Under gårdagen släppte EUSSR:s byrå för statistisk manipulation, Eurostat, siffror över statsskulder och underskott. Bloggrannen Flute passade på att ta fram en bunt grafer. Själv har jag nu uppdaterat min tidigare graf, och det ser inte riktigt lika illa ut för alla EU-länder längre.
Notera att jag inte använder de officiella siffrorna för budgetunderskott som procent av BNP, utan jag jämför vad statsskulden var 2009 och 2010 och använder skillnaden som ett underskott. Detta till skillnad mot det bokföringsmässiga underskott som redovisas officiellt.
För Irland är det officiella underskottet 32.4%, medan förändringen av statsskulden är 30.6% av BNP. Därmed använder jag siffran 30.6%.
Sveriges budget var officiellt i balans, 0% i underskott av BNP, medan statsskulden minskade med 3% av BNP och det är därmed 3% jag använder i grafen ovan. Och så håller det på.
En avgörande skillnad blir för Tysklands del, som officiellt har bokfört sitt budgetunderskott till 3.3% medan statsskulden i verkligheten ökade med otroliga 9.7%. Skillnaden består antagligen exempelvis i att man köpt upp en massa usla skulder från t ex Grekland men redovisar dessa som en tillgång och inte en kostnad. Men den ökade skuldsättningen innebär ökad risk, speciellt när Grekland framöver omstrukturerar sin statsskuld (=går i konkurs).
Ett annat land som framstår som bättre än officiellt i min graf är BIGPIS-landet Belgien. Statsskulden ökade bara med 0.6% av BNP medan officiellt underskott är 4.1%. Under omständigheterna rätt bra jobbat för ett non-country, ett land som nu med god marginal besitter världsrekord i att vara utan regering. Visar med all tydlighet att regeringar är överskattade.
För övrigt så bryter alltså både Frankrike och Tyskland mot eurozonens konvergenskrav, både vad gäller underskott och statsskuld och bör omgående bötfällas eller kastas ur eurosamarbetet (ja, jag vet, ibland är jag så rolig att jag nästan trillar av stolen själv). Endast Estland uppfyller kraven som euroland, men så införde de precis euron och har inte hunnit drabbas fullt ut av de problem som euron kommer medföra. Däremot klarar icke-euroländerna Danmark, Bulgarien och Sverige konvergenskraven.
6 kommentarer
Varför lägger du tid på detta?
Skulder kan vara bra att ha om man vet vad man gör med pengarna. Tex sätter folk i arbete så BNP ökar. Vårt enorma skuldberg från 1990talet har krympt betydligt utan att summan minskat så enormt mycket, tack vare en BNP ökning.
Anonym 08:17, har du skulder kan fordringsägarna säga upp dem och då måste du betala igen dem och för att få pengar till detta behöver du nya lån vilka du kanske inte kan få förmånligt.
Speciellt om du inte har hjäp av kärnvapen/släkt/H.A. för att styrka din sak.
Det är många som åkt på denna mina.
En gammal sedelärande historia: En blivande svärfar lånade ut pengar så att den blivande svärsonen kunde köpa gården. Sedan sade han upp lånet och den nu före detta blivande svärsonen tvingades lämna tillbaka lån och gård. Svärfadern satte detta i system med tre stackare men när han kom till min fars syssling lyckades denne låna upp pengar hos släkten och kunde lösa lånet varpå gården blev hans och svärfadern på undantag.
Detta var på den (mellankrigs)tiden då svenskarna fortfarande hade pengar själv och de som gick på socialbidrag inte hade rösträtt.
Wohoo, vi är bäst!
Hade varit intressant att se siffror på den privata skuldsättningen för de olika länderna också 😉
Anders Wijkman verkar för övrigt rätt vettig, för att vara politiker alltså.
08:17, siffrorna ovan är i förhållande till BNP. Det kan aldrig vara motiverat att öka skulderna mer än BNP.
Cornucopia
Irland har räddat en bank genom att ta över dess skulder.
Omotiverat?
Vi gör ibland saker som vi måste som inte är helt optimalt men som är näst bäst.
Minns alla dessa fastighetsbolag som uppkom när bankernas utlåning havererarade på 90 talet. Med lite tid så blev de avvecklade utan alltför stora förluster, tid som kostade staten en del upplåning!
Enda euro-land som uppfyller konvergenskriterierna är Estland. Fullständigt uträknat för ett par år sen. Nu överlägset bäst i klassen. Annars verkar de flesta länder närma sig "godkänt", såförvitt det inte är grekisk bokföring.