För er som trots fallande priser på bostadsmarknaden inte kan vänta med att köpa en bostad, så kan det vara värt att komma ihåg att det är köparens marknad. Man kan vara tålmodig och man kan lägga skambud. Speciellt gäller detta för lägenheter, som knappast kan ses som unika objekt.
Många rapporterar om att mäklarna ringer och tjatar om att man skall ändra (höja) sitt bud. Det är ett utmärkt tillfälle att påminna mäklaren om hur marknaden är just nu. Ett förslag till konversation nedan.
“Hej, det här var Magnus Dahlgren, Svensk fastighetsförmedling. Du har lagt ett bud på 2.2 miljoner på en lägenhet vi har till salu till ett acceptpris på 2.6 miljoner.”
“Ja, det stämmer, vad vill du? Jag är upptagen med något viktigt.”
“Jo, det är så att säljaren inte accepterar ditt bud, du skulle kanske kunna ändra ditt bud?”
“Javisst kan jag det, 2.1 miljoner kan jag ge.”
“Nej, jag menade att du kanske skall överväga att höja budet?”
“Nej, 2 090 000 kronor är jag nu beredd att ge. Det är inte det att ert objekt är unikt, och jag har lagt bud på flera andra fina lägenheter.”
“Men det här rör sig faktiskt om ett unikt objekt. Köp nu eller bli utprisad för evigt.”
“OK, du kan få 2 080 000 kronor för lägenheten. Se nu till att göra ditt jobb och övertyga säljaren att sänka sitt pris. Annars blir det ingen provision för din del. Det är faktiskt köparens marknad och det finns över 2000 andra lägenheter till salu. Uppfyll nu din lagstadgade plikt som mäklare och framför mitt nya bud på 2 070 000 kronor till säljaren. Var det något mer?”
Ifrån provinsialblaskan Göteborgs-Posten och den bostadsmarknad som fortfarande är starkast, dvs Göteborg rapporteras det om att det är allt trögare att sälja nyproduktionen, men att byggbolagen går med runt om bara hälften av bostadsrätterna säljs. Andra halvan blir den konkursfähiga föreningens problem. 50% av köparna ute i skärgården (ön Hisingen) är tydligen också födda på 80-talet, så det handlar mycket om hög belåning av de nybyggda lägenheterna då yngre sällan har något kapital med sig in i bostaden.
Byggbolagen förnekar föga överraskande att det skulle vara några problem. Kanske inte för dem, men problematiskt blir det för föreningarna med tomma lägenheter som de får köpa från byggbolagen.
62 kommentarer
cornu,
jag tyckte det var ganska bra att de stod tomma lägenheter i vår "nya" förening. Byggbolaget fick stå för avgiften för alla de tomma lägenheterna under de två år som de stod osålda. Samma intäkter men lägre driftskostnader.
mvh,
Bostadsbubblan är svårare ätt knäcka än Guldbubblan tydligen. Många är ovilliga att bo på gatan!/Oppti
Bostadsbubblan är redan knäckt. Det tar bara som vanligt några år för priserna att falla, medan aktiemarknader och råvarumarkander kan falla på några dagar.
Talande exempel från Lasse Kongo
Anonym sa…
Ni som säger att det är så dyrt, att folk inte har råd och måste flytta. Säg att jag köper en lägenhet för 4 miljoner (lånar 3,4 miljoner). Ränta på 4,14 procent (bundet 5 år med sbab). Det blir en räntekostnad på 8211 kr netto och så avgift på säg 2 000 kr. Det blir lite drygt 10 000 kr. Och för det lär man få minst 60 kvm i innerstaden (och där kan ju enkelt bo 2 personer, vilket betyder att man betalar ca 5 000 kr i månaden). Vad är problemet, vad kostar era hyresrätter att bo i?
26 september 2011 20:45
———————————————
Anonym 20:45: Suck… Ibland blir man mörkrädd. Problemet är inte att din nuvarande månadskostnad är för hög, problemet är att dina risknivå är helt orimlig. Låt mig hjälpa dig att måla upp ett scenario:
Du bor lyckligt ovetande i din lägenhet till en låg månadskostnad i fem år. Efter fem år ska du sälja. Du sätter ut din lägenhet för 4 MSEK för att "få dina pengar tillbaks". Problemet är nu bara att den rörliga räntan har stigit till 7 % i inflationsefterdyningarna av de massiva stimulanser som stoppats in i ekonomin under åren 2008-2012. De svenska bankerna har dessutom svårt med sin finansiering då en ökad riskpremie på svenska bostadslån gjort den utländska finansieringen både dyrare och svårare. För att minska risken har man fått anpassa sig efter internationella förhållanden och införa amorteringskrav på 30 år för bostadslån.
Svensson som ska köpa din lägenhet räknar på priset på 4 MSEK och kommer fram till att det skulle ge honom en månadskostnad för lånen på drygt 30 KSEK. För att göra saken ännu värre har din bostadsrättsförening insett att de 10 KSEK per kvm de har i lån inte är gratis pengar och har blivit tvungna att höja din månadsavgift med 5 KSEK (motsvarande månadskostnaden för föreningens lån på din lägenhet) till 7 SEK. Lägg därtill kostnad på el, telefon, tv, bredband etc. på 3 KSEK och Svensson kommer nu fram till att den totala månadskostnaden för honom skulle bli dryga 40 KSEK netto. Svensson räknar med att han kommer kunna betala 1/3 av detta (13-14 KSEK per månad efter skatt) och ger dig därför ett bud på 1,3 MSEK (4 MSEK genom tre).
Problemet för dig nu är att även om du skulle ha råd att bo kvar så kan du inte det för trots din finansiella inkompetens (inget ont menat) har du lyckats skaffa fru och tre barn och det funkar inte att bo i en tvåa på 60 kvm i Vasastan. Efter att ha väntat i ett år på ett bättre bud blir du därför tvungen att ta en förlust på 2,7 MSEK och flytta till ett radhus utanför Västerås som du hyr för 10 KSEK i månaden samtidigt som du betalar drygt 20 KSEK i månaden till banken för att om cirka 30 år ha betalat tillbaks dina gamla synder…
Problemet för dig idag är att de flesta smarta människor och de svenska bankerna har insett att detta är ett fullt möjligt scenario, så du måste hitta någon som är minst lika inkompetent som dig själv (inget ont menat) för att få 4 MSEK för din lägenhet för tillfället. En ytterligare komplikation är att även om du hittar en sådan person så sätter bankerna stopp för honom genom att begränsa utlåningen till 5x bruttolönen (dvs max 2,4 MSEK för någon med en lön på 40 KSEK i månaden). Detta eftersom de börjat inse vilken risk de tar med sin utlåning och måste minimera sina kreditrisker (de har dessutom läst att långsiktiga medelpriser i USA har legat på cirka 3,5x bruttolönen).
Hoppas detta hjälpte och lycka till med din "bostadskarriär"!
Lars, mindre lägenhet och mer smågårdar. Vem fan vill köpa ett bullrigt boende för 40 000/kvm ändå?
Är själv född på 80-talet och vi "vann" nyligen en budgivning på ett hus/sommmarstuga. Priset var 100% högre än vad det såldes till för 5år sedan och 50% över utropspriset. Troligen betalade vi några hundra tusen för mycket men vad gör det vi har köpt det för att bo och boendekostnaden blir ändå inte så hög. Alternativ fanns att hyra bostad på orten men man vill ju bo bra och vad är inte det värt. Är ju rätt mycket jobb med att flytta till ett ställe och sedan vänta på att rätt objekt dyker upp till rätt pris och inte som nu bara rätt objekt. I det sammanhanget är några hundra tusen inte så farligt.
Jag är på jakt efter en "smågård", var finns dom? Ser bara objekt på 150ha och liknande på Hemnet, ofta med förbehållet – förvärvstillstånd erfordras.
/Tompan
cornu, om man ska lägga skambud är väl det klassiska knepet annars att man påstår sig "inte ha råd" med mer än 2.2 miljoner. Då slipper man ju förolämpa människor också.
Budgivaren i diskussionen ovan får väl motivera sig med att KPI-inflationen gör allt annat dyrare, så han har råd med mindre och mindre i bud på lägenheten.
Alatheiaton, vem förolämpar vem egentligen? 2,2 miljoner för en lägenhet du inte äger, snacka om förolämpning…
Lars Wilderäng – Varför är du så himla bitter för?
Kommentarer jag fått vid budgivningar i Göteborg.
Som vanligt börjar mäklaren "du är den första jag ringer, har massa andra att ringa till efter dig"
och senare… "ska du inte ta och lägga ett bud nu så vi får igång budstriden?!"
Jag: "Nej jag avvaktar tills du pratat med alla som varit på visning/är intresserade"
Och när man väl pratar med mäklaren några dagar senare har han fortfarande tydligen inte hunnit prata med alla, då lägger jag ett bud en bit under utgångsbudet och mäklaren varnar för att det är mycket dumt att göra detta (precis vad man kan vänta sig av en säljare). 5 min efter mitt bud kommer det ett bud 15 k över mitt. Självklart är det mäklaren som riggat budstriden med fakebud. Jag väljer att inte höja budet, 5 dagar senare har inga nya bud kommit och mäklaren ringer mig och undrar om jag inte ska höja budet. Jag står fast vid mitt bud och tydligen i samband med detta har mäklaren annonserat om en ny visning (eftersom ingen annan var intresserad). Efter det hörde mäklaren inte av sig mer. Skulle gissa på att mäklaren inte delade med sig av tidigare budgivning till dom som kom på nya visningen.
Samma story har jag råkat ut för flera gånger i Göteborgstrakten. Numera utgår jag från att mäklare riggar budgivningen, flera nära vänner har varit inblandade i budgivningar som med största sannolikhet varit fake där högsta budet dragit sig ur.
Fake:ade budgivningar är en stor bidragande orsak till den skeva prissättningen på bostadsmarknaden.
Det är alltid roande att se Cornus läsare försöka hitta på sinnesstämningar eller känslor åt Cornu. Jag har träffat honom i verkligheten och han är glad och trevlig och inte det minsta bitter, arg, sur, grinig eller deprimerad. Däremot väldigt påläst om nästan allting.
Istället är det väl så att folk lägger in sina egna känslor i det Cornu läser. Bittra personer kallar honom bitter.
Stå på dig Cornu. Kom ihåg att personangrepp är bekräftelse på att du har rätt.
Vissa här fjäskar för Cornu, men visst är han bitter och samtidigt en riktig besserwisser
11:11 : Du kan säkert få en flyttfirma att sköta flytten åt dig om erbjuder dem ett belopp som är lägre än några hundratusen. Men jag kan förstå man inte vill bo i en "tillfällig lösning".
Själv 80-talist.
Det finns enormt mycket luft i priserna om man bara skrapar lite.
Här är ett exempel från hösten 2007 då marknaden hade torkat ihop i Sthlm. Jag var på visning på en BR på västra Kungsholmen. Inga bud, så jag la utgångsbud. Mäklaren ville då att vi skulle "förhandla" med säljaren, vilket kort sagt innebar mer i bud. Alltså budade jag med mig själv (grön som man var).
Nåväl, jag saxade upp mitt pris 200K, men säljaren skulle ha 800K mer än utgångspris. De kunde dock gå ner 50K vid snabb affär. Förhandlingen slutade där eftersom jag inte var villig att gå upp mer. Sen ringde mäklaren några veckor senare och sa att utgångspriset nu var ok som säljpris, dvs 800K lägre i pris. Han hade väl glömt förhandlingen. Men det blev ingen deal iaf. Jag tröttnade på pyramidspelet efter att ha sett godtyckligheten i prissättningen.
Det är satt i system hos mäklarna att skicka in "luftbud". Normalt sa far man nu, i alla fall hos de större mäklarna, SMS eller mail med senaste budet. Begär ALLTID att fa det beskedet per mail eller SMS. När mäklaren ringer och säger att nu har han en annan kund som kan tänka sig att betala si och sa, sa är det bluff.
Ett annat exempel på budstrid i Göteborg.
Budgivningen startar på 1,35 miljoner. Tre budgivare deltar varav en jag känner. Budgivningen går hela vägen upp till 1,7 miljoner där personen jag känner la budet under, dagen efter ringer mäklaren och berättar att högsta budgivaren inte längre är intresserad (helt plötsligt). Budgivningen börjar om från 1,35 och plötsligt är personen jag känner ensam kvar men mäklaren säger att säljaren inte går med på ett bud under 1,45 trots att ingen mer är intresserad. Dum nog valde personen att acceptera denna idiotsumma efter att nästan ha blivit lurad på en halv miljon i en fakead budgivning skapad av mäklaren själv.
Här kan ni se tydligt hur en budgivning kan höja priserna med bara en verklig budgivare.
Lejt flytt och städ firma till det mesta men blir ändå en hel del jobb med själva flytten. Sedan går det ju massor av tid och pengar att få det som man vill. I ett tillfälligt boende vill man ju inte göra det utan man får ta det som det är. Skulle ju kunna ta 2år innan vi hittat det vi velat och inte kul att bo i något tillfälligt i 2år.
Finns INGA seriösa byggbolag som skulle lämpa över osålda lägenheter på föreningen. Det existerar inte.
Däremot är det inte så farligt dyrt för ett byggbolag att köpa lägenheterna och stå för avgifterna till föreningen tills dom fått lägenheterna sålda.
Ang Cornus "bitterhet",
Försöker man få folk att reagera och inse att vi står inför stora förändringar fungerar det dåligt att ha en alltför blid och undvikande ton! Tvärtom gäller det att få folk att reagera och verkligen tänka igenom hur man själv egentligen ställer sig i olika frågor och då är Cornus språk i inläggen och ibland de dräpande svaren på "korkade" frågor precis rätt medicin för att få folk att vakna. Sen genererar många kommentarer, ofta från initierade läsare, ytterligare en dimension till bloggen, tillsammans med ökade intäkter till Cornu – vilket han ärligen förtjänar. För det behövs oberoende debattörer i vår föränderliga värld!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Angående exemplet från Lasse Kongo. Man behöver inte ta till några skäckscenarier för att exemplet med tvåan i innerstan ska bli en riktigt dålig affär. Säg att priserna har fallit med 10% när du vill sälja efter fem år. Det innebär en merkostnad på nära 7000 per månad. (Då har jag inte tagit hänsyn till avdrag för förlust, men å andra sidan tillkommer kostnader för mäklaren.) Ännu värre blir det om din sambo tröttnar och ni får lite brått med att sälja.
k.h.
Räkneexempel: Typiskt pris nyproduktion i Sthlm: 40000/kvm, 60 kvm=1920' ex moms.
Vinst vanligen c:a 16% = 307 000 kr.
En tvåa på 60 kvm har kanske 4000/mån i avgift dvs byggbolaget kan betala avgfiten i 77 månader utan att gå med förlust.
Lars, bra med din föreslagna dialog, men varför ska man egentligen ha mäklare?
Mitt förslag: Skriv ett brev till fastighetsägaren. I dagens läge med skambudet och hänvisning till sparade mäklararvoden. Om några månader, när objekten kommer ligga ute ännu längre, en hänvisning:
"Jag köper din fastighet för xx kronor. Erbjudandet gäller en vecka from idag."
Jag ser svenska mäklare mest som fotografer och budgivningsförvaltare under prisuppgången; men det var då det.
/tysken
Re: 12:58
Problemet att köpa direkt utan mäklare är om man är tvungen att ta banklån för att finansiera sitt köp. Bankerna kan bli väldigt ovilliga att låna ut om man inte har mäklare med i bilden.
För ett år sedan så hade jag denna diskussion med Handelsbanken om ett hus jag var intresserad av. I det fallet ville banken låna ut nästintill hela beloppet (kommer inte ihåg om bolånetaket var infört då) med förbebåll att affären gjordes upp med mäklare. Om jag och säljaren gjorde upp affären utan mäklare (dock med hjälp av banken för kontraktsskrivningen) så ville banken låna motsvarande markens texeringsvärde!
I det aktuella fallet så var marken taxerad till 200kSEK så det var inte mycket som banken var villig att låna ut.
Nu blev det aldrig någon affär pga att det dök upp en del saker vid besiktningen som gjorde att vi drog oss ur.
Enligt den nya mäklarlagen som gäller från 1 juli i år måste fastighetsmäklaren upprätta en förteckning över alla bud med tidpunkt och namn på budgivaren. Efter avslutad budgivning ska kopia på listan överlämnas till köparen och säljaren. En lämplig fråga till mäklaren, om man misstänker ”luftbud”, kan vara: ”Och det är ett bud som du fört in i förteckningen, så att jag kan se vem det är som gett det, om jag skulle bli köpare?”
Fastighetsmäklarnämnden skriver om detta:
http://www.fastighetsmaklarnamnden.se/Sve/Filer/fmn_konsumenter_budgivning.pdf
"Bubblan tar bara några år att knäcka!"
Min poäng är att man kan övervintra i ett boende och invänta bättre förhållanden.
För vi blir hela tiden fler och byggandet hinner inte med-speciellt i en marknad med reglerade hyror.
Se finns det ju en efterfrågan från dem som inte bott här tidigare-fast det vill vi inte nämna eller hur!/Oppti
13:16
Jag förstår. I tider av fallande priser kommer bankerna lita mindre på marknadens fria fantasimäklare. De kommer framöver att skicka sina egna mäklare för omvärdergingar. (Nästan?)alla banker har väl "egna" mäklare.
Det är alltså en förhandlingsfråga; maximalt en liten avgift för värderingen, men inget mäklararvode. Gammelmäklarna har en svår förhandlingsposition på köparens marknad.
/tysken
Cornu , blir det osålda lägenheter i en nyproduktion så brukar byggherren köpa dessa. För att sedan under 1-3 års tid försöka sälja den på nytt, ibland under ursprungliga insatspriset.
Sånt finns reglerat i den ekonomiska planen.
"En lämplig fråga till mäklaren, om man misstänker ”luftbud”, kan vara: ”Och det är ett bud som du fört in i förteckningen, så att jag kan se vem det är som gett det, om jag skulle bli köpare?”
Som om det vore ett hinder för mäklarna, det handlar om mycket pengar. I vissa fall miljoner som resulterar i mycket stora mäklarprovisioner. Det är helt lagligt att lägga bud och dra sig ur, självklart lägger inte mäklare bud i eget namn utan någon annans som troligtvis får en del av provisionen som tack. Köpare kommer aldrig kunna bevisa det ena eller andra oavsett namnlista.
Oj, oj vad många fejktelefonnummer jag har sett i budlistorna under årens lopp. I Stockholm har många mäklare under många år nu (frivilligt) gett ut budlistor.
Bara för att det existerar ett papper med telefonnummer, tidpunkt och siffror som anger ett "bud" innebär ju inte på långt när att budet är äkta och ärliga bud avgivna av någon som faktiskt tänkt köpa och betala det som budet faktiskt anger.
Hur många blåögda människor finns det egentligen?
Jag skulle vilja se den köpare som kan leda i bevis att mäklare har riggat budgivningen OCH vinna det caset i domstol.
Och även om så skulle ske så skulle mäklaren få ett ytterst litet straff, om ens något.
Sammanfattningsvis: bara uppsidor för mäklaren, och i princip obefintliga nedsidor med riggade budgivningar.
Sämsta skitartikel jag läst. Vem skulle offra sitt jobb för att få ihop en affär?
Dagens siffror om utlåningens tillväxt visar att vi fortfarande lånar mer och billigare.
Men ökningen minskar något-inga tecken på panik men en nyttig takt på inbromsningen./Oppti
Man får utgå från att alla mäklare använder dessa knep eftersom mäklare som inte gör det snabbt skulle konkurreras ut av dom som gör det (är det därför alla mäklare idag är falska, giriga svin?). Sen är det inte många Svenskar som förstår hur man skiljer på en verklig och en falsk budgivning därför går väldigt många i mäklarens fälla. Det kommer att svida när bubblan smäller och man sitter fast i bankernas kreditfälla resten av livet. Ränteslav forever! Woho
2011-09-27 14:57: Jag tvivlar starkt på att du någonsin ens deltagit i en budgivning. Listorna lämnas nämligen bara ut till den som vinner…
Alternativt kan du ju förståss hag lagt fakebud endast i syfte att vinna och få ut listan, men det känns ju lite kontraproduktivt…
Ni som träffat på mäklare som skriver budlistor med påhittade telefonnummer eller använder sig av budgivningsbulvaner: Pröva att anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarnämnden. Rapportera sedan gärna vad FMN säger. Det skulle vara intressant att veta hur den nya lagen fungerar i praktiken.
Ano 15:38
Just det, bra att du förstod. Och det är därför jag har på fötterna.
Vad har du för belägg som backar upp din åsikt?
re Dan Gmark
det har redan gjorts i parti och minut. Det händer absolut ingenting från den instansen
Verkar vara en och annan mäklare som hänger här. Ni kanske inte har så mycket annat att göra nu när omsättningen på marknaden har minskat kraftigt?
Vad sägs om att prova på med att sälja bilar istället? Eller dammsugare? Eller vad sägs om telefonabonnemang?
De två gånger jag har köpt fastighet de senaste 10 åren (senast för två månader sedan), så har jag köpt via en seriös mäklare. Dessa har självmant redovisat budlistan, med namn och telefonnummer. Jag har i båda fallen ringt upp och kontrollerat att det inte var fake.
Det kan säkert förekomma bluffbudgivning, enklaste sättet är ju att låta en polare buda. Omoraliskt – ja, förbjudet – nej.
Verkar finnas en del på listan ovan som antingen blivit blåsta via mindre seriös mäklare eller bara spekulerar…
Anonym 11:11; "I det sammanhanget är några hundra tusen inte så farligt."
Om majoriteten av bostadsköparna tänker såhär så är det ingen tvekan om att bostadsmarknaden är övervärderad. "Jag menar några hundra tusen. Tar ett par år att jobba ihop men vad gör det?"
Här har vi en person som definitivt inte läst denna blogg:
http://www.svd.se/naringsliv/det-blir-ostermalms-dyraste-vindsvaning_6504264.svd
Viktigt för alla att komma ihåg ät att säljaren har rätt att neka bud så det inte behöver registreras som bud…
Nån som vet hur det gick sen?
Fick han det accepterat så förtjänar det här en egen blogg. 😀
Störtskön snubbe som skrivit det där!
Men har en mäklare verkligen så mycket att vinna på att priserna drivs upp? Mäklarnas arvoden sätts väl som en procent på försäljningspriset. Om det blir budgivning tjänar mäklaren lite extra, men å andra sidan finns ju alltid en risk att en köpare backar ur och försäljningen tar längre tid.
k.h.
Till skilland från bloggaren så sålde jag precis en lägenhet i en Sthlms närförort.
Priset landade på drygt 43.000 kvm.
priset blev ca 300.000 kr över utgångspriset, Lägenheten såldes på drygt två veckor.
Så nja. med sjunkande räntekostnader så får nog bloggaren vänta på Ragnarök.
”Mäklaren” 16:31:
Jag uppfattar lagstiftningen så, att alla bud ska registreras och framföras till säljaren. Säljaren måste inte sälja till den som lagt det högsta budet, men det påverkar inte mäklarens skyldighet att anteckna budet i förteckningen över avgivna bud. Har du en annan lagtolkning?
Cornu… Att byggbolagen inte får såld lägenheten till sitt pris är inget problem för föreningar i städer. Antingen betalar byggbolaget avgiften eller så får de sälja till skampris. Oavsett så slutar det med en betalande bostadsrättägare till föreningen.
Samma sak med konkurser. I storstäderna kommer det inte ske några konkurser. Kan inte medlemmarna betala avgifterna så kan föreningen utmäta lägenheten och sälja den igen – om så för 1 kr och så har man en betalande "ägare" igen. 100% nedsida finns det inte i storstäderna! Det är skillnad ute i obyggden där lägenheterna kan stå tomma.
Alla bud måste framföras till säljaren. Sen kan säljaren välja att neka det så det inte blir med i budgivningen. Det ska dock enligt nya lagen finnas registrerat att budet kommit och nekats. Detta är mellan mäklare och säljare så det märks ej i övrigt… Om man kan sin sak som mäklare så förklarar man för säljaren att hon/han ska neka alla skambud.
Cornu, du verkar lite ovanligt sur idag. Blev stora förluster idag på dina negativa positioner mot börserna idag antar jag(börsen+6%)? Och guldraset ska vi inte tala om 🙂
Peter 19:00 , Instämemr till stor del, något som dock kan hända i städer och som redan nu har börjat ske i storstäderna + universitetsstäderna är att föreningarna tvingas höjja avgifterna kraftigt.
Detta eftersom de konsultbolag som agerat mellanhand mellan de nybildade föreningarna och privata fastighetsägare alternativt plundring av allmännyttan som regel alltid gjort lite för låga kalkyler och efter 1-3 år visar det sig att många föreningar inte längre har så god ekonomi som man först trodde. Faktum är att det är ganska svårt för helt oinsatta nystartade små föreningar att sköta en fastighet och göra realistiska kalkyler.
Men vem talar högt om att man fått en höjning på 20% ? , ingen , ingen vågar skylta med en hög avgift som alltid betyder lägre pris vid försäljning.
19:54. Förluster? Vänta, jag skall kolla efter.
Nej, OMXS30 har inte gått upp till ca 1150 där jag tog mina negativa positioner.
Däremot har OMXS30 gått upp till ganska exakt kanaltaket i den fallande trendkanalen.
Mäklaren 19:42:
Enligt lagen ska en fullständig förteckning över avgivna bud lämnas ut även till den slutliga köparen. Varifrån har du fått att det går att undanhålla en del av buden så att de ”märks ej i övrigt..” ?
Nya mäklarlagen är så ny så att den ännu är helt klart vad som gäller. Tolkningen från mäklarsamfundet är att förteckning nekade bud ej behöver ges till köparen. Har egentligen ingen betydelse eller har jag missat något? Det viktiga är ju att bud som nekats av säljaren inte är ett bud. Det finns helt enkelt inte.
Likvid Vänster
ähh, du bara snackar en massa…
Igår skrev du att bostadspriserna skulle falla, därför att dina vänner nu tröttnat på att flytta runt och trivdes där dom bodde.
Mäklaren 20:26:
Mycket intressant. Det finns alltså en typ av bud som egentligen inte finns. Skulle du vilja ange i vilket meddelande från Mäklarsamfundet som denna tolkning finns?
Mäklarna ser främst till sig själva, sedan säljaren, sedan ingenting, sedan ingenting, sedan ingenting, sedan ingenting, sedan ingenting, sedan ingenting, sen köparen. Kanske. Om de kan bli straffade enligt lag och det är ett kännbart straff. Annars ingenting…
Ska försöka förklara igen. Säljaren har alltså rätt att helt neka ett bud så det inte ens registreras. Då finns det inget bud. En helt annans sak är om säljaren tycker budet bara är lågt och vill det registreras men vill inte sälja till det utan hoppas på mer bud. Jag tycker detta är enkelt men men… Är du med Dan Gmark? Angående info från Mäklarsamfundet kan jag få fram det imorgon.
Som väntat återkommer mäklaren inte som "Mäklaren" sagt ovan 2011-09-27 21:41
Det sammanfattar läget på ett bra sätt och visar konkret på vad som är betecknande för skrået.
Då det mer fart på marknaden i Stockholm Västerort än vad det har vart sen i februari har mäklaren inte haft tid… Enligt Mäklarsamfundet så är det som så att om säljaren inte vill beakta ett bud så redovisas det till säljaren själv och den blivande köparen efter kontrakt som ett ej beaktat bud. Övriga spekulanter märker inget av det budet då det inte "finns". Detta är helt nytt med nya mäklarlagen. Tidigare behövdes ej sådana "bud" noteras över huvud taget.
Utbudet minskar på många håll ni i STHLM nu då de som måste sälja säljer för lägre priser. Övriga drar tillbaka sina objekt och det är inte många nya säljare som vill gå ut och sälja. Det har de senaste veckorna strömmat till en hel del spekulanter som ska kliva in på marknaden… Intressanta månader väntar.