir så högt att det allvarligt kommer hota vår ekonomi och vårt sätt att leva. Det kommer det naturligtvis att göra om vi inte hittar någon annan energikälla som kan ta över. Är man teknik optimist tror man naturligtvis det. Idag finns bara kärnkraft som skulle kunna vara ett alternativ.
Kan det kanske vara positivt att vårt sätt att leva går om intet? Rätta mig om jag har fel, men så värst bra verkar det inte gå. Folk mår sämre och sämre, materialismen större och större, kort sagt, vansinnet blir större och större. Kanske är detta sättet människan kommer att tillrättavisas till sin ursprungliga roll som djur med en mer neutral plats i näringskedjan?
Hm, ja lite så. I princip är det mycket sannolikt att råoljan – på samma sätt som valoljan – kommer att ersättas av annat när den blir för svåråtkomlig och för dyr. Där är jag överens med Timbros rapportförfattare. Analysen blir dock löjlig när man försöker använda valoljeparallellen till att analysera EFFEKTERNA av övergången. Timbro mfl tror ju att man kan ignorera PO-problemet för att övergången kommer bli smidig och lätt. Det är här jag tror dom låter sig missledas av sin teknik/marknads-positiva ideologi och grovt underskattar problemen i övergången.
Korrekt! Dessutom kan vanor och värderingar förändras. Känns som att Cornu med flera vill lägga en enorm vikt vid peak oil, dvs att hela samhället kommer braka samman till följd av dess (möjliga) konsekvenser.
Vanor och värderingar KOMMER förändras. Men under tvång och reaktivt, inte frivilligt och proaktivt.
Att samhället kommer braka samman är din egen tolkning. Men det hela är oavsett en process och inte en händelse så du kommer kanske inte märka av det annat än att du en dag sitter där med dina andra vanor och värderingar.
Samhället kan alldeles säkert braka samman om vi inte gör något för att undvika detta. Det är inte något särskilt märkligt. Allt som utvecklas på så dramatiska sätt som vår teknologiska civilisation har gjort måste oundvikligen hamna i utvecklingskriser ibland. I den biologiska världen kan sådana problem lösas med trial and error där endast enheter som råkar få till en bra lösning överlever. Men genom att vi har en enda teknologisk civilisation där allting hänger samman i ett nät av ömsesidiga beroenden finns inte särskilt mycket utrymme för trial and error. Vi måste därför använda våra förstånd mycket mer för att välja ut de hållbara och bra alternativen genom förståndsmässig simulering och förutseende, snarare än bara genom blint bökande och baxande. Det går dock inte om man ignorerar problemen.
Och inlägget ovan visar att vissa faktiskt tror (eller hoppas) på apokalypsen med Peak Oil som katalysator antar jag.
Apokalyps vore det väl knappast att återgå till ett mer naturligt levnadssätt? Människor är djur, det verkar som vi glömt det. Kanske mår vi bäst vid en lägereld med ett enkelt boende och allt det där vi skyr, dvs att leva enkelt av det naturen kan ge? Jag tror helt enkelt inte att människan är skapt för det liv vi lever idag.
Så då kan vi alltså i det snaraste vänta något från Löfvens HQ som försöker få dessa illa ledda satar att tro att vi inte kommer att ha några oljerelaterade problem med Stefans allomfattande lösning: TILLVÄXT…
Var (eller snarare vad) är oppositionen?
M.v.h.
S&M Koalition
S&M-Koalition kan missförstås.
Timbro = destruktiv ärthjärneliberalism
Varning Göran, snart dyker det upp en replik om att du är totalitär, kommunist och hatar frihet eftersom du kallar Timbro för ärthjärnor.
Man måste liksom köpa hela paketet av ärthjärneliberalismen, annars är man kommunist.
Nog för att det finns många ärthjärnor som kommenterar på den här bloggen men när bloggaren själv deltar och hejar på för att sänka kavalitén då börjar man ju verkligen undra…
Så vad är Timbros och alla andra ointelligenta och ondskefulla liberalers motiv för att svära i PO-kyrkan genom att drista sig till att ifrågasätta den Heliga Sanningen?
Jag är inte oroad över vad Timbro kan kalla mig, eftersom jag vet att jag har en överlägsen ideologi och det vare sig är fråga om socialism eller ekologism. Frihet är inte livets mål och mening och inte heller det allt överordnade politiska medlet. Frihet är ett ben av (minst) fyra på en sund politik och försöker man låtsas att frihet är själva sitsen eller stolens enda eller ojämförligt viktigaste ben så blir det bara fel.
Cornu brukar ofta reagera på detta sätt, med invektiv riktade mot personer som inte omfattar hans ståndpunkter.
Hur som helst, det blir intressant att se huruvida Peak Oil kommer ha de katastrofala följder som Cornu et al förutspår.
Vilka följder peak oil får beror helt och hållet på hur vi responderar. Det kan gå oerhört illa eller ganska bra. I det perspektivet är det lite fel att sätta sig ner för att se hur det går!
Det är med all sannolikhet också väldigt fel att förneka problemen i hopp om att marknaden skall ta hand om dem. Förnekar man problemen så kommer oerhört många av marknadens aktörer inte heller uppfatta dem och hur skall de då kunna lösa dem? Det är först när marknadens aktörer ser problemen som de kan lösa dem. Är inte det uppenbart?
Inte uppenbart för en nyliberal. Marknaden kan och vet nämligen allt.
Men underligt nog måste ändå Timbro existera och trycka tu sina pamfletter. Eftersom marknaden redan vet allt och kan förutse allt så är Timbro helt onödiga.
Cornu tror att politiker och byråkrater kan och vet allt, he he.
Överlägsen ideologi? Jag kan knappt räkna antalet varningsklockor som ljuder.
Det är ganska enkelt och inte ett dugg oroande. Men jag drar lite på det. Kanske för att jag vill väcka lite nyfikenhet eller för att jag vill undvika att få en alltför predikande ton. Eller nåt.
Inom statsvetenskapen kan man stöta på begreppet "överideologi". Det är sådant som flertalet partier kan acceptera. Demokrati exempelvis. Mina idéer är så nära main stream att de skulle kunna vara överideologi för flera partier i ett och samma valsystem, snarare än en ideologi för ett enda parti.
Partier kan förstås motiveras av åsiktsskillnader och intresseskillnader och deras existens kan te sig mindre motiverad om de delar en och samma ideologi. Vi behöver kanske inte åtta riksdagspartier om de har samma överideologi.
Men även om partierna lever på åsiktsskillnader så tror jag att det behövs ett parti med en klok "överideologi" snarare än bara partier med partiskiljande ideologier – som snarare används för strider mellan partierna än för att berätta hur verkligheten faktiskt ser ut och vad som faktiskt är riktigt viktigt och värdefullt.
En del av oss är mer intresserade av att hantera verkligheten än av att fajtas med politiska motståndare. Då är det bra med ett sunt, övergripande tänkande snarare än med mer eller mindre enögda partifilosofier som mest bara får sin näring av striden mot andra mer eller mindre enögda partifilosofier.
"Downsize" är det värsta ordet amerikanerna vet, och likväl ser det ut att vara det som gäller för bilparken. Det om något är ett bevis på att peak oil är här. Hummertruckarnas tid är förbi.
Tack för ett bra tag om den viktiga, den centrala frågan kring tillväxtfundamentalisterna: Vilka är de? Vilka tjänar? Vem betalar?
Om man på klassiskt naivt svenskt vis skulle utgå från att dessa partifunktionärer drivs av ngn slags rationell sanning, kan det hända att man börjar tro att de har någon slags poäng – analogt med t.ex. växthusförnekare osv.
Det kan vi undvika tack vare den här sortens analyser (bravo!), och istället konstatera att rationella argument och förståelse är det sista som motiverar dessa funktionärers ljugande, för att inte tala om, betalar deras löner.
Och den insikten är helt avgörande i allas våra försök att upprätthålla/upprätta någon slags demokrati.
Bra inlägg! Kan du bemöta och punktera Timbros och Finansdepartementets rapport på fler arenor än bloggen vore det bra.
"Kan någon namnge någon framstående naturvetare som är moderat? "
Kan någon ange den politiska hemvisten hos någon framstående svensk naturvetare?
Mitt personliga intryck, som avdankad docent i fysik och med en medicinprofessor till hustru, är att de flesta naturvetare lutar åt det borgliga hållet. Högavlönade stockholmare brukar göra det.
Förtydligade med ordet "aktiv". De flesta röstar på det som gynnar dem själva mest ekonomiskt, det var dock inte det jag var ute efter, utan om det existerar några moderat politiskt aktiva framtående svenska naturvetare.
Existerar det några vänsterpartistiskt politiskt aktiva framstående svenska naturvetare? Eller några politiskt aktiva framstående svenska företagsledare?
Politiskt engagemang tar tid som kanske krävs för att bli framstående. Internationellt finns dock undantag, t.ex. Steven Chu.
Vi kan köra igång ett PO-medvetet parti på stört. Jag har ett prima partinamn och en prima ideologi och några prima (tror jag) policyprioriteringar. Börjar det inte bli dags?
Jo! Klart intresserad (f.n. inom R&D svensk basindustri)
M.v.h.
S&M Koalition
Tack för visat intresse! Jag klämmer förmodligen mycket snart ur mig mina idéer, men jag skulle göra det tidigare om det fanns ett tydligare intresse. Det känns inte precis som att folk hungrar efter en klokare och bättre politik!
Jättefin och elak analys av Timrogalningarna och deras anhang. Vi styrs således idag av ett gäng moderatgamänger med, som någon ovan uttryckte det, hög lågstadiefaktor i uttrycket. Bådar inte gott för framtiden. Men medelklassväljarna kanske går på det en gång till.
Många naturvetare är å andra sidan moderater. Men poäng för att man har vettigare saker för sig än att hålla på med politik.
Cornu du borde informera våra politiker att man kan köpa solceller för en halv dollar/kw från fabrik kina. Borde organiseras, var är miljöpartiet?, många bäckar små..
Helt ärligt tror jag folk inte är INTRESSERADE av peak oil.
Många tänker att när smällen kommer så får vi ta itu med den då. Samtidigt görs det en del vad gäller alternativa energikällor för fordonsparken, men det finns ingen riktig motivator sen luften gick ur klimatdebatten. Mycket händer inom kärnkraften också, men även här saknas drivkraft att bygga och nyttja ny teknik på allvar. Vi kör på med våra kärnkraftverk från 70-talet, och våra gamla oljekraftverk tills det inte går länge…
Det blir som i England, det var inte förrän alla träd var nerhuggna man började oroa sig. Som tur var upptäckte man sten-, och brunkol i ungefär samma veva, och man kunde fortsätta att elda i sina spisar, och värma upp sina stugor och begynnande industrier.
Domedagsprofeten blir ofta förlöjligad och hånad. Och sen när profeten väl får rätt så hyllar man inte honom, utan de personer som kom med de lösningarna på problemet. Profeten ånyo bortglömd, trots att han hade rätt.
De kommer att bli intresserade när den årliga charterflighten blir för dyr att boka…
När inföll Domdagen? Vem var profeten? Hur kunde han ha rätt när vi än i dag upplever utveckling och välstånd? – Nähä, just det.
Det finns ju alltid en lösning, bra eller sämre, på alla problem så fatalister och domedagsprofeter förtjänar verkligen att motarbetas, förlöjligas och hånas för sina negativt paranoida framtidsperspektiv.
Knappast en fråga om "tur" att sten-, och brunkolet kunde ersätta vedeldningen i England.
Det fanns ju dom som varnade för Hitler. Idag minns vi dem knappt men Churchill är en legend…
Om vi då tar Cornu som ett profet-exempel, så tycker jag han verkar vara en som jobbar hårt på vad som ska göras inför "sen".
Det ena utesluter väl inte det andra.
03:36 AM: Idiotiska framtidsnaivister är de som förtjänar att motarbetas. När ändliga resurser är bortslösade på skit är de SLUT och då finns det ingen "lösning".
"där man har har partibok hoppar man runt bland arbetsgivarna", ja så är det oavsett om man jobbar hos de nya sossarna eller dom äldre. antingen heter dom hyresgästföreningen, ABF till S eller M till Kreab, Timbro.
Även om Cornus version av PO är helt sann, med alla de problem det skulle innebära, så måste man vara en komplett idiot om man tror att polititska åtgärder skulle kunna tillhandahålla några lösningar. Politik innebär per definition tvång och felallokeringar av resurser genom subventioner och liknande värdeförstörande åtgärder. Frihet att skapa nytt är det enda som kan rädda oss när oljan inte längre förslår.
..däremot måste politiken sluta satsa på att bygga t.ex. vägnätslösningar om vägnätet ändå snart kommer att ned-dimensioneras i sin användning? 🙂
En som trodde på politiska lösningar var (idioten?) Albert Einstein. Han var väl närmast att betrakta som socialist eller socialdemokrat.
//Håkan
Det finns ingen långsiktighet i marknaden idag. Händelsehorisonten är nästa kvartal, i längsta fall. Vill man verka för ngt som ligger decennier framåt i tiden ska man inte enbart luta sig på marknaden. Förvisso kommer det komma lösningar när problemen uppstår, men det utesluter inte ännu bättre lösningar med lite forskningsdriven styrning från staten. Dock skall politiker per definition hållas kort då mkt av det de kastar pengar på är rent vansinne.
undra om de "medvetet" vill låtsas att problemet inte finns eller om de faktiskt bara tror på ekonomisk teori?
Parentetiskt kan tilläggas att Kreab-koryfeérna sitter mycket lämpligt placerade i en gammal öststatsbunker på Östermalm, f.d. tjeckiska ambassaden.
Klart att betongväggarna har ingjutit den sanna Potemkin-andan i dem
Timbro har inget att vinna på att erkänna PO. En förutsättning för Timbros existens är ett traditionellt industrisamhälle. Ett fungerande industrisamhälle är en omöjlighet utan tillgång till (förhållandevis) extremt billig energi.
Det här fattar Timbro och Uvell. Det har bara inget att tjäna på ett erkänna det utan vill väl åka med så länge karusellen fortfarande snurrar.
Både peak-oil förnekelse och vindkraftshat verkar främst vara viktiga konservativa identitets- och ideologimarkörer. Timbro har nyligen publicerat rapporter (av tveksam kvalitet, vad det verkar)som understödjer båda dessa ståndpunkter.
Slutsatsen att Timbro främst sysslar med ideologiproduktion och propaganda ligger nära till hands.
Timbro – en svensk tebjudning?
Nog sant det där med ideologimarkörer. Hushålla med resurser och då framförallt olja känns väl suspekt miljömuppigt och att ens tänka tanken på att inte få köra stor bil är nog ett hot mot varje moderat karls självbild.
Tekniken kommer lösa alla problem!
//Neoliberal agenda
Det stora problemet med peak-oil-teorin är att den ofta missförstås helt och detta har media en stor skuld i.
Den som faktiskt är intresserad kan på bara några minuter läsa på vad teorin innebär och vad det är för grundantaganden. När jag pratar med mindre insatta bekanta tror de att peak-oil innebär att oljan är slut och alltså inte om en produktionstopp.
Jag förstår tyvärr inte hur man kan argumentera mot peak-oil om man vet vad teorin verkligen innebär. För att undvika en topp ska reserverna växa oändligt i all evighet vilket är omöjligt.
Kanske mer en fredagsmys video, men det är ju lill-lördag iaf: http://www.youtube.com/watch?v=pMgOTQ7D_lk
Dom tar up peakoil och lite annat smått och gott. Kanske lite väl spretig ibland och säkert är inta all fakta rätt. Men videon rör vid en hel del intresanta ämnen.
Ciao,
Stein
Timbro = Kreab = Moderaterna = EPP = Partido Popular = Franco = Nixon = Kissinger = Saudiarabien
Timbro leds av en katolik. Katoliker har mycket svårt för ändlighet, det ligger liksom i själva tron.
Timbro tror på mirakel. Men vem i all världen har sagt att Gud skall genomföra mirakel för att Timbro-människorna skall kunna fortsätta köra SUV?
Katolik = Opus Dei = Franco = Nixon = Kissinger = Saudiarabien
Känner någon till varför priset på crude är mycket lägre än brent?
Guld nämns i artikeln och jag kan nämna att brytvärda guldmalmer idag innehåller typisk mindre än en promille guld. Det betyder att av ett ton malm, som måste sprängas, lastas, krossas, malas och floteras för att få ut ett knappt gram metall. För att utvinna metall ur allt sämre malmer så måste allt mer berg brytas, krossas och malas till allt mindre partikelstorlekar, för varje litet gram som utvinns. När partikelstorleken närmar sig noll så går energibehovet mot oändligheten, enkelt förklarat. Samma problematik gäller basmetallen koppar och många legeringsmetaller som molybden, krom och liknande. Metaller som är helt nödvändiga för legerade stål och mycket annat. Vi har tydligt sett att i mnga länder med mycket gruvdrift, så har man också kapacitetsproblem i elförsörjningen. En kinesisk molybdengruva jag besökt var utsatta för elransonering och kunde bara köra vissa dagar. En gruva (koppar/guld) jag besökt i ett par gånger i Indonesien (Freeport McMoran) är 100% fossildriven, med eget 120 MW kolkraftverk samt gigantiska dieselmotorer för topplast. Den lätt tillgängliga malmen i dagbrottet är nu slut och man måste under nu ge sig under jord och bryta betydligt hårdare sten till högre kostnad för att upprätthålla produktionen. Låt säga att världens behov av metallar slutar att öka. Då måste vi ändå ständigt pumpa in mer och mer energi i gruvdrift och anrikning för att få ut samma mängd metall. Omöjlig ekvation i längden.
Om Freeport i Indonesien:http://www.nytimes.com/2005/12/27/international/asia/27gold.html?pagewanted=all
Vid tidpunkten för Freeportgruvans stora expansion satt ingen mindre än Henry Kissinger i bolagets styrelse. Samtidigt som diktatorn Suharto satt vid makten i Indonesien.
Freeport har f.ö. ett joint venture ihop med Lundin Mining i Kongo:
http://www.lundinmining.com/s/TenkeFungurume.asp
Miljondel skall det vara, inte promille. Många nollor där.
/Mats L
Det som spelar roll är väl malmvärdet per ton malm minus kostnaderna. Det säger sig självt att ett malmvärde nära noll är olönsamt.
En intressant rapport om metaller och mineraler och hur lång tid innan de är "slut": http://www.tno.nl/downloads/Metal_minerals_scarcity.pdf
Man kan fråga sig varför Moderaterna förnekar Peak Oil? Vad har de att tjäna på det? Jag tror inte att det beror på bristande kunskaper, det måste vara något taktiskt. De kanske inte vill "slösa bort" pengar på en nödvändig omställning av samhället, bättre att sänka skatterna och driva på konsumtionen. Kortsiktigt tjänar de nog mer på att använda statens pengar till att köpa röster till det egna partiet. Eller så tror de att omställning = kommunism.
Det är inte bara moderaterna som förnekar Peak Oil. Jag tror att förnekelsen har sin orsak i att vår politiska ekonomi, vårt näringsliv mm. utgörs av maktstrukturer som på olika sätt är beroende av att tillväxten och kreditexpansionen fortsätter. Om du skall vara lojal mot dessa maktstrukturer, så kan du inte säga att det finns hinder för fortsatt tillväxt. T.ex. politiker kan inte säga sånt som väljarkåren inte vill höra. En fastighetsmäklare eller bankir kan inte säga att "nu krymper ekonomin".
Inte prata maktstrukturer på den här bloggen, Mats. Då slår Cornucopia bakut eftersom han är klok naturvetare och inte tycker om sådant flum.
Hoppsan, Erik Lakomaa är en gammal kompis som jag inte har träffat på åratal. Frustrerande att inte kunna komma åt att läsa pdf:n förren i natt. Han gjorde karriär och jag grubblade, Erik var f.ö. en nyckelperson i nej till euro kampanjen.
Timbro har läst min När resurser sinar men var inte intresserade av att ge ut den. Min position i frågorna passar ingen mall och är lite deppig.
Nu är Hr Cornucopia utskrattad konspirationsteoretiker enl. Timbros VDs twittrande
Gå inte händelserna i förväg! Seminariet på fredag är utlyst att handla om de ekonomiska konsekvenserna av Peak Oil. Inte ett ord om att förneka Peak Oil. Vänta med fördömanden tills seminariet timat.
Intresset ljuger aldrig! Roland Poirier Martinsson som är chef på Timbro har i en bok skrivit om sitt intresse och om hans tro. Roland tror på skapelseberättelsen, och gud skapade oljan och kan m a o göra det fortfarande enligt utsagan i boken. Boken heter 'Sånt är livet'. Roland tror inte (han säger att det finns förklaringsmodeller som förutsätter en kristen gud) att en naturvetenskaplig förklaring ger svaret på hur oljan skapades.
Roland är en kul typ.
Häromdagen kommenterade han US-republikanernas intelektuella moras med att det hela är en etiketteringsfråga. Exempelvis; genom att vara mot aborter är man liberal, genom att förneka AGW visar man sin kristna tro.
Så moderat förnekande av PO visar att man är …….
Jag undrar verkligen vad man vill visa. Locka ut Roland så han får förklara. Kanske vill han bara säga att han är kristen och älskar oss?
I slutet av förra på året så kom Tmbro ut med en rapport om vindkraften som blev sågad ner till fotknölarna av alla experter.
Politisk vinkling av verkligheten börjar bli roande läsning.
Med tanke på det politiska inflytandet över min vardag är det mer skrämmande än roande.
Jag tog till mig stycket i rapporten som handlade om hur en mygga skulle se på en simbasäng full med blod. Den skulle då betrakta denna resurs som oändlig. Jag kom då att tänka på Bartletts video på Youtube om exponentiell tillväxt. Fick genast lust att göra ett excel-ark för att kolla lite.
Jag antog att myggan suger 1ml/timme. En simbasäng på 25×12,5×1,5m skulle då ta 468750000timmar (53510 år) att suga upp om en mygga hela tiden suger. Om man antar 5% tillväxt av antal myggor som suger varje timme tar basängen slut på c:a350timmar! Nu skulle förmodligen myggorna uppleva kapacitetsbrist pga att ytan på basängen är begränsad. Den enorma mängden myggor skulle inte få plats. De skulle mao uppleva "Peak Blood"
/Pucko
Det är väl inte för inte som utländska handelsstudender klagar på att de svenska studenterna är rädda för matematik… De svenska studenterna vill syssla med ekonomi och samtidigt kunna så lite matematik som möjligt.
Det är dock kanske ett lite verklighetsfrämmande antagande att myggpopulationen skulle öka 70,5 miljoner gånger bara på dessa 350 timmar vilket 5% tillväxt i timmen förutsätter.
Kanske är det en smula överdrivet med 5%/timme (Men bara kanske, hur många ägg lägger en mygghona per omgång? Hur mycket mygg lockas till platsen från andra håll?)
Exemplet skulle bara visa effekten av tillväxt och uppkomsten av fenomenet "peak".
/Pucko
Jag tror det hela är mycket enkelt: Marknadsfundamentalisterna ser att en fri marknad på ett alldeles utmärkt sätt löser tillgång och prissättning av frukt o grönt på en torghandel. Därmed antar de att det gäller generellt.
När ett problem uppkommer (tex AGW eller PO) som inte kan lösas med en fri marknad så blir slutsatsen att problemet inte existerar 😉
Dock finns det vissa stollar som accepterar problemet men tror att lösningen är att ropa "Det löser den osynliga handen!" utan att ge någonsomhelst trovärdig förklaring till hur.
//Håkan
Läser man rapporten är det hanska uppenbart att författaren förstår vad som menas med peak-oil. Du sparkar (som vanligt) på en halmgubbe.
Om du vill övertyga så ska du ta din motståndares bästa argument och sen förklara varför de inte stämmer.
Nej. Det ar uppenbart att forfattaren av rapporten inte forstatt vad begreppet Peak Oil betyder. Det ar darfor hela rapporten fallerar. Hur dom tolkar begreppet Peak Oil framgar tydligt i bade forord och sammanfattning. Man har pa Timbro fatt for sig att Peak Oil betyder att vi en morgon helt plotsligt star utan olja. Den som tror att detta ar vad Peak Oil foresprakarna tror ar helt ute och cyklar.
Timbro ar sa langt ute och cyklar att jag inte tror att dom kommer att hitta hem efter den har utflykten.
Från förordet i rapporten:
"Det är inte konstigt att uppfattningen att världen står inför en oljebrist har vunnit fler anhängare sedan början av 2000-‐talet (även om tanken funnits med sedan slutet på 1800-‐talet). Ofta används begreppet ”Peak Oil” för att beskriva detta scenario. Man oroar sig för den tidpunkt när det maximala uttaget av råoljeproduktionen är uppnådd varefter produktionen sedan kommer att minska tills dess att all olja tar slut."
Från Wikipeda:
"Peak oil is the point in time when the maximum rate of petroleum extraction is reached, after which the rate of production enters terminal decline."
Lydiah Wålsten har lyckats översätta Wikipediadefinitionen korrekt, vilket gör förordet till den mest läsvärda delen av rapporten.
Erik Lakomaa (för övrigt något av en "special boy" redan på Handels) presterar en alltigenom Lysenkoistisk rapport. Hotelling rule? N***a, please. Jo, den läste vi om i kursen 400 Mikroekonomi och den har ungefär lika mycket med verkligheten att göra som Economic Man, rational expectations theory eller föralldel att ombilda korn till havre genom att plantera det som havre. Behöver det påpekas att det är svårt att dra ned på en oljeproduktionsorganisation från en dag till en annan? Att såväl oljestater som -företag är beroende av en någorlunda stabil kassaflödesström från oljan? Att geopolitiska hänsyn väger ganska tungt? Hotelling rule har inte med verkligheten att göra överhuvudtaget.
Tack Cornu för ett utmärkt senare inlägg med solida illusrationer av Export Land Model och övergången från hög till låg priselasticitet ("fasskiftet i olja")!
Om Timbro är en organisation för religiösa fundamentalistdårar som tycker att Bibeln ger korrektare kunskap om verkligheten än vetenskapen så bör väl våra medier ha vettet att ignorera vad Timbro säger? Det finns väl inget rimligt skäl att bry sig om vad de säger?