Bloggrannen Flute har gjort en liten djupare kontroll av den ansvarige för den av alliansregimen beställda rapporten som skall förneka peak oil, ekonomiprofessor Öystein Noreng, och det är som befarat.
Dock skall sex personer få 10 minuter på sig att kommentera rapporten, professor Kjell Aleklett är antagligen den enda peak oil-kompetente och har fått rapporten i sin hand. Den innehåller dock så många fel att han inte säger sig ha en chans att få sagt allt på 10 minuter. Sedan kan man väl gissa att man tar in Marian “det finns ingen anledning att oljan skall kosta mer än 5 USD” Radetzki som kommer applådera rapporten, samt någon svensk ekonomiprofessor, någon genusforskare etc.
Kort sagt bjuder man upp till en riktig propagandaföreställning. Istället för att likt många andra västerländska länder seriöst uppmärksamma att problemet existerar (men inte göra något åt det), så ser det ut som att den officiella förnekelsen av peak oil är här nästa vecka. Värsta tänkbara utfall. Återstår också att se om Kjell Alekletts forskargrupp överlever det hela. Om peak oil skall förnekas officiellt så är det ju rimligt att dra in alla anslag till forskning i området.
Alliansens storstadspress hos Bonnier och Schibsted kommer antagligen hänga på, om inte annat ser (m)oderaternas PR-byrå till att det sker, så vi får stora förnekarrubriker i tidningarna. “Peak oil är en bluff” etc.
Att (m)oderaterna kommer ställa sig till 100% bakom rapporterna är tydligt. Återstår att se om övriga allianspartier också gör det, respektive vad oppositionspartierna säger. Peak oil-problemet riskerar att bli en officiell icke-fråga i Sverige i och med den här rapporten. Vilket är lustigt då man kan lista dussintals andra länder och organisationer som kommit till en helt annan slutsats.
Likt tidigare ligger alltså alla möjligheter till en nödvändig och förberedande omställning på oss själva och staten, speciellt alliansregimen, kommer inte lyfta ett finger utan kan nu aktivt sägas motarbeta nödvändiga åtgärder. Å andra sidan verkar oppositionspartierna måttligt intresserade av frågan, undantaget möjligen (v)änsterpartiet. Samtidigt väger nog genuspolitik tyngre även där. (kd) har visat sig vara progressiva i peak oil-frågan, men det verkar ha varit drivet av Mats Odell, men han är nu utmanövrerad så vi får se om det finns något hopp där. Hos (c)entern verkar inte ens miljöfrågorna vara av vikt längre, än mindre peak oil.
I övrigt rekommenderar jag starkt den grafkavalkad kring peak oil som bloggrannen Galen presterat. T ex är nu hälften av den exportolja som var tillgänglig mellan 2005 och 2030 för oss som svenskar nu konsumerad enligt den sk exportlandmodellen. Se bifogad graf. Vi har snart lika mycket olja att som importland konsumera fram till 2030 som vi konsumerat 2005 – 2013.
15 kommentarer
Köp aktier!!! köp, Köp, KÖP!!!
Cornucopia, vad sägs då om nystartade Gröna partiet?
http://www.grona-partiet.se/
Bortkastade röster, kommer inte in i riksdagen.
Miljöpartiet är mest intresserade av en genusanalys av miljöproblemen.
"Gabriel Liljenström @lilystream Miljösituationen vi har idag hänger ihop med att mannens normer har styrt utvecklingen. Så man kan jobba m båda frågorna!"
Gabriel Liljenström sitter i (mp) partiprogramsgrupp.
Sant att de inte kommer in i riksdagen. Men de kan kanske öka fokus på det tillväxtgalenskapsrace som pågår i världen. Ett mjukare skifte eller köra på tills avgrunden öppnar sig är de val som individer, samhällen och världen har att välja på när vi nu når tillväxtens gränser.
"Bortkastade röster"?
Det är precis den inställningen som gör att vi har sju inkompetenta och ett missnöjesparti i riksdagen. Varje röst som inte går till dessa partier är en förlorad röst för de samma.
Jag fortsätter med att utveckla idéer för ett intelligentare politiskt parti än de vi har, som alla framkallar kräkkänslor. Ni som känner att det verkligen behövs något nytt kan hålla er kvar här hos Cornu, som representerar ett ljus i det intellektuella mörkret. Indikera gärna erat intresse för ett smartare parti. Det är lite trist när alla utom partigängarna i de etablerade tämligen värdelösa partierna bara verkar allmänt anti-politiska.
Regerings- och myndighetspropaganda är aldrig bra. Den är till för att antingen skapa lugn och ro i befolkningen eller att ingjuta fruktan. Exempel på det förra är den aktuella oljerapporten, exempel på det senare är 2009 års skrämselpropaganda i samband med svininfluensan.
Det här samtalet mellan Jonstad och Schlaug på SVT ikväll kan bli bra:
http://schlaug.blogspot.se/2012/03/kolappsens-historia.html
Intressant och lite skrämmande. De svaga faller först, och de svaga i det här fallet är samma lände som redan har mycket stora problem. Oljeprischocken, eller snarare energiprischocken, kommer att ge dem dramatiska reallönesänkningar, allt annat lika.
EUSSR kan bli verklighet snabbare än vi tror.
I avvakten på att seriösa medel ska satsas på utforskning av the deep hydrogen-driven biosphere, kanske detta är en bit av en framtid utan fossilolja?
Running cars on sun and water
http://www.ise.fraunhofer.de/en/press-and-media/pdfs-zu-presseinfos-englisch/2012/press_release_running_cars_on_sun_and_water.pdf
On March 2, 2012, the Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems inaugurated a solar hydrogen filling station.
Sponsored by the Ministry of the Environment Baden- Wuerttemberg, the publically accessible filling station serves not only as a demonstration platform but also represents a milestone in the progressive network of hydrogen filling stations being set up in the State of Baden-Wuerttemberg. The energy transformation with the significant expansion of renewable energies needs hydrogen both as a long-term storage and as fuel for the mobility sector. Using electricity generated from solar or wind power, hydrogen is produced by means of electrolysis. Once tanked with hydrogen in a
fueling time of about only 3 minutes, fuel cell cars can travel a distance of more than 400 km.
Frågan är om den här rapporten har någon relevans för politiken. Moderaterna har ju byggt hela sin moderna framgångssaga på att mer överlagt och utstuderat än alla tidigare svenska regimer säga en sak och göra en annan. Nyckeln till regeringsmakten har varit, och fortsätter att vara, att i alla lägen säga ungefär vad folket vill höra, men att inte låta den retoriken ha något som helst samband med vilken politik man faktiskt för. I ett land utan fungerande medial granskning av makten kommer man undan med det. (Reinfeldts bok heter inte "Det sovande folket" för intet.)
Om den här rapporten blir så blånekande till allt vad oljekulmen heter som det verkar så bör det nog tolkas som att Moderaterna tror att folk inte vill höra talas om något Peak Oil, och att det gynnar sittande regering bättre att inte låtsas om problemet än att föra upp det på agendan och börja skrämma upp folk. Förmodligen har de, dessvärre, alldeles rätt i den bedömningen. Sedan är det en helt annan fråga vilken långsiktig energipolitik (om någon) de faktiskt kommer att föra.
(Det finns i och för sig ingen anledning till optimism på den punkten heller. (M) är ideologiskt betingade att lämna över frågan till marknaden och tro att den löser allt, precis som i alla andra frågor. Men det har inget med den här beställda rapporten/skönmålningen att göra.)
En intressant och kanske korrekt analys. Att folket inte vill höra om peak oil, eller specifikt att politikerna (iaf inte de som har makten och riskerar sin makt) inte vill berätta om peak oil offentligt visste vi ju redan. Och många kommer bli överlyckliga över en officiell rapport som förnekar problemet.
Vi som är mer seriösa och pålästa kommer få en tuff tid.
Jag pratade för ett antal år sen med en av de ledande alliansministrarna om detta med peak oil. Han kände till problemet i rätt god detalj (men jag är inte säker på om han helt förstod magnituderna av det), men menade att det inte gick att göra något åt det i förväg, eftersom åtgärderna var impopulära och skulle kunna leda till förlust av regeringsmakten. Först när problemen inträffar och är tydliga för medborgarna, blir det politiskt möjligt att agera. Sade han i alla fall.
Kan jag citera dig om det?
Varsågod! Vilken minister det handlade om kan jag ju säga om du kommer upp till Stockholmstrakten och vi stöter på varann, men det borde kanske heller inte vara så svårt att räkna ut vem det handlar om, om man säger så.