Ämnet tarvar ett längre inlägg än detta, men som en intressant anekdot om vårt moderna samhälles sårbarhet så meddelar provinsialblaskan Göteborgs-Posten att Volvo Personvagnar redan på tisdag verkar drabbas av akut brist på komponenter till biltillverkningen pga flygstoppet torsdag-söndag.
“Normalt levereras komponenter från Asien med fraktflyg direkt till Göteborg och Torslandafabriken. Någon gång under tisdag eftermiddag väntas det uppstå akut brist på såväl växellådor från Japan som radioapparater från Thailand.”
Den svenska stoltheten Volvo Personvagnar är alltså så just-in-time att de inte klarar av fyra dagars störningar i transporterna.
Undrar hur det ser ut några år efter peak oil, med rullande, regional och tillfällig bränslebrist. Eller oljekrönet som Copyriot kallar det. Som tröst så vill väl allt färre skaffa sig en bil när det är brist på bränsle, så det jämnar väl ut sig.
Det moderna samhället saknar all form av redundans och bygger helt på business as usual. Faller det mer normala mängder snö, som i vintras, så blir vägarna ofarbara och tågen står stilla. Blir det flygstopp får fabriker stänga ner.
Volvo Personvagnar är knappast ensamma om detta. Får se om fler visar färgen de närmsta dagarna. Fyra dagars flygstopp blev för mycket för Volvo PV iaf.
14 kommentarer
Man undrar vilken potential det finns på den politiska marknaden för ett parti som förespråkar stabilare system.
Det är inte för inte som arbetarrörelseanalytikern Beverly Silver slår fast att transportarbetarna är de enda som har slagstyrka idag. De är de enda som enkelt kan sätta hela produktionen i gungning.
Gustav. Om vi kan öka stabiliteten i systemet samtidigt som vi bibehåller 'business as usual' finns det säkert potential. Frågan är hur möjligt det är? Jag tror vår politiska marknad är riggad för att förstärka ETT enda system: det vi kallar business as usual, och det ligger inte i dess natur att skapa redundans. Förslag om något utanför normallinjen tolkas lätt som ickeproduktiva och röstas ofta ner i den demokratiska evolutionsprocessen som drivs av folkval och valfläsk. Survival of the fittest, den som trovärdigt utlovar bäst framtid överlever. Och hur ser en framtid utanför business as usual ut? Vem vet? Inte så många väljare vågar testa och framförallt vågar inga ledare testa.
Kan vårt nuvarande system bli bredare och därmed med störningståligt på egen hand? Eller behöver vi bygga ett nytt system parallellt för att uppnå detta?
Växellådor med fraktflyg? Känns lite overkill att flyga såtunga sakeR?
Redundans kostar. Folk vill visst inte betala längre.
/Starvid
Redundansen i det svenska samhället avvecklades från myndighetshåll som ett led i saneringen av landets ekonomi under 90-talet. Det finns inte utrymme att bygga tillbaka den.
Dessutom skulle inte ett parti som talar för redundans få några röster, eftersom ett behov av redundans säger att saker kan gå fel och kommer att gå fel, och det är inte vad folk vill höra.
I den perfekta värld som alla politiker predikar om behövs ingen redundans, och det är alltså logiskt att man baserat på det inte heller har någon redundans.
Undrar hur mkr man i normalfalet tjänar på det där just-in-time med så små marginaler !?
Så jäkla dyrt är det väl inte med lite lagerutrymme !?
Frågan är om det inte mest är en bokföringsteknisk grej, lager "åldras" ju, man måste "köpa" in delar och lägga på hyllan osv!?
/K
Beror nödvändigtvis inte på höga lagerkostnader. Stora lager binder mycket kapital. Och det gäller ju att placera pengarna där de ger bäst avkastning. Black-swan-buffertlager ger väldigt dålig avkastning på kort och medellång sikt.. och långsiktighet verkar inte finnas på kartan längre.
Skickas delar till "miljöbilar" också med flyg? 😉
Huruvida frågeställningen är relevant eller inte beror väl rimligtvis på hur snabbt omställningen bort från onödigt energislukande transporter kommer ta. Just in Time-andet är väl inte mer än 10-15 år gammalt, och rimligtvis kommer processen gå att backa på samma tid, eller fortare.
Vill minnas att Just-in-time (JIT) kommer från Toyota och det japanska sättet att göra bilar, men har sedan dess expanderat till att innefatta i princip all industriell produktion och även drift mm. Saab Automobile började implementera det hela 1990-91 minns jag väldigt specifikt då jag kände en person som sökte ett utlyst jobb som ansvarig för införandet av JIT i bolaget.
Så JIT är åtminstone 20 år gammalt.
JIT
Hela jävla Internet är en enda stor JIT-mekanism för information.
Tyvärr kan man varken skicka växellådor eller oljefat via webben. Men man borde väl kunna skicka energi i form av ett elektronflöde?
Problemet med Jasuto-In-Taimu, som japanerna döpt det till, är att det bara fungerar som avsett i den japanska industrin. Där klustrar man sin underleverantörsstruktur så geografiskt tätt som möjligt bland annat för att minimera påverkan av transportstörningar. Klustringen är även resultatet av ett månghundraårigt arv. Det passar dessutom det japanska (läs toyota) ledarskapet där man trycker på vikten av att chefen ska ta ett steg ut från kontoret för att själv se vart problemen ligger. Då är det ju rätt opraktiskt med en underleverantör på andra sidan jordklotet.
När vi försökt implementera det i västerlandet har vi tyvärr missat halva läxan…….
Håller med Nicke Lilltroll , vi i väst har missat halva poängen med JIT.
Att lager kostar pengar är skitsnack ! Det kan ges betalningskrediter på två månader istället eller att leverantören har lager hos kund.
Jit blev ett modeord precis som molnet nuförtiden och cheferna/projektledarna/konsulterna vill bara tjäna pengar på nåt som redan finns.