I juni förra året skrev jag ett blogginlägg angående försvarets dåvarande rekryteringskampanjer till soldat-, sjöman och gruppbefälsyrket, sk GSS, att rekryteringskampanjerna borde handla om vilka morötter man kan erbjuda. Ett av de förslagen jag lade fram var dedikerat, riktigt, boende för soldater under och efter sin tjänstgöring. Försvarets olika myndigheter förfogar trots allt över en hel del mark som man kunde utnyttja för i bostadsbubblans Sverige bygga billiga självfinansierande hyresbostäder åt anställda och fd anställda.
En sådan insats hade inte kostat försvarsbudgeten ett öre, eftersom det hela finansieras via hyrorna till självkostnadspris.
Generalmajor Karlis Neretnieks påpekade dock för mig i våras att det är när omöjligt att få olika myndigheter och statliga företag att samarbeta, t ex Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Garnisonen mfl.
Men Försvarsmakten själv äger tydligen också en del mark direkt, kontrollerat av respektive regemente.
Nu när vi ställer om till ett yrkesförsvar, dels med tidvis tjänstegörande sk GSS/T men också kontinuerligt tjänstgörande heltidsanställda sk GSS/K, så har faktiskt försvaret korrekt identifierat nödvändigheten med att soldaterna rör sig ute i det civila samhället när de slutat jobbet. Visserligen erbjuder man billigt boende på logement för någon tusenlapp i månaden, men det är tänkt som en högst tillfällig lösning. För på logement blir det en skyddad verkstad och distansering från det civila livet som försvaret är satt att skydda och som soldaten skall tillbaka till efter den faktiskt tidsbegränsade tjänsten är över. Och det är svårt att bjuda hem någon, ha privat umgänge, flytta ihop, fortplanta sig (med lösskjutningsanordning eller skarpladdat) och bilda familj på ett logement (undantaget om det är med en kollega, vet inte vad genuspolicyn säger om sådant). Kort sagt så vill man att personalen så fort som möjligt bosätter sig utanför regementets grindar.
Under värnplikten var man generellt bosatt på logement om man inte var hemmahörande på orten, och det rörde sig oftast om mindre än ett år, även om en del låg inne så länge som 15 månader, rent av 18 månader för vissa tjänster i flottan. Men det behövdes inte hundratals nya bostäder på orten, utan de värnpliktiga svaldes upp av logementen.
Idag blir det alltså inte så. Tvärt om så kommer t ex Skövde garnison (P 4 + Trängregementet) att antagligen svälla med gissningsvis minst 1000 anställda GSS/K. 1000 personer som behöver (billiga) bostäder på orten, bostäder som inte finns idag. Och man rekryterar ingalunda bara lokalt utan över hela landet. Respektive regemente idag är tämligen unikt och vill man tjänstgöra inom någon viss gren inom försvaret så blir det till att flytta.
Bland alla oinbjudna PR-mail som ständigt dimper ner i bloggens mailbox trillade det i dagarna ner ett utskick från Försvarsmaktsråd Skaraborg, ett samråd mellan försvaret i Skövde (Skaraborgs regemente P 4, Trängregementet, Markstridsskolan MSS), Lidköping (Skaraborgs flygflottilj F 7 Såtenäs) och Karlsborg (Livregementets husarer K 3) och respektive kommun. Antar att någon på P 4 eller K 3 har läst min technothriller Midvintermörker där dessa regementen i allra högsta grad spelar en roll, alternativt att de identifierat bloggen som delvis försvarsinriktad.
Det visar sig nu att man åtminstone från P 4:s håll har tagit tag i saken och tänker sälja av mark till någon form av stiftelse, antagligen statliga Stiftelsen MHS-Bostäder, som redan äger och hyr ut bostäder till försvarsanställda i främst Stockholm och Uppsala.
Citat från utskicket:
“Arbetet mot framtiden tar avstamp i det behov som också redovisades vid rådsmötet i juni. Det vill säga att Skövde garnison har behov av ett flexibelt boende för anställda soldater.
Chefen för Skarborgs regemente P4 är beredd att avdela mark för bostadsbyggande riktat mot anställda soldater. Innan marken kan gå till försäljning måste dock Försvarsmakten hitta lösningar för förvaltning av kommande bostäder. Ett arbete med en sådan lösning sker idag i Försvarsmaktens centrala ledning. En trolig lösning kan vara att använda Stiftelsen MHS-eleven som idag förvaltar bostäder för försvarsmakts anställda, med kommenderingar, i Stockholmsområdet.
När detta faller på plats har Försvarsmakten i Skövde tagit ett betydelsefullt steg mot en balanserad bostadsmarknad. Samtidigt återstår flera stora steg mot ett ökat bostadsbyggande som måste tas av det omgivande samhället.”
Ambitionen finns där iaf. Återstår att se om ett sådant intiativ blir vanligt på förbandsorter, som incitament för rekrytering av unga GSS/K, som ju annars kan få svårt att få bostad på den uppblåsta (men sedan i våras pysande) bostadsmarknaden. Det finns också särskilda behov, det som omnämns som “flexibelt boende”. Kanske möjligheten att magasinera bohaget medan man är på utlandsmission och slippa hyra bostad under tiden men garanteras en bostad när man kommer tillbaka igen.
På attraktiva orter som exempelvis Göteborg eller Stockholm skulle iaf ungdomsanpassat (<30 år) hyresboende vara en attraktiv rekryteringspoäng, även om dessa orter har begränsat med förband idag. Att i anslutning till Amfibieregementet i Berga få billigt hyresboende och samtidigt möjligheten att enkelt åka in till centralaste Stockholm borde iaf vara attraktivt.
Notera alltså att frågan tydligen arbetas på hos Försvarsmaktens centrala ledning, så kanske kommer det ett större helhetsgrepp.
Mitt förslag var lite mer långtgående än så; att man skulle komma in på en separat hyresbostadsmarknad för fd försvarsanställda om man fullgjorde sin tjänstgöringstid. Men tankegångarna från Skövde är åtminstone ett steg i rätt riktning. Soldaterna har tillräckligt låg lön som det är. Billigt och flexibelt boende vore en bonus, speciellt som vi nu ser ut att dra ner vårt utlandsengagemang och med det möjligheten att åtminstone periodvis tjäna hyfsat bra med pengar på mission (men inte om man ser till risken).
En sorts återgång till det gamla brukssamhället, där arbetsgivaren såg till att personalen hade bostäder nära bruket. Kanske något för företag med rekryteringssvårigheter och tillgång till mark att fundera på?
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för lägenheter i mellanstora städer |
Eftersom de flesta regementsorter handlar om mindre städer kommer jag nu redovisa bostadsprisutvecklingen enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex för mellanstora svenska städer. Skövde, Karlskrona, Luleå, Enköping mfl regementsorter är exempel på sådana orter. Mäklarstatistik släppte som bekant ny data idag och med det underlag för Valueguards kvalitetsjusterade siffror.
Hos mellanstora svenska städer ser vi de minsta prisnedgångarna. Priserna har å andra sidan varit lägre än i storstäderna till en början och bostadsägarna och presumtiva köpare på dessa orter kanske inte plågas lika mycket av höga räntor och kraven på kapitalinsats.
Villor föll 1.00% i pris på en månad och 1.03% på tre månader.
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för villor i mellanstora städer |
Klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar steg 0.1% på en månad och föll 0.9% på tre månader. Detta är det enda boprisindex som steg denna månad.
Mycket marginella nedgångar i jämförelse med t ex -2.4% för bostadsrätter i Stockholm eller -5.6% för Malmö på tre månader.
Samtidigt är det just för de mellanstora städerna som statistiken antagligen är som mest osäker. På försvarsorter som Ronneby ser t ex Mäklarstatistiks siffror ut att peka på prisnedgångar på över 20% på kort tid, även om underlaget är svagt.
Tillsammans med Göteborg ser fortfarande de mellanstora städernas bostadsmarknad ut att hålla emot nedgången bäst. Mer om Göteborg i en senare artikel.
Tillägg: Det skulle vara slut med fusk och omstarter på Hemnet hette det. Fick ett läsartips om ett uppenbart fusk där en lägenhet som var ute för 2 175 000:- i Kalmar tagits bort och lagts ut igen fast nu prissänkt med 200 000:- till 1 975 000:-. Kalmar är tillsammans med Ronneby och andra orter nere i sydöstra hörnet av Sverige bland de som drabbats hårdast av priskraschen om man skall tro Mäklarstatistik, men antalet affärer är för få för att öppet redovisas utan siffrorna kräver lite handarbete.
10 kommentarer
Även aftonslasken har uppmärksammat att priserna faller. I en artikel ger Erik Ohlsson tips på hur man i tuffa tider som dessa ändå kan få uppp slutpriset.
"Det finns dock knep för att maximera värdet på sin bostad innan försäljning. Och det behöver inte kosta mycket."
Bland åtgärderna hittar man guldkorn som att "jobba med ljusa färger"
"Jobba med ljusa färger. Lister, dörrar och dörrkarmar tar mycket tid men ger bostaden en helt annan känsla, säger Erik Olsson, vd på mäklarfirman med samma namn."
Skulle inte det gå så finns det ändå hopp!
"Det är dock inte alltid man får sin bostad såld till rätt pris – trots renoveringar. Då finns det knep för att höja värdet. Erik Olsson förklarar:
– Säg att du har en tvåa på 90 kvadratmeter. Om du istället förädlar den så att det blir en trea på nittio kvadrat blir målgruppen större. Då är det också lättare att få ett högre kvadratmeterpris
Här är förklaringen till hur matrum som ligger i köket numera blir kallade för "sovrum" och liknande konststycken.
/Darius
Suck.
+1
(med lösskjutningsanordning eller skarpladdat) Haha! klockren Cornu!:-)
+1
@Cornu, Jag frågade Hemnet om fusket med omstarter för ett tag sedan, se mailkonversationen med Hemnets support nedan:
Hej,
Om man tar ned en annons i 23 dygn så kommer objektets dagar på Hemnet att nollställas. Det är om man återannonserar ett objekt inom 23 dagar som vi förhindrar.
Med Vänliga Hälsningar
David
Hemnet Support
Hemnet Service AB
S:t Larsgatan 3
582 24 Linköping
http://www.hemnet.se
________________________________________
Från: Bostadtips från Hemnet.se [[email protected]]
Skickat: den 6 november 2011 10:24
Till: Hemnet Support
Ämne: Tips om en bostad på Hemnet.se
Det här bostadstipset har skickats till dig från någon.
Hejsan,
Den här lägenheten har varit utlagd på hemnet nu ett antal gånger för summor mellan 3,75-4.25 Mkr och dagarna på hemnet borde överstiga 50 totalt. Eftersom ni tidigare i media har gått ut med att ni inte vill att mäklarna "nollställer" objektens tid så hoppas jag att ni ser till att reglera detta objekt så att informationen blir korrekt. Se t.ex. Boolis annons från i feb i år för samma lägenhet: http://www.booli.se/bostad/lagenhet/sodermalm/folkskolegatan+12/799759/
Titta på bostaden här
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-sodermalm-stockholms-kommun-folkskolegatan-12,-1-2-tr-2903058
Detta brev har skickats till dig från en besökare på Hemnet.se.
Så var det ju även tidigare. Det var alltså tomma ord från Hemnet.
suck, nu har svenska folket noll förtroende för BÅDE hemnet och Erik Ohlsson.
C
Kan du se volymer i den statistik du har, dvs antalet avslut?
Vore intressant att jämföra de senaste månaderna denna höst med förra hösten
Vad jag hört ryktas så ska volymerna denna höst vara mindre än hälften jämfört med förra
Kan du kommentera detta=
Frågan är om det är försvarets uppgift att fixa bostäder?
Ett klassiskt logement,eller mindre rum på regementet, räcker till soldaterna då de jobbar. Annars borde en konkurrenskraftig lön utbetalas så att de anställda själva har råd att skaffa sig bil och lägenhet utanför grindarna. Det är nog ett måste om man vill rekrytera äldre män och kvinnor till tjänsterna.
Oavsett om detta egentligen är Försvarets uppgift eller inte, så är det ett steg i rätt riktning att man tar tag i de egenproducerade problemen själva.
Då det nya personalförsörjningssystemet för något år sedan diskuterades i ett 'seminarium' på Newsmill så verkade ÖB tycka att det var upp till resten av samhället att fixa fram billigt boende och andra fria förmåner till knektarna.
Varför resten av samhället, inklusive privata aktörer, skulle stå för kostnaderna för ÖBs nya fina personalförsörjningssystem framgick dock inte.