Investeringsklockan är en modell för att beskriva var i konjunkturcykeln (eng business cycle) marknaderna befinner sig investeringsmässigt. Enkelt förklarat så är klockan 9 – 3 högkonjunktur och 3 – 9 lågkonjunktur.
Källa: Fidelity |
En möjlig exemplifiering är brittiska fondbolaget Fidelitys klassificering.
Grovt sett så skall man mellan klockan 3 och 6 ligga i kontanter då alla marknader faller, mellan 6 och 9 i obligationer eftersom marknadsräntorna faller, mellan 9 och 12 i aktier och mellan 12 och 3 i råvaror. Finns även cykliskhet inom respektive tillgångsslag, om man nu tvunget skall investera i aktier mellan klockan 3 och 6 så skall man hålla sig till sådant som folk alltid måste konsumera, specifik el- och vatten (eng utilities).
Fidelity har förstås en egen åsikt om var i cykeln man befinner sig, vilket hittas i en PDF-rapport för december.
Men mer intressant är var de kära bloggläsarna anser att ekonomin befinner sig. Var anser du att konjunkturen är på investeringsklockan? En del är ju supertjurar inom aktier och anser väl rimligtvis att klockan är 9 – 10 någonting, eller rent av att vi ligger i den så älskade supercykeln och permanent är fast mellan klockan 12 och 3, andra ligger ju hårt i kontanter och anser att klockan är 3 – 6. Nu har ni iaf chansen att svara.
Svara alltså här ute till höger och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäter här på bloggen.
Man kan förstås också diskutera om vi nått ett paradigmskifte där vi inte längre följer konjunkturcykelns rörelser. En ny ekonomi? Igen?
18 kommentarer
Den kan du hänga upp på väggen i gästtoa.
Konjunkturcyklar gäller inte så länge politiker använder centralbanker till sina Robin Hood lekar.
It´s not a clock it´s a compass
And we¨re going South – fast
Skulle nog hålla med ovanstående kommentar. Marknaden lever inte ett normalt liv längre. Vad som kommer hända och hur man ska investera sina pengar beror vad politikerna kommer göra.
Vad än politikerna gör så kommer ädelmetaller
stiga närmaste 12 månaderna.
Hint: Investera allt du äger i Guld, Silver och Platina.
runt klockan 19 skulle jag säga
VILKEN konjunktur ?
Vi har en situation där konjunkturen är olika beroende på hur stor årsinkomst en person har.
Det har bara blivit värre de senaste åren, ständig stimulansinducerad högkonjunktur för de som har det bra och ständig lågkonjunktur för vanliga knegare.
Är man "vanlig knegare", med de löner som en vanlig knegare uppbär idag, och upplever att det är ständig lågkonjunktur, då kan livet inte vara lätt att leva överhuvudtaget.
Går till sängs mätt och varm i dag med!
Än så länge verkar det nya året strålande!
Håller med 18:36. Klockan gäller inte längre. Den passar för ett system som var förr. Nu pumpas det och pumpas det för att få igång klockhelvetet. Förgäves. Man måste skaffa sig nya klockor eller sätta upp ett finger i luften och se vartåt det blåser.
Många stackare här även inpå nya året…köp,köp,köp metallbitar så mycket ni kan eller björnar, men börjar mer o mer lita på Svante: upp,upp,upp /Sigge
Investeringsklockan publicerades väl redan 1929. Har den hållit sen dess lär den nog hålla ett tag till som investeringsmodell. Nån som har en bättre modell för hur ekonomin fungerar under en cykel får ju gärna dela med sig av den. Däremot är den ju lite väl generaliserande och skulle må bra av en uppdatering såhär 80 år senare. Testa gärna plotta aktieindex, oljepris, inflation (finns det nåt slags obligationsindex? ta med det oxå isåfall) mätt i någon lämplig valuta i ett diagram med så mycket historik som möjligt bakåt och bedöm själv hur pass "bra" modellen är.
Min gissning är att börspsykologi snarare än reella förändringar kommer driva upp Stockholmsbörsen 200 punkter fram till efter rapportfloden Q1 då depression kommer härska resten av året. Index över 2012 blir sidledes. Investering på en 5 årssikt kan kanske löna sig, men som 1-årig investering tror jag ej på börsindex som helhet, även om enskilda aktier fortfarande kommer kunna glänsa.
Personligen tror jag på teorin bakom klockan men även att den allmänna klockan är ligga för att det skall verka bättre än det är. Det man får försöka hitta är lite längre samband som är svårare att rigga för politiker. Pris på spannmål kan vara ett men resursutnyttjande och Roi är nog bättre. Värderingen på företag är nog en bra indikator. Låga p/e är nära botten höga är nog nära toppen. Med låga skulle jag gissa på 7-8, höga är 20-30. Givetvis beräknat statliga åtgärder som grattis finansiering eller subventioner i form av rot/rut/miljonprogram.
Skulle vara intressant med en graf på p/e över tid om du orkar sammanställa.
Men för att svåra på fråga tror jag den är 2:30 igen och att stimulanser lyckades dra tillbaka klockan 2timmar. Vilket gör att vi får en dubbel dos av2-4
En försvårande omständighet är att klockan snurrar olika fort olika cykler.
Är det inte så att så fort ett mönster i handeln är identifierat så ligger det på dödsbädden?
Och speciellt investeringsklockan har väl legat där väldigt länge nu.
Hur länge kan något så genomlyst finnas kvar?
Jag skrev för något år sedan en längre artikel på min blog om det här med investeringsklockan. Den återfinns här:
http://finansmarknad.blogspot.com/search/label/investeringsteori
Sedan dess har jag slutat att använda mig av bull och bear (efter att ha läst denna blogg)…. // Magnus
Om man jämför 2008-nu med tidigare konjunkturcykler, så inses att politrukerna sällan har manipulerat marknaderna så kraftigt, genom att ösa ut pengar de inte har. Dvs. konjunkturen har inte fått verka ut denna gång, dvs. problemen har tillåtits att växa sig än värre bakom scenen,men korrigeringen kommer oundvikligen ändå.
Magnus Juvén. Bra så, men vilken fas kan vi tänkas vara i. Inte så lätt att veta. Vad säger du?