Visserligen har British Petroelum, BP, av och till lansera sig med beyond petroleum som byline, men det är förstås bara läpparnas bekännelse. På annat håll kan man åtminstone reflektera över vad man skall göra när oljan sinar.
(Jag tackar läsaren Fredrik för ovanstående bild från Norges största morgontidning, passande benämnd Aftenposten.)
Som bekant ser det inte ut som att Norge kommer kunna exportera någon olja bortom år 2030, utan tvärt om vid det laget är beroende av oljeimport. Den norska oljemyndigheten, Oljedirektoratet, har också erkänt att fossilgasutvinningen kommer börja falla för landet med start runt år 2020.
Samtidigt landar Norge på plats 19 av 33 när det gäller innovationsförmåga, jämfört med Sverige och Danmark som är bland de fem bästa länderna enligt någon studie. Man får dessutom förmoda att det mesta av Norges innovationsförmåga applicerats på just olje- och fossilgasindustrin, kunskap som framöver kommer vara tämligen ointressant. Priset på innovationerna kanske kommer vara högt, men volymen kommer vara fallande, liksom oljan så här efter peak oil.
Enklaste förslaget är förstås att Norge tar och köper upp alla intressanta innovationer från Sverige, medan de själva har pengarna. För trots att vi som land tydligen är bland topp fem på innovationsförmåga, så är vi väl i botten på att slå mynt på innovationerna och skapa svenska storföretag och arbetstillfällen. Inom några år brukar man istället sälja ut svenska uppfinningar och lovande uppstartsföretag utomlands. Varför inte Norge? Till Norge kan åtminstone svenskar enkelt åka för att få jobb hos sålda svenska företag…
Ett annat land utan framtid, som trots enorma mängder olja inte lyckats bygga upp någon som helst framtidsnäring, är förstås Saudi-Arabien. Man fortsätter förstås att hävda 600-700 miljarder fat olja i reserver och att man minsann skulle kunna producera 12.5 miljoner fat olja om dagen, men inte har lust.
Fast nu har Saudi-Arabiens kung gått ut med ett direktiv som innebär ett tvärstopp för oljeprospektering i Saudi-Arabien. Detta för att se till att inte pumpa upp de där enorma mängderna olja redan idag, utan spara dem till framtiden.
Å andra sidan menar t ex Matt Simmons att prospekteringsstoppet beror på att man helt enkelt har slut på olja, och inte vill att det skall bli pinsamt uppenbart.
“Some, such as Matthew Simmons, believe that the original-oil-in-place has been depleted and that the Saudis have not told the truth about the size of the country’s remaining reserves. The difficulty that the state oil company, Saudi Aramco, has had with some of its recent exploration activities gives some credence to this view.”
Varför lägga pengar på prospektering om man inte längre hittar någon olja? Till skillnad mot internationella bolag så har ju inte det strikt nationella Saudi-Aramco någon möjlighet att leta någon annanstans än i hemlandet. Saudi-Arabiens oljereserver har aldrig minskats, trots att man pumpat upp hundratals miljarder fat olja. Man har helt enkelt hävdat att man hittat minst lika mycket olja som man pumpat upp. Men stoppar man prospekteringen så blir det svårt att hävda fortsatt orubbade reserver.
Fast ett prospekteringsstopp kanske bara var sedvanlig posturing, stora ord? En sak är säker, Saudi-Arabiens stopp för nyprospektering har inte tillåtits någon uppmärksamhet i västerländska main stream media. En liten notis utan detaljer gick iaf att hitta på Bloomberg.
Det är en floskel att dra upp det saudiska talesättet att “min far red en kamel, jag kör en Rolls, min son flyger privatplan och hans son kommer rida en kamel” (eller ngt), men Saudi-Arabiens ekonomi är helt beroende av oljan, man har för något år sedan lagt ner sitt jordbruk, och all elproduktion och med det även desalinering av färskvatten är drivet av fossilgas och olja i landet. När oljan och gasen sinar sitter man återigen med en infertil öken, men nu med 10x så stor befolkning som innan oljan.
Livet bortom oljan ter sig inte lustigt i Saudi-Arabien. I Norge har man åtminstone vattenkraften kvar, liksom lite skog och natur. Fast fisken lär väl vara slut till år 2030.
16 kommentarer
""min far red en kamel, jag kör en Rolls, min son flyger privatplan och hans son kommer rida en kamel" är INTE ett saudiskt ordspråk, det är inte heller ett exempel på fatalism, tvärt om, det där var Rashid bin Saeed Al Maktoum varning om att Dubais olja skulle ta slut(vilket den gjorde) och en uppmaning om att diversifiera ekonomin. Det är värt att notera att det sades av Sheiken av Dubai just, eftersom de ju faktiskt försökte bli något annat än en oljenation.
Norge har investerat hårt i infrastruktur, tillväxtens urmoder, sedan många, många år.
Infrastruktur i form av vägar, broar, tunnlar, utbildning, forskning mm. Norges framgångsrika utnyttjande av sin motsvarighet till åkrar och ängar – havet och fjordarna – med odling av lax, nu sedan 10 år tillbaka även torsk och andra arter på gång.
Oljefonden, intjänade pengar från fossilleveranserna, förräntas på ett beundransvärt sätt.
F.ö har de även tecknat gasleveranskontrakt till Tyskland, kontrakt som löper på 50 år.
Så det är tveksamt om norrmännen plötsligt kommer att ramla ner i fattigdomshålet när oljeexporten minskar, mer än den redan gjort.
Norge kommer klara sig 100ggr bättre en lilla kommunist sverige..
Norge som till och med benämndes "den sista sovjetstaten"?
Att infrastruktur skulle vara tillväxtens urmoder är väl inte heller helt oomtivstat. Se till exempel på Ingvar Kamprads IKEA, när det startade fanns ingen E4 i närheten. Vad var det som drev honom? Inte infrastrukturen i alla fall!
Problemet för Norge är att dom har blivit lite av en fat cat. De har ett överlägset mer generöst bidragssystem än Sverige och ett högt kostnadsläge. De kommer precis som vi få skära hårt i både bidrag och löner när oljan sinar.
Dock så är norrbaggarna flitiga och kreativa och är medvetna om problemen. Oljearaberna är generellt arbetsskygga och kvar i en medeltida föreställningsvärld. Så länge man sätter islam främst så kommer man aldrig lyckas.
Alltså att norrmän eller nordbor skulle ha någon mer långsiktigt produktivt och fungerade inställning till verkligheten tror jag inte på. Efter direkta empiriska upplevelser av araber (främst irakier), bantufolk, svenskar, kurder och whatever som man hunnit stöta ihop med så ser det snarare tvärt om ut.
Förutsägelse:
I framtiden kommer Norge leva av vågkraft, vindkraft och sina Toriumreserver som bränns i nya kärnkraftverk och de 9x för Saudiarabien för många Saudierna kommer bo i Norge.
/Tisgift
I Norge har man inte heller avveklat det småskaliga lantbruket därmed kommer de att ha det betydligt bättre förspänt vad det gäller livsmedelsförsörjningen när oljepriset börjar stiga och även smittar andra varor med högt energi/fossilinnehåll.
Hmm, hur skulle ett svenskt talesätt ha kunnat tänkas se ut…
Min farfarsfar gick i alehoar
Min farfar åkte efter häst
Min far åkte Volvo
Själv kör jag Audi
Min son kör SUV
Hans sonson får köra häst
Hans sonsonson får gå i alehoar…
Bra va ?
alehoar = träskor av al-trä?
Frågan är hur konflikterna i världen ändras. Mellanöstern utan olja är ganska så ointressant. Låter vi då dom bomba varandra till stenåldern och sitter på läktarn och tittar på?
Vad händer med de områden där det bevisligen kan finnas kvar olja. Bl.a. Centralasien är fortfarande intressant. Kommer ett nytt "Great Game" att startas? Det har haft en smula uppehåll p.g.a. kriget i Afghanistan…
ylven 14:52
Ja, träskor av al är lätta att forna på grund av att träet är lätt och löst, och värdelöst t o m som bränsle.
Hur svårt är det att lämna oljan? Jo, man gör som jag. Skit i bilen så är det löst!
Anonym 20:43. Naivt. Endast ca 25% av den globala oljeförbrukningen går till personbiltransporter. Du är fortfarande beroende av olja i allt annat du ägnar dig åt, eller för den delen köper, inklusive maten som förbrukat 6-25x sitt kaloriinnehåll i form av fossil olja från åker till ditt bord. Den dator du läser detta på har förbrukat ca 10x sin egen vikt i olja från gruvan till din sittplats osv.
Chefsingenjören, värt (minst) ett separat blogginlägg.
Först, tack för ett intressant inlägg.
Sedan en kommentar angående energiinnehållet i mat och datorer som !cornucopian påpekar här ovan.
De energiinnehållsfaktorerna cirka 10x gör ju att min begagnade laptop kostat lika mycket energi som två paket vetemjöl.
2kg laptop * 10 = 20kg olja.
4kg vetemjöl * ~10 = 40kg mjöls kalorier
~= 20kg oljas kalorier.
Med tanke på prisskillnaden laptop-4kg mjöl så tror jag det går troll i beräkningen. I den betydelsen att den missanvisar på något sätt.
/Tisgift
I Norge är man ganska medvetna om problemen. "Vi har priset os ut fra markedet", som dom sa när jag bodde där för femton år sen och beskrev hur bransch efter bransch hade gått i putten.
Och Erik Reinert, min norska favoritekonom, menar att Norge kommer att ha lika mycket glädje av oljan som Spanien hade av det amerikanska silvret. För oljefonden har hittills inte medverkat till någon som helst produktionsförmåga i Norge utan bara till produktionsförmåga på andra ställen i världen. Pengar går nämligen inte att äta.
Här får ni en intressant länk angående Saudiarabien –> http://satelliteoerthedesert.blogspot.com/