Som jag tidigare redovisat så har Jordbruksverket GPS-inventerat betesmark landet runt, ett arbete som ännu inte är färdigt. Med start i september-oktober skall EU-stöd för miljöersättningar börja betalas ut.
Resultatet av inventeringarna läggs förstås in i Jordbruksverkets SAM-system, och där kan man ju tro att det hela skall sluta. Men icke. Man måste nämligen själv fylla i samma nya uppgifter som redan finns i IT-systemen på en blankett och skicka in till Länsstyrelsen via vanlig post.
Varför kan man fråga sig? Om uppgifterna redan finns inlagda, varför måste man skicka in dem igen? Jag misstänker starkt att det hela bara är ett enda enormt AMS-projekt för annars arbetslösa biologer och agronomer som utför en massa dubbelarbete för skattepengar.
Att inventeringen dessutom bara gav fel på hundra kvadratmeter per block mellan min kartmätning och Jordbruksverkets GPS-mätning gör det hela ännu lustigare.
7 kommentarer
Man vet inte om man ska skratta eller gråta, men jag försöker skratta åt det. Ibland undrar jag hur vi människor ska lösa större problem när "vi" tvingas hålla på med idiotier alltför ofta.
Jag beklagar att du tvingas utstå detta. Även om det egentligen är ett lyxproblem så kan sådana saker verkligen tära på psyket.
Lyssnade på Christer Ericsson sommarpratning på P1.
Har för mig han sa att det tog ca 1,5 år att få godkänt med alla myndigheter om man vill bygga ett hotell i Sverige..
Han jämförde med Brasilen där det tog ca 1 vecka att göra samma sak. Det är ganska talande för möjligheten för nyföretagande i Sverige.
Byråkratin dödar företagsamhet i Sverige. De verkar vilja att man ska gå på bidrag istället.. Fattar inte hur man tänker. Är det någon som kan komma på ett nytt storföretag som skapats i Sverige de senaste 10-20 åren som inte säljer konsumtionsprodukter (som till största delen är importerade)?
Skönt att se en som Marianne Samuelsson som förstått att utan företag har vi ingen välfärd. De ska hon ha en eloge för. Tyvärr har hon allt för många byråkrater att kämpa emot.
Thaman
Fördelen med att det kan ta lite lång tid ibland är att risken för godtycke kan minska. Att få sitt hotellbygge godkänt på en vecka tyder på en dåligt fungerande byråkrati. Hur kan någon utreda konsekvenserna på bara en vecka?
Cornucopias dubbelmätning av marken ser däremot ut som en ren skrivbordsprodukt.
Jag själv måste varje år betala en avgift till miljöförvaltningen eftersom jag anses bedriva miljöfarlig verksamhet. Jag får inget alls för pengarna, ingen uppföljning men faktura skickar de.
Eftersom min verksamhet i mitt tycke inte är miljöfarlig, har jag överklagat. När jag ringde till länsstyrelsen och efterlyste deras svar fick jag reda på att handläggningstiden är över 1 år!! Under tiden skickar miljöförvaltningen sina fakturor i vanlig ordning. Ett annat exempel på dålig byråkrati.
Skillnad på väl fungerande byråkrati och långa köer. En vecka tyder troligen på dålig byråkrati, men långa köer behöver inte innebära att byråkratin är bra.
Angående GPS-mätningen så kanske det är billigast att mäta alla jordbruk även om det på vissa inte behövs.
Kanske kostnaden för att hitta de där det inte behövs överstiger den extra kostnaden för att mäta dessa?
Öhh. På vilket sätt kan det vara skadligt om någon bygger ett hotell? Fastigheten och vad man bygger på den är det man ska bedöma.
Vi har ju världens 5 fulaste höghus i city i Sthlm. (se http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6torgsskraporna)
Att man kallar dem skrapor är väl liiite löjligt iom att de är chockerande 19 våningar.. Har man fått bygga dem, ja då är väl inte bygglovet så mycket att utreda det heller om det inte finns en uppenbar fara förknippad med det hela (som att bygga en skyskrapa (riktig) vid landvetter eller bromma flygplats.)
Ombyggnation för avlopp, el etc får ju projektet stå för.
Det är möjligt att 1 vecka är kort, men det visar också på att man är angelägen om att man är villig att skapa nya arbetstillfällen i Brasilen(och faktisk kan tänka sig i att skita i att en och annan fågel kommer flyga in i byggnaden). Att kanske en och annan blir lite skymd av byggnaden etc. Det finns redan regler hur högt man får bygga på vissa områden etc. Torde vara ganska enkelt att sätta upp ett vettigt regelverk som man som riskerande företagare får undersöka om det är värt risken.
Man vill helt enkelt ha dit företag, istället som här, där man gör det krångligt och många som ska "tycka till" innan man ger ok efter något år eller så när ens företagside sedan länge dött. Lusten att skapa något håller inte alltid i sig när det är för mycket krångel.
Ändrar vi oss inte så kommer vi få se Sverige bli allt sämre också, fast vi borde ha mycket bättre förutsättningar igentligen.
Det är väl bara storföretagen som i längden har råd med alla avgifter och regelverk som ska uppfyllas för att producera något i det här landet?
Thaman
Jag skall förstås inte gnälla, trots allt handlar det om utbetalningar av skattepengar för miljövård, men man kunde bränt lite mindre skattepengar genom att inte göra dubbelarbete.
Vad gäller orsaken till inventeringen, så beror det på att EU:s italienska revisorer gick vilse i en svensk hage, och man behagade inte som kutym är muta dem, så det svenska straffet blev att all svensk jordbruksmark skulle inventeras, alla träd räknas osv, annars skulle EU:s revisorer retroaktivt kräva tillbaka de senaste 14 årens EU-stöd från Sverige.
Så inventeringen är förstås lönsam pga extrem hävstång vid icke genomförande, men det ursäktar fortfarande inte dubbelarbete.