Den artikel som dök upp här och var i svenska gammelmedia, men kortades ner till en notis i pappersupplagan i DN, bygger på en utförligare artikel en artikel från brittiska Independent.
Det är alltså inte bara i svenska media som det tog över nio månader för att IEA:s rapport från i höstas skulle få uppmärksamhet.
Som jag skrev i det tidigare inlägget så är inte IEA några kufar på någon institution någonstans, utan de riktiga tungviktare som är betalda av OECD-länderna, inklusive Sverige, för att bevaka oljeproduktionen. Och de har aldrig varnat förr, utan tvärt om varit optimister.
Dr Birol från IEA nämner också att ekonomin kommer drabbas av bristen på olja och medföljande högre priser, en tes som jag ofta påtalar här på bloggen. Ett citat från Birol och The Independent:
“It will be especially important because the global economy will still be very fragile, very vulnerable. Many people think there will be a recovery in a few years’ time but it will be a slow recovery and a fragile recovery and we will have the risk that the recovery will be strangled with higher oil price“.
Glöm alltså inte att världen enligt IEA behöver finna fyra nya Saudi-Arabien, bara för att bibehålla nuvarande oljeproduktion de närmsta decennierna, och sex nya Saudi-Arabien om man också skall möta upp det ökade behovet från stigande befolkning och i teorin växande ekonomi.
Det talas ofta om Kanadas oljesand som frälsningen, men faktum är att de egna officiella och optimistiska prognoserna från Kanada är att man till år 2020 kommer toppa oljesandproduktionen på ca 4 miljoner fat, eller ca 40% av ett Saudi-Arabien, varefter produktionen faller. Och biobränslen kan enligt IEA på sin höjd ersätta ca 10% av oljebehovet om vi även skall äta oss mätta.
Det förhåller sig nämligen så med prognoser om peak oil, att dessa inräknar oljesand, oljeskiffer, djuphavsolja, olja i Arktis och Antarktis och oljefält man bara hoppas finns där, samt tillämpning av gammal, nu och kommande teknik för sekundär och teritär oljeutvinning.
Som IEA påtalar så har oljeproduktionen redan peakat i länderna utanför OPEC, inklusive Norge, Storbritannien (mfl länder i Nordsjön, som tillämpar all tillgänglig teknik), USA (som också tillämpar den modernaste tekniken) mfl.
Oljan genomsyrar allting i det moderna samhället. Det finns inte en sak eller en aktivitet som inte någonstans går att spåra tillbaka till oljan, inte ens självförsörjarbonden med lie och häst. För om inte annat så kommer veterinären med bil, och även om veterinären tar cykel så är medicinerna tillverkade med hjälp av olja, och transporterade över halva jordklotet med hjälp av olja. Och järnet till lien har utvunnits mha olja osv. Att ens kunna ringa till veterinären förutsätter den olja som krävs för byggandet och underhållet av telekominfrastrukturen.
Datorn du läser detta inlägg på har förbrukat tio gånger sin egen vikt i olja under sin produktion från gruva till skrivbord, för att inte tala om alla de fiber- och kopparkablar och routrar, servrar och annan infrastruktur som denna information använder för att nå dig.
Utan olja hade du aldrig kunnat läsa detta inlägg och jag hade inte heller kunnat skriva detta utan att trycka på plasttangenterna(=olja) på tangentbordet.
Det räcker inte att köpa en miljöbil, en miljöbil som från gruva till skroten kommer förbruka lika mycket olja i produktion, underhåll och vägslitage*, som den kommer förbruka flytande bränsle i tanken under sin livstid. Det finns inga miljöbilar.
Oljan kostar nu nästan 75 USD mitt i den djupaste ekonomiska nedgång och ekonomiska kris vi upplevt i modern tid. Det är alltså ett oljepris är lika högt som det var mitt under högkonjunkturen 2006 och innan finanskrisen startade 2007. Under den betydligt mildare IT-kraschen kostade oljan ca 20 USD. Ni kan ju allvarligt fundera på varför oljepriset är så mycket högre idag. En ledtråd: Det beror inte på spekulanter, utan på brist.
*Källa: World Watch Institute “State of the World”
12 kommentarer
Ena dagen skriver du att det knappast kommer att märkas när olja blir knapp och dyr. I nästa konstaterar du att ingenting fungerar utan.
Jag tror att vår skuldsättnings-ekonomi fullständigt brakar samman, eftersom det inte blir möjligt att skapa "tillväxt" längre.
Vi har ju haft lite olika åsikter om vad som kommer att hända och jag tycker nog att vi sakta närmar oss varandra:)
Farfar, nej jag har inte ändrat ståndpunkt. Bristen på olja kommer naturligtvis ha effekter, men de kommer de första åren inte vara i formen "titta, det är brist på olja", utan utfallet blir som vi ser nu, recession, arbetslöshet, ekonomiska problem. Dessa leder i sig inte till någon snabb kollaps av samhället.
Över tiden blir saker bara sämre, men månad för månad och år till år är förändringarna så små att de flesta inte lägger märke till dem.
Jmf med nedmontaget av den svenska välfärden med start sosseregimen 1994. Små steg, och så står vi här till slut. Dessutom var det 80-talets ekonomiska obalanser och 60- och 70-talets välfärd på kredit som gav upphov till kollapsen för den svenska välfärden, men det tog många år, och processen pågår fortfarande.
Vad du verkar tro på är att samhället över en natt kollapsar, och så är det aldrig, utantaget krig eller revolution.
Allting blir bara successivt sämre. Eller allting och allting, många saker kommer bli bättre, bara inte de saker som ligger i rådande värderingar.
"Allting blir bara successivt sämre"
Ursäkta men vilken planet lever du på? Vi har aldrig haft det bättre ekonomiskt sätt än vad vi har det idag – vi lever längre och har högre BNP och 2008 slog vi rekord i mängden resurser (pengar) vi satsade på offentlig sektor.
Även om tillväxten blir lägre är det ingen katastrof.
Peak oil och dess konsekvenser…de flesta verkar anse att loppet redan är kört och att männskligheten måste dö av tills alla kan leva på sitt eget jordbruk igen.
Jag håller med om peak oil men tror definitivt inte på något domedagsscenario. Visst är olja viktigt men den är inte omöjligt att ersätta (och delvis återvinna). När oljan blir dyrare kommer vi sannolikt att fortsätta använda den där den är absolut viktigast – prioritering helt enkelt.
Effektivisering har en enorm potential där vi bara börjat skrapa på ytan därför att oljan fortfarande är relativt billig.
Elektrifiering kan lösa många av de områden där vi idag använder olja. Visst finns en rad tekniska problem – men den tekniska utvecklingen kommer sannolikt inte att stanna på dagens nivå.
Just nu är det ingen brist på olja så den nuvarande, fast troligen mycket kortvariga uppgången i konjunkturen, har enkelt kunnat skapas enbart med hjälp av friskt pengatryckande. Men vad ska skapa nästa, vid en då klart konstaterad brist på billig olja?
Om den framtida energin blir dyr, eller inte finns i tillräcklig mängd, så kommer många tillväxtfrämjande satsningar helt enkelt inte att bli av. Hur vi ska få vår ekonomi, som till sin konstruktion måste öka, att fungera i en minskande eller avstannande världsekonomi tror jag inte någon har ett bra svar på. Det som istället inträffar, när det väl konstateras att den eviga tillväxten inte går att upprätthålla, är en mycket snabb kollaps av hela systemet och därefter, helt enkelt kaos.
Anders, var skriver jag om undergång? Jag skriver att "allt" kommer successivt och nästan omärkligt försämras när ekonomin inte längre kan växa pga resursbegränsningar.
Fram till idag har levnadsstandard blivit bättre, och det har möjliggjorts tack vare expanderande produktion av olja. När jag skriver "allt blir" så talar jag i futurum, framtiden.
Doomers (som signatur farfar) är kvar i depressionsfasen, och har inte fullt ut kommit över peak oil än. Men du Anders är kvar i förhandling, tillsammans med de som tror att välstånd och samhälle kommer fortsätta som vanligt mha lite anpassningar.
Så blir det inte, det blir förändringar för de allra flesta, men oftast och förhoppningsvis små, små steg som var för sig knappt märks.
Vi står inför radikala förändringar, men det kommer mestadels bli förändringar som kommer beskrivas i framtidens historeböcker. När man lever mitt i förändringarna så lägger man inte nödvändigtvis märke till dem.
Samhället kommer bestå, samhället kommer förändras, mänskligheten kommer inte dö ut, och förändringarna kommer ta sin lilla tid.
Men tyvärr, att tro att allt bara glider på genom effektivisering, prioritering och teknisk utveckling är att fortsätta bedra sig själv. Ja, vi kommer få se effektivisering, prioritering och teknisk utveckling, men tids nog kommer ekonomin backa på allvar och med det kommer underlaget för bla teknisk utveckling att successivt minska.
Det mesta vi har i vårt samhälle idag bygger på expanderande oljeproduktion (om än ibland exporterad konsumtion via utflyttad förädling, ex tillverkning och import från Kina) och expanderande ekonomi. Vad det blir av kunskapssamhället när det inte längre finns ett stigande överflöd som gör att vi kan låta folk gå i skola (högskola+universitet) långt upp i 25-årsåldern och fortsätta vara tärande får vi se.
Ta inget för givet, men som sagt förändringarna kommer komma med små steg, precis som nedskärningarna i välfärdsamhället, skolan etc har smugits in omärkligt.
Farfar, det blir knappast någon snabb kollaps. Kanske snabb om den skall beskrivas i en historiebok om 200 år, men inte för dig och mig. Det finns en oerhörd redundans i samhället, och utrymme för minskat slöseri etc, som gör att saker kan fortsätta hjälpligt ett tag till, innan det mesta långsamt och nästan omärkligt börjar försämras. Du får nog snarare prata om generationer, varje generation får sämre än den föregående. Först då kan du börja mäta några effekter.
Samtidigt är "sämre" bara utifrån dagens värderingar. Glöm inte att de flesta fick bättre när Romarriket föll. Skall man mäta "bra" i hur många prylar man har så kanske man får det sämre, skall man mäta "bra" i hur mycket tid man kan spendera med familjen så kanske man får det bättre.
Vi har de senaste 40 åren fått allt mindre tid att spendera med våra familjer. Välståndsökningar har delvis byggt på att de vuxna jobbar allt mer i varje hushåll, och därmed får mer pengar till diverse krims-krams. Män mäter man i antal timmar förälder-barn, så har välståndet försämrats de senaste 30 åren.
Det var inte en trovärdig förklaring av vad som händer med det ekonomiska systemet som jag hittills väntat förgäves på. Hur ska kreditexpansion åstadkommas i en krympande ekonomi?
Farfar gamle man. Kreditsystemet har slagit i taket. På 60-talet gav varje kreditdollar 3 ggr mer i utökad gdp, idag ger varje kreditdollar minusgpd (alltså det spelar ingen roll hur mycket dollars de trycker, systemet är bankrutt).
Vi kommer inom 3 månader ha en helt osannolik utveckling.
/25 okt
Ja, efter vad jag kan begripa så kommer en oundviklig kollaps av det ekonomiska systemet att ske då oljeproduktionen inte förmår möta efterfrågan. Jag har i alla fall inte hittills blivit bemött med några trovärdiga argument.
För att inte systemet skall kollapsa så behövs samarbete. Larouche brukar prata mycket om hur viktigt det är med ekonomiskt samarbete mellan Usa, Kina, Ryssland mfl. Nu menar han att man har till Oktober på sig då Usas fiscal year går ut och allt skall redovisas. Men fusk har ju fungerat en tid nu. Frågan är hur länge.
Farfar,
En bra överblick hur ekonomi och energi hänger ihop hittar du här.
http://www.chrismartenson.com/crashcourse
Det är en filmserie i ett antal korta delar som steg för steg förklarar sambanden. Jag har själv sett serien 2 gånger och rekommenderar den starkt.
Det är konstaterat att det råder överproduktion just nu, lager byggs upp i tankers till havs.
Att priset stannar så pass högt som $70 per fat nu trots hög tillgång tror jag beror på att kostnaden för att utvinna olja fortfarande stiger. Troligen blir $70 en prisbotten vi kommer att få se oavsett om det råder ekonomisk kris eller ej.
Jag tror inte heller på en plötslig kollaps, utan som nämnts en långsamt krympande ekonomi och försämrade livsvillkor.
Jag tror också att vi kommer att få se en hel del "false flag"-operationer för att hålla befolkningen upptagna med annat än att förstå allvaret i Peak Oil.
Det finns inget land som är tillräckligt förberett för att klara av en oil crunch, och de två medel som står till buds för att klara efterfrågan i respektive land idag är pengar och vapenmakt.
USA har gjort slut på sina pengar. Att de kommer att använda sina vapen är ett reellt hot för alla andra länder i världen.
Min gissning de närmsta fem åren är att ekonomin och oljepriset fortsätter åka berg-och-dalbana:
* Oljepriset upp
* Ekonomin ner
* Oljepriset ner
* Ekonomin upp
** Repetera