Föga överraskande så blir det brutalare rörelser och mer slagighet i USDSEK än i DXY, eftersom svenska kronan är en rätt liten valuta och därmed rör sig med högre volatilitetet mot dollarn.
Notera en period med flat MACD, där man lämpligen inte tradar alls. Majoriteten av affärerna blir förstås som vanligt inget vidare, utan det är de stora korrekta köp- eller säljsignalerna som man går plus på, t ex köpsignalen den 27:e april 2010, säljsignalen den 1:a juli och säljsignalen den 2:e september. För USDSEK kom alltså säljsignalen redan den 2:e september, medan DXY gav sälj först den 10:e. Några stora vinster tar mer än väl ut flera små förluster, vilket är poängen.
Tittar vi på Bear USDX3 H, så slutade den på 61:50 SEK den 2:e september, och 75:50 igår, dvs en uppgång på 22.8%. USDSEK har rört sig från 7.242 till 6.742 igår. Ett ras på 6.90%. Hävstången på faktor -3 som Bear USDX3 H har skulle därmed ge en uppgång på 20.7%. Skillnaden kan nog härröras till spreaden och vilken sida av orderdjupet som respektive stängning skedde. Min slutsats är iaf att Bear USDX3 H rör sig som den skall.
Nu upprepar jag att det är på signalerna man skall agera. Kasta er alltså inte in i USDSEK negativt just nu, även om det kanske skulle visa sig lönsamt. Man bör istället invänta att USDSEK vänder om till sälj/neutral eller direkt till köp och då köra Bull USDX3 H. En variant är att vi går över i ett kortare neutralt läge, följt av en ny säljsignal som man kan agera på, om inte MACD blivit plant.
Samtidigt kan man notera att det blev ett dödskors i USDSEK, dvs att MA50 bröt ner genom MA200, den 8:e september. Så den långa trenden är hårt nedåt och det kan alltså vara olämpligt att trada på uppsidan.
Man kan också konstatera att medan media tjatat om nya prisrekord för guld, så är det negativt mot dollarn man skall satsat kortsiktigt, inte mot guld som för oss svenskar faller svagt i pris.
Det tillkommer hela tiden nya läsare och jag får en del frågor om programvaror för teknisk analys. Se tidigare diskussionstråd om detta, och notera att man kan få enkel gratis TA-verktyg hos diverse onlinetjänster, inklusive Yahoo. För lite kring grunderna om begreppen brukar jag hänvisa till Tradingportalen, men det är bättre att kanske köpa böcker, eller ännu bättre att gå en kurs.
2 kommentarer
När går man (eller du) ur om signalerna visar sig vara felaktiga?
Man sätter en stoploss. Hur stor förlust är du beredd att ta? För snäv stoploss och du kan gå ur för tidigt, sällan man går plus från första stund.
Allt från 1-5%, undantagsvis 10%. Brukar sätta 3-5% som stoploss.