Det tål att upprepas igen och igen. Många tror att eftersom rörlig ränta är billigare än fast ränta, så gäller det samma för elpriset. Men det gör det inte. Det är två helt skilda saker.
Rörligt elpris betyder att ditt elpris följer det aktuella marknandspriset, dvs stiger när priserna och förbrukningen av el stiger, dvs vintertid. Behovet av värme och belysning är alltid större på vintern, så med högre rörligt pris drabbas du dubbelt. Det är fullt möjligt att ett rörligt pris periodvis är lägre än det fasta elpriset, men det sker främst på sommaren när elförbrukningen ändå är marginell. Ännu värre är om du har ett sk tillsvidareavtal. Tittar man på Fortums elpriser just nu för en storförbrukare, dvs de som svettas över elpriset vintertid, så är elpriset inklusive allt utom den rörliga nätdelen 100.75 öre vid fast elpris i 3 år, 104.12 vid rörlig elpris och 130.63 vid tillsvidareavtal.
Ett fast elpris skyddar din vinterförbrukning och du kan helt ignorera allt tjat om stigande elpriser vintertid.
Nu skall man dock inte låsa sitt elpris på vintern, utan när elpriset generellt är lägst, dvs under sommarhalvåret. Då kan man spara ännu mer pengar, och omlåsningarna av elpriset sker generellt till låga priser. Lås elpriset maj – juli, och alltid på längsta tillgängliga intervall.
Elpriserna kommer bara stiga, bland annat eftersom vi skall harmonisera våra priser med kontinenten, vilket successivt sker genom import eller export, och peak oil kommer dessutom sätta en långsiktig press på alla energipris uppåt.
Den som ojar sig över eventuella höga elpriser vintertid har bara sig själv att skylla. För ett låst elpris krävs bara ett telefonsamtal på två minuter.
Samtidigt kan det vara värt att komma ihåg en faktor som spelade in förra året, nu när Elmarknadsinspektionen oroar sig över vinterns kommande elpriser, pga för underhåll nedstängda reaktorer. Vädret. Och det vet vi inget om.
14 kommentarer
valet mellan rörlig och bundet elpris ska betyda väldigt lite. Visst har det de senaste åren varit så att bundet elpris varit bättre än rörligt. Senaste åren skiljer det väl 3-4öre (före, skatt, moms..)
Men debatten är ung. lika korkad som den mellan rörlig och bunden ränta då det som ytterst betyder något är storleken på lånet. Lika så är det med elen, rörligt elle bundet? tja det som betyder mest är din förbrukning. Jag har betydligt hellre rörligt elpris och liten förbrukning en bundet elpris och hög förbrukning…
Hur ser du på positioner i bull el h? Är låga vattenlager och driftstopp i kärnkraften redan diskonterat i det aktuella terminspriset
Intressant. Själv kör jag en luftvärmepump och vår elförbrukning tangerar förbrukningen i passivhus trots att vi bor i en villa från 1985. Men då har jag optimerat rätt mycket. 😉
/ Lowrisk
En annan sak man bör fundera på är att elbolagen nu även börjar justera hur rörliga priset beräknas. Nedanstående är ifrån Varberg Energi:
"Från och med 2010-10-01 inför vi en ny prisberäkningsmodell för rörligt elpris-avtal. Du betalar vårt inköpspris plus ett påslag på 8,5 öre/kWh inkl elcertifikat och moms.
Tidigare har priset satts från Nord Pools månadsmedelspot plus ett påslag på 9,2 öre/kWh inkl elcertifikat och moms. Nu sätts priset utifrån vårt inköpspris vilket innebär att vi sänker påslaget till 8,5 öre/kWh."
Jag ringde och försökte få information om vad detta betydde för mig som konsument men fick bara en vag förklaring där huvudargumentet var att totalt blev det lite billigare när man jämförde total kostnad för nya mot gamla rörliga priset för t ex juli 2010. Vad detta hade betytt i januari 2010 ville de inte svara på…
Att gå ifrån medelspotpris (medelvärdet av alla timmars pris) till kostnad för vad bolaget verkligen köper kommer att ge effekt! Lite samma effekt som sommar/vinter variationen man tidigare sett kan man nu få över en dag. Spelar inte så stor roll att priset är lågt den tiden förbrukningen är låg om priset är högt när förbrukningen är hög…
Antar att Varberg Energi tog några smällar förra vintern och här uppfann ett sätt att vältra över risken på kunden. Jag bytte dock snabbt till ett annat bolag och valde längsta fasta avtalet!!!
/mown
Du kanske har rätt, Cornu, jag vet inte. Vad jag däremot kan tycka är märkligt är ditt tvärsäkra påstående att man alltid ska binda elpriset på sommaren.
Terminspriser på alla marknader inbegriper sådant man känner till, exempelvis kända framtida prishöjningar. Därför borde det fasta elpriset redan ha diskonterat att elen är dyrare på vintern.
Aktörerna på elmarknaden är knappast idioter som varje år säger "Det var det jävligaste, det hade jag ingen a-a-aning om!" när det kommer is och kyla och vattenkraftens magasin får ont om vatten.
Så jag undrar verkligen om det stämmer att man ska binda under sommarmånaderna? Det låter mer som en skröna, av typen "Köp till sillen och sälj till kräftorna". Eller om det var "Sell in May and go away"…
Vore kul med dina tankar om Handelsbankens el certifikat. Minns att du var inne i dem förra vintern. Erfarenheter? Läge för Bull nu eller är allt redan inprisat? Tittar man på grafen så ser det inte ut som att den följer elpriset så bra, förra årets peak är ju ganska mild i certifikatet.
Tack för utmärkt blogg!!!
För drygt en månad sedan kollade jag billigaste elpris. resultat nedan.
5000 kWh förbrukning / år
Rörligt pris 4682 kr
Fast pris 5082 kr
20 000 kWh förbrukning / år
Rörligt pris 18670 kr
Fast pris 20250 kr
Sedan har elsäljarna nästan alltid ett högre rörligt pris dagarna före den 15:e i varje månad som är stoppdatum för ett nytt högre fastpris från kommande månadsskifte. Då har elsäljarna sina annonskampanjer eller planterade larmartiklar i media.
Som försäljare av utrustning till elnätsbolag så kan man se en tydlig trend att elnätsbolagens prognoser pekar på låga/lägre elpriser framöver. Detta är särskilt tydligt bland de tre drakarna som har egna analysavdelningar som studerar elpriset.
De låga förväntningarna på elpriset ses bland annat i de förlustvärderingar som bolagen köper transformatorer enligt. En tranformator har en livslängd på ca 40 år och har dels tomgångsförluster och belastningsförluster. Utifrån tomgångsförlusterna (som är konstanta under året) så kan man räkna baklänges och komma fram till att dessa bolag har en långtidsprognos runt 40 öre/kWh (vid 5% realränta).
Att binda sitt elpris på en nivå motsvarande spotpris om 40öre/kWh ter sig därför oklokt.
Undersökte själv detta fibrilt förra året och började svettas då jag trodde på skrönan, liksom Cornu nu förespråkar om att binda priset på sommaren är bäst nuförtiden. Men desto djupare jag undersökte hur el-bolagen fungerar och elpriserna idag så är rörligt pris det bästa ifall man inte har en stor villa med många barn etc, och vill undvika elpris överraskningar.
Tyvärr är elbolagen inte korkade som Cornu vill utge dem för att vara. Utan tvärtom, majoriteten av de som väljer att binda sitt pris i det stora hela oavsett vilken säsong förlorar på det. Att binda priset är till elbolagens fördel. Men priset man betalar för är ju att det kan kännas mer stabilt med att binda priset. Vilket i sig kanske är värt det för en del.
Cornu brukar ha rätt bra inlägg, men denna är väldigt slarvlig och onyanserad.
Jont, i en stigande pristrend, vilket jag tror vi kommer få, så är det mkt lönsamt att binda. Min bindningshistorik sedan 1990-talet någon gång. 14 öre i tre år. Sedan 17 öre i tre år. Sedan hade priset stigit till 28 öre. Band på tre år. Sedan var det uppe i 37 öre. Band på tre år. Sedan 43 öre. Sedan 44 öre. Visst har priserna planat ut för tillfället, men på de ursprungliga bindningarna var "vinsten" rejäl.
De som förra vintern fick betala 5 – 10 000 i elräkningar per månad kommer aldrig komma ikapp igen, jämfört med vi som hade bundit. Naturligtvis spelar förbrukningen in. Det räcker med en sådan vinter vart tionde år, så tjänar man på bundet.
Jag tror du har fel. Rörligt är bäst på sikt. Hur priset utvecklar sig i framtiden vet vi ingenting om, men priset sätts tillräckligt närsynt för att rörligt pris är bättre än fast. Vi får se om fem år vem som fick rätt;)
Lägenheter är undantaget från regeln.
Säg att en villa med värmepump har 100% högre elförbrukning på vintern p.g.a. värmepump, motorvärmare och utomhus belysning etc. vilket ökar elförbrukningen i landet och drar upp priserna.
Fastpriset är/bör vara dimmensionerat för att energiuttaget är högre under den perioden som är dyrast (vintern) och ligger priset på 1kr på sommaren och 2kr på vintern så blir det fasta priset ~1,7-1,8. (elbolaget vill ju knappast förlora pengar på fastpris utan tvärt om ta betalt för den risk man tar för skenande priser).
I en lägenhet kanske lamporna är tända lite mer på vintern men å andra sidan så används spis,tv och dator mer under semestern så där är förbrukningen sågot som densamma under året.
Kort och gott kan villaägare som binder priset tjäna en slant eftersom deras pris subventioneras av lägenhetsägare som binder priset medans det endast är en förlustaffär för lägenhetsägaren som får betala ett omotiverat högt pris för sin el.
Du säger att man ska binda elpriset. Tänk på att ett fast elavtals priser baseras på vad elbolagen "beräknar" att det kommer kosta under ett år + lite till.
Ett rörligt elavtal är alltid billigare i längden, genom alla år och tider har vinnarna varit de som lagt undan pengar inför dyrare vintermånader – men fått billigt under resten av året. Den gamla berättelsen om "spara och slösa" gör sig påmind.
Själv dum som man var låste jag i vintras.. Man lär sig av sina misstag.