Det finns ett EU-direktiv som säger att barn och ungdomar inte skall få arbeta mer än 40 timmar i veckan, och Arbetsmiljöverket har beslutat att det inkluderar skolgången, antagligen inklusive läxläsning. Värt att notera är att det rör sig om deras egen övertolkning av direktivet. Dessutom är det krav på 48 timmars sammanhållen vila över helgen, så helgarbete blir helt förbjudet om man inte fyllt 18.
Ungdomar som alltså vill få in en fot på arbetsmarknaden och tjäna egna pengar redan under skoltiden skall nu alltså inte få göra detta. Det inkluderar sådant som tidningsutdelning, utdelning av reklam, hushållsnära tjänster som gräsklippning eller barnpassning och även fasta extrajobb på t ex McDonalds.
Arbetsgivare som anställer ungdomar skall kunna bötfällas om Arbetsmiljöverket får som de vill.
I slutändan så kommer alltså ungdomars inträde på arbetsmarknaden att ytterligare förskjutas och inte ens de som vill arbeta, göra rätt för sig och få referenser kommer alltså tillåtas att göra detta.
Jag har tidigare skrivit att alla pratar om ungdomsarbetslösheten, men ingen gör något åt den. Det är förstås fel. Arbetsmiljöverket gör nämligen något åt den, de vill nämligen förvärra den.
Först när man fyllt 18 år kan det bli aktuellt med extraknäck, så i praktiken handlar det nu om att förbjuda allt annat än sommarjobb när skolan är stängd för sommaren.
Det handlar för övrigt inte bara om extraknäck, utan även om gratisarbete i föreningslivet. Har man inte fyllt 18 skall man inte få hjälpa till som scoutledare eller tränare på fotbollsträningen eftersom föreningsuppdrag likställs med arbete. Institutioner som att sälja Bingolotter, jultidningar eller idrottsföreningar som drar in lite till föreningskassan genom att ungdomar packar varor i butiker eller hjälper till vid arrangemang etc kommer bli ett minne blott. I förlängningen kommer många ideella föreningar att helt dö ekonomiskt. Är du under 18 skall du alltså inte få lära dig att ta ansvar och tillsammans med andra hjälpa till.
Är du under 18 skall du sitta snällt framför TV:n och äta chips. Du får vare sig jobba eller ens hjälpa till i föreningslivet.
Nej, det är inte 1:a april.
6 kommentarer
Ja, det är som vanligt när myndigheterna lägger sig och skapar regler och regleringar till förbannelse. Regler som sedan skapar massa byråkrati. Själv får jag spendera mkt tid och läsa regler och rättspraxis så man inte ska hamna i klistret. Produktivt? inte det mista.. Man kommer rätt långt med sunt förnuft också.
Kan dra som ett exempel jag hörde appropå arbetsmiljöverket.
Jo, det var så att en intagen på någon form av hem för handikappade löpte amok och hade börjat vifta med någon kniv etc. Först gången detta skedde ringde man bara polisen, ambulansen etc. Men sen var det en av de anställa som gick en kurs i arbetsrätt och då fick hon höra att man skulle också larma till arbetsmiljöverket för att det var inte en bra arbetsmiljö etc.
Sagt och gjort, när ett liknande fall skedde nästa gång så ringde man polisen och ambulansen, sen kom hon på någon dag senare att man borde ju ringa arbetsmiljöverket också, det sa juh faktiskt läraren (som btw har varit domare i rätten etc). Så hon ringde arbetsmiljöverket och tänkte vara duktig.
Det hela slutade med en polisanmälan för att hon inte hört av sig snabbt nog till arbetsmiljöverket.. Tacksamt.
Myndigheterna måste juh hålla sig sysselsatta med anmälningar och annat viktigt "pappersskyfflande" förstår du.
Mitt tips, håll dig så långt borta du bara kan från myndigheter. De ställer bara till bekymmer och byråkrati. Följ dock regler jag säger inget annat.
Thaman
36h sammanhängande vila. Förslaget är dock helt galet ändå. Myndighetsidioti…
Från artikeln:
"Vi vill absolut inte hindra ungdomar från att arbeta. Samtidigt måste vi följa de EU-direktiv som finns, bland annat finns det ett direktiv som säger att länderna ska skapa ett regelverk som gör att arbetstiden inte inkräktar på ungdomars skoltid."
Nu har politikerna suttit på sin kammare och tyckt till igen.
-Ja det låter jättebra att att arbetstiden inte inkräktar på elevens skoltid och läxläsning etc.
Låter jättebra i teorin, men som vanligt är verkligheten lite mer komplex än politikernas små världar.
Låt folk jobba om de vill. Trött på alla direktiv och annat stolleri, låt oss medborgare styra själva hur vi vill leva, plugga, jobba etc. I barns fall får väl föräldrarna ta ansvar så länge de ej är myndiga. Behöver inte vara svårare än så.
Själv började jag sommarjobba när jag var 13 år, två veckor, sen blev det mer nästa sommar. Jag tog sen ett extrajobb 3 dagar i veckan som jag jobbade efter skolan. Jag var skoltrött. Bara nyttigt att få göra rätt för stålarna istället för att få allt serverat. Har klarat mig bra trots att jag borde fängslat sedan länge om man följer arbetsmiljöverkets riktlinjer.
Förenkla direktiven istället och skär ner på politiker och myndigheter som ska lägga sig i allt.
Thaman
Jag minns själv hur tråkigt det var på sommarlov när man var i tonåren och inte fick något jobb. Ungdomar vill komma igång med livet, däribland komma ut i arbetslivet och lära sig hur det fungerar där. Det är inget som hindrar studier, utan tvärtom inspirerar till att studera till ett yrke.
Noterar att alla seriösa idrottsutövare skulle få problem med dessa regler.
Men det är kanske skillnad på folhälsa och elitsatsningar.
Förresten är väl arbetsmiljöverket nedlagt?/Oppti
Det här är ju HELT SJUKT! Jag har faktiskt svårt att tro på det. Vem kan vara så korkad att de føreslagit detta?
Återigen bevisar staten att de är helt inkompetenta. Avveckla arbetsmiljøverket tack!
Och nu när vi ändå är igång kan vi ta jordbruksverket,arbetsførmedlingen, och før den delen alla som slutar med -verket!