Jag skriver mycket om de stora förändringar vi just nu upplever eller har framför oss. I sig är inte förändring något nytt, utan ständigt pågående. Och det är ofta först i historieboken som de framstår som dramatiska. IT-kraschen var ett exempel på något som idag låter mer dramatiskt än det var då. Då var det som vanligt. En dag i taget.
Vi upplever skuldkriser, tillväxtens gränser, resurskriser som peak oil, den “underbara” arabiska våren mm, och förändringstakten förväntas öka framöver (Dennis Meadows, Lester Brown).
Förändring innebär alltid möjligheter. Speciellt för de som står vid sidan om eller har livet framför sig och vågar visa framfötterna och ta för sig. Förändringens förlorare är alltid de som har, även om de anpassningsbara bland dessa klarar sig utmärkt. Men i grunden innebär det att de som kämpar emot mest är makthavarna, dvs politiker, journalister och storkapitalet. Det ser vi tydligt med skuldkrisen och BIGPIS FUK US-länderna, aktuellt med Greklands förestående statskonkurs. Det är politrukerna och makthavarna som med näbbar och klor kämpar för business as usual och ett bevarande av rådande system. För det är gamla lönnfeta gubbar som har mest att förlora på att euron kollapsar eller bankväsendet kastas in i en ännu värre kris.
För ungdomar innebär det bara en möjlighet. Exempelvis är deflation en fantastisk möjlighet för ungdomar, de som ännu inte har (skulder). Men förändringen från inflationssamhället till deflationssamhället kan förstås vara katastrofal för de besuttna, de som satsat sin kreditvärdighet på inflationssamhället.
På finansmarknaden hittar man aktörer som lever på förändring. Exempelvis traders.
Ett klipp från BBC med britten (?) Allessio Rastani seglar runt som en löpeld, t ex hos bloggrannen Musik @ Centrifugen eller Zero Hedge. Detta är nog bland det mest brutalt uppriktiga ni kan se ifrån gammelmedia idag. Ouch.
Alltid uppfriskande med personer som inte är beroende av andra utan kan säga som det är. Extra roligt är att se studiopersonernas reaktioner efteråt. Hugh Hendry-nivå på ärligheten från Rastani. Sällan någon är så uppriktig. Rastani har fått en rejäl uppsving när det gäller uppmärksamhet efter detta. Gammelmedia är alltid äldst. Påminner lite om när jag sade mitt till Rapport om bostadsbubblan i somras. Sådant ger uppmärksamhet.
Allessio Rastani |
Rastani finns förstås officiellt på Twitter, Facebook och har även en egen blogg, Leading Trader, där han förklarar sig ytterligare. Bland annat kan vi läsa att 30-talets depression i USA skapade fler miljonärer än någon gång i historien. Inte ens IT-bubblan skapade alltså fler miljonärer.
“Most people only remember the 1930s depression for one thing only: the stock market crash. Well guess what? What is not commonly known or commonly taught is that the ’30s depression made some people millionaires. It is a known fact that more millionaires have been made in the 1930s depression than at any other period of time in history!“
Möjligheten i förändring som sagt.
Men de besuttna fruktar förstås förändring. För det är vid förändring som yngre, snabbare och hungrigare personer tar över. Allessio Rastani är för övrigt 35 år, 6 år yngre än den här gamla gubben som skriver detta blogginlägg.
Från maktens håll kan vi aldrig förvänta oss sanningen, utan förändring och problem måste förnekas. Det är upp till fristående aktörer att säga som det är. För ingen annan kommer göra det.
Så sitt nu inte och bli deprimerade över de tider vi står inför, även om det inte är dem Rastani talar om – han fokuserar på marknaderna. Peak oil, tillväxtens gränser, paradigmskiften i ekonomin etc innebär fantastiska möjligheter för den som inte håller fast vid det gamla. Det gäller bara att sluta kämpa emot och omfamna förändring istället för att stoppa huvudet i sanden. Det är så man går vidare.
42 kommentarer
Det har aldrig varit så viktigt att följa händelseutvecklingen i världen som nu.
Kan även rekommendera senaste Hardtalk på BBC. Kenneth Rogoff intervjuas av Stephen Sackur. Lär som sagt bli många förändringar. Vi kan ju alltid hoppas det blir bra…
Men vad ska man göra med sina pengar?? Hjälp!! / Johan
09:49, hur det går är individuellt och upp till dig själv. Det kan bli bra eller dåligt, du avgör.
Johan, prova bankontot så länge.
Men vad händer om vi får en väldig ökning i inflationen? Då äts pengarna upp även på banken. Är det då ädelmetallerna verkligen kommer att ta fart?
Det har tjatats väldigt mycket om inflation. Ja, vi har monetär inflation. Men vi har också ett kraftigt deflationstryck som tar ut det hela. Avgörande är vart de nytryckta pengarna tar vägen. Likviditetsfällan, ni vet.
Härligt Cornu, vilken entusiasm och positivism! Blir genast mycket roligare att läsa 🙂
mvh
6a 68
En stor förändring blir att beräkningar (gissningar) av hur stor tillväxten blir, kommer att ersättas av beräkningar (gissningar) av hur stor recessionen blir…
Yeah, a Zero Hedge perspective, men sorry Cornu – det funkar inte så. Det kommer att lösa sig och världen kommer inte att gå under. Killen bara tänker på hur mycket han kommar att dra in när det väl krascha så han är inte allts intresserad av lösningar (cognitive dissonance heter det).
kman
Jag ser inte var någon skrivit eller sagt något om att världen kommer gå under? Fler (nya) miljonärer kanske är jordens undergång om man är kommunist. Var det så du tänkte?
Känns som du la ut den här som ett svar på alla som hackar på dig för att vara domedagsprofetisk. Visst är förändringar generellt möjligheter, i alla fall för dom som är friska, unga och skuldfria, men när dom i allmänhet inte ens följer verkligheten utan sitter och tramsar på Facebook istället så kommer dom att missa alltihop, dom kommer att upptäcka det först när hyllorna på ICA Kvantum gapar tomma en dag, men då är det kanske för sent redan.
Alltså, skit i dom som klagar på att du är för pessimistisk, personligen tycker jag du är för glättigt optimistisk ibland, en faktor jag sällan ser i resonemangen är t ex den psykologiska. Vad händer när fårket, folket faktiskt fattar att dom är lurade av allt och alla, och att det enda ledarskap dom kan lita på är sitt eget? Kaoset kommer att bli fullständigt, på det globala planet, men också på micronivån i Flumträsk eller Möramö, alldeles oavsett hur mycket/lite vi peakat när det gäller resurserna och alldeles oavsett hur mycket/lite det gigantiska Ponzi Scheme vi kallar finansvärlden pajar.
/Tompan
______ Inför framtiden som levereras av peak oil de flesta blir trots allt fattiga. Jag hävdar att vi som är utlänningar kommer att psykologiskt klara vägen mot nyfattigdomen bäst. Vi har upplevt den i våra hemländer, det blir så att säga återgång till barndomsminnen.
Angående deflation så tycker jag att ditt argument blir något ensidigt. Deflation är farligt! Med en deflation i ekonomin kommer investeringarna att minska vilket kommer att påverka utvecklingen av ny energibesparande teknik och utveckling, jobb, löner osv. Risken finns även att man hamnar i en deflationsspiral vilket som ju är förödande för alla i det längre perspektivet…
grotta gärna ner er i denna…
http://web.mit.edu/krugman/www/spiral.html
mvh
6a 68
Nja, Tompan, det behövs lite pepping ibland så åtminstone bloggläsarna ser möjligheter.
Sedan skiljer sig utfallen rejält. Jmf Island och Grekland. London och New York. Mycket handlar om vad man har för samhälle. Hur det blir i Sverige blir unikt för Sverige. Oron blir nog generellt större ju sämre (generella) välfärdssystem man har (London, Grekland) i kontrast mot t ex Island.
Men visst kan det bli lite generalstrejker, demonstrationer, upplopp etc lokalt i geografi eller tid. Övergående problem.
Att relativt få blev miljonärer under 30-talets depression är ju såklart jättekul å jättefint för det lilla fåtalet. Det stora flertalet blev antingen helt utblottade, blev av med jobbet, blev sjuka eller tog livet av sig etc etc.
Att nu i denna "förändring" finns såklart de med "framfötter" och som kommer bli miljonärer och det är ju förstås också jättekul och jättefint för det lilla fåtalet. Men den stora massan har alltså ungefär samma system att vänta i framtiden. En herre och en massa tjänare.
Vad den uppriktiga brittiske tradern inte nämner är att under depression, eller "förändring" som det nu heter, är att det ur denna förändring alltid dyker upp jävligt obehagliga figurer som vill annat. Hitler, Stalin och Mussolini är ju några kända namn från den historiska "förändringen".
Same old story upprepar sig. Gång på gång.
Angående hur det blir hade de en mycket intressant artikel i Contra (tyck vad ni vill i övrigt) om hur rättssystemet i Sverige byggts om efter Sovjetisk modell med start 1970. Vi har nu ett toppstyrt gungfly fyllt av generalklausuler som sätter traditionell rättssäkerhet ur spel. Myndigheter och makthavarna kan i princip göra vad de vill i och med dessa.
Jag håller med C i detta inlägg men nu när förändringsvindarna kommer att blåsa hade vi varit väldigt behjälpta av att ha kvar ett rättssystem värt namnet. Det känns som om väldigt många har gett upp förtroendet för rättssystement och det är väldigt allvarligt. Det märker man även på kommentarerna här.
/Glöm aldrig att sossarna vill införa socialism med reformer och har kommit en bra bit på väg både här och i EU!
Övergående problem? 🙂 Ja förmodligen, så småningom. Men risken för att vi får en stor konflikt i världen, är större än att vi inte får det. Man behöver inte vara historiefanatiker, för att se hur människor löst tidigare situationer som dessa. USA som är lika hårt drabbat som Europa, lär inte göra som Sovjetunionen. Risken är att dom blir som elefanten i porslinsbutiken när krisen drabbar dom med full kraft.
Lär bli mycket äta eller ätas.
En bra bok att läsa är "Mumbo-jumbo , hur skitsnacket erövrade världen". Den beskriver hur världens politiker, dom som vill leda oss, blir allt ytligare och diffusare. Deras planering och visioner för framtiden sträcker sig några veckor framåt, inte längre.
Boken tar sin avstamp 1979, då framträdde dom sista politikerna som hade en klar ideologi om hur dom ville förändra samhället, Ronald Reagan, Margareth Thatcher men även ayatollah Khomeini i Iran. Sedan dess har det bara gått utför.
Dom sämsta politikerna, värsta skitsnackarna senaste decennierna har enligt författaren till boken varit Tony Blair och Al Gore.
För svensk del skulle jag vilja infoga Annie Lööf och Gustav Fridolin till denna skara. Jag är inte imponerad av dessa broilers som mest verkar vara intresserade av makt utan att ha något vettigt att säga.
Tompan, du har rätt. Cornu som bloggägare är smart och gräver inte ner sig i något speciellt och är också en trader. Psykologin är viktig och när det stora flertalet ser den permanenta nedgången, med något som liknar stenåldern som bästa slut, blir det ett annat tänk.
Att möta förändring är en nödvändighet för överlevnad och har alltid varit så under mänsklighetens historia. Så kommer det att fortsätta också.
Men för att kunna förändra sig måste man kunna se också. Se att en förändring står för dörren och ha verktyg för hur man hanterar den.
Men den överväldigande majoriteten är fastlåsta i de redan existerande strukturerna och kommer att finnas kvar där av en mängd olika orsaker, t ex skulder, "måste" leva ett visst liv, ointresse för anat än Idol, samhälleliga påbud, politisk hjäntvätt etc etc. Listan kan görs hur lång som helst. Samtidigt saknar man verktygen för att vara flexibel.
Följden blir att det sitter väldigt många i samma båt idag. Världen är sammanlänkad på ett annat sätt än för 100 år sedan och den sociala konformiteten är stark trots allt prat om dagens individualism. "Alla" har t ex varit med i kreditbubblan, så när det går utför är alla med. Eller ta den politiska konformiteten där allt egentligen handlar om några kronor hit eller dit.
Så massan är tyvärr rökt och får vackert ta förändringen rakt upp i mumindalen. De får fortsätta betala på det ena eller det andra sättet medan det enda som ändras är maktstrukturerna. Dock kommer vissa individer att kunna klara sig bättre än massan. Men för att se ljuset krävs det insikt.
Jag körde klippet med googles textningsversion på svenska där kom sanningen fram ännu bättre…
"-I´m a trader."
"-Jag är en förrädare." lol!
Testa själv det fanns en hel del översättningsgodis.
Mycket nöje!
Egoism och åter egoism. Roffa åt sig, lägga skambud osv. Det skulle inte skada att läsa lite av David Korten eller Tomas Greco säger. Jag tror de ligger betydligt närmare sanningen.
/Farfar
Deflation bra för ungdomar. Kanske det. Katastrofalt för samhället som helhet är det i alla fall. Låt mig citera Paul Krugman:
This is probably a good time to point out something that should be widely understood: inflation and deflation are not symmetrical. Four percent inflation does very little harm; four percent deflation is a disaster. Why? Three reasons:
1. The zero lower bound: you can always raise interest rates, but you can’t cut them below zero, so deflation means significantly positive real rates even in the depths of a slump, making monetary stabilization much harder if not impossible.
2. Nominal wage rigidity: it’s hard to get wage cuts — always has been, and always will be. So deflation messes up labor markets.
3. Debt: deflation is always contractionary, because it redistributes wealth to creditors and away from debtors, who are almost by definition more likely to be spending-constrained. And in the euro context this means that imposing deflation on debtor countries worsens the downward pressure on the European economy.
Ja Arvid, titta bara på Japan de senaste 20 åren. Rena Mad Max-samhället.
Så hur skall man möta det här och komma ut på andra sidan i sådär bra skick?
Nu är jag bara en fattig norsk student i Sverige, så det är inte jättemycke cash jag har på banken. Men jag har en ide om att det är lönt att ha mest möjligt av pengarna i norska kronor åtminststånde en viss tid framåt.
Sedan hade jag tänkt köpa gull och silver och bara sitta med det i en del år. Ser inte för mig att den här krisen kommer til att va över på ett par år, men hellre att det blir många år med kris. Det tar inte slut förän politikerna måste ge up, och när den tid kommer är inte FIAT-pengarna värd något alls. Men aktier kommer vara billiga mätt i P/E och dividend-yield. Men ingen kommer vilja köpa dom då…
Jag tänkte direkt på Lars Wilderäng när jag såg klippet, mycket riktigt var det kommenterat här. Det var inte så mycket vad han sa, för även om Lars nu låtsas som att han och Rastani håller ned varandra så gör de inte det.
Utan tvärsäkerheten i uttalandena. Han hade poänger Rastani, det var inte hans obekväma sanning folk reagerade på, den har sagt förr Rastani är knappast ensam.
Rastani tycker alltså att man ska fly till dollar och amerikanska statspapper, låter det som Cornucopia?
Lars och Rastani är lika varandra, men inte som Lars tror.
Helt rätt och riktigt 14:35. Det handlade om den raka ärligheten och tvärsäkerheten i uttalandena. Det får man sällan se i gammelmedia eller från någon som är anställd av någon annan.
Kortsiktigt vid börsras så stärks USD och amerikanska statspapper, det vet vi från 2008 och de flesta dagar där OMXS30 faller mer än någon procent.
Antar att du menade "med" och inte "ned".
Klippet gör succé på youtube, och ligger nu på 370 000 visningar efter en dag. Andra intressanta ekonomiklipp ligger som bäst och skvalpar runt 40 000 – 80 000 visningar efter veckor eller månader på sajten.
/Johanneberg
Och hans egen site är nere…
"Error establishing a database connection"
Vore väldigt roligt om det är en "Yes Man" 🙂
Att ha Japan som det positiva föredömet, en 20 år lång balansräkningsrecession, är att sätta ambitionerna ganska lågt. Det duger inte.
Cornu – Allessio Rastani pratar i klippet om att vara beredd och veta hur man investerar/spekulerar i denna nya ekonomi vi är på väg in i. Han nämnde bland annat att man ska skydda sina tillgångar via bland annat hedgestrategier och "treasury bonds". För oss som inte läst en enda poäng ekonomi på högskolenivå, skulle du inte kunna knåpa ihop ett inlägg som beskriver några lämpliga strategier i recessionstider? Alla här vet nog vad ett bankkonto är, de flesta känner till negativa positioner genom derivat och blankning, men det finns nog många här (inklusive mig själv) som inte vet vad en statsskuldväxel är och hur den fungerar, eller vad hedgning är… man kan ju såklart låna en bok på ämnet, men här har du en fin möjlighet att utbilda din trogna läsarskara.
Och vart ska de stora investerarna, hedgefonder osv., hoppa sen då, efter dollar och amerikanska statspapper ?
Med utgångspunkt från att detta är ett end-game, då förstås.
Vad är ditt handfasta råd till folk som inte håller på med, har tid med, eller vill ge sig in i ditt finansjonglerande ?
/Freddy
Telegraph har grävt fram lite bakgrund om "börsmäklaren" Alessio Rastani. 🙂
"He is a business owner, a 99pc shareholder in public speaking venture Santoro Projects. Its most recent accounts show cash in the bank of £985. After four years trading net assets are £10,048 – in the red.
How a man who has never been authorised by the Financial Services Authority and has no discernible history working for a City institution ended up being interviewed by the BBC remains a mystery."
Han låter för övrigt amerikansk och inte brittisk.
Ouch… Kul så länge det varade.
Men vad ska man säga om att studenter idag har bristande källkritik, om inte ens BBC kan kolla sina källor innan de tillåts sändas live. 😀
Jacob, vad har hänt? Telegraphs artikel säger väl ingenting. Den som t ex kollar upp mig hos Skatteverket får inte reda på ett dyft av intresse.
Förtydligande: Kapitalförsäkringar och brist på förmögenhetsskatt innebär att man inte kan säga något baserat på offentliga taxeringsuppgifter.
Jag tänkte just fråga samma sak som Magnus 17:03. Massvis med intressanta begrepp som kunde översättas och förklaras!
Bluffen avslöjad
http://e24.no/boers-og-finans/bloeffet-traderen-bbc-og-en-hel-verden/20103600
en halsning fran rupert till alla er: hoppa till 31:00
@Farfar
Skambud existerar inte, det du försöker sälja är helt enkelt inte värt mer än någon är beredd att betala för det.
/Farmor