Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som trots alla åtgärder man tidigare tagit föga överraskande inte kunnat vända den ekonomiska krisen, bekräftar nu att man vill ta ytterligare åtgärder för att höja inflationen och stimulera ekonomin. Kort sagt trycka ännu mer pengar än man redan gjort och fortsätter göra, bland annat via POMO-programmet.
Nu har man faktiskt inte tryckt mer pengar på flera dagar och raset i dollarindex håller på att plana ut något. Dags att rulla upp ärmarna och starta de digitala sedelpressarna igen. Eller åtminstone tala om det. Och Federal Reserve gör ingen hemlighet av att det uteslutande handlar om att köpa USA:s skenande statsskuld, och alltså via sedelpressen finansiera USA:s underskott.
Citat från Bloomberg:
“Central bankers, seeking ways to boost flagging growth after lowering interest rates almost to zero and buying $1.7 trillion of securities, are weighing strategies for raising inflation expectations as well as expanding the balance sheet by purchasing Treasuries, according to minutes of the Fed’s Sept. 21 meeting released yesterday.”
Federal Reserve har alltså redan tryckt upp 1 700 miljarder USD (11 390 000 000 000 svenska kronor) och köpt värdepapper för, men det har inte hjälpt. Nu vill man trycka mer, eller “expandera balansräkningen” som det heter på fint språk. I dagarna blev den amerikanska centralbanken den näst största ägaren av amerikansk statsskuld, nu större än Japan. Bara Kina kvar att köpa förbi.
Börserna steg förstås på beskedet, eftersom inflation, dvs tryckandet av nya pengar ur ingenting, tar sig uttryck i stigande priser på varor, tjänster och tillgångar som bl a aktier, bostäder och råvaror. Så indexet S&P-500 fortsätter stiga på den fallande dollarn.
Men det handlar alltså inte om några verkliga uppgångar utan om en fallande dollar. Växelkursen USDSEK nedan.
En kris baserad på massiv belåning, krediter, pengatryckande och för låga räntor löses inte genom mer belåning, krediter, pengatryckande och låga räntor. Man får helt enkelt förr eller senare acceptera att det krävs åratal av avbelåning (eng deleveraging) innan man kan få en någorlunda hälsosam ekonomi igen. Efter tre decennier av lånebubbla krävs det lite tid för ekonomin att återhämta sig. Mer bensin på brasan släcker iaf inte elden.
Börserna borde tvärt om falla på beskedet från Federal Reserve att den amerikanska tillväxten haltar, trots tryckandet av pengar och enorma stimulanspaket. Men varför slåss mot trenden? Undvik dock amerikanska börsen, där fallande dollar tar ut eventuella vinster.
Se även bloggrannen Makrofjanten.
9 kommentarer
Om man tror på den amerikanska börsen men inte på dollarn, så kan man ju lägga sig kort i dollarn.
Det behöver inte vara så svårt som att man terminssäkrar valutan (dvs säljer dollar på termin). Har man en depå med ett valutakonto i dollar så kan man be fondkommissionären eller banken att växla så att man får ett negativt dollarsaldo. Man växlar helt enkelt in exempelvis så man får 100.000 SEK extra på kontot och en minussaldo på ca -15 000 USD. För det får man betala lite utlåningsränta, men det kan det vara värt ibland.
USA har under lång tid irriterat sig på den orimliga fasta växelkurs som Kina har. Efersom Kina inte är intresserat av att justera den så kommer USA inte att kunna föra någon annan politik än att försöka sänka sin egen växelkurs med att trycka mer pengar. Det ger fart på den egna ekonomin och amerikanska varor blir billigare utomlands. Nu är det jobben det handlar om. Inflation betalar samtidigt av skulder man har och man kan gå vidare utan att höja skatten. Handelsunderskottet rättas på samma sätt till även det. Eftersom Kineserna låst fast sin valuta mot dollarn så får ju USA mer pengar att handla för dessutom.
Men den svagare dollarn ökar priset på råvaror, speciellt oljan. Ett högt oljepris kan inte vara bra för ett oljeberoende land som USA. Dyra råvaror kommer också bromsa in konjunkturen i resten av världen.
M3 har minskat eftersom jänkarna börjat betala av bla kreditkortskulder. Då måste man trycka mer pengar.
Paul Krugman vidhåller att räddningspaketen är alldeles för små i förhållande till landets GDP.
Han menar vidare att det inte skapats några jobb i den offentliga sektorn som utlovats.
Pengar har däremot bankerna fått i stora lass.
Mao är det de rikaste i USA som bestämmer – naturligtvis då till sin privata fördel.
Mina barn brukar titta på ett barnprogram som heter "Pomos Piano". Kanske är det precis det man spelar på. Om man inte aktar sig kan det rentav förvandlas till en pianola…
Bara en korrigering. Jag tror du menar "Bloggrannen Makrofjanten" längst ner.
Era jävla apjävla, SLUTA TRYCK UPP PENGAR!!!!
EKONOMIN ÄR DÅLIG OCH SKA KRASCHA!!
Jävla konstrgjord andning, dagens uppgång är bedrägeri. FED är en tjuv.
Det känns som att vi just nu upplever en kortare tid av uppgång innan den riktiga kraschen kommer. Det är fortfarande en bit ner till de nivåer som tidigare krascher har bottnat på. Ska bli intressant att följa utvecklingen.
mvh / Håkan
Heja Stockholmsskolan och Keynes! Ni är så duktiga med era infantila idéer kring prisstabilitet, trycka pengar och ränta ner mot noll! Sanslöst att någon ens bryr sig lyssna på er!