En förutsättning för demokrati har varit att alla samhällsgrupper har deltagit i samhällsbygget under den industriella erans fossildrivna samhälle. Oavsett begåvningsnivå har det fram till brytpunkten runt 1980 varit möjligt för samtliga att vara delaktiga i samhällsbygget.
Men med det post-industriella samhället vi gått mot här i västvärlden så har stora grupper blivit ointressanta – de som bara klarar av eller bara är intresserade av okvalficierade arbeten. Så sent som på 60- och 70-talet kunde den som tröttnade på eller inte klarade av skolan gå till ortens större industrier och knacka på och få jobb. I Göteborg var det bara att höra av sig till Volvo eller som 15- eller 16-åring gå ner till Hamnen och få ett jobb som hantlangare. Eller närmsta större byggarbetsplats för den delen.
Även om arbetsgivarna gärna hade sett att det hade varit möjligt än idag så är det inte det. Istället finns det exempelvis oändligt med certifieringskrav för de mest banala sysslor som effektiv hindrar arbetslösa eller skoltrötta från att få jobb, rent av även en och annan utbildad.
Allt fler grupper utesluts ur samhället när jobben som inte kräver några större kvalifikationer än att veta vilket håll en mutter skall dras åt har försvunnit. Dessutom cementeras en hög arbetslöshet, då man inom okvalificerade jobb oavsett inte har en möjlighet att konkurrera med kineser som gör jobbet för en bråkdel av pengarna.
Ur utländskt perspektiv kan man t ex läsa en krönika av Ed West i Kernelmag om just detta, där han ställer sig frågan om det allt mer högteknologiska samhället är totalitärt och går bort från just full demokrati eftersom allt större samhällsgrupper (“There are no jobs for the dim”, brittiska The Telegraph) utesluts från samhällslivet.
Skall man se det ur ett svenskt perspektiv så kanske RUT, ROT och KROG är bra, eftersom det handlar om just lågkvalificerade jobb som per definition måste ske lokalt i Sverige. Jag brukar kategoriskt vara kritisk mot dessa subventioner av dessa branscher, men kanske är det ett nödvändigt steg för att bibehålla ett någorlunda inkluderande samhälle. Enda sättet att ordna jobb som inte ställer några krav annat än förmågan att plocka disk, skura toaletter eller röja rent på en byggarbetsplats är att subventionera dessa. På så sätt kanske vi kan bibehålla en inkluderande demokrati även i det post-industriella samhället? Frågan är om det finns fler okvalificerade branscher som inte kan konkurrensutsättas från utlandet som man kan subventionera? Förslag?
Alla post-industriella samhällen, inklusive Sverige, upplever ökande klyftor, medan det industriella samhället visade på minskande klyftor. Det har inte med alliansregimen att göra, utan beror på det faktum att obegåvade inte längre har någon plats i samhällsbygget. Dessutom är samhällsbygget över och har istället övergått i förvaltning. Just därför är det mycket intressant att se hur oppositionen tror sig kunna minska klyftorna, då enda sättet att göra detta är att gå tillbaka i utvecklingen. Däremot har oppositionen rätt i att ökande klyftor leder bort från demokrati, men de kommer alltså inte själva kunna ändra detta så länge det post-industriella samhället fortsätter att ta över.
Men allt är inte mörkt. När vi nu når tillväxtens gränser och peak oil så kan vi tvärt om se ett ökat behov av just okvalificerade arbeten när utvecklingen stagnerar och allt mer kommer behöva utföras manuellt de kommande 100 åren. En renässans för de underbegåvade när det återigen blir högt status att kunna skruva åt muttrar utan att behöva studieskuldsätta sig via flera års högskolestudier.
(Och ja, definitionsmässigt är hälften av befolkningen underbegåvad, sämre än medianen. Medianen är just där 50% är bättre och 50% är sämre. Det är för övrigt inget fel med att vara underbegåvad, vad som är fel är att det inte finns plats för dessa personer längre.)
Relaterade inlägg: Utbildningsinflation och minskande avkastning.
75 kommentarer
Du menar alltså att arbeten som omfattas av ROT-avdraget är okvalificerade? Jag undrar om alla byggnadssnickare, målare, rörmokare och elektriker håller med om det.
Skogsägare
Det är inga krav på högskoleutbildning för dessa. Än.
Det slår mig att andra okvalificerade jobb som måste utföras lokalt hittar vi ju t ex inom skogs- och jordbruksnäringarna. Jordbruket är ju redan subventionerat via EU, men det kanske är på sin plats att börja subventionera även skogsbruket? Hur exakt det skall utformas är en annan sak, då det är en business-to-business-bransch. Lägre arbetsgivaravgifter kanske?
Allt annat osagt är jag tveksam till vanan att kalla lägre beskattning för subventinon. Inte subventionerar jag älgstammen när jag inte beskattar (jagar) den? Nå den jämförelsen är kanske bara språkligt trams/ kuriosa. Men one size fits all funkar inte. Skatter ger tröskel effekter och jobb som behöver göras blir ogjorda med kapitalförstöring som följd. Allt arbete bidrar till den totala kakan även om vissa bidrag inte tål samma beskattning.
P. Persson
Skatt är straff på arbete. Att vissa branscher straffas mindre är en subvention. Sedan kan du kalla det rosor om du vill.
Dock med blogginläggets vinkling är denna subvention nödvändig för att bibehålla ett inkluderande och demokratiskt samhälle.
Sverige har varit odemokratiskt under många år; beroende på att all civil-lagstiftning riktad mot enskilda är tolkningslagstiftning = det finns egentligen ingen lagstiftning alls. Sverige har den mest individfientliga lagstiftningen av de västeuropeiska länderna (undantaget arv/förmögenhetsskatt).
Att alla är olika och har olika möjligheter, p.g.a. arv resp miljö/uppväxt kan mycket väl vara en förutsättning för demokratisk existens.
EU
PS Vad tror ni blir statens (läs politikernas) första bedrägeri 2012 mot medelklassen i Sverige?
bra poäng mellan lägre skatt och icke-subvention. lägre skatt borde, rimligen, kräva en färre byråkrat. go multiplier effect!
det blir inget 5e jobbskatteavdrag 2013
Instämmer till fullo! Vi går mot ett samhälle där manuellt arbete åter igen blir eftertraktat.
Jag tänker främst på jordbruket, där jag tror att inom en snar framtid en stor del av befolkningen kommer att vara sysselsatta.
Jag tycker det är okänsligt att kalla vissa människor obegåvade. Det gäller möjligen en mindre del. Jag har lärt mig via undervisningsjobb att det finns teoretiker och praktiker. De har två helt olika sätt att angripa problem. Praktikerna är helt sidsteppade i det postindustriella samhället där det snart krävs forskarutbildning för att bli rörmokare. Så får vi också en massa enfaldig forskning utan djup och praktisk förankring.Det bästa är att försöka utveckla båda sidorna hos sig själv. En teoretiker bör även syssla med något praktiskt och vice versa för att inte hjärnan ska damma ihop av ensidighet. Men snart kommer en tid när praktikerna går segrande fram igen. När det behöver slaktas, lagas och odlas för att kunna existera.
Men maktmänniskor ser förstås alltid till att flyta ovanpå sådana här trivialiteter. Men de är ju en sort för sig själv.
Det är ju knappast så att de "okvalificerade" jobben försvunnit pga behovsbrist, behovet finns nog men de har pga olika skäl prisats ut. Dels beroende på lönenivåer och löneskatter som gör det för dyrt (innan RUT & ROT), dels pga effektivitetskrav i arbetslivet. Vill man komma till rätta med detta så måste man nog acceptera lön efter prestation i större mån – alltså ökade löneskillnader utifrån personlig produktivitet. Eller så får man acceptera att de högproduktiva på ett eller annat sätt försörjer de lågproduktiva via olika sorters försäkringslösningar.
Det är förmodligen betydligt lättare att sälja in subventioner & bidrag än det är att sälja in ökade löneskillnader, så där står vi. Rätt eller fel är ju en annan sak…
Med alla dessa förändringar kanske Juholt kunde fått ett annat jobb som kanske passar hans intelligens bättre? 🙂
"Medel är just där 50% är bättre och 50% är sämre."
Ett felaktigt och också ganska underbegåvat påstående.
"Det är för övrigt inget fel med att vara underbegåvad, vad som är fel är att det inte finns plats för dessa personer längre."
Det finns alltid plats för fler bloggare.
När det gäller skogsbruket så finns det FAS 3 som subventionerar det. Bidragen och subventionerna ökar i samhället. Det är en intressant utveckling med tanke på att vi har en regering som säger sig motarbeta detta, men tomma tunnor skramlar mest. Givetvis kan man inte subventionera allt möjligt.
Om spinning jenny hade kommit idag så hade man gett statliga bidrag till företaget, sedan hade man också skapat ett skrut så att alla skräddare hade kunnat jobba kvar till en subventionerad lön där staten pröjsar halva kostnaden.
Cornu 13:25, Jo alla sanningars moder wikipedia håller med dig i definitionen av subvention visavi staten och skatten. Men eftersom detta stör mina invanda tankar så måste jag slänga in ett reductio ad absurdum o konstaterar att all beskattning under sprit/bensin nivån är att betrakta som en dåld statlig subvention. 🙂
P. Persson
Skall man vara noga är det medianen som är där 50% är bättre och 50% är sämre. Om vi antar att "begåvning" är normalfördelad, vilket de flesta brukar göra, och vilket i alla fall kan anses ganska sympatiskt, om än inte helt givet, överensstämmer det aritmetiska medelvärdet (för att undvika förväxlingar) med medianen… Det är inte underbegåvat, men en utbredd vanföreställning, att blanda ihop medianens egenskaper med det aritmetiska medelvärdets.
Desmond
13:31; Det handlar om mer än skattenivåer. regleringar, certifieringskrav etc är också trösklar. Kombinerat med höga skatter så är det döden för näringslivet.
Skulle staten t.ex. skita i utlandsbiståndet så skulle de helt kunna slopa momsen och fortfarande ha pengar kvar att dela ut i hjälpinsatser. Slopad moms hade i mitt tycke varit underbart.
O antagligen är jag missledd i min tro att bensin och sprit är värst beskattad.
Desmond, begåvning är normalfördelat och därmed är det ingen skillnad på medel och median.
Facket har intagit ståndpunkten att allt arbete utan högskola skall ha samma lön som de med högskoleutbildning och då blir det mängder med jobb som aldrig kommer utföras. I Sverige i alla fall.
Jobben kommer fortfarande göras men skeppas till andra länder.
För enligt facket är det värdigare att gå på bidrag än att kunna försörja sig själv(!).
/ Lowrisk
Vad är okvalificerade arbeten och vad är kvalificerade ?
Är det kvalificerat (med alla tänkbara devalverade examina i bagaget) att arbeta med någon meningslös socialforskning i en varm och skön inomhusmiljö och okvalificerat (utan någon som helst formell skolning) att laga en totalkvaddad timmervagn i 20 graders kyla och snöstorm 5 mil från närmaste mobiltäckning ?
Universiteten är ju bara ett sätt att gömma undan dom arbetslösa och trixa lite med statistiken. Dom svenska högskolorna har blivit ett fas-4 för belästa människor som inte passar någon annanstans.
Om det finns nån samhällsnytta med alla dessa olika universitet, institutioner, studenter och docenter är mera tveksamt. Fast det finns ingen politiker som vågar säga att kejsaren är naken.
Det nationella proletariatets diktatur är vad det låter som. Proletariatet har dålig koll på det mesta.Men eftersom det finns en stor och växande politisk och ekonomisk kris direkt utanför gränsen kan heller knappast alla fint smidda ränker och planer följas, när de väl sätts på prov.
I takt med att ekonomin försämras på svenska exportmarknader så sjunker efterfrågan på svenska varor och tjänster. Förståelsen är liten i den svenska befolkningen för behovet att skicka svenska pengar utomlands, även om de pengarna behövs för att upprätthålla köpkraften i utlandet. Och då bör denna situation leda till en politisk kris även i Sverige. Lite förenklat kan man säga att den handlar om transaktionskostnader. Dyr, stor byrokrati som endast möjliggjör för det svenska näringslivet att få avsättning för sin produktion.
Nu står att läsa i Svd att någon tycker att S ska ompröva sin hållning i fråga om Euron, och detta handlar väl ganska exakt om den saken, att pengarna behövs ute för att hålla hjulen rullande.
Lösningarna på andra sidan den nu aktuella finanskrisen ligger ändå i att Sverige behöver få igång nya industrisatsningar för sådant som det finns verklig efterfrågan på.
Dessutom är det inte alls otroligt att det ganska snabbt uppstår självförsörjningsbehov redan gällande basbehov som mat. Det räcker ju med storstrejker och konflikter i utlandet för att de drabbade ursprungsländerna ska falla bort som länder att importera från. Och i det läget är hela den svenska arbetskraftsreserven 20-25 åringar utmärkt arbetskraft. Om sverige ska – för en avgränsad tidsperiod – behöva återgå till en situation som inte varit aktuell sedan flyttlasspolitiken genomfördes och alla skulle bli industriarbetare.
Tobias Wallin
I takt med att kapitalismen går mot allt högre utvecklingsfaser blottas de verkliga bristerna och sambanden. Staten är endast ett utskott på kapitalet ( det sa redan Karl Marx), vilket bevisas av finanskrisen och socialiseringen av bankernas och finanskapitalets förluster.
Trots att det numera är så tydligt att staten och kapitalet sitter i samma båt så finns det fortfarande ett antal personer som fortsätter att omhulda vanföreställningen att om bara "politikerna" slutade att lägga sig i så skulle "marknaden" lösa alla problem. Man kissar på sig av skratt när man noterar att det fortfarande finns tomtenissar som tror på tomten.
Allt färre tror på att det finns en motsättning mellan staten och kapitalet. En rest av dessa troende hänger här på Lasse Ws blogg. Det är hjärtskärande 🙂
Det konstiga är egentligen varför ingen kommer på den brillianta idén att tala om att det finns ett så allvarligt hot mot hela samhällsbygget att befolkningen mellan 16-67 års ålder kallas in under pliktlag. Fastän kanske partiellt mobiliserade. Fram till 1995 fanns en ju organisation som inbegrep hela samhället, vissa med tjänstgöringsskyldighet i det väpnade försvaret, andra med civil tjänsgöringsskyldighet. Folk födde före 1980 fattar väl fortfarande att det kan finnas allmänna hot?
Tobias Wallin
Mr Äng,
Det är skillnad mellan begåvning och bildning.
Tycker du blandar ihop begreppen.
Personligen har jag träffat en j-a massa obegåvade med en hög utbildning.
Cornu: "Begåvning är normalfördelad…"
Det måste ett av de mest förenklade uttalandena i världshistorien.
Hur är det med kärleken? Är den också normalfördelad?
Nu var det inte meningen att vara elak. Men du problematiserar normalt det mesta. Visst kan man bygga vetenskapliga modeller som approximerar begåvning. Det var väl också så man gjorde när jag gick i skolan och en viss procent fick 5:or, en viss procent 4:or osv. Det gynnade mig som studiebegåvad, och jag slutade som civilingenjör. En civilingenjör är en teoretiker som inte kan dra i en skruv, om han inte lärt sig det någon annanstans. Vi jobbar med simpla saker som att hålla möten och skriva dokument. Vi använder sällan vad vi lärt oss. Ett fåtal av oss jobbar med kvalificerad teknik, men de har oftast lägre betalt… Och ovanför oss sitter chefer och pratar ännu mer goja än vi, och tjänar ännu mer pengar.
Visst kan man bygga en modell. Men om den är en bra beskrivning av verkligheten tror jag man aldrig blir överens om. Som bekant övergavs det relativa betygssystemet (normalfördelat) och numera ska alla kunna få högsta betyg, vilket lett till en betygsinflation utan like.
Och den som inte bara ser normalfördelningar, utan ser individer, inser snart att detta med begåvning är oändligt komplicerat.
Men visst förstod jag poängen med ditt inlägg, det var bara den där definitionen jag hakade upp mig på.
Fy fan vilken jävla smörja. Man misstar sig aldrig på nyliberalernas socialdarwinism. Att använda taxeringskalendern som måttstock samt oförmågan att skilja på fysiska och juridiska personer.
Det är väl inte det post-industriella samhället som är antidemokratiskt, utan snarare det högteknologiska samhället. Ända tills man inför medborgarlön och accepterar att de som inte har något viktigt att bidra med istället softar och har det bra, på bekostnad av de som äger produktionsmedlen och de som arbetar åt de som äger produktionsmedlen.
Det jag ställer mig tveksam till är om det post-industriella "tjänste-samhället" kan leverera vinster och tillväxt som det gamla industrisamhället.
Troligen inte.
Och där har vi roten till lågkonjunkturerna som sköljer över oss. Kassa politiker? ja. Hopplös finans sektor? ja. Men med gamla tiders vinster och tillväxt så hade det gått bra ändå.
/Plato
Problemet är väl att fler än underbegåvade slås ut från arbetsmarknaden? Du själv går ju och skräpar på gården? Är du en av de underbegåvade?
Finanssystemet håller på att kollapsa och efter kollapsen kommer ett bättre system växa fram, som inte bygger på slit och släng baserat på krediter. Långsiktigheten kommer snart tillbaka.
Människor är slit och släng för företagen idag, många duktiga och kunniga slås ut, det är en ren förlust för samhället.
Det är ett perverterat och vidrigt system som växt fram sedan 70-talet.
Mikael har helt rätt! Kan bara tillägga att all goja och felstavade mötesprotokoll kostar samhället en massa pengar.
Men Cornu vad hur tänker du med "när utvecklingen stagnerar och allt mer kommer behöva utföras manuellt de kommande 100 åren." ska vi sluta använda den teknik vi har utvecklat? Kommer alla börja skicka snigelpost igen. Verkar helt orimligt?
/ Civ Ing nummer 2
Det har blivit inflation i utbildning. Där det förut dög med gymnasiekonomer och gynmasieingenjörer ska det nu vara högskoleutbildade utan att arbetet förändrats nämnvärt. Jag har arbetat inom industrin där systemvetare arbetat som montörer.
Lek med tanken att alla som är överkvalifiserade för sitt arbete får sparken. Istället anställs arbetare med grundskola eller gymnasieutbildning på dessa jobb. Det skulle bli väldigt många fler arbetslösa akademiker.
Jag hörde i en debatt att tjugo procent av dom som är i FAS3 har högskoleutbildning. På hela arbetsmarknaden är det drygt trettio procent som har högskoleutbildning. Inte så väldigt stor skillnad.
Österrike har låg andet högutbildade men låg arbetslöshet. Utbildning är inte allt. Våran höga arbetslöshet dom senaste tjugo åren beror mer på penningpolitiken och en dåligt fungerande lönebildning.
15:03, även underbegåvade kan ha jobb och driva företag.
Jag är företagare, men du kallar väl förstås alla som inte är löneslavar för "går och drar".
14:24, skilj på kvalificerat, hjältemodigt och samhällsnyttigt. Att forska i genusvetenskap är kvalificerat, meningslöst och tillför inte samhället ett skit.
Att 5 mil från närmsta mobiltäckning reparera en skogsmaskin i -20 grader är inte kvalficierat, men det är både hjältemodigt och samhällsnyttigt.
Definitionen av kvalificerade arbeten är de där man "måste" ha högskoleutbildning.
Jag kommer till sommaren ha en masterutbildning i statsvetenskap. Jag valde fel. Jag kommer med största sannorlikhet att bli arbetslös. Men mitt problem är att jag har mycket svårt med högre matematik, så kunde läsa något nyttigare på KTH eller handels från första början i alla fall.
Vart tar sådana som jag vägen i det postkarbon/industriella samhället med en krympande stat och havererade storföretag? Behöver du en dräng cornu? Jag kan hugga ved och valla dina getter kanske…
Jag tror tyvärr du kan ha rätt i din samhällsanalys, i alla fall i grova drag. Jag har själv kommit fram till ungefär samma slutsatser, där jag suttit och funderat på min kammare som doktorand på teknikens ekonomi och organisation på Chalmers. (Dock ska man nog inte vara riktigt så kvick som du är på slutet med att göra en massa antaganden om distributionen av förmågan att utföra "post-industriellt" arbete. Det är långt ifrån säkert att det är normal- eller ens symmetriskt fördelat. Måste jag gissa tror jag visserligen det är normalfördelat, men det skulle inte förvåna mig sådär jättemycket om det följde en pareto-distribution istället; iaf för "friska" människor. Dessutom är det, tror jag, definitivt påverkbart mha rätt utbildning; exvis Khan academy-liknande projekt och genom att vi försöker skapa opinion emot reglerings- och certifieringsivern som hittills påskyndats oemotsagt av fackföreningar, företagarföreningar och andra särintressen.)
Med största sannolikhet kommer du få jobb. Arbetslösheten är ju under 10%… Men kanske inte jobb utifrån vad du baserat dina studieskulder på.
Ovan var till 15:33
Inte fel att tex undersköterskor skall kunna utbilda sig i bäddteknik mm.
Men det bör finnas jobb som inte kräver denna utbildning i vården tex. Unga som inte vet vad de vill/kan satsa på.
Sen kan man ju raljera över subventioner när en timmes köpt arbete kostar tre till 10 timmars eget arbete. Speciellt när den köpta timmen kan göras på fritiden eller i stället för en arbetad timme som kvalificerad.
RUT/ROT/KROG är ett sätt att få lite mindre kilar!
Med negativ inkomstskatt (alla får socialbidrag) samtidigt som turordningsregler, lägstalöner mm tas bort. Då hade trösklarna in på arbetsmarknaden i princip försvunnit.
Problemet att många hamnar utanför arbetsmarknaden handlar enligt mig istället om ett kreditsamhälle i kombination med trösklar in på en arbetsmarknad som är så viktig för att få ta del av krediter.
När jag går och lägger mig så räknar jag kineser som ersätter västerlänningar vid löpande band (räkna får är så 1800-tal).
Jag har ofta funderat på vilka jobb som inte kan ersättas med en kines som jobbar billigare eller en kines som stjäl ens intellektuella kapital.
Kanske politikerna vet? Nej föresten de tänker ju bara fram till nästa val.
Vi hade behövt någon som kan tänka mer långsiktigt. En kines kanske?
Allvarligt vilka yrkesgrupper är helt befriade från utländsk konkurrens?
Om man ska utbilda sig idag med förhoppningen att kunna vara kvar i yrket 40 år vilken utbildning ska man välja då? Några förslag?
Ingenjör inom kraftförsörjning. Vår egen kraftförsörjning kan inte skötas på distans.
Jag tycker att du har en helt vidrig människosyn. Jag är inte säker på att en fysikprofessor är förmögen att dra åt en mutter åt rätt håll – han kan mycket väl ha tummen mitt i handen.
Man kan ha svårt för det teoretiska men en superbegåvning i praktiskt arbete och kanske ess i social kompetens.
Dåligt av dig att skriva om en människas kvalité med utgångspunkt att praktiskt arbete utförs av dumma och teoretiskt arbete av smarta.
Lägger man ihop alla typer av begåvning en människa kan ha så hamnar de flesta på samma nivå. Ingen begåvning är mer eller mindre värd – bara olika.
Skärpning!
16:06
Vi har fri arbetskraftsinvandring.
Ryssland och Kina har folk som är villiga att flytta.
/16:00
Kan inte de okvalificerade bli bloggare?
Eller har det redan inträffat?
Cornu, dina argument runt kvalificerad arbetskraft, som du sedan blandar med begåvad dito, pekar dessvärre bara ut en underbegåvad bloggare.
"Kineser, kineser från sig vilt slående kineser… kineser som hoppar, kineser som fläker sig, kineser som gör allt för att rädda segern åt Mao…"
16:00
Nånting inom genusvetenskap kanske ?
Ett område där våra politiker vill storsatsa.
Under och överbegåvade kan vi ju diskutera -men vi får inte diskutera här och där födda/utbildade!
Vi kan inte välja att endast föda normal eller överbegåvade utan måste skapa ett samhälle där allas egenskaper kommer till nytta.
Men vi borde kunna välja att inte ta emot fler än vi kan förse med boende och arbete.
Vi gör dem en otjänst även de normalt begåvade som kommer hit utan chans till adekvat arbete!
Att kineser tar jobben från oss visar entydigt att vi har för höga skatter relativt andra länder. Att man infört Rot, Rut och Krog tyder på samma sak. Att "alla" företag försvinner från landet visar samma sak. Att svensk arbetskraft försvinner till Norge, Tyskland m.fl återigen samma sak. Att knappast något som inte får statsstöd lönar sig – återigen samma sak !
Staten (politikerna) är alldeles för stor och lägger sig i och skall styra allting. Ändå finns ingenting av de gamla kvaliteterna i samhället kvar längre. Allt fungerar dåligt. (Sj, Kärnkraft, Skola, Vård, Omsorg, Försvar, Polis. Påtthål i varenda väg så som i Estland för 20 år sedan. osv
Sänk alla skatter till 20 % från 60 % (54) slopa alla bidrag !
16:16, det enda som kräver lägre begåvning än att driva en blogg är att kommentera på den.
16:30, Normalbegåvade finns inte enligt den okvalificerat arbetande orakelbloggaren.
50% är underbegåvade och resten är således överbegåvade.
HAHAHA!
16:11, tycker det är du som har en vidrig människosyn som inte tillåter att folk har olika begåvning. Jag skrev uttryckligen att det inte är något fel på att vara underbegåvad. Det är däremot fel på ett samhälle där det inte finns plats för dessa underbegåvade.
Din replik säger mer om dig än om mig.
Kineser tar inte alla jobb-bara de okvalificerade industrijobben.
Vi exporterar för mer än vi importerar.
Det är högkvalificerade jobb som finns kvar till en skara arbetssökande.
Även om mer än 50% har eftergymnasial utbildning så är det de utan dessa som har svårast få jobb.
Det är dystert och kommer att skapa ett än mer ojämlikt samhälle. Jag fattar inte varför vi inte ger denna analysen betydelse i en fråga!
Eftersom alla inte är lika (arv, uppväxt) och därför inte heller kommer att generera samma mängd värde, så kräver ett jämlikt samhälle omfördelning.
Ett 100% jämlikt samhälle kräver total omfördelning. Det vore troligen en mardröm, eftersom det skulle:
1) Totalt ta död på alla incentiv att bygga värde för sig själv.
2) Ta död på många marknader eftersom det skulle bli för dyrt att köpa tjänster på dem pga kostnaden för utförandet -> hög del av befolkningen skulle stå utan meningsfulla arbetsuppgifter.
3) Det skulle få starka polariserande effekter på demokratin i form av slitningar mellan de som producerar mer värde än de får omfördelat, och de som mottar mer omfördelat värde än de producerar. (Eller så skulle alla helt enkelt sluta producera värde, se på Cuba, vilket skulle ge negativa effekter på många områden…)
Ett helt o-omfördelat samhälle vore också en mardröm:
1) Det skulle inte göra något för att hjälpa de svagare i samhället att förbättra sin tillvaro.
2) Det skulle göra det möjligt för väldigt få att leva väldigt gott på den stora massans bekostnad.
3) Det skulle få negativa effekter på demokratin eftersom de svagare i samhället skulle vara dåligt informerade om den politiska situationen.
Som alltid gäller det att hitta en gyllene medelväg… Idag anser jag att Sverige omfördelar för mycket, men det finns andra länder som jag anser omfördelar för lite. Ta Latinamerika tex där skillnaderna är brutala och visst, det finns god tillgång till att köpa billiga tjänster av okvalificerad arbetskraft, men de som utför dessa jobb lever i en fattigdom som är svår att föreställa sig i Sverige.
Leo
Här är ett gammalt flashback inlägg som borde falla ymnighetshornet på läppen:
"Idag är officiellt lite över 8% arbetslösa. Det blir fler om man räknar med de som är satta i olika typer av åtgärder, eller de som pluggar ett tag till för att de inte får jobb. Av de 8 procenten är ca en tredjedel långtidsarbetslösa, man har då varit utan jobb i mer än 6 eller 12 månader beroende på ålder. De långtidsarbetslösa är givetvis mindre värda på arbetsmarknaden. Samtidigt finns det massor av arbetsföra välutbildade entreprenörer som vill komma till Sverige och ta deras plats.
Man kan självklart inte avrätta människor för att de är utan jobb, de får välja själva. Individens frihet och rätt att bestämma över sig själv är ändå en av liberalismens hörnstenar. Då försäkringskassan inte längre sjukskriver och psykiatrin har monterats ned. Så skulle många som inte kan ta hand om sig själva, se möjligheten att avsluta sin karriär lite tidigare som det bästa av de alternativ samhället har att erbjuda. Framför allt de man som arbetsgivare vill undvika att anställa, de som av en eller annan anledning har misslyckats.
På samma sätt som arbetsförmedlingen erbjuder jobbcoacher, skulle man alltså erbjuda en plats på en eutanasiklinik. Även arvodet skulle ha samma upplägg. 9000sek förvarje person som skriver in sig och en bonus om de sedan också kommer till avslut. Detta skulle göra det till en minst lika lukrativ bransch som jobbcoachning.
Mitt förslag skulle snabbt och effektivt sänka arbetslösheten. Inte genom att skapa fler jobb, utan genom att ta bort de som är själva problemet. Vi frigör då resurser till de som är värda att satsa på.
I och med att företagen inte längre behöver betala ut löner så deras anställda kan försörja ett par personer till via skattsedeln. Skulle detta även ge svensk industri konkurrensfördelar.
Några förslag på vem som skulle kunna driva frågan i riksdagen?
Kan ni komma på några mindre ändringar som skulle göra förslaget bättre"?
Ironi.
16:11 (nr 1) är en typisk pk-människa som häver ur sig vissa floskler som helst för att inte behöva konfronteras med verkligheten. Skäms!
17:43
SD
16:11 (nr 1) är en typisk pk-människa som häver ur sig vilka floskler som helst för att inte behöva konfronteras med verkligheten. Skäms!
(Råkade använda fel ord. Därför ett nytt inlägg med rätt ord!)
Stat? Vad är det? Välan! Öppna nu öronen, ty nu säger jag eder mitt ord om folkens död.
Stat heter det kallaste av alla kalla odjur. Kallt ljuger det även, och denna lögn krälar ur dess mun: "Jag, staten, är folket."
Lögn är det! Skapande andar var det, som skapade folken och upphängde en tro och en kärlek över dem; sålunda tjänte de livet.
Förintare äro de som gillra upp fällor för många och kalla dem stat: de upphänga ett svärd och hundra begär över dem.
Där folk ännu finnes, där förstår man icke staten och hatar honom såsom det onda ögat och synd emot sed och rätt.
Så talade Zarathustra.
Måste säga att jag instämmer helt med Moventia.
Vad är högskolepoäng värt om man inte kan fixa praktiska saker? Nu är jag själv ingen hantverkare/snickare/rörmokare, men jag är rätt övertygad om att dessa yrken har framtiden för sig. Om inte annat kan de kapa sina egna kostnader, för att inte tala om allt svartjobb hos….just det, handfallna akademiker!
@cornu 16:54
Jag har ofta sagt just detta m.a.p. det (S)amhälle jag växt upp i – det rymmer i all sin (V)älmening ett – kanske genom inverterad skam upkommet- förakt för allt som förr täcktes av snabb yrkesutbildning, lärlingstid eller enbart praktiks träning. Varje gång jag testat denna tankegång på akademiker, i synnerhet disputerade statsvetare, kommer svaret att ett avskaffande av homogeniseringen av gymnasieskolan och av idén om att alla måste få många års teoretisk utbildning skulle vara att återinföra 'klassamhället'. Jag tror att det är tvärtom.
Se hur naturen har ordnat det. Allt har en plats!
En björk i skogen duger inte att klä fasaden med men är svårslagen i öppna spisen. En asp är rena skräpvirket men som bastulave är den oslagbar.
så är det också med människorna, även den dummaste av oss kan vara ovärdelig ibland och även Einstein hade sina svaga sidor.
Jag är civilingenjör. Jag kan dessutom snickra en del o mura inte helt oävet, eftersom det ingick i "familjetraditionen". Det är en enkel match att sticka egna tröjor o mössor o jag kan under tvång sy mina egna kläder. Dessutom har jag begåvats med gröna fingrar. Innan tekniken kom in i mitt liv försörjde jag mig som musiker. Så jag ser inte alls den där stora motsättningen mellan praktiker och teoretiker. Folk har fler dimensioner än man tror om man orkar se bortom schablonerna.
Det är en sjuklig utveckling där vi ger stora bidrag till redan kapitalstarka grupper som lantbrukare och skär ner på bidrag och försäkringar till kapitalsvaga grupper.
Nu får vi väll ytterligare en mångmiljardkostnad för alla skogsägare som struntat i att teckna försäkring och vill ha skattepengar för stormfälld skog .
Gissar jag rätt så var aktuellt inlägg mest för att provocera, få folk och tänka till.
Den arbetsmarknadspolitik som förts och förs i Sverige gynnar absolut inte smarta personer. Tvärtom brukar det handla om att få jobb på större arbetsplats, göra sin plikt och tiga.
Risktagare eller personer som tänker och kanske vågar göra slag i saken (starta eget), där brukar det oftast gå snett.
Hantverkare av hög klass går inte att ersätta med varken
Öststatare eller kineser..
Anonym 16:56 skrev: "Kineser tar inte alla jobb-bara de okvalificerade industrijobben."
O nej, Kina satsar stenhårt på hela linjen från grundskolematten till forskarutbildning. De gör det vi svenskar gjorde från 1800-kallt till runt 1970 men de gör det på ca två generationer i stället för ca tolv.
Fortsätter vi slappa med att sporra barn med läshuvud att läsa mycket och bli så duktiga de över huvud taget kan bli är vi rökta.
Likaså är vi rökta om vi inte ordnar ett samhälle där de flesta ha en plats, en produktiv roll och trivs hyfsat bra med livet.
Något som vi fortfarande nog är världsledande på är att delegera ansvar och få organisationer att bli extremt produktiva per person vilket enklast kan observeras i att svenska företag har utvecklat och utvecklar extremt mycket avancerad teknologi i förhållande till sin storlek. Men nog mycket plan-byråkrater kan nog få ihjäl den konkurrensfördelen…
Något som gör de här problemen ännu värren är att det är en popuär myt att ekonomin behöver konsumenter, det enda som till sist spelar någon roll är betalande kunder, företag och produktion utan betalande kunder upphör förr eller senare.
Angående ROT och RUT så är det i många brancher utländska medborgare som utför dessa genom att starta firma i Sverige. De jobbar ungefär 50-50 skattat och svart. Min städerska kommer från Polen och har startat firma här i Västerås, men absolut inte flyttat hit. Hon har andra polskor som jobbar åt henne, hälften vitt hälften svart. Hennes man är också här fast i byggbranchen. Så har de hållit på i drygt 10 år. De har köpt en lägenhet här men åker bara hem till Polen till storhelgerna. På sommaren kommer deras univeritetsstuderande barn hit och jobbar. De är nu mycket förmögna.
Sedan har vi det där med KROG. Det ansåg jag var ett så stort skämt redan från början att det kunde de väl inte mena på allvar? Jomen visst, det kunde de. Till de värsta myglarna skola allt vara givet. Det behövs inga studier för att bli politiker, det vet vi alla numera.
Vad gäller %-talet på arbetslösheten så har väl du i egen hög person (eller Flute, kanske båda)
skrivit att det skulle vara inflationshöjande att sänka den under en viss nivå, och vi kanske ligger rätt nu?
Jag antar att man måste ha arbetstillstånd för att räknas som arbetslös (fniss…) så många "icke sysselsatta" räknas ju inte med, men de är tärande och inte närande.
Sedan har vi alla som fortsätter att studera trots att de inte vill eller kommer att klara utbildningen (studierna). Det finns säkert mer att räkna upp, men det här inlägget är redan för långt.
Håkan Larsson
I Sverige har vi idag 130000 subventionerade arbeten på vanliga arbetsplatser och detta har fördubblats på 10 år.
Sedan tillkommer RUT, KROG och ROT-subventionerna + Samhall. Samhall är 20000, och RUT och ROT och KROG sägs ju ge 25000 jobb, vilket leder till att vi har 155000 jobb i Sverige som måste subventioneras av staten för att få det gjort.
Sedan pekar man på sossarnas plus-jobb och säger att det var fel samtidigt som man skapar en gigantisk plusvärld själv. För att använda alliansens kreativa bokföringstekniker så kan man alltså säga att 1,4 miljoner arbetstimmar som utförs varje dag är i behov av alliansens skattepengar för att bli utförda.
Snacka om bidragssamhälle, och det går bara fortare och fortare.
Fan, räknade fel och missade Samhall… 130000+25000+20000= 175000, vilket leder till 1,4 miljoner arbetstimmar var dag är beroende av alliansens skattepengar för att bli utförda.
Lars, det må hända att begåvning är normalfördelad, det gäller dock inte bildning och förmågan till logiskt tänkande. På det sättet kan man konstatera att en majoritet av befolkningen är korkade… Även om de inte är för korkade att dra i en mutter så är de sannolikt för korkade för att förstå de komplexa system som styr energi, ekonomi och miljö. Därför kan man fråga sig om demokrati verkligen är det bästa i en värld där dessa system utsätts för allt större prövningar.
Samtidigt är jag inte för något system där eliten roffar åt sig på medborgarnas bekostnad.
Och jag håller även med dig om att det är en tröskel för att få jobb (och att få utbildning).