I Mellanöstern använder sig regimerna hela tiden av sk posturing, eller stora ord som det kanske kan kallas på svenska. Alla krigens moder etc. Ofta stora fula ord.
Senast hotar nu Iran om en fördubbling av oljepriset om västvärlden sätter igång sanktioner mot landets oljeindustri. Det är förstås fullkomligt trams.
Irans oljeproduktion och konsumtion
1980 – 2010 och preliminärt framåt |
Visserligen är Iran en av världens största oljeproducenter med en produktion på 4.25 miljoner fat per dag under 2010. Men oljeexporten är bara 2.4 miljoner fat per dag eftersom man även har inhemsk konsumtion.
Samtidigt har oljeproduktionen i landet legat i en platå runt 4.2 miljoner fat per dag sedan 2004 och det är högst tveksamt om landet kan öka sin produktion framöver pga nationell peak oil. I grafen ute till höger har jag utgått från att produktionen faller framöver, men det är sannolikt ett scenario som kan förskjutas ytterligare i tiden. Om det hade varit korrekt så slutar landet exportera olja runt år 2026. Helt i linje med hypotesen att hela exportmarknaden för olja har upphört till år 2030 pga fallande produktion och ökande inhemsk produktion hos exportländerna. Även om man alltså skjuter upp starten på den fallande oljeproduktionen i Iran med ytterligare fyra år så förändras inte detta. Pga den ökande konsumtionen kan måste man rent av skjuta fram fallet i produktion sex år för att landet skall exportera någon olja efter år 2030. Oljeexporten för landet toppade för övrigt likt resten av världen 2005.
Men det är inte där Iran bluffar.
Irans BNP var uppskattningsvis 357 miljarder USD år 2010 (enligt Wikipedia/CIA World Factbook – CIA är relevant här, då det är vad t ex USA använder som beslutsunderlag). 2.4 miljoner fat olja i export per dag ger ca 95 miljarder i exportintäkter till landet och dess BNP vid nuvarande oljepris. Till det kommer export av fossilgas. Ungefär en fjärdedel av landets BNP hänger alltså på oljeexporten.
Irans statsbudget ligger på 111 miljarder USD, överskottet på ca 21 miljarder USD. Likt de flesta U-länder har man en relativt låg statsskuld (iaf med västerländska mått mätt), 16.1% eller 57 miljarder USD (CIA World Factbook). Man skulle till skillnad mot de flesta EU-länder alltså klara EMU:s konvergenskrav…
Men tar man bort 95 miljarder USD i exportintäkter så försvinner med ett skattetryck på 31% av BNP 29 miljarder USD i skatteintäkter. Dessutom är statens intäkter från oljan större än 31% pga förstatligad oljeindustri. Statens överskott skulle snabbt bytas i ett underskott, och det finns ingen som har lust att låna ut pengar till Iran. Landet skulle drabbas av hyperinflation när man skulle tvingas starta sedelpressanra för att finansiera sig själva, och sannolikt skulle regimen falla mycket fort. Redan idag är inflationen på 10 – 13% beroende på hur man räknar. Stryp exportoljans statliga kassaflöde och 10% i inflation skulle framstå som rena semestern.
Detta var alltså bara oljeexporten och oräknat fossilgasexporten.
En del analytiker pratar om att Irans regim bara klarar några veckor utan kassaflödet från oljeexporten, men det kan förstås vara önsketänkande från hökar i Washington.
Den andra bluffen är att oljeexporten ingalunda kommer upphöra. Man kommer fortsätta exportera sin olja till Kina. Därmed kommer Irans 2.4 miljarder fat ut på exportmarknaden och Kina behöver inte skaffa den oljan från något annat håll. Olja är fungible, likvärdigt utbytbar världen över. Det räcker att Iran exklusivt exporterar till Kina, så kommer inte världsmarknadspriset drabbas nämnvärt långsiktigt av en västerländsk bojkott.
Libyens oljeproduktion, -konsumtion
och -export. |
Sedan kan man förstås jämföra med effekten av att Libyens exportolja föll bort från marknaden pga den “underbara arabiska våren”. Libyens export låg runt 1.5 miljoner fat, uteslutande till Europa och inte till Kina eller Indien.
Det gav ett påslag på ca 15 USD på den europeiska Brent-oljan. Irans 2.4 miljoner fat olja kommer inte ge ett påslag på 110 USD per fat olja. Siffran borde bli högre än 15 USD, men vi kanske pratar 20-30 USD.
Iran överdriver. Naturligtvis ägnar sig regimen åt denna posturing därför att de är livrädda för vad som skulle hända om de inte fick några oljeintäkter.
Läs även tidigare inlägg om hur diktaturerna i OPEC överdriver sina egna oljereserver:
Genomlysta oljereserver vs fantasier.
Oljeproduktion vs oljereserver.
Oljereserver i transparenta demokratier.
Iran har ingalunda så stora oljereserver som man påstår, men det gäller samtliga OPEC-länder. Produktionsnivån är en ledtråd till reservernas storlek och OPEC-länderna fantiserade ihop ökade oljereserver med start 1980-talet för att säkerställa sina produktionskvoter inom den olagliga kartellen. Siffrorna har väldigt lite med verkligheten att göra.
Tillägg: Iran påstår sig nu ha skjutit ner ett obemannat flygplan, en sk drönare, i östra Iran. Huruvida det är sant låter jag vara osagt, men en sak är säker – drönare må fungera med beväpnade bönder på motståndarsidan, men mot en reguljär armé lär de inte överleva många sekunder.
20 kommentarer
Som någon på Twitter skrev, om man vill straffa Iran så ska man låta Iran bli EU-medlem.
Intressant hur USA tydligt bluffar med BNP siffror i allmänhet:
Fuzzy Numbers by Chris Martenson
http://youtu.be/zPkTItOXuN0
Cornu
Iran menar väl inte att det är just oljeexporten som är den avgörande faktorn för en fördubbling av oljepriset.
Man hotar väl möjligen med att det kan bli störningar i Hormozsundet, kanske tom helt stopp? Det skulle väl få större effekt än ett stopp i oljeexporten från Iran?
Cornu
Kan inte du skriva något om den mystiska relationen mellan USA och Israel? Det känns ju minst lika intressant som Ryssland-frågan.
Iran försökte stoppa all trafik genom Hormuz-sundet på 80-talet. USA såg till att det inte blev så och det utkämpades rent av regelrätta sjöslag USA-Iran, med förutsägbart resultat, se tidigare inlägg http://cornucopia.cornubot.se/2008/11/och-usa-oroar-sig-ver-iran.html
Om Iran bluffar så gör väst det också, av samma anledning. Om Kina köper all Irans olja så är ju ett västligt oljeembargo fullständigt verkningslöst.
Men Kina får ett intressant läge här. Om de har lust att ta en ekonomisk smäll "för den goda sakens skull" så kan de klämma åt väst rejält. Allt de behöver göra är att ansluta sig till oljesanktionerna (och därmed genomlida samma prisstegring som alla andra), och samtidigt (i smyg) låna ut pengar till Iran så att de klarar sig. I rådande läge känns det som om ett kraftigt höjt oljepris skulle få väst att spricka i sömmarna långt innan Kina gör det.
Tanker trafiken genom Hormuz är ändå 40% av världens oljetrafik till havs, vilket motsvarar hela 20% av världsmarknaden. I detta sammanhang blir det ju ofantligt större.
Att även en liten skärmystling kan få stora konsekvenser på priset är nog knappast någon överdrift.
Hur ser Irans militära kapacitet ut i dag vs tidigt 80-tal?
Det förespås ju att oljeexporten upphört 2030.
Man kan ju undra vad iran ska ersätta dom inkomsterna med?
Det troliga är nog att dom är tvungna skära ner sin egna förbrukning för och fortsätta exporten
så länge det finns nåt kvar.
Hur Irans militära kapacitet ser ut idag vete f-n. De uppgifter som finns ute på nätetfår man nog ta med en hel del salt. Hur som helst får vi förmoda att man tittat en hel del på hur man kan störa tankertrafiken genom Hormuz.
En avgjord skillnad jämfört med förra gången det begav sig är att man inte sitter fast mitt i ett fullskaligt markkrig. Dessutom så har jag för mig att många av västvärldens flottor låtit förmågan att svepa minor och jaga ubåt ligga för fäfot ett decennium eller två. Irans läge kan alltså vara bättre än vad man kan tro.
Samtidigt har USA en betydligt större närvaro i regionen än på 80-talet. Dels pga Kuwaitkriget, sedan Irakkriget och ockupationen. Och även Afghanistan.
Basen på Diego Garcia är fullbemannad med bombplan för Afghanistan, som lika gärna kan sättas in mot Iran. (Framgår inte av Google Maps dock, bara B-52 på de fotona, i verkligheten mest B-1.)
"Tryckfelsnisse" var framme andra gången av tre då du skrev att Iran producerar 2,4 milj* fat olja/dag.
Tack. Exporterar 2.4, producerar 4.2
Irans militära kapasitet?
Kanske anske hoppar man på en likvärdig motståndare den här gången.
http://www.rense.com/general59/theSunburniransawesome.htm
Anonym 18,31
Det är ju just därför som Iran vill utveckla kärnkraften för att kunna sälja oljan och själva använda kärnkraft till bla elproduktion istället för olja.
Det som alltid irriterar mig är att iranierna är duktiga ingenjörer och får saker att funka, förutom politiken där det knyter sig fullständigt för dem och de låter sina ledare manövrera landet till att bli en paria. Det är så sabla onödigt och de skulle kunna utmanan Saudi och Sunni på kulturell utveckling i stället för intriger och rustning.
Magnus bra tänkt, men skulle aldrig fungera.
Sekunden de släpper på tyglarna i Iran så kommer de infiltreras och tas över av västlobbyn som styr och ställer i Saudi och Sunni områdena.
@Anonym 21:18, Om Saudi och övriga övervägande Sunni områden styrs av en västlobby är västs kompetens synnerligen väl dold. Det låter mera som en nojjig konspirationsteori som döljer de riktiga konspirationerna som drivs av dessa länders ledare.
obama o co gillar inte bönder, speciellt inte småbönder med skägg, med en veckas stubb håller du dig under gränsvärdet för en drönare
Stoppa USAs drönarterrorism !
Iran har idag mycket större möjligheter att stoppa all sjötrafik i sundet och även slå ut de Amerikanska hangarfartyg som finns där. Det är där som den största risken finns.