Jag brukar försöka bevaka provinsialblaskan GP:s debattsidor, eftersom det där släpps in lite mer obekväma röster, gärna miljöradikaler, än vad som tillåts på de stora Stockholmstidningarnas debattsidor. Även tämligen okända personer kan få en helsida i GP, medan det förstås är ett krav att åtminstone varit med i TV för att få något publicerat hos DN eller SvD.
Så för två veckor sedan nämndes det där fula ordet på bästa debattplats och fick en helsida i GP. Debattör var Ulf Jakobsson från bolaget Innoveco, och han fick alltså nämna peak oil i provinsialblaskan. Debattartikelns titel var Nya begrepp krävs i miljödebatten.
Ett citat:
“Politiker måste våga börja ta sitt ansvar i miljöfrågan och lyfta fram mycket tydligare hur viktigt det är att snabbt bemöta Peak Oil och klimatproblemen. Att överhuvudtaget våga nämna ordet Peak Oil vore en mycket bra start. Samtidigt måste man våga höja nivån för hur man pratar om de internationella lösningarna, vilket ovillkorligen innefattar begrepp som innovationsteori och entreprenörshinder. Först när detta är gjort kan jag återfå tron på att Sveriges politiker verkligen vill ta ansvar för att lösa vår tids stora utmaningar.”
Entreprenörshinder gör det helt enkelt svårt för Sverige att ta någon som helst ledning i annat än med stora fina ord och importerad teknik.
Ulf själv låter meddela att GP smög in några fel i artikeln. Korrektur enligt nedan:
“- ingressen: “för att folk ska förstå allvaret i klimathotet” – blev felskrivet av GP
– “Kortfattat innebär peak oil att vi troligen är mycket nära tidpunkten när efterfrågan börjar överstiga tillgången på olja i världen”. Ska ju vara produktionskapaciteten, men det gick lite snabbt med min vana att prata om tillgång/efterfrågan.”
10 kommentarer
Peak-Oil är förmodligen en sanning som är svårare att tala om för politiker än många andra frågor. Som du själv har belyst genom tidigare inlägg så är denna fråga något som uppenbarligen diskuteras bakom stängda dörrar. Vi har även på senare tid otaliga rapporter från militärledning kring just fenomenet Peak-Oil.
Mina tankar kring bristen på diskussion och debatt kring ämnet härleds från att den politiska agendan blir mer uppenbar att förstå och förutse. Skulle västvärlden vara mer upplyst kring ämnet och samtidigt förstå att Irak har världens näst största oljereserv så hade ett angrepp mot Irak i "Fredens namn" skapat en större opposition.
Då du, precis som jag, är anhängare till teorin Peak-Oil så emotser jag med spänning en tillbakakommentar från dig rörande denna teori.
Tack//AP
Ni har en mycket intressent blogg. Trots att jag själv är lite av en klimatskeptiker så anser jag att peak oil är ett verkligt problem.
Säkert har du redan sett DIs artikel idag om Brasiliens fynd på 16 miljarder fat olja på 2+5km under havsytan utanför Rio ??
Ser fram emot en kommentar om hur många månader det kan låta oss fortsätta som om att inget är fel 🙂
// Flygkapten
Med en global förbrukning på 85 miljoner fat per dag räcker 16 miljarder fat i 188 dagar, d v s ca 6 månader. Det är ett stort fynd, men räddar oss inte från peak oil.
/Herbert
Asgarv. Man har borrat en brunn, och bekräftat existensen av olja. En brunn ger inte 16 miljarder fat, som dessutom antagligen är oil in place, och inte oljereserver.
Skall titta vidare på det där.
Men jag har läst din blogg länge nu och tror nog själv på peak oil. Men hur skall man då privat agera. Bara förbereda sig på kaos? Köpa akiter i oljebolag? Flytta från Sverige? Köpa sig en cykel
Innovationsteori och entreprenörshinder.
De begreppen står i konflikt med fackliga intressen eftersom det är omöjligt att få ekonomi i att utveckla ny teknik i konkurrens med den redan etablerade. Och innovationen i sig ju kan innebära tvång att byta jobb.
Det låter väldigt likt högerns kritik mot svensk arbetsmarknadspolitik. Och ska kanske sättas i samband med Riksbankens Nobelpris för påståendet att höga ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen leder till hög arbetslöshet?
Tobias Wallin
Ville bara skriva av mig. Den vidriga idioten som "stampat" ihjäl en kanin, som det står i Svd, önskar jag kommer dö på samma sätt.
Tänk dig (er?) in i djurets situation. Tänk er. Ett levande väsen med ett centralt nervsystem precis som vi -du, ett däggdjur. Sista synen var en sko. Under stor vånda och plåga. Bara för att någon skulle ha kul…
…Synd är dock att detta händer just som jag skriver detta, bara någon annanstans på bollen vi bor på… Fy och tvi.
/Misantrop – Konstigt?
Tobias – det är absolut inte omöjligt att få ekonomi i att utveckla ny teknik, tvärtom. De flesta små miljöteknikbolag i Sverige vill framförallt ut på exportmarknaden (och därmed konkurrera med utländska etablerade företag och bidra till att Sverige tar en viktig frontposition i ett framtidsområde). Även om man väljer att fokusera på svensk konkurrenskraft och på att skapa jobb så är miljöinnovationer viktigt.
/U
Anonym 2010-11-02 10:10:
Om så är fallet, varför finns inte alternativen till fordons- oljeindustri redan??
Varför har situationen med att alla svenska stora företag skapades för 100 år sedan uppstått?
Skälet till att jag resonerar som jag gör är att icke socialistiska remissinstanser beskrev dagens situation som negativ effekt av S arbetsmarknadspolitik redan på 1930-talet när den infördes. Och att deras förutsägelser visat sig stämma. Är detta tillfälligheter??
För övrigt är ett återkommande tema på den här bloggen ju att framtiden i princip redan är här. Fordonsindustrin är i utländsk ägo exempelvis. Och den har varit övermogen bransch åtminstone sedan 70-talets OPEC kris.
Men visst, inkomstbortfallssprincipen från 1948 och integrationen mellan enskildas privatekonomi och det allmännas är måhända i dag mer skadliga än arbetslöshetsförsäkringen. I alla fall om man bortser från att motiven till all förkrigspolitik syftar till proletariatets diktatur och det klasslösa samhället.
Tobias Wallin
Jag tipsar gärna om det här: http://www.carlotaperez.org/interviews/CParticleODApril2009.pdf
Eller kortkort: för att få igång nästa tekno-ekonomiska paradigm måste vi göra oss av med det gigantiska råvarubehov vi ärvde från fordismen. Läs och förundras.