Riksbankens ordförande Stefan Ingves satte alla hysteriska överbelånade journalister och tyckare på plats så det står härliga till i ett uttalande igår.
“Det har inte skett något dramatiskt under sommaren, som ingen kände till. Det är välkänt sen länge att det funnits bekymmer i USA och att ett antal länder i Europa har stora bekymmer med statsfinanserna. “
Ja, så är det. Inget har egentligen hänt annat än att högbelånade journalister och skribenter upptäckt att skuldkriserna är på riktigt, samt att ekonomin viker. Detta är alltså inget nytt för Riksbanken, och vi kan antagligen förvänta oss fortsatta räntehöjningar ett tag till. Riksbanken skall styra på KPI-inflationen och förväntningarna på denna. Inte på domedagsrubriker i tidningarna eller börskrascher.
Att sedan speciellt Stockholmsjournalister har tagit lån upp över öronen och nu darrar som asplöv över ränteläget är en annan fråga. Och det är inte Riksbankens problem. Inte än iaf. Många högbelånade blev väldigt hoppfulla över de senaste veckornas börskrasch, då man därmed började skönja att räntorna kanske skulle ner. Men så ser det inte ut än, annat än för marknadsräntorna när kapital flyr från risken på börsen.
Ingves är en iskall på Riksbanken. Han ser och är fullt medveten om vad som sker i omvärlden. Analysen kvarstår för svensk ekonomi, även om den nu börjar kännas hos andra lite mer hysteriska makthavare. Å andra sidan används skuldkriserna och börsrasen antagligen bara som ursäkt uppskjutandet av ytterligare ett jobbskatteavdrag. Verkligheten är att man inte ville se förslaget röstas ner i Riksdagen.
Men uppskjutandet av ytterligare avdrag är rätt och riktigt. Mer jobbskatteavdrag skulle bara gå till att ta ännu större lån och betala räntan på dessa lån. Det är inte vad svenska privatpersoner behöver just nu. Däremot vore ett byte av ränteavdraget mot ett amorteringsavdrag mer välbehövligt. Amortering med obeskattade pengar istället för räntebetalning med obeskattade pengar. Men med makten och tyckarståndet koncentrerat till Stockholm och därmed med lån de ändå aldrig kan betala av under sin livstid, så blir det nog ingen förändring där tyvärr.
Ser man som Rogoff att KPI-inflationen kommer sticka iväg, och även smitta Sverige, så gör Riksbanken helt rätt att inte sluta med sina räntehöjningar.
Oavsett vad högbelånade journalister tycker om saken. Det pratas en hel del om objektivitet, neutralitet och intressekonflikter. Journalister som uttalar sig om räntan borde redovisa sin egen skuldsättning.
24 kommentarer
Pågående budgivning
:: OBJEKT – THORILDSPLAN 2 2011-08-17 10:58
Objekttyp: Bostadsrätt Utgångspris: 1.650.000 kr
Län: Stockholm Månadsavgift: 1.467 kr
Kommun: Stockholm Taxeringsvärde: –
Område: –
Adress: Thorildsplan 2 Status: Pågår
Antal rum: – Typ av budgivning: Öppen
Boyta: 27 kvm Nästa visning: –
Biyta: – Länk till objektbeskrivning
Tomtyta: –
Mäklarföretag: Diplomat Fastighetsmäkleri
Ansvarig mäklare: Erika Mutschler
Telefon mäklare: 08-203205
0707-203208
E-post mäklare: [email protected] Till bolånekalkyl »»
:: BUDHISTORIK
:: LÄGG BUD
Datum Användar-ID Bud
2011-08-17 10:44 NG4693 1.560.000
2011-08-17 10:41 NG4693 1.550.000
2011-08-17 10:21 AK8517 1.540.000
2011-08-17 09:55 NG4693 1.530.000
2011-08-17 09:45 AK8517 1.520.000
2011-08-16 19:15 NG4693 1.510.000
2011-08-16 19:14 AK8517 1.500.000
Du kan endast lägga bud via
mäklaren på detta objekt.
Ingves har rätt, givetvis, men om det blir en brutal recession i USA så kommer deflationen att slå till snabbt och då kommer Ingves att få sänka räntan till 0% och sen börja med Quantitative Easing som alla andra centralbanker.
Om det blir en stagflationsperiod så kan dock styrräntorna fortsätta stiga men bara om inflationen stiger.
Det hela hänger på oljeproduktionen i världen.
Jag gissar att ekonomin kommer att pendla mellan stagflation och recession-deflation framöver med oerhört nedtryckta räntor (av centralbankerna).
/LV
Cornu..
mycket bra förslag om avdrag för amorteringar, i vissa andra EU-länder kan man inte dra av för räntor om man inte samtidigt amorterar av lånet.
Borde vara lag på detta i Sverige.
Cornu, du skriver som om du glömt vad som hände senast ''den iskalla'' höjde räntan när ekonomin vek. Dina högbelånade journalister fick snabbt ner räntan till 0 och det kommer säkerligen ske igen.
Kolla hur fint vi skulle kunna bo för ingenting i Göteborg! Skit att det är så jäkla dyrt att bo fint här!
Olivedalsgatan 15 A – 3 rum bostadsrätt i Göteborgs kommun/Linnéstaden | Hemnet
http://www.hemnet.se
Ett naturligt ljust och luftigt boende med generös takhöjd och höga fönsterpartier. Balkongen ligger i soligt söderläge. Bevarade originaldetaljer såsom stuc… http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-linn-staden-goteborgs-kommun-olivedalsgatan-15-a-2388315
Tar man sig för pannan eller?
Finanskrisen 2007 är finanskrisen 2007, finanskrisen 2011/2012 har knappt börjat och mycket talar för att denna kris är flera gånger värre. All monetär och fiskal policy är använd, Kina har enorma obalanser sedan 2007 och kan inte rädda omvärlden. Europa och USA är konkursfärdiga och när förtroendet för dollarn eller euron ryker så är vi på väg neråt.
Att hoppas så sänkta räntor via riksbanken eftersom man lever över sina tillgångar och måste använda en hävstång för att bo är ogenomtänkt. Reporäntan är i nuläget en referensränta och det sker i därför inte längre några repor. Bostadslån styrs av bankernas marginaler, de lånar i nuläget billigt i USA och i Europa och lånar ut dyrt på hemmaplan.
Ingves har fortsatt mandat och med 6 år på Riksbanken så kommer Ingves att agera långsiktigt, vilket är bra.
Förbered er på er kreditkontraktion orsakad av betalningsinställelser som får 2007 att se ut en solig dag på Fuji. Detta kommer orsaka en ny period av hög inflation.
Kreditkontraktion -> Rädsla -> QE -> Hög inflation alt. stagflation alt. biflation.
Priset på aktier, obligationer ner, priset på fastigheter ner, priset på livsmedel upp.
Föregående kris gick Sverige bra igenom eftersom vi gick in i krisen med hög tillväxt och med höga räntor, denna gång har vi knappt återhämtat oss till 2008 års nivåer och vi har en referensränta som är alldeles för låg för att motverka vad som komma skall. Riksbanken reporänta ger dessutom en lägre realränta än vad de avser eftersom de, enligt mig, inte tar hänsyn till ränteavdragets effekt på realräntan.
Ang. fixeringen vid reporäntan.
Titta på Ingves presentation i finansutskottet
http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=50407
2/3 av bankernas finansiering sker i utländsk valuta. Det finns många andra effekter än reporäntan som påverkar slutkund. När hela havet börjar storma kan det nog bli lite volatilt.
//Snurresprätt
11:41 – min vän har köpt en av lägenheterna i det huset. Åtminstone var det på Olivedalsgatan, i ett nyrenoverat gammalt hus. På toppen av bubblan, skulle jag tro, då de haft (mycket) svårt att sälja övriga lägenheter till det pris de satt först. Nu står flera lägenheter tomma inför inflyttningen och det talas om att några kanske kommer att hyras ut tillsvidare.
/ Linus
Ja och Sverige är helt isolerad från omvärlden och absolut inget exportland som kommer dras ner i djupet av den finansiella kollapsen som vi står inför i världen. I sådant läge kommer ju räntan bara höjas och höjas… NOT. 2012 here we come.
Jag gissar på att bopriserna med depressionen som kommer lär sjunka med 10-15% mot 30-50% eller mer som merparten tror här, då är jag optimist. Men vem bryr sig om priser när valutorna kommer kollapsa. Köp dig en bit mark och tänk på att överleva.
Synd bara att vi har ett uselt klimat att odla i, blir det kris och nöd får man söka sig söderut.
9.3 miljoner svenskar kan inte överleva i Sverige, det var svält redan på 1800-talet.
En bit mark är sålunda en piss i Nilen.
Det går väl inte att "rösta ner" en budget? Enligt svensk lag är det väl den budget som har majoritet i riksdagen som ska gälla.
Jag har svårt att se att oppositionen ska komma överens om en budget, speciellt V och Sd…
Krävs det lagändring för en skattesänkning?
Anonym 12.08
Det går utmärkt att odla i Sverige och en bit mark räcker att försörja en familj. Gäller bara att odla rätt grödor och komplettera med höns, kanin och gris.
/Jonas
Hur stor bit mark för två vuxna, tre barn och en hund? 🙂
Allt är relativt…
Är barnen överviktiga, behöver hunden hundgård, lider kvinnan av fibrimyialgi?… mm mm
Men Annika Winsth (ms Profit på utrikiska) på Nordea har ju "talat med riksbanken" efter Ingves uttalande.
"…det är jätterörig" säger Ms Profit
Jag gjorde en beräkning på en bankhemsida över boendekostnad per månad på det objekt som anonym 11:41 länkade till:
Ränta 10529kr (antagen kontantinsats 500000)
Amortering 5932kr (50 års amortering)
Driftkostnad 600kr
Månadsavgift 4345kr
Bostadsutgifter = 21406kr
Skattereduktion -2961kr
Ungefärlig boendekostnad = 18445kr/mån för 3rok!
/Som hittat!
Äh, 3,45 millar för 102 kvadrat är väl inget skräckexempel ens i Göteborg?
Det var vad jag höll på att köpa 104 kvdrat för på Vanadisplan i Sthlm mitt under brinnande finanskris när knappt några lägenheter såldes.
Den såldes igen för ca 1 år sedan för 5,5 miljoner… 2 millar upp på 2-3 år, den resan skulle man gjort…
14:19, du glömde 700:- i reparation och underhåll utslaget per månad.
12.58: Fan, jag tänkte inte på det. Barnen är dock normalviktiga tonåringar och någon kvinna finns det inte i hushållet. Dock har en av oss två män sökt läkarhjälp för misstänkt testikelcancer. Inget svar på det ännu men vi håller tummarna för att det inte ska vara något. Hunden behöver ingen hundgård så där förlorar vi ingen yta.
Hmm, hur belanad ar du cornu? Lev som du lar! 😉
Oroa dig inte. Jag lever som jag lär. Hugger min egen ved, odlar min egen potatis, slaktar mina egna lamm och har betalt mina egna skulder.
Anonym 12.46
Om du är seriöst intresserad… Ett tunnland räcker väldigt långt. Med två tunnland går det att hålla mer djur. Dock inte ko och får.
/Jonas
Word!
Fattar inte att alla journalister har så svårt att förstå Ingves. Han säger tydligt att inget som RB inte visste i våras har tillkommit. Journalisterna har bara blundat tidigare och NU fått upp ögonen och då är det Ingves som är helt galen i bollen, påstår de… suck.
Angående det femte jobbskatteavdraget skriver professor Lars Calmfors ett läsvärt inlägg i debatten på DN. http://www.dn.se/debatt/regeringen-bor-vanta-med-ett-femte-jobbskatteavdrag
// Erik