1.1K
En del av oss ser verkligheten som den är (någorlunda) och är inte indoktrinerade i positivt tänkande.
Fick tips från en läsare om nedanstående video om farorna med den grundlösa positivism som genomsyrar och infiltrerat västvärlden. 10 minuter. Filmen heter Smile or die!
Om man inte kan erkänna existensen av problem kan man inte heller lösa dem.
Som egen så slipper jag att skickas på kickoffer eller väckelsemöten om att man kan förändra världen om man bara tänker positivt. Alla har inte den fördelen, utan indoktrineringen att man hellre skall vara positiv än realist fortsätter.
70 kommentarer
Skulle vara kul bara med en realist som har något annat att komma med än patentlösningen att krypa in i sin stubbe och begränsa kontakten med omvärlden till ett minimum. Det kan ju knappast vara vägen framåt för mänskligheten i stort…
Vilken realist talar du om? Jag höll en föreläsning för runt 100 pers igår. Vet inte om det är att begränsa kontakten med omvärlden.
Hela tanken bakom filosofin om Positivt Tänkande är en bluff.Läs gärna Barbara Ehrenreichs bok "Gilla läget" eller "Hur det gick åt helvete med positivt tänkande."
Jag förstår vad du menar, men Positivism är nog inte rätt ord att använda som motsats till realism. Positivism är snarare inställningen att man skall hantera de sociala och psykologiska vetenskaperna med metoder likande de naturvetenskapen använder. Kanske skulle 'optimism' vara bättre?
Anledningen att jag ens nämner det är att samhällsvetenskapligt bildade kan fås att se rött i diskussioner kring detta begrepp.
/J
Tack Lars.
Det känns som om kraven för att bli chef idag är 1 obotlig optimism, 2 avsaknad av verklighetsförankring, 3 oförmåga att ta ansvar för fel man är skyldig för, 4 oförmåga att säga nej till högre chef kombinerat med att delegera ut uppgiften till andra.
"There is room at the top they are telling you, still
but first you must learn how to smile as you kill"
/John Lennon
Underbart filmklipp, hon var i Sverige för en tid sedan, Barbara Erenreich eller vad hon nu heter… Och det stämmer ju; givet hur vårt penningsystem fungerar, så blir du belönad/befodrad genom att säga "nu går det uppåt", och marginaliserad/bestraffad om du säger "vänta, det här är ohållbart, det kan inte växa så här i längden"… Och penningsystemets funktion genomsyrar och påverkar allt i vår omgivning… Slutresultatet är att i toppen av alla maktstrukturer/makthierarkier sitter en "okunnig optimist"… Ingen slump att Orwell skrev "ignorance is strength".
Underbart beskrivet Victor, mitt i prick.
/Mats L
– Sitter du med foten i kläm?
– Jajjamensan!
Viktor:
Du listade just antagningskraven till majorskursen/stabsprogrammet i Försvarsmaketen…
Positiva tvååker.
Hehe, paminner mej om en diskussion jag hade med min kara svarmor om bostadspriser. Jag trodde att det kan ju inte fortsatta upp pa detta vis i all evighet, hon menade pa att jag var sa negativ att jag blir mork inombords… Ska tillaggas att jag inte ager min bostad och garna skulle vilja kopa (vilket i min varld hellre gor mej positiv nar jag tror/hoppas pa nedgang). (Hon jobbar for ovrigt for EU…)
Elli
Tänk positivt ur historiens bästa film, och om Lars hobbys, Guld o Tanks 😉
http://www.youtube.com/watch?v=KuStsFW4EmQ&feature=related
PA
Tänk vad 10 minuter tecknat skulle kunna ändra…
Bästa film jag sett på åratal!
Som egenföretagare måste man ju vara realist i varje läge, kan vara lite svårt för storföretagets ja-sägare som jagtampas med dagligen.
Här är lite lektyr för dig cornu "Survivors: A Novel of the Coming Collapse". Har väl nu legat på bestsellerlistan ett halvår over there.
Och här är några fler, survival-köret är big business i usa.
Patriots: Surviving the Coming Collapse,
Holding Your Ground: Preparing for Defense if it All Falls Apart,
How to Survive the End of the World as We Know It: Tactics, Techniques, and Technologies for Uncertain Times,
The Prepper's Pocket Guide: 101 Easy Things You Can Do to Ready Your Home for a Disaste,
Bug Out Vehicles and Shelters: Build and Outfit Your Life-Saving Escape, Lights Out,
EMP Survival: :How to Prepare Now and Survive, When an Electromagnetic Pulse Destroys Our Power Grid (Volume 1),
One Second After,
How to Stay Alive in the Woods: (A Complete Guide to Food, Shelter, and Self-Preservation That Makes Starvation in the Wilderness Next to Impossible),
Dirt-Cheap Survival Retreat: One Man's Solution, Castigo Cay,
American Apocalypse: The Collapse Begins,
The Walk,
American Apocalypse,
Bug Out: The Complete Plan for Escaping a Catastrophic Disaster Before It's Too Late
Ehrenreich är en av mina favoritförfattare. För några år sedan skrev jag om en annan av hennes böcker som är utgiven på svenska – Barskrapad.
Den handlar om den lågavlönade underklass av servicearbetare som håller uppe det amerikanska samhället.
Vill du veta mer om detta så har du en länk här:
http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20090622
Där finns på slutet en länk till ett fullkomligt lysande filmklipp från filmen The American Ruling Class. Inte ens med denna månghövdade och lågt betalda underklass lyckas USA hålla nere arbetslösheten på anständiga nivåer. Och Alliansen jobbar på att införa samma system i Sverige.
En optimist och en pessimist slutar på samma plats, men den optimistiska har haft en trevligare resa!
Klart att man inte skall ta allt med en klackspark.
Men när tom sjukdomsförlopp påverkas av attityder så finns det anledning att försöka se livet från den ljusa sidan./Opptimist
14:00 Tack för den kommentaren.Den satt bra !!
Cornu Var du inte själv på väckelsemöte/kickoff igår ??
Påminner mig om när jag fick springa till jobbcoach. En 24-årig tjej som visade hela sitt Colgateleende varannan minut.
Fyra totalt onödiga timmar som bara handlade om hur viktigt det var att "tänka positivt,sälj in dig själv, var kreativ, bjussa på dig själv.." bla bla bla
Fast jag antar att Uniflex var glada som kunde skicka goa fakturor till Arbetsmarknadsverket för alla coachingtimmarna.
16:12, som hon visat så påverkar inte positivt tänkande ditt sjukdomsförlopp. Det är en myt.
16:42, nej, jag höll en föreläsning som var frivillig och inte tvingande för alla inom en organisation.
motsatsen till realism är väl liberalism? (i alla fall inom internationella relationer)
jag tycker 14:04 Victors sammanfattning passar mkt bra även för våra politiker.
"Om man inte kan erkänna existensen av problem kan man inte heller lösa dem. "
ack så sant
och varför får jag associationer till vår invandringspolitik här i landet??
Därför att vi inte får diskutera invandring på den här bloggen, för då måste jag sitta och stryka rasistiska kommentarer som utgör hets mot folkgrupp. Ta den diskussionen på Politiskt Inkorrekt eller Flashback istället.
Vilken goja…
Arbetslivet är fullt av "realister" som de kallas i den här filmen, och de är ofta inte sa konstruktiva, enligt min mening, och heller inte särskilt produktiva. Vem skulle du helst anställa till ditt eget företag; en som inte tror pa nagonting och förväntar sig att allting upprepas "vi har provat det förr och det gick inte", eller en som försöker utveckla saker och ser möjligheter?
Jag har personligen blivit uppsagd en gang, vilket tvingade mig att se pa mig själv med neutrala ögon och söka efter vad mina styrkor var. De tva jobb jag har haft efter denna episod har bägge varit betydligt bättre innehallsmässigt och lönemässigt än det som jag blev uppsagd ifran…
Idag jobbar jag i ett svenskt storföretag som drivs starkt av framtidsdrömmar, innovation och utvecklig, men vi sätter ocksa till de resurser som krävs för att realisera det vi säger att vi ska göra. Dessutom är det förbjudet att inte trycka pa den röda knappen när det behövs.
Grundlös positivism, man tar sig för pannan – det vi inte behöver mer av är ogrundad negativism!!
Jag har arbetat länge som psykolog och med många människor får jag använda lång tid att komma under deras tendenser till positivt tänkande om allt till sorg, lidande och realism, som behöver komma upp i ljuset. Jag tror att man däremot kan "släppa" negativa tankar om de blir för påträngande för stunden, så de inte överväldigar allt i en människas liv. Sätta en gräns för oron helt enkelt. Bara för man inser att världen går mot en svår tid behöver man inte ge upp allt hopp och hamna i ett Mad Max-tillstånd.
17:55
har du huvudvärk? jag provade slå huvudet i väggen förra veckan men tyvärr funkade det inte men de kanske går om man tänker riktigt positiva tankar?
Att testa samma sak med samma åtgärder gång på gång är definationen på idioti.
Det hon i klippet menar är att det kvittar hur positiv du är, du kan inte få en höna att lägga guld ägg.
Man kan ha en positiv inställning på livet men man måste också inse vilka problem som finns och försöka överkomma dem, inte bara gå i sin värld med blommor och bin och tro att alla problem bara försvinner för att man är positiv.
Hade jag tänkt mera positivt i stället för att deppa hade jag fått mer gjort de senaste två åren och även haft en bättre ekonomi. Nåja, kommenterandet och diskusionerna på den här bloggen piggar upp lite.
Magnus, att vara realistisk är inte att vara negativ. Att vara negativ är när man ser allt negativt, det är lika stor skillnad mot realism som att tro att man med positiva tankar kan förändra fysikens eller biologins lagar.
IT-branschen är väl en av de av positivism hårdast drabbade branscherna, med ständigt försenade och havererade projekt pga överoptimistiska projektledare etc.
Å andra sidan lägger du en realistisk offert och tidplan så får du inte jobbet.
Jo, jag är inte helnegativ men det vore attans praktiskt om det funkade att tejpa upp mungiporna. Det lite opraktiska är att mycket av det som bekymrar mig realistiskt sett är opåverkansbart. 🙁
Mer läsning i ämnet finns på Peak Oil Blues Blog
http://www.peakoilblues.org/blog/?p=1989
Det största problemet är inte nog varken positivism, negativism eller realism. Problemet ligger i att människor, genrellt, gör allt för att passa in i det rådande mönstret. Man ifrågasättar helt enkelt inte. Förr trodde man blint på det prästerna predikade, nu tror man allt coacherna, terapeuterna, ledande politiker och gammelmedia säger om vad som är sanning eller inte. Väldigt få sätter sig ned, analyserar och frågar sig utan omsvep – vad i helvete det är som händer i mitt liv och i min omvärld!
18:14 Just det, poängen var att lära sig av misstagen, sätta till de resurser som behövs och försöka igen.
för att vara en fullständig realist måsta man ha alla Bevis, alla utfallsvinklar och all fakta och information som finns allstå en allvetare, därför är GUD den enda riktigt riktiga realisten även om hans existens är orealistisk.
Anonum 2011-10-19 14:23
"Positivism är snarare inställningen att man skall hantera de sociala och psykologiska vetenskaperna med metoder likande de naturvetenskapen använder."
Det var bland det dummaste jag läst på länge! Positivism är mer som en lallande fåne.
Positivisten är den som hoppar över en ravin i två steg…
Medan realisten kommer med en annan tidplan som antingen innebär att man skall hitta en annan väg och gå runt ravinen, alternativt bygga en bro först.
Negativisten ger upp och går hem istället.
Man bör ha i åtanke att socialistkärringar alltid har hatat och alltid kommer att hata positivt tänkande. Inget nytt.
Så lite du vet. Som framgår i filmen så var kommunist-Sovjetunionen föregångare inom positivt tänkande. Tänkte man inte positivt skickades man till "mentalsjukhus" eller "skogsskola" (Gulag) där man fick lära sig att vara positiv.
Tom retorik och vänsterpropaganda. I stort sätt allt hon säger är fel eller våldsamt överdrivet. Kan tänka mig att många, särskilt svenska vänsterväljare, faller pladask för hennes billiga argumentation.
Hon överdriver och förvrider det som hennes hatobjekt, förespråkarna för positivt tänkande, säger. Underförstått är att positivt tänkande är liktydigt med att man är klent begåvad, omdömeslös och naiv. Det är HON som säger att positivt tänkande innebär det där, ingen annan. Hon har definierat om betydelsen.
Vad är det största problemet, sunt positivt tänkande eller negativt tänkande? Jag tror att en mentalt frisk vuxen människa förstår -exakt- var gränsen går mellan positivt tänkande och det som kvinnan i filmen pratar om och försöker associera med positivt tänkande. Det kallas sunt förnuft. Det hon håller på med kallas propaganda. För att socialismen skall kunna genomdrivas krävs missnöje och gärna fattigdom och misär. Det odlar man inte med positivt tänkande.
Och nej, det var inte positivt tänkande som orsakade finanskrisen!
"Så lite du vet. Som framgår i filmen så var kommunist-Sovjetunionen föregångare inom positivt tänkande. Tänkte man inte positivt skickades man till "mentalsjukhus" eller "skogsskola" (Gulag) där man fick lära sig att vara positiv. "
Ojojoj vad viktig du gör dig, lille Cornucopia-Lasse. Jag antar att du behövde se filmen för att lära dig detta om sovjetunionen.
Och vad har sovjetunionen med det faktum att socialistkärringar hatar positivt tänkande att göra? Ingenting. Gnäll, självömkan, flykt från ansvar, avundsjuka och negativism är själva grunden för vänsterns existens. Det är ett absolut faktum. Självklart förnekar vänsteranhängarna detta, men det är uppenbart för den som har ögon att se med.
Otroligt att man kan vara så förgrämd och negativ,
negativ innan man fyllt 40…
Filosofinörden påpekar (enligt min förenklade tolkning iaf):
Motsatsen till att vara realist är inte att vara positivist eller optimist.
Realism – Idealism: En realism handlar om att utgå från hur världen ser ut och anpassa sitt tänkande och handlande efter det. Och det är vad Ehrenreich förespråkar i slutet av "Gilla läget". Motsatsen Idealism är när man utgår från sitt tänkande och försöker förändra och anpassa omvärlden (eller i alla fall sitt liv) efter hur man vill ha det. En idealism handlar om att betona kreativitet och inre drivkrafter. Att ha drömmar och förverkliga dem.
Det ena eller andra är inte mer rätt, en väl avvägd kombination borde vara vettig. Själv drog jag från idealism mot realism efter att ha blivit insatt i resursfrågorna. Båda kan vara groteska fel använda, idealisten kan bli verklighetsförnekande luftslott (The Secret) och realisten kan bli direkt cynisk. Att hävda att idealism är dåligt och bara förespråka realism tror jag skulle ta kol på själen hos de flesta.
Positivism är en filosofisk riktning som handlar om att grunda tänkandet på empiriska data, något som blev modellen för det naturvetenskapliga tänkandet (och förespråkades inom de andra grenarna också). Så positivismen kan sägas ligga nära realismen.
Optimism och pessimism är ju mer beskrivningar av förhållningssätt och förväntningar.
Positivism/optimism fick mig att tänka på följande angående överetableringen av köpcentrum i Skåne.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article371417/Handelsbubbla-vantas-spricka-.html
"Men Peter Warming, som ansvarar för utbyggnaden av jättecentret Emporium i Hyllie, gör sitt bästa att vifta bort de dystra utsikterna.
– Jag är inte ekonom, jag är optimist. Ingen vet hur läget är när det står klart 2011, säger Peter Warming."
Förövigt kul att träffas igår!
/Tillsats
Joo… hade den här med i ett arbete under vår HRM kurs… well… its too fucking true och det finns ju en orsak att folk som har varit arbetslösa länge fortsätter att vara det… de orkar itne vara possitiva förrän de fått ett arbete…
Själv brukar jag beskriva mig som en "optimistisk pessimist"; jag förutsätter och tänker åtminstone tanken att det mesta kan gå fullständigt åt skogen, men har lärt mig att det på det hela taget oftast inte är någon som dör om det gör det heller.
Om man bara har någorlunda mental förberedelse ordnar det sig alltid i slutändan. Dessutom kan man på sikt oftast värdesätta själva resan, eller åtminstone lärdomarna, även om man själv gjort eller drabbats av andras fiaskon.
Och bara för att det inte bara går upp – utan också går ned ibland – behöver man inte vara ledsen och deprimerad för det. Att släppa prestigen, inse att man är människa även om man misslyckas – och att lära sig skratta åt sina egna patetiska misstag – är oerhört livgivande.
Framför allt bör man skaffa sig både en mental, ekonomisk och materiell beredskap för att allt inte alltid utvecklas enligt något slags "best case scenario". Med det sagt undanbeder jag mig tolkningar om att man behöver bosätta sig i en självförsörjande atombombssäker bunker med en lastpall konserver. Att köpa sig en hemförsäkring, brandvarnare, förbandslåda, skaffa en liten ekonomisk hushållsbuffert och att analysera risker innan man skuldsätter sig eller gör stora investeringar är varken särskilt betungande, svårt eller extremt.
Dessutom bör man sätta saker och ting i proportion. Om det värsta som kan hända en är att man blir av med sina besparingar, tvingas sälja sin bil eller flytta har man ur internationellt och historiskt perspektiv mycket små problem som människa på denna planet.
Därmed inte sagt att det är särskilt upplyftande just när det händer…
/Morgonsur
http://morgonsur.wordpress.com
@Janne 19:11
Positivism ÄR inställningen att man skall hantera de sociala och psykologiska vetenskaperna med metoder likande de naturvetenskapen använder.
Positivism handlar INTE att vara positiv eller ej, inte ens nära.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Positivism
Så, Jannne 19:11, konsultera google innan du raljerar alltför mycket.
/J
21:24:
Överklass och traderdrängar förnekar sig aldrig. Redan August Strindberg formulerade 1884 detta överhetstänkande mycket träffande. Så här skrev han om avundsjukan:
"Avundsjuka är bara överklassens fula namn på rättskänsla"
Å andra sidan var Strindberg inte riktigt frisk. I förvirrat mentalt tillstånd och kanske ett rejält absintrus kan han ha haft problem med både omvärldsuppfattning och gränsdragningar mellan skilda begrepp.
Eller så skämtade han bara, den gode August. Han hade ju humor, och även om poängen är billig så kändes den säkert trösterik för någon avundsjuk stackare 1884. För i ärlighetens namn fanns det ju betydligt större anledning att vara avundsjuk på den tiden än det gör idag.
"Överklassen är bara de avundsjukas fula namn på dem som ej nedlåta sig skylla eget missnöje på andra"
Hr. Agaton Strandberg
Jag tycker att det är okej att Cornu använder ordet positivism som han gör. Skit samma att det finns en annan betydelse inom filosofi, psykologi och samhällsvetenskap. Det är ändå inget informativt begrepp i de sammanhangen (vadå positiv?) så ordet är lämpligare så som Cornu använder det än så som filosofer och samhällsvetare använder ordet. Samhällsvetarna kan gott försöka finna en ny och mer informativ benämning på det som de talar om. Eller acceptera att positivismen är en ganska trött teori eller hållning som få finner skäl att bekänna sig till. Och att det finns många begrepp som används olika i olika sammanhang.
@22:54
Fortfarande bland det dummaste jag läst på länge. Wikipedia eller ej.
17:30
"16:12, som hon visat så påverkar inte positivt tänkande ditt sjukdomsförlopp. Det är en myt."
Eh? Du säger alltså att placeboeffekten är en myt?
Det finns ca 40 st sjukdomsdiagnoser där placeboeffekten fungerat. De allra flesta av dessa är psykologiska sjukdomar eller andra tillstånd som utgår från hjärnan.
T ex finns det ingen placeboeffekt hos cancerpatienter. Du kan inte hoppas bort din cancer. Om alla cancerpatienter dock är positiva, så kommer ju positiva patienter överleva. Och alla som dör var också positiva. Men de som dör kan inte vittna om "jag var positiv och jag dog ändå".
Det verkar som att Steve Jobs dog för att han hade en för positiv inställning. Den form av bukspottskörtelcancer han dog av är egentligen inte särskilt dödlig om man ser till att snabbt operera den, men Steve Jobs försökte kurera den med alternativa metoder och en specialdiet! Det är sannolikt bara därför han inte längre lever.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-sorgligt-att-steve-jobs-fick-en-sa-tvivelaktig-behandling
Men Steve Jobs hade någon filosofi om att man måste vara förtröstansfull om att saker fixar sig. Jag minns inte var jag läste om detta, men det kanske någon annan här gör?
Om Steve Jobs hade varit lite mindre förtröstansfull om att saker skulle fixa sig och sett till att bli opererad i tid så skulle han kunnat levt i trettio år till.
Vad som händer i din hjärna påverkar din fysiska kropp, och tvärtom.
Säger absolut inte att du kan "tänka" bort cancer, men det är viktigt att förstå att yttre stress påverkar din psykologi, vilket i sin tur kan påverka din fysiologi, vilket kan resultera i sjukdomar. (biopsychosocial model)
"Placebo effects can last for a long time: over 8 weeks for panic disorder,[95] 6 months for angina pectoris,[96] and two and half years for rheumatoid arthritis."
http://en.wikipedia.org/wiki/Placebo#Brain_and_body
Skulle du kalla sådana resultat oväsentliga?
Nej, det är inte oväsentligt. Men det handlar inte om att bota sjukdomarna, utan om att personen upplever sig som frisk(are). När det gäller dödliga sjukdomar så hjälper det inte att uppleva sig som friskare. Man dör ändå.
Och att stress sänker immunförsvaret vet "alla". Men man behöver inte vara stressad bara för att man inte försöker vara positiv. Att försöka vara positiv när man inte är det kan i själva verket orsaka stress. Ofta är det väldigt positiva människor som bränner ut sig.
"Så lurar du dig själv att springa snabbare"
http://di.se/Artiklar/2011/10/19/248258/Sa-lurar-du-dig-sjalv-att-springa-snabbare/?tr=294744&rlt=1
Ännu ett exempel på hur hjärnan påverkar din fysiska kropp.
Cornucopia:
Sent svar. OK, lite klumpigt uttryckt. Jag har egentligen inga direkta invändningar mot de tankar och idéer om den ekonomiska utvecklingen som förs fram här, men jag kan tycka att t.ex. Nicole Foss har alldeles för lite tilltro till människors förmåga att organisera sig, samarbeta och hantera nya situationer. Hela survivalistprylen andas väl också lite BAU?
Vad gäller Foss har jag aldrig sagt att jag tror att hon får helt rätt, vare sig i timing eller omfattning. Jag tänker helt enkelt positivt här.
Sällan någon prickar allting rätt.
Att använda begreppet Positivism i betydelsen "försöka se positivt på allting" är väl lite dumt ändå? Det är inte precis något obskyrt ord som bara används av en liten skara filosofinördar, det är väl förankrat i samhällsdebatten sedan ett par hundra år tillbaka.
Om det inte varit för att den här bloggen faktiskt handlar om politik och samhälle hade man kunnat bortse från det, men om man vill nå fram till andra som diskuterar samhället, dess politik och dess funktioner så skulle jag nog vilja hävda att det är mer konstruktivt att använda befintlig begreppsvärld än att definiera sin egen.
Som någon tidigare konstaterat så är realism lite förenklat det som positivism (i den betydelse ordet haft sedan 1800-talet) handlar om.
/J
Jag kör tillsammans med Cornu mer än gärna över den etablerade användningen av ordet positivism, eftersom den är så oerhört intetsägande, för att inte säga missvisande. Positivismen försöker begränsa de lovliga vetenskapliga metoderna och det är verkligen många som finner det allt annat än positivt. "Positivismen" borde då man säger nej till en massa väl etablerade metoder för kunskapsinhämtning snarare kallas negativism.
Att kalla den vetenskapsfilosofin för positivism är som att kalla högerpolitik för "right". Den sortens övertalningsdefinitioner är kul för de som är höger respektive "positivister", men mindre kul för de som är vänster och de som ogillar vetenskapsfilosofisk "positivism".
Viktigare är dock att ordet positivism så som Cornu använder det vore alldeles självklart om det inte vore för den tämligen korkade vetenskapsfilosofin som kallar sig positivism. Varför skall ett viktigt begrepp behöva stå tillbaka för att det finns ett korkat namn på en korkad idé inom vetenskapsfilosofin?
Stå på dig Cornu!
Göran Crafte, det är inte jag som driver frågan om vad positivism är. Det är några akademiker på bloggen som sätter i halsen.
Finns ju massvis med vetenskapliga termer som har en annan betydelse i dagligt tal och som vanligt folk förstår.
Exempelvis energi. Att förbruka energi. Man kan ju dock inte förbruka energi, bara omvandla den, så skall man vara vetenskapligt korrekt borde man prata om en persons eller hushålls eller TV-apparats energiomvandling, inte energiförbrukning. Dessutom är exergi ett mer lämpligt ord för det vi använder energi som i dagligt tal. Men alla fattar ändå och de teoretiska fysikerna har vett nog att hålla käften. Oftast.
Annat är det "hur mycket väger du?" "80 kg". Korrekt är "hur stor massa har du?" "80 kg". Vikt mäts väl i Newton, medan massa mäts i (kilo)gram.
osv osv osv.
Finns begrepp inom teknik också, t ex inom hållfasthet där daglig betydelse skiljer sig från den tekniska betydelsen.
Det väsentliga är om majoriteten fattar eller ej. Vettiga akademiker fattar också även om de kräks.
Många av argumenten här är väldigt svartvita, dvs antingen är man optimist och glad, eller pessimist och redo för självmord.
MIN tolkning av filmen är inte att man ska gå och deppa, och att allt går åt helvete, utan att allt går åt helvete om man håller för ögonen, öronen och skriker "allt är bra" för att man inte vill ta itu med de problem som trots allt finns (vare sig vi snackar världspolitik eller min hemekonomi).
Som alltid gäller det att hitta en balans. Man ska inte skrika "vargen kommer" hela tiden, men man ska vara medveten om att vargen finns, och kanske investera i ett bra stängsel eller i alla fall diskutera behovet av skyddsjakt. Bara för att det finns varg innebär inte det att alla småbarn automatiskt blir uppätna. Låtsas man att vargen inte finns däremot, kanske folk och fä stryker med i onödan. (fast nu var detta bara en liknelse, tänker inte ge mig in i den inflammerade vargdebatten i övrigt).
Det som filmen tar upp är den trend i samhället, som även jag tycker mig se, att man låtsas som att det inte finns några problem, eftersom problem i regel kostar pengar att lösa. Om man bortser från problemen kan man u hoppas att de blir någon annans problem, belastar en annan budget. Ta tågunderhåll och snökaos som exempel. Så länge det inte finns snö och så länge tågen lever på tidigare skött underhåll så är allt bra. Men förr eller senare träffar skiten fläkten, men jag blir ingen hjälte på jobbet om jag kräver pengar för underhåll NU.. bättre om jag kan visa mig effektiv och spara. Kanske har jag till och med befordrats när skiten väl träffar fläkten, och därför kan ge min efterträdare skulden.
Det är klart man ska vara positiv och ha ett glatt humör, men det är lättare att vara positiv och glad när man vet att man är förberedd och redo för framtiden. Att inte vara redo, och låtsas som att allt är bra, fast man VET innerst inne att det inte är så, är knappast hälsosamt – snarare ångestframkallande.
Cornucopia: Har du någon källa på att det inte finns någon placebo-effect för cancer? Det skulle vara väldigt kontroversiellt att göra en studie om detta. Det jag läst verkar det finns tecken på att placebo har en viss effekt.
Cornucopia:
Alltså, jag köper alla de grundläggande delarna av resonemanget och tvivlar inte på att vi står inför stora problem. Det jag undrar över är om det inte finns några förslag på lösningar som är mer kollektivt orienterade? (Mina utsikter att göra mig skuldfri och självförsörjande inom det närmaste är nämligen ganska små.)
Ja, man fattar vad Cornu menar med Positivism. Jag tror att de som tycker att det inte spelar någon roll att ordet redan har en helt annan betydelse underskattar den betydelsens spridning, och därmed hur mycket man gör bort sig och inför hur många om man använder det som i det här inlägget. Jag har försök åskådliggöra detta, men det är såklart upp till var och en att avgöra hur man vill bli betraktad och hur mycket man vill bry sig om det. Sättet som ordets ursprungliga betydelse sablas ner av vissa här känns dock en smula normalbegåvat.
All ens kompisar kanske fattar vad man menar om man benämner sin datorlåda som "hårddisk", men ingen insatt kommer att ta en kommentar från någon som omnämner datorn så på allvar i en diskussion om datorer.
/J
Cornu kan nog med fördel när han talar om positivism påpeka att han inte avser den vetenskapsfilosofiska teorin, tills de flesta har vant sig vid den innebörd som han avser. För det är klart att det lång tid framöver kommer vara akademiker som knorrar och gnyr när man använder ordet positivism på det sätt som Cornu gör. Det kan nog ta tio år innan alla har vant sig vid den nya innebörden.
Göran, man anar ett visst akademikerförakt, är det möjligtvis kombinerat med en uppfattning att boklig bildning inte är något vidare? Synd i så fall, eftersom en debatt blir bättre och mer fruktsam ju fler olika infallsvinklar som är med, förutsatt att alla är respekterade av varandra.
Det är fullt möjligt att du har rätt i att ordet positivism helt kommer att ändra innebörd, sånt händer hela tiden och är varken bra eller dåligt.
/J
# 14.00 och 16.28
Världssituationen vi befinner oss i är klart besvärlig och våra politiska partier klarar inte av att diskutera verkligheten sådan som den verkligen är. Vi skulle behöva ett sammanhang i vilka man kan diskutera verkligheten på ett både idealistiskt och realistiskt sätt. Det är tänkbart att Cornu skulle kunna driva en sådan diskussion, men om han inte klarar av att hålla tungan alldeles rätt i mun så kan det bli antingen för tungomålstalande pk-idealistiskt eller för rå-cyniskt. Det är bra att Cornu håller på med det han håller på med och jag vill vare sig se honom gå ner sig i ett pk-idealism-dike eller ett rå-cynism-dike. Men visst skulle vi behöva en intelligent diskussion av verkligheten sådan den faktiskt är och kan vara!