I helgen hade en grupp peak oil-bloggare och andra intressenter, t ex från Omställning Sverige, ett eget litet forum utanför Flen där vi träffades under trivsamma former och hade lite paneldiskussioner, föreläsningar och grupparbeten. Även om framtidsbilderna varierar stort mellan olika insatta, så trädde åtminstone en entydig bild fram:
Inte en enda av de 10-tal närvarande trodde att de någonsin skulle få någon annan pension än den de själva sparat ihop utanför pensionssystemen.
Det här sätter fingret på en väsentlig punkt. Det är mycket svårt att tro att dagens välfärdssystem överlever den energikris och stopp i den ekonomiska tillväxten som peak oil, peak coal och peak gas kommer innebära.
Sedan går åsikterna isär om hur fort sammanbrottet kommer. Jag tror själv på en lång utdragen process, med successiva fortsatta nedmonteringar av välfärden. Det kommer liksom den allmänna nedgången inte direkt anses bero på peak oil, men för varje återfall i recession efter att energibristen slagit hål på återhämtningsförsöken i ekonomin kommer ytterligare lite välfärd försämras eller avskaffas.
Vi har redan sett det i t ex England, där man i spåren av skuldkrisen börjat avgiftsbelägga högre utbildning. Det kommer förr eller senare till Sverige också. Vi utbildar långt fler högutbildade än vad samhället behöver, och ett effektivt sätt att få stopp på detta är att avgiftsbelägga all högre utbildning. Inte bara för utlänningar utanför utbytessystemen, vilket redan skett, utan antagligen för alla. I växande grad. Och inte bara humaniora som Svenskt Näringsliv försökt få upp på tapeten. Till en början blir det förstås inte en fråga om fullt självfinansierad högre utbildning. Det kanske rent av blir behovsprövat; har man rika föräldrar får man betala för högre studier, fattigare familjer kan få statliga “stipendier” (=bidrag).
Sedan kan det krypa nedåt. Alla behöver inte gå gymnasiet. Man kan dra in på skolmaten. Man kan öka storleken på klasserna. Skolplikten kanske rent av avskaffas till förmån för den nu förbjudna hemundervisningen. Bryr man sig i framtiden om sina barns utbildning får man helt enkelt ordna den själv. Kanske blir det frivilliga grupper av föräldrar som går samman och har kompletterande undervisning i små grupper när barnen kommit hem från skolan med 60 barn per klass?
Nog om skolan.
Omsorgen kan förstås också kapas rätt rejält. Istället flyttas ansvaret för de äldre över på familj och släkt. Samma sak med barnomsorg. Både föräldrapenning och dagis är väldigt förmånligt i Sverige. Föräldrapenningen kan kraftigt sänkas, eller rent av tas bort och den som vill skaffa barn får därmed finansiera det hela själv, eller ta hjälp av sina egna föräldrar för barnomsorg. Naturligtvis handlar det inte om en händelse, utan om en process över många år eller decennium.
Relaterat till omsorg är pensionerna. Med fallande ekonomi finns det inget sätt att bibehålla ens det svenska pensionssystemet, utan det blir successiva höjningar av pensionsåldern tills vi är tillbaka där vi började, dvs med en pensionsålder som ligger över medellivslängden. Det kan också ske genom att vår livslängd förkortas. En variant är förstås monetär hyperinflation där staten helt sonika trycker upp pensionspengarna varje månad, och alltså utraderar alla andras icke inflationsskyddade tillgångar.
Slutligen vården. Vi kommer naturligtvis få se allt mer neddragningar även här, och att de med inkomst köper sig fria via privata vårdförsäkringar. Redan idag kan man för ca 1000:- i månaden ordna vårdförsäkringar för en hel familj, men med en självrisk (“patientavgift”) på 1000:- per besök, iaf via fackens gruppförsäkringserbjudanden. Med en patientavgift på 1000:- (dagens penningvärde) så inser man att man generellt inte kommer söka vård för lättare åkommor.
Min tro är att man i framtiden får ordna vård, skola, omsorg allt mer på egen hand, även om kräftorna kommer kokas med långsamt stigande temperatur.
Vad som dock är av allra högsta vikt är att nedmonteringen av välfärdssystemen sker under ordnade former. För skall vi ställa om samhället till livet efter fossila bränslen så är demokrati, yttrandefrihet, marknadsekonomi, respekt för äganderätten, frihet och respekt för varandra av högsta vikt. Allt annat innebär en mindre effektiv fördelning av resurser och gör omställningen svårare. Så det gäller att avvecklingen av välfärdssystemen sker lugnt och att gruppen som omfattas sakta minskas. Tillvänjning är nödvändigt för att undvika samhällsoroligheter.
Man kan exempelvis börja med enkla saker som en enkel behovsprövning av barnbidraget. Avskaffa maxtaxan på dagis, som i sig är en sjuk konstruktion. Kom ihåg att en gång i tiden så betalade svenska föräldrar 100% av eventuell barnomsorg ur egen ficka. Vi kommer dit igen.
Behovsprövad pension kommer förstås vara surt, men den som har sparat ihop tillräcklig pension på egen hand kanske får drömma om statlig pension framöver? Skall man välja mellan att rakt av avskaffa ett system eller behovspröva det så väljer jag behovsprövning. Att sedan gruppen som får välfärden successivt minskas i takt med det ekonomiska utrymmet är sedan en naturlig fortsättning.
Det går inte att sia om hur det hela kommer se ut de kommande decennierna, men en sak är säker. Den ekonomiska paradigm som står bakom våra välfärdssystem är drömmen om evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld. Och det är inte vad vi kommer få se. Det spelar ingen roll vad för ideologiskt snömos som våra politiker är inlåsta i, nuvarande välfärdssystem kommer inte kunna finnas kvar i framtiden utan behöva bantas. Oavsett om man röstar på (v), (m), (s) eller på (sd). (kd) talar om ökat eget ansvar och frihet i familjepolitiken, men då väntar de sig fortfarande att andra skall betala detta och inte att barnfamiljerna skall betala ur egen ficka.
Man kan ju notera att det i andra länder redan idag fungerar med betydligt mindre generös föräldrapenning, självfinansierad barnomsorg etc. Att pappa Staten och mamma Kommunen skall ordna allt via skatten är inte en självklarhet.
Till en början får vi se vad IMF ställer för krav på Sverige när den svenska skuldbubblan spricker och vi får en svensk bank- och finanskris framåt 2013-2014 och staten räddar de svenska storbankerna? Brittiska åtgärder som avgiftsbelagd högre utbildning ligger närmare än många tror. Kanske även den där behovsprövningen av barnbidraget? Men det är bara början, eller kanske fortsättningen på något vi drog igång redan på 90-talet?
Så vad skall man göra? Vad är lösningen för dig som individ?
Svaret är förstås enkelt.
Konsumera mindre och börja spara istället. Knepet är hur du skall spara så att sparkapitalet inte urholkas av finanskriser, bankkrascher, inflation eller ekonomisk nedgång. Det är dock en annan fråga som inte är specifik för välfärdssparande.
Men det är dags att börja spara för eventuell pension eller reducerad arbetstid när orken tryter. Det är dags att spara för barnens universitetsutbildning (när efterfrågan på högre utbildning dör ut så kommer ordet högskola bli synonymt med teknisk högskola, i övrigt blir det en återgång till ett fåtal klassiska svenska universitet, medan övriga arbetsmarknadspolitiska åtgärder som de regionala högskolorna läggs ner). Det är dags att börja spara om du idag är i unga 20-årsåldern och tänker skaffa barn om 10-15 år. Och det är dags att se till att dina föräldrar flyttar närmare dig, så du själv kan byta deras vuxenblöjor åtminstone en gång om dagen på ålderns höst och ge dem en måltid med skedmat dagligen. Det kanske är dags att bygga den där friggeboden bakom villan, så farfar har någonstans att ligga de sista åren?
Du själv har iaf kraften och förmågan att hantera en nedmonterad välfärd. Men det krävs att du börjar nu. Igår.
58 kommentarer
Spara pengar på ett konto i banken eller i madrassen är det din melodi? Samtidigt som du tror att det kan bli hög inflation? Som vanligt så missar du poängen hur världen blir bättre, se positivt så mår även du bättre men var nykter och realistisk. Även imorgon och i framtiden kommer människor med en positiv vilja att leva få det ruktigt bra, alla är inte dödgrävare i allt som du din stackare!
Ja, att individen får ta ett större ansvar för sin framtid är ju ingen hemlighet.Problematiken nu är att stora väljargrupper kommer att missgynnas.Redan idag ser vi ju att ungdomar missgynnas gentemot 40-tals generationen.Tror dock att skolan är det sista man sparar på.Högre utbildning ryker före men sen får nog pensionärerna det tuffare. Usch,ingen bra start på helgen det här inte 🙂
Hmm…så vad du säger och menar att jag och den övriga majoriteten även i fortsättningen har att anpassa oss till den rikaste 10 procenten som äger 80 procent av världens samlade tillgångar och att vi ska vänja oss vid nedskärningar, sämre eller ingen välfärd alls? Allt medan de 10 procenten i fortsättningen ser till att skapa framtida finanskriser och skor sig på den stora massan och urholkar allt av värde…?
Njae, skulle inte tro det. Att allt detta skulle ske under "ordnade former" är en dåres önskan. Folk har blivit trötta på den variant av rovdjurskapitalism som råder och det är ju en smula ironiskt att den förlovade marknadsekonomin var det system som fick oss tillbaka till grottstadiet och inte kommunismen, även om jag på intet sätt förespråkar kommunism.
Vore det inte bättre och mer logiskt om ett demokratiskt ekonomiskt system tog form (till alla anonyma, jag vill INTE ha kommunism) och att resurserna fördelades på ett mer rättvist sätt. Precis alla skulle vinna på det. Alternativet är ju att det även i fortsättningen kommer vara de rikaste 10 procenten som äger 80 procent av världens samlade tillgångar och hur folk som påstår sig vara liberaler eller marknadskramare överhuvudtaget står ut med det är för mig en gåta, de flesta kommer ju förlora oavsett…
Peace.
Vi har ju redan börjat med avgifter för högskolestudier i Sverige, men än så länge bara för studenter från länder utanför EU/EES.
Bloggen är rolig, han tror att pensionerna kan behovsprövas och atthundratusentals väljare ska sitta still när deras inbetalda avgifter konfiskeras för att ges ill invandrare i första hand.
Varför tror du bloggen att inte sparande "behovsprövas". varför ska den som sparat "tillräckligt" och har fast egendom ex. litet lantbruk sitta med miljoner på banken?
Givetvis kommer alla former av tillgångar "behovsprövas" av miljömupprna och socialisterna i ditt scenario.
Vidare komemr med "hemutbilding" civilisationen i princip falla ihop och världen sjunka tillbaka till mellanösternnivå.
Som du skriver i slutet Corny så är svaret enkelt:
Det finns massor med resurser som läggs fel. Favvo exemplet är hur man i Kina gör plastleksaker, sätter i batterier och hur detta sedan hamnar i svenska soppåsar via fossildrivna transporter från Kina och hemkörning från McD i Happy Meal paket.
Väldigt mycket av den konsumtion som finns idag är rent ut sagt skit, som vi klarar oss utan. Blicken på bollen och fokusera på det väsentliga, så klarar både du och jag oss på halva den konsumtion vi har idag. Och det är mer än vad som krävs. Släck lampan när du går från ett rum.
Behåll datorn ett år till innan du byter. Åk kollektivt eller cykla. Skit i Thailands semestern. Klarar du dig utan Ananas och Lychees på ICA? Ok. Bra, you´r all set for the Peak oil doomsday.
Och "nedmontering av välfärden"… den suger ju redan. Tur man e frisk å stark.
/Villafarsan
Rätt, så rätt.
Enkelt uttryckt: det är pengarna som bestämmer. Och när det inte finns tillräckligt med pengar måste utgifterna tas ner. Så hur kommer det att se ut?
Se på andra europeiska länder som ligger i mittfåran så ser vi ganska bra vad som väntar oss. Det är nivåer som kan förväntas.
Hur kommer vi dit? Inflation är ett bra påfund, det innebär att den är enkelt att dra ner utgifterna relativt sett genom att bibehålla nivåerna och låta inflationen göra sitt: en inflationsnivå om 2.5% i genomsnitt gör en halvering på ca 25 år. Och det bara genom att hålla ersättningsnivåerna konstanta och inte uppjustera dem. Intäktsidan för staten följer ju naturligtvis inflationsökningen då priser och löner ökar. Det ger utrymme för att komma ner i totalt skattetryck, från ett av världens högsta, till ett europeisk genomsnitt.
Så precis som Cornu säger, inga stora steg utan en mängd små, som inte känns så farliga. Basnivå erhålls av staten, med avgifter för de som kan betala. Vill du ha mer än basic, ja då får du betala på egen hand.
Obligatorisk skola har vi haft sedan 1842 i Sverige, så det kommer med all säkerhet att bestå.
"Inte en enda av de 10-tal närvarande trodde att de någonsin skulle få någon annan pension än den de själva sparat ihop utanför pensionssystemen."
Är något som gått upp för oss med lite hjärna för ett bra tag sedan. Att sedan resterande välfärdssytstem även de faller är en logisk följd.
Det är här oroligheterna du nämner kommer in, även vid ett behovsbeprövat skifte.
Varför ska jag, som gör rätt för mig, arbetar, sparar, investerar osv bidra till ett samhällssystem där jag inte kommer få någonting tillbaka med skatt som dessutom kommer öka i takt med att behovskraven ökar?
De som har och de som inte har kommer märkbarare än någonsin ställas mot varandra.
Jag tror att ett abrupt slut är bättre på sikt. Låt de TBTF kollapsa och ta vårt ruttna finansiella system med sig. Sen kan vi bygga lokalt och överge den korrupta globaliserade nya världsorden därhän…om vi tillåts göra det av omvärlden då dvs.
Omvärlden tror jag kommer bli det stora problemet, globalisterna (supereliten/bank-oligarkerna), Ryssland, muslimerna med flera.
Eller så spottar vi oss i näven och bygger ut de energi resurser som finns utanför peak oil? Utbyggnad av biogas anläggningar för att kunna bryta uran och utbyggnad av vår kärnkraft hade löst rätt mycket av "energikrisen"
Industrisamhället kommer inte kollapsa så länge vi tillåter industrisamhället att reagera på kriser. Det enda som kommer förstöra för oss är planekonomi folket, alltså miljörörelsen som vägrar se fördelarna i industrisamhället.
Helt underbart hur människor lyckas få det till att det är kapitalism som har orsakat dessa problem. Fast ska inte påstå att jag är förvånad.
Håller delvis med om det du skriver. Brukar bli beskriven som en "domedagsprofet" av folk i min närhet, och på det sättet är vi ganska lika skulle jag tro. Vis av tidigare erfarenhet brukar utfallet i stort set alltid bli något "bättre" än vad jag har förväntat mig. Själv gillar jag att bli positivt överraskad istället för att bli negativt överraskad och tycker därför att det känns bra att vara en "domedagsprofet".
Antagligen blir det samma sak här. Bilden du målar upp stämmer säkert till viss del men är antagligen några nyanser för svart.
När det gäller behovsprovad pension och barnbidrag skulle detta innebära att incitamentet för att jobba och skaffa barn minskar. Alternativt att svartarbete ökar. Jag tror staten tänker sig för både en och två gånger innan man genomför något sådant. Blir det sänkt pension blir det sänkt pension för alla. Det är det enda rimliga.
två saker jag tycker är intressanta och gärna sett blogginklägg om (det kanske redan skrivits?) är
1- dels hur PEAK oil paradigmet kan användas som förklaringsmodell på de länder som skakar – revolterande länder i mellanöstern/nordafrika, recession i Danmark, USAs problem. Jmf med stabilare länder som antingen har sina fossila källor säkrade (Ryssland) eller inte är lika fossilberoende som de "skakigare" länderna..
2- Hur E länder som gått från ett industri/produktionsdrivet samhälle till tjänstesamhälle inte klarar av att leverera välfärd. Marginalerna för att klippa och raka varandra är för små jämfört med att exportera industrivaror.
@C
Vilken märklig slutsats. Borde vara precis tvärtom.
Med BAU logiken så stämmer ju detta. Där blir varor billigare hela tiden relativt tjänster.
Men med resursbrist torde det stället bli billigare med tjänster och därmed tar offentligt finansierad omsorg en mindre del av kakan. Givetvis blir det en standardsänkning över hela fältet.
Att alla tio bloggarna tror samma sak är ganska ointressant.
//Håkan
Nedläggning av skolan tror jag är en av de mindre riskerna, något sådant sker bara när samhället har kollapsat. Det är rimligt att antalet platser inom de högre utbildningarna minskar och att kraven ökar. T.ex. skulle studentexamen kunna komma tillbaka som ett sätt att pressa ungdomar att prestera mera. En del kommer att må illa av en sådan utveckling men finns inte resurserna så finns de inte.
På högskolenivå och universitetsnivå kommer utbildningar och forskning av lägre kvalitet att försvinna och en del av vinnarna kommer att vara de orter som hellre har en mycket bra gymnasieskola än en dålig högskola. Själv är jag tyvärr ingen större stjärna men jag ser ändå fram emot att mycket kan bli skarpare och att politiserad forskning förhoppningsvis avslutas.
Om de kommersiella grundskolorna skall bestå och undvika någon form av förstatligande direkt eller via konkurrens med kommuner eller stat måste de se till att ha god kvalitet och bra rykte och de lär knappast bli högavkastande. Att gå runt ekonomiskt, bevara kapitalet och ha en liten vinst så verksamheten kan utvecklas är bra nog när ekonomin inom många områden krymper.
Ont om pengar till lärare kommer troligtvis att gå ut över undervisning som hemspråk och stöd till barn med inlärningssvårigheter. Jag tvivlar på att stora klasser blir en lösning då det skulle ge en risk för sammanbrott. Hoppas det går att samla ihop lärartid och frivilliga för att stödja de barn som har problem.
Skolmaten är en stark tradition och blir ekonomin riktigt dålig och märkbart många föräldrar har svårt att hantera det med egen matlagning blir den viktig och ett bra komplement till försörjningsstöden. Det skulle även kunna bli så att det erbjuds frukostgröt då det är lättare än att nå ut till vuxna som inte klarar av sitt ansvar. Jag spår dock en svag löneutveckling för mattanterna.
Den delen av skolan som borde drabbas hårdast vid ekonomisk kris är förskolan och det är rätt prioritering då det finns många andra sätt att ordna barntillsyn och stimulera barns utveckling.
Vad som sker med detta kommer att höra ihop med arbetslösheten och flyttmönster. Kommer fler familjer att bara ha en lönearbetande? Kommer de många ensamhushållen att börja flytta ihop med eller utan kärlek? Kommer vi att få "studentkorridorer", storfamiljer och små kollektiv? Kommer många att börja dela på barntillsynen till vardags? Kommer folk att flytta mera för att minska pendlingstider och bilåkning?
(Egen favorit: Kommer syndikalisterna äntligen att fingrarna ur arselet och starta sina kollektiv och leva efter sina ideal? Det här med att folk förespråkar ideal som de inte lever efter men tycker att hela samhället borde fungera efter har irriterat mig i många år. )
På det stora hela blir det svårare att vara enstöring och oberoende av andra människor. Vi får fler roller i livet än lönearbetande proffs och konsument.
Det skall bli intressant att se om familjesplittringen över geografin minskar och om nya gemenskaper uppstår. De ganska populära projekten med seniorboende, ofta som bostadsrätter, är ett exempel på detta. Kanske kommer sådant att uppstå på långlivade arbetsplatser, inom föreningar där man umgås intensivt runt ett fritidsintresse, inom församlingar eller i ekobyar?
Något som jag vid tillfälle har pratat för under många år är att bygga villor och lägenheter så det går att dela dem för generationsboende eller bara uthyrning när barnen flyttar. En sådan flexibilitet är både bra för individer och samhälle.
Borde f.ö. skärpa mig så det blir någon pension…
Nu ska vi inte se för pessimistiskt på skolan. Redan 1842, när Sverige fortfarande till största delen var ett bondesamhälle, infördes allmän skolplikt, om än inte så många år som idag. Däremot tror jag som du att många av dagens excesser i utbildningsväsendet kommer att skäras bort eller avgiftsbeläggas. Alla behöver faktiskt inte gå på gymnasiet när alla jobb som nu outsourcas till Kina och Indonesien tas hem.
Det är ett evigt kacklande om peak oil, vilket det till viss del handlar om. MEN och det är ett stort men som ingen vill prata om. Vi har en massinvandring till detta land som övergår allt förnuft. Det finns ett enkelt konstaterande som man inte får prata om och det är: ju fler som ska dela på kakan desto mindre blir det per andel. Mycket enkelt men ack så svårt att tala om i Sverige. Allt snack om pensionsräddare, arbetskraft etc är rent nonsens men blidkar den stora ignoranta massan. Våra politiker (sjuklövern, inte mina politiker) delar frikostigt ut våra pengar utan en tanke på framtiden.
Att som Cornucopia tala om en långsam utdragen process för att undvika samhällsoro kan ni fetglömma. Vi har idag hundratusentals araber (muslimer) och andra folkgrupper som inte kan/vill anpassa sig till den samhällssituation vi har idag, välstånd, fred och ett fungerande samhälle (nåja). Hur kan någon i sin vildaste fantasi tro att de ska göra det i ett sådant framtida scenario?
Cornucopias förslag om att börja spara är bra, men säg det till våra ungdomar som idag går i fas tre eller sliter arslet av sig för minimilöner som knappt räcker till mat och husrum. Det finns helt enkelt inte utrymme för många ungdomar att spara, men det är en fin tanke.
Det kanske är dags för en revolution?
Bör inte energi från vatten,våg,vind mm. bli EXTREMT viktigt i framtiden vid peak oil och peak coal. Investerar man sina pengar i rätt företag kanske man kan leva på sina investering om 10-20år.
Bristen på energi borde ju leda till mångdubbling av priset från de få som fortfarande kan producera. Har man då köpt in sig i ett par företag som säljer el får man ju del av prisuppgången. Eller vad tror ni?
Anonym 12:13:s kommentar är en av anledningarna till att det här forumet är givande. De problemen, riskerna och oron måste lösas innan någon gör det med riktigt dåliga lösningar. Skall det bli med bättre lösningar än SD:s eller sämre måste fler våga gräva i detta.
Krymper ekonomi under en längre period kommer vi på ena eller andra sättet bara att ha kvar den invandring som är ekonomiskt lönsam plus hemvändande svenska medborgare. Illegal invandring för svartarbete finns f.ö. för att den är lönsam utanför det legala systemet.
De flesta vill fortsätta leva ett gott liv i det här samhället medan det förändras och då gäller det att undvika revolutioner och försöka ordna så många olika långsamma förändringsprocesser som möjligt som alla drar i konstruktiva riktningar.
Att skapa fler sätt för invandrare att integreras är ett sådant projekt. Ett annat som skulle kunna bli bra för den lågsiktiga stabiliteten vore om jämställdhetsrörelsen och feministerna kunde börja arbeta mer med islam med målet att åtmindstånde alla svenskar skall bli jämställda.
Hmm, pensioner i framtiden, kanske lösningen blir stora familjer ( likt det i afrika) som tar hand om en på gamla dagar (barnen är pensionsförsäkringen för framtiden), men det gäller att ha råd att mata alla familjemedlemar.
En sak är säker, dagens system är självdestruktiv, det går inte växa i all oändlighet & resurserna är begränsade. Dinosarierna hade sin storhetstid & dog sedan ut, kanske människorna är på väg dit hän, vem vet.
Peter Madison, du tillhör den rikaste 10 procenten. Frågan är om den övriga majoriteten accepterar att du kan leva på den standarden du gör idag.
Jag gillar dig Cornu, men det här gör det inte lätt…
Nu undrar jag om du kommer att bli besviken när det du beskriver inte händer?
Problemet är att du (och andra hemmaexperter) alltid drar ut alla kurvor i det oändliga och in absurdum, till det visar pa en krasch. Det är korrekt, givet att allt fortsätter exakt som idag.
Om man däremot tänker sig att alla, eller stora, resurser sätts in för att utveckla samhället och anpassa det till den radande och framtida situationen, kommer det i en annan dager. Jag tror inte för fem öre att alla kommer att sitta isolerade i sina mörka stugor och invänta döden för att vi har brist pa traditionell energi. När alla resurser styrs mot samhällsutveckling kommer det att ga fort. Enda anledningen till att det inte har skett än är att vi har haft en lang period av tillväxt och standardhöjning som har fungerat fast vi har kört i gamla hjulspar.
Det kommer att ändras, och samhällsutveckling kommer ocksa att ge tillväxt.
Anonym 13:16, knepet är att få detta goda att hända så man slipper få deprimerande prognoser uppfyllda.
Att få resurserna att gå till att utveckla samhället och anpassa det till den radande och framtida situationen i stället för att de bara konsumeras borde vara det allra viktigaste.
@2011-07-08 12:13
Jag är studerande och kan spara pengar. Att spara handlar mer om vilja och förstånd än möjlighet. Är du villig att göra uppofringar för att du ska ha pengar kvar i slutet av månaden eller inte.
Skorna jag har på mig köpte jag för 4 år sedan, shortsen 5 år sedan, skjortan köpte morfar 40 år sedan. Jag har inte handlat kläder på 2 år. Jag går i kläder som är lite risiga och försöker laga dem själv eller med hjälp av min omgivning.
Jag väljer att köpa någorlunda billig mat (EJ FÄRDIGFABRIKAT!) och äter samma sak flera dagar på raken ibland.
Jag går och cyklar mindre idag och använder bilen. Men där skulle jag spara över 1600kr i månaden om jag började gå och cykla. Halverat körande skulle ge mig 800kr, vilket vore mer realistiskt i mitt fall.
Sparande är ett val du gör, inte en möjlighet du ges.
Det verkar finnas en fredlig och angenäm lösning men den ser vi inte förrän vi mår bättre än vad vi gör idag.
I min forskning har vi upptäckt att en människa kan uppleva flow som ett normaltillstånd.
Det låter kanske omöjligt men det är vad vi har fått fram och också fått att fungera.
I detta (flow) tillstånd blir människan tillfredsställd av sig själv (med endast mat, vatten och sömn som nödvändigheter) och har inte längre samma behov av "nödvändigheter" som vi idag anser vara "måsten".
Det går därför att leva ett synnerligen tillfredsställande liv utan att konsumera och förbruka jordens resurser i den takt som vi idag gör. Vilket egentligen är vårt enda problem.
Det finns alltså hopp. 🙂
Det är kanske en utopisk tanke att majoriteten ska lära sig hur man kan uppnå detta (inom en tillräckligt snar framtid) samt också regelbundet göra det. Men det är i alla fall en möjlighet.
Det finns också (annan) forskning som visar att om endast en fem procentig andel i en population förändrar sitt beteende så kan de påverka de övriga att följa efter.
Lösningen på problemet finns kanske alltså.
Det är bara det att vi inte riktigt ser det än.
Känslan av ett sådant flowtillstånd är lite som att hela tiden vara påverkad av "mofin" (vilket ger en känsla av frånvaro av behov i kombination med stark lycka) eller att vara djupt förälskad i kombination med att känna sig hänförd över den verklighet som utspelar sig genom våra sinnen.
Att bara "vara" räcker alltså, men förställ er sedan hur det känns när ni ex spelar gitarr i ett sådant tillstånd, skriver en dikt, spelar tennis eller ser någon djupt i ögonen.
Att göra till synes enkla aktiviteter i ett sådant tillstånd ger oss därför enormt mycket. Och de flesta av dessa aktiviteter förbrukar mycket små resurser.
Va? Skulle inte barnen få gå i skolan för att det råder brist på papperslappar (eller digitala sådana) som ECB eller riksbanken med bankindustrin utfärdar? Att byta ut euron mot ekorrskinn eller grankottar skulle säkert göra det dyrare att köra bil och finansfolket ledsna men människorna i lokalsamhället lyckligare.
En grundläggande sakupplysning:
Kapitalism är ett ekonomiskt system vars syfte är att maximera kapitalackumulation för kapitalägaren. Denna ackumulation är endast möjlig med en ekonomi med ständig tillväxt. Det var länge sedan som den varuproducerande delen av ekonomin räckte till för denna kapitalackumulation. Ackumulationen sker i dag till över 90 procent inom den finansiella sektorns handel med leksakspapper.
Peak-perspektivet är för mig mycket trovärdigt. Vad det kommer att innebära och hur det kommer att se ut vet vi inte.
Jag befarar dock att det kan ske under stora konvulsioner. 1900-talets Europa var skådeplatsen för två Världskrig.
Egentligen är det en generalisering av en divergerande ekonomi som vi ser. De som känner till "Hindenburg Omen" kan tänka sig hur detta divergenta beteende skulle manifestera sig i verkligheten. Det ser faktiskt ut som om vi är på väg mot en problemfylld framtid.
@ 13:38
Jag vet inte vilken rörelse du tillhör eller representerar men ett första steg skulle kunna vara att legalisera ex cannabis. Då får vi en viss del av befolkingen som skulle sitta och vara nöjda hela dagen utan att bidra till fortsatt miljöförstörelse, överkonsumtion mm. Inga biverkningar iform av våld skadegörelse eller annan brottslighet bara mysiga människor som sitter och fnissar.
Bara en tanke!!
Tlll kommunisterna i tråden:
Det är inte marknadens fel att välståndet är FÖR ojämnt fördelat, det är staternas. Det är staterna som skapat FIAT-pengar, inte marknaden. Fiat-pengar är den främsta orsaken till snedfördelningen då massan berövats alla sina tillgångar via inflationen.
M A R K N A D E N vill använda Guldet, och guldet skulle inte gå att snedfördela på samma sätt i det moderna samhället.
Den som spar han har men har heller inte roligt!
Warren Buffets farbror trodde redan på 20-talet att världen skulle gå under…
Även om ekonomin går som Zimbabwes så kommer det fortfarande finnas ett fungerande samhälle… så… pleeez, var lite positiva va… Om de är några som kommer att gå "under" så är det de negativa och de som inte kan anpassa sig…så sov så gott!
mvh
6a 68
Vad tror ni kommer hända med de privata pensionsformerna. Kommer de att konfiskeras? Kommer man att kunna få ut något av dem? Kan man ta ut dem i förtid?
@ 14:49
Varför inte det? Senast förmögenheten var lika snedfördelad som nu var innan den stora depressionen (åtminstone i USA):
http://www.huffingtonpost.com/2010/10/22/income-inequality-america_n_772687.html
Förvisso handlade man inte med guld och silver i fysisk form, men valutans värde var som bekant knuten till guld.
Eftersom investeringar genererar inkomst är det väl fullt naturligt att de med mycket får större inkomst och på så vis ackumulerar mer kapital i ett kapitalistiskt system. Tills vi får en rejäl kris (som förra gången yttrade sig som depression med efterföljande världskrig) vill säga…
Utan tillväxt blir ju emellertid inkomst från investeringar mer av karaktären ett nollsummespel och vi kan nog förvänta oss fler kriser än tidigare inom ramen för rådande system.
/A
Lösningen är att skaffa barn så är pensionen löst.
14:49
Intressant det du skriver om nollsummespel utan tillväxt. Den finansiella expansionen under de senaste 10-20 åren har ju ingen faktisk koppling den egentliga tillväxten. Där rör det mer om en pyramidspel än en nollsummespel.
@ Anonym 14:55
Inflationen kommer att göra de privata pensionsfonderna värdelösa. Om det är konfiskation eller inte, är nog bara en definitionsfråga.
Beträffande de övriga pensionsfonderna blir nog svaret: "Taskigt, men du råkade välja fel fond, du får ingen pension".
Jag är nog en pessimist, jag har svårt att tro på en lycklig framtid.
/ Åke M
Duplicera EU:s jordbruksorganisation. Två gånger. Låt dem ta hand om skolan och sjukvården. Maken till effektivitet får man leta efter.
I och med att det inte finns någon allmän debatt om vad som är på gång finns ingen mental eller övrig beredskap hos säg 99 % av befolkningen.
Följande data visar utvecklingen av oljeproduktionen.
Under åren 1996-2000 var det 33 oljeländer av 102 som minskade sin oljeproduktion. Överskottsproduktionskapasiteten var 7 900 000 fat per dag.
Under åren 2006-2010 var det 55 oljeländer av 102 som minskade sin oljeproduktion. Överskottsproduktionskapasiteten hade minskat till 1 430 000 fat per dag.
2011 kan vara det år då gungbrädan tippar över till oljebrist. IEA:s beslut att släppa 60 miljoner fat ur den strategiska reserven i portioner om 2 miljoner fat om dagen den närmaste månaden tyder på det.
Dessutom spekuleras det om att produktionen når max på 87 500 000 fat olja om dagen 1012 medan efterfrågan blir ca 90 000 000 fat per dag, ett underskott på 2 500 000 fat per dag.
Tyvärr Cornu, det blir nog en oordnad reträtt i samhället så njut av semestern. Kom sedan igen med friska krafter. Nästa år kan det bli mycket stök och bök.
Rättelse 16:41
2012 skall det vara, på 4:e raden nerifrån…
Privatägda råvarutillgångar som exempelvis skog kommer självfallet att konfiskeras och användas för allas bästa.
Välfärdssamhällets död kommer att vara bankerna som alltid. När nästa stora kreditkontraktion startas kommer det bli riktigt illa för alla med lån. Sverige kommer förr eller senare gå samma väg som Grekland. Rätt åt oss giriga jävlar som helst igår ska ha allt för lånade låtsaspengar.
När får vi se utbildning på internet – alltså typ hemundervisning? Tror att det redan idag skulle vara en bättre utbildning än vad många skolor kan erbjuda. Tänk om ALLA fick de bästa lärarna? Eller den lärare som passade just deras inlärning? Denna utbildning över Internet skulle ju faktiskt kunna ske dels i skolornas lokaler. Man behöver nog trots allt träffa folk och leka lite…
iPads/tabs ger ju nya dimensioner här….
Bor utomlands och har letat med ljus och lykta efter svenska utbildningsalternativ för mina barn över Internet…
Många svenskar är korkade och manipuleras lätt av riksdagsmännen; vidare är svenskarna – i ett västeuropeisk perspektiv – "tröga" och föga pragmatiska. Kanske dessa förhållanden blir landets räddning; dvs mängden offrar sig för maktelitens fortbestånd i det ofrånkomliga "ekonomiska armageddon" som komma skall?
Jag minns en, numera avliden, sydsvensk politiker som sa "makt är något man tar – inte något man får"; en stöld m.a.o.
Sokrates
Skolsystemet kanske får en välbehövlig spark i baken. Dagens system är otroligt galet och hemundervisning med hjälp av interaktion med datorn och lärare är ett måste som dagens politiker totalt ignorerar. Det finns vissa företag med produkter åt det hållet tex Rosetta eller Första Klass som är ett steg i rätt riktning men mer behövs från officiellt håll.
Sjukvård kan också effektiviseras om bara viljan finns. – Goddag, det var från SOS Alarm, din Iphone 8 kontaktade oss eftersom du tydligen råkat ut för en olycka, etc. Och mer förebyggande vård som ger livsglädje i de sista åren.
Jag är inte så rädd för att resurserna sinar,men socialism är jag oerhört rädd för. Denna irrationella tro kan bli vår död om tillräckligt många blir obildade om den oberoende verkligheten.
Framför allt måste man sluta importera bidragstagare och kriminella !
Man kan tycka vad fan man vill om det men det kommer att bli närmast katastrof av detta med tiden !
21:06
Det är en grov missuppfattning att tro att kapitaliser skulle vara intelligentare än andra. De är smarta och saknar ofta empati, vilket ofta är bra när man gör affärer.
Fast jag håller med dig om att de "socialister" som idag befolkar parnassen inte är mycket att hänga i julgranen.
hmm bra skrivet, men finns det inte en viss risk för överdriva slutsatser när ett helt gäng likatyckare sammlas för att diskutera?
mycket intresant kommentarfält.
Finns det ingen som är intresserad av att tänka själv bland läsarna?
Är jag ensam om att ifrågasätta själva tesen: "Brist på energi/materiella resurser medför neddragningar i traditionellt offentliga verksamheter"
Med nuvarande (ohållbara) system baserat på evig tillväxt skattekvoten tvingas höjas eftersom offentliga verksamheter främst är arbetskraftsintensiva.
Detta är ett problem eftersom de inte kan produktivitetshöjas på samma sätt som varu och privat tjänsteproduktion. Det innebär att skatten måste höjas procentuellt för att vidmakthålla samma nivå på offentliga tjänster.
Detta är i sin tur ett problem eftersom folk anser en hög skattesats i sig vara problemetisk. (Vad väljer du själv? 30% skatt på 500kkr eller 50% på 1 milj?)
Nu är ju läget nu läget ett helt annat. Vi kommer att se brist på i stort sett allt annat än just arbetskraft vilket offentlig verksamhet främst bygger på. Det är då rimligt att anta att dessa RELATIVT sett kommer att vara billigare.
Om vi VILL kommer vi alltså att kunna ha offentlig service på en lagom 60-talsnivå.
//Håkan
Spunko, jag lovar att vi var oense om en hel del. 😉
Efter att ha gjort något annat i några timmar kan jag köra en buss och ett gäng cyklar genom hålen i argumentationen i min långa kommentar och den reagerade bara på en del av det Cornu skrev.
Den här tråden går till stora delar bortanför det jag själv har skrivit om i min egen lilla bok. Det skulle nog ta mig ett halvår och minst hundra sidor att tänka detta hyfsat i botten.
Kostnader för välfärd försvinner inte bara för att man väljer att finansiera dem med egna medel istället för gemensamt via skattesedeln. Så medans ex. skolavgifter eller indragen skolmat kan minska statens utgifter så minskar de inte samhällets kostnader. Jag skulle snarare tro att finansiering med egna medel skulle öka samhällets kostnader för välfärden samtidigt som snedfördelningen i samhället skulle öka.
Om man vill finansiera välfärden via skattesedeln eller via lönekuvertet är huvudsakligen en inställningsfråga och medans man i USA säger lönekuvertet så kommer man i Sverige att säga skattesedeln; det är helt enkelt den inställningen vi har. "Den goda staten."
En annan vinkel på välfärdens uppbyggnad är att arbete som barnuppfostran som tidigare inte var del av penningekonomin vart värderat i kronor och del av BNP. Detta borde vara en givande tanke för de som gräver i penningsidan av resursfrågorna.
Själv brukar jag beklaga att så mycket av servicenäringarna vars utveckling låg i tiden vart en statlig och kommunal angelägenhet i stället för ett vanligt varierat näringsliv.
Så vart försvinner pengarna då pengamängden ökar och vi producerar allt mer?
Jo här behövs en ny tanke som tar fokus mot löner och bonusar som inte står i proportion till vad den övebetalde presterar. Detta ständiga överuttag oproportionerligt mot vad man tillför kakan kommer få samhällena krackelera och kanske lika bra det.
OBS finns inget tak för löner och bonusar så länge de motsvarar prestationen.
Fult sno pengar från den krympande skaran med riktiga jobb som dels betalt vad de kostat i utbildning och nu som tack inte skall få den utlovade pensionen och vården de blev lovade.
Nä reducera lallare och skitpratare belöna de som producerar något mer än luft den senare arten kan få smulor som eventuellt blir över.
Jag tror även på en medborgarlön som skulle vara en rejäl besparing genom att hela transfereringssystemet avvecklades. Nu vet jag janteanhängare tror folk inte kommer jobba men det kommer finnas tillräckligt många som arbetar och dessa kommer vara mer motiverade göra bra jobb oxå. Varför skall de jobba? Jo vill man ha något mer än medborgarlönen får man helt enkelt jobba och de som blir utan jobb inom nuvarande transfereringssystem betalas redan med skattepengar så de belastar då mindre med medborgarlön än de kostar i dag!!
Sedan får mutterater och andra med penisavvund hitta någon annan att förtrycka för att trivs.
Oj…jag trodde att jag var dystopiker men här har jag mött min överman och det med hästlängder.
Jag tror att energikrisen kommer att göra el och bensin dyrare, att man inte längre kommer kunna resa till Långtbortistan med flyg för en småslant, köpa exotisk frukt i snabbköpet året runt eller köpa importerade plastprylar så billigt att man undrar hur 17 det ens är möjligt att få fram materialet för det pris vi betalar, arbetskraften oräknad. Men större omvälvningar än så ser jag icke framför mig.
Skulle jag investera mina suert förvärvade pengar på något inför en osäker framtid är det någon form av egen elproduktion, en bra vedspis, en egen brunn, en jordkällare och en hyffsad plätt födoproducerande mark. Rullar världen på som förr är det ändå kul att ha.
Nu är du ute och cyklar.
Klart att det kommer att komma en energikris, men vi människor kommer att klara den krisen som vi klarar alla andra.
Då vi släpper på etik och moral kring teknisk och biologisk utveckling kommer vi komma till nästa steg.
Visst är jordens resurser ändliga och vi är på tok för mkt folk här på jorden, men man ska inte underskatta vår förmåga till innovationer.
Finns redan mycket vi kan göra, men som inte tillåts.
När kommer den första ändringen i lagen för barnbegränsning i Sverige?
Slopa flerbarnstillägg, och barnbidrag för fler än två barn till att börja med. Det största problemet i världen är den enorma överbefolkningen.
Vi kommer att få oroligheter och etnisk rensning även i det här landet när energi och övrig resursbrist slår till på allvar inom några få år.
Barnbegränsning i Sverige? Kanske skulle ta en titt på landets demografipyramid.