Tänkte besvära läsekretsen med lite sammanfattande placeringar vad gäller försäljningen av Midvintermörker.
Som tidigare egen förläggare av boken hade jag ju stenkoll på all försäljning, speciellt som den inte såldes hos vanliga bokhandlare, utan bara online och utan att onlinebokhandlarna hade något eget lager. Så är det inte längre. Istället har onlinebutikerna egna lager för omedelbar leverans av boken på 1-2 dagar och allt jag kan få reda på här hur många böcker de tagit in. Och försäljningen hos bokhandlarna kan jag inte heller veta något om.
Förlag Ängsjödals utgåvor av Midvintermörker sålde i 1352 exemplar och det var förstås en fantastisk siffra. Samtidigt är det relativt få bloggläsare som köpt boken. Ställde exempelvis frågan på min föreläsning i Lund och kanske hälften av publiken var läsare av bloggen. Men av dessa hade endast ett fåtal köpt boken.
Midvintermörker på
plats 13 hos CDON |
Fördelen med ett riktigt förlag som Massolit är förstås att man når ut till en större kundkrets via bokhandlare, bättre pris och kvalitet och bättre exponering online och i media. Men media är ju väldigt överlastade av all litteratur som ges ut i Sverige och det är extremt svårt att få plats i bruset. Det mesta av kulturredaktionernas recensioner och framför allt deras författarartiklar handlar om kändisars böcker (Zlatan eller Nathan Larson från bandet A Camp) eller redan storsäljande eller pristagande författare. Och journalistkollegors böcker. Att få lite hopplöst vinklad uppmärksamhet i gratislokalpressen (Markbladet) räknas liksom inte. Däremot fick jag en omfattande och hyllande recension (och julklappsförslag) hos bloggrannen Morgonsur och även en positiv recension hos bokbloggen Bokparet. Och ej att förglömma vad bokbloggen Spektakulärt skrev om boken: “fascistisk våldsutövarfantasi och mördarpropaganda”. Jo, en del läser böcker med sina ideologiska glasögon på. Tolkningar är en läsares rättighet, även om det går att göra helt andra tolkningar.
Så bristen på mediauppmärksamhet får lätt en debuterande författare att misströsta.
Då piggar det förstås upp att titta på lite faktiska listplaceringar hos onlinehandlarna. Där kan man ju jämföra sig med dessa prisvinnande eller kändisförfattares försäljningsplaceringar.
Massolits utmärkta och snygga (Kristianstadsbladet) utgåva av Midvintermörker kom ut i oktober.
Redan ligger den på 13:e 12:e plats hos CDONs officiella deckartopplista. Man kan förstås aldrig mäta sig med Kepler-Marklund-Läckberg-Theorin-King-Kallentoft, det vore extremt naivt. Men tittar man på de andra topplisteböckerna så kom t ex Connelys senaste ut i september och har alltså sålt en månad längre. Gerhardsen kom ut i juni och Jungstedt i maj. Detta är ändå etablerade och omskrivna författare, som jag på en dryg månad med en bok som redan sålt en del i andra utgåvor som inte räknas nu alltså flåsar i nacken på topplistan.
Det känns förstås bra.
Midvintermörker på plats 16 hos
Adlibris. Förlagskollegan Stefan Tegenfalks tredje bok på plats 13. |
Tittar man på höstens nya inbundna deckare (ja, Midvintermörker hamnar i det facket tydligen) hos Adlibris, så ligger Midvintermörker på plats 16. Detta är dock inte någon officiell topplista, eftersom den officiella topplistan även inkluderar pocketböcker och därmed är omöjlig att ta sig in på.
Men även här hittar man böcker från etablerade och prisbelönta eller prisnominerade författare och författare som fått mediauppmärksamhet längre ner på listan.
På plats 17 hittar man Appelqvists tredje bok, också utgiven i oktober. På plats 23 hittar man Alfredssons femte bok, tillika nominerad till bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademien. Åke Edwardssons (kommisarie Winter) senaste roman hittar man på plats 25, trots att den varit ute sedan i augusti. Anders de la Motte, vars debutroman vann bästa årets bästa deckardebut, har sin andra bok på plats 26 och då har den sålt sedan i september. Lindströms bok, tillika vinnare av tidningen Vi!:s litteraturpris 2011 ligger på plats 28. Elias Palms andra bok på plats 34. Bägge dessa två böcker har då till skillnad mot Midvintermörker sålt sedan i augusti.
Och så fortsätter det.
Hyllade och mediauppmärksammade Dewey Decimal av popartisten Nathan Larson hittar man på plats 38, trots försäljning sedan augusti.
Kort sagt skall jag vara riktigt nöjd med försäljningen hos Adlibris när man jämför sig med större, etablerade, prisbelönta och mer uppmärksammade författare. Tydligen är de där nomineringarna, artiklarna, marknadsföringen och priserna så betydelsefulla för försäljningen hos Adlibris. Mycket möjligt att det dock gör att man säljer bättre och får bättre exponering i bokhandeln. Men inte nödvändigtvis bättre försäljning hos Adlibris.
Plats 14 hos Bokus |
Hos Bokus är det likartat. Även där går det inte att ta sig in på någon officiell topplista, men bland nya inbundna deckare ligger Midvintermörker på plats 14. Även här hittar man etablerade, prisbelönta och mediauppmärksammade böcker på sämre placeringar. På plats 16 hittar man något genrerelaterade Röd snö av debutanten Thomas Ringstedt, utgiven av jätten Bonnier. Den har dock varit till salu en månad längre än Massolits Midvintermörker.
Foto ifrån finska Åbo |
Överlag får jag alltså vara mycket nöjd med försäljningen av Midvintermörker än så länge. Kan inte gå ut med några siffror om hur många böcker förlaget levererat. Dessa säger oavsett inte något om hur många som faktiskt sålts, eftersom bokhandlarnas butiksförsäljning först ger sig till känna när de tröttnar och returnerar kvarvarande böcker till förlaget.
Poster hos Partille Bokhandel
Foto: Fred |
Boken finns även hos riktiga bokhandlare. Exempelvis Partille Bokhandel som rent av har boken med affisch i sitt fönster enligt en läsarbild.
Och den ligger rent av på hyllor i Finland enligt ett annat läsarfoto från Akademibokhandeln i Åbo.
Behöver ni snabbt köpa en julklapp så finns Midvintermörker nu antagligen hos de flesta bokhandlare för omedelbart köp.
Icke hemliga delar av UndE23 |
Livet som författare tar sin tid. Förra måndagen var jag som bekant inbjuden på besök hos Luftvärnsregementet i Halmstad, där jag bland annat fick ta plats både i stridsledningscentralen GBADOC (uttalas Djee-Bad-Och), spaningsradarn UndE23 och i stridsledningscontainern för EldE97 (Rb 77 HAWK). Intressant, lärorik och bra research, även om fotoförbud rådde på arbetsplatserna eller på sensorer. En bild inifrån norska Kongsbergs GBADOC finns dock hos Defense Industry Daily. Återkommer med en artikel om det besöket och om framtiden för svenskt luftvärn.
I tisdags var jag på Stevalis årliga bokhandlarträff på S/S Marieholm i Göteborg och fick några minuter att prata om boken och mig själv och var hemma runt 0130 på onsdagen.
Och i torsdags var jag i Stockholm på Massolits förlagsfest med en och annan riktig kändis. Mingelbilder, inklusive dåliga bilder på mig, finns att beskåda via min Facebooksida. Hemkomst runt 04:45. Har sovit ikapp nu, tror jag.
Och igår skrev jag ytterligare sex sidor på nästa bok, där jag fick användning av en del saker jag snappade upp hos Luftvärnsregementet.
22 kommentarer
Hej,
Fick med en "minibok" med drygt 30 sidor ur Midvintermörker i mitt Adlibrispaket idag. Antar att de kan uttyda ens MÖP-intresse baserat på vilka böcker man beställer… Bra marknadsföringsaktivitet tycker jag.
Mvh Bolånetorsken i nymögelhus
Att kalla sig författare låter onekligen bättre än ved och julgransförsäljare.
13:18, du ser alltså ner på vissa "yrken" eller företagare? Vad är fint nog för dig, var går gränsen?
Lite skit under naglarna skulle nog fler må bra av.
http://www.youtube.com/watch?v=I0WuQ5-t3xM Vill uppmärksamma Chris Martenson "crash course" som berör många av ämnerna som bloggen berör, väldigt övergripande och lärorik serie av klipp som förklarar problemen som kommer med exponetiell tillväxt. Serien har fått påtok för lite uppmärksamhet.
Uppmärksammad exempelvis i nedanstående artikel:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/lite-obligatorisk-lasning-och-tittande.html
Det är snyggt jobbat. Det finns så många bra böcker som ligger och skvalpar i bottenligan hos internetbokhandlarna och som är utgivna på egna förlag. Ditt sätt att marknadsföra kan vara morgondagens melodi. Man måste ut i folks vardag. Färre och färre läser dåliga kulturbilagor och ser på media. Fler och fler häckar framför datorn när de har en ledig stund. Visst kan utgivning på de stora förlagen vara en kvalitetsgaranti. Men inte säkert. Som du säger verkar det mest vara kändisar som plockas in oberoende av kvaliteten. Fler och fler s k bokhandlare ger dessutom bara ut sådant nischat urval av förmodade bästsäljare. Sedan är väl folks bokhyllor så sprängfyllda efter åratal av marknadsekonomi att de inte får in fler böcker utan har börjat låna på biblioteken. Så är det i alla fall för mig. Förr sparade jag på pocket. Numera ger jag bort dem så fort jag ser en mottagare någonstans. Däremot är böcker en suverän julklapp eller födelsedagspresent. Kan skräddarsys för mottagaren genom stora valmöjligheter. Författarens dilemma påminner om musikernas. har hört både Ulf Lundell och Stefan Sundström säga att det inte längre går att sälja skivor utan det är turnéer som gäller.
Det sägs att nuvarande fokus på storsäljande författare har gjort att mellansegmentet i princip slagits ut. Antingen säljer man skitmycket eller så säljer man nästan inget alls.
All media skriver om samma författare, och då blir det ofta just de som säljs. Övriga kommer inte igenom i bruset.
Vi får hoppas att du med tiden får samma försäljning som kepler, marklund, guilliou m.fl. De verkar leva väldigt gott på sitt författarskap.
Finns det några planer på att läsa in boken som ljudbok? Ids inte lägga tid på att läsa den "analogt" 🙂 Det finns så mycket annat man vill läsa och göra så tiden räcker inte till, men en ljudbok kan man lyssna på samtidigt som man gör annat. I en perfekt värld hade Google läst in alla böcker som ljudböcker som komplement till E-böcker…
Google får väl bara scana böcker där författaren varit död i x antal år. I sverige är det väl 70 år om jag inte mins fel.
Fast det är klart, det är väl ingen risk att dom här tjejerna som recenserar böcker på sajten bokhora.se kommer att läsa din bok ?
Midvintermörker är nog lite för tung antagligen samt frånvaron av det obligatoriska sex och relationssnack som måste finnas i dagens romaner.
Finns lite sexsnack i kapitlet Sten, sax, påse. Till och med referenser till Brokeback Mountain finnes. Tre huvudpersoner är kvinnor. Några av bokhororna var med på Massolitfesten i torsdags, så man vet väl aldrig.
Kan utlova betydligt mer sex och relationer i boken jag jobbar på just nu. Fast just sex lämnas nog bäst till läsaren själv att fylla i luckorna, sexscener fyller ingen större funktion anser jag. Jmf novellen Oscar. http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/novell-oscar.html
Kul att läsa om din research! Ser fram mot nya boken.
Trevlig söndag,
Lars
Fast bloggen Spektakulärts sågning blir ju vansinnigt lätt att vifta bort när han beskriver en modern och briljant remix av en klassisk saga som "Matilda Rutas psykopatförvanskning av Tummelisa." Pinsamt.. =)
Marcus, nej, pinsamt var ordet. Dessutom raderar bloggen kommentarer som är kritiska mot kritiken. Någon skrev i morse att sågning skall ske med finess, men det där var bara plumpt. Den kommentaren raderades.
Köpte din bok som ebook på muntligt. Kan rekommenderas.
Kunde inte släppa den så den dagens sömn var förstörd. Riktigt intressant och spännande.
Modigt med all militärjargong men samtidigt förstärktes realismen. Skulle önskat en ordlista lr dyl för att hålla alla "delta understruket" och förkortningar i ordning.
Tänkvärd bok och jäkligt bra action! Som en amerikansk actionrulle i Sverige och Gotland men med ett viktigt budskap.
Störde mig duktigt på polis Mia Svensson. Knepig och delad karaktär. Tuff samtidigt som hon var mjuk. Okonventionell samtidigt som politiskt korrekt. Vanliga människor är iofs ofta så…
Var det bra av henne att skjuta några militärer för att avbryta tortyren, kändes ju ruskigt knäppt. Fast jag får känslan att du gillar henne? Eller är du kritisk mot henne som en "mjuk" paragrafryttare?
KraM
Tack, kul.
Jag försöker undvika att kommentera karaktärer, handling etc. Det är alltid upp till läsaren att göra sina egna tolkningar och skaffa sig sina egna åsikter.
Men det är många som "stör sig duktigt" på Mia. Du är inte den första.
kan glädja dig med att jag önskat en bok i julklappp så vi får se om tomten tycker att jag varit tillräckligt snäll
Kommer man kunna låna boken elektroniskt?
Det kan du redan göra.
Fick boken av min sambo pga att hon visste jag läste denna bloggen och hon tänkte väl att jag gärna läste en bok av samma författare.
Ärligt talat- Jag rekommenderar ingen att läsa boken.
Stereotypa, grunda karaktärer, orealistiska händelseförlopp och en outhärdlig, tonårspojkrum-stinkande militärromantik. Slängde boken i pappersinsamlingen efter att tvingat mig igenom en tredjedel av verket.