Efter sommarens uppehåll damp så Jordbruksaktuellt (JA) ner i brevlådan idag. Naturligtvis låg det stort fokus på det höga vetepriset, vilket omnämns i fyra artiklar i tidningen. Dessa hittar man förstås även online.
Först en kort blänkare om att vetepriset är övervärderat enligt Handelsbanken/DI. Sedan har vi en längre och matigare artikel om hur den ryska torkan och spekulation drivit upp priset. En läsvärd marknadsanalys över produktion och lager hittar man också, där det konstateras att de ryska problemen sänker produktionen från 661 miljoner ton till 642 miljoner ton. Tillgängliga vetelager förväntas räcka i 76 dagar, mot de 45 dagar som gällde under prisspiken 2007 – 2008. Förra året var det dock 94 dagar som gällde.
Slutligen konstaterar JA på ledarplats att det nu är väldigt lönsamt att så (höstvete) och terminssäkra grödorna, och eventuell brist idag kommer inte bestå utan snarare leda till ett överskott nästa år.
Läsvärda artiklar om man inte bara handlar på teknisk analys, utan också vill se på fundamenta. Undantaget blänkaren om Handelsbanken, som inte tillför något.
Bilden som framträder är ganska tydlig. Vetepriset är i en bubbla.
En bubbla som redan börjat pysa. Mina Bear Vete H stiger idag efter några dagars kräftgång.
11 kommentarer
Var det inte lagren som var "manipulerade" enligt marketskeptics som du länkade till i början på året?
Vet du var lagren finns? en stor del av lagren finns i Kina och tror du att de kommer att dela med sig om det behövs… iallafall tack för dina råd, tog hem min vinst i bear vete idag på 26.2 och snart hade jag tänkt att gå in i bull vete, tror inte att vi har sett slutet på den vete historian!
Bear vete är om jag tror på en uppgång i priset på vete, bear vete om jag tror på en nedgång?
Har jag tolkat det rätt?
bull är om du tror på uppgång, bear om du tror på nedgång!
det är inte mycket som talar för att det skulle bli en uppgång som den 2008, då fanns det ju inget vete i lager osv.. nu finns det!
20:58. Lycka till. Om du såg så skrev jag "tillgängliga lager". JA anger 74 dagars lager, men de verkliga lagren är 105 dagar, men då är det t ex Kina som står för mellanskillnaden.
Tycker att detta speglas i SHB:s agerande idag (även om man som MM alltid måste vara på tå) det fanns perioder då man faktiskt agerade nettoköpare i större utsträckning än vanligt (eller också har jag inte varit tillräckligt observant tidigare…).
Frågan är ju om "spekulanterna" har kraft att blåsa upp bubblan ytterligare en bit innan den spricker? Måste erkänna att det kliade ordentligt i säljfingret när kursen hovrade över 26…men bestämde mig för att behålla.
Det känns inte som att det finns mycket att förlora genom att hålla kvar! Marknaden har hört alla dåliga nyheter och anpassat sig därefter. Jag håller kvar, tror på nedgång!
Jag noterar att i dagscharten så är både vetets spot- respektive terminspris för september snuddande nära att slå om till köp enligt "CCI-metoden" som du skrivit om nyligen…
Ska bubblan upp lite till kanske?
Gustav, det ser inte bättre ut, nej. Priset stack iväg också. Verkar som CCI fungerar rätt bra.
Det var inte meningen att strö salt i något sår om det nu uppfattades så.
Gick in och testade CCI enligt metoden på fossilgasen i förrgår då den också slog igenom underifrån. Köpte UNG för 7,20, får se om kurvan kör samma jo-jo-mönster som den gjort sedan i april.
Tidigare redovisade resultat på fossilgasen var väl sådär enligt din redogörelse om jag inte missminner mig. Skam den som ger sig.
Inte förrän man förlorat sin sista krona slutar man att förlora pengar på att försöka trada fossilgas.