Det är glädjande att åtminstone Johan Norberg får utrymme i gammelmedia, och därmed kan påtala sanningar som att man inte kan lösa en finans- och ekonomisk kris orsakad av låga räntor och lånefinansierad överkonsumtion med ännu lägre räntor och ännu mer lånefinansierad överkonsumtion.
Något som både jag och t ex Flute brukar påtala. Man släcker inte elden genom att hälla bensin på den.
Räddningsåtgärderna är inga räddningsåtgärder, de är populistiska panikåtgärder. Ekonomin kommer inte visa någon form av uthållig återhämtning förrän man avbelånat sig genom konkurser, amorteringar och sparande. Inte genom nollränteexperiment och massiv tryckning av nypressade digitala pengar.
Man bygger inte tillväxt på lån och konsumtion, man bygger tillväxt på sparande och investeringar.
Vad gäller rubriken, så är det mesta ni konsumerar tillverkat i Kina, Indien eller övriga Asien. Så den enda jobb ni räddar genom att konsumera för lånade pengar är era gamla jobb som numer flyttat till just Kina. Gissa vem som skrattar bäst och sist?
18 kommentarer
Cornucopia!
Känner Du till ngt bra gratis markndsbrev där man kan få info om oljebolag i Canada?
/peter
Ett lättillgängligt inslag om finanskrisen – hur vi hamnade här och hur situationen ser ut nu. Visserligen i ett amerikanskt perspektiv men sevärt!
http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/32124060#32124060
Det är synd att folk som kan så mycket om teknik hänger upp sig på på oväsentligheter som peak-oil och domedagsekonomi. Ekonomin kommer aldrig att kollapsa. Staten kommer alltid att rädda de företag och banker som har problem och därigenom rensa ut problemen, precis som de löste förra krisen som slutade förra året.
Om oljan tar slut kommer vi såklart bara att ersätta den med något annat. Stenåldern tog ju som bekannt inte slut för att stenen tog slut utanför att tekniken utvecklades. Framtiden tillhör optimisterna, inte dysterkvistarna som tror att vi ska tillbaka till stenåldern.
Hur skall vi kunna gå tillbaka till stenåldern, enligt dig är ju stenen slut?
Samhällen och civilisationer har kollapsat förr, men det är en process inte en omedelbar händelse, så du kanske inte kommer märka det utan successivt vänja dig.
Du verkar inte ha försått meningen av det som jag skrev. Stenåldern tog slut utan att man hann göra slut på stenen. Det samma kommer att hända med oljeåldern. Oavsett om vi får ett eldrivet samhälle eller ett vätgassamhälle kommer steget över till det nya samhället ske innan oljan är slut.
Samhällen har kollapsat förr, det stämmer, men de har alltid gett plats för ett annat samhälle. Efter grekerna kom romarna, efter britterna kom amerikanerna och nu växer Kina som aldrig förr. Istället för att gömma sig i en buske i Sverige bör man flytta till sydostasien där utvecklingen sker. Se bara på Jim Rogers. Han lämnade NY för att bosätta sig i Singapore. Även Johan Staël von Holsten har flyttat dit.
Så din poäng är att vi nu ser "The Decline and Fall of Western Civilization"? Så på vilken punkt är vi inte överens?
Jag säger att man bör flytta dit utveckligen är snabbast, dvs i asien, istället för att flytta ut på landet i Sverige. Sverige kommer väl inte att kollapsa men vi kommer inte att sitta i framsätet längre.
To each his own. Antar att du redan flyttat, eller lever du inte so du lär?
Dessvärre har jag inte flyttat än men bodde i Shanghai under ett av mina studieår.
Civ.ing.
Nu efter peak-oil så minskar oljeproduktionen med över sex procent per år (enl. IEA) vilket innebär halverad oljeproduktion på elva år, samtidigt som vår ekonomi bör växa med några procent varje år för att må bra. Du påstår att det går att ersätta vår viktigaste globala energikälla, den fossila energin och upprätthålla den exponentiella tillväxten som vårt ekonomiska system kräver, med något som knappt ens finns på ritbordet ännu och detta på bara några få år. Tillåt mig tvivla.
Vi kan kanske spara oss ur en kortvarig energikris, men den nedgång som vi nu ser framför oss kommer inte vårt ekonomiska system att klara någon längre tid. Själv är jag som far, morfar, farfar och civilingenjör väldigt orolig för framtiden.
Själv är jag och hälsar på en vän i de värmländska skogarna. Funderar på att köpa ett hus och lite mark här. Det är nog betydligt mer vettigt än att förlita sig på kommande eventuella tekniska lösningar. 🙂
Det är helt riktigt att Asien är på väg att ta över och att det är dit man ska flytta om man vill vara med där det växer. Dom verkar göra mer rätt beslut än vad väst-politikerna gör så det är inte så förvånande… (fast miljön är väl ingen höjdare)
Men peak-oil är ingen oväsentlighet. Klart vi kommer klara oss utan olja, men ekonomierna kommer troligtvis inte växa lika bra om man inte kommer på något smart snart. Och det kommer få konsekvenser. Hittills ser jag ingen direkt ny innovation (inom energi) utan mest bara förfiningar av redan gamla uppfinningar/innovationer. Eller kan du ge något exempel på något nytt?
Billig energi har vi haft i överflöd (och slösat med). Energi kommer bli dyrare i framtiden, med brasklapp att man inte kommer på något riktigt smart (men det har man inte gjort under de år jag varit i livet iaf, så jag är väl lite skeptisk.)
PD – också civ.ingenjör
Med risk för att bli rättad…
"Klart vi kommer klara oss utan olja"
-Ska givetvis vara mindre olja
PD
Det största hotet mot en framtida utveckling där människan fortfarande existerar på en högre nivå än dagens urbefolkning är nog inte pessimisterna utan snarare optimisterna, som tror att "tekniken" på något magiskt men ännu oförklarigt sätt skall rädda oss ur alla kriser som ligger framför oss (märk att det alltså handlar om mycket mera än energikrisen).
Att tro på detta är egentligen inte mycket bättre än de gamla romarna som i det längsta trodde att deras gudar skulle rädda dem ur alla kriser som dök upp. Den gången gick det som bekant inte så bra, och detta att "tekniken" skall rädda oss den här gången kommer att gå minst lika dåligt om inte ännu sämre.
Det kan rent av vara så att dessa teknikfantaster redan gjort så att vi försummat det lilla fönster av möjligheter "window of opporturnities" som vi hade under de gångna 30-åren efter det att den berömda studien "limits to growth" publicerats i början på 1970-talet .
Nu har vi inte längre den startsträcka som behövs för de gigantiska omställningar som kommer att behövas utan nu är det istället en ändlös utförsbacke som ligger framför oss och får teknikoptimisterna som de vill och vi fortsätter i de gamla hjulspåren och försöker att låtsas som om ingenting har hänt så kommer det säkert också att bli en mycket brant och obehaglig utförsbacke.
Det vettigaste som kan hända nu är att vi omedelbart börjar att på ett organiserat sätt skala tillbaka hela världsekonomin så att en minskad energitillgång kan kompenseras av motsvarande minskat energibehov. Men detta skulle kräva en omfattande och förmodligen helt orealistisk omställning bort från dagens tillväxtfixerade ekonomi och till en ekonomi som bygger på uthållighet och långsiktighet.
Det enda alternativet som återstår är tyvärr kollaps, troligen i kombination med ett nytt stort världskrig och alla möjliga former av elände som följer i dess spår. Politikerna som vi satt att styra i världen kommer absolut att välja att försöka att behålla "status quo" så länge som möjligt istället för att ta itu med eller ens erkänna problemen, men detta gör bara kollapsen ännu mera oundviklig.
Sten och stenåldern…Den flinta som hittas nuförtiden ligger under dåvarande kustlinje. Ovanför den linjen hittar man mest kasserade skräpämnen.
Så visst satt användbar sten hårt inne mot slutet av stenåldern…
Så stenåldern tog faktiskt slut pga brist på flinta…
Dessutom blev nog befolkningen till slut för stor för att flintan skulle räcka. Ändliga resurser.
…och någon upptäckte brons och så började bronsåldern.
En man hoppade från en hög byggnad. När översta våningen tog slut föll han vidare förbi andra våningen. När den passerat föll han vidare förbi tredje våningen. När den passerat föll han vidare förbi fjärde våningen.
Enligt civ.ing. bevisar detta att det är ofarligt att hoppa från höga hus.