OECD-ländernas energivaktstruts IEA släppte som bekant igår sin World Energy Outlook 2010, och det verkar som vanligt vara en fantasi laddad med dubbla budskap. Trots att IEA är skattefinansierad, bland annat med svenska skattepengar, så måste man betala rätt saftiga summor för att få tillgång till hela rapporten.
En PDF-presentation finns åtminstone tillgänglig, och t ex National Geographic skriver lite om IEA:s presskonferens. Svenska media hoppar upp och ner av förtjusning och förklarar att alla problem med oljetillgången är över, för IEA har sagt det. Skriftligt. Igen.
Muntligt låter det annorlunda. Från National Geographic.
“The age of cheap oil is over,” said Fatih Birol, IEA chief economist.
“If the consuming nations do not make major efforts to slow down the oil demand growth, we will see higher oil prices,” Birol said, “which we think is not good news for the economies of the consuming nations.”
IEA pratar nu om 50% högre oljepris, justerat för inflationen. Det är relativt realistiskt, eftersom så högt oljepris klubbar världsekonomin som en sälunge och drar recessionen likt ett täcke över den nyss klubbade sälkuten. Vilket drar ner oljepriset igen. Skölj, upprepa behandlingen.
IEA analyserar uppifrån och ner. Till år 2035, om 25 år, sätter man den globala efterfrågan på energi till 36% högre än idag, trots OECD-ländernas effektiviseringar och besparingar.
Därmed tar sig IEA an uppgiften att fantisera ihop hur detta skall lyckas. Och då blir det som det blir.
Om världen skärper till sig, under scenariot “new policies” så kommer ändå antalet motorfordon dubblas i världen till år 2035.
Så hur skall man ordna bränsle till den fordonsparken?
Det finns två sätt att göra prognoser. Normalt tänker man på forecasting, att förutspå, när man talar om prognoser. Men inom politik, vilket är vad IEA sysslar med så använder man ofta backcasting, kanske bakutspå på svenska?
Man konstaterar hur behovet ser ut år 2035, och fantiserar då ihop den backcast som behövs för att det skall vara möjligt att öka energiförbrukningen med 36% och dubbla antalet motorfordon till år 2035, medräknat snålare fordon etc. Det har alltså inte med verkligheten att göra, utan är vad som krävs för att uppfylla behovet för år 2035. Trots att det är orimligt och begränsas inte bara av tillgången på energi, utan även av brist på alla andra råvaror.
IEA konstaterar att biobränslen, förnyelsebar el till elfordon etc aldrig kan förse fordonsparken med mer än en bråkdel av behovet av bränsle, 10-20%. Så det måste vara olja som skall tanka dubbelt så många bilar år 2035. Alltså måste oljeproduktionen öka.
Samtidigt är det vedertaget fakta och vetenskap att befintliga oljefält sinar. Så hur skall IEA komma runt detta?
Jo, så här:
Man kan inte förneka att produktionen av konventionell olja minskar, så man hittar på att man kommer hitta nya konventionella oljefält i en takt som exakt motsvarar minskningen av befintliga fält. Dit räknas t ex Saudi-Arabiens nuvarande oljeproduktion om säg 9 miljoner fat per dag.
Till år 2035 skall man alltså finna fem nya Saudi-Arabien (45 miljoner fat i produktion per dag) bara för att täcka tappet i konventionell olja. Ingen vet förstås var detta kan ske. Djuphavsoljan räknas i sammanhanget som konventionell. Librafyndet kommer potentiell kunna producera 1.5 miljoner fat om dagen. Men djuphavsolja producerar sitt maximum i kanske 1-3 år, till skillnad mot jättefält onshore, likt SA:s Ghawar, som har en betydligt längre utragen produktionskurva. Så för att täcka in ett enda Saudi-Arabien behövs inte sex Librafält. Det behövs snarare trettio Librafynd, för att producera stabilt 9 miljoner fat olja per dag. Och för att ersätta fem st Saudi-Arabien behövs alltså 150 Librafynd.
Vi har hittat två motsvarande på 10 år. Inte de nödvändiga 5-6 st om året, 50-60 st de senaste 10 åren. (Man kan notera att Libra och likartade Tupi först kommer nå sin produktionstopp i tidsintervallet 2020-2025, så vad som skall fylla ut allt det andra fram tills dess är “ännu oupptäckta fynd som kan sättas i produktion ännu snabbare”)
Men det är vad som behövs för att uppfylla IEA:s backcast om helt stabil konventionell produktion av konventionell olja fram till år 2035.
Nu beställs förstås IEA:s rapport från IEA:s ledning och OECD-länderna, och dels måste man få tidigare rapporter att se korrekta ut, och dels måste man följa direktivet att det inte kan existera några problem med oljeproduktionen framöver.
Men genom att säga att den konventionella oljan kommer produceras exakt på samma nivå i 25 år framåt så förklarar åtminstone tjänstemännen på IEA att det här är fullkomlig bullshit. Så andra intelligenta och pålästa människor kan förstå att IEA:s tjänstemän inte håller med om det de tvingas presentera.
Vad gäller icke-konventionella oljekällor så stämmer förstås inte siffrorna där heller, men man behöver inte plocka isär dem. Det räcker att plocka isär 25 års platåfas för konventionell olja för att bekräfta att peak oil fortfarande inträffade år 2008, och att utförsbacken tar vid under innevarande decennium.
Och med en efterfrågan på dubbelt så många motorfordon och 36% ökad energiförbrukning så kommer energipriserna bara gå åt ett håll så länge konjunkturerna återhämtar sig efter varje krasch som bristen på energi kommer orsaka.
Läs gärna mer på The Oil Drum, speciellt kommentarerna.
Tillägg: Finns andra roliga siffror från IEA. T ex tror man på 20 miljoner sålda elfordon år 2035, av en fordonspark på då ca 1800 miljoner fordon. Förutsatt kraftfulla åtgärder för att minska CO2-utsläppen. Man förutsätter också att Saudi-Arabien skall öka sin oljeproduktion med 50%, och inte fortsätta minska… I snålscenariot peakar oljeproduktionen på 88 miljoner fat. Inte av geologiska skäl förstås, då skulle ju IEA erkänna att det finns problem med oljeproduktionen, utan därför att stenåldern inte tog slut för att man fick slut på sten bla bla bla. Iaf ligger oljeproduktionen idag runt 85 miljoner fat, så stämmer den backcasten är vi mycket nära peak oil produktionsmässigt.
20 kommentarer
Tack och Amen.
Spännande blir det.
Cykeln är servad och klar.
/Morfar
Inget nytt under solen.
Biskop Brask skrev en lapp där det stod " Därtill är jag nödd och tvungen " för att få behålla huvudet på plats.
Men de nämner Peak oil flera gånger!
Vad vet vi om utvecklingen framöver annat än att vi inget vet!
Bilar som Volvo kan numera säljas med en dieselförbrukning på 0,39 l/mil.
Sist jag bytte hade jag svårighet finna en bil som kunde förbruka mindre än min 20 år gamla 745a!
/Oppti
Svälten ökar i världen. P.g.a. peak oil kommer svältökningen att accelerera. Och så finns det bloggkommentatorer som i första hand spekulerar kring dieselförbrukningen på nya bilar? Du kan köra många tusen mil med en ny bil innan förbrukningen kommer upp i den nivå som gick åt till produktionen av bilen. Nya bilar är inte en del av lösningen, de är en del av problemet.
Men den där "Oppti" ska du inte ta på allvar. Hans namn kommer från "optimist" men av någon anledning har han fått in två p. Han tramsar, helt enkelt.
Det är förstås oförståndigt att bo väldigt många människor på platser där man inte kan bruka jorden, då får man det svårt med maten förr eller senare. Japan är till exempel pyrt på det, tyvärr.
Skönt att kunna konstatera att det som vanligt är ett beställningsverk. Sanningen hade varit för besk och omvälvande framför allt för börserna och företag i oljebranchen.
Håller med dig Cornu det finns siffror och antaganden som är så osannolika att man misstänker: "tjänstemännens hämnd". Härtill är jag nödd och tvungen.
Citatet: "The age of cheap oil is over," said Fatih Birol, IEA chief economist" är väl från WEO 2008? Han kan väl inte 2 år senare sagt identiskt samma sak?
Finns det gamla rapporter tillgängliga från IEA? Skulle vara kul att läsa vad de skrev för fem år sedan t ex…
"World oil production"-grafen är ju ett underbart stycke svart humor. Tror jag ska skriva ut den och ha på väggen. Den kunde ha platsat i vilket satirprogram som helst:
"Så vi tar bara och drar ett rakt streck från idag och säger att vi kommer att hitta lika mycket som försvinner? Kommer nån verkligen att tro på det?"
"Javisst, herr minister."
Snyggt att det framgår så tydligt att bortsett från önsketänkande så inträffade produktionstoppen 2008 även enligt IEA. (Om inte någon journalist tar tag i det här så kommer jag snart att börja misstänka konspiration.)
Om IEA's prognoser hade varit realistiska så hade knappast länder som Kina och Indien haft en så aggressiv strategi för att säkra framtida tillgång till oljan.
Det viktigaste är ändå att vi har bensin till snöskotern.
Ang. Japans befolkning, om jag minns rätt så går dom mot en befolkningsminskning just nu.
Från dagens 127miljoner till 80 under närmaste 25-30 åren.
Så det går ju åt rätt håll nånstans.
Det spelar kanske inte så stor roll om man tror IEA eller inte, huvudsaken för dem är kanske att flytta allmänhetens tro om när peaken inträffar. Det finns olika bedömningar bla bla bla… De kan vara pressade från flera håll, minns även att IEA (delvis) ansvarade för input till SRES som enligt GES vid Uppsala universitet är helt åt fanders. Det vore mindre bra för IEA att publicera en rapport som indikerar att IPCC kan skrotas 3 veckor innan nästa stora klimatmöte?
Hoppas såklart stenhårt på att någon journalist ska börja gräva i detta men har inga vidare förhoppningar. Det bästa som kan hända är väl att fler whistle-blowers kontaktar media, senast i the Guardian blev det ganska stort uppbåd av detta.
Vad är skillnaden idag jmf 1970? 1970 hörde man exakt samma tankar från förvirrade eremiter i skogen.
Ta och kolla vad man faktiskt sade på 70-talet. Inte vad du tror att man sa.
Då sade man att peak oil skulle inträffa efter år 2000. Utfallet ser ut att ha blivit 2008.
Cornu,
Du skriver: "så förklarar åtminstone tjänstemännen på IEA att det här är fullkomlig bullshit".
Jag har också hört detta, men var står det?
Bengt org
Det står ingenstans. Det är en slusats, för maken till dumt kan man inte göra om det inte är avsiktligt menat att uppfattas som just dumt.
Cornucopia,
finns det bra data nagonstans eller en graf pa hur mycket olja som hittats de senaste aren? Vore intressant att se hur discoveries over de senaste 20 aren ser ut jamfort med de discoveries IEA estimerar framover ser ut. Grafen ser naturligtvis lojligt perfekt ut som du papekar men utan att ha en klar bild over vad som hittats historiskt ar det svart att utvardera om deras estimat for framtiden ar hoga.
Mentalt kvar i stenåldern blir vi inte tillräckligt rädda för faror som inte utgör ett direkt fysiskt hot. Miljöförstöring, klimatkris, peak oil – ingetdera står tio meter ifrån och morrar. Alltså förtränger man lätt. Inte ens en vansinnig IEA-rapport behövs.
Inte ens när maten, vattnet etc inte räcker till kommer huvuddelen av mänskligheten att förstå vad som händer, man kommer att klamra sig fast vid tilltro till nanoteknik, kärnkraft, religion eller något annat verkningslöst. Man kommer att protestera, utse syndabockar, men liksom tidigare i historien kommer man inte lyckas avvärja sammanbrottet. Kanske kan man ändå hoppas på en hygglig nödlandning?
Hmm, jovisst, peak oil 2008, där håller jag med. Men nu talar vi om flera peak oil, 2008 var ju bara när industrin och konsumismen var som högst, sedan dess har hjulen saktat ner och transporterna samt olja till industrin är färre globalt sett. Kanske har jag fel men kommer det inte ännu en peak snart? Vem säger att det bara måste finnas en enda? Jag tror vi får ett helt pärlband av peak oil, får vi det så betyder det att vi är någorlunda i fas med alternativa energislag… Annars är det riktigt illa…
@Matz:
Med peak avses just maximum så det blir itne fråga om ett pärlband även om vägen utför kan innehålla ett antal lokala maxpunkter. kan du förresten tänka dig en peak när inte konsumismen var som högst? Det fina med Peak Oil är att fenomenet inte är efterfrågestyrt. Det spelar ingen roll hur ekonomin går och vad priset på olja är eftersom geologiska begränsningar inte kan övervinnas med fler $.
Den där grafen ser inte äkta ut – varken m.a.p på "current crude oils" eller "future…"
Visst är det forecasts, men kollar man på naturgas och "unconventional" oil så ser dessa mer ut som statistisma uppskattningar givet olika parametrar.
Nuvarande och framtida olja ser ut som en extrapolering bara – utan input eller trolig data för framtiden.
Well – jag vet inte ja…
/K