Har kort uppdaterat min graf över den främst europeiska skuldkrisen enligt nedan. Eurostat har uppdaterat data för 2008 – 2009, så man kan se vissa små förändringar.
När det gäller underskottet, Y-axeln, så tar tittar jag på antalet procentenheter förändring av statsskulden 2008 – 2009, och alltså inte på det som staterna kallar för budget och budgetunderskott. Det väsentliga är hur mycket skulderna ökar, budget och budgetunderskott kan man trixa till med lite kreativ bokföring. Om staten t ex lånar pengar för att rädda sina banker, så är det inte säkert att man låter detta belasta budgeten, men statsskulden ökar likväl
Man kan ju fortfarande konstatera att det talas alltjämt tyst om Frankrike, vilket ju är lite lustigt om man tittar på grafen ovan. Är man ett för stort och mäktigt land i EU så kan man komma undan med vad som helst.
Återkommer strax med ett lite intressantare inlägg.
9 kommentarer
En mycket intressant graf, minsann.
Statsskuld som kvot av tilgångar vore väldigt intressant att se. Någon som sett en sådan sammanställning? Stor skillnad tycker jag om statsskulden per GDP är lika men en stat äger olja, gruvor, skog, el prod, el distr, VA mm medan en annan stat redan sålt av det.
Sv:2010-10-04 09:42
EU äger naturresurserna, inte de enskilda länderna, möjligen äger Tyskland och Frankrike sina tillgångar eftersom de är starka, men inte vi. Det är om jag fattat rätt en följd av Euroatom och Lissabonavtal.
Ganska korrekt. Tyskland är jag inte 100% säker på, men Frankrike och Storbritannien äger nog sina naturtillgångar i praktiken, då de har kärnvapen. Resten har det inte.
Sjysst graf! Uppskattar för övrigt mkt när du gör egna grafer, dessa säger ju mer än 1000 blogg-ord.
Räknas ofinansierade pensionsåtaganden in i statsskulden?
10:11, nej.
hur tror du svenska statens försäljning av absolut/vin&sprit (2008) har påverkat siffrorna på y-axeln för sveriges del?
Tips om svtplay: Reinhart Rogoff blev nyss intervjuad i Agenda om Irland/Portugal/Spanien.