Vet inte hur många av er som var investerade i råvarusektorn våren 2006, men med de senaste dagarnas kraftiga nedgångar i råvarupriserna och gårdagens tokras i oljepriset så får jag väldiga våren 2006-känslor. Fast i år är det förstås maj.
2005 – 2006 hade sektorn gått mycket starkt, men sedan kom en kraftig korrektion med start i slutet april om jag minns rätt. Mycket var annorlunda på den tiden. Att handla råvaror direkt på börsen var svårt. Sk ETF:er som guld via NYSE:GLD, silver via NYSE:SLV och nordamerikansk finolja via NYSE:USO var ganska nya påfund. GLD hade funnits sedan 2004, men ganska precis just våren 2006 introducerades såväl USO som SLV.
Så på den tiden var det därför främst råvaruaktier som man investerade i om man som mindre investerare eller privatperson ville hänga på råvarutrenden. Och aktierna sänktes ganska kraftigt, även om det var från höga nivåer. Resten av 2006 blev generellt ett ganska kasst råvaruår därefter, även om många priser hade återhämtat sig mot slutet av året. Sedan blev det 2007 och allt stack iväg igen fram till ekonomin kraschade på allvar 2008.
Juliterminen för WTI-oljan nedan.
Idag är det betydligt enklare att handla råvaror över börsen via olika ETF:er, derivat och certifikat. Man skall då vara medveten om att det kommer kraftiga korrigeringar i råvaror. Det bästa man kan göra då är att kliva av och lägga armarna i kors. Även om vi alla tror på BTFD (buy the f-ing dip) pga amerikanska centralbankens QE2-program, så tar det pengatryckande programmet slut till sommaren och det kan sedan dröja ett tag innan man drar igång nästa.
NYSE:DBE följer Rogers index för energiråvaror, dvs olja, bensin och fossilgas. Dagschart nedan.
Månadschart nedan för lite perspektiv. DBE fanns tyvärr inte våren 2006, så hur det såg ut då kan jag inte fullt så enkelt få fram en chart för.
NYSE:DBC följer hela Rogers råvaruindex, inklusive metallerna. Månadschart nedan.
Sättningen i sektorn 2006 syns kanske inte så bra ovan, men nedan har vi veckocharten från 2006.
Kanske lite tydligare så.
Råvarupriserna släpar efter konjunkturen. När konjunkturen viker och aktiemarknaden blir lite tveksam så brukar råvarupriserna fortsätta upp ännu ett tag.
Frågan blir därför om vi nu står i samma läge som 2008, dvs inför kraschen med stort K, eller om det bara är en korrektion mitt i en konjunkturuppgång som 2006. Är det som 2006 så kommer sektorn tillbaka, men det kan dröja till hösten eller slutet av året. Har vi 2008 så märker vi det ganska snart. Oavsett så bör man gå ur sina råvarupositioner om man nu inte tror att gårdagens krasch i oljepriset och den tidigare rapporterade kraschen i silver bara är tillfällig hicka på marknaden.
Många stora (svenska) råvaruaktier återhämtade sig aldrig efter kraschen 2006, alternativt hade en väldigt skakig utveckling fram till och med 2008, trots att råvarupriserna fortsatte till nya höjder. Återkommer med lite exempel i ett senare inlägg. Men fram till april-maj 2006 så hade man på den tiden kunnat tjäna mycket stora pengar på bolag som Boliden, Lundin Petroleum, PA Resources eller Vostok Nafta. Good times.
Så vad tror du? Ser vi 2006 eller 2008 upprepas nu?
9 kommentarer
2006. 2008 kommer sedan.
Jag tror konjunkturen toppat för kanske ett halvår sedan. Dollarn bottnade på 5,98 och nu är allt på väg utför. Alla oroligheter i världen sammantaget gör det svårt för mig att tro att de stora företagen inte redan ska ha börjat dra åt sig öronen. Inga nya lån, inga nya pengar = inga ökade vinster. Om alla företagen ska säljas sina produkter vidare till ett högre pris måste ju mellanskillnaden komma nånstans ifrån, och mellanskillnaden ör ökad penningmängd. När den inte längre ökar försvinner vinsterna från alla utom de mest livsviktiga företagen, som i 90-talets Japan, eller 2008/2009.
Det roliga nu är att konjunkturnedgången kommer vara omöjlig att stoppa.
Såhär säger ekonomiprofessor Niall Ferguson om råvaror (se från 20 min in i klippet)
http://www.worlddomination.se/2011/05/rerun-of-niall-ferguson-video-short.html
2006, 2008 startar nu lagrade på varandra. Den fundamentalt försvagade ekonomin tål inte så hög energipriser. Ressetion nästa.
En släkting firade 50 år hos bekanta i Argentina i Januari. Där sade man att den stora katastrofen kommer den 13 Maj. Var gårdagen den stora trumvirveln till preludiet ?
Tror också konjunkturen toppade för ett halvår sedan. Marknaden för sågat virke toppade för ett halvår sedan. Är en pålitlig konjunkturmätare.
Det var ju tråkigt för UbL, att han skulle "lämna in" precis innan inledningen på den stora konjunkturnedgången, eller vad det nu är som har fått silverpriset och oljepriset att rasa så kraftigt. UbL hade säkert glatt sig storligen åt ett sönderfall i ekonomin.
/Guldkalle
Den kraftiga nedgången i råvaror 2008 berodde på att det uppstod en akut brist på likvida medel när aktier, hus, m.m. gick ner samtidigt som bankerna inte vågade låna ut längre efter Lehman-kraschen.
Jag tror den här nedgången motsvarar 2006-års nedgång, fast denna gången kommer allt att få ett hastigare förlopp. Vi får snart en uppgång i råvarupriser, men redan senare i år så kommer en ny nedgång som motsvarar 2008 års nedgång.
Denna nästa finanskris kommer att inledas som den 2008 men då den är början på "the end game" så kommer ingen återhämtning att vara möjlig med mindre än att världens finansiella och monetära system görs om i grunden.
Det finns trots allt aktörer som kan påverka utvecklingen och hålla ekonomin uppe ett tag. Om det handlar om Sverige specifikt, så kan man därför undra om det är bättre att inleda en ofrånkomlig kris nu eller i höst.
Börsfallet sammanfaller ju med annat som FM:s budgetproblem, "nyheten" att pensionsberäkningarna är falsarier osv, så det kan nog bli en stökig sommar. Själv tänker jag fiska abborre.
Tobias Wallin
Jag är förresten glad att jag inte valde att kalla mig för Silverkalle, som jag övervägde ett tag.
/Guldkalle